Tylstä, tylsempi, SM-liiga

  • 3 829
  • 20

Carlos

Jäsen
Tästä aiheesta käydään jo ansiokasta keskustelua useammankin joukkueen hiekkalaatikoilla, ja se on erittäin tärkeä aihe, joten mielestäni se ansaitsee jo ihan oman ja yleisen ketjunsa.

Suurin osa meistä jääkiekon ystävistä on jo havainnut sen, jääkiekko ei enää herätä tunteita kuten ennen. Peliin mennään kun on tavaksi tullut, mutta ei siellä enää koe suuria tunteita, ei siellä enää huuda ääntään käheäksi. HardCore fanit käyvät hallilla edelleen tai ovat "läsnä" ainakin ostetun kausikortin muodossa, mutta laskevat yleisömäärät on ihan varmasti havaittu joka puolella eri seuroissa.

Katsomoissa tunnelma muistuttaa hartaustilaisuutta, sillä erotuksella että kukaan ei juuri puhu mitään. Hiljaista on kuin huopatossutehtaan yövuorossa, olettaen että yövuoroa ei ole. Vielä 10 vuotta sitten mm. Porissa ja Raumalla tapeltiin katsomoa myöten verissäpäin keskinäisissä peleissä, mites nykyään? Siellä ollaan sulassa sovussa ja suut supussa.

Miten on Helsingin ja Tampereen "hegemoniaottelut"? Homer Simpsonia lainatakseni: Booooring. Kuinka usein nykyään em. ottelut edes myydään loppuun? Aika harvoin. Kuinka usein nykyään mitään peliä yleensäkään myydään loppuun? Erittäin harvoin.

Hifk:n fanit itkevät, tai ovat jo oikeastaan lopettamassa senkin, TPS:n fanit itkevät, Ilveksen fanit itkevät, Ässien fanit eivät enää jaksa itkeä, Lukon fanit itkevät, Pelicansien fanit itkevät, näillä kaikilla on siihen jopa aihettakin, mutta että ylivoimaisesti sarjaa johtavankin joukkueen fanit itkevät? Eikö se kerro jotain jo pelin tasosta?

Edelleen, vielä 10 vuotta sitten jälkipeleissä käytiin tunteikkaita ja kiivaita keskusteluja siitä minkä takia toinen joukkue voitti säkällä ja miten se Keke on ärsyttävä, mutta Hifk tms. on silti parempi vaikka tällä kertää hävisikin jne, nykyään lähinnä puhutaan siitä että oliko peli yleensä katsomisen arvoinen vai ei. Yleensä kommentit putoavat välille "ihan jööttiä" - "menettelee". Pelit eivät yksinkertaisesti enää herätä tunteita.

Tästä kaikesta syytetään suvi-urpo -liigaa, jossa kaikki toiminta mikä saattaa aiheuttaa mustelmia, on kiellettyä. Odotamme mielenkiinnolla milloin lyöntilaukaukset kielletään, niissäkin voi sattua.

Tähän on olemassa mielestäni lähinnä kolme syytä:

1. Taklausten ja tappelujen kieltäminen käytännössä kokonaan ja yhä lisääntyvä kahvauspeli, johon kenelläkään ei ole mitään mielenkiintoa puuttua, koska siitä ei saa lööppejä iltalehtiin. Tästä on puhuttu jo paljon, joten en minä siitä sen enempää kuin että nollatoleranssi tässä olisi ihan paikallaan. Mikä hemmetin tarve sillä mailalla on ronkkia mitään muuta kuin kiekkoa? Opettelisivat hitto soikoon luistelemaan.

2. Pelaajien jatkuva seuran vaihtaminen, fanien on vaikea enään löytää niitä "omia" pelaajia, siispä nurkkapatriotismi vähenee, ja tämä näkyy pieninä yleisömäärinä erityisesti pikkukaupungeissa joiden joukkueet käytännössä elävät "me-hengestä". Se näkyy myös pelaajien otteissa. Harvalle pelaajalle on enää väliä mikä joukkue sieltä tulee vastaan, on se sitten "rakas vihollinen" tai pohjoisen "ikävä roikkuja". Aivan sama. Luulen että tämä on yksi erittäin suuri tekijä pelin tunteikkuuden vähenemisessä niin katsomossa kuin kentälläkin.

3. Kolmantena asiana on mielestäni toiminnan jo liiallinen ammattimaisuus. Pelityylillä etsitään maksimaalista voittoprosenttia, millään muulla ei ole väliä, ja jo seurojenkin toiminnassa tärkein asia on taloudellinen tulos. Myöskin pelaamisessa ei näy enää semmoista iloa ja tekemisen meininkiä kuin ennen, nykyään kun jokainen luistimen veto analysoidaan tarkasti, kaikki statistiikat lasketaan ja sitten sinulle maksetaan älyttömästi rahaa siitä että sinun on pakko pelata hyvin. Varmaan tosi vapauttava tunne pelata.

Aikaisemmin kun liigakiekkokin oli sivutyö, illalla mentiin peliin töiden jälkeen vähän puhaltamaan paineita, niin kai siinä oli eri tavalla menoa ja meininkiä. Myöskin virheet olivat enemmän sallittuja kuin nykyään, peli oli amatööripeliä, tottakai se on hauskempaa. Nykyään kun kiekkoilijan elämän täyttää vain se jääkiekko, ei ole kovin suuri ihme jos se jossain vaiheessa alkaa maistua hiukan puulta. Kuka tahansa joka on naimisissa työnsä kanssa 7 päivää viikossa aamusta iltaan, voinee vahvistaa että välillä vaihtelukin olisi ihan kivaa.

Pelistä tulee puoliväkinäistä puurtamista, tavoitteena olla vain parempi ja päästä rahanmakuun kiinni, kuka pelaa kiekkoa liigassa enää vain sen takia että se on kivaa? Ei kukaan. Se on ammatti kaikille. (paitsi tuomareille)

Joka tapauksessa jotain kannattaisi ruveta liigan johdossakin miettimään, nykymenolla voi ruveta katsojakato käymään suureksi, viimeistään sitten kun nuori sukupolvi alkaa käydä peleissä, ja he eivät mene sinne vanhasta tottumuksesta. Voi olla että he sitten valitsevatkin jonkun muun lajin, jossa on menoa ja meininkiä, vaikka... huokaus... kaukalopallon.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos ihan kylmää faktaa katsotaan, niin yleisömäärät eivät ole laskussa. Viime kaudella SM-liigaa seurasi koko runkosarjassa keskimäärin 5100 katsojaa. Tähän mennessä olleissa otteluissa on käynyt (n) 5075 päätä per ottelu. Kevään ratkaisevat runkosarjapelit nostanevat keskiarvoa jonkin verran.

Sinänsä olen avauksesta samaa mieltä. Peli on tylsää katsottavaa muutamasta viihdepläjäyksestä huolimatta. Taklausten ja värin tilalle on tullut roikkuminen, käsillehakkaaminen ja kahvaus. Ääretön vahinko. Suolan SM-liigalle pitäisi tehdä se, että kullakin joukkueella olisi oma konseptinsa ja niitä tulisi olla erilaisia. Nyt kaikki on samaa massaa ja tylsää riittää.

Vielä ei yleisö ole kaikonnut, mutta jos sellainen tapahtuu, on yleisön takaisin saaminen kallista. Toivottavasti liigapomot olisivat hereillä ja tiedostaisivat näköpiirissä olevan muutostarpeen.

Yksi ei vähäisimmistä kärsijöistä tässä asiassa on pelaajat. Suurin osa nuorista pelaajista haluaa itselleen valmennettavan valmiuden siirtyä kokeilemaan pelaamista rahakaukaloihin. Mitä enemmän kiekkomme eroaa NHLssä pelattavasta kiekosta, sen huonommin nuoret valmistuvat hyviksi kokelaiksi NHLään. Mennessään sinne, pitää opetella tavallaan uusi tapa pelata kiekkoa. Opetettu kahvakiekko tulee osata korvata fyysisellä pelillä ja sumputtaminen tulee osata korvata suoraviivaisuudella, noin karrikoiden.

Pelin viihdearvon lisäämiseksi tietyt säännöt ja tavat NHLstä olisi tervetulleita. Nykyisestä SM-liigasta ei voi ilman syystä annettua ehdotonta vankeustuomiota puhua maailman toiseksi parhaana liigana. Veikkaanpa esimerkiksi itänaapurissa pelattavan huomattavasti enemmän nuorta pelaajaa NHLään valmistavaa kiekkoa, kuin meidän harmaantuvassa liigassa.

Seurat itse pystyvät muuttamaan sääntöjä siten, että peli olisi viihdyttävää. Toivottavasti sellainen tapahtuu, sillä mustia pilviä liikkuu taivaalla. Välisarjat ovat yksi kiinnostuksen tappaja. Ne ovat luodut puhtaasti taloudellisin syin. Urheilullisuuden kanssa niillä ei juuri ole tekemistä.

Kun pelaajien palkat nousevat kovaa vauhtia, on seurojen pakko miettiä, miten saada otteluista enemmän tuloja. Yritysasiakkaat ovat yksi keino, mutta tarvitaan lisää myös 'normaalia' yleisöä joka matsiin. Sääntöjen muuttaminen katsojaystävällisempään suuntaan tuo matseihin lisää maksavia katsojia.

On hyvä muistaa, että tyhjä tuoli ottelussa tuottaa joka kerta tasan 0 (nolla) euroa. 500 lisäkatsojaa ottelua kohti tuo kahdenkymmenen euron laskennalla jokaiselle seuralle 280.000 euroa kassaan. Puhdasta lisätuloa a.k.a putsia. Kulut ovat samat.
 

1900

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal ja Lahden Reipas
Totta turisette

Tällä kaudella on ainakin meikäläisen ollut enää vaikea innostua koko jääkiekosta. Osa syy tähän innon laantumiseen on tietenkin Pelicansin surkea joukkue mutta suuri osa on myös surkeilla peleillä.

Viime kaudella katsoin vielä melkein jokaisen HN-lähetyksen. Tänä vuonna olen yrittänyt paria peliä katsoa, mutta joukkueista riippumatta on pelien tasot olleet aivan hirveätä tuubaa. Kyllä käy sääliksi ruotsalaisia, tsekkejä, venäläisiä, saksalaisia ja sveitsiläisiä jääkiekon ystäviä. Heillähän on vielä kurjempia pelejä katseltavana, koska meidän Suuri Ja Mahtava Liigammehan on liki NHL tasoa. Muiden maiden sarjathan ovat pelkkää silsaa.

Ja oletteko huomanneet, kuinka persoonallisuus on liigasta kadonnut tyystin. On ollut Javanainen, Levonen ja Arima. Sekä Partinen, Mononen ja vaikka ketä. Nykyään ainoa pelaaja, jolla on pilkettä ja huumoria pelissä on Korpisalo. Muuten SM-liiga on täynnä paksureitisiä ja isoperseisiä koneita, joilta valmentajat kieltävät inspiroinnin ja tunteella pelaamisen. Eikä kellään ole kivaa, mutta veren maku suussa painetaan ja metsästetään sopimusta ensi kaudeksi. Pakkohan se on pelata, kun ne koulutkin jäi.

Mikä sitten lääkkeeksi? Sen kun keksisin, voisin tienata varmasti omaisuuden. Carlos tuossa heitti hyviä keinoja, mutta miten se toteutuksen laita. Niin kauan kun porukkaa halleissa lappaa, ei kukaan mieti tuotetta eli itse jääkiekkoa.
 

kärppä73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Montreal Canadiens
Viestin lähetti Carlos

1. Taklausten ja tappelujen kieltäminen käytännössä kokonaan ja yhä lisääntyvä kahvauspeli, johon kenelläkään ei ole mitään mielenkiintoa puuttua, koska siitä ei saa lööppejä iltalehtiin. Tästä on puhuttu jo paljon, joten en minä siitä sen enempää kuin että nollatoleranssi tässä olisi ihan paikallaan. Mikä hemmetin tarve sillä mailalla on ronkkia mitään muuta kuin kiekkoa? Opettelisivat hitto soikoon luistelemaan.

3. Kolmantena asiana on mielestäni toiminnan jo liiallinen ammattimaisuus. Pelityylillä etsitään maksimaalista voittoprosenttia, millään muulla ei ole väliä, ja jo seurojenkin toiminnassa tärkein asia on taloudellinen tulos. Myöskin pelaamisessa ei näy enää semmoista iloa ja tekemisen meininkiä kuin ennen, nykyään kun jokainen luistimen veto analysoidaan tarkasti, kaikki statistiikat lasketaan ja sitten sinulle maksetaan älyttömästi rahaa siitä että sinun on pakko pelata hyvin. Varmaan tosi vapauttava tunne pelata.

SM-Liiga on puoliammattilaissarja: pelaajat ammattilaisia ja tuomarit amatöörejä, se jos mikä latistaa sarjan tasoa. Suomessa pitäisi estämiseen ja kahvaamiseen puuttua yhtä tiukasti kuin NHL:ssä. Peli olisi erittäin paljon viihdyttävämpää jo pelkästään tälläkin parannuksella.
Amatööriliigan puolesta puhuu myös täksi kaudeksi ruuvattu "Pelastusrengas Jokereille"-sääntö...playoffien 1.kierrokselta jatkoon pääsyyn vaaditaan 4 voittoa ja sitten seuraavilla kierroksilla helpottuu..vain 3 voittoa riittää jatkoon, naurettavaa. Onko kyseessä maailman ainoa palloilusarja jossa pudotuspelien ensimmäinen kierros on hankalin ja sitten helpottuu..?? Voi wattu mitä pelleilyä.
 

TheBlade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Kansas City Outlaws
Hyvää tekstiä heitit Carlos.. Rauman suunnalla innostus kiekkoa kohtaan tuntuu vain laskevan..vain muutama kausi sitten oli tunnelma parempi, vain onko kyse vain siitä että se tuntuu siltä..?

Muutenkin vierailemissani halleissa on tunnelma lattea.. vain ne todelliset fanit siellä jaksaa kannustaa..tänään pelatussa Blues ottelussa kuuluttajakin jo huomioi yleisökadon ja totesi; tervetuloa kaikki TODELLISET lukkofanit! :)

Neitikiekko ei tosiaan ole mitä ihmiset hallista lähtevät hakemaan! salibandyn säännöt liigassa eivät toimi..on ärsyttävää kun hieman tönäistään niin boxi kutsuu ja sitten siirrytään siihen roikkumiseen ja käsille hakkaamiseen.. arvostan tuomareita, jotka pitävät linjansa ja antavat pelata!
 

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ehdottamasti samaa mieltä. Kaiholla muistelee pelejä 10 vuotta sitten, kun liigassa oli 44 kierrosta ja jokainen peli oli suuri tapahtuma. Varsinkin perinteisiä jengejä (Ilves,Tps,Hifk) tunnelma oli katossa aina. Seisomakatsomossa oli tunnelmaa ja peli oli viihdyttävää.

Muutaman syyn keksin miksi näin ei enää ole:

1. Pelejä on liikaa. Nykyään ainakin 15 peliä/joukkue pelataan runkosarjassa liikaa. Tulee pelejä joissa vaan surffaillaan kun kyseessä on neljäs peli viikossa. Tätä ongelmaa ei ollut 10 vuotta sitten. Katsokaa vaikka Ifk-Pelicans matsin otsikkoa. Jo etukäteen tiedettiin, että tulossa on tylsä peli. Tämän takia paikallismatseistakin on kadonnut hohto. Voi niitä aikoja kun niitäkin pelejä oli 4 kaudessa. Keskustelua riitti koulussa 2 viikkoa ennen ja jälkeen pelin.

2. Peli on muuttunut. Kahvataan enemmän, taklaukset vähentyneet ja suuret tunteet hävinneet. Kiitos kuuluu kaikenmaailman suviurpoille. Peli on aivan liikaa virkamiesmäistä, joissa vaan pelataan kun se kerran on ammatti (esim. Jokereiden kotimatsit). Missä todellinen tahto?

3. Suuret persoonat hävinneet. Taitopelaajia on paljon vähemmän ja kuumakalleja tyyliin Japa Levonen ei enää juurikaan nähdä kentällä.

Tärkeimpänä uudistuksena mielenkiinnon lisäämiseksi olisi ehdottomasti pelimäärän vähentäminen, mutta se lienee mahdotonta rahan takia. Jokainen mielenkiintoinen pelaaja otetaan ainakin minun puolesta ilolla vastaan liigaan. Tervetuloa Nivalan äijällekkin vaan.

Itse varmasti käyn HC-fanina Tapparan peleissä jatkossakin, mutta muut pelit ei kovinkaan paljoa innosta (ainakaan Jokereiden 1-0 kotipelit).
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Mikkihiirikahvakiekko pois, taklaukset ja tappelut takaisin kentälle. TUNNETTA PELIIN, nykyään jengi surffaa vaan pakolliset 60min ja kerää palkkakuitin joka kuukausi.

Pelistä puuttuu tunne. Tunne on yhtäkuin taklaukset ja fyysinen peli ja kun tunnetta on tarpeeksi rupee hanskat ja leegot putoileen.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Olenko muka ainoa, jonka mielestä pelaajat ovat nykyään kauttaaltaan niin taitavia, kovakuntoisia ja taktisesti kypsiä, että tarvitaan aivan poikkeuksellista lahjakkuutta massasta erottumiseen? Kun ottaa vielä huomioon joukkueiden viisikkopelin kehityksen, niin miten ihmeessä joku marttijarkko voisi nykyään dominoida peliä? Kauneus on katsojan silmässä. Minun mielestäni Suomessa pelataan nykyään hienoa jääkiekkoa, vaikka yksilöt eivät korostukaan. Tilalle ovat tulleet kokonaisuudet, esimerkiksi kovasti mieltäni lämmittävät SMS ja sitä ennen Teletapit. Olihan aikanaan Ka-Ku-Ti ja sen jälkeen joitain valopilkkuja, kuten Tepsin Musta surma, mutta NHL etunenässä pitää huolen siitä, että sakukoivut troolataan hyvissä ajoin rahakkaampiin liigoihin. Siitä huolimatta Suomessa pelataan nykyään erittäin tasokasta kiekkoa. Aika kultaa muistot.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ossi; Taitoa kyllä on ja hienoja kokonaisuuksia sekä myös peli on tasokasta. Samalla se on harmaata ja tylsää. Harvassa on ne pelit joita jälkeenpäin voidaan muistella pitkään. Siis ihan perus runkosarjan pelit. Ei siitä ole montaa vuotta kun oli todella tapahtumarikkaita pelejä joissa tehtiin paljon maaleja, laidat rytisi ja nyrkit heilui. Ja yleisö mylvi mukana. Se oli hienoa se. Nykyään yksi liigapeli ei juuri toisesta erotu. Toinen tekee enemmän maaleja ja vie pisteet kotiin. Ketään ei satu ja iltapäivälehtien ei tarvitse repiä isoja otsikoita.

Jos SM-liigan johto ei tee asialle mitään ensi kaudeksi, harkitsen tarkkaan jaksanko peleihin raahautua. Taklaukset takaisin ja mailahäirintä pois, ja peli paranee kummasti.
 

Roman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja Tappara
Hyviä pointteja...

, mutta nostaisin esiin vielä yhden asian. Nimittäin seurojen väliset taloudelliset erot.

Se että Raumalla, Porissa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Lahdessa ja Hämeenlinnassa yleisön kiinnostavuus laskee saattaa olla suoraa seuraamusta ettei varsinaiseen mestaruuteen ole kummoisiakaan mahdollisuuksia. Ja ei kai esim osaan Jokereiden kannattajista voi olla vaikuttamatta tuo jatkuva menestys. Jos joukkue ei voita on se lähes aina suuri pettymys. Esimerkkinä voisi olla yhtä hyvin vaikkapa TPS.

Miksi siis seurata liigaa jossa oma joukkue ei voi voittaa kuin yksittäisiä pelejä? Kyllä kaikki hardcore fanit paikalle vääntäytyvät meni seuralla kuinka tahansa, mutta entä se osa yleisöä joka vaikeina hetkinä jää ns.sanomalehti faneiksi. Jos vaikka Rauman Lukko voittaisi tällä kaudella Suomen mestaruuden sen yleisö määrät olisivat melkoisen varmasti ensivuonna korkeammat kuin tälläkaudella.

Itseni lasken kuuluvaksi siihen porukkaan joka alkaa kyllästymään nykyiseen sarjaan. Kerholla on vuodesta toiseen ollut ns voittoisia vuosia. "Ronssista" on tullut jo tapa. Se vaan ei kiinnosta allekirjoittanutta enää pätkääkään. Jotakin pitäisi tehdä, ratkaiseva askel pitäsi ottaa. Kuinka sen sitten otat? Lähestulkoon jokaisen hyvin menneen kauden jälkeen kun seuraavan vuoden joukkuetta aletaan rakentaa hyvälle rungolle huomataankin kuinka joku rahakkaampi joukkue putsaakin olemassa olevan rungon. Yritäppä siinä sitten onnistua. Ei siinä onnistunut TPS:kään viimekaudella miksi siis pienemmät seurat? Kerho tosin on onnistunut tässä varmasti parhaiten koko valtakunnassa.
Tietenkin tuo pelaajien vaihtuvuus on luonnollinen asia. Se tyyli vaan milla asiat tällä hetkellä menevät on saatava muuttumaan. Ainakin jos joku haluaa katsojien kiinnostavuuden säilyvän. Sitä ei saada pelaamalla ruotsalaisia joukkueita vastaan vaan antamalla jokaiselle seuralle mahdollisuudet taistella mestruudesta.

HPK-Jyp peliä seuratessani en voinut välttyä Pihlmannin esityksiä seuratessani ajatukselta "missähän tuokin ensikaudella pelaa"? Vaihtoehtoja taitanee olla kaksi- Jokerit ja TPS. Muihin en usko. Ajatelkaapa kuitenkin kuinka tärkeää olisi Jypille ja jyväskyläläisille ihmisille että Tuomas jatkaisi Jypissä. Tällaisien pelaajien varaan olisi Jypinkin helpompi rakentaa ensi kauden runkoa. Kuinka vaan tullee käymäänkään? Oma veikkaukseni on, että toukokuun lopulla Hjallis julkaisee kuinka hänen seuransa harventuneisiin riveihinsä liittyy Pihlman ja suuri joukko muitakin pienempien joukkueiden avain pelaajia joista nämä pienet eivät pysty pitämään kiinni.

Minusta tässä on suurin ongelmamme. Punaviiva säännöt ja muut ovat sivuseikkoja joita kyllä voidaan myös fiilailla.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Näkemykseni mukaan suurin, ja lähes ainoa, syy pelien harmauteen kiekottoman miehen estämisen salliminen.

Mikäli kiekottoman miehen estäminen kitkettäisiin täysin, kaksiminuuttisen uhalla, pois, peli muuttuisi kuin taikaiskusta paremmaksi, tilannerikkaammaksi ja mielenkiintoisemmaksi. Joukkueiden tasoerot ja nokkimisjärjestys tuskin sanottavasti myöskään muuttuisivat.

Miksi siis näin ei tehdä?


Pienempi parempaan päin menevä muutos olisi jättää seurauksesta rankaiseminen kurinpitovaliokunnalle ja yksittäisessä ottelussa tuomita aina vain teon mukaan. Keskiviivan paitsion palauttaminen olisi toinen pienempi, mutta parantava, muutos, mutta sitähän Suomen ei oikein ole mahdollisuutta palauttaa, koska kansainvälisissä otteluissa joka tapauksessa pelataan ilman kahden viivan syöttöä.

Ottelumäärä sinällään on ihan ok, mutta otteluita yksittäisiä joukkueita vastaan on joissakin tapauksissa liikaa. 14 joukkueen nelinkertainen sarja ja paras seitsemästä-pudotuspelit alusta asti poistaisivat tämän ongelman kivuttomasti. (eli seurojen kukkaron kärsimättä)
 

Wiipuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Re: Re: Tylstä, tylsempi, SM-liiga

Viestin lähetti kärppä73
Onko kyseessä maailman ainoa palloilusarja jossa pudotuspelien ensimmäinen kierros on hankalin ja sitten helpottuu..?? Voi wattu mitä pelleilyä.

On ja lisäksi ainakin Euroopassa ainoa palloilusarja, jossa joukkueiden ei tarvitse tehdä mitään sarjapaikkansa eteen eli lekkeriksi voidaan lyödä kesken sarjakauden koska taas seuraavana kautena sarjapaikka on varma kuin Manulle illallinen.
VOI S..TANA MITÄ PELLEILYÄ!
 

Spinner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Panosta peleihin

Miltäs kuulostaisi 13 joukkueen kaksinkertainen sarja. 24:n ottelun jälkeen eli about nyt 8 parasta jatkaisi tuplasarjan, jonka jälkeen normaalit paras seitsemästä play-offit.

Divarista otettaisiin 3 parasta tässä vaiheessa pelaamaan 5 heikoimman kanssa omasta paikasta auringossa. esim. nelinkertainen sarja ja keväällä 5 parasta pelaisi liigaa. piste. Loput divarista hakemaan vauhtia syksylle. Toki myös mestiksen sarjajärjestelmää täytyisi hieman muuttaa ja karsintoja II-divarista ykköseen. Se nyt ei varmasti olisi asianosaisille mikään maailmanloppu, päinvastoin.

Ottelumäärät putoisivat, mutta kyllä tulisi yksittäiseen otteluun panosta koko kaudelle. Otteluita voitaisiin pelata tiettyinä päivinä eikä niinkuin nyt kun joka helkkarin päivä on joku tosi tärkeä liigamatsi. Ja katsojia varmasti riittäisi halleihin ihan eri tavalla, joku jopa saattaisi oikein odottaa kuumeisesti oman suosikkijoukkueensa seuraavaa kotiottelua, saattaisi jopa intotua harrastamaan kotimaanmatkailuakin nähdäkseen suosikkinsa.

Eipä olisi yhdelläkään joukkueella varaa löysäillä. Nuoret kotimaiset kaverit saisivat hyvän näyttöpaikan joko liigan tai divarijoukkueiden kautta. Ja pääsisivät pelaamaan kovia matseja yhtäkaikki. Eivätkä valmentajat pääsisi selittämään että kaverit ovat kovasta ottelurääkistä aivan poikki, kun matsien välissä olisi juuri sopiva palautumis/harjoittelutauko. Jossain jengissä joku jopa saattaisi jälleen intoutua opettamaan niitä nuoria lahjakkuuksia/yksilöitä. Olisi aikaa valmentaa ja hioa oman joukkueen kuvioita kuntoon. Pelaajilla olisi aikaa nollata ja olla taas huippuiskussa seuraavaan peliin. Loukkaantumiset todennäköisesti vähenisivät kun kaukalossa ei heiluisi kaikinpuolin väsyneet äijät. Kahvaaminen ja roikkuminenkin voisi jäädä vähemmälle (utopiaa???) kun olisi toinenkin tapa koettaa pärjätä.

Mutta koska tätä sarjaa ohjaa eurot ei urheilu, täytyy sitäkin puolta hieman vilkaista. Lippujen hinnat samalla tasolla kuin nyt. Silti uskoisin että halleissa olisi nykyistä paljon enemmän väkeä/matsi. Saattaisi olla jopa loppuunmyytyjä otteluita... Otteluita vähemmän kuin nyt=vähemmän hallivuokria (luulo, ei tieto).

Nykyisellään sarja on kokenut inflaation. Joku puhuu sarjan imagosta ja brändistä, mutta siitä ollaan aika kaukana. Paitsi jos ollaan haluttu luoda tasapaksu/väsynyt/virkamiessarja, siinä markkinointiviestinnän integrointi on onnistunut kokonaisuutena valtavan hyvin. Uskaltaisin väittää, että se ei kuitenkaan ole ollut tarkoituksena.

Tuolla ajatuksena heitetyllä sarjamuodolla olisi siis huonona puolena ainakin äkkiseltään rahavirtojen oheneminen, vai olisiko?
Hyvänä puolena voisi pitkällä tähtäimellä olla jopa jonkun maailmanmestaruuden saavuttaminen, nuorissa tai vanhoissa.

Ai niin, ja mestaruustasonurheilijat erityisverotukselle aktiiviuransa ajaksi. Eivätpähän lähtisi ruotsiin/muualle yhtä hanakasti ja seurojen kulutkin pysyisivät suht tasapainossa.

Että näin.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Ai mitä tehdä ?

- kahvaus pois
- ammattituomarit
- välisarjat pois
- filmaukset pois
- taklauksien kunnioittaminen takaisin
- tappeluista 2+2 min, toisesta 5 min ja kolmannesta samassa ottelussa vasta ulosajo, ei jälkiseuraamuksia
- 18 pelaajaa ottelupöytäkirjaan
- kaljatuopit sallitaan katsomoissa

Hjallis, saat minun puolestani kopioida koko setin sellaisenaan !
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Kirjoittelin tämän viestin pari viikkoa sitten jokeripalstan "Kuka "kovaksi pojaksi"?" -ketjuun, mutta sopiihan se tännekin.

Mitäs helvettiä tässä pitäisi tehdä? Nämä suuret jääkiekkomediat ovat sen verran lojaaleja liigalle ja sen linjalle, etteivät varmasti jatkuvasti nalkutuksesta huolimatta nosta tässä (taklaus- jne.) asiassa kissaa pöydälle, jos kulunut fraasi sallitaan. Jatkoajan (ja etenkään sen keskustelupalstan) painoarvo ei tosiaankaan riitä.

Me jääkiekkoa aktiivisesti seuraavat haluamme nähdä kovaa kontaktipeliä, puhtaita taklauksia ja vauhdikkaita tilanteita, emme jarruttelukiekkoa ja kahvaamista. (Jätin tarkoituksella tappelut tästä listasta pois, sillä kaikki eivät niitä halua nähdä. Sitäpaitsi niiden tarve tasapainottajana vähenisi, jos tuomarit puuttuisivat tarkemmin koiruuksiin...) Jos liigaa nyt aktiivisesti seuraavat eivät jaksa enää katsella nykyisen linjan mukaista kiekkoilua, on turha odottaa jostain ilmestyvän kokonaan uutta katsojakuntaa, jonka mieleen "pehmeämpi" jääkiekko olisi. Jos liigan linja ei muutu, yleisömäärät laskevat varmasti. Miten liigan päättäjät saisi tajuamaan tämän?

Eivätkö liigajoukkueiden ja liiton rahat tosiaan riittäisi noin neljänkymmenen (oletan tässä, että kahden päätuomarin järjestelmään palataan...) tuomarin palkkaamiseen kokopäivätoimisiksi jääkiekkotuomareiksi? En tosin tiedä, riittääkö tämä yksinään takaamaan tuomarityöskentelyn tason nousun. Liigan pitäisi ainakin lisäksi antaa todella selkeät ohjeet tuomareille.

Katselin NHL-kauden alkaessa nhl.comista videon, jota oli käytetty uusien estämissääntöjen (obstruction) esittelemiseen pelaajille, valmentajille ja tuomareille. Siinä käytiin esimerkkien avulla läpi tilanteita, joista uusien sääntöjen mukaan joko pitäisi tai ei pitäisi tuomita jäähyä. Ehkäpä kotoliigassa tuomarit kaipaisivat vastaavaa ohjeistusta erityisesti taklausten ja kiekottoman pelaajan estämisen suhteen. Säännöissä ei sinänsä nykyiselläänkään ole mitään vikaa, vaikka joitakin kohtia voisi tietysti (NHL:n tyyliin) tarkentaa.

Erityisesti tuomareille pitäisi painottaa, ettei jokainen laitaa vasten tehty taklaus ole laitataklaus, eikä jokainen avojääpommi ryntäys. Lisäksi selästätaklaamisia ei saisi tuomita tilanteissa, joissa taklattava kääntää juuri ennen taklausta tarkoituksellisesti selkänsä taklaajalle. Jalkapallossakin itsensä vaarantaminen on kielletty, miksei siis myös jääkiekossa.
 

Mad E

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Teksti-tv illan pelien jälkeen (s.100):
HIFK ja Tappara murskavoittoihin.

Niin että mistä lähtien 6-1 tulos on murskavoitto? Oman käsityksen mukaan "murska" tarkoittaa n. 10 maalin voittoa.

Tähän on ilmeisesti tultu että 6 tehtyä maalia on melkoinen harvinaisuus, tarttis varmaan tehdä jotain...
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Viestin lähetti Mad E
Tähän on ilmeisesti tultu että 6 tehtyä maalia on melkoinen harvinaisuus, tarttis varmaan tehdä jotain...

On se. Eilisen Blues-Kärpät ottelun 7-3 tulos antoi tulosvedossa kertoimeksi melkein 100. Muutama vuosi sitten tuo oli vielä ihan normaali tulos, mutta nyt siis ilmeisesti murskavoitoksi luokiteltava. Sen sijaan 0-0 -nyhjäykset yleistyvät koko ajan.

Omasta kiinnostuksestani nykyistä liigaa kohtaan voin mainita etten ole esim. käynyt yhdessäkään Satakunnan paikallisottelussa tällä kaudella. Ennen näistä puhuttiin kauan etukäteen ja halliin oli pakko päästä. En myönnä että vika olisi pelkästään omassa asenteessa tai siinä että aina tulee turpaan. Maalit, tappelut, tunteita herättävät persoonat kaukalossa ja tunnelma, niitä tarvitaan!
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Arvosana kurittajien kurittajille

Heti alkuun pätkä Lapasen kolumnista:

SM-liigassa ei tällä kaudella ole pahemmin taklailtu. Taklaileminen olisikin ollut hölmöä, siitä nimittäin lentää ulos kentältä. Ulos kentältä ei taklauksesta tietenkään lennä automaattisesti. Taklauksen pitää osua ja taklattavan on osattava kaatua taklauksen voimasta.

Liiga lähti, aivan oikein, karsimaan kovalla kädellä päähän osuvia taklauksia. Pesuveden mukana taisi kuitenkin lentää niin lapsi, pesuvati kuin pesijätärkin. Kukaan ei enää uskalla taklata...

Jokaisessa liigapelissä estetään ja huidotaan vastustajaa mailalla sääntöjenvastaisesti satoja kertoja ilman rangaistusta. No tämähän tasoittaa sarjaa osaltaan: hitaammat pysyvät paremmin nopeampien vauhdissa ja SM-liiga on tasa-arvoisempi. Mikäpä siinä, paitsi että kuka haluaa katsoa sarjaa jossa ei taklata mutta kahvataan sitäkin reippaammin.

Edellälainatulla pätkällä on pantu aika paljon painoarvoa - ja samalla myös kritiikkiä - kurinpitäjien suuntaan, samoin kuin toki yleiseen tuomarilinjaan. Täytyy kyllä myöntää, että omalla kohdallani olen ollut hem****n pettynyt juuri tuohon 'taklauskieltoon' , eritoten kun ennen kauden alkua kaikki pelimerkit paremman (lue fyysisemmän, heh) kiekon kehittymiselle olivat ilmassa, mm. yhden tuomarin systeemiin palaaminen ja meidän 'oman miehen', Mobergin valinta - toki vain yhdeksi jäseneksi - kurinpitopäättäjäksi. Samoin mm. Virmasen puheet kauhun tasapainosta jne.. antoivat ymmärtää paljon muuta, kuin se mitä olemme nähneet kuluneena syksynä.

Siitä olen toisaalta samaa mieltä esimerkiksi nimimerkki Manen aikaisemman kirjoituksen kanssa, että kaikista suurin synti on tällä hetkellä kiekottoman miehen estäminen. Se tappaa pelistä paitsi taidon ja vauhdin MYÖS kovat taklaukset. Pelistä tulee sellaista kaukalopallomaista ohjaamista. Nimittäin, se kärkikarvaavan homma vaikeutuisi aika tavalla, jos karvaus pitäisi tehdä ilman mailaa (kiekottoman) vastustajan kainalossa. Ja tämä sen kummemmin mitään joukkuetta eityisesti syyttämättä.

Summa Summarium: Minun tuomioni on kurinpitäjille syksyn osalta: tyydyttävä/välttävä. Päähän kohdistuneita taklauksia saa ja pitää toki edelleen seurata suurennuslasilla, mutta ei se hemmetti soikoon pitäisi totaalista taklauskieltoa kuitenkaan tarkoittaa. Suorastaan hävettää IFK:n miehenä Don Frankinkin puolesta... ja joo joo, tiedetään... hän on vain yksi kolmesta...

Parempia aikoja odotellessa.
 

punakuono

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho
En malta olla nostamatta vielä muutamaa pelin tunnelmaan vaikuttavaa seikkaa:

1. Pelipäivät

Kun pelejä on milloin sattuu alkaa into mennä. Toista se oli ennen, kun torstaisin ja sunnuntaisin pelattiin kaikilla paikkakunnilla ja hallissa oli oman jengin pelin lisäksi oiva paikka jännittää ja lyödä pikkuvetoja muista peleistä.

2. Seisomakatsomot

Suomalaiseen kiekkokulttuuriin olennaisena osana on kuulunut seisomakatsomot. Huokealla lipun hinnalla on saatu peliin niitä väestönosia, jotka osaavat ja uskaltavat pitää meteliä hallissa. Nämä urhoolliset tulevat vielä usein katsomaan juuri niitä oman kylän poikia, joita nykyään entistä vähemmän jäällä näkyy, kuten tässäkin ketjussa jo joku valitteli. (vrt. esim. rinkulan sikakatsomo, jossa on jotain tällaista positiivisella tavalla "junttimaista" jäljellä). Puku päällä firman lipuilla sisään tulleilla ei yleensä ole intoa eikä munaa alkaa huutamaan ja elämään pelin mukana, vaan pikemminkin paikalle tullaan 5 min myöhässä ja lähdetään 5 min ennen erän loppumista, että ehtii varmasti juomaan ja syömään isännän pikkiin. Nämä ovat tietysti seuran talouden kannalta hyviä katsojia, mutta tunnelman kannalta tappajia. Ja myönnän, että itsekin on tultua harrastettua jonkin verran tätä tunnelman tappamista, etenkin kun on ollut vieraana pelissä, jossa ei ole intohimoja kumpaakaan joukkuetta kohtaan.

Näiden lisäksi on jo tässä ketjussa puidut kahvailut ja huitomiset, jotka ovat estäneet taitavien yksilöiden esiinnousuja. Miksei hyvien jannujen housuihin laiteta suoraan lyijypuntteja, se kun olisi käsivarren luiden kannalta terveellisempi tapa saada vauhti pois verrattuna tuohon älyttömään nykypäivän mailapeliin.

punakuono
 

zeitgeist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tavoitteelliset pikkuseurat
Perusongelma on siinä, että raha on ajanut urheilun edelle. Tästä johtuvat mm.

1. Suljettu sarja (suurin ongelma, vie huomattavan osan koko jutun jännitteestä)

2. keinotekoiset välisarjat

3. liiat pelit

4. tasoerot (häntäpään joukkueiden osa on tylsä, mestaruutta ei voi tulla, mutta eipä sarjasta putoakaan)

5. hengen puute (jankutus "ammattilaissarjasta" ei voi korvata aitoa paikallistason innostusta) Olen töissä koulumaailmassa ja voin vakuuttaa, että ennen esim. nuoret olivat paljon innostuneempia liigakiekosta. Homma on selvässä laskussa ja sponsoroituja lippuja tullaan jatkossakin tarvitsemaan.

Liigan johto pitäisi vaihtaa ja yleisöä kehottaisin pysymään ahkerasti kotosalla. Ehkä siten uudistuksia saataisiin. Niin ja kirjoitelkaa paikallis- ja urheilulehtiin ja levittäkää tietoa, että yleisö alkaa hyytyä (hupaisaa kyllä, jotkut ensisijaisesti niinkin pienen asian kuin kahvauksen vuoksi...)
 

Old Tom

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tunnettu turkulainen kiekkomies Raimo "Tiikeri" Määttänen viime maanantaina TuTo-Jukurit ottelussa arvosteli voimakkaasti nykyistä suljettua Jallis-Urpo-Liigaa. Eikä syyttä. Myös monelta muulta taholta on tullut voimakasta arvostelua nykyistä pelleilyä kohteen. Mm. suuren metsäyhtiön urheilumarkkinoinnista vastaava johtaja arvosteli nykysarjaa ja sanoi samaan hengenvetoon että niinkauan kuin nykyinen pelleily jatkuu löytävät heidän sponsorieurot kyllä muita kohteita.
Muutamia muita kannanottoja:

Mika Saukkonen, Hockey Night:
- Jääkiekossa ja muissakin palloilusarjoissa on perinteisesti karsittu tippumisesta ja nousemisesta. Tämän tason pelaajakauppa ei SM-liigassa tulisi kysymykseen, jos uhkana olisi, että ottaa keväällä kuokkaan Jukureilta tai KooKoolta.

- Liigapaikka ei voi kuitenkaan olla pidemmän päälle mikään perintöpaikka. Ei suomalainen kiekkokatsoja tule kaudesta toiseen katsomoon, jos ei enää joulun jälkeen ole mitään puristeltavaa. Parin, kolmen vuoden sulkeminen on ihan ok, jotta saadaan laittaa asioita seurassa rauhassa kuntoon. Pidempi aika on liikaa. Tämän jälkeen on paikallaan tason mittaus Mestiksen kanssa. Ja ei kun uutta verta kehiin, jos entisillä on pakki tyhjä.


Juha Laakso, Kiekkolehti:
- Mestiksen, kuten myös SM-liigan, uskottavuus ja kiinnostavuus tulevat lähivuosina vähenemään, ellei hyvin pian palata urheilullisiin karsintakriteereihin.

- Selväksi on tullut se, että Mestiksessä on kosolti liigatason potentiaalia. Niin pelaajistossa, valmennuksessa kuin myös joissakin organisaatioissa.

- Mestisseurojen parhaat pelaajat poimitaan kesken kauden liigajäille. Taistele siinä sitten Mestiksen mestaruudesta ja rakenna liigakelpoista tulevaisuutta!

- Jos näille Mestiksen potentiaalisille liigajoukkueille tarjoutuisi tilaisuus nousta liigaan, niin olisivatpahan myös markkinoinnin työkalut järeydessään aivan toista luokkaa kuin nykyisin.

PELLEILY SIKSEEN, JA KILPAILU TAKAISIN URHEILUUN! MYÖS KIEKKOKAUKALOIHIN.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös