Viestin lähetti rossoblu
Vähintäänkin mielenkiintoinen näkökanta. Onko USAn kiekkoilu jäänyt lisää jälkeen Venäjästä (Neuvostoliitosta) 70-luvun puolivälin jälkeen, jolloin NHL avautui?
On. Ehdottomasti. Täytyy muistaa että USA:n ja Kanadan taso on ollut menneillä vuosikymmenillä uskomattoman laaja. Maajoukkueita olisi voitu kasata 5 - 7 tason heikentymättä. Huipputaso oli NL ja pohjois amerikassa samalla tasolla, mutta tason leveydessä ei ollut eurooppalaisilla mitään asiaa. Nyt on toisin. Euroopasta kootaan joukkueita, joista miltei puolet pelailee euroopassa, ja silti se voittaa kaikki(Tsekki Naganossa)
Höpö höpö. 18-20-vuotias Selänne mahtuisi kevyesti nykyiseen DEL-liigaan. Olisi jopa liigan parhaita ellei paras pelaaja. Kuka tahansa NHL:ään Saksasta vakavasti aikova juniori mahtuu helposti DEL-liigaan. Ongelma on siinä, ettei näitä Selänteitä ole tullut (koska pelaajia, jotka valitsevat jääkiekon ei ole riittävästi tai he eivät ole riittävän lahjakkaita).
Niinpä. Ja mistähän tämä lahjakkuuksien vähyys johtuu? siitä että unelma NHL pelaajan urasta ei ole kovin realistinen, kun ei ura oman maan päsarjassakaan ole juuri sen realistisempi. Laijinvalintaan vaikuttaa monet tekijät. Tässä yksi. Kysy Sveitsiläisiltä paljonko on junnuja motivoinut mahdollisuudet edetä...
Joitakin NHL-pelaajia Saksasta kuitenkin koko ajan tulee, eikä niitä Selänteen tasoisia pelaajia Suomestakaan ole tullut Selänteen itsensä lisäksi kuin yksi.
No tässä ei kannata olla ihan noin yksilmänen, kun voidaan luetella sentään nimiä Kurri, Sinisalo, Siltanen, Tikkanen, Ruotsalainen, Skriko, Koivu, Lehtinen, Kapanen, Matsson, Takko, Nummien,Lumme (tartteeko jatkaa)
Ei SM-liiga Selänteen lahjakkuutta tuottanut vaan hänen vanhempansa, ja juniorivalmentajat hiukan jalostivat. SM-liiga oli sitten juniori-Selänteelle sopiva taso kehittyä edelleen. SM-liigaa heikompi DEL-liiga olisi jopa saattanut hidastaa (mutta tuskin kuitenkaan lopulta estänyt) Selänteen kehittymistä.
Vaan olisko junjorimassaa olut tarpeeksi jos suomessa olis ollut DEL? siis sitä massaa, joka olisi saanut lahjakkaan ja nopean selänteen siirtymään nimenomaan jääkiekonpariin? Saksassa nuorten valinoista toki on kovempi kilpailu muutenkin, mutta muistetaan nyt kuitenkin, että aina kaheskyt luvun puoleenväliin asti Saksa pisti kampoihin Suomelle ja silloin kaikki eurooppalaiset joukueet vielä pelasivat parhailla kokoonpanoillansa mm kisat. Nyt on vaikeuksia pysyä 16 parhaan joukossa. Missä vika? Mitä Saksassa on tehty toisin? Yksi suuri(ei ainoa) vastaus on suuri määrä ulkomaalaispelaajia Saksan sarjoissa.
Entäpä Ruotsin Elitserien? Tämän pitäisi olla oikea vertailukohta Suomelle, sillä pelaajatuotanto ja jääkiekon asema on suurinpiirtein sama näissä maissa. Kuinka monen huippupelaajan kehittymisen Ruotsin vapaa ulkomaalaispolitiikka jääkiekossa on estänyt?
Koskas se Suomi alk niitä hurreja voittaa? Ei siitä ole kauan. Ruotsin taso on pysynyt vakaana, mutta suomessa se on noussut, mutta onko aivan viime vuosina(% ulkomaalaistajoukkue) Ulkomaalaiset eivät toki ole ainoa junjori massan ja huippujunnujen kehitykseen vaikuttava tekiä, mutta olemassa olevat esimerkit (Saksa, Ranska vs Sveitsi) osoittavat kandee asiaa pohtia aikas tarkkaan.
Mitä kovempi sarja sitä parempia pelaajia se "tuottaa". SM-liiga siis kovemmaksi vaikkapa ulkomaisten pelaajien avulla.
Suuri ulkomaalaisten pelaajien osuus johtaa seuraavaan. Kiekkoa junnu saa pitää harvemmin---> kehitys ei tapahdu aivan yhtä nopeasti Liiga ympyröihin---> Liiga valmentaja antaa vähemmän peliaikaa, koska jokainen ottelu tulisi voittaa---> Junjorimassa Liigassa saa yhä vähemmän peliaikaa---> nousee vähemmän huippuja. Suljettu Liiga ei toiveista huolimatta ole tuonut juurikaan enempää junnuja liigaan vastuunkantajikis, vaikka näin olisi voinut olettaakkin.
tälläsiä taas