Mainos

Valmiudet liiganousuun – onko niitä?

  • 5 026
  • 10

Alocacoc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat
Talvi kääntyy kohta kevääksi, ja Mestiksessä alkavat ns. kovat pelit. Viime kauden menestys ja tämän kauden nousujohteiset otteet huomioon ottaen ei Jokipojilla voi olla mitään muuta tavoitetta kuin Mestiksen mestaruus. Viedään ajatusta astetta pidemmälle: mitä sitten tapahtuu? Jos viiri saadaan kattoon ja karsintoihin päästään, millä mielillä sinne lähdetään?

Vuosi sitten seuran puheenjohtaja antoi joukkueelle luvan viedä seura "niin pitkälle, kuin pelaamalla on mahdollista". Tämä tulkittiin siten, että mikäli Sport olisi finaalipeleissä kukistettu, olisi karsintoihin lähdetty tosimielillä Ässiä haastamaan. Oletan, että ajatukset ovat tällä kaudella samansuuntaiset, pelaamalla pusketaan niin pitkälle kuin päästään.

Fanina sitä tietysti kuvittelee ja toivoo kaikenlaista. Olisihan se hienoa nähdä Jokipojat taas jonain päivänä liigassa, mutta mitä edellytyksiä joukkueella sinne menoon oikeastaan on? Viime vuonna lanseerattiin seuran johdon puolesta tavoite, että Jokipo on (muistaakseni) kolmen vuoden kuluttua liigakelpoinen seura. Kun taloudellista tilannetta ajattelee tällä hetkellä, voisi todeta, että huonomminkin asiat voisivat olla. Pari vuotta sitten seura taisi olla lähes konkurssikypsä, palkat laahasivat myöhässä ja tuntui siltä, että vain ihme voi estää kolmannen vararikon.

Tuhkasta kuitenkin noustiin kuin Fenix-lintu. Joukkueesta ja valmennuksesta saatiin viime kaudelle kilpailukykyinen, eikä ottelutapahtumissa saati muussa ns. näkyvässä toiminnassa talouden mahdollisia puutteita huomannut. Pahat kielet tosin kuiskivat kaikenlaista, ja kyllähän seura pääsi Kauppalehden sivuillekin negatiivisessa mielessä. Jatkuvasti johdon tasolta kuitenkin vakuuteltiin homman olevan hoidossa. Veroveloistakin tehtiin käsittääkseni maksusopimus, jota on ilmeisen hyvässä aikataulussa hoideltu pois päin.

Kun kevät meni hienosti, finaalipeleihin päästiin ja niissä tupa täyttyi yleisöstä, nousivat odotukset faniosastolla vielä suuremmaksi. Moni varmasti kuvitteli kassan suorastaan räjähtävän ylimääräisestä rahasta, mutta tänä talvena puheet huonosta taloudenpidosta ovat jälleen saaneet tuulta purjeisiinsa. Eivätkä vähiten Kauppalehden ilmoittamista tiedoista, joissa HokiJoki Oy kategorisoitiin maksukyvyltään perin heikoksi ja ~3000 euron laskun menneen perintään. Kansa on kysellyt, mihin viime keväänä saadut rahat ovat menneet, ja saatiinko niillä mitään muuta näkyvää aikaan kuin sinänsä varsin hienot aitiot. Pelaajien purnausta tai tietoa maksamattomista palkoista ei kuitenkaan ole kuulunut, ja siltä osastoltahan tietoa ensimmäisenä on tupannut tihkua, mikäli ongelmia on. Edelleenkään ulospäin näkyvässä toiminnassa mahdollista rahapulaa ei ole näkynyt, ja johtoportaasta on vakuuteltu toiminnan olevan kannattavaa ja tilanteen näyttävän valoisalta. Suuria uhoja ja puheita tulevaisuuden liigajengistä ei myöskään ole kuulunut, mikä on otettava vastaan ilolla. Varovaisuus on valttia. Se, mikä medianäkyvyydessä ja yleisessä kiinnostavuudessa mahdollisesti hävitään, niin takuulla tulevaisuuden toimintanäkymien valoisuudessa ja yleisessä taloustilanteessa voitetaan. En halua Sportin kaltaista pakonomaista liigaanmenovimmaa, enkä heidän perin arveluttavaa taloustilannettaan Joensuuhun.

Mutta ovatko taloudelliset resurssit sitten lähelläkään sitä, mitä liigajoukkueella tulisi olla? Toiminnan pitäisi sarjaporrasta ylempänä olla monta kertaa ammattimaisempaa ja organisoidumpaa - Suomeksi sanottuna kalliimpaa - kuin tällä hetkellä. Budjetti pitäisi moninkertaistaa ja liigalisenssikin lunastaa, mikäli Mestiksen pölyt aiotaan karistaa (ja nimenomaan liiganousun, ei Suomi-Sarjaan putoamisen muodossa) jaloista. Onko maailma muuttunut edellisestä liigavisiitistä niin paljon, ettei Joensuun kokoisella kaupungilla ja Pohjois-Karjalan talousalueella yksinkertaisesti ole mahdollisuutta liigatason joukkueeseen - ilman mahdollista yksittäistä suurtukijaa, jollainen joiltakin liigajengeiltä löytyy? Sellaista kun ei Jokipolla tällä hetkellä ole edes näköpiirissä.

Oma lukunsa on seuran junioritoiminta, Jokipon A-junnut pelaavat 1.divaria ja hyvin pelaavatkin, mutta pystyttäisiinkö omista nuorista ja oman kylän pojista saamaan elintarpeellista täytettä mahdolliseen liigajengiin? Tarpeeksi hyviin palkkasotureihin kun ei varaa missään nimessä tule olemaan.

Nämä ajatukset askarruttavat mieltä ja uskon, että muutkin joensuulaiset (mikseivät muuallakin asuvat) ovat asiaa pohtineet. Haluaisin nähdä joukkueeni vielä jonain päivänä pelaavan SM-liigaa, mutta onko aika ajanut jo Jokipon ohitse? Tuleeko niin fanien kuin joukkueenkin ja seurajohdon tuudittautua siihen ajatukseen, että Mestiksessä ollaan, Mestiksessä pysytään ja yläkertaan ei edes kannata pyrkiä?
 
Viimeksi muokattu:

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Mutta ovatko taloudelliset resurssit sitten lähelläkään sitä, mitä liigajoukkueella tulisi olla? Toiminnan pitäisi sarjaporrasta ylempänä olla monta kertaa ammattimaisempaa ja organisoidumpaa

Ei, ei olla lähelläkään. Ry on niin heikossa hapessa, että se kolmas konkurssi on ihan realistinen vaihtoehto. Velkaa on jo pelkillä julki tulleilla "ilmoituksilla" se +200 000e, verot+ kaupungille. Tuohon päälle on oletettavasti paljon vielä lisää....Ja kuten sanottu, Ry:llä on sarjapaikka ja jos se kaatuu niin ollaan 2 divarissa. Nykyisellä hallituksella ei ole aikaa, eli mennään edelleen oto-pohjalla. Irtikään eivät taida päästä, jos alla olevaa lainausta uskoo.

Insider kirjotti:

Lähetetty: 09.1 2010, 14:13

Tässä on teille hieman sisäpiiritietoa. Päättäkää itse onko asiat kunnossa.

Joensuun Kiekko ry:n edellisen 2008- 2009 vuoden tilipäätöstä ei ole vieläkään saatu kokoon. Tilikausi loppui huhtikuussa. Seuran vuosikokous pidettiin 26.11.09 jossa paikalla 4 jäsentä.

Tilipäätös piti siirtää jatkokokoukseen koska se oli laadittu väärin eikä tilitarkastaja sitä hyväksynyt. Oli mennyt kuulemma kirjanpidon kirjauksissa Debet ja Kredit väärinpäin???

Jatkokokousta ei ole vielä pidetty. Hallitukselle ei ole myönnetty vastuuvapautta, uutta johtokuntaa eikä uutta puheenjohtajaa ole virallisesti edes valittu.

Jos olen ymmärtänyt lakia oikein, on hallitus vastuussa henkilökohtaisella omaisuudellaan mikäli se on rikkonut yhdistyslakia.
Mikäli siis Joensuun Kiekko ry. menisi konkurssiin, voisivat hallituksen jäsenet joutua vastamaan taloudellisista menetyksistä henkilökohtaisesti.


Lainaus mehtimäkeläisen keskusteluista

Ei näin. Tarvittaisiin uudet ukot puikkoihin. Tätä puuhastelua on tullut seurattua jo aika kauan.....
 

Viljuri

Jäsen
Omat näkemykseni olen esittänyt monta kertaa sekä näillä palstoilla että Mehtimäkeläisessä.

Talousalueen osalta negatiivisten uutisten lisäksi joukossa on joitakin positiivisiakin, ja jos osaavia ihmisiä esimerkiksi koulutusklusterin kautta Itä-Suomeen saadaan hyödyntämään alueen vajaakäytössä olevia resursseja ja mahdollisuuksia, niin toki moni asia mahdollistuu. Kaikilla pitää olla tavoitteita ja haaveita, yksittäisistä ihmisistä ihmisten yhteenliittymiin ja organisaatioihin.

Kyllä se silti tulisi vaatimaan paljon, eikä vain rahaa, kaupungin ja maakunnan (kiekko)kulttuurissakin on paljon kehittämisen varaa ennen kuin suureen ääneen kannattaa alkaa nostamaan omaa häntäänsä, mikä sitten kunkin rooli missäkin on.

Kannattajina voimme rauhassa haaveilla.
 

reiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
kaikki
Kyllähän tuota kynnystä riittää mestiksestä SM-liigaan. Mutta pelkkiä budjetteja vertailemalla ei saada oikeata kuvaa mahdollisuuksista. Nimittäin liigassa pelaaminen myös toisi paljon enemmän tuloja: yleisömäärät voisivat tuplaantua, lippuhinnat olisivat korkeammat, liigan TV-sopimuksen tulot, hallin oheismyynti nousisi yleisömäärän mukana, mainosmyynti nousisi mm TV-näkyvyyden kautta uudelle tasolle... jne.

Edellä mainitun mukaan tuloja voisi muodostua liigassa seuraavasti:
Lipputulot: 3000 henkeä x 15 e x 29 ottelua = 1.300.000 e
TV-sopimus: 700.000 e
Oheismyynti: 3000 x 5 e x 29 = 435.000 e (-kulut)
Mainosmyynti: Satoja tuhansia vuosittain nousevasti. TV-näkyvyyden vuoksi valtakunnalliset mainostajat todennäköisiä (pankit, vakuutus, automerkit, metsäyhtiöt, panimot, liikeketjut...)

Kulupuolella hallivuokrat ja matkakustannukset eivät nykyisestä tasostaan nousisi. Välineitä kuluu kuten nykyäänkin jne...
Videokamerat halliin.*
Mediakuutio hallin kattoon: Ehkä 200.000 e.* **
Liigaosake: n. 1.000.000 e.*
* Eivät ole juoksevia kuluja, koska vahvistavat liiga-oy:n omaisuustasetta - voitaneen rahoittaa pankkilainalla. Ehkä kaupunki tulisi mukaan.
Edellisten korot/v: 1.2 me x 5 % = 60.000 e.
** Kuopiossa mediakuutio maksetaan sillä näytettävillä videomainoksien tuloilla.
Organisaation vahvistaminen/ Palkat sivukuluineen: 2 x 50.000 e. (myynti, toimisto)

Eli summa summarum, karkean laskelman mukaan:
Tulot 2.500.000 e
Menot pelaajabudjettiin: 800.000 e
Jää muihin menoihin: 1.700.000 e

Eli ei tuo niin pahalta näytä, kun lähtökohtana on liigasssa pelaaminen. Tuloksena tuolla pelaajabudjetilla on jumbosijaa vastaan taistelu, joka tulee osata markkinoida alusta alkaen ja saada yleisö sen tavoitteen taakse: "Jokainen voitto on meidän mestaruutemme."
 

Alocacoc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat
Liigaosake: n. 1.000.000 e.

Viime keväänä liigaosakkeen hinnaksi ilmoitettiin julkisuudessa 1.593.533 euroa, joten tuo 600.000 euroa muuttaa jo noita laskelmia melkoisesti. Totta toki on, ettei budjetteja sarjaportaiden välillä voi suoraan vertailla.

Toisaalta voisi olettaa, että väkeä peleissäkin kävisi enemmän kuin tuo 3000 / ottelu, mikä liigaan jonain päivänä noustaan? Joensuussa kytee pinnan alla kova kiekkobuumi, josta nähtiin viime keväänä jo merkkejä. Meno playoff-otteluissa oli kuin kovemmissakin bakkanaaleissa, ja finaalipeleihin jonotettiin hallilla lippuja jo edeltävinä päivinä. Kuten Viljuri kirjoitti, on Pohjois-Karjalan kiekkokulttuurissa kehittämisen varaa, mutta viimeistään viime kausi sen osoitti, että potentiaaliakin löytyy kovasti.
 

reiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
kaikki
Liigaosakkeen lunastus täytyisi toki rahoittaa, esim. pankkilainalla, johon toki tarvitaan takaajat. Vuosikuluksi voisi muodostua 5 % korolla 75.000 e ynnä vuosittaiset lyhennykset, esim 10 v lainalla 150.000 e.

Mutta samalla liigaosake olisi liigayhtiön omaisuutta sen varallisuutta kasvattaen. Jos liigasta myöhemmin pudottaisiin, saataisiin myydessä sen arvo takaisin.
 

urpo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Hätätilassa Jokipojat ja Sortavalan Dynamo
Nykyisellä organisaatiolla, pelaajistolla ja taloudella ei ole edellytyksiä miihin kuin Mestiksen tahkoamiseen.
Tuo edellä esitetty karkea budjetti laskenta nyt ei ihan vakuuttanut ja on aika epärealistinen.
 

reiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
kaikki
Mikähän tuossa viestissäni/laskelmissani (nro 4) oli epärealistista? Nehän on suoraan kopioitu nykyisten liigaseurojen luvuista - joskin tulopuoli alakanttiin, samoin pelaajabudjetti. 800 k on SaiPan tk pelaajabudjetti. Luvut ovat myös melkein samat kuin KalPalla kaudella 2006-7.
Nythän KalPa on noussut liigan keskitasolle p-budjetillaan 1,7 me. Lv lienee yli 3,5 me.

Ei kai kukaan voi kuvitella, että Jokipojat noustuaan liigaan jatkaisi kuten tänäänkin - talkooväellä ilman palkattuja toimisto- ja markkinointihenkilöitä?
Tai nykyisellä pelaajistolla ilman vahvistuksia?

Totta kai se vaatisi muutoksia halliin - videot, mediakuutiot...
Ja ei kai kukaan kuvittele, että mainostuloja saadaan kuin itsekseen ilman mainosammattilaisten työpanosta? Tai että sponsorisopimukset kykenisi neuvottelemaan (ja toteuttamaan) joku talkooväki ilman kaupallisen tutkinnon suorittanutta ammattilaista?

Ja ei kai vaadita olemaan ruudinkeksijä, että hoksaa lähteä kierrokselle nykyisille liigapaikkakunnille tutustumaan miten siellä on asiat tehty - ja tekee sitten samat asiat Joensuussa.
2-3 päätoimista ammattilaista saa paljon aikaan, ja tienaavat oman palkkansa.
Myös ostopalveluja on tarjolla. Talkooväellä ei pyöri kuin nakkimyynti ja juniorit.
 

urpo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Hätätilassa Jokipojat ja Sortavalan Dynamo
Jos se ois noin helppoa miksei Joensuussa pelata liigaa!!! Jospa Reiska panis pystyyn Jokipojat 2015- liigaprojektin ja hommais nuo rahat ja ihmiset.
 

reiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
kaikki
Reiska on jo yhden verrannollisen urheiluprojektin hamassa nuoruudessaan pistänyt pystyyn ja joka siellä Helsingissä pyörii vieläkin.
Myös yksi liikeyritykseni, jonka aloitin kotinurkastani 15.000 markan pääomalla, työllisti muutamassa vuodessa toista tuhatta osa-aikaista ja uusien omistajien toimesta pyörii edelleen hyvin.


Katsos Urpo, ihmisiä palkataan laittamalla työnhakuilmoitus lehteen. Sitten valitaan hakijoista kelvollinen.
Konttoritilat saa vuokraamalla, kalusteet ja tarvikkeet saa ostamalla kaupasta. Palvelut ostetaan niitä myyviltä. Ei se periaatteessa sen kummempaa ole. Mutta pitää osata organisoida.

Kysymys on kuitenkin myös pääomasta, jolla projekti käynnistetään. Suunnitelmat tulee olla oikeat ja uskottavat (ja myyvät). Se, että Joensuussa oltaisiin hukattu pääoma negatiiviselle puolelle, hankaloittaa asiaa. Pätevä projektin johto on tärkeä, joka hallitsee talouden. Ry on täysin väärä pohja liigakiekkoilulle. On oltava Oy, jossa päätösvalta (yli 50 %) on tarpeeksi suppealla ihmisjoukolla (suuressa joukossa tyhmyys vain tiivistyy, eikä kukaan ota vastuuta).

Oy, joka pitää huolta siitä, että se tekee positiivista tulosta ja myös jakaa osinkoa omistajille, auttaa kummasti silloin kun tarvitaan lisäpääomaa. Sijoittajia löytyy pilvin pimein silloin kun sijoitukselle on luvassa pankkitalletuksia suurempi korko. - Tämä on asia, jota ei ole tajuttu liigayhtiöissäkään, Oulua lukuunottamatta.
On erikoista, että velkaiset yhtiöt kyllä maksavat velalle suuria korkoja, mutta kauhistuvat, jos velkakorkojen sijasta maksettaisiinkin osinkoja!

En muuten ymmärrä näitä vuodesta toiseen tappiota tekeviä organisaatioita. Yhden hutivuoden ymmärrän, mutta että vuodesta toiseen tehdään toteutumattomia budjetteja, jotka rahoitetaan velkarahalla! Budjetti pitää aina laatia realistiseksi ja sen toteutumisen seuranta on oltava kuukausitasoista. Jos siis kesken kautta havaitaan, että mennään pakkaselle, pitää pystyä reagoimaan heti, jotta kulut saadaan mukautettua tuloihin, eikä tehdä syveneviä tappioita seuraavaan kesään saakka, jolloin tilinpäätöksestä havaitaan, että katsos kurjaa - tappiota on taas tullut!
Kaikki mahdolliset sopimukset tulee laatia niin, että niissä on tarkistusmahdollisuus sopimusaikana.

Jokipojilla on tällä hetkellä Mestiksen kolmanneksi suurimmat pääsylipputulot. Se antaa pohjan pääoman kerryttämiselle (sitten kun velat on ensin hoidettu).

Urpon kanssa olen tismalleen yhtä mieltä siitä, ettei Jokipojat ole tällä hetkellä organisaationa valmis liigaan.
Mutta aiemmalla viestilläni ja laskelmillani haluan kertoa, että liigassa pelaaminen tuo myös paljon tuloja, joita ei Mestiksessä ole mahdollisuus saada. On virheellistä ajatella, että Jokipoikien pitää saavuttaa Mestiksessä pelatessaan liigaseurojen liikevaihtotaso ennen kuin liigaan voitaisiin nousta.
 

laatokka

Jäsen
Liigakarsinnasta

Nyt nähdään, pystyyko Jokipojat samaan kuin SaPKo 90-luvulla: Hävittyään Ilvekselle 2. kertaa liigakarsinnassa, joukkue meni ja pyöritteli kissapedot kumoon 5-2 ja Tampereella!

Toivon koko sydämestäni, että Jokipojat pystyy samaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös