Uusi tekijänoikeuslaki

  • 13 161
  • 117

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Varmasti monet muutkin jatkislaiset ovat mielenkiinnolla seuranneet vääntöä uudesta tekijänoikeuslaista. Kyseistä lakiahan piti alunperin muuttaa vastaamaan EU:n direktiiviä jo vuonna 2003, mutta näihin päiviin asti muutosta on onnistuttu lykkäämään. Nyt sitten päättäjät ovat survomassa läpi tuota kuluttajan oikeuksia törkeästi polkevaa uutta lakia. Lain valmistelussa on lähdetty liikkeelle tekijänoikeuksien haltijoiden näkökulmasta ja unohdettu kuluttajat täysin.

Eniten kohua laissa on siis aiheuttanut omistamiensa cd- ja dvd-levyjen varmuuskopioinnin kriminalisoiminen. Tai ei varmuuskopioinnin suoranainen kriminalisoiminen, vaan noiden varmuuskopioiden suojauksien ohittavien sovellusten käyttäminen levyn kopiointiin. Jos laki menee nykymuodossaan läpi, niin olettaa sopii, että kaikenlaiset kopiosuojaukset levyillä yleistyvät. Näinollen halutessaan ottaa ostamastaan levystä varmuuskopio, joutuu rikkomaan lakia. Myöskin ostamansa musiikin muuttaminen mp3:ksi olisi joidenkin tulkintojen mukaan lain puitteissa kiellettyä.

Ei ole lainkaan ihmeellistä että kuluttajien oikeudet on lakia valmisteltaessa unohdettu, sillä lain valmistelua opetusministeriössä johtanut Jukka Liedes istuu yhden Gramexin yksikön johtokunnassa. Tietokonelehden artikkelissa (http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=24718) Liedes kehtaa vielä väittää, ettei ole jäävi tehtävään. Ja yllättäen kaikkien aikojen epäpätevin ministeri T. Karpela peesaa perässä. Muutenkin rakkaan kulttuuriministerimme kommentointi asian tiimoilta on täysin pöyristyttävää. Hänhän syyttää kotikopioinnin puolustajia oikein masinoidusta kampanjasta lain hylkäämiseksi. Karpela piiloutuu EU:n direktiivien taakse ja eikä hyväksy lakiesitykseen mitään muutoksia. On se kumma, että kun EU kovistelee Suomea kansalaisten asemaa parantavien asioiden, kuten autoverotuksen ja biopolttoaineiden käytön, osalta, niin päättäjät ovat viimeiseen asti EU:ta vastaan, mutta tekijänoikeuskien ollessa kyseessä nuollaan suorastaan EU:n persettä.

Kaikkia tekijänoikeusjärjestöjen edustajia edes uusi laki ei tyydytä. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen projektipäälikkö varatuomari Antti Kotilaisen mukaan (http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=14&news_id=48053) uudessa lakiesityksessä tekijänoikeusrikoksen maksimirangaistuksen pituutta olisi pitänyt hilata nykyisestä kahdesta vuodesta ylöspäin. Pitäisi kuulemma saada Ison-Britannian (10v) tai Saksan (5v) tasolle. Alkaa ko. varatuomarin puheista olla kohtuus aika kaukana. Lisäksi Kotilainen sanoo uudesta laista seuraavaa:
- Oikeuden haltija voi marssia tuomioistuimeen ja pyytää, että tuomioistuin määrää operaattorin paljastamaan, kuka on jonkun tietyn ip:n takana. Tämän jälkeen oikeuden haltija voi kohdistaa vaatimuksen suoraan tekijään tai pyytää tietyissä tapauksissa kieltopäätöstä, joka velvoittaa myös operaattorin estämään liikenteen.

- Levittäjälle voidaan ilmoittaa: 'Sä olet täällä tehnyt näin ja näin, lopeta - joudut myös maksamaan tämän verran'.
Alkaa olemaan aika paksua. Viranomaisia ei siis enään tarvittaisi selvittämään rikoksia, vaan tekijänoikeusjärjestöille annettaisiin poliisin valtuudet?

Sokerina pohjalla uudessa tekijänoikeuslaissa ei ole mainintaa kasettimaksujen poistumisesta. Eli siis tyhjistä suomesta ostettavista cd- ja dvd-medioista sekä kovalevytallentimista pitäisi edelleenkin maksaa kasettimaksua. Kopiosuojattujen levyjen kopiointi on siis laitonta, mutta tyhjistä medioista maksetaan silti kasettimaksua? Ei mahdu meikäläisen kaaliin.

Tämä kotikopioinnin hankaloittaminen/kriminalisoiminenhan ei suinkaan ole uuden tekijänoikeuslain ainoa asia, mutta kuluttajalle varmasti näkyvin. Muitakin kohtia on mm. Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kritisoinut voimakkaasti. Mitä mieltä uudesta laista ovat muut jatkislaiset? Tunnustaako kukaan lähestyneensä kansanedustajia kyseisen lain tiimoilta?
 

Haamu

Jäsen
Oiva alustus.

Henkilökohtaisesti minua kiinnostaa ainoastaan mitä Suomen (tuleva?) laki sanoo seuraavasta: Jos ostan cd:n katson että minulla on oikeus muuttaa ko. levyn kappaleet mp3-muotoon siirtääkseni ne mp3-soittimeeni. Jos ei (tuleva?) laki tätä oikeutta tunnusta, niin ko. laille :center. Ei voisi vähempää kiinnostaa.

Ollaan sitten kriminaalia perkele.

Meniköhän nyt ihan ohi aiheesta?
 

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Haamu kirjoitti:
Oiva alustus.

Henkilökohtaisesti minua kiinnostaa ainoastaan mitä Suomen (tuleva?) laki sanoo seuraavasta: Jos ostan cd:n katson että minulla on oikeus muuttaa ko. levyn kappaleet mp3-muotoon siirtääkseni ne mp3-soittimeeni. Jos ei (tuleva?) laki tätä oikeutta tunnusta, niin ko. laille :center. Ei voisi vähempää kiinnostaa.

Ollaan sitten kriminaalia perkele.

Meniköhän nyt ihan ohi aiheesta?
Ei mennyt ohi. Mp3-muotoon muokkaamisesta voi lain perusteella vetää johtopäätöksiä suunnilleen oman mielensä mukaan. Lakiesitys kun on erittäin vaikeaselkoinen. Varmaa on, että tekijänoikeusjärjestöt tulkitsisivat tuon mp3-muotoon muuttamisen kopiosuojatuista levyistä laittomaksi.

edit. Noista muista uuden lakiesityksen epäkohdista piti vielä mainita, että käsittääkseni sen mukaan muiden kuin Euroopassa myytävien R2 koodattujen dvd-levyjen myynti olisi Suomessa laitonta. Divarit ratsioiden kohteeksi?
 
Viimeksi muokattu:

Haamu

Jäsen
lece kirjoitti:
Ei mennyt ohi. Mp3-muotoon muokkaamisesta voi lain perusteella vetää johtopäätöksiä suunnilleen oman mielensä mukaan. Lakiesitys kun on erittäin vaikeaselkoinen. Varmaa on, että tekijänoikeusjärjestöt tulkitsisivat tuon mp3-muotoon muuttamisen kopiosuojatuista levyistä laittomaksi.

Nooh, sitten rikotaan lakia. En tule menettään yöuniani lain rikkomisesta. Se kumminkin on varmaa että kaikki ihmisen keksimät kopiosuojaukset tullaan ihmisen toimesta ohittamaan tarvittaessa.

Ymmärrän ja hyväksyn täysin artistin / levy-yhtiöiden huolen piratismista ja artistin luovuuden hyödyntämistä korvaukseksetta. Mutta myös ostajalla on oltava oikeus käyttää ostamaansa hyödykettä omiin tarpeisiinsa.
 

Nahkaparturi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiseeraan TuToa
Mitenkähän tätä uutta lakia mahdetaan sitten valvoa? Ainakin mitä tulee tuohon sinänsä älyttömään ”ei kopioita omista levyistä”-rikokseen. Jos autossani on kopioituja levyjä, niin kuka niitä ratsaa, tuskin poliisisedillä on aikaa moiseen. Toinen läjä levyjä on saaressa mökillä, joten sinne ei varmaankaan Gramexin soutuvenearmadat tee maihinnousuaan. Eli, aioin jatkaa elämääni valitsemallani (”rikoksen”) polulla ja tehdä mp3/audio-levyjä edelleen.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En tyydy toistaiseksi sanomaan mitään muuta, kuin että, kopiosuojaus on viheliäinen keksintö ja toivoisin sen joutavan suoraan helvettiin. Yksi syy sille on jo pelkästään se, että kopiosuojatut levyt eivät kaikki toimi normaaleissa soittimissa ja sitä ei voi pitää minään muuna kuin vittumaisena asiana. Mitä järkeä on ostaa levy, jos et voi soittimessasi kuunnella sitä?

Siksi toistakseen joku aina keksii keinon ohittaa suojaus, joten se on "kriminalisoitumisen" kannalta ihan yhdentekevää.

Perseestä keksivät näitä lakeja.
 

Sundance

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Ymmärtääkseni jos laki menee läpi tällaisena, niin yksityishenkilöt voivat edelleen tilata tavaraa EU:n ulkopuolelta ja näitä tavaroita saisi sen jälkeen myydä esim. divareihin ja divareista pois.
Sen sijaan esim. Kukunor ja Good Fellows sarjakuvien puolelta tai joku erikoistunut DVD liike eivät saisi tilata enää tavaraa myyntiin EU:n ulkopuolelta ellei tekijänoikeuksien haltija erikseen anna lupaa. Mm. tätä Jyrki J.J. Kasvi on kritisoinut.

Mitä kopiosuojauksien ohittamiseen tulee, niin se onkin tosiaan aika sekava tapaus. Siihen on jo kovin monta erilaista tulkintaa, mutta yleisesti joidenkin mukaan tehokasta suojausta ei saisi enää ohittaa. Ja tällaiseksi jotkut laskevat sellaisen suojauksen, jota ei voi vahingossa ohittaa.

Kovin paljoa siitä ei ole puhuttu, mutta ymmärtääkseni tämä tulee siis koskemaan myös DVD-levyjä. Aika monella levyllä on macrovision suojaus estämässä siirtoa koneelta eteenpäin, joten jos haluaa laittaa leffan näkymään tietokoneen kautta toiseen laitteeseen (televisio ainakin, en tiedä miten tykit toimii tän suhteen) niin joutuu tämän macrovisionin ohittamaan. Ja tämän macrovisionin purku siis tulisi ymmärtääkseni laittomaksi... tai jos ei purku, niin ainakin ne ohjelmat ja keinot joilla sen purun voi tehdä.

En ole kovin paljoa linuxin DVD-puoleen perehtynyt, mutta ilmeisesti Linuxilla katseleminen onnistuu vain purkamalla css suojaus tietyillä ohjelmilla. Mietinkin, että onko jatkossa linuxilla elokuvien katsominen myös laitonta, tai jos ei katsominen niin ainakin ne keinot joilla voi katsoa. EFFI:n sivujen mukaan muistaakseni näin tulisi olemaan. Samaten itse tarvitsen css salauksen purkua tietyissä DVD-arvosteluissa ja vertailuissa, jotta saan videot siirrettyä koneelle tutkimista varten. Tämäkin olisi siis ymmärtääkseni laitonta, tai siis ne keinot ja ohjelmat joille sen voi tehdä. :P

Kasvi on myös huomauttanut kuinka uusi laki ilmeisesti voisi kieltää internet-palveluntarjoajia tekemästä välikopioita ihmisten lataamista ohjelmista, jos palveluntarjoaja ei ole erikseen saanut lupaa välikopion tekemiseen tekijänoikeuksienhaltijalta. Ja nettihän kai toimii niin, että niitä välikopioiden tekemisiä ei voi välttää. EFFI:n kannanotto asiaan löytyy tästä http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/effi.txt ;)

Ja ne kasettimaksut... ilmeisesti ne tulevat ulottumaan (elleivät ole jo, en ole kovin paljoa perehtynyt) kiintolevyihinkin. Mutta jos suojauksia ei kohta enää saisi ohittaa (eikä netistä musiikkia tai elokuvia ladata), niin miksi ihmeessä sitä kasettimaksua sitten oikein enää maksetaankaan? Eikait sitä tarkotus ole maksaa siitä ilosta, että saa omia tuotoksiaan tai muita ilmaistuotteita tallennettua. Toki vielä on levyjä (suurin osa), joissa ei ole suojausta, mutta mikä estää ettei tulevaisuudessa ole kaikissa se suojaus, kun sitä ei saa enää ohittaakaan eikä netistäkään enää ladata samaa tavaraa (tällä hetkellähän jos suojaus vituttaa voi sen tavaran ladata netistä laillisesti).


Toki on selvä ettei sitä pysty valvomaan, että sattuuko joku purkamaan css suojauksen ja siirtämään leffansa kiintolevylle, tai jos joku purkaa CD:n suojauksen ja laittaa musat mp3-soittimeensa.

Vielä lopuksi huomauttaisin, että olen toki (ehkä jopa luultavasti) saattanut tulkita montakin asiaa aivan väärin, mutta viime päivinä olen huomannut, että monestakin lain kohdasta on varmaan yhtä monta tulkintaa kuin puhujaakin. :P
 
Viimeksi muokattu:

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Sundance kirjoitti:
Ymmärtääkseni jos laki menee läpi tällaisena, niin yksityishenkilöt voivat edelleen tilata tavaraa EU:n ulkopuolelta ja näitä tavaroita saisi sen jälkeen myydä esim. divareihin ja divareista pois.
Sen sijaan esim. Kukunor ja Good Fellows sarjakuvien puolelta tai joku erikoistunut DVD liike eivät saisi tilata enää tavaraa myyntiin EU:n ulkopuolelta ellei tekijänoikeuksien haltija erikseen anna lupaa.
Näinhän se taitaa mennä. Sopii kyllä miettiä, että mitä järkeä tässäkin on. Tämä ETA-alueen ulkopuolelta tuotujen tuotteiden myyminen ei taida edes sisältyä alkuperäiseen EUCD-direktiiviin, vaan opetusministeriö on kaikessa viisaudessaan mennyt lisäämään tuon kohdan uuteen tekijänoikeuslakiin omin päinsä. Tosin aivan varman en tästä ole.

Oikein naurattaa Karpelan typerät kommentit lakiin liittyen. Valmistellun tekijänoikeuslain muuttaminen olisi hänen mielestään lyhytnäköistä toimintaa, ja samaan hengenvetoon tämä meidän missi sanoo, että myytävistä audio CD:istä vain 1% on nykyään kopiosuojattuja. Kuvitteleeko Karpela oikeasti, että prosentti todella jää yhteen mikäli uusi laki menee läpi?

Rikolliseksi meinaan itsekin alkaa, jos uusi laki menee läpi. Jokainen täysijärkinen ymmärtää, ettei lakia voida millään valvoa. Voikin sitten kysyä, että mitä helvetin järkeä tuollaisia lakeja on sitten säätää? Tehdään vaan huvinvuoksi kaikista kansalaisista rikollisia ja katsotaan kaikki sormien läpi? Eikö tämä syö aika rankasti koko lainsäädännön uskottavuutta? Enivei, lain vastustajien kannalta lain saama julkisuus on todella hyvä juttu, ja uskon, että laki ei tule menemään läpi. Iltalehden mukaan hallituspuolueiden piiristä on arveltu, että lain muuttaminen voi olla vaikeaa koska asiasta vastaava ministeri on voimakkaasti sitä vastaan. Sellaisessa tilanteessa asiasta saattaisi kuulemma tulla hallitukselle arvovaltakysymys. Näin varmaan olisikin normaalitilanteessa, mutta Karpela ja arvovalta eivät sovi samaan lauseeseen.

Toivottavasti kansanedustajat ymmärtävät, että heidän pitäisi valvoa kansalaisten etua, ei massiivisten monikansallisten levy-yhtiöiden. Ja kansalaisten etua ajatellen ei tätä lakia voida puoltaa.
 
Suosikkijoukkue
HPK, Chelsea
Turha musiikin imuroimista on kriminaalisoida lakien avulla, mitkään voimat eivät voi vaikuttaa yksittäisiin mikromikkoihin, jotka hakevat musiikin mp3 muodossa koneelleen ja kuuntelevat sen sitä kautta. Mp3 musiikin myynti on mielestäni yksi hyvä aloitettu keino rajoittaa waretusta.
 

masu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
lece kirjoitti:
Toivottavasti kansanedustajat ymmärtävät, että heidän pitäisi valvoa kansalaisten etua, ei massiivisten monikansallisten levy-yhtiöiden. Ja kansalaisten etua ajatellen ei tätä lakia voida puoltaa.


Ongelmanahan on vielä se, että monet kansanedustajat ovat tästä(kin) asiasta täysin pihalla. Piratismilla on viime aikoina peloteltu laajalti lähes kaikkia kopioinnista mitään ymmärtämättömiä, joten asiasta perehtymättömät ovatl luonnollisestikin lakiesityksen puolella.

Karpela olisi voinut tässä tapauksessa näyttää edes jonkintyyppistä ryhdistäytymistä ja hän olisi voinut ottaa kantaa hyvissä ajoin. Valitettavasti alusvaatemalli ei vaan riitä ministeriksi.

Yleisimminkin Kepun kannattajia voidaan rinnastaa kreationismin kannattajiin. Mitkään järkisyyt eivät saa näiden ihmisten mieltä muuttumaan, vaan silmät ja korvat suljetaan kaikilta faktoilta. Toivottavasti Karpelan räikeät sekoilut ministerikauden aikana on avannut edes muutaman jyväjemmarin silmiä.

Toisaalta taas Jari Vilen on suuren valiokunnan puheenjohtajana vastustanut nykyistä kopiosuojauslakia. Vilenin tapauksessa kopioinnin kannattaminen on todellakin ymmärrettävää, sillä onhan hän siinäkin hommassa lähes ammattilainen.

masu
 

bunghole

Jäsen
Olenko käsittänyt väärin vai toisiko uusi laki läpi mennessään kiellon kopioida levyjä omaan käyttöön tai koneelle mp3-muotoon?

Jos siis toisi niin miksi vitussa sitten maksetaan teosto- ym. maksuja jo mp3-soittimien hinnoissa? Eikö nämä maksut silloin pitäisi poistaa jolloin soittimia saataisiin halvemmalla kun musiikki pitäisi kuitenkin ostaa netistä? Jos siis oletetaan että kaikki lakia noudattaisivat. Vai onko jälleen niin että tavallista pulliaista vedetään taas kakkoseen ja rankasti? Vitun Suomi, kaksoisverotuksen ihmemaa! Täällä se kyllä osataan! Ensin pitää maksaa soittimien hinnoissa piratismin takia ja sitten vielä pitää maksaa siitä musiikista toiseen kertaan kun ladataan sitä jostain vitun I-Tunesista! Tuplaantuuko tällaisessa tilanteessa muusikkojen saamat korvaukset? En usko. Valtio vie ison osan veroina ja loput vie levy-yhtiö.

Irwinin sanoin: "Haistakaa paska koko valtiovalta, ette osaa muuta kuin verottaa!"

Itse voin kertoa tekeväni rikoksia liukuhihnalta jos laki menee läpi. Kelpaakohan tuo tunnustuksesta oikeudessa? Mietin vain että jos ne nyt alkaa nuuskimaan tosissaan piraatteja niin nehän voi pyytää minunkin ip:n modeilta ja jäljittää minut! Mutta enkai minä, kunniallinen kansalainen ja mikä tärkeintä, kunnollinen veronmaksaja, voisi syyllistyä mihinkään tuollaiseen. Itseppä olette soppanne keittäneet. Voin sanoa että hävisitte pelinne jo jaossa! Ette te sitä piratismia kukista ikinä millään kopiosuojauksilla tai laeilla. Vaikeutatte vain tavallisen kuluttajan elämää ja samalla edesautatte piratismia. Jos Pertti Perusjätkä ostaa kerran kopiosuojatun Arja Korisevan levyn joka ei siinä vanhassa grammarissa toimi niin mitä hän miettii seuraavalla kerralla ostaessaan Jaakko Tepon Greatest Hits -albumia? Ostaako hän uuden grammarin+kopiosuojatun levyn, yhteensä pari sataa euroa? Vai pyytääkö hän veljenpoika Timoa imuttamaan tämän levyn DC:llä tai Mulella ja polttamaan levylle joka toimii vanhassa grammarissa? Jokainen voi päätellä molempien vaihtoehtojen todennäköisyydet.
 

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Selväähän tässä on, että jos tuo laki menisi nykymuodossaan läpi, niin siitä kärsisi eniten juuri rehellinen kuluttaja. Warettajiin lailla ei varmasti ole käytännössä mitään vaikutusta.

Aika mielenkiintoista, että perustuslakivaliokunnan mielipide sivuutettiin täysin lakia valmisteltaessa. Kertoo kaiken kulttuuriministerimme pätevyydestä. Väittää vielä, että on kuullut tarpeeksi asiantuntijoita ja että laki on sinetöitävä nykymuodossaan. http://www.itviikko.fi/uutiset/uutisalue.asp?alue=paiva&UutisID=70034
 

JokeriJoska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Montreal Canadiens
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen projektipäälikkö varatuomari Antti Kotilaisen mukaan (http://www.digitoday.fi/showPage.ph...4&news_id=48053) uudessa lakiesityksessä tekijänoikeusrikoksen maksimirangaistuksen pituutta olisi pitänyt hilata nykyisestä kahdesta vuodesta ylöspäin. Pitäisi kuulemma saada Ison-Britannian (10v) tai Saksan (5v) tasolle. Alkaa ko. varatuomarin puheista olla kohtuus aika kaukana.
Heh, tämähän tarkoittaisi, että tekijänoikeusrikos olisi pahempi asia, kuin vaikkapa tapon yritys.
 

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joo, mutta tuomio muuttuisi hovissa sävelkuvion luvattomaksi käyttöönotoksi. Ja siitähän selviäisi sakoilla.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
TakapihanLemieux kirjoitti:
Turha musiikin imuroimista on kriminaalisoida lakien avulla, mitkään voimat eivät voi vaikuttaa yksittäisiin mikromikkoihin, jotka hakevat musiikin mp3 muodossa koneelleen ja kuuntelevat sen sitä kautta. Mp3 musiikin myynti on mielestäni yksi hyvä aloitettu keino rajoittaa waretusta.

Nykyäänhän lakia voidaan kiertää myös siten, että musiikki on jossain muussa kuin audio-muodossa. Esimerkiksi .ape-tiedostot yleistyvät, koska se ei ole musiikkitiedosto (tarkentakoon ken tietää, itse en harrasta laittomuuksia). Sitten vaan muunnetaan tiedosto kuunneltavaan muotoon. Näin ollen mp3-tiedostojen jakaminen ja lataaminen olisi rikollista, mutta esimerkiksi juuri em. tiedostomuodon lataaminen ei ole. Siis jakaminen ja lataaminen, korostan. Juridista semantiikkaa, josta en ole täysin varma. Odotellaan ennakkotapausta. Varmaa on kuitenkin se, että keinot keksitään nopeasti tämänkin säädöksen kiertämiseksi.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Eppis kirjoitti:
Koskee vain kopiosuojattuja levyjä.

niin, mitenköhän VITUSSA nyt sitten toimisin, jos ostan jonkun PokoRecordsin ceedeen ja laitan sen ihan tietokoneelle pyörimään niin ei saatana muuta kuin pätkii... Ans ollakaan kun kopioittee koneelle niin kaikki ok:) Ja kopiosuojattuja kaikki saatana!

Johtopäätös: en osta koska en voi kuunnella:)
 

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
MiikaL kirjoitti:
Tuolta digitodayn kyselystä löytyi Olli Ilari Pöyryn kirjoittama yhteenveto uuden tekijänoikeuslain epäkohdista:
Olli Ilari Pöyry kirjoitti:
Lista ehdotetun uuden tekijänoikeuslain (HE 28/2004) epäkohdista (listaa saa lainata, muokata ja levittää eteenpäin, copyleft):

1. Lain 50§ sallii varmuuskopioinnin mutta kieltää varmuuskopiointiin vaadittujen ohjelmien hallussapidon

2. Koko laki on niin sekava että 1. kohdan (ja usean muun asian) kohdalla ei voida olla varmoja onko näin vai noin. On epäselvää tietävätkö edes lain laatijat mitä lakitekstissä tarkoitetaan. Yksi lain tulkinta: http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/tekijanoikeus-faq.html

3. Laki kieltää laillisesti hankitun materiaalin muokkauksen laillisen käytön helpottamiseksi (kopiosuojatun CD:n sisällön muuttaminen mp3:siksi mp3-soitinkäyttöä varten)(tästäkään emme voi olla varmoja, ks. kohta 2.)

4. Laki kieltää tekijänoikeuksien alaisen ohjelmien ja tietokantojen välivarastoinnin, tehden minkä tahansa operaattorin proxy-palvelimista helposti laittomia ja siten hidastamalla tavallista nettisurffausta entisestään. http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/effi.txt

5. Lain 19 § kieltää ETA-alueen ulkopuolelta tuotujen tallenteiden jälleenmyynnin jos niitä ei ole julkaistu ETA-maissa, kriminalisoiden useita ammatinharjoittajaliikkeitä jotka myyvät tuotteita joita ei koskaan tulla julkaisemaan Euroopassa. Tästä aiheutuu a)kuluttajalle turhaa vahinkoa ja b)työllisyysasteen ja verotulojen lasku liikkeenharjoittajien lopettaessa toimintansa.

6. Laki ei ole poistamassa kasettimaksuja (vaikka käytännössä kieltää varmuuskopioinnin tehden korvauksen tarpeettomaksi), sen sijaan on lisäämässä maksua esim. kiintolevyille kapasiteetin mukaan joka taannuttaisi Suomen tietoteknisen kilpailukyvyn koska yrityksillä ja yksityishenkilöillä ei ole varaa investoida riittävään tallennuskapasiteettiin kasvavien datamäärien myötä.

7. 48 §:
Radio- tai televisiolähetystä ei lähettäjäyrityksen suostumuksetta saa lähettää edelleen tai tallentaa laitteelle, jonka avulla se voidaan toisintaa. Ilman suostumusta ei televisiolähetystä myöskään saa toisintaa tiloissa, joihin yleisöllä on pääsy maksua vastaan. Tallennettua lähetystä ei lähettäjäyrityksen suostumuksetta saa kopioida, lähettää uudelleen eikä levittää yleisön keskuuteen ennen kuin 50 vuotta on kulunut siitä vuodesta, jona ensimmäinen lähettäminen tapahtui.

Eli esim. VHS-nauhurit ovat laittomia ellei niitä käytetä vain ja ainoastaan itsetehdyn materiaalin katseluun ja muokkaukseen

8. Lain 50§ kieltää teknisistä salauksista keskustelemisen "organisoidusti", mikä on vähintäänkin huolestuttavan epäselvästi muotoiltu, puhumattakaan siitä että kyseessä on selkeästi sananvapauden rajoitus

9. Lain 50§:ssä kieletään sähköisten hallintatietojen poistaminen, mikä vaikeuttaa/kieltää sähköisen materiaalin konvertoimista tiedostomuodosta toiseen

10. Lain §11 mukaan kopioinnin estävää teknistä suojausta ei saa kiertää tai murtaa, jotta voisi valmistaa kopion teoksesta. Jos suojauksen kuitenkin kiertää ja valmistaa kopion yksityistä käyttöään varten, ei henkilön kuitenkaan tulkita syyllistyneen rikokseen, eikä häntä rangaista tekijänoikeusrikkomuksesta. Henkilö voi kuitenkin joutua korvaus- ja hyvitysvelvolliseksi, jos teko tulee ilmi ja oikeudenhaltijan tietoisuuteen.

Henkilö ei siis syyllisty mihinkään rikokseen mutta joutuu silti maksamaan vahingonkorvauksia

11. Laki kieltää kopiointisuojausten kiertämisen. Tämä kannustaa mediayhtiöitä lisäämään kopiointisuojauksia kaikkiin tuotteisiinsa jos se vain on mahdollista. Tästä seuraa kuluttajille turhaa vaivaa ja mielipahaa, sillä kaikki kopiosuojaustekniikat eivät ole yhteensopivia kaikkien toistolaitteiden kanssa, jolloin kuluttajan ostama tuote ei välttämättä toimi käytettäessä

12. Laki kieltää levykuvien (CD-image) tekemisen mikä vähentää tuottavuutta, sillä Mikko Mikrotuella on oltava aina mukanaan nippu asennus-cd:itä sen sijaan että levykuva olisi kätevästi verkkoasemalla.

13. Lain mukaan internet-lataukseen liittyy myös ns. laillisen lähteen vaatimus, eli tietoa saa ladata internetistä vain jos se on laitettu sinne oikeuksienhaltijan luvalla. Pahimmassa tapauksessa tämä vaatimus voi johtaa siihen, että kaikkinainen internetin käyttö loppuu kokonaan, sillä on mahdotonta tietää reaaliaikaisesti pitävätkö esimerkiksi jollakin sivulla olevat copyright-tiedot paikkaansa vai eivät.

14. Laki tekee internet-palveluntarjoajat vastuullisiksi heidän verkoissaan liikkuvasta rikollisesta datasta. Ainoa tapa valvoa lakia olisi seuloa kaikki sisään tuleva liikenne. Eli jos omalla rehelliseti ansaitsemallaan rahalla maksaa itselleen internet-yhteyden, ja päättää sitten käydä vaikka laillisilla aikuisviihdesivuilla, näkyisi se operaattorin lokeissa reaaliaikaisesti. Ja siitä, kuinka pitkään lokeja saisi/tulisi säilyttää ei lue missään. Jos operaattorin kone esimerkiksi saa virustartunnan tai joutuu tietomurron kohteeksi, voivat hyvinkin yksityiset tiedot levitä internettiin, mistä alati kehittyvät hakukoneet ne ennen pitkää indeksoivat. Ja sitten voikin helposti googlata mistä pornosta itse kukin tykkää. Tulisi muistaa että mm. luottokorttitietoja voi ostaa pimeästi joten pitäisi harkita tulisiko ihmisten tekemisistä todella ylläpitää näin kattavaa rekisteriä.

Lisäksi voidaan sanoa että operaattorin tekeminen vastuulliseksi asiakkaan dataliikenteestä on suoraan verrannollinen tilanteeseen jossa rikoksen tekevä henkilö matkustaa rikospaikalle esim. bussilla ja myöhemmin bussiyhtiötä syytetään avunannosta rikokseen. Lain tuoma muutos on sama kuin jos kirjesalaisuudesta luovuttaisiin ja kaikki kirjeet tarkastettaisiin manuaalisesti (jonkun henkilön toimesta) vain koska joku voi teoriassa lähettää jauhekirjeen.

15. lain mukaan tekijänoikeuksien omistajia edustava taho voi yksinkertaisella ja nopealla hakemusmenettelyllä (tuomioistuimelle esitetty hakemus) vaatia kenen tahansa internet-yhteyden hankkineen ihmisen kaikkia henkilötietoja ja internet-yhteyden katkaisemista väittämällä, että henkilö on syyllistynyt laittomaan tiedostojen levitykseen tai muihin laittomuuksiin. Koska lakiin ei ole kirjattu muista pakkokeinolaeista poiketen riittävän tiukkoja vaatimuksia kyseessä olevien pakkokeinojen toimeenpanolle, olisi hakemuksen läpimeno lähinnä läpihuutojuttu. Lisäksi pakkokeinojen kohteelle ei tarvitse kertoa asiasta etukäteen.

Riittävän tiukkojen vaatimuksien puuttuminen voi johtaa tilanteeseen jossa esimerkiksi Teosto hakee jonkun kansalaisen internet-yhteyden katkaisua johtuen siitä että tämä kansalainen on esittänyt internetin keskustelualueella osuvaa kritiikkiä Teoston toiminnasta. Laki siis mahdollistaa eriävien mielipiteiden sensuroimisen ja siis sananvapauden loukkauksen. Se, että mielipiteiden sensuuri olisi osittaista ja väliaikaista ei laista hyväksyttävää tee.

16. Lakia ollaan säätämässä jotta Suomi täyttäisi EU:n direktiivin vaatimukset. Tässä direktiivissä on jonkin verran liikkumavaraa jotta eri EU-maat voisivat toteuttaa direktiivin vaatimukset parhaaksi katsomallaan tavalla. Hallituksen esityksessä tämä liikkumavara on jätetty huomiotta ja kuluttajien oikeuksia on leikattu raskaimman mukaan. Lähtökohtaisesti lakien tulisi vaikuttaa ihmisten elämään pienimmässä tarvittavassa määrin.
Kyllä täytyy olla todellinen ääliö, että tuota lakia kannattaa.
 

jlammi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Jokerit, TPS, TuTo
Joo mitenhän tätä nyt suhteuttaisi, pitäisiköhän tässä nyt tuhota kaikki mp3:set ja poltetut cd-levyt jos opiskelijoita ym ruvetaan tällä tavoin syyttämään ja vielä tuo menee läpi. Melkein kostoksi taidan poistaa Windowsin pääkoneestani ja pistää Linuxin tilalle. Tosin silloin en katsoisi Linuxilla DVD-elokuvia joka tekisi tarpeettomaksi DVD-aseman koneessa.

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=78680
 

bitnir

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Pantse67 kirjoitti:
Ohessa linkki ko. kiisteltyyn hallituksen esitykseen:

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2004/20040028

Itse substanssiin en valitettavasti voi ottaa kantaa, koska en
ole mikään immateriaalioikeuksien asiantuntija.

Perusvikana tässä kopiosuojauksessa on mielestäni yksityisomaisuuden suojaan puuttuminen. Yllämainitussa tekstissä on pätkä: "Säännöksellä on tarkoitus turvata omaisuuden suojaa, jonka olisi digitaalisessa ympäristössä oltava yhtä hyvä kuin analogisessa ympäristössä." Wtf? Eikö se ole tuotteen omistajan asia päättää miten suojaa tuotettaan. Harjoitustehtäväksi jätetään se, kuka CD:n omistaa.

Tämän lain valmistelun yhteydessä ainakin minulta on hävinnyt kaikki kunnioitus Tanja Karpelaa kohtaan. Ei kyllä sen ihmisparan käsityskyky yllä näin abstrakteihin asioihin. Tästä parhaita esimerkkejä oli talvella hesarissa julkaistu vastine effin:n mielipiteeseen, jossa Karpela vertasi kopiosuojausta lukkoon ja totesi lukon murtamisen olevan laitonta. Ilmeisesti Karpela jättää kesämökkinsä oven murtamatta, kun avaimet unohtuvat kaupunkiin.

Uutena kehityksenä kopiosuojausongelmassa on tällainen kompromissiehdotus: http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101981019669

Itseäni tällainen ei kauheasti lämmitä. Juuri tällainen pässinpääkompromissi, jolla yritetään paikata virhettä, joka olisi helpointa jättää tekemättä. Mielenkiintoista olisi nähdä, mikä olisi tekijänoikeudenhaltijalta riittävä toimenpide ja millaisilla sanktioilla tuota pakkoa ryyditettäisiin.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kaivakaapa se minsteri Karpelan sähköposti tänne näkösälle. Voi laulattaa vähän palautetta.
 

jh1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampere Saints
Kotikopiointi taitaa sittenkin olla laitonta:

http://www.itviikko.fi/uutiset/uutisalue.asp?alue=paiva&UutisID=70109
http://www.effi.org/blog/2005-09-20-Ville-Oksanen.html

Tämä syö "hieman" poliitikkojen ja OPM:n uskottavuutta kun luodaan lakeja joiden sisältöä ei tiedä edes niiden laatijat.

Lisäksi taloussanomien uutisoima tieto että kopiosuojattuja levyjä on tällähetkellä kauppojen hyllyllä olevista levystä 20-30% vie pohjaa Karpelan kertomalta yhdeltä prosentilta.

Asiasta kommentoi blogissaan myös kasvi:
http://www.kasvi.org/index.php?blog
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös