Tuskaista on ollut TuTon maalinteko viimeisissä ottelussa ja oikeastaan eilinen TuTo-RoKi peli havainnollisti tämän ongelman. TuTo piti kiekkoa ja hallitsi peliä selvästi valtaosan koko ottelusta, mutta tätä ei pystytty hyödyntämään. Kärjistettynä voisi sanoa, että kotijoukkue teki työt ja vieraat korjasivat pinnat, mutta silti ihan ansaitusti. Jääkiekko on maalintekopeli ja sillä saralla TuTo hävisi selvästi. RoKilla oli hyvä puolustus ja maalivahti oli toimiva viimeinen lukko. Vieraiden puolustuksessa oli myös kokoa ja selvästi näki, että TuTolla oli vaikeuksia vastustajan maalinedustalla. RoKin maalivahti sai peliin myös "lämmittävän" startin, kun Roope Ranta aika alussa jotenkin hermostutti kanadalaisen. Kokonaisuutena varmanoloinen peli vieraiden maalivahdilta ja ei häneltä esim. paljoa kakkoskiekkoja tippunut.
TuTon hyökkäyspelin maalinteossa on ongelmia monella saralla. Jotenkin pelin hallinta pitäisi saada paremmin muutettua useammiksi vaarallisiksi maalipaikoiksi tai edes vastustajan rikkeiksi, mistä päästään ylivoimalle. Itse jakaisin TuTon maaliteon ongelmat karkeasti kolmeen pääluokkaan, joissa kaikissa on selviä vaikeuksia. Ensimmäiseksi maaleja tehdään läheltä vastustajan maalia. Lähellä maalia tarvitaan ohjauksia, kakkoskiekkoja, voitettuja kamppailuita, maskipelaamista, sekä varsinkin hyviä kiekon toimituksia maalille. Tätä voisi ehkä pitää jonkunlaisena "perus" hyökkäyspelinä. Tämä vaihtoehto pitäisi aina löytyä takataskusta hyökkäyspäässä, jos muita vaihtoehtoja ei avaudu ja on vaikeuksia rakentaa maalipaikka. Eilen useat hyökkäyspyöritykset ja hallinnat päätyivät kiekon menetyksiin, mikä tarkoitti usein hukattua hyökkäystilaisuutta ja jopa vaarallista vastahyökkäystä. Jutikin sen aikanaan sanoi, "toimita kiekko maalille ja hyviä asioita tapahtuu". Toimitus pitäisi vain lähtökohtaisesti olla sellainen, että sitä päästään ohjaamaan tai saadaan edes mahdollisuus kakkoskiekkoon. Liian paljon pakit yrittävät viivalta suoraan maaleja ja se on ehkä kaikista vaikein ratkaisu.
Toinen vaihtoehto olisi tehdä maali kauemmista maalintekosektoreista. Tässä vaihtoehdossa kaikki kulminoituu pitkälti hyvään laukaukseen. Hyvä laukaus taas koostuu monesta asiasta. Siltä vaaditaan voimaa, tarkkuutta ja se pitäisi myös suorittaa nopeasti. Nykyisten hyvien maalivahtien aikana mielestäni on myös pakko korostaa sitä, että kutien pitäisi olla maalivahdille yllättäviä tai vaikeasti hahmotettavia. Muistaakseni huippukudin omaava Patrik Laine aikanaan kertoi, että yksi syy hänen loistavalle laukaukselleen saattoi olla myös nuorempana maalivahtina pelaaminen. Toisin sanoen hyvä laukoja osaa lukea myös maalivahdin peliä, sijoittumista ja ennakointeja. Missä ovat ne maalivahdin ns. "sokeat pisteet" ja mistä paikoista maalivahti ei aina odota vetoja yms. Iso osa kauempana tulevia vaarallisia vetoja ovat myös suoraan syötöstä laukaukset. Tällaisia on TuTon peleissä näkynyt valitettavan vähän. Enemmän kauempana voisi hyödyntää myös valelaukauksia tilanteiden rakentelussa ja vastustajien blokkien kiertämisessä.
Kolmas vaihtoehto maalinteolle on luultavasti nykyään se vaativin ja ehkäpä TuTon kuitenkin eniten käyttämä. Tässä vaihtoehdossa maalipaikka käytännössä yritetään rakentaa pitkälti syöttöpelin ja hyvän liikkeen avulla. Tällä tavoitellaan vastustajan puolustuskuvion rikkomista, mistä aukeava maalipaikka saadaan lopulta hyödynnettyä. TuTolla liike kyllä riittää tähän peliin, mutta pelinrakentelussa ja vastustajan kuvion puhkovissa syötöissä on ongelmia. Eilen tämä korostui varsinkin ylivoimilla ja AV:n neliön hajottavia syöttöjä ei saatu millään perille. Toisin sanoen vastustajan puolustusta ei saatu avattua maalipaikan synnyttämiseksi kovin montaa kertaa. Liian useat tilanteet päättyivät kehnoon maalitekoyritykseen tai kiekonmenetykseen. Lisää haastetta tässä vaihtoehdossa antaa myös kovassa tempossa avautuva maalipaikka. Vaatii paljon myös maalintekijältä, että pystyy vauhdissa ja ehkä häirittynä saamaan aikaiseksi laadukkaan viimeistelyn.
Jatkossa TuTo tarvitsee kuitenkin enemmän kovanluokan maalipaikkoja. Omasta mielestä on lopulta ihan sama millä tavalla niitä saadaan, kunhan vain saadaan. Voiton todennäköisyys on ehkä selvimmin kytköksissä juuri tähän tilastoon. Tämän tilaston voittamisen jälkeen puhutaan sitten kehnosta viimeistelystä, jos voittaja ei ala tippumaan.