Oma joukkue ei menesty, eikä ole jaksanut paljoa protestoida tuomaroinnista, vaikka aika ajoin voisi niin tehdäkin. Mutta tämä VAR on tehnyt lajista äärimmäisen vaikean tuomareille, pelaajille, valmentajille ja katsojille ja mielestäni tennikseen sopii tekniikan hyödyntäminen hyvin, jalkapalloiluun heikommin ja tekisin suuria muutoksia nykyiseen ja vähentäisin VAR:n käyttöä.
Linkistä löytyy omasta mielestäni hyvä kirjoitus aiheesta.
On yesterday’s Arsecast Extra the subject of referees and decisions came up. James said that while watching most of the Premier League fixtures over the weekend, the in-studio analysis focused heavily on the decisions made – often at the expense of what happened with the football. Refs seem to...
arseblog.com
Jalkapallon ongelma on se, että se yrittää saada parhaat osat molemmista maailmoista. Esimerkiksi amerikkalaisessa jalkapallossa säännöt ovat luotu niin yksityiskohtaisiksi, että niiden toteutuminen on helpohko tarkistaa videolta. Peliin on lisäksi luotu melko reilusti katkoja, jolloin videon tarkastelu ei sotke peliä niin pahasti. Lisäksi vielä valmentajalla on haasto, joka on kääntänyt ideologian siihen että jos tuomari tekee virheen niin häntä ei syytetä siitä, vaan valmentajaa koska ei haastanut. Vastuu virheellisistä tuomioista on siirtynyt valmentajalle. Ja mikäli virheellinen tuomio menee läpi siinä vaiheessa kun haastoa ei valmentajalla enää ole, niin tästäkin syytetään valmentajaa koska oli hukannut jo haaston. Lisäksi vielä ideologia on se, että kentällä vihelletään mitä vihelletään, ja mikäli annetuista kuvakulmista ei voida yksiselitteisesti todeta vihellyksen ollut väärä - se jää voimaan. Ei siellä piirrellä paitsioissa viivoja harpeilla tai jätetä tilanteita viheltämättä koska VAR ne sitten myöhemmin korjaisi.
Jalkapallon ja VAR:n ongelma on siinä, että säännöt jättävät liikaa tulkinnanvaraa, peliä ei haluta sotkea ylimääräisillä katkoilla, tuomarit luottavat VAR:n liikaa ja valmentajilla ei ole haasto-oikeutta. Mikäli nykyisenkaltainen VAR halutaan pitää niin näihin neljään on saatava ratkaisu. Tai mentävä sitten askelia taaksepäin ja esimerkiksi pelkkään Eagle-Eye tyylisen teknologian käyttöön.
Omat ratkaisut tähän olisi:
1. Säännöt yksityiskohtaisiksi - Mikä esimerkiksi on käsivirhe tai maalivahdin häirintä?
2. Tuomarit viheltävät pelin niin kuin sen näkevät - valmentajille haasto-oikeus
3. Valmentaja ilmoittaa haluavansa haastaa pelitilanteen neljännelle erotuomarille, ja tämä tarkistetaan seuraavalla pelikatkolla.
4. Mikäli haasto on oikein, tulkitaan tilanne sen mukaisesti eikä joukkue menetä haastoa
5. Mikäli haasto on väärin, peli jatkuu siitä pelikatkon mukaisesta tilanteesta ja joukkue menettää haasto-oikeutensa.
Tässäkin tulee eteen se ongelma, että joukkueet oppivat käyttämään haastoa hyödyksi. Esimerkiksi sotkemalla vastajoukkueen loppukiriä. Tätä voidaan estää esimerkiksi siten, että 85 minuutin jälkeen haastoa ei saa enää käyttää. Käsittääkseni myös Amerikkalaisessa Jalkapallossa vastaava käytäntö?
Tämän lisäksi voisi olla ne tilanteet jotka tarkistetaan automaattisesti, esimerkiksi se kävikö pallo maaliviivan yli vai ei.