Tuolloiset hallituspuolueet eli myös pääministeripuolue Kokoomus olivat tuolloin Ottawan sopimukseen lähtemisen takana. Ei vähiten siitä syystä, että tästä asiasta ei haluttu tehdä rettelöä Tarja Halosen kanssa, joka oli laittanut suunnilleen koko arvovaltansa peliin sopimukseen liittymisen puolesta. Toki Kokoomuksen kansanedustajien keskuudessa esiintyi noteerattavaa toisinajattelua, mutta äänestyksessä ei enää pullikoitu vastaan. Nähtävästi Kokoomuksessa funtsittiin, että ehkäpä tässä asiassa on varaa antaa köyttä Halosen linjalle. Tuo on tietysti jälkikäteen osoittautunut yhtä lyhytnäköiseksi ja sinisilmäiseksi ajatteluksi kuin Halosen ulkopoliittinen linjakin.
Näin tuo todennäköisesti meni, koska kuvauksesi vastaa varsin hyvin sitä muistikuvaa, mikä itsellänikin on.
Mitä tuli itse päätökseen, niin historia on osoittanut sen olleen virhe. Syitä on hyvä analysoida, jotta vastaavia virheitä ei tehtäisi uudestaan.
Analyysi ei kuitenkaan ole se kiireellisin asia. Kiireellisempää on nyt todeta virheen tapahtuneen, ja aloittaa toimenpiteet sen korjaamiseksi. Väitteet siitä, että "ei tätä enää voi korjata" on syytä unohtaa. Kun kyse on "isänmaan edusta", niin silloin pitää pohtia kokonaiskuvaa, ja unohtaa "virhe tehtiin, mutta ei sitä enää voida korjata, kun ollaan jo laitettu nimi paperiin". Pitää nyt muistaa se, että Suomi on mm. irtisanonut aikoinaan yksipuolisesti Koiviston johdolla Pariisin rauhansopimuksen aserajoituspykälät, ydinasekieltoa lukuunottamatta. Ja nämä tehtiin vain tiedottamalla muita osapuolia.
Tuo ei herättänyt porua, joten enpä usko, että tästäkään irtautuminen herättäisi. Paitsi niissä rajoissa, jotka mm. NATO-jäsenyyttä pitivät perustuslain vastaisina. Mutta nuo voidaan kuitata "Mitä sitten?!"-vastauksella, mikäli vain riittävä poliittinen tahto löytyy.