Devon

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Sport-ottelun tehottomuuden jälkeen Lehkonen totesi, että näitä pelejä vain tulee. Minun mielestäni näitä pelejä on vaan tullut jo 2 kautta ja kolmaskin on lähtenyt käyntiin tuttuun tyyliin; TuTo hallitsee otteluja ja laukoo paljon, mutta hallinnan tuloksena on lähinnä vain se, että vastustajan maalivahti poistuu kaukalosta sankarina. Tämän kauden kahdessa ottelussa on vastustajille tuomittu jo 111 minnuttia jäähyjä (mukana toki myös ns. isoja rangaistuksia). Vastustajien maalivahdit ovat torjuneet yhteensä 73 kertaa ja TuTo (= Forsell) on saanut aikaiseksi vain 3 maalia. Jokin siis mättää ja pahasti. Tämä ei ole mikään ohimenevä ongelma, vaan liiankin tuttu piirre Lehkosen valmennuskaudella.

Viime kaudellakin monissa TuTon voittamissakin otteluissa oli mahdollisuuksia latoa todella rumat lukemat, mutta päätä hakattiin silloinkin vastustajan maalivahtiin liian usein. Kuka muistaa esim. viime kevään ottelun Jokipoikia vastaan, jolloin Ari Reunanen torjui joensuulaisten maalissa suunnilleen 60 kertaa ja TuTo taisi saada lätyn pussiin vain 5 kertaa?

Onko kyse vain siitä, että Lehkosen haluama pelityyli on juuri sitä, että lauotaan kaikista mahdollisista paikoista usein aika kaukaakin, ja maalivahtien torjuntaluvut ikään kuin vääristävät totuutta, vai onko kyse todellisesta ongelmasta? Onko vika tietyissä pelaajissa? Tekihän esim. Samu Isosalo hyvällä teholla maaleja viime kaudella, mutta vastaavasti monet muut muualta tulleet ovat Lehkosen valmennuksessa vajonneet tehottomuudessa ns. perustutolaisten tasolle. Ja vaikka Forsell kiistatta on eräs kaikkien aikojen TuTo-pelaajista, on hänenkin johtamille ketjuilleen tyypillistä maalipaikkojen runsas luonti, mutta melko huono viimeistelyprosentti.

Pikku hiljaa alla olla ikävä Anatolinaikaisia pelaajia kuten Jani Tuominen, Mertsi Raitanen ja Kari Syväsalmi. Aika on luonnollisesti kullannut muistot, mutta joukkuehan ei silloin materiaaliltaan yleensä ollut mitenkään erikoinen, silti kyseiset veijarit laittoivat tiukoissa otteluissa mustan pussiin vähistä maalipaikoistaan. Samanlaista kylmähermoisuutta tarvittaisiin taas.

Tämä ei ole hätähuuto; tämä on vain huuto.
Avaan keskustelun.
 
"Suuri osa jääkiekko-ottelun katsojista ei ole kiinnostunut ottelun lopputuloksesta." - Kimmo Rannisto

puumaila

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo, Sport liigaan kaudelle 14-15
Tämä sama vaiva on ollut vissiin muillakin Lehkosen valmentamilla joukkueilla, tiedä sitten mistä johtuu. Tosiaan itsekkin muistan pelaajan tyyliin Kari Syväsalmi, vaikutti jokseenkin kädettömältä, mutta yleensä verkko soi jos paikka tuli. TuTolla ei nyt varsinaisesti ole yhtään puhdasta maalintekijää ollutkaan ties koska, ellei Vuorisaloa tähän katekoriaan lasketa.

Lehkosen aikana on ollut tyypillistä, että vastustajan maalivahdilla on hirveitä torjuntalukemia, mutta häviöitä on siitä huolimatta tälläisistakin otteluista tullut lukemattomia kertoja. Itse en ensimmäistä kotiottelua ollut todistamassa, mutta vähän turhan tuttua kaavaa se tuntui noudattavan. Tosin kausi on vasta alkanut, jote parempaa huomista odotellessa.
 
“Bring back Lippi!”
Newspaper Tuttosport adopts a measured response to the Euro 2008 debut defeat

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Maalinteko on vaikea asia, mutta kaipa sitäkin voidaan harjoitella. Lehkonen ei ehkä ole käsittänyt kyseessä olevan kuitenkaan ongelman. "Näitä pelejä vain tulee" kommentti antaa ymmärtää, että kaikki oli vain huonoa tuuria. Kannattajan näkökulmasta näyttää kuitenkin pahasti siltä, että kyseessä on paljon muutakin.

Tilastoista voidaan ihmetykseksi kuitenkin nähdä, että viime kaudella TuTo oli mestiksen paras YV joukkue! Nykyisiin vaikeuksiin selitystä voidaan hakea YV maalitilastosta. YV maaleista katosi Tuomasen, Vuorisalon ja Isosalon lähdön myötä todella paljon. 61 maalista katosi 22 ja kun sivussa oleva Varakin teki 4 maalia niin lähes puolet tehoista on poissa. Valitettavasti en löytänyt tilastoa koko joukkueen laukaus tarkuudesta suhteessa muihin joukkueisiin. Tällä tavoin olisi saatu selvyyttä siihen, onko ilmiö "vastustajan maalivahdin sankariksi tekemisestä" tosi. Parin pelin jälkeen on vielä vaikeaa vetää pidempiä johtopäätöksiä. Täytyy myöntää kuitenkin, että ei ole kivaa katsoa oman joukkueen puskemista päin seinää, vastustajan korjatessa hedelmät.

Bodganovin aikana Tuton peli perustui pitkälti vastahyökkäyksiin, nykyisin peliä hallitaan ja vastustaja tekee niitä vastahyökkäyksiä. En tiedä Lehkosen harjoittelu metodeista, mutta ehkä hyökkäyspään ja YV:n harjoittelua pitäisi lisätä. Muistaakseni TS:n Sm-liiga liitteessä silmään osui Jukka Jalosen kommentti hyökkäyspään harjoittelun osuudesta HPK:ssa. Taisi Hpk:lla olla noin 70% hyökkäyspään harjoittelua ja loput puolustamista. Kaikki taisi perustua ideaan "hyökkäys on paras puolustus". Sport pelin perusteelta ylivoimalta puuttui aika paljon. Näytti vähän jopa siltä, ettei pojilla ollut edes yhtä sovittua kuviota. Lisäksi hyökkäyspäässä ei uskallettu haastaa kunnolla vastustajaa ja voi sitä harhasyöttöjen määrää. Kausi on kuitenkin vasta alussa ja paljon ehtii muuttua. Uskon joukkueessa olevan kuitenkin paljon potentiaalia ja eväitä menestyä. Lehkosen on vain kaivettava ne eväät sieltä jostain ja muistettava painottaa muutakin kuin pelaajien fysiikkaa.
 

Bird

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urheilullisesti avoimet sarjat
Devon sanoi:
Kuka muistaa esim. viime kevään ottelun Jokipoikia vastaan, jolloin Ari Reunanen torjui joensuulaisten maalissa suunnilleen 60 kertaa ja TuTo taisi saada lätyn pussiin vain 5 kertaa?
Ällistyttävät 72 vetoa ja vain 6 sisään eli se oli tämä joensuulaisittain surkuhupaisa ottelu. Noh, siinä taisi olla taustalla kaikenlaista, muttei näistä nyt liene edelleenkään tarpeen mainita sen enempiä. Joka tapauksessa Jokipojilta aivan karsean huono peli, jossa ex-TuTo Reunanen taisi olla ainoita äijiä, joita oikeasti kiinnosti todella taistella joukkueen puolesta. "Arsihan" oli viime kaudella oikeasti paljon parempi vahti kuin pelkkää torjuntaprosenttia (89,65 %) katsomalla olisi voinut kuvitella. Eli ei kai tuossa nyt sinällään mitään ihmeellistä. 72 vetoa kohti on totta kai tolkuton määrä, mutta jos toisessa päässä on hyvä vahti, niin ei sinne nyt sentään kymmentä tai yli uppoa.

Mutta muuta en tosiaan osaa aiheesta sanoa enkä edes tuota viime kevätkauden peliä nähnyt Kupittaalla. Mielenkiintoinen ketjunavaus, tämä oma viestini siis vain tällainen hajahuomio aiheeseen.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri
Hyvä avaus Devonilta!!

Olen itsekin ihmetellyt tuota TuTon jatkuvaa tehottomuutta viimeistelyssä suhteutettuna laukausmäärään ja ainakin tämän kauden ekan Kirkkonummella pelatun sarjapelin nähtyäni arvelisin homman olevan osittain kiinni Ikan "pelikirjasta"...

Mestiksessä pelaavat pelaajat ovat taidoiltaan sillä tasolla, että tuolla laukausmäärällä maaleja pitäisi tulla tuplasti enemmän, on vastustajan maalissa kuka kumiukko hyvänsä. Tältä pohjalta ajatellen laukaukset tulevat siis vääristä paikoista? TuTo tuo kiekkoa erittäin hyvin ja nopeasti (ja juu juu Sihvonen => kenttätasapainoisesti) vastustajan sinisen yli, mutta varsinaiseen maalintekosektoriin kiekkoa ei tahdota saada riittävän nopeasti. Tai jos saadaan niin siellä harvemmin on TuTon pelaaja lapa jäässä odottamassa sitä. Ts. TuTo pelaa kiekon hyvin pitkälti oikeaoppisesti laitojen kautta sisään, mutta ajautuu sieltä kulmiin tai takakiertoon jolla haetaan takamiestä sektoriin => tällä systeemillä vastustajalla vaan on tuhottomasti aikaa organisoida oma puolustuspelaamisensa ja takaa nouseva pakki on ilman vastustajan pahaa merkkausvirhettä yleensä peitettynä (josta taas yleensä seuraa kiekon menetys ja nopea vastahyökkäys omaan päähän).

Mun näkemykseni mukaan (seurattuani aika monta TuTon peliä Kirkkonummella sekä pari myös Turussa) yksi TuTon tehottomuuteen johtavista ongelmista on se, ettei normaalissa tasapainoisessa hyökkäyksessä ole keskikaistalla kiekotonta ukkoa painamassa tukka putkella vastustajan maalille pelattavaksi.

Ja tarkennukseksi => en tiedä millainen Ikan pelisysteemi on, mutta tuolta se näyttää näin maallikon silmin. Voi siis hyvinkin olla, että Ika yrittää saada jätkät pelaamaan noin hyökkäyspäässä, mutta pelaajat eivät saa sitä aikaiseksi??
 
Let's go fast, Ricky Bobby-style

Devon

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Salama15 sanoi:
Mun näkemykseni mukaan (seurattuani aika monta TuTon peliä Kirkkonummella sekä pari myös Turussa) yksi TuTon tehottomuuteen johtavista ongelmista on se, ettei normaalissa tasapainoisessa hyökkäyksessä ole keskikaistalla kiekotonta ukkoa painamassa tukka putkella vastustajan maalille pelattavaksi.
Tuo on ihan totta. Niin kuin tosiasiakin jo kirjoitti, pyrkii TuTo olemaan nykyään kiekollinen joukkue. Aika usein se näyttää käytännössä tarkoittavan sitä, että kiekko tuodaan nopeasti ja jopa suht helposti vastustajan alueelle, mutta sitten alkaa siirtely ja pyöritys, ja mahdolliset laukaukset tulevat lopulta ns. helpoista paikoista, jolloin maalivahti ei joudu edes poikittaisliikkeeseen.

Aikoinaan Anatolin valmentaessa TuTo oli vastaiskujoukkue ja maalit tehtiin usein juuri siten, että kiekko kuskattiin laitaa pitkin alueella, ja yhdellä poikittaissyötöllä luotiin maalin eteen tilanne, josta täydessä vauhdissa ollut ketjukaveri laittoi lätyn pussiin. Nykyjoukkueessa samaa tyyliä ainakin yrittävät noudattaa esim. Laakso ja Salo. Tulokset ovat vaan jääneet toistaiseksi aika laihoiksi.

Eri asia on vielä tutolaisten laukausten taso ja ylivoiman tehottomuus. Tällä hetkellä joukkueella ei ole selkeää ylivoimatykkiä tyyliin Tuomanen, ja kun b-pisteen kaarellakaan ei ole Vuorisalon tasoista laukojaa, on yv-saldo ollut todella heikko. Liian monesti nähdään sitä, että täysin vapaassa paikassa oleva tutolainen laukoo suoraan päin vastustajan maalivahtia. Totta kai maalinteko vaatii myös lahjakkuutta, mutta tälle tasolle asti yltäneiden pelaajien luulisi osaavan sentään tehdä maaleja ilman lahjakkuuttakin. Joukossa on kuitenkin monia pelaajia, jotka ovat aiemmin junnuissa tai muissa joukkueissa heiluttaneet verkkoa tiuhaan tahtiin. Onko askel junnuista Mestikseen todelllakin näin pitkä? Tällä hetkellä TuTolla ei ole yhtään pelaajaa, joka pommin varmasti laittaisi laatan verkkoon läpiajoista tai rankkareista. Siis pelaajaa tyyliin Lätty Hirsimäki, Antti Virtanen, Jani Tuominen tai edes Markku Vuorisalo.
 
"Suuri osa jääkiekko-ottelun katsojista ei ole kiinnostunut ottelun lopputuloksesta." - Kimmo Rannisto

Salama44

Jäsen
Devon sanoi:
Viime kaudellakin monissa TuTon voittamissakin otteluissa oli mahdollisuuksia latoa todella rumat lukemat, mutta päätä hakattiin silloinkin vastustajan maalivahtiin liian usein. Kuka muistaa esim. viime kevään ottelun Jokipoikia vastaan, jolloin Ari Reunanen torjui joensuulaisten maalissa suunnilleen 60 kertaa ja TuTo taisi saada lätyn pussiin vain 5 kertaa?
Tämä on ehkä huono esimerkki. Jos tekee viisi maalia ottelussa eikä voita niin vikaa on muussakin kuin hyökkäyspelissä tai sitten ajattelu menee jotenkin niin että mitä enemmän ampuu sitä enemmän tulee maaleja koska joku prosenttihan niistä aina menee sisään. Onneksi jääkiekko on kuitenkin monipuolisempi peli. Jos katsoo miten torjuntatilastot menevät esim. SM-Liigan otteluissa niin sieltä löytyy paljon esimerkkejä siitä, että peli voi olla tasainen tai se voidaan voittaa vaikka vastuajalla on puolet enemmän laukauksia. Eikä kyse ole aina siitä että toisella on parempi maalivahti. Sama on nähty usein myös maajoukkueen peleissä. Suomi pyörittää peliä ja laukoo, mutta Ruotsi korjaa kuitenkin lopulta voiton.

Silloin kuin lauotaan paljon ja jäädään nollille tai 1-3 maaliin voidaan olla aiheellisesti huolissaan hyökkäyspelistä. Näitäkin pelejä varmasti TuTo:lta löytyy yllin kyllin, mutta en ala toisten joukkueiden kohdalta ruotimaan missä on vika. Jos oma suosikkijoukkue pelaisi noin, olisin kyllä tilanteesta huolestunut.
 

Jarte

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo Hockey,VG-62,Liverpool, Inter Tku
Lehkosen Tutolle on tyypilistä että alkukaudesta pidetään tiukasti kiinni harjoitelluista kuvioista vaikka homma ei oikein toimisi. Vasta kun on pakko aletaan peliä yksinkertaistamaan ja silloin tulosta on yleensä tullut ( parin viime kauden loput).

Kun kuitenkin ehdottomasti suurin osa maaleista tulee maalinedushässäköistä ja ripareista niin miksi ihmeessä ketään sinne maalille ei ( eikö saa ? ) mene ?

Nyt yritetään hienoja kuvioita jossa maalin eteen tullaan "oikea-aikaisesti" joka on aivan tajuttoman vaikeaa. Lisää SUORAVIIVAISUUTTA peliin ! Totta kai pitää olla kuvioita eri tilanteita varten mutta jos maaleja ei tule niin ratkaisu on helppo. Joku "kiekkosoturi" maalille parkkiin ja kiekkoa perään. Jopa kahden miehen ylivoimalla kestää tolkuttoman kauan ennen kuin joku sinne maalille parkkeeraa. Esim Sport pelissä vasta kolmannessa erässä alkoi ylivoimatilanteessa maalilla olla kunnolla miehitystä.

No, kausi on vasta alussa. Toisiko tämä kausi vihdoin tuohon jotain muutosta ?!?!
 
"Tämä on jääkiekkoa ja jos joku ei pientä hanskalla lääppimistä kestä, lajivaihto salibandyyn on suositeltavaa." - Shane Falco

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri
...niin, useimmilla joukkueilla on olemassa hyvin selkeä pelisysteemi joka auttaa hyökkäys- ja puolustuspelaamista, mutta ei varsinaisesti "ohjaa" niitä. Ts. pelaajat pelaavat vapaammin, mutta samalla muistaen missä suunnilleen itse pitäisi olla, missä muut ovat, kuka vastustajista on omassa päässä "oma mies" jne. Olisko Ikalla hiukka tyrannimaisempi suhtautuminen tällaiseen?
 
Let's go fast, Ricky Bobby-style

Charlie Horse

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Niin kyllähän tämän on pakko olla nimenomaan pelisysteemin ongelma, kun se kerran on jatkunut oikeastaan koko Lehkosen valmennusajan. Tuskin Ikakaan silti niin tyhmä on, ettei olisi asiaa tiedostanut. Ts. ongelma ei Lehkosen mielestä ole ongelma ollenkaan (ainakaan liian vakava sellainen) tai sitten siihen on yksinkertaisesti helvetin hankala saada muutosta (ainakaan nopealla aikataululla). Lehkosen filosofiahan pohjautuu hyökkäyspäässä vahvasti kulmapeliin, eli kiekko lyödään kulmiin ja paine perään, jolloin saadaan kiekonriistoja ja sitä kautta pyritään nousemaan kulmista maalille. Kieltämättä välillä tulee sellainen fillis, että keskittyminen on siinä pyörimisessä ja paikkaan päästessä laukausten laatu on mitä sattuu. Se taas tuntuisi enemmänkin olevan kiinni pelaajatyypeistä kuin pelisysteemistä. Ehkä sitä ei vaan ole tarpeeksi painotettu ja harjoiteltu tai sitten tuollainen päätypelaaminen tekee hyökkäysalueen niin ahtaaksi (vastustaja ehtii vetämään kaikki pelaajansa alas), että aikaa ei jää muuta kuin roiskimiseen. Olisi kiva muuten nähdä tyypillisen kulmapelijoukkueen laukaisutilastot verrattuna tyypillisen vastahyökkäysjoukkueen vastaaviin...

Jos ajatellaan asiaa siltä kantilta, että TuTon menestys on kuitenkin em. ajanjaksolla ollut ihan hyvää (vaikka ajoittain onkin hieman tahmannut) ja varsinkin nuoret pelaajat ovat kehittyneet huimasti, niin eihän tuo voi ihan päin honkia kuitenkaan olla. Silti hieman jää sellainen vaikutelma, että käyttämätöntä potentiaalia olisi varastossa vaikka millä mitalla, jos se vaan saataisiin jollain konstilla houkuteltua ulos sieltä. Näin ollen... Paljon huolestuttavampaa olisi, jos laukauksia maalia kohti ei kunnolla edes saataisi. Nyt sentään tuntuu, että mahdollisuuksia olisi vaikka mihin.
 
-Pitkän päälle paras-

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Ketjukoostumukset, tehojen avain?

TuTon ykköskenttä on ollut tällä kaudella ehkä joukkueen paras osa, mutta Kesti ei tunnu ottavan sitä maalintekijän viittaa täysin harteilleen, mikä Vuorisalolta jäi. Miehellä toki tuntuu syöttäminen luonnistuvan hyvin. Nykyiset tehot (1+4) + harkkapelien tehot (0+6) antavat ymmärtää kuitenkin syöttelyn sujuvan mieluisammin. Miestä voisikin kokeilla vaikka kakkosen sentterinä Salon ja Laakson väliin. Ykköseen tarvitaan puhdasta maalipyssyä, ehkä Laurila tai Keinänen sopisi. Lehtisalokin pelasi Forren vierellä ajoittain jo viime kaudella ihan mukavasti.

Pakeista ykköseksi on noussut vähän odotetusti Kesseli. Kesselin parina voitaisiin peluuttaa vaikka Syväsalmea, joka tuntuu taas kehittyneen. Kakkos pariin Tommi Heinonen ja Stenka Karlsson. Karlsson on esittänyt jo hyviä otteita aiemmissa peleissä, joten lisää vaan vastuuta. Heinosella harkkapelit meni niin hyvin, että kyllä se jossain vaiheessa vielä loksahtaa. TuTon uusimmasta pakista (Palmroht) ei voi odottaa heti mitään sateentekijää. Hän kun oli tottunut tepsissä lähinnä jämä minuuteille (tai penkin päähän) ja varmaan kestää, että saa muutettua pelityyliään parempaan. Löytyisiköhän niitä lisätehoja ketjujen muutoksilla?
 

Devon

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
tosiasia sanoi:
Löytyisiköhän niitä lisätehoja ketjujen muutoksilla?
Saattaisi löytyä. Muutamat TuTon ketjut tai ainakin parivaljakot tuntuvat vaan olevan olevan jollain lailla pyhiä, eikä Ika näytä niitä helpolla muuttavan. Forsell-Saunamäki ja Laakso-Salo toimikoon tällaisista pareista esimerkkeinä. Saunamäelle on vaikea keksiä käyttöä missään muualla kuin Forren rinnalla, mutta Saloa ja Laaksoa voisi kokeilla eri ketjuissakin. Yleensä Lehkonen tekee ketjumuutoksia vain nelosvitjassa. Sillä ei kuitenkaan ole kokonaisuuden kannalta paljonkaan merkitystä, pelaako siellä Vilppu, Kauppinen, Essen vai Tuomola. Peliaikaa heille tulee kuitenkin tosi vähän.

Minun mielestäni ilman muuta pitäisi rohkeammin kokeilla eri ketjukoostumuksia. Eihän jatkuva muuttaminen tietenkään mitään auta; se vain sekoittaa, mutta jotain muutoksia voisi tehdä. Itsekin olin kesällä ehdottamassa Kestiä Salon ja Laakson keskelle. Siinä JA:n haastattelussa Kesti kuitenkin totesi, että hän pelaa mieluummin laitahyökkääjänä, ja sentterin paikka tuntuu hänestä jotenkin vieraalta. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin se, että Laakso jatkaisi keskellä, ja laidassa olisivat Kesti ja Salo. Tai sitten Salo Kestin paikalle ykköseen. Teron ja Aten kaverina pitäisi ilman muuta kokeilla myös Keinästä. Keinänen on maalintekijä, ja vaihtopenkiltä niitä maaleja tehdään hyvin vähän. Myös Virpiö voisi olla kokeilemisen arvoinen pelaaja Forren laidalla. Kolmoseen voisi Köhlerin tilalle nostaa Tuomolan tai Kauppisen teemalla "Vähemmän voimaa, enemmän käsiä".

Myöskään pakisto ei ole pystynyt alkukauden otteluissa vastaamaan huutoon. Kesseli on toki ollut hyvä, ja suht tehokaskin. Sen sijaan Tommi Pelkonen on toistaiseksi ollut iso pettymys. Syväsalmi pystyy tuomaan kiekon ylös, mutta vastustajan alueella keinot loppuvat kokonaan. Osittain ylivoiman tehottomuutta selittää juuri se, että siellä käytetään välillä Syväsalmea viivamiehenä. Pakko TuTon pakistossa on olla Syväsalmea parempia laukojia. Jollei ole, niin joukkue on rakennettu totaalisen väärin.

Eilinen FPS-matsi jatkoi TuTon tehottomuuden osalta tuttua kaavaa. Tuttua oli myös Ikan tyytyväisyys peliesitykseen, vaikkei voittoa tullutkaan. Torjunnat 22-46, ja takkiin tuli. Joo, voidaan siis olla taas pirun tyytyväisiä...
 
Viimeksi muokattu:
"Suuri osa jääkiekko-ottelun katsojista ei ole kiinnostunut ottelun lopputuloksesta." - Kimmo Rannisto

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri
Tässä TuTon pelit tuon FPS-häviön jälkeen:

TuTo - KooKoo 6-2
KooKoo Antti Ore 15+16+13=44
TuTo Kim Törnström 8+11+5=24

SaPKo - TuTo 2-2
SaPKo Iiro Tarkki 12+16+9=39
TuTo Kim Törnström 13+7+9=29

Näyttää tuo trendi jatkuvan vaikka pisteitäkin sentään ropisee...
 
Let's go fast, Ricky Bobby-style

Yläkulma

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo, Blues, FC Barcelona
SaPko-TuTo pelin nähneenä voin kertoa että TuTon laukausten laadussa ainakin eilen oli toivomisen varaa. Päin hyvin torjunutta Tarkkia ja yv:llä ei laatulaukauksia kuin muutama Forssellilta. Ja vaikka TuTo toka erän laukaukset voittikin vei SaPko kuitenkin peliä, ois voinu vaikka tehdä enemmänkin maaleja. Pelinä eilinen oli ehkä paras savonlinnassa tänä syksynä. Kotijoukkue vei fyysisyydellään mehut Tuton äijiltä. Laidat paukku kuin vanhoina hyvinä aikoina. TuTolla on ykköskenttä ihan kurko, mut muut on sit vähän heikompia. Eilenkin Forsselin kenttä oli jäällä melkein koko vika erän, johtu osin ylivoimapelistä.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Muutosta ilmassa?

TuTon otteet ovat parantuneet ja tulosta on tullut hyvään tahtiin. Viimeisin peli Jukureita vastaan oli tasainen laukaustilastoltaankin, mutta TuTo hyödynsi paikkansa hyvin ylivoimaa lukuunottamatta.

Turkulaiset eivät yrittäneetkään hallita peliä hyökkäämällä, vaan lähtivät liikkeelle maltillisemmin ja puolustuksen kautta. Maalipaikkoja ei vierailijallakaan montaa ollut, mutta paikalle osunut Tapio Laakso oli tehokkaana.
Jatkoajan otteluraportissa pisti silmään kommentit joiden mukaan TuTo ei pyrkinytkään pelin hallintaan Jukureita vastaan, vaan pyrki rakentamaan peliä enemmän puolustuksen kautta. Onko taktista muutosta tapahtunut vai ovatko uudet koostumukset todellakin vain osuneet näin hyvin kohdalleen? Viimeistely on onnistunut ainakin viimeisissä peleissä hyvällä prosentilla.

Viimeiset ottelut TuTolla:

Jukurit-TuTo, torjunnat: 29-31, maalit: 2-3
TuTo-K-Vantaa, torjunnat: 19-41, maalit: 7-0
KooVee-TuTo, torjunnat: 29-28, maalit: 2-5
 

Devon

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Tosiaan laukaisumäärät ovat tasoittuneet viime aikoina, poislukien melko yksipuolinen K-Vantaa-matsi. Voisiko tämän nyt sitten kiteyttää kutakuinkin niin, että alkusyksyllä TuTo näytti hallitsevan otteluita tilastojen valossa, mutta käytännössä suuret laukaisumäärät hämäsivät, sillä suuri osa vedoista tuli kaukaa ja TuTo pelasi paljon ylivoimaa jne. Nyt laukaisumäärät ovat vähentyneet, mutta samalla TuTo on oikeasti alkanut hallita kenttätapahtumia, ja peli on koko ajan hallussa vaikkei vastustajan kenttäpäädyssä koko ajan pyöritäkään. Ota tästä nyt sitten selvää.

Vaikka pisteitä ropiseekin, on ylivoima silti vieläkin tehotonta. Itseasiassa TuTon ylivoima on koko sarjan tehottominta. Ylivoimaa TuTo on pelannut kaikkein eniten, ja yhteen yv-maaliin se on tarvinnut keskimäärin 14.55 minuuttia ylivoimapeliä. Vastaavasti tehokkain yv-joukkue Sport tarvitsee yhteen yv-maaliin keskimäärin vain 6.43 minuuttia yv:tä. Ero on huomattava. Tietenkin TuTon yv-tehottomuutta selittää osittain se, että Vara puuttuu ja Kesselikin on sairastellut eikä viime kauden paras maalintekijäkään enää ole joukkueessa. Jotain tähän kuitenkin pitäisi keksiä lääkkeeksi. Järvinen voi osoittautua jonkinnäköiseksi ensiavuksi, mutta kevääseen mennessä vaivaan pitää löytyä vahvempiakin troppeja.
 
"Suuri osa jääkiekko-ottelun katsojista ei ole kiinnostunut ottelun lopputuloksesta." - Kimmo Rannisto

Charlie Horse

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Devon sanoi:
Vaikka pisteitä ropiseekin, on ylivoima silti vieläkin tehotonta. Itseasiassa TuTon ylivoima on koko sarjan tehottominta. Ylivoimaa TuTo on pelannut kaikkein eniten, ja yhteen yv-maaliin se on tarvinnut keskimäärin 14.55 minuuttia ylivoimapeliä. Vastaavasti tehokkain yv-joukkue Sport tarvitsee yhteen yv-maaliin keskimäärin vain 6.43 minuuttia yv:tä. Ero on huomattava. Tietenkin TuTon yv-tehottomuutta selittää osittain se, että Vara puuttuu ja Kesselikin on sairastellut eikä viime kauden paras maalintekijäkään enää ole joukkueessa. Jotain tähän kuitenkin pitäisi keksiä lääkkeeksi. Järvinen voi osoittautua jonkinnäköiseksi ensiavuksi, mutta kevääseen mennessä vaivaan pitää löytyä vahvempiakin troppeja.
Tämä on itseasiassa aika ihmeellistä. Jos muistelee viime kautta, niin silloin TuTo oli käytännössä koko kauden paras erikoistilannejoukkue sarjassa. Onneksi peruspelilläkin tulee pisteitä, sillä muuten tässä olisi ihan oikea ongelma. Jos miettii mikä on muuttunut viime kauden ylivoimasta, niin se on nimenomaan puolustajat. Tuomanen vaihtoi maisemaa, Vara ei ole pelannut peliäkään ja Kessu, joka oli täksi kaudeksi varmasti kaavailtu ylivoiman viivamieheksi, on myös ollut telekalla... Vuorisalon puuttuminen tuskin vaikuttaisi niin paljoa. Hyvää tässä on se, että ylivoima tulee suurella todennäköisyydellä tehostumaan jatkossa ilman uusia hankintojakin ja silloin pitäisi pisteitä alkaa paukkumaan kovalla tahdilla. En usko, että tässä lähdetään mitään paniikkinappulaa räpläämään. Ainakaan vielä. Katsotaan ensin miltä näyttää, kun sairastupa tuosta tyhjenee.
 
-Pitkän päälle paras-

Devon

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Charlie Horse sanoi:
Jos muistelee viime kautta, niin silloin TuTo oli käytännössä koko kauden paras erikoistilannejoukkue sarjassa. Onneksi peruspelilläkin tulee pisteitä, sillä muuten tässä olisi ihan oikea ongelma. Jos miettii mikä on muuttunut viime kauden ylivoimasta, niin se on nimenomaan puolustajat.
Joo, kyllähän Ikakin Jukurit-matsin jälkeen totesi, että tällä hetkellä on eniten työsarkaa ylivoiman kuntoonlaittamisessa, ja jos se olisi yhtä laadukasta kuin viime kaudella, olisi pisteitäkin nykyistä enemmän.

Alivoimallahan TuTo on tällä kaudella ollut Mestiksen paras joukkue. Jotenkin tämä tuntuu olevan tyypillinen tuto- tai lehkosmainen piirre, että kun jokin osa-alue on kunnossa, niin jokin toinen tökkii. Juuri se ehkä erottaa TuTon esim. vuodesta toiseen tasaisesti sarjan kärjessä pyyhältävästä Jukureista.

Onko joku muu pannut merkille sen, että TuTolla on aina vain yksi ketju kerrallaan vireessä? Ensimmäiset 10 ottelua mentiin Forren tahdissa, mutta 2 viime ottelua on ollut täysin Laakson ketjun heiniä Forren hiipuessa taka-alalle. Tämä on tuttu juttu aiemmiltakin kausilta. Yleensä Forsell on heiluttanut tahtipuikkoa, mutta aina kun jokin toinen vitja saa hanat auki, häviää Forrelta tehot ihan kokonaan. Tämä ei suinkaan ole mikään piikki Teron suuntaan, vaan ylipäätään vaan aika mielenkiintoinen ilmiö.
 
"Suuri osa jääkiekko-ottelun katsojista ei ole kiinnostunut ottelun lopputuloksesta." - Kimmo Rannisto

Devon

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Jotenkin tuli sellainen fiilis, että eilisen pelin jälkeen tämä ketju täytyy taas nostaa ylös.

Päätä hakattiin taas oikein urakalla vastustajan maalitolppiin ja maalivahtiin. Hyvää on tietty se, että on paikkoja saadaan luotua, mutta eilen tuntui siltä, että pelaajat eivät itsekään enää uskoneet omiin maalintekotaitoihinsa. Forren syöttely avopaikoista on jo tuttu juttu, mutta muidenkin pelaajien into hakea vielä sitä tyhjää paikkaa tai takatolppaa meni jo ihan liiallisuuksiin. Jos innostuttiin itse laukomaan, niin yleensä kiekko päätyi suoraan maalivahdin syliin tai kokonaan ohi maalin.

Forren rinnalle pitäisi löytää tyyppi, joka osaa hyödyntää Teron tarjoamat paikat. Virpiö ei sellainen tyyppi näytä olevan. Paikkojen hukkaamisen ohella Virpiöllä on käsittämättömän suuria ongelmia saada pystyavauksia haltuunsa, joten hänen kärkkymisestään ei juurikaan hyötyä ole. Jollei sellaista snaipperia mistään ulkopuolelta löydy, niin laitetaan vaikka Potila takaisin ykköseen, tai sitten annetaan Keinäselle vihdoinkin se kunnollinen näyttöpaikka.

Toinen etenkin yv-tehottomuuteen suuresti vaikuttava tekijä on pakisto. Siellä ei nyt ole palaset kohdallaan. Järvinen on sopivan rauhallinen kaveri viivalla, mutta hänen parinaan pitäisi olla pelaajan, joka saa kiekon liikkeelle mistä asennosta tahansa. Nyt ongelmana näyttää olevan se, että jollei kiekko tule ihan suoraan laukaisuasentoon, alkaa hirvittävä kiekon leipominen ja asettelu jolloin tilanne menee ohi. Vastaavasti HeKi-matsissa nähtiin myös etenkin Syväsalmelta huikeita yrityksiä laukoa suoraan syötöstä. Tulokset jäivät aika huonoiksi.

Vara tulee mukaan jossain vaiheessa, ja se tietenkin helpottaa hommaa hiukan. Ilmeisesti kuitenkin Kesselin selkävamma on niin paha, että hän ei välttämättä palaa enää missään vaiheessa. Eli muutama viikko sitten valoisalta näyttänyt pakiston tilanne onkin taas vähän synkempi.
 
"Suuri osa jääkiekko-ottelun katsojista ei ole kiinnostunut ottelun lopputuloksesta." - Kimmo Rannisto
Suosikkijoukkue
TuTo
Devon sanoi:
Vara tulee mukaan jossain vaiheessa, ja se tietenkin helpottaa hommaa hiukan. Ilmeisesti kuitenkin Kesselin selkävamma on niin paha, että hän ei välttämättä palaa enää missään vaiheessa. Eli muutama viikko sitten valoisalta näyttänyt pakiston tilanne onkin taas vähän synkempi.

Perustuuko tämä näkemys Kesselin tilanteesta kuinka varmaan tietoon? Jos Kesseli on pysyvästi poissa, on se suuri menetys joukkueelle ja tietenkin myös äärimmäisen kurjaa yksilöllisesti.

Varan paluuta odotellaan kuin kuuta nousevaa. Mutta ei asiat ihan kurjasti ole nytkään, vastustajan maalimäärät jäävät ottelusta toiseen pieniksi, ja se on kuitenkin kaiken a ja o. Hyökkäyssuuntaan on vaikempaa, mutta kyllä Järvinen ja varsinkin Syväsalmi osaavat hyökätäkin. Jälkimmäinen on minusta joukkueen aliarvostetuin pelaaja!
 
TuTon kannattaminen ei ole harrastus, se on elämäntapa.

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
TuTolla on vielä parantamista uudessa hallissa pelaamisessaan. Uusi halli on kaukaloltaan hiukan kapeampi ja suosii mielestäni kanadalaistyyppistä kiekkoa. Maalilla pitää olla tilanteiden syntyessä pelaajia ja fyysiseen peliin panostaminen kannattaa. Katsomot ovat lähellä kentää ja taklaukset varmasti sytyttävät niin pelaajia kuin yleisöäkin. Jokipojat ottelussa oli jo vähän esimakua paremmasta. Ikan lanseeraamaa "äijjämäistä" pelitapaa voisi yrittää tuoda nyt myös uudelle kupittaalle.

Kotiotteluissa TuTolla on vielä harjoittelemista vastustajan puolustusmuurin purkamisessa. Monet vastustajat kun eivät pyrikkään hallitsemaan peliä TuToa vastaan pelatessaan, vaan pelaavat täysin puolustuksen kautta. Liikaa on vielä niitä hetkiä jolloin TuTon pitkän hallinnan päätteeksi vastustaja rokottaa. Syöttöpeliässä on myös paranneltavaa, koska harhasyöttöjä tapahtuu liian usein. Pelaajien pitäisi oppia tuntemaan toistensa liikkeet ja vielä ollaan kaukana siitä optimitilanteesta jossa tuntuu kavereilla olevan "silmät selässä". Jatkuvat ketju kokeilut ovat ehkä myös lisänneet tätä ongelmaa, koska kaverit vierällä vaihtuvat liian usein.

Ylivoimalla on tapahtunut vähän kehitystä. Kiekko saadaan jo rauhoitettua vastustajan alueelle ja hätäisiä ratkaisuja ei haeta enää niin paljon. Toisinaan kuitenkin puuttuu idea siitä, miten kiekko toimitetaan maaliin. Helposti tilanteet menevät ohi jos kiekkoa siirellää vain kaverilta toiselle, kunnes lopulta joku menettää sen. Forsellin ketjun rinnalle tarvitaan myös toista teho ketjua. Harvoin yhden ketjun maaleilla voitetaan. Nyt olisi sopiva paikka jonkun astua esiin ja näytää taitonsa.
 

Devon

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Kaukalon laidalla sanoi:
Perustuuko tämä näkemys Kesselin tilanteesta kuinka varmaan tietoon? Jos Kesseli on pysyvästi poissa, on se suuri menetys joukkueelle ja tietenkin myös äärimmäisen kurjaa yksilöllisesti.
Kuulin tämän näkemyksen Kesselin tilanteesta viime viikolla suoraan face to face eräältä TuTon pelaajalta. Pidän lähdettä siis varsin luotettavana. Kesselillä on selässä vuosien saatossa aiheutunutta kulumaa. Ei kovinkaan lääketieteellinen ilmaus, mutta jostain tuollaisesta on kuitenkin kyse, ei siis mistään loukkaantumisesta. Ongelma on se, että sille kulumalle ei voi tehdä oikein mitään, eikä Kesselikään sen kuluman takia pysty tällä hetkellä oikein mitään fyysisempää tekemään, siis treenaamaan tai muuta vastaavaa. Negatiivinen kierre siis, johon ei lepokaan auta.
 
"Suuri osa jääkiekko-ottelun katsojista ei ole kiinnostunut ottelun lopputuloksesta." - Kimmo Rannisto

Jarte

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo Hockey,VG-62,Liverpool, Inter Tku
Miksi ihmeessä ylivomassa ns "maskimies" pelaa useinmiten b-pisteiden välissä kaukana maalista ? Tätä on nyt jatkunut pitkään. Tässä kohdassa syyttävä sormeni osoittaa valmennusjohtoon.

Koska ne "paremmat" ylivoimakuviot ei tällä kaudella tunnu toimivan niin ratkaisu on helppo. Miestä maalille, kunnon maskia ja vetoja viivalta. Takaan että pitkässä juoksussa se toimii paremmin kuin nykyinen näpertely hienojen kuvioiden kanssa.

" HEI, EI TÄÄ VOI OLLA NIIN VAIKEETA ! "
 
"Tämä on jääkiekkoa ja jos joku ei pientä hanskalla lääppimistä kestä, lajivaihto salibandyyn on suositeltavaa." - Shane Falco

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Jarte sanoi:
Koska ne "paremmat" ylivoimakuviot ei tällä kaudella tunnu toimivan niin ratkaisu on helppo. Miestä maalille, kunnon maskia ja vetoja viivalta. Takaan että pitkässä juoksussa se toimii paremmin kuin nykyinen näpertely hienojen kuvioiden kanssa.
Mikäli yritystä on enemmän kuin taitoa, niin kyllä, miestä ja kiekkoa maalille. Toisaalta on hyvä olla myös se "B" suunnitelma. Forsellin ympärille voi olla myös parempi rakentaa jounikasta ylivoimaa. Kakkos ylivoima voisi sitten pelata vaikka suoraviivaisemmin. Itse kannatan, että molemmat vaihtoehdot ovat käytössä. Ottelussa valmentaja voi sitten valita näkemyksensä mukaan (kumpi tapa tehoaa sen päiväiseen vastustajaan paremmin) miten pelataan ja kummalla tavalla kannattaa hakea tulosta.

Viimeisissä otteluissa on ollut todella hanat tukossa. 7:ssä viime ottelussa TuTon on saanut aikaiseksi vain 15 maalia, joista vielä kaksi on ollut tyhjiin sijoittamisia. Kahden tehdyn maalin keskiarvolla harvoin voitetaan otteluita. Selkeimmältä tuntuva syy viime aikojen tehottomuuteen on ehkä Timo Salon loukkaantuminen. Uusi halli voi myös pikkaisen vaikuttaa, vaikka uskoisi ennemminkin vaikutuksen olevan positiivinen. Joukkueelta menee kuitenkin aikansa halliin ja sen ilmapiiriin sopeutumiseen.

Näin katsomosta peliä seuraavana tuntuu, että TuTolla pelaajat hätäilevät välillä ratkaisupaikoissa. Kentällä tilaa ja aikaa on kuitenkin rajoitettu määrä, jossa pitäisi ratkaisut tehdä, mutta ne pitäisi tehdä oikein. Parhaat ja kokeneet pelaajat osaavat lukea monesti peliä monen syötön päähän ja turhaa hätäilyä ei ole. Vahvalla itseluottamuksella voi kuitenkin paikata paljon kokemuksen jättämää aukkoa, kun ei turhaan pelkää virheitä liikaa ja hätäile ratkaisuissaan.

Juonikkuutta saisi pelissä myös välillä olla enemmän ja lähes avopaikoistakin joskus kannattaisi katsoa vielä syöttöä Forsellin tapaan. Joku voi kyllä olla erimieltä ja puhua suoraviivaisuuden puolesta, mutta kun nykyiset laukaisumäärätkään eivät tuota toivottua tulosta niin mitä sitä enää määrää lisäämään. Tero Forsellin tapaisia syöttelijöitä kaivataan lisää. Liian harvoin TuTo on saanut pelattua koko vastustajan kentän kahville niin, että viimeisen syötön saanut pelaaja saa sijoittaa kiekon tyhjiin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy