Valmentajan käyttäytyminen ja vastuu

  • 5 293
  • 37

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Niinimaa-Summanen välikohtauksen jälkeisissä keskusteluissa on esitetty useampienkin kirjoittajien taholta mielipide, että Summasen mahdollinen ala-arvoinen käytöskin on oikeutettua koska Niinimaa on pelannut huonosti. Tälle itse välikohtaukselle on omat ketjunsa, joten siitä keskustelu voidaan pitää siellä, mutta haluaisin keskustella tuosta ajatusmallista, että epäonnistunutta pelaajaa voidaan kohdella törkeästi/ala-arvoisesti.

Tahdon vielä korostaa, että mitään faktoja tämän tapauksen ala-arvoisesta käytöksestä ei ole tällä hetkellä olemassa, mutta tuo oletus on näiden muidenkin kirjoittajien taholta ollut tehtynä, joten se toimikin lähinnä aasinsiltana yleiseseksi keskustelunavaukseksi.

Pitääkö pelaajia kohdella tasa-arvoisesti vai kuuluuko paremmille tai onnistuneille pelaajille erioikeuksia / voidaanko epäonnistuneiden kohdalla negatiivisessa palautteessa mennä henkilökohtaisuuksiin? Olisiko Ruotsin valmentajalle viime Olympialaisissa ollut hyväksyttyä alkaa uhkailemaan Tommy Salon perhettä, kun tämä yksinään omalla panoksellaan tiputti Ruotsin jatkosta, vaikka muu joukkue teki kokonaiset kolme maalia? Olisiko Noronen pitänyt viime MM-kisojen Kanada-pelin jälkeen haukkua julkisesti paskaksi ja vitun idiootiksi? Olisiko Arto Ruotasta pitänyt jo 80-luvulla vetää turpaan ja kunnolla?

(tässä muuten taas näkee, että joukkueet häviävät käytännössä aina pakkien ja maalivahtien takia, miksi niitä siis edes otetaan joukkueeseen?)

Entä voidaanko tälläistä ajattelutapaa yleistää muihinkin työyhteisöihin? Voidaanko orkesterin ykkösviulistia haukkua huoraksi jos hän mokaa konserton? Voidaanko taksikuskin seksuaalisesta suuntautumisesta tehdä julkisia ja rohkeita arvauksia mikäli hän ajaa harhaan? Voidaanko postinkantajan fyysiseen koskemattomuuteen kajota, mikäli hän tiputtaa kirjeen väärään postiluukkuun?

Minun mielestäni jääkiekkojoukkue on nimenomaan JOUKKUE ja sen jokaista jäsentä pitää kohdella reilusti ja samojen periaatteiden mukaan. Palautetta saa ja pitää antaa, mutta henkilökohtaisuuksiin meno johtuu antajan päässä olevista tunteista ja eikä niiden vääränlainen esiintuominen palvele yhteistyötä tekevän ryhmän tavoitetta pitkässä juoksussa.

Vihan kanavoiminen yhteisen tavoitteen hyväksi on joidenkin yksilöiden kohdalla hyvä ja hyödyllinen keino, mutta se on myös aina riski sillä kaikkien kohdalla keino ei toimi. Jokainen yksilö on erilainen ja johtajan velvollisuus on se myös pystyä ottamaan huomioon työssään.

Glen Sather oli 80-luvun ehkä menestynein valmentaja, mutta hän ajoi myös käytöksellään vuosikymmenen parhaan pakin Paul Coffeyn joukkuesta. Patrick Roy taas piti Canadiensissä joukkueen valmennuksen käytöstä häntä kohtaan nöyryyttävänä ja niin kaikkien aikojen paras maalivahti kieltäytyi pelaamasta kaikkien aikojen menestyneimmässä joukkueessa enää peliäkään.

Kuten eräässä aikaisemmassa ketjussa eräästä toisesta valmentajasta puhuttaessa sanoin "Yksittäisen pelaajan pitäisi pyrkiä sopeutua jokaiseen valmentajaan, mutta jos näitä "yhteensopimattomia" pelaajia on joukkueessa liikaa, niin silloin se on valmentaja joka on vaihdettava (ja silloin syyllinen menestymättömyyteen on nimenomaan tuo valmentaja, ei pelaajat)."
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
noh

Ensinnäkin tämä Tihonov-tyylinen pauhaaminen on sen verran epätaloudellista, että huiput eivät jaksa enää kuunnella nöyränä mikäli koko joukkueen edessä haukutaan paskaksi... Nähtiinhän se jo Tihon pakottamisesta ulos joukkueesta:)

Olen tässä viihdyttänyt itseäni keskustelemalla erilaisista valmentajista ja kyllä se pelaaja virheen tehtyään tietää sen tehneensä, ilman että heitetään puukkoa selkään. Pelkkä katsekin riittää, tärkeintä on, että ei tule julkista arvokeskustelua asiasta. Surffailijoiden pudottaminen maan tasalle taas on valmentajan tehtävä.

Ei sekään ole järkevää, että vaaditaan pelaajia pelaamaan vaikka he eivät olisi kunnossa. Varsinkin kun on suuressa vaarassa joutua pitkäksikin aikaa lasaretin puolelle.


Nythän on niin, että esim. tässä meitin maajoukkueessa on siltä pohjin herkullinen tilanne, että jo kaksissa finaaleissa pelannut Nemo pääsee irti, kun toiset ovat jo saaneet näyttää paineen sietokykynsä. Tämä voi osoittautua erittäin otolliseksi tai sitten ei:) kuka näistä tietää.....paitti minä itte:)


Kaikkien kikkojen ja virheiden kieltäminen taas vie luovuuden. Otetaan nyt hyvänä esimerkkinä Lukosta Niskala joka on kautta aikojen surffannut melkeinpä neljäntenä hyökkääjänä, mutta entäs jos junnuvalmentaja olisi aikoinaan pakottanut miehen vaan puolustamaan? Tuskin olisi 21 maalia viime kaudella syntynyt:)...vai oliko niitä 20, mutta kuitenkin...


Sitten taas kasvojen menetteminen ei ole näinä vaikeina aikoina kenellekään hyvä asia, koska se aiheuttaa katkeruutta jota on vaikeata paikkailla.

Valmentaja nousee ja tippuu oman joukkueensa menestyksen myötä ja ketään ei hirveämmin kiinnosta mitä sait aikaiseksi toissa kaudella jos nyt pelataan finaaleja..


Valmentajan tulee olla siis asiantuntija, auktoriteetti, ihmissuhdespesialisti, taktikko, jännityksen laukaisija ja tuhat muuta taitoa:)


Teemu Tainio sanoi kerran hämmästyneensä ollessaan flunssassa, kun ovikello soi ja oven takana jöpötti Guy Roux (tai jokin) pipo päässään ja tuli keittämään Teemulle teetä, että nuha lähtisi pois... Siinä on sitä välittämistä...heh
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Pelaajat eivät ole valmentajaa varten, vaan valmentaja on pelaajia varten. Valmentaja, joka kuvittelee pelaajien olevan olemassa vain tyydyttäkseen hänen kunnianhimoaan, on väärässä työssä.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö valmentaja voi antaa palautetta - myös negatiivista - pelaajille. Yksi valmentajan pätevyyden mittareista onkin juuri onnistuminen negatiivisen palautteen antamisessa ja huonojen kokemusten kääntäminen osaksi oppimisprosessia. Tässäkin palataan takaisin perusajatukseen: valmentaja on pelaajia varten, ei päinvastoin.
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Tulosruutu selvitti

Jariporttilamainen Tulosruudun raportti kertoi viikonloppuna että eräs painavimpia syitä miksi suomalaiset pelaavat mielummin Ruotsissa kuin Suomessa on valmennus. Eipä tutkimusdata nyt ehkä ihan kaikkia tieteen kriteerejä täyttänyt, mutta kai siinä takana jokin totuuden siemen on.

Uskoisin että valmentajan tyylillä on merkitystä kun kokenut, jo taitonsa osoittanut pelaaja, valitsee joukkuetta. Keskusteleva ja luottoa antava mielummin kuin huutamalla johtava. Eipä ollut tullut varsinaisesti mieleen ennen tuon ohjelman näkemistä.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Re: noh

Viestin lähetti masaman
Teemu Tainio sanoi kerran hämmästyneensä ollessaan flunssassa, kun ovikello soi ja oven takana jöpötti Guy Roux (tai jokin) pipo päässään ja tuli keittämään Teemulle teetä, että nuha lähtisi pois... Siinä on sitä välittämistä...heh
Tämä on toisaalta huono esimerkki koska Roux:han on Auxerrelle paljon enemmän kuin vain valmentaja. Muutenkin herran tavat ovat sellaiset että en voisi edes kuvitella jonkun Mourinhon tekevän samaa. Vai ketä muuta manageria voisi tituleerata samalla joukkueenjohtajaksi, huoltajaksi tai jopa pallopojaksi kuten Rouxia.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Re: Tulosruutu selvitti

Viestin lähetti Twite
Jariporttilamainen Tulosruudun raportti kertoi viikonloppuna että eräs painavimpia syitä miksi suomalaiset pelaavat mielummin Ruotsissa kuin Suomessa on valmennus.

Itse näkisin, että painavampia syitä ovat palkkaus, huomattava rahastointimahdollisuus ja suurempi vapaa-aika.
 

Gagarin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ensimmäiseen viestiin kommenttina - ja nyt siis toivotulla yleisellä tasolla eikä mitenkään erityisesti juuri ajankohtaiseen tapaukseen liittyen.

Totta kai valmentaja voi (ja ehkä hänen pitääkin) kohdella pelaajia eriarvoisesti sen mukaan, miten nämä esiintyvät ja onnistuvat. Jos joku on mieletön luonnonlahjakkuus ja samalla on osoittanut pystyvänsä hoitamaan kovalla itsekurilla kesäharjoittelunsa, niin mikään ei estä antamasta harjoitella omatoimisesti kesällä kauemmin kuin muut. Ja päin vastoin, jos joku on kertaalleen ilmestynyt joltakin omatoimijaksolta läskinä ja rapakunnossa, niin perseelle potkiminen lienee perusteltua.

Mutta tämähän on täysin eri asia kuin asiallinen versus epäasiallinen toiminta. On ihan asiallista että urheilussa myös valmentaja antaa pelaajille porkkanoita ja keppiä jne., näin varmasti tapahtuu jokaisessa joukkueessa. Sen sijaan epäasiallinen henkilökohtaisuuksiin meneminen ei ole perusteltua. Tässä valmentajan homma on tietenkin hankala, koska valmentamisen pitää olla myös yksilöllistä. Kun yritetään kehittää jonkun heikkouksia, niin täytyy voida puhua siitä mitä tämä tekee väärin tai huonosti. Ja jos ei mene perille, täytyy voida puhua rankemmin. Mutta kyllä siitä vielä aika pitkä matka on henkilökohtaisiin loukkauksiin, nöyryyttämiseen, kiusaamiseen jne.

Niin, ja olen siis samaa mieltä siitä että joukkueen jäseniä tulee kohdella "reilusti ja samojen periaatteiden mukaan", mutta tämähän ei suinkaan tarkoita sitä että jokaista kohdeltaisiin samalla tavalla. Jatkaakseni esimerkkiäni: epäreilua on sitten se, jos kaksi kaveria molemmat hoitavat omatoimiharjoittelunsa kovalla itsekurilla esimerkillisesti, mutta vain toinen saa erivapauksia (esim. jostakin pärstäkerroinsyystä).
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Re: Re: Re: Tulosruutu selvitti

Viestin lähetti Twite
No tuo jos mikä on valmennukseen liittyvä asia.

Noh, arvasin, että tähän tartutaan. Käsittääkseni dokkarissa oli enemmänkin kyse siitä, että miten valmentajat käsittelevät pelaajia, ei harjoittelun määrästä.

edit: Täsmennetään vielä siis sen verran, että oman käsitykseni mukaan tuo vapaa-aika kaudella ja mm. kesäharjoittelun omatoimisuus on pelaajille tärkeämpää kuin se mukavasti jutusteleva valmentaja, joka ei sano pahaa sanaa.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Viestin lähetti dana77
.(tässä muuten taas näkee, että joukkueet häviävät käytännössä aina pakkien ja maalivahtien takia, miksi niitä siis edes otetaan joukkueeseen?)

Jotta saisin käsiteltävän asian heti sivuraiteelle, nin tartun tuohon kommenttiisi. Siksi ne otetaan joukkueeseen, että Pekka Peruslätkä-fanilla, olisi helpompi saada syy vieritettyä jonkun niskoille. Täysin mahdotontahan on käsittää, että nykyajan viisikko-pelissä myös hyökkääjillä on merkittävä rooli ja tehtävä puolustuksessa, jonka opäonnistumista sitten pakit joutuvat paikkaamaan. Kun pakin 'oma tontti' jää sen seurauksena huonosti hoidetuksi (ja jos maalivahti ei onnistu paikkaamaan puolustajan 'virhettä', ) kohdistuu keskivertokatsojan antipatiat ninimaahoihin, nummisin, tai norosiin... As simple as that! Pienenä vinkkinä yleisesti; siellä hallilla kannattaisi joskus käydä ihan livenä katsomassa pelejä. Silloin puusilmäisemmänkin olisi helpompi havaita näitä kuvaruudun ulkopuolelle jääviä, mutta silti niin tärkeitä tapahtumia.

Itse aiheeseen tyydyn toteamaan sen, kuinka paradoksaalisesti, valmentajan roolia ja vaikutusta samaan aikaan sekä väheksytään ja ylikorostetaan, yleensä väärissä asiayhteyksissä luonnollisesti. Mielestäni valmentajan rooli on hiukan samanlainen kuin tuomarinkin; sillä ei ole niin suurta merkitystä, onko valmentaja demokraattinen ja autoritäärinen, kunhan on looginen tekemisissään ja sanomisissaan. Kummankin koulukunnan edustajan täytyy lopulta ansaita pelaajien kunnioitus tekemisillään, ei sanomisillaan. (sanomisillaan sen voi toki menettää...)

Tänne kirjoittavilla ihmisillä, johtuneeko anonymiteetin tuomasta suojasta?, on varsin romantisoitu käsitys 'huutamistyylin' ylivertaisuudesta. Kummasti voisi yhdellä jos toisella mieli muuttua, jos samaa metodia alettaisiin soveltaa yleisesti myös omalla työpaikalla. Myös ihmisten kyky aliarvioida itse pelaajien ymmärrystä pelistä ja taktiikasta on huikea. Kyseessä (meneiillään olevassa WC:ssä) on pelaajat, joilla on keskimäärin 10 vuoden ammattilaisura takanaan ja loputon määrä harjoittelua. Eihän ne mitään itse osaa, tai ainakaan tiedä ellei valmentaja niille sitä kerro: Mieluiten huutamalla, että viesti varmasti menee perille.
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Re: Re: Re: Re: Tulosruutu selvitti

Ilmaisin asiani epäselvästi, pahoittelen.
Viestin lähetti sopuli
Täsmennetään vielä siis sen verran, että oman käsitykseni mukaan tuo vapaa-aika kaudella ja mm. kesäharjoittelun omatoimisuus on pelaajille tärkeämpää kuin se mukavasti jutusteleva valmentaja, joka ei sano pahaa sanaa.
Niin. Juuri tuota osittain tarkoitin kirjoittaessani "luottoa antava". (Luottamus olisi ollut tuohon parempi sana). En usko että ketään erityisesti haittaa se miten valmentaja käyttäytyy otteluiden aikana. Muu 99% ajasta onkin sitten toinen asia.

Ja korostetaanpa vielä että on aivan eri asia olla seurajoukkueen valmentaja esim. 9kk kestävän kauden ajan kuin maajoukkuevalmentaja 2 viikon turnauksissa.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Maple Leaf
Pelaajat eivät ole valmentajaa varten, vaan valmentaja on pelaajia varten. Valmentaja, joka kuvittelee pelaajien olevan olemassa vain tyydyttäkseen hänen kunnianhimoaan, on väärässä työssä.


Juuri näin.

Muuten valmentajan tehtävään liittyy jo käsitteellisesti ristiriitaisia elementtejä etenkin huipputasolla pelattaessa. Valmentajanhan tulee tavallaan olla sekä esimies että opettaja. Esimiehen tehtäviin kuuluu ainakin jossain määrin autoritäärinen johtaminen, mikä puolestaan vallan lisäksi tuo vastuuta. Vastuuta sekä tuloksista että työn tekijöiden hyvinvoinnista ja motivoitumisesta. Opettajan roolissa valmentajan työn puolestaan tulisi olla asioiden opettamista ja läpikäymistä hyvässä ja oppimisille suotuisassa ilmapiirissä. Siinä missä koululaitos on enenevässä määrin oppinut välttämään indoktrinaatiota ei urheiluvalmennuksessa juurikaan jätetä varaa pelaajien omille oivalluksille ja pohdinnoille.

Totta kai jokaisella valmentajalla on oma tyylinsä hoitaa esimies- ja opettajan tehtäviään, mutta jonkinlainen kunnioitus pelaajia kohtaan olisi kyllä paikallaan.
 

Stonecold

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Valmentajan vastuu...siitä voisi heittää ajatusta tuolta Summasen kiirastuliketjusta...

Eli että onko nykypäivän joukkueurheilun ongelma härmässä se, että kaikkeen suhtaudutaan niin saatanan vakavasti?


Analyysiä tehdään jokaikisestä asiasta, kerätään dataa naapurin aamupuuron koostumuksesta lähtien, vaklataan matseja videoita yötämyöden niin että lattiat ovat täynnä poikki menneitä tulitikkuja ja verenpaine jymisee huipussaan?

Sitten kun päästään pelaamaan, pajatso on valmiiksi tyhjennetty. Päät täynnä teoreettisia skenaarioita muodostettuna etukäteistiedon runsaudesta.

Mutta kun pitäisi reagoida pelin sisällä pelitaktisesti johonkin asiaan, niin seisotaan kuin suomalainen karvalakkilähetystö NKP:n keskuskomitean edustuksen edessä puristellen tuskanhiki otsalla käsiä?

Tai sitten annetaan palautetta niin että kitapurjeet lepattaa kun otsalohkoissa humisee kiihkon nostama adrenaliini verisuonia pullistaen kuin nuorella pojalla auton takapenkillä naapurin karjakon haaroväliä tutkaillen?
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Mikä kilpaurheilussa on joukkueen tavoite?

Mikä on valmentajan tehtävä; pitää huoli että kaikilla on mukavaa ja sovitella asiat niin, että kaikki saavat tahtonsa läpi vaiko yhteisesti sovitun tavoitteen saavuttaminen?

Kenen tehtävä on päättää pelitavasta ja sen noudattamisesta; valmentajan vaiko oikkuilevien tähtipelaajien?

Kuka joukkuetta johtaa, valmentaja vaiko pelaajat jokainen oman mielipiteensä turvin?
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti Gags
Kenen tehtävä on päättää pelitavasta ja sen noudattamisesta; valmentajan vaiko oikkuilevien tähtipelaajien?

Miksi näet sovitun pelitavan noudattamisessa ainoana käytännön vaihtoehtona päättäväisen valmentajan toiminnan "oikkuilevia tähtipelaajia" vastaan? Onko joukkueen rakenne automaattisesti rypäs käsky- ja valtasuhteita yhteistyösuhteiden sijaan? Miksei "pelitavasta ja sen noudattamisesta" voi tehdä periaatepäätöksiä pöydässä, jossa istuvat niin valmentajat kuin pelaajat? Miksi pelaajia pidetään aivottomina idiootteina etenkin heidän omaa peliään koskevissa kysymyksissä?
 

scholl

Jäsen
Slaavilaiseen kulttuuriin kuuluu valmentajan sikailu. Tihonov, slobojen naisten lentisvalmentaja, stalin, saddam jne. Tarkoitus on olla diktaattori, pelaajia ylempänä, luoda pelon ilmapiiri. Seurajoukkueessa voi toimia, koska silloin ko. seuraan hakeutuu tietynlaiset pelaajat. Mutta maajoukkueessa ei toimi, kun tarkoitus olisi olla mukana maan parhaat pelaajat.

Itse en arvosta pelaajia nöyryyttäviä naurettavia, munattomia valmentajia. Kyllä joukkueen saa menestymään asiallisinkin keinoin, mikäli valmentaja osaa työnsä, kun on kuitenkin kyse ammattiurheilijoista.

Westerlund on varmasti hyvä valmentaja, raato sen sijaan on katutappelijan oloinen. Niinimaa teki miehen työn. Saas nähdä kenellä kaikilla on munaa kieltäytyä mm-kisoista nykyisen coachin aikana.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti scholl
Slaavilaiseen kulttuuriin kuuluu valmentajan sikailu.

Avaa silmäsi, diktaattorisia valmentajia löyty muistakin kuin slaavilaisen verenperimän omaavista valmentajista (sekä Summasesta), muutaman näkyvän esimerkin perusteella on helppoa leimata koko kööri.

vlad.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Viestin lähetti Maple Leaf
Miksi näet sovitun pelitavan noudattamisessa ainoana käytännön vaihtoehtona päättäväisen valmentajan toiminnan "oikkuilevia tähtipelaajia" vastaan?

Siksi (sikäli kuin ymmärrän kysymyksenasettelusi), että mielestäni kuitenkin vain valmentaja kantaa vastuun pelitavasta ja pelaajan hyväksyessä kutsun maajoukkueeseen, joka on ensisijaisesti edustustehtävä, hyväksyy myös pelitavan. Talossa talon tavoilla.

Viestin lähetti Maple Leaf
Onko joukkueen rakenne automaattisesti rypäs käsky- ja valtasuhteita yhteistyösuhteiden sijaan?

Ei automaattisesti. Riippuu tilanteesta, valmentajasta ja pelaajista. Nykyisen päävalmentajan alaisuudessa näin varmaan pitkälti kuitenkin on.

Viestin lähetti Maple Leaf
Miksei "pelitavasta ja sen noudattamisesta" voi tehdä periaatepäätöksiä pöydässä, jossa istuvat niin valmentajat kuin pelaajat? Miksi pelaajia pidetään aivottomina idiootteina etenkin heidän omaa peliään koskevissa kysymyksissä?

Tämäkin riippuu valmentajasta ja joukkueesta, seuravalmennus ja maajoukkuevalmennus mielestäni eroavat tässä. Minä en tiedä kuinka paljon Summanen on pelaajia kuunnellut, jonkinverran kuitenkin, sen tiedän, mutta varmasti vähemmän kuin edeltäjänsä. Varsinkin etukäteen näistä asioista olisi pystyttävä keskustelemaan pelaajien kanssa ja tässä Summasella on varmasti parannettavaa roimasti, kuten monessa muussakin asiassa. Kesken ottelujen erätauolla tämänlaisille kehityskeskusteluille en näe sijaa. Silloin valmentajan tehtävä on saada pelaajat noudattamaan sovittua pelitapaa.

Olisin mielenkiinnolla halunnut sinulta Maple Leaf, kuten muiltakin, kannanottoja esittämiini kysymyksiin, eikä ainoastaan vastakysymyksiä. Toivottavasti saan niitä myöhemmin.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Viestin lähetti Gags
Olisin mielenkiinnolla halunnut sinulta Maple Leaf, kuten muiltakin, kannanottoja esittämiini kysymyksiin, eikä ainoastaan vastakysymyksiä. Toivottavasti saan niitä myöhemmin.

Jos näin on; olisi kysymykset kannattanut laatia hiukan fiksummin, eikä muotoon; 'oletko jo lakannut hakkaamasta vaimoasi'?

Sisällyttämällä kysymystesi perään vahvoja vastakkainasetteluja, todennäköisesti myös saat sen kaltaisia vastauksia, tai vähintäänkin pientä kuittailua vastakysymysten muodossa. Mutta itse kysymyksiin (sivuutan nuo johdattelevat jatkosi)

K: Mikä kilpaurheilussa on joukkueen tavoite?

V: Kilpaurheilussa joukkueen/yksilön tavoite on ensisijaisesti voittaa. Tätä 'voittoa' voi kuitenkin mielestäni mitata usealla eri tavalla. Henkilökohtaisesti 'hyväksyn' esim. yleisurheilun puolella (tuli nyt mieleeni penkin alle menneistä olympialaisista) ns. nuorten lahjakkaiden urheilijoiden 'opintomatkat', vaikka realistista mahdollisuutta siihen todelliseen voittoon ei olekaan. Harjoittellulla pääsee pitkälle, mutta huipulle vain pelaamalla/kilpailemalla muiden huippujen kanssa. Edelliseen yu-esimerkkiin lisäyksenä. Toki toivon ja odotan, että kilpailija yltää parhaimmalle tasolle tai parhaimmillaan ylittää sen, kun tällaisista opintomatkoista on kyse.

K: Mikä on valmentajan tehtävä
K: Kenen tehtävä on päättää pelitavasta ja sen noudattamisesta

V: Valmentajan tehtävä - pidetään nyt kuitenkin jääkiekkoa selkeyden vuoksi esimerkkinä - on kantaa lopullinen vastuu pelitavasta ja sen noudattamisesta. Se, miten tähän päästään, onkin sitten monimutkaisempi juttu. Sulkeutumalla valmentajana norsunluutorninsa ja huutelemalla sieltä 'alaisilleen' käskyjä, toimii joidenkin mielestä; ei minun, ainakaan pidemmällä aikavälillä. Ja ei, en väitä että Summanen olisi sellaiseen edes syyllistynyt. Hänelläkin on kasassa valmennustiimi, joiden mielipiteitä ja neuvoja hän varmasti kuuntelee ja osin noudattaa. Mielestäni hyvän johtajan, noin yleisestikin, tunnistaa siitä, että hänellä on kykyä ja uskallusta palkata ympärilleen itseään 'fiksumpia' kavereita. Tällä tarkoitan sitä, että esim. Westerlundilla ja Kurrilla on omat vastuualueensa, joissa he ovat eittämättä parempia kuin päävalmentaja Summanen.

Käytännöllisemmällä tasolla valmentajan tehtäviä on lienee kymmeniä, ellei satoja, esimerkiksi pelaajien kehittäminen lienee merkittävä asia, mutta myös kyky reagoida pelillisiin muutoksiin myös pelin aikana ja sisällä. Tässä valmentaja on huomattavasti paremmassa asemassa, koska hän pystyy tarkkailemaan peliä 'ulkopuolelta' pelaajiiin verrattuna.

Maajoukkue , turnaustyyppisessä, valmentajan tehtävissä korostuvat myös joukkueen kasaamiseen (roolittamiseen) ja sosiaalisiin taitoihin liittyvät asiat. Esimerkiksi Aravirta on mielestäni valmentajana suoranainen velho joukkueen kokoamisessa, roolittamisessa ja vieläpä yhteisen peliajatuksen iskostajanakin. Sen sijaan hän on taktikkona ja pelitilanteiden muutoksiin reagoijana korkeintaan keskinkertainen (vaikka se näin HIFK:n kannattajana näyttääkin Alpon jälkeen huikeana parannuksena). Joka tapauksessa minun silmissäni tämä (taktisuuden puute pelitilanteiden aikana) on se syy, miksi Ara ei sitä kirkkainta mitalia koskaan voittanut maajoukkueessa päävalmentajana.

Summasta sen sijaan arvostan valmentajana varmaankin juuri samoista syistä kuin sinäkin ja muut hänen 'puolustajansa' Sitoutunesuus, ja sitä kautta halu ja motivaatio ovat huippuluokkaa; samoin tietämys (varsinkin täydennettynä Westerlundilla) jääkiekosta kokonaisvaltaisesti ja kyky reagoida pelitapahtumiin ovat huippuluokkaa. Se ei kuitenkaan auta, jos yksi tärkeä 'palikka' puuttuu: eli ymmärrys ja kyky hallita hermonsa paineen alla ja kommunikoida ihmisten (käytin tarkoituksella tätä sanaa, pelaaja sanan sijasta) kanssa.

Yleisesti ottaen - se kai tämän ketjun tarkoituksena oli - olen sitä mieltä, että asiosta pitää ja saa voida puhua niiden oikeilla nimillä ja sitä kautta kritiikkiä, voimakastakin, kuunnella nin pelaajan kuin valmentajankin, mutta silloin raja on ylitetty, kun aletaan käymään käsiksi tai mennään puhtaasti henkilökohtaisuuksiin (viittamatta nyt kuitenkaan suoranaisesti tähän Summanen-Niinimaa episodiin).


K: Kuka joukkuetta johtaa, valmentaja vaiko pelaajat ...?


V: Kysyt nyt mielestäni samaan asiaa useaan kertaan, mutta vielä kerran; Päävalmentaja kantaa lopullisen vastuun ja siten myös johtaa; mutta tyylejä on monia. Pelaajienkin on paljon helpompi hyväksyä/noudattaa valittua taktiikkaa, kun se on heille perustellusti kerrottu. Mielestäni valmentaja on epäonnistunut tehtävässään, jos hän ei saa perusteltua hyväksyttävästi laatimaansa taktiikkaa pelaajille. Mitä kokeneemmista ja paremmista pelaajista on kyse, sen tärkeämpää tällaisen 'auktoriteetin' omaaminen on. Väistämättä tulee mieleen vanhat epäilykseni (jo ajalta, kun Summanen tehtävään valittiin), että onko hän kuitenkin vielä liian kokematon maajoukkueen päävalmentajan tehtävään (tietotaidostaan huolimatta) ja ikään kuin liiaksi 'samalla tasolla' pelaajien kanssa? Tai kuten joku kauniisti nimitti; hiomaton timantti?

Vastakysymys:

Mikä on mielestäsi (ja muidenkin keskustelijoiden) pelaajien asema ja rooli jääkiekkojoukkueessa, ja suhteessa valmentajaan?

Itse ainakin vierastan ajatusta, että minut jonkin alan huippuammattilaisena ja osaajana, alistettaisiin asemaan, jolla ei olisi sanavaltaa, kun asioista keskustellaan ja päätöksiä tehdään.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Kiitos Puck vastauksestasi ja pahoitteluni tyhmästä kysymyksenasettelusta, joka tosin oli osaksi tietoinen valinta ja osaksi ajanpuutteen sanelema pakko, oli nimittäin eilen kiire Areenalle.

Aloitan toteamalla olevani pitkälle samaa mieltä kanssasi koko kirjoituksen osalta ja ennen kaikkea arviostasi Summasen taidoista ja vahvuuksista, kuten myöskin heikkoudestaan. Toteat kuitenkin itsekin että häneltä tämä yksi palikka puuttuu, kommunikointikyky varsinkin paineen alla, mutta toisaalta myös muistutat edeltäjältä myöskin puuttuneen yhden palikan. Tässä kohtaa mielestäni tulemme tärkeään pointtiin, nimittäin siihen että jokaisella valmentajalla on heikkouksia ja miten niihin tulisi suhtautua ja ennen kaikkea suhteuttaa heikkouksia tuloksiin. Minä nimittäin en näe muuta mittaria tähän suhteuttamiseen kuin tulokset. Summasen heikkous on mielestäni siksi helppo käsitellä, että se johtaa konflikteihin pelaajien kanssa ja siinä vaiheessa kun konfliktien määrä ylittää sietokyvyn, se näkyy myös joukkueen suorituksessa ja tuloksissa. Tämän takia tämä heikkous mielestäni on hyväksyttävissä niin kauan kuin tuloksia tulee, mutta vain niin kauan.

Mikä on pelaajien asema ja rooli joukkueessa? Minä mielestäni tähän jo osaksi vastasinkin edellisessä vastauksessani Maple Leafille, mutta täydennetään vastausta hieman. Pelaajan rooli ja asema on paljolti riippuvainen valmentajasta ja joukkueen pelitavasta. Ehdottomasti pelaajilla pitäisi olla vaikutusvaltaa pelitavan ja strategian suunnittelussa ja monella pelin osa-alueella kuten esim. ylivoimapelaamisessa jopa valmentajaa suurempi vaikutus. Mikäli joukkue valitsee pelitavan joka vaatii jokaiselta pelaajalta äärettömään tarkkaa pelitavan noudattamista, on pelaajan velvollisuus sovittua pelitapaa noudattaa ja valmentajan jopa puutteellisilla kommunikointikyvyillään asiaan puuttua. Pelin aikana peliä johtaa vain valmentaja.

Voisin kuvitella että esimerkiksi Summanen on valituille pelaajille korostanut pelitavan noudattamisen tärkeyttä ja vaatinut pelaajilta täyttä sitoutumista siihen. Silloin pelaaja hyväksyy tämän ehdoitta ja alistaa itsensä myös kritiikille ja sanktioille. Näin, tavallaan yksinkertaisesti ja musta-valkoisina minä näen asian. Lopuksi vielä mainittakoon että minä en välttämättä pidä totaalisääristä pelitapaa parhaimpana mahdollisena, vaan minä ainakin näkisin että yksittäisten pelaajien yksilölliselle taidolle ja virtuoosimaisille ratkaisuille eri pelitilanteissa jätettäisiin varaa myös pelitapaa suunniteltaesssa.
 

uusiolli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Montreal, Tuto Hammers-95
Mistä aloittais...

Valmentajahan on kuin opettaja. Jollakin on luonnolista auktoriteettia niin paljon, ettei tarvi räyhätä. Riittää kun katsoo vähän pidempään, ei tarvi edes kiukkusta ilmettä. Ne joilla tätä auktoriteettia ei ole kokeilevat muita konsteja, esim kaveeraus tai karjuminen. Jälkimmäinen johtaa yleensä (poikkeuksia on) itsensä pelleksi tekemiseen. Tämähän ei poista sitä, etteikö pelinjohtaminen ja treenaaminen vois silti onnistua. Montaa vuotta tällainen johtaminen ei kestä. Pelaajat ky**iintyvät.
Kaveerauksen kanssa on sama homma. Silloin pelaajat vaan alkavat luottamaan siihen et kyl se siitä. Varsinkin vanhemmat pelaajat joilla ehkä henkilökohtaiset tavoitteet on jo täyttyneet.

Raivoamismetodin varjopuolia on muitakin. Tiedän yhden varsin lupaavan junnumaalivahdin, joka 16-vuotiaana lopetti uransa koska valmentaja huusi treeneissä "Saatanan ämmä tuu pois sieltä jos pelottaa!" Kaveri tuli samantien eikä enää mennyt. Sälli oli loukkaantumisen takia ollut sivussa muutaman viikon, ja aristeli oikeaa kättään. Kun treeneissä meni muutama kuti helpohkosti siltä puolelta sisään, Oli valmentajavelho huutanut ko. kommentin. Mainittakoon et kyseinen maalivahdinalku oli joukkueensa ainoa liiton leirityksessä ollut kaveri. Valmentajaa pidettiin täytenä pellenä ja puolipultsarina.

Edellinen tapaus sattui 80-luvun alussa ja toivon et niistä ajoista ollaan menty ainakin junnupuolella eteenpäin. Kyseessä ei ollut siihen aikaan mikään poikkeus, vaan porukassamme vitsailtiin, et valmentajilla taitaa olla eityiset vittuilukoulutuspäivät.

Vielä muutama sana maajoukkue ja seuravalmentamisen eroista.
Seurajoukkuetasolla raivovalmentaja saattaa toimia 2-3 vuotta. Maajoukkuepuolella ei auta siltoja poltella liiemmin. Ainakin siihen postiin pitäis löytyä kaveri jolla olis luontaista auktoriteettia, taktista pelisilmää, varsinaista uuden opettamista ei näillä aikatauluilla voi tehdä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Copy-pastaan tänne kirjoitukseni maajoukkue-puolelta kun siellä se hukkuu turhaan riitelyn joukkoon.


Scotty Bowman on minun mielestäni kaikkien aikojen paras jääkiekkovalmentaja ja hän on nimenomaan tämän "auktoritaarisen koulukunnan" miehiä. Kuitenkaan hän ei todellakaan jatkuvasti huutanut pelaajilleen, tuskin edes puhui heille, seisoi vain vaihtoaitiossa tuppisuuna ja tuijotti peliä, sivummen sanottuna juuri samalla tavalla josta pelkästä tavasta Aravirta ja Suhonen ovat saaneet mielettömät määrät paskaa (tosin "tuppisuuna" korvataan näissä tapauksissa sanoilla "paskat housussa").

Hän rakensi valtavan auktoriteettinsä huomioimalla kaikki pienetkit asiat ja tekemällä näin ja muillatavoin selväksi että hän ajatteli AINA VAIN JA AINOASTAAN joukkueen etua eikä sitä "milloinkaan" vaarantanut toimimalla esim. äkkipikaisesti tai menettämällä hermojensa hallintaa eli toimimalla omien tunteidensa takia eli oman itsensä vuoksi.

Scotty ei juurikaan antanut positiivista palautetta, hän sai pelaajat lähes polvillaan rukoilemaan, että Scotty edes puhuisi heille. Niinpä pelaajat elivät jatkuvasti varpaillaan, eli pienessä epävarmuuden tilassa (tyytyväisyys-aspekti). Scotty rankaisi antamalla peliaikaa tai olemalla antamatta sitä. Se riitti ammattipelaajille. Niinpä silloin kun hän puhui kaikki kuuntelivat. Hän ei heitellyt fläppi-tauluja jäälle näyttääkseen olevansa _tosissaan_. Hänen ei tarvinnut.

Näillä keinoilla Scotty sai kaikista vaikeimmin valmennettavan joukkuetyypin eli tähtisikermän useammassakin paikassa toimimaan nöyrästi ja yhteisen tavoitteen eteen (Montreal, Pittsburgh ja Detroit).

tietoni ovat oman kokemukseni lisäksi luonnollisesti suurilta osin Ken Drydenin kirjasta "The Game", jossa Bowman on todella keskeinen hahmo.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Viestin lähetti Gags
Kiitos Puck vastauksestasi ja pahoitteluni tyhmästä kysymyksenasettelusta...

...Tässä kohtaa mielestäni tulemme tärkeään pointtiin, nimittäin siihen että jokaisella valmentajalla on heikkouksia ja miten niihin tulisi suhtautua ja ennen kaikkea suhteuttaa heikkouksia tuloksiin. Minä nimittäin en näe muuta mittaria tähän suhteuttamiseen kuin tulokset.. ... Tämän takia tämä heikkous mielestäni on hyväksyttävissä niin kauan kuin tuloksia tulee, mutta vain niin kauan.

OK - rauhaa ja rakkautta myös mun puolelta; ei me tästä riitaa saada aikaiseksi.

Vaikka Danan tarkoituksena olikin ilmeisesti laajentaa tämä keskustelu hiukan yleisemmälle tasolle, niin tuohon Case Summaseen vielä sen verran, että aika - varsin pian vieläpä- sen meille näyttää, onko hänen puuttuva palasensa sittenkin liian suuri vai ei?

Mielestäni monet merkit viittaavat siihen, että syytä epäilyksiin on.(osa itse 'keksittyjä', osa enemmän tai vähemmän pääteltyjä=. Tässä muutamia:

1. Tapa, jolla asia tuli julkisuuteen
2. Tiedot 'Raivon' luonteenlaadusta jo aikaisemmin
3. Tosiasia, että hän on aika monen joukkueessa pelaavan kanssa entinen pelikaveri - vrt huutamalla saatava auktoriteetti ei toimi. Siksi kai noita apuvalmentajia piti noin jumalaton legioona palkata, alkaen Westerlundista (jonka vielä hyvin ymmärrän), päätyen NHL-miesten omaan edustajaan, Kurriin ja sokerina pohjalla hengenluoja, Herra paratkoon, joukkueenjohtaja Putte-Jutilaan
4. Kummolan Freudilainen lipsahdus sitä, että Summanen OLI hyvä valmentaja ;-)
5. Julkisuuteen vuotaneet tiedot siitä, että Niinimaa ei mielipiteissään ole suinkaan yksin - muitakin Summasen tyyliin kyllästyneitä pelaajia on joukkueessa
6. Ykköskentän (varsinkin Selänne - Koivu) otteet Saksa pelissä. Sen verran minäkin olen katsonut aikanaan X-filea, että pieni epäilys heräsi, josko tässä olisi ollut pieni kuitti päävalmentajalle, heh?
7. Muutamien täällä jatkoajassa arvostamieni/luottamukseni ansainneiden kirjoittajien, mm. Isakssonin, kohtuullisen suorat vihjailut siitä, että Summasen jatkon päävalmentajana pelastaa suurin piirtein WC:n voitto, jos sekään.

Joo, näitä olisi hauska keksiä vaikka millä mitalla lisää, mutta yleisesti totean, että Summasen puuttuva palikka käy siinä vaiheessa turhan isoksi, kun mahdollisia kieltäytymisiä alkaa tulla tulevissa kisoissa enemmänkin, milloin keskenkuntoisuuteen, milloin muihin huoliin vedoten. Lisäksi Summasen harjoittamalla kommunikointityylillä on pakko tulla menestystä; muuten häntä ei kauaa liiton tai muiden sidosryhmien taholta katsota.

Summanen voisi käydä, terapian lisäksi, Aran käytöskoulun (vrt. koirakouluun) ja sen jälkeen hän nousisi kuin Fenix lintu pask... eikun tuhkasta voittajaksi. Edelleen olen sitä mieltä, että hän on loistava valmentajalupaus, joka sai maajoukkue-postin valmentajana (ja ihmisenä) 'keskenkasvuisena'. Jokunen vuosi lisää olisi tuonut lisää kokemusta, tasoittanut pahimpia luonteensärmiä ja tuonut luontaista auktoriteettia.

Tuosta tulos-ulos ajattelusta olen minä puolestani pääosin samaa mieltä, sillä erotuksella, että hyväksyn virheiden korjaamisen jo ennen kuin tavara on housuissa/reisillä. Ts; jos maajoukkueen sisäisessä jälkipyykissä näyttää sltä, että suuren osan suomalaisten huippupelaajien ja päävalmentajan välillä vallitsee krooninen luottamuspula, niin mielestäni kenkää saa ilman muuta valmentaja (WC-menestyksestä huolimatta), vaikka hän olisi itse Scotty Bowman. Valmentaja on kuitenkin aina helpompi korvata kuin joukko huippupelaajia. Mutta tuskinpa me tästäkään eri mieltä ollaan?

Ja pahoitteluni muille sivupolulle eksymisestä (varsinkin näin kaluttuun) varsinaisesta aiheesta.
 

Loviisa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Viestin lähetti Prof. Puck
K: Mikä kilpaurheilussa on joukkueen tavoite?

V: Kilpaurheilussa joukkueen/yksilön tavoite on ensisijaisesti voittaa.

Niin tai ylittää itselleen/joukkueelle asetettu rima. Riippuen urheilijan/joukkueen tasosta. Koskaan ei kannata rakennella pilvilinnoja viittä tuntia päivässä voitosta, jos tietää oikeasti kuuluvansa viiden-kymmenen parhaan joukkoon. Työtä sanon minä.

Mutta asiaan. Koskaan ei valmentaja saisi alkaa uhkailemaan pelaajaa/urheilijaa tämän perheestä tai muusta yksityiselämästä. Siinä menee hyvinkin nopeasti luottamus valmentajaan, jos tämä vihjaa vähänkin jotakin "negatiivista" joka liittyy pelaajan perheeseen.

Aina kun urheilussa annetaan kritiikkiä, sen kuuluisi olla rakentavaa. Aina ei siihen pystytä suutuspäissään, mutta viiteen laskeminen voi auttaa asiaa. Ei ole mitään järkeä haukkua yksilöä muun joukkueen edessä totaaliseksi luuseriksi, ym mukavaa, koska samalla nöyryyttää pelaajaa ja jotkut ovat luonnostaan sellaisia, että lannistuvat tällaisesta. Edelleen hoen rakentavan kritiikin nimeen.

Kaikki tietävät Summasen olevan kuumakalle, kun "innostuu". Jos jonkun pitäisi laskea viiteen ennen palautteen antamista, sanoisin sen olevan maajoukkueemme valkun.

Ja tämä kaikki oli vain minun mielipiteeni. Älkää ottako liian tosissanne.
 

Miguel

Jäsen
Kannattaa lukea Harri Pirisen kolumni tämän viikon IS Veikkaajan kolmossivulta. Kirjoitus tuo hyvin esille mitalin kääntöpuolen: jalkapallomaajoukkueemme tilanteen.

Siinä missä Summanen iskostaa teesinsä vaikka väkisin pelaajien päähän, Muurinen ei halua itse ottaa vastuuta tekemisistään, vaan siirtää sitä osittain muille (Litmaselle).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös