Jos aika alkoi alkuräjähdyksestä, niin mikäs vitun tapahtuma sen alkuräjähdyksen sitten aiheutti?
Singulariteetti, josta voidaan lähteä tarkastelemaan alkuräjähdystä. On kuitenkin huomioitava, että nykyfysiikan teoriat pätevät kunnes maailmankaikkeuden ikä oli noin yhden mikrosekunnin luokkaa. Vastaavasti Planckin epookki on varhaisin vaihe maailmankaikkeuden historiassa, mutta luotettava tietämys kyseisestä ajasta on hyvin vähäinen (Planckin epookki -> 10^-43 sek.)
Alkuräjähdys "syntyi" siis äärimmäisen tiheässä ja kuumassa tilassa n 13,7 miljardia valovuotta (13,7 Ga) sitten ja on siitä lähtien laajentunut jatkuvasti. Seuraavaksi voit sitten tutustua inflaatiomalliin (-teoriaan) tai termiin kosminen inflaatio, joka selvittää osaltaan sen miksi maailmankaikkeus voi olla laajempi kuin 13,7 miljardia valovuotta - asia kansanomaisesti ilmaisten. Me siis voimme havainnoida maailmankaikkeutta 13,7 miljardin valovuoden "verran" mutta inflaatioteoria/-malli selvittää sen miksi maailmankaikkeus on tätä suurempi ja miksi sitä on havaintohorisonttimme "ulkopuolella". Nykykäsityksen mukaan kosmoksen halkaisija on 90 mrd valovuotta ja se ikä siis 13,7 mrd vuotta.*
Kun lähdet vaikkapa etsimään netistä lisää tietoa, ei muuta kuin käytät hakusanoja "singulariteetti" (tosin sinun on osattava etsiä hakujen joukosta juuri sitä tietoa, mikä käsittelee maailmankaikkeuden alkua kuvaavaa singulariteettia, myös tapahtumahorisontin "takana" piilee singulariteetti), voit myös lukaista hiukan Planckin epookista, vaikkapa wikipediasta yleisluontoisen artikkelin alkuräjähdyksestä (
Alkuräjähdys – Wikipedia) ja siihen vielä päälle tietoa pimeästä aineesta ja pimeästä energiasta sekä inflaatiomallista niin tiedät jo jonkin verran enemmän siitä millaisessa maailmankaikkeudessa elämme.
Jos kotipaikkakunnallasi on laadukas kirjasto, voit käydä katsastamassa löytyykö sieltä Stephen Hawkingin "Ajan lyhyt historia" ja jos ei löydy niin kaukolainaa se luettavaksesi, sen jälkeen tiedät jälleen hiukan lisää.
Ja vielä pari linkkiä lisää:
Tähdet ja avaruus:
Tähdet ja avaruus: Uutiset | Tähtitiede | Astronomia | Linnunrata (Kyseessä on Pohjoismaiden laadukkain tähtieteellinen lehti).
Ursa:
http://www.ursa.fi/ (Julkaisee Tähdet ja avaruus letheä).
vlad.