Suurin osa Välimeren ylittävästä porukasta on muutenkin siirtolaisia, ei pakolaisia, joten heitä ei lähtökohtaisesti ole mikään pakko ottaa Eurooppaan ollenkaan.
Jep, jos köyhyys olisi syy pakolaisuuteen, niin joku miljardi afrikkalaista olisi oikeutettu tulemaan Eurooppaan ja varmaan saman verran tai yli Aasiasta. Satoja miljoonia myös E-Amerikasta.
Kannattaa muuten alkaa jo nyt varautua sellaiseen tilanteeseen, että pakolaisuuden määritelmä tulee virallisestikin muuttumaan, siis mitä turvapaikan hakuoikeuteen tulee. Tuo 1950-lukulainen määritelmä, jossa turvapaikkaoikeus annetaan lähinnä vainon perusteella ei oikein enää päde.
Ilmastopakolaisuus on toki vielä epävirallinen termi, mutta fakta on se, että ilmastonmuutos tekee hyvinkin pian n. 2,5 - 3 miljardin ihmisen asuinalueet elinkelvottomiksi etenkin Etelä-Aasiassa, Lähi-idässä, Etelä-Amerikassa ja aivan eritoten Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, joka on tätä nykyä maapallon väestönkasvun ainoa moottori. Vuosikymmenen loppuun mennessä jopa 150 miljoonaa ihmistä tulee olemaan liikkeellä yksinomaan ilmastonmuutoksen takia, ja heidän suuntansa on luonnollisesti pohjoiseen. Toki vain pienehkö osa tulee Eurooppaan saakka, mutta kyllä tässä sopeutumista joudutaan harjoittelemaan.
Toistan sen ajatuksen, että jos terrorismista halutaan eroon kestävästi - siis sekä pysyvästi että ihmisoikeuksia arvostavalla tavalla - maapallolla ei voi olla nykyisen kaltaista eriarvoisuutta. Radikalisoituminen alkaa siitä, että valtava joukko ihmisiä elää köyhyydessä, kuumuudessa, ahtaasti ja vailla riittävää toimeentuloa, ruokaa tai hygieniaa. Radikaali islamismi on tuollaisessa ympäristössä samanlainen ajuri, kuin bensa on liekille: pyhä sota, kuoleman jälkeinen autuus, yksi yhteinen tarkoitus ynnä muu uskonnollinen tingelitangeli uppoaa vihaiseen ja kouluttamattomaan väkeen varsin tehokkaasti.
Terrorismia vastaan pitäisikin tehostusta kaipaavien nykykeinojen lisäksi alkaa taistella ylisukupolvisella perspektiivillä:
- Miten saada yli sukupolven mittainen rauhantila Gazaan, Länsirannalle ja Israeliin, sekä Jemeniin, Syyriaan, Irakiin ja Afganistaniin?
- Miten voitaisiin saada tytöt kouluihin niin Iranissa kuin muuallakin Lähi-idässä ja Afrikassa? (Väestönkasvuun ei todellisuudessa ole mitään muuta pitkän aikavälin tehokasta keinoa)
- Miten luoda kestävää vaurautta Aasian ja Afrikan köyhimmille alueille?
Itse lähtisin tuosta vaurauden levittämisen ajatuksesta liikkeelle, sillä sitä kautta myös rauhaan olisi mielestäni parhaat mahdollisuudet. Mikään ulkoa pakotettu demokratia ei ainakaan voi enää tulla kyseeseen.