Vanha mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp ja Suolahden Urho
Kävin viikonlopulla katsomassa yhden "rautaliigan" pelin. Kotijoukkueella oli neljä hyökkäyskentällistä ja vierailla yhdeksän kenttäpelajaa, joista aika monta b-junnua.

Kotijoukkue lähti peliin kolmella kentällä eli osa miehistä oli viltissä?? Käsittämätöntä, koska kyseessä oli ihan pelimiehiä. Halli oli kylmä ja alkulämmöissä saatu hiki varmaan kylmäsi. Peli oli ajassa 1.57 jo 4-0. Tässäkään tilanteessa ei valmentaja ottanut kaikkia pelaajia käyttöön.

Toiseen erään olisi kait ollut mahdollista päästä pelaamaan, mutta ainakin yksi kaveri veti kamat kasaan, koska kylmyys oli jo kiusallista. Myös loukkaantumis / revädys riski kasvaa kylmillä lihaksilla.

Kysymys kuuluu, kuin Saunalahden mainoksessa..."Onko tässä mitään järkeä"?
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Laitan myös tänne pohdintani Liiga-keskustelun puolelta:

Mielestäni näin voidaan kiteyttäää ratkaisevat erot stereotyyppisen suomalaisen ja ruotsalaisen johtamis- ja valmennuskulttuurin välillä aina 2000-luvulle asti:

"Suomalainen"
- Autoritäärinen linjajohtaminen
- Vahvat hierarkiat
- Virheistä rankaiseminen
- Huutaminen ja nöyryyttäminen
- Despoottinen pelolla johtaminen
- Oletus ja pyrkimys, että alaiset/valmennettavat toimivat mahdollisimman pitkälle "lihasmuistin" varassa, tahdottomina ja käskettävinä komponentteina

"Ruotsalainen" (mm. Jukka Jalonen, Mikko Manner, Antti Pennanen)
- Keskusteleva toimintakulttuuri (ts. "diskuteeraus", jolle Suomessa pitkään naureskeltiin)
- Luottamuksen monitasoinen rakentaminen
- Tiimityön tukeminen ja siihen innostaminen
- Virheiden salliminen ja niistä oppiminen
- Onnistumisista palkitseminen
- Esimies toimii valmentajana, joka keskustelee, antaa palautetta, kannustaa ja rohkaisee kehittymään

Lopputulemana on se, että toisella näistä malleista pelätään häviämistä niin paljon, ettei uskalleta voittaa, kun taas toisella uskalletaan sekä voittaa että hävitä. Ja menestyä.

Ei ole sattumaa, että mm. Suomen jääkiekko-, jalkapallo- ja lentopallomaajoukkueet menestyivät jokainen ensin ulkomaalaisvalmentajien alaisuudessa (Lindström, Møller Nielsen, Berruto), ja sittemmin kotimaisin opein.
 
1st: LEINO-JYLHÄ-HARMAJA
”Jumala on korvattu päiväkodeissa peikoilla, menninkäisillä, maahisilla, merirosvoilla, keijuilla yms. demoneilla.” -Wiherkoski
PLEASE DON'T DIE MANNSCHAFT!

ZZZamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Go Habs go! SIIIII-BIR! Rytíři Kladno.
Miksi iso osa jääkiekkovalmentajista ihan joka tasolla näyttää niin mulkuilta ja käyttäytyy kuin impulssikontrollittomat teinit?
 

PPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Miksi jääkiekkovalmentajia rinnastetaan johtamisen työelämässä?
Hyvä kysymys. Ja sama koskee kaikkia muidenkin lajien valmentajia. Itsekin joutunut työurani aikana kuulemaan milloin kenenkin valmentajagurun (ainakin Tamin, J Jalosen, Sammelvuon) oppeja johtamisesta. Suurimmaksi osaksi niistä jutuista ei ole mitään hyötyä oikeassa elämässä.
 
Pistepörssikeinottelija

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Hyvä kysymys. Ja sama koskee kaikkia muidenkin lajien valmentajia. Itsekin joutunut työurani aikana kuulemaan milloin kenenkin valmentajagurun (ainakin Tamin, J Jalosen, Sammelvuon) oppeja johtamisesta. Suurimmaksi osaksi niistä jutuista ei ole mitään hyötyä oikeassa elämässä.
Miksi ei?

Että silleen...
 

Mustanaamio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Miksi ei?

Että silleen...
Kun tuo motivaatio ja sitoutuminen on erilaista meissä erilaisissa ihmisissä. Tavoitteet poikkeavat ja ikähaarukka ja sukupuolet sekä elämäntilanteet ovat erilaisia.
Kiitos ja kannustus vaikuttaa eri lailla kun tiiviiseen joukkueeseen. Kuuntelua pitää käyttää enemmän ja ymmärtää poikkeamia + yrityksen arvot ovat monasti varsin kirjavat.

EDIT: Hiukan oli tautologiaa poistettu.

+ kaikki yritykset vetää LEANia ja 5S (6S tai 7S) jargonia, jota jokin höpö höpö helppoheikki säestää nuolemalla firman johtajan persettä kommentoiden Jotain himeetä strategia jargonia strategian tärkeydestä ja sen suunnasta ja sen paloittelusta. Rekvisiitaan kuuluu tietysti jokin hassu kapine ja sitten vedetään 4-kenttää fläppitaululle itsikava-kaavion kanssa, yök!

1/4 vuosittain kaikki teot nollataan ja jos on pikkusen osinkona jaettava raha notkahtanut, niin alkaa kiristäminen.

Sitten paikalle kävellyt valmentaja kertoo tarinaa ruokavaliosta, kuinka mennään kauppaan katselemaan kurkkuja tai kuinka pitää satsata kaikki kahdeksi vuodeksi ja katsoa tuleeko kundista pelaajaa. Tehdään kaikkea hyvin paljon ja oikein. Sitoudutaan ja noudatetaan arvoja, kunnioitetaan ja ollaan niin perkeleesti tiimiä.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy