Tutkanpaljastin

  • 4 950
  • 19

polvipetteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Pitkään on pitänyt kysyä tätä, mutta aina on unohtunut: onko kenelläkään jatkoaikalaisella käytössään tutkanpaljastinta. Tai siis tietysti kenenkään tutulla...

Jossain vaiheessa mainostivat, että poliisilla on paljastimen paljastin, mutta onko tähän tullut laitetta apuun? Noita paljastimia kun ainakin takavuosina oli useita. Entäpä millainen laite sitten havaitsee poliisien nykyään käyttämät tutkat ja välttää mahdolliset paljastimen paljastimet? Olisin myös kiinnostunut laitteiden toimintasäteistä, hinnoista ym.

Jos et tähän kehtaa laittaa tarkempaa tietoa, lähetä yv tai mailia.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Riskiä hommaa tuo paljastimien paljastimella leikkiminen; poliisi voi ratsiassa ratsata koko auton ja siinä sitten ollaan. Parempi ajaa nopeusrajoitusten mukaan..
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Viestin lähetti M@rko77
Riskiä hommaa tuo paljastimien paljastimella leikkiminen; poliisi voi ratsiassa ratsata koko auton ja siinä sitten ollaan. Parempi ajaa nopeusrajoitusten mukaan..
Saako poliisi muuten ylipäätään ratsata autoa muuta kuin siitä ikkunasta vilkaisten, ellei epäile jotain vakavampaa rikosta?

Mitäs sellaisilla paljastimilla tekee, ylinopeussakot maksetaan jos niitä tulee ja sillä siisti. ;)
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti polvipetteri

Jossain vaiheessa mainostivat, että poliisilla on paljastimen paljastin, mutta onko tähän tullut laitetta apuun?

Eihän tuo paljastimen paljastimen paljastin olisi kyllä teoriassa mikään mahdoton keksiä... mutten ole kyllä kuullut sellaisesta. Ehkä jollakin insinöörillä on sellainen autossaan.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Nykyiset paljastimet ovat sellaisia että niitä ei poliisi pysty paljastamaan millään teknisillä välineillä. Useat laitteethan sulkevat itsensä automaattisesti heti hälytyksen tehtyään, äkkiä paljastin povariin tai jonnekkin muualla ns. turvalliseen paikkaan niin ei poliisit sitä ala kaivelemaan.
 

jiimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, HJK
Pitkästä aikaa taas netissä ja Jatkoajan sivuilla. Kokemusta tutkanpaljastimista on sen verran, että isällä oli sellainen käytössään joskus 90-luvun loppupuolella parikin vuotta. Kyseinen paljastin oli hankittu itänaapurista ja hyvin se tuntui toimivan, vaikkakaan ihan kaupungin keskustassa sitä ei voinut käyttää, koska kauppojen varashälyttimet saattoivat haitata paljastimen toimintaa.

Nopeasti etsittynä tuolta sivulta tuntui löytyvän aika paljon tietoa tutkista + tutkanpaljastimista.

http://www.sunpoint.net/~konnat/tutkanpa.htm

edit: Googlella löytyi myös toinen, huomattavasti paremmin kirjoitettu sivu:

http://members.surfeu.fi/consulting/tutkanpaljastimet.htm

Isäni paljastin oli Cobra-merkkinen. Sama (tai vain samannäköinen) paljastin näytti löytyvän myös edellä mainituilta sivuilta.

M@rko77: Ei kai poliisilla ole oikeutta ratsata koko autoa ilman jotain perusteltua syytä???
 
Viimeksi muokattu:

L-Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Hemba:

en ole teknisesti suuntaunut koulutukseni puolestani, mutta voisin päätellä seuraavaa:

Eikö tutka toimi periaatteella, että laite lähetää radioaaltoja ja laskee kauanko aalloilla kestää tulla takaisin lähettimeen. Keston muutoksesta voidaan laskea liikkuvan ajoneuvon nopeus.

Oletan, että radioaallot saattavat heijastua tutkanpaljastimeen ilman, että tutkaa olisi suunnattu ajoneuvoon ja, että ajoneuvosta heijastuisi vielä takaisin tutkaan signaalia.

Tämä aiheuttaa sen, että tutkanpaljastimet toimivat kilometrejä ennen tutkaa, joka mittaa alle kilometrin etäisyydeltä. Siltikin on ongelmana suuntaaminen ja todistaminen siitä, että juuri kyseinen auto ajoi ylinopeutta.

Toisessa linkissä oli muuten loistava analyysi suomalaisen poliisin toiminnasta. Puskajusseina minäkin ole niitä aina pitänyt. Viimeisenä esimerkkinä partio joka kyykki tien penkalla kuudenkympin alueella. Ei paljoa vaadi mielikuvitusta arvata, että kyseisen tien nopeusrajoitus muuttui juuri kyseisellä paikalla erittäin lyhyessä matkassa ensin sadasta kahdeksaankymmeneen ja kahdeksastakymmenestä kuuteenkymmeneen. Ilmeistä on myös, että liikenne oli vähäistä ja keli erinomainen. Niin ja tie suora... Ja todella törkeää olisi ollut ajaa ylinopeutta.

Itse säästyin tällä kertaa hyvän havainnoinnin ansioista. (silmät ovat minun paljastimeni) Olen lainkuuliainen kansalainen, mutta kyseiset toistuvat tempaukset laskeavat erityisesti liikennepoliisin arvostustani. Minut on puhallutettu vain kahden vuoden välein, mutta tutkan näen kerran viikossa.

L-Mies
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Samaa mieltä kuin Hemba. Ihan huuhaata tuollaiset tutkanpaljastimet. Itse olen ajellut autoa aika paljon jo yli 20 vuoden ajan. Kahdet sakot olen saanut ylinopeudesta. Enkä ikinä ole tarvinnut tutkanpaljastinta. Sen sijaan vakionopeudensäädin on erinomainen lisävaruste. Ei räpsähdä vahingossa ylinopeuksia.

Aika paljon viime aikoina maanteillämme autoilleena olen muuten havainnut liikennekurin parantuneen aivan olennaisesti. Hulluja ohituksia näkee minusta aiempaa harvemmin ja ruuhkissakin maltetaan madella. Toki aina löytyy pässejä, joita eivät mitkään käyttäytymisnormit säätele, mutta nämä ovat mielestäni vähentyneet.

Onko muilla samansuuntaisia havaintoja?
 

polvipetteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nuo laser-säteet tutkanpaljastin pyrkii estämään tai häiritsemään niitä, jolloin laite ei saa lukemaa. Mitä pikaisesti luin tuolta jiimon linkistä (kiitos!), laser-mittaukset eivät ole kovin tavallisia, vaan käytössä on edelleen niitä radiotaajuudella toimivia.

Ja tuosta kiireestä sen verran, että henk. koht. inhoan niitä viiksekkäitä osamaksulla Opel Astran ostaneita juntteja, jotka lähtevät ohittelemaan yhtenäistä kahden kilometrin mittaista autojonoa yksi auto kerrallaan. Tuli autoja vastaan tai ei.

Vaikka kiireestä ei olekaan kysymys, edelliset (ja ainoat) sakkoni sain tilanteessa, jossa ohitin huomattavasti sallittua nopeutta hitaammin ajaneen tientukon. Oman ja muiden turvallisuuden vuoksi tein ohituksen tarvittavalla vauhdilla ja hetkellisesti vauhti ylitti ko. tieosuudella sallitun nopeuden. Joskus on kyse myös matkustusmukavuudesta, sillä hermostuneesti jarruja painava / matkanopeutta ilman ulkoista syytä vaihteleva auto edessä on turvallisuusriski.

Ja on niitä tilanteita muitakin, joissa mielestäni on pieni ylinopeus sallittua. Mutta kukin tyylillään vaan. On maantiellä riittävästi niitäkin, jotka eivät kerta kaikkiaan kykene ajamaan satasen alueella kuin kahdeksaakymppiä ja tukkivat koko tien. Esimerkkinä Tampereelta Lahteen lähtevä tieosuus ja siitä pätkä Kangasalan ohi Kaivannolle asti. Vaikka pätkällä on satasen rajoitus, en muista montaakaan kertaa, että olisin päässyt tuota vauhtia pitämään, paitsi joskus yöaikaan. Aina on joku jonon kärjessä toinen jalka kaasulla ja toinen jarrulla.
 

CMX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Detroit Red Wings, Kärpät, HIFK
Ärsyttää nuo pusikoissa kyykkivät poliisit. Tekisivät nekin jotakin hyödyllistä, eikä sakottaisi rehellisiä kansalaisia.
Sitäpaitsi Suomen sakotusjärjestelmä on mielestäni aivan älytön.
 

Fade to Black

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tämä ei ole mitään varmaa tietoa mutta käsittääkseni poliisin tutkat laskevat nopeuden taajuuden muutumisesta (Dopler efekti).Olin joskus kivikaudella autossa jossa oli tutkanpaljastin ja se hälytti pari kilometriä ennen tutkaa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Jos poliisilla normaali pulssitutka -> tutkanpaljastin tod.näk. pelastaa sakoilta

Jos poliisilla lasertutka -> tutkanpaljastin tod.näk. pelkästään sakon suuruuden miniminointia.

Eli kun lasertutka osuu omaan autoosi niin silloin todennäköisesti olet jäänyt jo kiinni, ainoa hyöty tästä on siinä että et ainakaan kiihdytä enempää vauhtia. Jos ajat lähellä edessä olevaa autoa niin on mahdollisuus että lasertutkan säteet hajoavat sen verran edessä ajavasta että saat varoituksen tarpeeksi aikaisin ennenkuin tutka suunnataan sinuun.

Vanhoilla pulssitutkilla keila hajaantuu niin kauas että tutkanpaljastin alkaa herkästi varoittamaan jo kilometrejä ennen tutkaa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Re: Re: Tutkanpaljastin

Viestin lähetti Sistis
Eihän tuo paljastimen paljastimen paljastin olisi kyllä teoriassa mikään mahdoton keksiä... mutten ole kyllä kuullut sellaisesta. Ehkä jollakin insinöörillä on sellainen autossaan.
Hauskinta tässä asiassa on se että se on kuulemma sama firma joka tekee tutkia, niiden paljastimia, sekä niiden paljastimien paljistimia. Lähde: kaverini oli joskus lomalla Dubaissa ja sanoi että siellä sellaisia myytiin.
 
Viimeksi muokattu:

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Viestin lähetti BigRedBob
Saako poliisi muuten ylipäätään ratsata autoa muuta kuin siitä ikkunasta vilkaisten, ellei epäile jotain vakavampaa rikosta?

Kysäisin tätä muutama vuosi takaperin eräältä poliisisukulaiseltani, ja kyllä kuulemma saa. Mitään erityisä lupia tai suurempia epäilyksiä ei tarvita.
 

Spencer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Auschwitz Motorsport
http://www.sunpoint.net/~blacksnake/
Tosta varmaan löytyy kaikki tarpeellinen paljastimista sekä skannereista. Suoraan sivuilta:
"Nämä sivut sisältävät asiaa liikenteestä ja liikennevalvonnasta, tutkanpaljastimista ja niiden etsimiseen tarkoitetuista laitteista sekä nopeudenvalvontalaitteista. Sivujen elektroniikkapuolella seurataan jatkuvasti "hyvän ja pahan" elektroniikan kilpavarustelua ja pohditaan syitä mitkä ovat tähän tilanteeseen johtaneet."
 

juntti

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Paivia.

Terveisia taalta Georgiasta( ei maa vaan osavaltio).

Itsellani on taalla tutkanpaljastin joka varoittaa vanhanaikaisista pulsitutkista ihan kivasti. Ongelma on siina, etta nykyaan niita on taalla vai vahemman ja vahemman. Uusia Lasertutkia on silla lahes mahdoton havaita, ellei poliisi sohi ohi maalista.
Joskushan oli tapana pyorista taivuttaa rekisterikilpea johon poliisit tahtasivat jotta se siroisi sateet pois tutkan ulottumattomista. Nykyaan ei tutkat enaa edes vaadi tasaista pintaa ottaakseen nopeuden vaan se tulee tarkasti ja varmasti

Eli se vanha tapa selvita sakoista on paras.
 

Spencer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Auschwitz Motorsport
Viestin lähetti juntti

Joskushan oli tapana pyorista taivuttaa rekisterikilpea johon poliisit tahtasivat jotta se siroisi sateet pois tutkan ulottumattomista.

Täh? Jos kyse on moottoripyöristä, eikö kilven taivuttamisen takana ole se, ettei rekkarista saa takaapäin selvää? Hjälp?
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti Fade to Black
Olin joskus kivikaudella autossa jossa oli tutkanpaljastin ja se hälytti pari kilometriä ennen tutkaa.

Näin minäkin olen kokenut. Taisivat olla taksien vakiovarustusta 80-luvulla...
 

Tatzka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tässä ketjussa lienee jo suurin osafaktoista käyty läpi.

Poliisi ei mielestäni saa autoa ilman vakavia epäilyjä ratsata läpi, kuin pintapuolisesti. Korjatkaa jos olen väärässä.

Nykyään paljastimien hyöty lienee huomattavasti vähäisempi kuin ennen.

Poliisien puskissa kyttäys 100-80-100 Kohdissa heti rajoitusten vaihtumisen jälkeen ottaa eniten päähän ja muut vastaavat rahastukset. Sen sijaan kaahreita mielestäni saakin sakottaa, mutta 10 kilometrin ylityksistä on naurettavaa lappuja kirjoittaa.

En ole koskaan saanut itse sakkoja, kop kop.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Niinhän se taitaa olla, ettei poliisilla ole joko aikaa/valtuuksia ratsata koko autoa. Mutta mikäli he epäilevät jotain, niin asia on toinen. Täytyy tarkistaa asia poliisituttaviltani.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös