Tulen ja jään laulu –keskustelua (100% spoilereita TV/suomennetut teokset)

  • 170 628
  • 927

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Juu, ei tämä kyllä kovin hyvä kausi ollut. Loppupuolella kautta tuli ihan hienojakin juttuja, mutta jäi kyllä vähän kökösti tehty maku. Kirjoja lukematon vaimokin oli sitä mieltä että oli huonoin kausi tähän mennessä.

Jon Snowin puukotus aiheutti kiukutusta siinä mielessä, että kirjoissahan tuolle tempulle oli paljon järkevämpi peruste: Jon meinas lähteä Muuri-jenginsä kanssa Winterfelliin muka-Aryaa pelastamaan ja kiukustunutta Ramsaytä kohtaamaan, ja se katkaisi kamelin selän koska Yövartio ei osallistu muun maailman tapahtumiin, Jon oli oikeastaan pakkokin ottaa ton päätöksen takia hengiltä, jottei Yövartiota vedetä kokonaisuudessaan vessasta alas. "For the Watch", tiettekö. Nyt niitä vaan sit alko vituttaa kun ne villit tuli sinne Muurin toiselle puolelle. Mitä vittua toi Jonin puukotus nyt sitten siihen asiaan auttaa? Siellä ne villit yhä on väärällä puolella Muuria, ja Mustia Miehiä on joku 35 siinä missä villejä on luokkaa satoja/tuhansia. Ei ne niitä sieltä enää poiskaan tuu saamaan, joten mitä helvetin järkeä muuten päteväksi komentajaksi osoittautuneen Jonin puukotuksessa oli? Annettiin nyt sit kanssa ymmärtää että Jon kerto vaan Samille tosta että vedinpä muuten yhden niistä Valkosista homoista kanveesiin tällä mun miekalla, ja joo ne kuolleet se siellä nosti sillee kädet nostamalla vaan. Jos ois tuosta selittänyt noille muillekin, niin varmasti olisi pitänyt paksukalloisimmankin raiskaajan tajuta että ehkä se on ihan hyvä veto ottaa ne villit sieltä Muurin tälle puolelle ennen ku niistäkin tulee lisä-zombeja Valkosten Neekereiden armeijaan. Paskasti tehty, juosten kustu. Hauska kyllä tuo Benjen-täky jolla Jonia vielä vittuillakseen lopussa kusettivat, hetken jo kelasin että mitä vittua nyt, tuleeko se sieltä takas, mut eipä tullu.

Stannis kuoli sitten. Mitä saatanaa? Kylläpä vitutti tuokin, Stannis, Westerosin parhaita sotataktikoita, kävelee imbesillinä keskelle aukiota hengailemaan ja jäämään hevosrynnäkön alle. Ja sit taistelun tauottua jostain Brienne onnistuu teleporttautumaan keskelle kenttää, ja ainakin himottelemaan Stanniksen otsalohkoa miekallaan. Jäihän tossa vähän auki että kuoliko se nyt kumminkaan, mutta ne kyllä tajuaisi logiikkaa jonka avulla voisi perustella miksei Brienne ois Stannisia teilannut. Stannis tunnusti että joo tapoin sen homoveljeni, tee mitä teet. Brienne aiemmin kaudella laitteli Littlefingerin kaveria kylmäksi vaan sen takia että ne meinas lähteä ratsastelemaan, niin kai ainakin tämä tv-sarjan Brienne nyt muitta mutkitta pätkisi Stanniksenkin sitten. Jos ei, niin juosten kustu, paskasti tehty. Ja jos kyllä, niin silti juosten kustu ja paskasti tehty. Sekä Briennen että Stanniksen hahmot oli kauden suurimpia epäonnistumisia, Stannis alkukaudella vielä näytti siltä että nyt se herää tv-sarjassakin henkiin, mutta lopulta vetivät koko hahmon aivan täysin vessasta alas. Homot.

Sansan ja Theonin pako oli kanssa aivan liian hätäinen ja järjetön. Todella kökösti tuotiin se laiheliini-muija jousensa kanssa heilumaan, ja tosta vaan Theon sitten tulikin taas Theoniksi. Theonin näyttelijältä kyllä vakuuttavan hyvää työtä koko kausi, mutta tuokin tarina kyllä meni vituiksi. Kirjoissa oli mahtavaa seurata Reekin/Theonin silmin jampan hidasta kasvua takas ihmisen tapaiseksi, ja samalla sitä mimmosissa sisäisissä riidoissa ja toisinaan avoimessa taistelussa Winterfellin sisällä olleet Boltonin joukot olivat keskenään, Mance eli Abel siellä joukossa vielä sekoitti pakkaa villinaisineen, jengiä löytyi kuolleena tuon tuosta, yks kaveri leipoi Frey-piirakoita ja syötti niitä muille, itsekin söi ihan fiiliksissä. Kaikki tuo jätettiin sitten sivuun. Yks mummo sano North remembers, sitten sekin nyljettiin. Juosten kustu, paskasti tehty.

Dorne. Paskaa. Kaikki oli koko ajan paskaa. Doran Martellista ei saatu mitään irti lopulta. Ei vittu yhtään mitään. Jaimen ja Myrcellan insestipaljastushetki oli ihan kiva, näinköhän sitten Myrcella kuoli myrkkyyn just kun oli isiä saanut ekan kerran isinä halata. Jos jossain olisi jotain järkeä, tuo meinaisi saman tien avointa sotaa Dornen ja Lannisterien välillä, tai sitä että Doran toimittaa myrkyttäjä-lorton ristiinnaulittuna Kings Landingiin. Varmaan ensi kaudella siis Jaime ja Trystane vähän mököttää laivalla ja bondailee siinä Bronnin heitellessä vähän hulvatonta läppää, ja sit uusiin kuvioihin vaan heti. Mut oli hei tosi coolit ne hiekkamadot, helvetin hyvin keksitty että tommosia kaikki haluu katella minkään järjellisen sijasta! Paskasti tehty, paskoen paskottu.

Arya, no, jos vertaa noihin ylempiin niin se oli ihan OK. Merynin tökkimistä oli mukava seurata, hyvää psykopaattista kamaa Aryalta. Ei tullu Syriota sieltä naamojen seasta, ja vähän ihmettelin että miks se Arya sokeutu vaan naamoja repimällä, mutta no, pieniähän nuo tommoset on kaikkien noiden muiden järjettömyyksien seassa. Ihan hyvin tehty kuitenkin, vähän ehkä kusta roiskahti lahkeille mutta kerrankos sitä.

Meereenin hommat oli viihdyttäviä, Tyrionin, Jorahin ja Daarion jutustelut ja päättelyt oli hauskoja. Nyt lähti Jorah ja Daario kahdestaan seikkailemaan, mahtaa Jorahia vituttaa kun Daario alkaa kerskumaan khaleesinussimisillaan. Tyrion sai Varyksen kaveriksi, eli eipä ole ainakaan Varys sitten Kevania ja Pycelleä varsijousittamassa - siellähä ne hyvävoimaisina katteli vierekkäin ku Cersei tuli tissiensä kanssa lesbotukassaan ovesta sisään. No, Tyrion ja Varys on kyllä hahmoina hyvät yhdessä, joten menköön. Dany ja Drogon kiiruhdettiin ohi, ei ollu Danyllä ripulia ja Drogon näytti olevan aika huonossa hapessa, mutta kai se sieltä pelmahtaa taivaalla viimeistään siinä vaiheessa ku joku Danyn löytämästä dothraki-laumasta alkaa heiluttaa helikopteria khaleesin naaman edessä. Ja sit onkin yhtäkkiä Danyllä oma mongolijengi. Harmaa Mato ja Missandei on turhia, mutta muuten ihan hyvää settiä, saa nähdä kustaanko vielä jaloille vai peräti naamalla asti näidenkin kanssa.

Paras hetki jaksossa oli Cersein viuhahdus. Tämä oli tehty todella hyvin, suurin kunnia Lena Headeylle, kovaa duunia. Sai varmaan ihan hyvät korvaukset Lena, sen verran kauan oli tissit ja perseet ja pillut ruudussa. Mutta kerrankin tuossa nakuilussa oli jotain pontta, tuo kohtaus ja kaikki köyhien vittuilut ja paskan heitot tarvittiin murtamaan jäätävän kovaa naamaa esittänyt Cersei. Eivät sentään meikanneet Cerseitä vähän pubiruusummaksi, kirjoissahan tuli vittuilua siitäkin että tissit roikkuu ja on läskiä vyötäröllä ja selluliittiä perseessä, jatkuva viininjuonti kun oli vetänyt ennen maailman kauneimman naisen vähän huonompaan kuosiin. Kaikkea tämmöstä kivaa huutelua naiset varmasti tykkää kuunnella. Tolla kropalla ois ollut vähän turhaa huudellakaan mitään tommosia, joten hyvä päätös että tyytyi rahvas muuten vaan vittuilemaan ja räkimään naamalle.

Toivottavasti saavat rotia takas touhuun ja saavat ensi kaudella taas tasoa nostettua. Epäilen kyllä, varsinkin kun ei enää ole lähdemateriaalia johon nojata. Toki aion kaikki seuraavatkin kaudet tapittaa naama telkkarissa kiinni, tulee ne sitten ennen kirjoja tai ei.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Vittu mitä paskaa. Walk of Shame oli jakson ainoa toimiva osuus. Oikeastaan kaikki muu oli juosten kustu ilman käsiä keskellä trombia ja vielä silmät kiinni varmuuden vuoksi.

Aloitetaan kuitenkin tuosta ainoasta toimivasta osuudesta ennen varsinaista jo tavaksi muodostunutta itkuvirttä. Cersein walk of shame oli tosiaan hyvin toteutettu. Toki Lena Headeyn hyvässä kunnossa oleva kroppa vei vähän siitä tehosta ja Cersein silmin nähdyt Ned ja kumppanit olisi vaikea toteuttaa. Mutta tuo hajoamisprosessi oli hyvin toteutettu ja kohtaukselle annettiin oikeasti aikaa. Shame, shame, shame!

Koska sarja kammoaa kaikki ennustuksia niin ilmeisesti Danyn ripuloinnit jätettiin tämän myötä väliin. Näinköhän edes pamahtaa paksuksi tv-sarjan maailmassa. Mieluusti tässäkin olisi seurannut enemmän Danyn ja Drogonin matkaa ja toimintaa eikä heti pamahdettu keskelle Dothraki hordea ihan sattumalta.

Tyrionin, Jorahin ja Daarion järkeilyissä ei ollut vikaa. Tyrion korvaa Selmyn, joka piti ilmeisesti tapattaa, koska Tyrion ja Selmy eivät ilmeisesti mahdu samaan paikkaan. Kummasti jäi Battle of Fire kokonaan pois sarjasta. Ilmeisesti Astaporissa, Yunkaissa yms. asiat ovat yksinkertaisesti hyvin eikä ketään muita kuin Harpyjen poikia vähän vituta Danyn olemassa olo.

Stannis the Mannis. Aikojemme parhaimpia kenraaleita ja amiraaleja ja mies kävelee keskelle aukiota ilman sen kummempia valmisteluita piknik-retkelle. Eikö jo Braveheart opetannut, että puista voi tehdä pitkiä keihäitä, jos niitä ei muuten löydy ratsuväkeä torjumaan. En tiedä kumpi vituttaa enempi se, että tämä vitun idioottikaksikko päätti spoilata Battle of Icen lopputuloksen vai se miten vitun huonosti koko asia tehtiin. Stannis on sivuhahmona kirjoissa suorastaan loistava, joskin välillä aivan järjetön mulkku. Sarjassa tuota hahmoa on raiskattu kakkosnelosella lähes alusta asti perseeseen. En ole yhtään sotaa sotinut (muuta kuin virtuaalisesti) ja jopa minä olisin parempi taktisesti kuin vatipääkaksikon luoma Stannis, mutta mitä sitä nyt suotta edes yrittää tehdä uskottavia hahmoja. Sehän vaikeuttaa vatipääkaksikon urakkaa liikaa ja perusjenkki voisi olla päästään pyörällä, jos hahmoilla olisi edes jotain älyä ja logiikkaa.

Eikös kirjoissa nimen omaan Selyse ollut se kylmempi kaksikosta Stannis&Selyse tytärtään kohtaan ja valmis polttamaan tämän elävältä? No hahmosta luonnollisesti piti päästä eroon Stanniksen hävitessä, joten hirteen vaan. Tässäkin mentiin sieltä missä aitaa ei ole lainkaan. Järkevästi ajatteleva henkilö olisi jättänyt Shireenin ja Selysen molemmat turvaan kauas taistelusta...

Tuo Stanniksen kuolema jätettiin varmasti avoimeksi ihan vain sen vuoksi, että kirjoissa tätä ei ole vielä paljastettu. Nyt voidaankin sitten miettiä, että tappoiko Brienne Stanniksen vai ei ja onko Pink Letter vain huijausta... Mutta koska tv -kerronan puolesta tuo lyönpä, mutta en oikeasti lyönytkään olisi järjetön klisee niin eiköhän Stannis ole nyt päätä lyhyempi.

Brienne. Eihän se Briennen tarina kirjoissa mikään kauhean mielenkiintoinen ole, mutta voi nyt jumalauta tätä kyseisen ämmän taitoa löytää kaikki mistä tahansa. Arya, Sansa ja nyt Stannis. Lähettäisivät Briennen Benjenin perään, varmasti löytyisi hetkessä hengailemasta jostain luolasta 125 valyrialaisen miekan ja Tyrionin kadonneen sedän kera.

Reek ja Sansa. Reekin/Theonin tarina oli Dragonssin paras osuus, sarja pilasi tuon lähes täydellisesti. Ei syöty piirakkaa, ei tullut mitään hiljaista henkiin heräämistä. Äkillinen napsahdus jossa päästiin yhdestä turhakehahmosta eroon. Winterfellin sisäinen kisma jäi tämän myötä näkemättä täysin. Ei ollut pakosta paikalle olevia pohjoisen lordeja, ei Freyn porukoita (Läski Waldaa ei lasketa), ei Dustinin katkeraa vanhaa eukkoa, eikä Mancea. Ei oikeastaan mitään muuta kuin sinne tyhmästä syystä mukaan kirjoitettu Sansa. Butterfly effectiä parhaimmillaan tämä Jeyne Poolen puuttuminen sarjasta. Jäin myös kaipaamaan Boltonin isukin keskustelua Ramsaysta, kuinka tämä aika varmasti tappoi Boltonin oikean pojan ja tulee vielä murhaamaan hänetkin, koska isukista ei kuitenkaan ole tappamaan omaa verisukulaistaan, vaikka hahmo muuten onkin kylmä tappaja.

Arya. Eli Merynistä piti vielä tehdä sadistikin lapsia kohtaan, hakkasi siis Sansaa puhtaasta ilosta. Ihan kuin katsojilla ei olisi ollut jo tarpeeksi syytä vihata Meryn Tranttia. Itse murhailu tapahtui kovin nopeasti, Arya vaan päätyy tuonne bordelliin tuosta noin vaan ja samantien heiluu tikari.

Ja loppuun sitten tämä kaikista "paras" osuus. Kaikkien noitten muitten kuolemien jälkeen oli jo täysin turta olo ennen itse pääaktia. For the Watch indeed. Sam haluaa itse lähteä opiskelemaan? Eikös kirjoissa Jon juuri lähetä Samin turvaan tarkoituksella ja väkipakolla. Pieni muutos, mutta muuttaa jälleen kerran asetelmia joita on jo entuudestaan pilattu täydellisesti Muurilla. Sen sijaan, että Jon olisi itse eristänyt itsensä kaikista luotettavista hahmoista nämä hahmot joko lähtevät itse omille teille, tapatetaan tai heistä tehdään idiootteja (katson sinua Dolorous Edd).
35 muurilaista päättää murhata sen ainoan henkilön joka heidät pitää hengissä? Koska hän ainoana fiksuna ihmisenä tajuaa mitä villeille käy, jos ne jää muurin taakse? Kukaan ei oikeasti tajua mitä heille nyt käy, kun villit heräävät seuraavana aamuna? Kukaan ei vittu oikeasti tajua tuosta porukasta sitä uhkaa mikä ajoi Jonin tekemään päätöksensä? Kirjassa tuo puukotus vielä tapahtui uskottavasta syystä, nyt tuossa ei ole mitään vitun järkeä. Kertoiko Jon kenellekkään tuosta näkemästään, siis muille kuin Samille, jota hänen ei tarvinnut millään tapaa vakuuttaa.
Ja oikeasti pitikö se vitun Olly saada vikana kaverina siihen irvistellen puukottamaan Jonia. Itse keskityin lähinnä meuhkaamaan kuinka joku voisi hukuttaa koko vitun kersan/näyttelijän oikeasti lumihankeen. Ja miksi sinne seinään piti maalata petturi -tekstit? Eikö tuo olisi ollut tehokkaampaa, jos puukosta olisi tullut varoittamatta. Koska joku pienimielinen olisi joutunut miettimään, että miksi ne noin meni tekemään? Ihan kuin tuossa motiivissa oli nyt jotain vitun järkeä millään tasoa.

Vituttaa ihan huolella, että tätä paskaa pitää katsoa seuraavallakin kaudella, koska tv-sarjan spoilereilta on lähes mahdoton välttyä. Ei Facebook tai muut sosiaaliset mediat täyty heti kirjan jälkeen spoilereilla... Huoh. Pahoittelen, mutta luultavasti tulen vielä jatkamaan avautumistani myöhemmin.

Edit: Unohdin ihan Pornolandian aka Dornen. Onkohan sarjassa käyty yhtään keskustelua missä ei olisi viitattu siihen, että Dornelaiset tykkää panna kaikkea mikä liikkuu ja usein? Ellarian teolla ei ole mitään järkeä. Eikö se ämmä oikeasti tajua, että Trystane menettää henkensä heti Myrcellan kuollessa? Vatipääkaksikkoa parhaimillaan koko Dornen tämän vuotinen lanka. Kuka nyt olisi halunnut nähdä Ariannen toimivan edes jollain tapaa järkevästi tai Doranin oikeasti tekemässä järkeviä peliliikkeitä.
Vain vatipääkaksikko onnistuu vetämään maton alta heti sen ainoan onnistuneen Dornen juonilangan kohtauksen jälkeen ( Jaimen tunnustus isyydestä).
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Dornen juonessa ei ollut kyllä mitään järkeä. Areo Hotah ja Prinssi Doran jäivät ihan statisteiksi, vaikka uusimmassa kirjassa Doranin juoni jäi ainakin itselleni mieleen. Muutenkin... Mitä vittua. Lähtikö se Trystane nyt uimaan sieltä laivalta vai vapaaehtoiseksi panttivangiksi?
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Aryan pätkä meni sitten tasan siten kuin ketjussa ennakoimmekin. Mutta muuten onnistuivat kieltämättä yllättämäänkin. Lena Headey on kyllä hyvä näyttelijä, oli hyvä suoritus. Tosin kun tietää, että hänhän on kauttaaltaan tatuoitu, niin nyt ei voi millään tietää otetiinko hänen iholtaan vain tatuoinnit pois kuvankäsittelyllä vai käytivätkö kokonaan toisen ihmisen kroppaa. Lopulta toki aivan sama, kun kohtaukset oli saatu näyttämään siltä, että hän siinä koko ajan oli.

Lähdemateriaali on nyt sitten käytetty. Kirjoissa Sansa on vielä Alayne ja on epäselvää joutuuko hän niissä edes Ramsayn armoille. Veikkaan että ei. Muuten lienee selvää, että Baratheonien taru on lopussa, Arya oppii kasvottamaksi, Sam mestariksi. Kirjoissa on sitten vaikka kuinka monta juonta joiden suunnasta ei voi tietää TV-sarjan perusteella paljon mitään. Toivottavasti GRRM saa seuraavan kirjan valmiiksi tällä vuosikymmenellä.

TV-sarja varmastikin päätyy samaan maaliin kuin kirjat, eli moni varmaan pohtii kannattaako TV-sarjaa seurata tästä pisteestä eteenpäin, varsinkin jos sarjan vauhti ja siten taso on nykyinen. En ole vielä itsekään päättänyt. Kuitenkin on kyllä kiinnostavaa tietää mitä Nietoksen pojalle tapahtuu. Löytääkö Melisandre itsestään kuolleiden herättäjän, vai Jon itsestään Wargin. Eli jatkaako Josn Snow elämäänsä omassa kropassaan vai jossain muualla. Vai peräti kuoliko tuohon? Itse veikkaan, että wargin kyvyt heräävät kun hänet pelastetaan kuolleista. Ainakin TV-sarjassa hän tuskin voisi elää ainoastaan eläinten mielissä, sitä olisi vaikeaa toteuttaa visuaalisesti. Kuitenkin Jonin todennäköisten wargin kykyjen myötä meillä pitäisi jo olla kaksi kolmesta lohikäärmeratsastajasta, mikäli Bran on se toinen. Itse toivoisin, että lohikäärmeiden perinteinen ohjaaminen selviäisi jostakin Tyrionille ja hän saisi toteuttaa lapsuuden haaveensa. Tavallaan tuo sopisi, sillä lohikäärmeethän ovat lopulta aika pieniä. Kaksi pienintä voisi saada ohjaajan päänsä sisälle ja Tyrion sitten saisi kunnian ratsastaa Drogolla. Daenarys toki johtaa koko porukkaa, kunhan selviää nykyisestä kiipelistään. No, voipa jäädä fantasian asteelle tämä toive. Suurin yllätys olisi, jos Jon tuohon kuukahtaisi vallan kokonaan. Toki sekin on mahdollisuuksien rajoissa.

Se, että Dany aikoo rikkoa järjestelmän, jossa jokainen suku vuorollaan nousee valtaan, kertonee, että lähes kaikkien on kuoltava. Luultavasti hänen ei itse tarvitse kovin montaa surmata tällä vauhdilla, mutta eiköhän White walkereiden armeija, Cercein ja kirkon sota ja muiden jäjellä olevien sukujen nahinointi harvenna joukkoa reilusti. Kourallinen päähamoista on maksimi minkä voi odottaa selviävän sarjan läpi. Eli ketkä henkiin jäävät on juuri se spoileri, josta en ole ihan varma haluanko saada sen TV-sarjasta. Toinen kysymys on sitten onko mahdollista välttyä tiedolta mitenkään. No vuosi aikaa mietiä ja onhan olemassa joku mahdollisuus, että seuraava kirjakin ilmestyy kuten suunniteltua, eli pian. Mutta enpä pidätä hengitystäni tuon kanssa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Jo on taas kitinää ja todella epärealistisia odotuksia TV sovituksen suhteen. Taas pitäisi kaikki välikeskustelut ja nyanssit esittää 10 jaksossa. Miksi sitä TV sarjaa seuraa, jos ei halua, että asiat sujuvat yksinkertaisemmin ja että kohtausten VÄLISSÄ tapahtuu asioita, joita EI tarvitse normijärjellä varustetulle katsojalle selittää.


Mainiosti toteutettu kausi, kun karsintaa oli suoritettava. Ainoastaan Drone olisi voitu tehdä toisin, eli jättää kokonaan pois. Sen tarkoitus TV sarjassa oli palvella Jamien miehisyyttä ja Myrcellan paluuta, mutta se ei olisi edellyttänyt Dronea muuta kuin puheissa esiintyväksi paikaksi.


Mereen on pakosta yksinkertaistettu vain Mereenkisi, ei koko orjalahti käsittäväksi sodaksi. Johan pelkkä orjalahti olisi 10 jakson sarja, jos siitä kaikki mukaan otettaisiin.


Muurilla Samin lähtö toteutettiin ilman poisjätettyä sivujuonta, koska sivujuoni olisi TV sarjalle liikaa, taas yksi lisäys seurattavaksi. Jonin Aave yhteys on myös TV kerronnallisesti otettu pois, ja luultavimmin Jonin kohtaloon yhdistetään Lady Stormheart ja henkiin palaaminen, toki Melisandren avulla.


Talvivaara ja Sansa.. No tämä ehkä eniten alkuun häiritsi, mutta eihän siihenkään mitään Jenny Poolea olisi uutena hahmona Reekin kanssa taiteilemaan voinut tuoda (joo, vilahti ekalla siisönillä, c’mon kukaan keskivertokatsoja ei muista). Henkilöhahmoja on jo liikaa muutenkin TV:sarjaan (ja kun viä rautasaarelaisetkin on jossain, ehkä ensi siisonilla taas).


Stannis, kirjojen ulkopuolella, joten vaikea sanoa, mutta ehkä siksi se Brienne haahuilee pitkin Westrosia törmätäkseen Stannisiin Battel of Icen jälkimainingeissa. Ja hei, ei se sinne löytänyt sattumalta, vaan kerronnan ulkopuolella, kuten hyvin voi päätellä siitä päättäväisyydestä millä Brienne lähtee liikkeelle kuullessaan Stannisin saapuneen Talvivaaran porteille. Ei kaikkea selitetä ja näytetä TV sarjassa (tai elokuvassa), katsojan oletetaan itsekkin päättelevän jotain.


Kuninkaansatama.. Cersein slutwalk oli kyllä yksi parhaiten toteutettuja kohtauksia koko sarjaa ajatellen. Näyttelijätyönä vetää vertoja Dinklagelen monolokille oikeudenkäynnissä.


Aryan tarina on hyvin tehty ja Maisie Williams kasvaa mainiosti roolinsa mukana.


Tyrion, no mentiin kirjojen edelle, joten siitä ei kauheasti ole sanottavaa. Dinklagelle varataan kyllä näyttelijälle ominaisten sanallisten sivallusten tilaa kiitettävästi.


Toki, asioita voisi tehdä ja näyttää toisin, mutta tähän asti lähes kaikki TV sarjan oikomiset ovat perusteltuja TV kerronnan kannalta. Hahmojen sisäisen logiikan osalta siitä itkevät lähinnä ne, jotka tuntevat hahmot lähemmin, eli siis kirjoista. Itselläni ei juuri valittamista ole, sillä TV sarja on TV sarja ja kirjasarja on kirjasarja. Tekisinkö itse erilaisia valintoja? Taatusti, mutta minä en ole asemassa niitä tehdä, joten nautiskelen sarjasta toisten tekemien valintojen perusteella… ja kirjasarjasta taas sitten kun Martin saa jotain ulos…
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ei tässä mistään absoluuttisesta erosta ole kysymys vaikka tietysti eri taidemuodot pakostakin vievät erilaisiin tulkintoihin. Kuitenkin kun kysymys on adaptaatiosta niin täysin legitiimi kysymys on, kunnioittaako adaptaatio alkuperäisen teoksen tarinaa ja maailmaa? Minusta tv-sarja aika pitkälle näin teki varhaisemmilla kausilla - Martinin, hmm, lavea tyyli antaa mahdollisuuksia järkeviin leikkauksiin ja yksinkertaisuuksiin. Mutta loppua kohden ja etenkin tällä kaudella on tullut vaikutelma kauheasta kiireestä ja ahtaamisesta ja ihan selvistä alkuperäisen tarinan loukkauksista - ja alku olisi ollut samanlainen niin tämä ei niin häiritsisi, mutta nyt kohtuullisen hyvästä työstä on tulossa kohtuullisen huono, jopa surkea.

Itseäni kiinnostaa ehkä eniten Martinin melkoisen realistisesti kuvaama poliittinen ja sotilaallinen juonittelu ja manööveröinti, mikä nyt tällä kaudella on kärsinyt täysin pirullisesti tyhmentämisestä ja epärealismista. On liian paljon esimerkkejä, että niitä voisi tänne mahduttaa, mutta esimerkiksi viime jaksosta voisi mainita historian tyhmimmän ja epäuskottavimman "taistelun", joka täysin vie logiikan Stannisin aiemmalta hahmolta ja mitä ei mitenkään edes vaivauduttu perustelemaan: sinne nyt vaan taivalletaan jonossa ylipäällikkö ensimmäisenä ja yllätytään kun vajaan kilometrin päästä vastaan tulee rintamahyökkäys. Vakavassa, realistisessa aikuisten maailmassa tälläisiä ei tapahdu - sensijaan huolimattomasti luodussa fantasiamaailmassa nyt lehmätkin voivat juonen sitä tarvitessa lentää ilman mitään logiikkaa.

Anyway, tavallaan hyväkin tämä tason selvä romahdus tällä kaudella, kun nyt pitää jättää hyvästit sarjalle ja luottaa Martinin terveyteen ja ahkeruuteen. Ei tule ikävä tälläistä versiota - jos Martin olisi aikoinaan kirjoittanut samalla tasolla niin enpä olisi jäänyt koukkuun edes vähän alusta.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
historian tyhmimmän ja epäuskottavimman "taistelun", joka täysin vie logiikan Stannisin aiemmalta hahmolta ja mitä ei mitenkään edes vaivauduttu perustelemaan: sinne nyt vaan taivalletaan jonossa ylipäällikkö ensimmäisenä ja yllätytään kun vajaan kilometrin päästä vastaan tulee rintamahyökkäys. Vakavassa, realistisessa aikuisten maailmassa tälläisiä ei tapahdu - sensijaan huolimattomasti luodussa fantasiamaailmassa nyt lehmätkin voivat juonen sitä tarvitessa lentää ilman mitään logiikkaa.



Stannis oli shokissa. Tyttären polttaminen ja kaiken mureneminen siitä huolimatta käsiin. Palkkamiekat häippäsivät, hevosia ei ollut, armeijasta jäljellä rippeet, mutta kuten oli aikaisemmin todennut, takasin ei ollut palaamista, oli mentävä Talvivaaraan tai kuoltava. Ei ollut enää strategisia vaihtoehtoja kuin odottaa kuolemaa pysymällä paikallaan tai koittaa sitä hyökkäystä. Huonoin resurssein ja toivottomassa tilanteessa niinkauan kun on edes osa joukoista jäljellä oli mentävä, huonosta strategisesta asemasta huolimatta. Ja kuten ilmakuvista voidaan päätellä, siellähän ne palkkamiekkat ratsuväkineen ravasivat Bolttonin armeijana (eihän kaiketi tuollasta sotajoukkoa ole Talvivaarassa näytetty, ja Stannisilta karannet palkkamiekat oli siis palkattu). TV sarja logiikkaa, jossa asioita tapahtuu kohtausten välissä, joihin kuvallinen viite riittää, ainakin mun päässäni muodostivat automaattisestä tällaisen kuvion Stannsin ”tyhmästä” hyökkäyksestä, joka siis oli vain ja ainoastaan vääjäämätöntä.


Ei tuossa juonen tyhmentämisessä (dumbing-down) kyllä ole kyse mistään muusta kuin käsikirjoittajien laiskuudesta, osaamattomuudesta ja itsetarkoituksellisen halvan shokeeraamisen priorisoinnista kerronnan kustannuksella. TV-sarjaformaatti ei todellakaan vaadi juonen kuljetuksen ja kerronnallisten ratkaisujen juostenkusemista.


Ei vaadikaan, eikä sitä ole tehtykään... tai on, jos vertaa polveilevaan ja silppuiseen kirjasarjaan, mutta TV sarjan sisäisenä kuviona homma on toiminut imo mainiosti.


Ja tyhmentämistä olen eri mieltä muutenkin. TV sarjan juonta on käsiteltävä niine yksinkertaistuksineen ja taustamaailmatietoineen, joita se antaa. Ei se täydellinen ole, mutta mistään tyhmentymisestä en puhuisi.. paitsi jos tietysti vertaa kymmenillä lisähahmoilla ja juonilangoilla varustettuihin kirjoihin.


Ei TV sarjan tai elokuvan ole tarkoitus luoda kirjasta ikonia, vaan tehdä siitä oma tulkintansa. Kirjan lukeneille tulkinta ei koskaan vastaa ”todellisuutta”. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Hohto. Oppia näkemään visuaaliseksi puettuja tarinankerronan muotoja erillään kirjallisesta voi olla vaikeaa, vaan antaapahan onnistuessaan mahdollisuuden nauttia eri formaateista vaikka samasta lähteestä ammentaakin.

Ei TV sarjaa ole pakko katsoa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ei TV sarjan tai elokuvan ole tarkoitus luoda kirjasta ikonia, vaan tehdä siitä oma tulkintansa. Kirjan lukeneille tulkinta ei koskaan vastaa ”todellisuutta”. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Hohto. Oppia näkemään visuaaliseksi puettuja tarinankerronan muotoja erillään kirjallisesta voi olla vaikeaa, vaan antaapahan onnistuessaan mahdollisuuden nauttia eri formaateista vaikka samasta lähteestä ammentaakin.

Ei TV sarjaa ole pakko katsoa.

Hohto on silti erittäin hyvä elokuva, joka tekee kunniaa alkuperäiselle ja säilyttää siitä jotakin olennaista. Näin sarjakin teki alkuun Martinin tekstin suhteen, mutta aikarajoitukset ja halu säilyttää yleisön mielenkiinto ilmeisesti ilmeisesti osoittautuivat liian vaikeaksi yhtälöksi tällä kaudella ja Martinin "valtaistuinpelin" hienopiirteinen logiikka ja rationaalisuus murenivat pois. Kysymys ei ole täysin eri teoksesta: muutenhan tässä olisi mikä tahansa itsenäisesti käsikirjoitettu fantasiasarja, vaan ei siis ole vaan Martinin kirjasarjaan perustuva sarja. On loogisesti mahdotonta tehdä kopiota, mutta kopiotahan ei kukaan vaadikaan vaan laadukasta ja alkuperäisen hengelle uskollista adaptaatiota, ja tällä kaudella tästä romahdettiin.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Paras hetki jaksossa oli Cersein viuhahdus. Tämä oli tehty todella hyvin, suurin kunnia Lena Headeylle, kovaa duunia. Sai varmaan ihan hyvät korvaukset Lena, sen verran kauan oli tissit ja perseet ja pillut ruudussa.
Olen pahoillani jos pilaan fantasiasi, mutta Lenan tavaraa ei nähty vaan sijaisnäyttelijän, jonka kasvot oli jälkikäsittelyssä korvattu Lenan kasvoilla.

Aika moni asiahan TV-sarjassa on pielessä, Dorne varmastikin pahiten, mutta kun tällä kaudella kuitenkin Dany lensi Drogonilla, niin olen valmis antamaan (lähes) kaiken anteeksi.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
En ole lukenut kirjoja. En tiedä miksi, mutta alkoi oudosti kiinnostamaan, että miten Dany ja ripuli liittyvät yhteen?

Dany söi tuolla korvessa nälissään marjoja ja sai niistä sitten ripulin. Paska lensi vetisenä ja siitä kirjassa mainittiin.

Oli kyllä kehno kausi ja surkea päätösjakso. Kuten mjr totesi, on alkuperäismateriaalin kunnioitus täysin tiessään ja sarja on kärsinyt aivan liikaa liiallisesta yksinkertaistamisesta ja tyhmentämisestä. Aivan kuin tuottajat olisivat käsittäneet kirjojen hienouden olevan "lol pahikset voittaa" ja unohtaneet täysin miten kyseessä on realistinen kuvaus politikoinnista ja elämästä. Eiväthän Boltonit kokeneet tällä kaudella mitään vastoinkäymisiä, vaikka kirjoissa Roose Boltonilla on täysi työ pitää vasallinsa kurissa ja pelko linnan sisäisestä sodasta on täysin mahdollinen. Nyt siellä vaan hengaillaan normaalisti vailla mitään ongelmia.

Stanniksen hahmo on kyllä niin pilattu, poltettu ja häpäisty. Vituttaa miten selvästi tuottajilla on antipatioita Stannista kohtaan ja hahmoa oikeasti tehdään vaan vihattavammaksi. En kyllä nyt ymmärrä miksi helvetissä ei menty kirjojen mukaan ja annettu Stannikselle tulevaa voittoa (Stannis valloittaa Winterfellin, se on varma asia, mutta kyllä hänelle vielä huonosti käy) sekä miten vitun typerästi tuo taistelu oli hoidettu. Miten Stannis meinasi piirittää Winterfellin, kun ei ole joukoilla ruokaa saatika tarpeeksi miehiä ja miksi Boltonit tekivät edes täysimittaisen hyökkäyksen, kun hyvin olisivat voineet Stanniksen jäädyttää munansa ja kuolla muurien alle nälkään? Karmeaa paskaa ja aivan saatanan tyhmää.

Tämä kausi oli täysi katastrofi. Ei ole enää mitään uskoa sarjan laadun kannalta, sillä tuottajakaksikko Tyhmä & Tyhmempi varmaan vain lisäävät entistä enemmän tuota paskaa fanficciään munat tanassa ja kirjoittavat Dornen kaltaista "laatua". Saatanan saatana.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
En ole lukenut kirjoja. En tiedä miksi, mutta alkoi oudosti kiinnostamaan, että miten Dany ja ripuli liittyvät yhteen?

Dany sairastuu Mereenin piirityksessä. Flux vai mikä tämä tauti nyt olikaan. Kuumeilee, ripuloi ja saa keskenmenon keskellä kuivunutta Dothraki Merta.

Edit: tai sitten söi vääriä marjoja. Näemmä muistin itse väärin.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Tämän kauden oletinkin olevan vaikeata sovittaa kirjoista televisioon. Olisiko pystynyt sitten jakamaan useammalle kaudelle ilman että tulisi synkronointivaikeuksia. Saattaa olla että ensi kaudelle voisi tulla muutakin tältä kaudelta pois jätettyä kuin Iron Islandsien tapahtumat, Mahtaisiko sitten Riverlandseissa tapahtua jotain jollain saataisiin AFFC:n ja ADWD:n juttuja mukaan. Ilmeisesti Septon Maribald/Elder Brother tyyppinen hahmo ollaan castaamassa ensi kaudelle.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Jo on taas kitinää ja todella epärealistisia odotuksia TV sovituksen suhteen. Taas pitäisi kaikki välikeskustelut ja nyanssit esittää 10 jaksossa. Miksi sitä TV sarjaa seuraa, jos ei halua, että asiat sujuvat yksinkertaisemmin ja että kohtausten VÄLISSÄ tapahtuu asioita, joita EI tarvitse normijärjellä varustetulle katsojalle selittää.

Stannis, kirjojen ulkopuolella, joten vaikea sanoa, mutta ehkä siksi se Brienne haahuilee pitkin Westrosia törmätäkseen Stannisiin Battel of Icen jälkimainingeissa. Ja hei, ei se sinne löytänyt sattumalta, vaan kerronnan ulkopuolella, kuten hyvin voi päätellä siitä päättäväisyydestä millä Brienne lähtee liikkeelle kuullessaan Stannisin saapuneen Talvivaaran porteille. Ei kaikkea selitetä ja näytetä TV sarjassa (tai elokuvassa), katsojan oletetaan itsekkin päättelevän jotain.

Älä vittu oikeasti jaksa. Oletko kenties perustanut jonkun faniklubin vatipääkaksikolle, jotka eivät osaa kirjoittaa itseään ulos edes paperipussista?

Normijärjellä varustettu ihminen ei ainakaan tajua Briennen maagisia kykyjä löytää kaikki etsimänsä henkilöt ihan tuosta noin vaan. Ai ympärillä on noin 20 000 Boltonin sotilasta, mutta paikalle eksyykin Brienne. Because she's just so fucking amazing. Pelkällä päättäväisyydellä siis löydetään isolta mantereelta kaksi hukassa olevaa pikkutyttöä ja mies, jonka olet vannonut tappavan. Onneksi muut, jotka etsivät noita kahta pikkutyttöä eivät olleet yhtä päättäväisiä tehtävässään ja omaa yhtä mahtavia kykyjä vain löytää asioita. Kenties Briennellä on vain niin hyvä näkökyky, että hän näkee kaiken tuon ihmismassan läpi minne suuntaan Stannis the Mannis suuntaa. Nokkelana tyttönä hän myös tietää ilmeisesti juuri oikeat majatalot missä pysähtyä.

Koska olen idiootti enkä nyt millään saa järjellisesti itselleni selitettyä miten Brienne löytää kaikki kolme tuosta noin vaan niin ole hyvä ja kerro minulle ja noille muillekin sinun super päättelykykyjäsi käyttäen miten tässä näin pääsi käymään.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
En ole lukenut kirjoja. En tiedä miksi, mutta alkoi oudosti kiinnostamaan, että miten Dany ja ripuli liittyvät yhteen?

Oli vielä pakko, kun tämän spottasin toisaalta.

"Her explosive diarrhea would've been an accurate visual representation of the quality of this season"
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Stanniksen hahmo on kyllä niin pilattu, poltettu ja häpäisty. Vituttaa miten selvästi tuottajilla on antipatioita Stannista kohtaan ja hahmoa oikeasti tehdään vaan vihattavammaksi. En kyllä nyt ymmärrä miksi helvetissä ei menty kirjojen mukaan ja annettu Stannikselle tulevaa voittoa (Stannis valloittaa Winterfellin, se on varma asia, mutta kyllä hänelle vielä huonosti käy) sekä miten vitun typerästi tuo taistelu oli hoidettu. Miten Stannis meinasi piirittää Winterfellin, kun ei ole joukoilla ruokaa saatika tarpeeksi miehiä ja miksi Boltonit tekivät edes täysimittaisen hyökkäyksen, kun hyvin olisivat voineet Stanniksen jäädyttää munansa ja kuolla muurien alle nälkään? Karmeaa paskaa ja aivan saatanan tyhmää..[/QUOT

Mielenkiinnosta kysyn, miksi pidät tätä Stanniksen voittoa aivan varmana? Itse ennen kymppijaksoa kuvittelin tilanteen olevan aikalailla fifty-fifty, mutta kymppijakson jälkeen prosenttien luulisi olevan aika jyrkästi kallellaan Boltonien suosioksi.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Mielenkiinnosta kysyn, miksi pidät tätä Stanniksen voittoa aivan varmana? Itse ennen kymppijaksoa kuvittelin tilanteen olevan aikalailla fifty-fifty, mutta kymppijakson jälkeen prosenttien luulisi olevan aika jyrkästi kallellaan Boltonien suosioksi.

https://cantuse.wordpress.com/2014/08/28/the-night-lamp-revisited-the-wrath-of-the-old-and-the-new/

Tuosta löytyy hyvin pitkä versio ja sitten viiden minuutin versio joka tiivistää teorian. Eli Stannis voittaa tuon taistelun Freyn ja Manderlyn joukkoja vastaan ajamalla Freyt heikolle jäälle valon avulla, jonne Freyt hukkuvat. Jäähän on sahattu täyteen reikiä, jotta se pettää. En tiedä mainitaanko tuossa teoriassa, mutta on myös ehdotettu että Stannis pukee joukkonsa Frey-väreihin ja he menisivät sitten takaisin Winterfelliin "voittaneina", jotka sitten Manderlyjen ja muiden pohjoisten sukujen avulla pistäisivät Boltonit hirteen ja linna Stanniksen haltuun.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
https://cantuse.wordpress.com/2014/08/28/the-night-lamp-revisited-the-wrath-of-the-old-and-the-new/

Tuosta löytyy hyvin pitkä versio ja sitten viiden minuutin versio joka tiivistää teorian. Eli Stannis voittaa tuon taistelun Freyn ja Manderlyn joukkoja vastaan ajamalla Freyt heikolle jäälle valon avulla, jonne Freyt hukkuvat. Jäähän on sahattu täyteen reikiä, jotta se pettää. En tiedä mainitaanko tuossa teoriassa, mutta on myös ehdotettu että Stannis pukee joukkonsa Frey-väreihin ja he menisivät sitten takaisin Winterfelliin "voittaneina", jotka sitten Manderlyjen ja muiden pohjoisten sukujen avulla pistäisivät Boltonit hirteen ja linna Stanniksen haltuun.

Näin voi tapahtua, mutta aika pitkälle vietyä on sanoa että niin tapahtuu varmasti. Voihan olla, että Stannis pystyy murskaamaan Frey:n armeijan tuolla tai jollain vastaavalla siistillä tempulla, mutta häviää silti taistelun Boltoneille (joiden luulisi tietävän paremmin pohjoisen maastot). Mikään ei ole varmaa, etenkään kun kyse on Martinista.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Älä vittu oikeasti jaksa. Oletko kenties perustanut jonkun faniklubin vatipääkaksikolle, jotka eivät osaa kirjoittaa itseään ulos edes paperipussista?


En, mutta sinä taas olet perustanut klubin, jossa kaikki mitä TV sarjassa tehdään on väärin ja paskaa, ja täten käytätkin ilmaisua ”vatipääkaksikko”. Eli olet Kirjojen FanBoy. Sama ilmiöä on nähtävissä LOTR leffa ja kirja kiistoissa. FanBoy:t eivät voi sulattaa muutoksia alkuperäiseen lähdemateriaaliin, vaan suhtautuvat niihin vihalla ja pikkutarkalla vertailulla.



enkä nyt millään saa järjellisesti itselleni selitettyä miten Brienne löytää kaikki kolme tuosta noin vaan niin ole hyvä ja kerro minulle ja noille muillekin sinun super päättelykykyjäsi käyttäen miten tässä näin pääsi käymään.


Mistä tiedät kuinka kauan Brienne näitä etsi? TV ruudussa kun ei näy kelloa, eikä ajan kulumista voi päätellä myöskään säästä. Etäisyyksiäkään ei mitata kilometreinä, eikä näitä etäisyyksiä ole sarjassa muutenkaan kauheasti mainostettu.


Se, mitä tapahtuu kohtausten ulkopuolella selittää nuo täysin ja ne ovat TV-sarjassa (kuten elokuvissa) Plot devicejä, eli asioita, jotka tapahtuvat elokuvan ihmeellisessä maailmassa.


En itse pysty järjellisesti selittämään miksi on lentäviä liskoja tai jonkun masmon pimpistä lähtee mustaa savua mustuttava aave, joka pystyy reagoimaan olevaisen maailman kanssa. Täyttä fantasiaa, mutta mahdollista elokuvan ihmeellisessä maailmassa.


Eihän juuri räikeämpiä esimerkkejä laiskasta kirjoittamisesta ja juonen tyhmentämisestä voisi edes keksiä kuin ne, joita sarjassa viitoskaudella esitettiin! Mikä voisi olla laiskempaa juonen kuljetusta kuin esim. Flou:n mainitsemat Briennen sattumailmestymiset aina oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.


Laiskaa, koska ei kirjoiteta kirjan nyansseja TV-sarjaan? Olisiko siis Briennelle pitänyt uhrata enemmän TV aikaa ja näyttää tylsiä ihmisten tapaamisia, joissa kysellään ”oletko nähnyt”? ja kuvat vaikeuksia kulkea sateessa ja tuulessa pitkin mutaisia nummia… Ei kuulosta kovinkaan mielenkiintoiselta TV kerronnalta, kun elokuvan taialla nämä turhat väliepisodit voidaan ohittaa, ja juonenkannalta tärkeät tapahtumat näytetään katsoja täyttäessä välit itse. Vai tarkoitatko, että et hyväksy Briennen tarinan muutoksia? No, TV sarja on TV sarja, kirja on kirja.


Kirjoissakin meiltä odotetaan, että täytämme monia välejä itse. Tai no, aina voi lukea Alastalon Salia tai Päätaloa tms.



Itseäni kiinnostaa ehkä eniten Martinin melkoisen realistisesti kuvaama poliittinen ja sotilaallinen juonittelu ja manööveröinti, mikä nyt tällä kaudella on kärsinyt täysin pirullisesti tyhmentämisestä ja epärealismista.


Hieman tästäkin. Martinin kirjat ovat fantasiaa… myös siis politiikan, sodan ym. manöövereiden osalta. Se on typistänyt ihmisten käyttäytymisen vain omaneduntavoitteluksi ja sukukunniaksi, joka siis ei ole millään tavalla realistinen kuvaus siitä, kuinka ihmiset oikeasti toimivat. Toki jos esim historiaa lukee vain tallaisten tapahtumien pohjalta, voi saada tuollaisen kuvan, mutta ihmiset eivät toimi niin. Nykyinen poliittinen juonittelu ei ole sen kummoisempaa kuin se on ollut entisinä aikoina. Ihmisten primäärivaikuttimet ovat pitkälti muualla ja Martinin maailman lähes rakkaudeton ilmapiiri on yhtä fantasiaa kuin lohikäärmeet.



No, olen selvää vähemmistöä kirjat lukeneista, kun pidän molempia hyvinä, TV sarjaa jopa erinomaisena.


Kirjathan nyt eivät sinällään ole mitään suuria mestariteoksia vaikkakin ihan kärkeä genressään ovatkin (olen valmis kivitettäväksi). Niitä kun vaivaa genren kliseongelma; keskiaikaenglannin pysähtyneisyys vuosituhansiksi, joka aina syö näiden maailmojen realistisuutta.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
En, mutta sinä taas olet perustanut klubin, jossa kaikki mitä TV sarjassa tehdään on väärin ja paskaa, ja täten käytätkin ilmaisua ”vatipääkaksikko”. Eli olet Kirjojen FanBoy. Sama ilmiöä on nähtävissä LOTR leffa ja kirja kiistoissa. FanBoy:t eivät voi sulattaa muutoksia alkuperäiseen lähdemateriaaliin, vaan suhtautuvat niihin vihalla ja pikkutarkalla vertailulla.

Mistä tiedät kuinka kauan Brienne näitä etsi? TV ruudussa kun ei näy kelloa, eikä ajan kulumista voi päätellä myöskään säästä. Etäisyyksiäkään ei mitata kilometreinä, eikä näitä etäisyyksiä ole sarjassa muutenkaan kauheasti mainostettu.

Se, mitä tapahtuu kohtausten ulkopuolella selittää nuo täysin ja ne ovat TV-sarjassa (kuten elokuvissa) Plot devicejä, eli asioita, jotka tapahtuvat elokuvan ihmeellisessä maailmassa.

En itse pysty järjellisesti selittämään miksi on lentäviä liskoja tai jonkun masmon pimpistä lähtee mustaa savua mustuttava aave, joka pystyy reagoimaan olevaisen maailman kanssa. Täyttä fantasiaa, mutta mahdollista elokuvan ihmeellisessä maailmassa.

Laiskaa, koska ei kirjoiteta kirjan nyansseja TV-sarjaan? Olisiko siis Briennelle pitänyt uhrata enemmän TV aikaa ja näyttää tylsiä ihmisten tapaamisia, joissa kysellään ”oletko nähnyt”? ja kuvat vaikeuksia kulkea sateessa ja tuulessa pitkin mutaisia nummia… Ei kuulosta kovinkaan mielenkiintoiselta TV kerronnalta, kun elokuvan taialla nämä turhat väliepisodit voidaan ohittaa, ja juonenkannalta tärkeät tapahtumat näytetään katsoja täyttäessä välit itse. Vai tarkoitatko, että et hyväksy Briennen tarinan muutoksia? No, TV sarja on TV sarja, kirja on kirja.

Kirjathan nyt eivät sinällään ole mitään suuria mestariteoksia vaikkakin ihan kärkeä genressään ovatkin (olen valmis kivitettäväksi). Niitä kun vaivaa genren kliseongelma; keskiaikaenglannin pysähtyneisyys vuosituhansiksi, joka aina syö näiden maailmojen realistisuutta.

Jos olet lukenut minun viestejä niin olet varmaan tarkkasilmäisenä kaverina huomannut, että kehun kyllä silloin kuin näen aihetta sille olevan. Lord of the Rings -vertailu on mielestäni todella laiska. Se trilogia, kun on kuitenkin toteutettu enimmäkseen uskollisesti kirjalle, eikä tietyt hahmot päätyneet ihan eri puolelle maailmaa seikkailemaan käsikirjoittajien oikuista johtuen.
Muutoksia vastaan minulla ei ole varsinaisesti mitään, mutta siinä vaiheessa, kun käsikirjoittajakaksikko ajaa rekensä syvälle lumihankeen pelkkää sokeuttaan ja osaamattomuuttaan on mielestäni ihan aiheellista kritisoida heitä. Tietyt muutokset palvelevat juonta ihan hyvin, mutta tietty osaamattomuus reagoida omiin muutoksiin pilaa nämäkin.

S.S Abandoned Plotlines -paatti saa myös kokoajan lisää matkustajia. Gendry soutaa ja kyydissä on tällä hetkellä Hodor, Bran, Thoros, Beric, Lady Stoneheart, Rickon, Osha, Balon, Yara (koska Asha kuulostaa liikaa Oshalta....), Edmure Tully, Blackfish, Arys Oakheart, Freyt ja ensi kaudella mukaan varmaan liittyvät Doran ja Areo Hotah.
Linkki vie Flickeriin.

Noista toki Bran ja Hodor palaavat ensi kaudella. Balon selvisi voittajana viiden kuninkaan sodassa, koska muut alkuperäiset osallistujat kuolivat pois? :)

Eli se oli vain ajasta kiinni tämä Briennen onnistuminen. Onneksi kaikki ne muut Sansaa ja Aryaa etsivät eivät omanneet yhtä paljon päättäväisyyttä ja aikaa ja löytäneet heitä aiemmin. Stannistahan tuo ei ainakaan kovin kauan etsinyt. Taistelu oli juuri päättynyt ja päivän valosta päätellen oltiin vielä saman päivän puolella. Mutta niin vain Brienne vältti tuhatkunta Boltonin sotilasta ja löysi keskeltä kaaosta metsästä Stanniksen. Voisi kuvitella, että Boltonin äpärää ja isukkia kiinnostaisi nimen omaan löytää Stannis taistelun jälkeen. Mutta, hei tämänhän voi selittää sinun elokuvataikuudella. Vitut logiikasta ja järjestä, it's magic! Miksi näyttää ylipäänsä mitään, kun katsoja voi päätellä itse mitä tapahtui.

Sinä et selvästi erota niitä sääntöjä mitkä luodaan tuolle fantasiamaailmalle ja kerronnallista laiskuutta. Tietyt asiat, kuten lohikäärmeet kuuluvat siihen. Maailman paras salapoliisietsiväritari Brienne taas ei ole selitettävissä samalla järjellä. Martin on luonut tuon maailman ja siihen tosiaan kuuluvat taikuus (tietyissä määrin), lohikäärmet ja elävät kuolleet. Brinne toimii vain yhtenä järkyttävän isona plot devicena joka taiotaan esiin, kun pitää päästä jostain hahmosta eroon, koska hänelle ei järkevämpäkään tekemistä keksitty. Ja ei, en kaipaa Briennen tarinaa sellaisenaan kirjoista, mutta en myöskään pidä parannuksena sitä kuinka tämä ritaritar löytää kaikki kolme etsimäänsä henkilöä ihan tuosta noin vaan.

Sille minä en voi mitään, jos et huomaa lukiessasi osittaista selitystä tuolle pysähtyneisyydelle. Mutta tuossahan tuo selitys sinulta tulikin. Et varsinaisesti edes pidä fantasiagenrestä ja tv-sarja, joka jättää tarkoituksella fantasiaelementtejä taustalle toimii tämän takia paremmin.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
S.S Abandoned Plotlines -paatti saa myös kokoajan lisää matkustajia. Gendry soutaa ja kyydissä on tällä hetkellä Hodor, Bran, Thoros, Beric, Lady Stoneheart, Rickon, Osha, Balon, Yara (koska Asha kuulostaa liikaa Oshalta....), Edmure Tully, Blackfish, Arys Oakheart, Freyt ja ensi kaudella mukaan varmaan liittyvät Doran ja Areo Hotah.
Linkki vie Flickeriin.

Vaikka ko. paatti aika koominen mittasuhteiltaan alkaa olemaankin, niin eikö boldatut ole mielestäsi hieman epäreilua lisätä listaan tässä vaiheessa?

Vai pitäisikö listaan liittää myös Benjen Stark, Sandor Clegane, Syrio Forell, Nymeria sekä lukuisat muut, joiden nykyisestä sijainnista ei ole kirjanlukijallakaan varmaa tietoa?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Et varsinaisesti edes pidä fantasiagenrestä.

Tämä on korjattava erillään kiistelystä. Fantasiaa olen harrastanut jo nuoresta asti. Aloitin Susan Cooperin pimeä nousee sarjalla ja Le Guinin maameren tarinoilla, jonka jälkeen fantasian uudenaallon nousuhuumassa luin Belgarionin tarun perässä lähes kaiken, jonka käsiini sain. Itseasiassa luin LOTRn vasta "yhdentarinan" Eddingsien jälkeen 90 luvun alkupuolella (samoin kun Narnian). Yhtenä parhaista fantasiatrilogioista pidän edelleen Dragonlancen 'toista'trilogiaa, eli kaksostrilogiaa. Sen aikamatkustaminsen paradoksaalisuus on huikeaa. Kahden ekan Dragonlancen jälkeen toki Weissin tehtailu alkoi myös uupua pahasti. Samoin Drizzt Do'Urden saaga Forgotten Relamsissa kääntyi nopeasti itseään toistavaksi. Martin toi mukavan aikuismaisen tuulahduksen genreen, kunnes sen ilmestymistahti hiipui ja tarina alkoi polveilla liikaa. Tällähetkellä parasta fantasiaa imo on Patrick Rothfussin Kuninkaansurmaaja kronikka, jonka eka kirja on suomenettukin 'Tuulen nimi' (Name of the wind).
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Vaikka ko. paatti aika koominen mittasuhteiltaan alkaa olemaankin, niin eikö boldatut ole mielestäsi hieman epäreilua lisätä listaan tässä vaiheessa?

Vai pitäisikö listaan liittää myös Benjen Stark, Sandor Clegane, Syrio Forell, Nymeria sekä lukuisat muut, joiden nykyisestä sijainnista ei ole kirjanlukijallakaan varmaa tietoa?

Bran ja Hodor ovat epäreiluja sen myönnän. Sandor Cleganen tuonne olisi voinut sen sijaan heittää mukaan. Mitä epäreilua Blackfishissä on? Kyllähän hän selvästi kuului Jaimen alkuperäiseen juonilankaan ja joku rooli miehelle oli kaavailtu sarjassa.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Bran ja Hodor ovat epäreiluja sen myönnän. Sandor Cleganen tuonne olisi voinut sen sijaan heittää mukaan. Mitä epäreilua Blackfishissä on? Kyllähän hän selvästi kuului Jaimen alkuperäiseen juonilankaan ja joku rooli miehelle oli kaavailtu sarjassa.

Itse vähän luulen, että Jaimen Riverlands-seikkailut siirtyvät ensi kaudelle. Olen saanut vähän sellaisen kuvan että TWOW:ssa mentäisiin tuonne alueelle takaisin ja olisi jotenkin helpompi tv-sarjassa yhdistää AFFC & ADWD-tapahtumat noihin tapahtumiin (suppeammassa laajuudessa). Ilmeisesti sarjassa ollaan castaamassa Septon Meribald/Elder Brother-tyylistä hahmoa ensi kaudelle, joten tuo voisi vihjata sitä että ollaan menossa tuonne alueelle ja mahdollisesti sitä, että myös Sandor Clegane tekisi paluun.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Scott Lynchin Gentleman Bastard -sarja, joka on vielä kesken, kuuluu modernin fantasian eliittiin.

OT jatkuen
Tätä ovat monet kehuneet...

Itse toisaan ihastuin Kvothen tarinaan (Patrick Rothfussin Kuninkaansurmaaja kronikka), koska pystyn samaistumaan sankariin, joka on muusikko ja kasvanut näyttelijäseurueessa/suvussa ja molempia käsitellään isona osana tarinaa. Huomattavasti pehmeämpää otetta siis kuin Martinin aloittama HardCore genre...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös