Mosabacka kirjoitti:
Tottakai junioriaikojen tai alempien jääkiekkosarjojen vastuusta ja tärkeistä playoffpeleistä on etua eli kummitus on aivan oikeassa siinä, että niitä ei voi jättää huomioimatta arvioitaessa mahdollisuuksia Sm-liigatason playoffpelaajana.
Tässä jää kuitenkin huomioimatta se, että niistä kaikista junioriaikojen tai alempien jääkiekkosarjojen vastuupelaajista tai playoffpelien dominoijista ei kasva ikinä edes Sm-liigajyriä. Ei varmasti kuulostanut oudolta väitteeltä. Siis se, että mitä kovempi taso, sen enemmän on tippunut pelaajia pois, jotka eivät pärjää enää ja joko tyytyvät alempiin sarjoihin tai lopettavat liigauransa.
Miksi tämä sama väite ei koskisi playoffpelejä? Toisin sanoen, että aikaisemmista playoffotteluista ja varsinkin kovasta roolista niissä on toki etua ajatellen Sm-liigan playoffseja, mutta koska taso on korkeampi, kaikki alempien sarjojen dominoijat eivät pärjää Sm-liigatason playoffseissa enää samalla tavalla. Edelleen jos Sm-liigatason playoffseista on kokemusta, niin se on kovempi meriitti kuin alempien sarjatasojen playoffkokemukset.
Näin ollen jos katsotaan JYPin playoffkokemusta, niin ensisijaisena on pääsarjatason playoffsit ja vasta sen jälkeen muiden liigatasojen playoffsit.
Niin? Oliko tässä tarkoituksena arvioida kokemuksen laatua vai laskea pelejä kappaleittain?
Otetaan kuvitteellinen tilanne. Olet valitsemassa kahden hyökkääjän välillä pelaajaa, joka pystyisi tuomaan joukkueelle menestystä kevään playoffeissa. Kokenut, Ruotsin pääsarjassakin pelannut Timo Hirvonen, 34 liigapleijaria takana (sivuseikkana tehot:2+1=3) ja nuori kokematon Petri Kontiola, SM-liigan playoffeja vain 11 (sivuseikkana tehot:3+3=9). No tottahan toki sinä logiikkaasi seuraat ja valitset kokeneen ketun.
Vaihtaisitko vielä viiden liigaplayoff-pelin Hytösen tai neljän liigapleijarin Männikön pois, jos saisit vielä sentteripulaan todella kokeneen sentterin, Toni Sihvosen 79 playoff-peliä liigassa! Siis mieti!! No tottahan toki sinä kaupat tekisit, eikö vain? Päivän selviä asioitahan nämä ovat.
Kovasen Tommi on pelannut urallaan vain kolme peliä liigan pleijareita, pitäisikö hänet siis vaihtaa vähiten kokeneena pois? Hän tosin on pelannut nuoruusvuosinaan nuorten karsinta- ja playoffsarjoissa 33 ottelua tehden niissä 13 tehopistettä. Viimeinen kausi playoffeja myöten A-nuorissa meni miltei piste/peli tahdilla. Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla hän on tehtaillut 23 pistettä, myös 33:ssa playoff-ottelussaan. Lisäksi hän on pelannut liigakarsintapelejä miesten puolella 29, tehden niissä 9 tehopinnaa.
Lisäkuriositeettina paiskaan tähän vielä erään Juha Riihijärven haparoiva ensikosketus liigaplayoffeihin JYPissä -92 keväällä; 10 peliä 4+4 =8. Miten tuo on edes mahdollista ilman liigaplayoff-kokemusta?
Vielä oudompi juttu on se, että kun parikymppinen - täysin kokematon - Jere Lehtinen muutti kirjansa Espoosta Turkuun, hän teki heti sen kauden keväänä 11 maalia ja antoi vielä pari syöttöä päälle, yhdessätoista pleijaripelissä. Siis täysin vailla liigan pudotuspelikokemuksia?!? Kyllä maailma on ihmeellinen.
Juuri marraskuussa 20 vuotta täyttänyt Saku Koivu teki keväällä -95 kolmessatoista pelaamassaan pleijaripelissä, 17 pistettä ja tehopörssilukema näytti +16!! Ja hän oli niin keltanokkainen, että hänellä oli vasta 22 liigapleijaria alla (niissä hän tosin oli jo saalistanut 17 tehopistettä). Tuolloinen Saku Koivukin olisi jäänyt lienee joukkueeseesi valitsematta, jos tarjolla olisi ollut tuollainen kokenut kettu, kuin vaikka tämä esimerkin Hirvonen.
Olli Jokinen paiskoi pelkällä seitsemän (7) junioripleijarin (8p) kokemuksella/meriiteillä (pyh, voiko tuota edes noteerata?) SM-liigan pleijareissa -98 keväällä yhdeksässä pelissä tehot 7+2=9 +5!! Enkä edes narraa.
Mitä noihin meriitteihin tulee, niin ne lähtevät kaikilla nollasta.
Tarkoittaen sitä, että niilläkin pelaajalla joilla ei vielä ole kokemusta liigapleijareista, on mahdollisuus onnistua niissä. Sen tien on joutunut kulkemaan JOKAINEN onnistuja. Sillä ei ole mitään merkitystä, että kaikki eivät onnistu, josta huomautat että se pitäisi ottaa huomioon. Ei sitä tarvitse ottaa huomioon, kun yritämme kartoittaa tulevaisuuden onnistujaa. Silloin etsitään potentiaalista onnistujaa. Sehän on sanomattakin selvää, että kaikki potentiaaliset pelaajat eivät tule onnistumaan. Yhtä selvää on se että onnistujia välillä löytyy, mikäli tämä potentiaaliryhmä on onnistuttu määrittelemään hyvin. Emmehän voi jättää potentiaalin etsiskelyä, koska tiedämme että "kaikki alempien sarjojen dominoijat eivät pärjää Sm-liigatason playoffseissa enää samalla tavalla.". Olen tässä kokoajan yrittänyt sanoa sitä, että yleensä hyvät playoff-pelaajat, ovat olleet hyviä playoff-pelaajia jo ennen kuin ovat päässeet kykynsä näyttämään liigassa. Heitä voi yrittää karkoittaa lupausten joukosta tilastojen perusteella ja etsiä näin sitä potentiaalia. JYPin tapauksessa ollaan jouduttu etsimään juuri tätä potentiaalia, koska rahaseurat vievät nämä meriittimiehet, joista haaveillaan. Eivätkä kovat meriititkään vielä lopulta takaa mitään. JYPin pelaajilla on kaikilla mahdollisuus tulla tällaisiksi tulevaisuuden kalliiksi meriittimiehiksi. Toki siellä pari jo onkin.
Siis pyysin vain ystävällisesti Köpiä huomioimaan myös JYP pelaajien muun, kuin liigaplayoff-kokemuksen. Ja väitin että pudotuspelit ovat pelaajalleen luonteeltaan samanlaisia sarjasta huolimatta ja kokemuksena samankaltaisia. Ei tietenkään samanarvoisia näin jälkikäteen tarkasteltuna, mutta kun hyvä pelaaja pelaa aina voitosta päästäkseen huipulle, playoff-sarja on sillä hetkellä tärkein asia pelaajalle, jonka tavoitteet ovat korkealla - sarjasta riippumatta. Tottakai Jyvät erottuvat myöhemmin akanoista.
Tarkennetaan vielä että tarkoitus on ollut JYPin kohdalla löytää pelaajansa pääsääntöisesti markkinoiden ulkopuolelta ja hioa timantti loppuun, tai kasvattaa itse junnuista. Joukkueen jokainen pelaajapaikka yritetään täyttää mahdollisimman hyvällä pelaajalla. Minusta suunta on erittäin lupaava. Nämä miehet joilla mennään, ovat scouttauksen ja hienon valmennustyön hedelmiä. Heitä etsittäessä on taatusti tutkittu heidän alasarjatilastonsa tarkkaan, koska muita meriittejä heillä ei vielä ole. Kyllä minulla on kovat odotukset heitä kohtaan ja uskon että Seppänen, Alatalo ja kumppanit ovat tehneet pohjatyön niin hyvin että moni putoaa penkiltä keväällä 2006 tai viimeistään 2007. Olkoon se sitten vaikka teidän mielestänne liian otimistinen arvio. Minusta projekti 2007 on hienosti aikataulussaan, enkä panisi pahakseni jos olisi etuajassa.
Josko nyt tämän hemmetin pitkän sepustuksen jälkeen ymmärtäisitte mitä ajan takaa. Taisin kärjistää liikaa...vaikeuksia tiedossa. Monologi...