Sasha Huttunen kirjoittaa X:ssä, että valmentajat ovat yleensä solidaarisia toisiaan kohtaan. Pitävät toistensa puolta. Mikko Heiskanen on ensimmäinen koutsi, jota ammattikunta ei näytä arvostavan. ”Sai ansionsa mukaan”, sanoivat JYPin tappioputkesta.
Tämähän ei ole ensimmäinen kerta, kun Mikko Heiskanen petti joukkueensa tai ei ollut solidaarinen toisia kohtaan. Toukokuussa 2022 kolme viikkoa ennen uuden harjoituskauden alkamista Mikko Heiskanen ilmoitti siirtyvänsä JYP:iin vaikka hänellä oli voimassaoleva määräaikainen sopimus KooKoon kanssa. Tuolloin Jarno Kultanen ei peitellyt pettymystään. Heiskasen ilmoitus tuli KooKoolle tuolloin yllättäen ja yllätyksenä.
– Oletin, että määräaikaiset sopimukset eivät ole näin yksinkertaisia purkaa, mutta ne näyttävät olevan aika pehmoisia papereita. Kun hän halusi purkaa, ei meille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin löytää ehdot, joilla sopimus puretaan, Kultanen sanoo.
Kyllähän Heiskasen oharia jo tuolloin valmentajien ammattikunnassa ihmeteltiin kuulemma ympäri Suomen.
Suomi on pieni maa ja jääkiekkopiirit ovat pienet myös. Seurojen toimitusjohtajat ja urheiliutoimenjohtajat keskustelevat keskenään aivan samalla tavoin kuten pelaajat, valmentajat tai heidän agentit. Se miten Heiskanen ja Aho lähtivät seurasta, Kultanen oli täysin oikeassa ja täysin ymmärrettävä syy olla närkästynyt. Molempien valmentajien (Heiskanen ja Aho) lähtö oli todella ala-arvoinen tapa, ei noin asioita hoideta ja varmasti vaikuttaa heidän mahdollisuuksiaan saada töitä jatkossa seuroista. Miksi he eivät ilmoittaneet ajoissa halusta lähteä ? Saa nähdä miten esim Heiskasen ura nyt menee Jypin päävalmentajana......Alku ei ainakaan onnistunut.
Suomessa työnantajaa koskeva työsopimuslaki on mitä on, se on juuri mitä Kultanen sanoi, sama koskee vakituisia kuten määräaikaisia työsopimuksia, ne käytännössä ainoasti sitovat työnantajaa, työntekijä voi käytännössä lähteä noin vain. Työnantaja ei voi irtisanoa työntekijää ilman merkittävää tai painavaa syytä, ja työntekijä on näissä Suomessa aina vahvoilla jos riitoja tulee.
Hyvä esimerkki tästä on Saipan typerä sekoilu Tero Lehterän ja muiden valmentajien potkuissa. Saipa yritti päästä työnantajan lakisääteisistä velvoitteistaan ja jokainen näki miten se typeryys loppui, tuli enemmän kuin kalliiksi Asia vietiin käräjäoikeuteen , Saipa hävisi asian nopeasti, Typeryys ei loppunut edes tähän, Saipa valitti hovioikeuteen joka hylkäsi valituksen ja piti käräjäoikeuden tuomion voimassa. Saipa joutui maksamaan Tero Lehterälle ja muille irtisanotuille valmentajille kaikki työnantajan lakisääteiset velvoitteet, palkat, lomarahat plus korot tästä typerästä sekoilusta.
Tällä kaudella Kärpät ja Jyp antoivat potkut valmentajille. Kärpät Marjamäelle ja Jyp Rautakorvelle sekä Ville Niemiselle. Se kuinka seurat antoivat potkut valmentajille ei lopeta palkanmaksua, he saavat täyden palkan silti plus kaikki työnantajan lakisääteiset velvoitteet. Ville Niemisen työsopimusta ei ole julkisesti kerrottu minkälainen se oli..
Molemmilla päävalmentajilla Marjamäellä ja Rautakorvella oli julkisen tiedon mukaan tehty myös sopimus ensi kaudesta joten molemmissa seuroissa seura joutuu maksamaan täyden palkan ja kaikki työnantajan lakisääteiset velvoitteet kuten esimerkiksi lomarahat plus työnantajamaksut vaikka he eivät ole enää edes töissä seuroissa eli todella kalliiksi potkut tulivat seuroille.
Jos ei muuta, hyvin pystyy Marjamäki ja Rautakorpi lomailla, ei tarvitse tehdä mitään tällä kaudella eikä ensi kaudella, palkka tulee silti tilille joka kuukausi tekemättä yhtään mitään !