Tulisiko Suomen sosiaaliturvajärjestelmän vastikkeellisuutta lisätä?

  • 4 074
  • 30

Tulisiko Suomen sosiaaliturvajärjestelmän vastikkeellisuutta lisätä?

  • Kyllä, vastikkeettomuudesta tulisi luopua kokonaan

    Ääniä: 14 11,9%
  • Kyllä, merkittävästi

    Ääniä: 46 39,0%
  • Kyllä, jonkin verran

    Ääniä: 25 21,2%
  • Kyllä, mutta yhdistettynä esimerkiksi perustuloon

    Ääniä: 10 8,5%
  • Ei

    Ääniä: 23 19,5%

  • Äänestäjiä
    118
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) otti tänään kantaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita ja sosiaaliturvaa koskevaan keskusteluun Ilkka-lehden haastattelussa esittämällä, että Suomen sosiaaliturvajärjestelmä tulisi muuttaa vastikkeelliseksi. Ministeri Risikko täsmensi myöhemmin STT:lle, että tavoitetilanteessa "jokaisen työikäisen ja työkykyisen sosiaaliturvan saajan olisi pakko osallistua yhteiskunnan toimintaan" julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palveluksessa. Sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen toteutuisikin käytännössä sosiaaliturvan myöntämisperusteita muuttamalla.

Ministeri Risikon esitys tyrmättiin tuoreeltaan usealta suunnalta; mm. liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ja kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) ilmoittivat vastustavansa ajatusta sosiaaliturvan vastikkeettomuudesta luopumisesta. Myös entinen peruspalveluministeri, kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) kommentoi tuoreeltaan pitävänsä Risikon ehdotusta käytännössä toimimattomana.

Vaikka lähtökohtaisesti vastikkeettomalla sosiaaliturvajärjestelmällä on pitkät perinteet pohjoismaissa, esimerkiksi Tanskassa on lisätty sosiaaliturvan vastikkeellisuutta varsin voimakkaasti työttömyysturvajärjestelmän uudistamisesta (ns. Tanskan malli) alkaen. Sosiaaliturvan vastikkeellisuutta on kasvatettu vähitellen myös Suomessa, erityisesti 1990-luvun lopulla ja vuonna 2006 toteutettujen työmarkkinauudistuksen myötä. Tarkasteltaessa uudistushistoriaa laajemmin kansainvälisesti on huomattava, että varsinkin Yhdysvalloissa toteutettiin merkittäviä työttömyysturvajärjestelmän muutoksia jo 1980-luvulla, kun toimeentulotukea hakevat velvoitettiin mm. ilmoittautumaan työvoimatoimistoihin. Valtiovarainministeriö totesikin jo edellisellä hallituskaudella ilmestyneessä "Talouspolitiikan strategia 2007" (VM 6/2007) -julkaisussaan, että "[v]astikkeellisuuden lisääminen tekee etuuden saamisesta vähemmän houkuttelevaa (ja vastaavasti työn teosta houkuttelevampaa), koska etuuden hankkiminen voi olla vaivalloista ja siitä voi olla jopa kustannusseuraamuksia."

Tulisiko sosiaaliturvajärjestelmän vastikkeellisuutta lisätä myös Suomessa?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Mikähän yleensä järkevänä tunnettuun Risikkoonkin on mennyt? Järkeviä asioita voidaan esittää rakentavasti tai sitten täsmälleen niin kuin ei haluaisi niiden ikinä toteutuvan. Todellisuudessa nämä asiat ovat enimmäkseen tervetulleita, mutta tällä ulostulolla niiden toteutuminen hankaloituu entisestään.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minusta ns. hätäaputyö -malli pitäisi palauttaa nykyaikaistettuna. Meillä syrjätyy joukko nuoria jo yläasteelta, heille yhteiskunnan pitäisi järjestää näitä hätäaputöitä. Tämä ei tarkoittaisi vakinaisten työntekijöiden töiden poistumista vaan uusien tehtävien syntymistä. Kiinteistöhoitajalle apulainen, vanhustentaloon seuranpitäjä, sosiaalitoimistoon kahvinkeittäjä/ kopioija jne.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Lisäisikö turhaa byrokratiaa vai haluttaisiinko oikeasti luoda sosiaaliturvaan (nimenomaan ylöspäin) kannustavaa joustavuutta? Työpaikkoja on se määrä, mikä on, oli sosiaaliturva vastikkeellista tai ei. Toki julkinen sektori voisi ottaa lisävastuuta ja luoda kannustimena sosiaaliturva + jonkinlainen työpalkka -tyyppisiä malleja (yhdessä yritystenkin kanssa). Esimerkiksi jo käytössä oleva "työkokeilu" tästä esimerkki ja erittäin kannatettava juttu laajennettuna ja tehostettunakin. Käytännössä vaan esimerkiksi se kehuttu nuorisotakuu taisi vaan vaikeuttaa kyseistä työharjoittelua...

Kyllä siis korotetulle sosiaaliturvalle työharjoittelua vastaan. Tämä toteutunee ihan nykyistä systeemiä tehostamalla, eikä uusia nimityksiä keksimällä. Ei byrokraattiselle työn vaatimiselle, jotta nykyisen tasoinen tuki voidaan myöntää.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Nytkin on suuri joukko ihmisiä, joilla on koulutus, mahdollisesti useampikin, mutta ei töitä, vaikka halua työntekoon riittäisi.

Eikö kannattaisi panostaa ensin näihin ihmisiin?
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Jotenkin epäilisin, että Risikko yleensä tolkun ihmisenä ei edes tosissaan kannata ehdottamaansa mallia. Käsky tai paine tällaiseen avaukseen lienee tullut sieltä kykypuolueen todellisuudesta vieraantuneelta oikealta laidalta, jossa työttömiä halutaan rankoa ihan vain ideologisista syistä. Ei tukea kattoonräkijöille, perkele!

Osmo Soininvaara antoikin varsin osuvat ja perustellut kommentit aiheeseen liittyen, joihin itselläni ei ole mitään lisättävää.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Pääpiirteissään järkevä ehdotus, tietyin edellytyksin. Tukien vastineeksi tehtävien töiden on oltava hyödyllisiä - ei sillä etteikö tarpeellista mutta tekemätöntä työtä olisi. Jotain päämäärätöntä paperinpyörittelyä vähemmistövaltuutetun tms. toimistossa en kelpuuta.

Tietysti osa työttömistä olisi tärkeää saada pois kotoa ja oikeastaan ihan sama mihin hommaan. Heitä ovat varsinkin nuoret syrjäytymisuhan alaiset sekä pitkäaikaistyöttömyyteen luisumassa olevat iästä riippumatta. Vasurihenkinen osa päättäjistämme tekee näille ihmisille järjetöntä karhunpalvelusta pönkittämällä vastikkeettoman tukijärjestelmän varassa lonnimista. Voi tuota kai joidenkin kohdalla kutsua kotona kattoon räkimiseksi, vaikkei alatylinen ilmaisu tee lainkaan oikeutta niille työttömille jotka eivät nytkään suostu passivoitumaan yhteiskunnan tukemana.

Työllistymistä yksityiselle sektorille pitää samalla helpottaa eri tavoin. Matalan lisäarvon töistä maksettavaa minimipalkkaa voidaan harkita laskettavaksi. Työnantajia voisi entistä voimakkaammin, rahallisesti, kannustaa palkkaamaan työttömiä sekä määräaikaisiin että toistaiseksi voimassa oleviin pesteihin. Työntekijöiden aktiivista työnhakua pitää tukea ja edistää kaikin käytettävissä olevin keinoin.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Järkevä ehdotus ja tässä aletaan nyt rakentamaan ilmapiiriä sille muutokselle ettei ns. tahallisia vapaamatkustajia suvaita, ainakaan samassa mittakaavassa.

Ei varmasti toteudu tämän hallituksen ja tuskin seuraavankaan hallituksen aikana mutta kaikki nämä vaadittavat rakenteelliset muutokset toteutuvat jossain vaiheessa kun viimeistenkin torveloiden silmät aukeavat sille ettei kaikkeen ole enään varaa.

Ymmärrän hyvin että kaiken maailman vasemmistolaiset maailmanparantajat ja muut epämääräiset, reaalimaailmasta vieraantuneet elämäntapaintiaanit paheksuvat Risikon avausta.

Tässä muuten vielä Soininvaaran kommentit asiasta:

Osmo Soininvaara näkee vastikkeellisuudessa kaksi puolta:

- Niille ihmisille, joille toimettomuus aiheuttaa syrjäytymistä ja elämänhallinnan menettämistä, tämä on oikein hyvä asia. Mutta ihmiselle, joka työttömyyskautenaan keksii järkevää tekemistä ihan itse, tuollainen pakkoaktivointi saattaa jopa heikentää työllistymismahdollisuuksia. Silloin ei tavallaan pysty hakemaan töitä eikä osallistumaan omaehtoisiin yhteiskunnallisiin aktiviteetteihin, Soininvaara sanoo MTV3:n haastattelussa.


Osmo on täysin oikeassa, vastikkeellisuus ei tietenkään ole automaatio vaan vain niille oikeille kattoon räkijöille.
 
Hyvä ketjunavaus huonosta ehdotuksesta.

Tuu nyt Risikko ite selittään.

Työn kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, suomalainen työelämä on globalisaation, automaation, teollisuuden rakennemuutosten, viidettä vuotta jatkuvan finanssi/eurokriisihässäkän ja talouden painopisteen pois länsimaista siirtymisen aiheuttamassa murroksessa. Tällä hetkellä työttömiä on pari sataa tuhatta. TEM:n kolme vuotta sitten julkaisemassa tutkimuksessa yli 150 000 työtöntä kiersi pitkällä aikavälillä tehottomien aktivointitoimien (kurssit, jne) ja kokoaikaisen työttömyyden kehää. Kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkalan mukaan 7-8 % työväestöstä jää pysyvästi tuottavan työelämän ulkopuolelle Suomessakin. Tempputyöllistämiseen, eli tilastojen kaunisteluun veronmaksajien rahoilla, ei tule lähteä, vaan lähtökohtaisesti kaiken työn tulee olla hyödyllistä. Mistä keksitään hyödylliset paikat kaikille? Sosiaalisesta kyykytyksestä nyt ei varmaan kannata puhua, sehän on jotain visvapaskaa, mutta kokoomuksen kielellä; paljonko tämä maksaa? Ettei vain perustulo tulisi helvetisti halvemmaksi tavaksi lisätä työn kannattavuutta?

Entäs alkoholistit, narkkarit, mielenterveysongelmaiset, ynnä muut työkyvyttömät, tai elämäntapaintiaanit ynnä muut työhaluttomat, tai ne keille ei halusta ja kyvyistä huolimatta järjesty paikkaa. Jätetäänkö vaan heitteille niin parissa talvessa ollaan ongelmasta päästy?

Tästä tulee varmaan "mielenkiintoinen" keskustelu, pohjaten tähän eilisen lehden juttuun kansalaisten arvojen kovenemisesta:
Kansan ja eliitin arvot ovat lähentyneet - Kotimaa - Päivän lehti - Helsingin Sanomat
 

Christian74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins ja Tappara
Ei näitä toimeentulotuen varaan joutuneita enempää voi enää ahtaalle laittaa. Tunnen itse ihmisiä, jotka ovat eläneet vuosikaudet näillä sossun armopaloilla. Toimeentulotuen perusosaa on nostettu huikealla 20 eurolla 1990-luvun alkupuolen lamavuosista, joten tuon rahan ostovoima on mennyt mitättömäksi ajat sitten. Jotkut kuvittelevat edelleenkin, että näiden sossun asiakkaiden elämä olisi helppoa ja kadehdittavaa, mutta kyllä olen todennut että näin ei todellakaan ole. He joutuvat kituuttamaan älyttömät ajat olemattomalla lain suomalla toimeentulotukirahalla. Jos he jostain saavat vaikkapa kerrankin Veikkausvoiton tililleen, korvauksen jouduttuaan rikoksen uhriksi, satasen veronpalautusta tms. pientä lisätuloa, se vähennetään armottomasti tästä viimesijaisesta perustuslain suomasta tt-tuesta. Tulos on joka tapauksessa + - nolla. Vaikka heillä olisi kuinka vapaa-aikaa meihin onnellisesti työssäkäyviin verrattuna, niin kyllä heidän tilanteessaan sen ajan täyttäminen on täyttä tuskaa tilanteen pitkittyessä. Nimittäin rahaa ei ole mihinkään ylimääräiseen. Samaten myös näiden ihmisten terveys ja kunto rapautuvat koko ajan kun kuukaudet ja vuodet vierivät eikä mikään muutu. He ovat myös kuin rangaistusvankeja, työkkäri vahtii koko ajan heidän tekemisiään ja aikuisten päivähoidoksi kutsuttuun turhaan kurssittamiseen kyllä riittää aina rahaa. Jos tarjottu kurssi ei tarjoa mitään järkevää tai realistista työllistymismahdollisuutta (mitä se todellakaan aniharvoin voi tarjota) niin auta armias jos tällaisesta kurssista kieltäytyy, silloin otetaan siitä vähästäkin vielä iso osa pois, välittämättä siitä vaikka menisi kämppä alta ja loppuisi ruoka. Toisaalta jos kiertää näitä loputtomia kursseja kuuliaisesti ja niihin liittyviä työharjoitteluja, niin siinäkin kuluu melkein poikkeuksetta vain niihin myönnetyt määrärahat hukkaan. Oikeaa työtä ei näiden päätyttyä kuitenkaan saa. Jos on ollut vuosia työtön, niin tällaista ihmistä hyvin harva haluaa edes harkita oikeaan työsuhteeseen ottavansa. Firmat käyttävät siekailematta hyväkseen tätä ilmaista työvoimaa, kun yksi lähtee, toinen tulee jo tilalle ilmaiseksi apulaiseksi, molempien osapuolien tietäessä tasan tarkkaan kuinka käy kun kurssi/harjoittelu päättyy. Mutta pakko on mennä näiden onnettomien jos haluavat hengissä pysyä, muuten rankaistaan armotta.
Eihän tällaisessa ole mitään järkeä, jos turhat työharjoittelut lopetettaisiin kuten nämä pilipalikurssitkin, syntyisi yritykselle tarvetta palkata lisää väkeä oikeaan työsuhteeseen kun ei enää voisi pelata näillä ilmaisilla apulaisilla.
Niin kauan kuin Suomella on varaa lapata Kreikkaan ja muihin EU:n elättimaihin loputtomasti rahaa, ei tarvitse edes sekuntia harkita kun vastaa, että ei yhtään enempää kiristystä näihin vähäosaisten ennestään ala-arvoisiin tukiin.
Ihmisarvoa alentavaa kyykytystä koko systeemi, vain jotkin rikolliset, jotka pimeiden tulojensa päälle lypsävät järjestelmää pitäisi saada ruotuun. En usko, että kukaan ainakaan pitempää aikaa haluaa kiikkua löysässä hirressä valvonnan alla saaden olematonta perustoimeentuloa, on sen taso niin surkea että sillä ei kertakaikkiaan voi kuin pitää itsensä hengissä.
 
Suosikkijoukkue
VAR
Kannattaa lukes Osmon bloggaus tästäasiasta


Sosiaaliturvasta vastikkeellisempaa? : Soininvaara

"Pohjoismaissa sosiaaliturva, erityisesti nuorten sosiaaliturva on täysin vastikkeellista." OS

Tämä on totta. Toimeentulotuki tosin ei ole, paitsi siltä osin että sitä saavan henkilön ei ole lupa tehdä mitään itsensä aktivoimiseksi. Tietääkseni sen evääminen ei ole mahdollista ilman muutosta perustuslakiin, jossa säädetään oikeudesta viimesijaiseen turvaan (muutos vaatisi 5/6 enemmistön eduskunnassa).
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Työvoimatoimiston toiminnassa on paljon tehostamista koskien työharjoittelujen aikaansaamista (ja vähän muutenkin). Tämä koskien esimerkiksi nuoria, joilla ei ole koulutusta. Sitten taas ei ole mitään järkeä lähteä kiusaamaan vaikkapa työttömiä insinöörejä kurssituksilla ja muulla byrokratialla ja häiritä samalla oman alan työn hakua. Kurssitukset sun muut ovat sitten erittäin kannatettavia pitkäaikaistyöttömien kohdalla, jotka ovat riskissä syrjäytyä kokonaan tai ovat jo syrjäytyneet. Toki sitten vaikkapa huumeiden käyttäjille ensisijainen asia on vieroitus.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kurssitukset sun muut ovat sitten erittäin kannatettavia pitkäaikaistyöttömien kohdalla, jotka ovat riskissä syrjäytyä kokonaan tai ovat jo syrjäytyneet.
Samoin olisi heidän ohjaamisensa vähäksi aikaa velvoitetyöhön täysimääräisten tukien maksamiseksi. Eikä itseisarvoisesti juuri tästä syystä vaikka sekin olisi oikeudenmukaista, vaan että saadaan syrjäytymisriskin alaiset ihmisten ilmoille ja työn reunaan kiinni. Säilyy ote elämässä. Kaikki eivät kuitenkaan ole erityisen itseohjautuvia, vaan elämänympyrät käyvät pieniksi ja pullonpalautusautomaatit tutuiksi.
 
Suosikkijoukkue
VAR
Tähän keskusteluun pieni sivujuonne elävästä elämästä. Mökkiseudullamme tullut tänä vuonna kuultua sikäläisestä työttömiä "aktivoimaan" pyrkivästä työmaasta. Ei siinä mitään, asiallisia hommia kuulemma mitä siellä tehdään.

Mutta siellä joudutaan kuulemma about kaikkien (työttömien!) työmaan ihmisten kanssa sopimaan minä päivinä heillä olisi aikaa tulla tekemään työkkärin heille kiintiöimät päivät. Kun on kuulemma tämä kesä niin kiireistä aikaa. Jokaisella on jotain (pimeää) työtä jollakin maatilalla, kesämökillä tai muussa kohteessa - siitä ei tietenkään suoraan puhuta, mutta kiertoilmauksin ja kaikki oikeasti tietävät mistä on kyse. Erotuksena muihin hommiin on, että siellä "työkkärin työmaalla" on oltava täysin selvin päin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mutta siellä joudutaan kuulemma about kaikkien (työttömien!) työmaan ihmisten kanssa sopimaan minä päivinä heillä olisi aikaa tulla tekemään työkkärin heille kiintiöimät päivät. Kun on kuulemma tämä kesäaika niin kiireistä aikaa. Jokaisella on jotain (pimeää) työtä jollakin maatilalla, kesämökillä tai muussa kohteessa - siitä ei tietenkään suoraan puhuta, mutta kiertoilmauksin ja kaikki oikeasti tietävät mistä on kyse. Erotuksena muihin hommiin on, että siellä "työkkärin työmaalla" on oltava täysin selvin päin.
Heidin porstuassa on nähtävästi vielä jotain naputeltavaa kädentaitoisille.

Eipä silti, mukava sitä olisi tarjota pientä firabelihommaa sellaista tarvitsevalle minunkin puolestani. Muutaman tunnin työstä maksaisin mielelläni työttömälle jonkin asiallisen summan, varsinkin jos en itse ehdi. Tai mikäli homma vaati sellaista osaamista jota minulla ei ole, eikä virallisia reittejä pitkin saa apua ennen kuin aikojen päästä. Mutta ei sovi, syyllistyn harmaan talouden pyörittämiseen. Ei oikein motivoi ryhtyä paperitöihin jonkin pikku aidanoikaisun takia. Lahotkoon saatana niille sijoilleen sitten.

Olisi tietysti kiva jos kuvitellun vastikkeellisen tuen piirissä oleva jonkinlainen työpaja tarjoasi tai välittäisi edellä kuvaamani tapaisia keikkoja maksaville asiakkaille, vaikka juuri yksityistalouksiin. Kaikenlaista pikkukeikkaa johon ei oikein löydy yrittäjiä.
 
Viimeksi muokattu:

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mutta siellä joudutaan kuulemma about kaikkien (työttömien!) työmaan ihmisten kanssa sopimaan minä päivinä heillä olisi aikaa tulla tekemään työkkärin heille kiintiöimät päivät. Kun on kuulemma tämä kesä niin kiireistä aikaa. Jokaisella on jotain (pimeää) työtä jollakin maatilalla, kesämökillä tai muussa kohteessa - siitä ei tietenkään suoraan puhuta, mutta kiertoilmauksin ja kaikki oikeasti tietävät mistä on kyse. Erotuksena muihin hommiin on, että siellä "työkkärin työmaalla" on oltava täysin selvin päin.
Tavallaan osan kohdalla perustulo toimiikin jo niinkuin pitäisi. Harmi vaan että se on laitonta. Kuullostaisi aika hyvältä systeemiltä että saat vaatimattoman toimeentulon (kuten nyt), mutta pystyt jonkun satasen tekemään töitä ilman että tulosi vähenevät (kuten nyt, tosin laittomasti).

Siitä vaan poliitikot muuttamaan tuo systeemi lailliseksi niin kaikki on taas hyvin.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Samoin olisi heidän ohjaamisensa vähäksi aikaa velvoitetyöhön täysimääräisten tukien maksamiseksi. Eikä itseisarvoisesti juuri tästä syystä vaikka sekin olisi oikeudenmukaista, vaan että saadaan syrjäytymisriskin alaiset ihmisten ilmoille ja työn reunaan kiinni. Säilyy ote elämässä.

Ote säilyy elämässä, kun omalla yrittämisellä on myönteinen vaikutus eteenpäin pääsemiseen. Niin kauan kuin työnantajia ei velvoiteta työllistämään esimerkiksi mielenterveysongelmaisia tai toipuvia mielenterveysongelmaisia tai muuten pitkiä aukkoja työhistoriaansa keränneitä, kaikenlaiset tukitoimet ovat turhia, koska ne eivät johda kuin byrokratian kasvuun ja uusien aktivointiin liittyvien työtehtävien syntyyn. Näistä työpaikoista on vain lisäkuluja.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että aktivoivat keinot sinänsä ovat kannatettavia, mutta niin kauan kuin työnantajia ei velvoiteta palkkaamaan kerran kärrystä pudonneita, ei niistä laajemmin katsoen iloa ole. Kunhan synnyttävät taas yhden ylimääräisen erän yhteisiä kuluja ja suojatyöpaikkoja.

Lisäksi itse perusongelmalle pitäisi tehdä jotakin, siis sille, joka ei kosketa ainoastaan Suomea:

– Nuoret eivät saa töitä tai menettävät sen ja muuttavat takaisin vanhempien luo. Italiassa on tavallista, että esimerkiksi virkamiehet tai yliopiston opettajat tai ambulanssikuskit eivät ole saaneet palkkojaan kuukausiin, silti he jatkavat työtä. Tässä mielessä voi sanoa, että työmoraali on todella korkealla, moista olisi vaikeaa kuvitella esimerkiksi Suomessa. Minulle läheisen Sienan yliopiston rahoitus on tällä hetkellä epäselvä, eikä palkkoja ole aikoihin maksettu.

– Nuorison on vaikea löytää paikkaansa, heiltä puuttuu tulevaisuus. Italiassa sanotaankin, että edellinen sukupolvi on syönyt nuorten tulevaisuuden. Ne jotka valmistuvat yliopistosta, voivat osallistua valtakunnallisiin kilpailuihin vähistä työpaikoista. Niissä mitataan mihin kukin kelpaa ja 500 hakijalle jaossa saattaa olla vain muutama virka.

Yliopistouutiset - Tampereen yliopisto - Ajankohtaista
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Samoin olisi heidän ohjaamisensa vähäksi aikaa velvoitetyöhön täysimääräisten tukien maksamiseksi.

Vaan mihin työhön?

Johonkin sellaiseen, jonka nykyinen tekijä tekee sitä palkattuna? Eli jäisi työttömäksi ja sama työ saattaisi osua hänelle, nyt palkan sijasta sossutuen edellytyksenä.

Jos oikeisiin töihin laitetaan sossunsaajia, niin se luo sossutukityömarkkinat ja vie työt matalapalkka-aloilta sossutyöllistetyille.

Jos taas sitten jotain "puuhastelua" järjestetään, kuka organisoi ja millä resursseilla? Otetaan taas tukityöllistetyjä tekemään kuntiin ei mitään?


Aktivointitoimet.. koulutusta? Tämäkin on ollut aikas huonoa koulutettujen mielestä.


Mutta tuossa Osmon blogauksessa on se juttu, perustulo, joka sallisi kaikki lisätienestit ilman tuloloukkuja...
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Vaan mihin työhön?

Johonkin sellaiseen, jonka nykyinen tekijä tekee sitä palkattuna? Eli jäisi työttömäksi ja sama työ saattaisi osua hänelle, nyt palkan sijasta sossutuen edellytyksenä.

Jos oikeisiin töihin laitetaan sossunsaajia, niin se luo sossutukityömarkkinat ja vie työt matalapalkka-aloilta sossutyöllistetyille.

Jos taas sitten jotain "puuhastelua" järjestetään, kuka organisoi ja millä resursseilla? Otetaan taas tukityöllistetyjä tekemään kuntiin ei mitään?
Aiheellisia kysymyksiä. Mielestäni ympärillämme on paljon tekemätöntä työtä kun sellaiseen vain löytyy halua tarttua. Heitetään nyt muutamia töitä tähän joista ei heti kärkeen tule pulaa: Yksityisten ja julkisten metsien pienet hoitotyöt (metsänistutukset, pystykarsinnat, risusavotat yms), kotitalouksien pienet kunnostustyöt ja pienurakat (mm. edellä mainitsemani aidan fiksaaminen) sekä asioiden toimittamisapu ja seuranpito yksinäisille vanhuksille ja pitkäaikaissairaille. Lisäksi erilaiset vapaaehtoistyötä tekevät järjestöt varmasti osaavat jakaa tehtäviä henkilöille, joilla on halua olla avuksi.

Yksityisen sektorin murheeksi en sellaisenaan kääntäisi velvoitetyöllistämistä. Tällaisella ratkaisulla heikennettäisiin yksityisten yritysten kilpailukykyä, kun pitäisi tehdä jotakin päinvastaista vaihteeksi.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että aktivoivat keinot sinänsä ovat kannatettavia, mutta niin kauan kuin työnantajia ei velvoiteta palkkaamaan kerran kärrystä pudonneita, ei niistä laajemmin katsoen iloa ole. Kunhan synnyttävät taas yhden ylimääräisen erän yhteisiä kuluja ja suojatyöpaikkoja.
Kts. edellinen viestini jossa vastaan Tarinankertojalle. En näe kestävänä ratkaisuna heittää tällaista yksityisten yritysten niskaan ja todeta että asia on hoidettu, miksette palkkaa. Ehkä joillakin edellytyksillä voidaan löytää tässä spekuloidun vastikkeellisen tuen työpaikkoja myös yksityiseltä puolelta, mutta molemminpuolinen onnistumisen vaikutelma lienee tällaisissa tapauksessa epävarmaa. Jonkinlainen työpaja tai välittäjäpalvelu mm. edellisessä viestissä määrittelemiini töihin voisi tulla kyseeseen, mahdollisesti työkkäreihin integroidusti tai muuten. No, tämä on tällaista pyörittelyä. Hyvähän se olisi saada syrjäytymisvaarassa olevat taas systeemeihin kiinni, tavalla tai toisella.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Pitäisi merkittävästi.

Tiedän erään "perheen" tuttuni kautta, jossa äijä on patalaiska nahjus. Ei tee kotona mitään, vaimo tekee kaikki kotihommat. Lisäksi äijä käy punttisalilla ja hänen toimiaan ei saa kyseenalaistaa, koska hän käy punttisalilla, hänen saavutuksiaan ovat punttisalilla isommat painot ja jos tätä kritisoi turhaksi vedetään pultit.
Pariskunnalla on kaksi lasta, soppala maksaa heille ison kolmion kun uusi lapsi tuli, soppala maksaa ylläpidon, tähän vielä päälle se, että lapset ovat päivähoidossa.
Ajatellaan tällaisia kuvioita ja kustannuksia, jotka käytännössä tulee ihmisten laiskuudesta ja siitä että ovat ns. kusipäitä, taitavat olla suorastaan onnellisia että voivat kusettaa systeemistä tuollaisen elintason.
Voisin jopa laskea kustannukset tästä, mutta en halua tietää miten paljon veroeurojani menee tällaiseen paskaan.
Nykyinen systeemi tekee sen, että jotkut voivat tuntea myös hyvää oloa illman mitään ansiota, ilman että on minkäänlaista tavoittelisuutta elämässä.

Sitten vielä vituttaa kun puhutaan etteivät "rikkaat" voisi viedä lapsia hoitoon tuetusti jos toinen vanhemmista kotona. Siis porukka joka MAKSAA kuitenkin veroja paljon. Vituttaa vielä toisekseen kun suomessa itketään kun iso pohatta irtisanoo, mutta ei ajatella paljonko se työllistää ja tuo niitä veroeuroja ja on tuonut. Sitten ollaan naama virneessä sanomassa "hommatkaa kaikki lapsia" sitten hommataan kakaroita yhteiskunnan elätiksi ja näiden soppalan elättämien perheiden lapsista varmasti 70-90% jää yhteiskunnan elätiksi.
Voisin jopa ehdottaa, että jos on työtön ja aikoo hommata lapsia niin siihen tulisi jotain velvoitteita ennen elintason nostoa lapsien kanssa. Kuullostaa varmaan epähumaanilta, mutta paljon meillä on varaa hakata hukkaan ja olla humaaneita edelleen?

Sosiaaliturvan varassa eläville pitäisi keksiä jotain yleishyödyllistä työtä tarpeeksi, joka voisi sitten hieman nostaa tukea. En tiedä miten systeemi olisi hyvä toteuttaa, mutta sen saavat viisaammat kehitellä.
 
Asiaan liittyen uutisissa (en muista oliko YLEn vai Maikkarin) esitettiin mielestäni nerokas ajatus työttömyyden vähentämiseksi. Jutussa kun puhuttiin siitä miten TE-toimistot ympäri maan ovat irtisanoneet useita satoja ihmisiä parin viime vuoden aikana ja heillä on järjetön työvoimapula. Ja samaan aikaan maassamme on paljon työttömiä ja etenkin nuorisotyöttömyys kasvaa kasvamistaan. Ongelmaan esitettiin, että työttömiä voitaisiin palkata paikallisiin TE-toimistoihin purkamaan ruuhkia. Eli työttömät siirtyisivät työkkärin jonosta tiskin toiselle puolen. Nerokasta sanon minä. Poistuisi työkkärin pitkät odotusajat kerta rysäyksellä.
 
Päivän kasvo: 05.08.2013 18.20 | Tv | Areena | yle.fi
"Päivän kasvona on entinen kansanedustaja Ilkka Taipale. Keskustelun aiheena on sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon tekemä ehdotus sosiaaliturvan muuttamisesta vastikkeelliseksi."

Tässä hyvä kannanotto aiheeseen. Taipaleen pääpointit ranskalaisin:

- Suomessa 250 000 työtöntä joista 160 000 vaikeasti työllistettäviä, TEM:n aiemman kansliapäällikön mukaan 70k ei koskaan tuu näkeen työtä, ei edes Risikon mainitsemaa velvoitetyötä.

- Keikkaseteleli 20e tai 50e, josta 20 % veroa, lyödään käteen lastenhoidosta tai parista tunnista k-kaupan lastauslaiturilla. Ei byrokratiaa, helppoa molemmille osapuolille, mutta verot maksettu.

- Kuntouttavassa työtoiminnassa ihminen saa 9e/h. Veroton lakkoavustus (kun ei tehdä töitä) on 16e/pv. Tämä ensin kuntoon. Sen sijaan et juoppoa rangaistais heitteillejätöllä, niin laitetaan se kuntoutustuelle, niin että alkuun sen päätehtävä olla raitis, kuntoutustuki siitä et puhaltaa nollat, ja siitä sit eteenpäin.

- Ei ole sattumaa että marjanpoimijat on ulkomaalaisia. Olispa aika hauska sanoa pitkäaikaistyöttömälle maaseudulla, että saat työttömyystuen ja marjoista rahat kun menet keräämään, mutta jos et kerää niin et saa tukeakaan. Tietysti siinä kohtaa pitää kyetä menemään metsään, edelleen, meidän 250 000 työttömästä 160 000 on vaikeasti työllistettäviä 70 000 tyyppiä ei kykene edes velvoitetyöhön.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös