TPS-valmennus, aika jälkeen Jortikan

  • 24 019
  • 77
Hannu otti ja lähti. Yllättävän suoraselkäinen ratkaisu tilanteessa, jossa olisi voitu sillat polttaa lopullisesti joka suuntaan. Varmaa toki on, ettei Hannu Jortikka enää valmenna TPS:ssä, todennäköisesti ikinä. Tämä on hyvin ikävää, sillä Jortikka kuitenkin on tehnyt enemmän hyvää Turkulaiselle jääkiekolle, kuin hallaa. Toivottavasti aika kultaa muistot.

Tilanne kuitenkin jättää erittäin suuren kysymysmerkin Palloseuran valmennuksesta, onko Hannu Virrasta ykkösvalmentajaksi?

Kysymys on hyvä ja erittäin aiheellinen. Virralla oli erittäin iso rooli tämän kauden Palloseuran pelisysteemissä, taktikoinnissa ja harjoittelussa. Yksin Jortikan piikkiin ei voida asioita laittaa, myös Virralla jolla oli erittäin iso rooli joukkueessa on vastuullinen tämän kauden epäonnistumisiin. Suurin kysymys onkin se, että pystyykö Virta nousemaan päävalmentajana tarvittavalle tasolle nyt, kun Jortikan lähtö avaisi hänelle tien toteuttaa itseänsä täydellisesti. Sitä en epäile etteivätkö pelaajat kunnioittaisi Hanttaa, mutta miehen kyvyt valmentajana on helposti kyseenalaistettavissa. Lisäksi tämä on nyt toinen kerta, kun Hantta jatkaa joukkueessa valmentajana, jossa päävalmentaja on saanut kenkää.

Ketä sitten olisi ratkaisu valmentaja kysymykseen? Itse toivoisin Palloseuran palaavan Jursinovin aikaiseen ja Ika Lehkosen Tutossa tällä hetkellä toteuttamaan järjestelmään, jossa edustuksen päävalmentaja on mukana organisoimassa myös seuran junioritoimintaa. Palloseura hukkaa tällä hetkellä hirvittäviä määriä nuoripelaajia keskinkertaisuuteen, kun yksinkertaisilla linjauksilla tilannetta voitaisiin parantaa. Tällaiseen kokonaisvaltaiseen järjestelmän kehittämiseen tarvittaisiin oikeanlainen henkilö ja en usko sellaista löytyvän, sillä Raimo Summanen tuskin on saatavilla.

Mutta jos keskitytään Palloseuran edustuksen ongelmiin, oikeanlaisen päävalmentajan pitäisi olla hyvin ja rohkeasti nuoria pelaajia valmentava ja kehittävä henkilö. Sitoutuminen pitkään prosessiin, jossa Turkulainen jääkiekko pyritään nostamaan jaloille, niillä ansioilla joilla se on ylös aikanaan noussut. Nuorissa on tulevaisuus ja Turun-alueelta nuoria jääkiekkoilijoita kasvaa puissa. 2000-luvulla nuorten kehittäminen on viimeisten päävalmentajien toimesta lakannut lähes täydellisesti, ainoastaan erikoislahjakkaat pelaajat kuten Mikko Koivu, ovat pystyneet lunastamaan paikkansa suoraan juniorijoukkueista. Ja Koivukin sai erikseen huomiota ja mahdollisuuksia sukunimensä johdosta.

Toinen asia on se, että valmentajan tulisi pystyä rohkeasti tarjoamaan yleisölle värikästä jääkiekkoa. Ei välttämättä uhkarohkeaa hyökkäyspeliä kädettömällä joukkueella, mutta peliä joka muistuttaa vielä jääkiekolta. Taklauksia, yrittämistä ja aktiivisuutta. Ei siihen sirkushuveja tarvita, aina taisteleva ja yrittävä joukkue riittää. Yleisökin välittää, jos pelaajat välittävät.

Kolmantena ehdottomasti Palloseuran järjestelmän ulkopuolinen kaveri. Virran jatkaessa muutos ei välttämättä koskaan toteudu. Jukka Koivu, Seppo Suoraniemi ovat esimerkkisi täysin järjettömiä nimiä, joita ei tulisi edes enää harkita Palloseuran päävalmentajaksi. Juhani Tamminen voi olla lähempänä päävalmentajan titteliä, kuin moni arvaakaan ja hän olisi hyvä valinta vuoden projekti valmentajaksi. Mutta Tamin kyvyt ja TPS:n tarpeet eivät kohtaa, Tamin kohdalla ensimmäinen vuosi menee hyvin ja sitten kaikki kyllästyvät, mutta toisaalta Tami vetäisi varmaan ilmaiseksi. Oikeastaan ainoa hyvä vaihtoehto Palloseuran sisältä on Mikko Sokka, joka pelasti viime kaudella FPS:in ja Tepsin a-junnut. Tällä kaudella mies teki erittäin hyvää työtä a-junnujen kanssa ja Sokka nostaminen edustuksen valmennukseen mukaan olisi ehdottoman tärkeää, sillä hän tuntee Tepsin a-junnut läpikotaisin.

Kotimaisista ratkaisuista tämän hetken ehdoton ykkösnimi olisi Kai Suikkanen, joka antoi Kajaanissa upeat näytöt nuoren joukkueen valmentamisesta ja sen kykyjen ylittämisestä. Tämän lisäksi Suikkasen Hokki pelasi ehkä koko maan viihdyttävintä peliä ja vielä playoffejen ratkaisuvaiheissa. Toinen hyvä ratkaisu olisi ryöstää Ika Lehkonen Tutosta, mutta Lehkosen halukkuutta edes lähteä Tutosta pitäisi epäillä.

Pitäisikö sittenkin harkita ulkomaalaisen hankintaa, joka on aina riski. TPS tarvitsee uusiutumista kokonaisvaltaisesti ja esimerkiksi Doug Sheddenin tyyppisen valmentajan löytäminen ja kanuukkikiekon lanseeraaminen Turkuun voisi olla virkistävää vaihtelua, tyypilliseen hajutonväritönmauton Tepsiin.

Tuli ketä tahansa tai jatkaa Virta päävalmentaja, TPS on nyt risteyksessä jossa sen on valittavana oikea suunta. Onneksi se teki oikean ratkaisun päästessään painolastista nimeltä Jortikka eroon, nyt onkin aika katsoa uppoaako vai kelluuko se.

Päävalmentaja kysymys on ensimmäinen tulppa tai seuraava reikä.
 

keppimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Plankkiapina Kunnari, FC TPS ja aktiivinen HC TPS
Vladimir Jursinov ja Matti Keinonen ovat edelleen ainoat TPS:n ulkopuolelta tulleet päävalmentajat. Lähtökohta mielestäni on selvä. Tulevan päävalmentajan tulee olla vahvan TPS-taustan omaava. Yllätyskortti voisi olla Heikki "Unski" Leime.

Kaskinen opetelkoon vielä tovin toimintamalleja kolmosena.

Mikko Sokka on tehnyt ja tekee hyvää työtä A-juniorien valmentajana. Sokka saa jatkaa nykyisessä toimenkuvassaan. Yhteistyötä on nyt viimeistään tiivistettävä. B-juniorien hopeajoukkueessa on 4-5 hyvää yksilöä, jotka ovat 2-3 kauden kuluessa liigakelpoisia, mikäli kehitys jatkuu ja näyttöpaikkoja sekä kokemusta liigasta kertyy.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
tamme kirjoitti:
http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/200703225895252_jk.shtml

Iltalehti veikkaa Virtaa tulevaksi päävalmentajaksi.
Halvimmalla varmasti päästään kun ei tähän soppaan enää ulkopuolisia vedetä lisää. Saatana kun se Virran Peke ehti jo sitoutua Kuopiolaiseen kiekkoiluun, siinä on mies jonka minä olisin mielelläni nähnyt Palloseuran penkin takana.

Jää nähtäväksi että onko Hantta kehittynyt noissa hommissa siitä kun viimeksi päävalmentajana liigassa huseerasi. Helpoin ratkaisu Tepsille nyt kuitenkin on, että kakkonen nostetaan ykköseksi ja kolmonen kakkoseksi.

Ja Tami pysyy nyt vaan siellä Hirvensalossa. Ei ne päästä sua sisään sinne Ruissalon villaan vaikka miten koputtelisit. Ne leikkii etteivät ole kotona. Vakavasti puhuen Tamilla saattaisi olla markkinointipuolelle paljonkin annettavaa, mutta penkin taakse ei sovi millään, jos tarkoitus on aloittaa jonkinlaista kestävän kehityksen projektia.
 
Virta-Kaskinen kaksikko saattaa tuntua aika heppoiselta parivaljakolta, mutta onhan aina mahdollista, että Hantta on nyt kasvanut (valmentaja)uransa aikana valmiiksi tai ainakin valmiimmaksi valmentajaksi. Yrityksiä, mahdollisuuksia ja oppivuosia on ollut ainakin riittämiin. Virran ollessa ensi kaudella päävalmentaja, on kyseessä todennäköisesti joko-tai, toppi tai floppi. Toisaalta, saa nähä, että onko penkin taakse tulossa vielä vahvistusta?!?
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Virta - Kaskinen olisi varmaan halvin ratkaisu. Itse osaksi heikkoa menestystä laskisin sen, että TPS:n on pelannut Virran opeilla ylivarovaista ja epäviihdyttävää kiekkoa. Periaatteessa kuitenkin Virtallakin lienee mahdollisuus peluuttaa joukkuetta muullakin tavalla, jos käsky käy.
 

Speedye

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, CR7, AO, Härski
Mielestäni Hannu Virta on parhaimmillaan juuri joukkueen kakkosvalmentajana, ei päävastuun kantajana. Koivun Jukka tai Tammisen Juhani. Siinä minun kaksi vaihtoehtoani. Ja nille jotka eivät Tammista siedä niin mielestäni Turkuun olisi saatava takaisin kiekkobuumi. Sitä tekemään Tami olisi paras vaihtoehto. Nuorien pelaajien kehittäjänä taas Jukka Koivu olisi mielestäni erittäin hyvä valinta. Varsinkin jos "Ika" ei halua TuTosta lähteä isomman kalan perään.
 
Pressiboxi kirjoitti:
http://www.urheilulehti.fi/jaakiekk...icle139616.html

Kirjoittaako UL:n tiimi PS:n nimellä vai mistä on kyse? Vielä viime viikollahan Virran pelikirja oli SM-liigan paras/modernein/ihquin mutta nyt mies on kertakaikkiaan kelvoton koutsi. Kevyttä ristiriitaa pukkaa.

Siinähän ei ole mitään uutta maan ja taivaan alla, että tuuliviiri kääntää lippunsa.
Toisaalta on BS:llä ihan hyviäkin pointteja Virrasta mutta, kun se mielipide hypähtää taas toiselle puolelle jokea. Pysyisi nyt edes siinä mitä on valinnut, eikä jatkuvasti hyppisi.

Toisaalta ottaen huomioon BS:än sympatiat Summasta ja Tamia kohtaan, ei ole mikään yllätys, että mies haukkuu Palloseuran "uutta" viranhaltijaa. '

Ristiriita meets eturistiriita....
 
Suosikkijoukkue
New York Islanders
Jortikka valmensi, aukoi päätänsä, ei keskustellut pelaajien kanssa. Virta hoiti sen ja oli pelaajien ns. kaveri kentällä ja sen ulkopuolella. Juuri tämän takia Hantta ei mielestäni valmentajaksi sovi. Kyllä sinne tarvitaan selvä ykkönen ja Virta jatkaa samaa linjaa kakkosena missä on ilmeisen hyvin onnistunutkin.

Eli, asian pointti on se, että päävalmentaja ei saa missään nimessä olla pelaajien kaveri, vaan pv:n on hoidettava pelkästään valmentaminen, Jortikalla tämä kuitenkin meni hiukan yli.
 

Aurora

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Nyt olisi aika uudistaa joukkue myös valmennuspuolella ja Hantta ei siihen rooliin sovi. Jotenkin tämänpäiväisistä kommenteista on kuitenkin minusta paistanut, että Virta ja Kaskinen tullaan hommaan valitsemaan. Aivan uuden valmentajan etsiminen on pitkä projekti, josta Sutelalla ei ole minkäänlaista kokemusta ja koska pelaajat ja talous pitävät miehen kiireisenä pitkään, hän varmasti mielellään jättää valmennuksen Hantan käsiin. Toivottavasti olen väärässä, koska Hanttaa en Tepsin päävalmentajana halua nähdä.
 

Hantta

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pargas IF, Sport, Bajen, Maple Leafs
The other way around...?

"Kaskinen on valmentajataivaan nouseva tähti" vai mitä Seppo nyt sanoikaan. How about we turn it around ja kokeillaan reippaasti kepillä jäätä (vrt. Urama). Eli kaksikolla Kaskinen-Virta ensi kausi?
 

Sparrow

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Nyt on se hetki, kun olen entisen tj:n kanssa samoilla linjoilla. TPS:ssä on tapahtunut kauden päättymisen jälkeen niin nopeassa tahdissa nyt asioita, että Narvanmaata mukaillen: ei tehdä nyt hätiköityjä päätöksiä vaan katsotaan tilanne rauhassa.

Toisaalta mitä nopeammin homma saadaan ratkaistua, sitä nopeammin joukkue päästään kasaamaan ja aloittamaan valmistautuminen uuden koutsin ohjauksessa. Tosin jos viime kaudella Hantta jakeli ison osan ohjeista ja on seuraava päävalmentaja, uuden koutsin ohjauksessa on oltu jo pidempään...
 

Ludek

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Hantta kirjoitti:
"Kaskinen on valmentajataivaan nouseva tähti" vai mitä Seppo nyt sanoikaan. How about we turn it around ja kokeillaan reippaasti kepillä jäätä (vrt. Urama). Eli kaksikolla Kaskinen-Virta ensi kausi?
Kaskinen on vielä aivan liian vihreä kaveri kantamaan vastuuta liigajoukkueen päävalmentajana, vaikka hyvää työtä kuluneella kaudella tekikin. Potentiaalinen päävalmentajaehdokas parin-kolmen vuoden päästä, jos viihtyy Tepsissä niin kauan.

Eiköhän tässä Hantalla ensi kausi mennä ja mahdollisesti pitempäänkin. Tulokset ratkaisevat, eikä sillä pelikirjalla edelleenkään ole niin suurta väliä.
 

lihaani

Jäsen
-japi- kirjoitti:
Eli, asian pointti on se, että päävalmentaja ei saa missään nimessä olla pelaajien kaveri, vaan pv:n on hoidettava pelkästään valmentaminen, Jortikalla tämä kuitenkin meni hiukan yli.

Asia ei ole mielestäni niin yksioikoinen. Aravirta on esimerkki keskustelevasta ja varsin sosiaalisesta valmentajasta. Ja varmaan näitte, kuinka altavastaaja Pelsut repi, raastoi ja jopa puhdas sniper Jantunenkin heittäytyi oman maalin edessä kiekon eteen.

Tapoja saada joukkue pelaamaan taitotasonsa ylärajalla on monia.
 
Suosikkijoukkue
TPS
Hantta Virta ei ole päävalmentajana antanut oikeastaan minkään sortin positiivisia näyttöjä. Kun Jortsu on nyt kuvioista poissa, toivoisin, että muu valmennusporukka saisi myös mennä samalla ovenavauksella: jos jotain uutta halutaan tehdä, niin tehtäköön sitten ihan kunnolla. Nokkaan joku täysin tuore kasvo - ei vanhoja TPS-jääriä Hantta Virran tai (luoja paratkoon) vanhemman Jursinovin malliin - vaan valmennuksessakin satsattakoon nuoreen, innokaaseen ja iloiseen porukkaan.

Vanhat on jo nähty. Ei kiitos enää - ei minun aikanani.
 

Sparrow

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ludek kirjoitti:
Tulokset ratkaisevat, eikä sillä pelikirjalla edelleenkään ole niin suurta väliä.

Kyllä sillä minun mielestäni nyt on. TPS:n on nyt luonnollisesti saatava kurssi ylöspäin pelillisesti ja taloudellisesti ja yksi avain tuohon pelilliseen ja sitä kautta taloudelliseen nousuun on tämä paljon puhuttu pelikirja. Jos minä nyt olen pelikirja-sanan merkityksen ymmärtänyt oikein, Hantan puolustusvoittoinen tyyli on väärä avain. Minut saa hallille aggressiivisella, reippaalla pelityylillä (--> esim. Matti Aho) ja ennen kaikkea positiivisella ilmeellä.
 

Anders

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jortikka taisi olla nuorempi kuin Kaskinen nyt, kun aloitti ensimmäisen kerran Tepsin edustuksen valmentamisen. Minusta voisi vallan hyvin antaa Kallelle päävalmentajan tittelin. Halpa ratkaisu ja minusta Kaskinen on parempi vaihtoehto kuin Hantta. Hantta vaikuttaa ideaalilta kakkosvalmentajalta, joka kipsaantuu saadessaan päävalmentajan vastuun.

Mitä tuo Hantan talkoopyyntö käytännössä tarkoittaa? Turun Sanomien mukaan:

Virralla on jo valmis toimintasuunnitelma, sillä hän pyytää vanhoja TPS-valmentajia mukaan Tepsin talkoisiin.

Talkoisiin lupautui heti torstaina Virtaa päävalmentajana edeltänyt Jortikka.
Teoriassa on hyvä, jos vanhojen partojen kiekkotietämystä saadaan käyttöön. Se on sitä perinnettä. Mutta mites käytännössä? Toivottavasti ei tule liian montaa kokkia soppaa hämmentämään ja toivottavasti erinäiset valtapyrkimykset pysyvät kurissa.
 

Morgoth

Jäsen
Sparrow kirjoitti:
Minut saa hallille aggressiivisella, reippaalla pelityylillä (--> esim. Matti Aho) ja ennen kaikkea positiivisella ilmeellä.

"Haluan aktiivista, reagoivaa pelitapaa" Virta sanoo päivän TSssä. Mitä tuo käytännössä sitten on ja miten näkyy?
 

Turnipsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ihan hyvä että Virta saa tarvittaessa tukea taustalta. Pelkona vain on juuri se, että taustalla aletaan taas vääntämään ja sekoittamaan keitosta ja pakka sekoaa entisestään. Jursinovia varmasti voidaan konsultoida jos tarvetta on, eiköhän Virralla ole Jursin suuntaan ihan hyvät välit?

TS:n jutusta sai sen käsityksen että ainakin ensikaudeksi halutaan tarjota ihan jotain muuta, kuin Bluesin aikaista "Virtakiekkoa". En tiedä olenko sokea noille jutuille, mutta kuitenkin uskoisin tuohon, että ensikaudella pelataan aktiviista ja nopeaa kiekkoa.
 

Anders

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Morgoth kirjoitti:
"Haluan aktiivista, reagoivaa pelitapaa" Virta sanoo päivän TSssä. Mitä tuo käytännössä sitten on ja miten näkyy?
Jos Hantta on ensi kauden päävalmentaja ja tulostaululla on useasti muita lopputuloksia kuin 1-2 olen kuin klapil päähän lyöty. Veikkaan irvistyksen olevan aggressiivisempi ja sitä kautta aktiivisesti reagoidaan kenttätapahtumiin painottomalla puolella.

En mahda mitään, mutta mieleen tulee väkisin ne pelit kun Hantta oli Bluesin päävalmentaja. Tylsää ja tylsempää. Muistutukseksi: Hanttakiekko. Toki tuon jälkeen on vettä virrannut homeisessa Aurajoessa, mutta onko Hanttakiekko muuttunut myös?
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Morgoth kirjoitti:
"Haluan aktiivista, reagoivaa pelitapaa" Virta sanoo päivän TSssä. Mitä tuo käytännössä sitten on ja miten näkyy?

Vanhaa kunnon kaksivaiheista reagointipeliä? Ollut käytössä ainakin 80-luvulta saakka hokissa. Rumasti sanottuna yhdistelmä träppiä ja koko kentän prässiä, joista jälkimmäistä toteutetaan tilanteen niin salliessa.
 

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
Fysiikkavalmentajan saavutukset?

Kauheasti puhutaan Kaskisesta ja Virrasta. Mutta jos miettii, kuinka tahmeaa on molempina syksyinä TPS:n peli sen jälkeen ollut, kun Mika Lehtimäki tuli fysiikkapuolen valmentajaksi, niin en oikein ole vakuuttunut hänenkään saavutuksistaan. (Eikös mies nyt kaksi kautta ole hommaa hoitanut?) Ovatko yleisurheilussa käytetyt metodit oikeita jääkiekkoon, siitä voisi keskustella pitkät tovit.

Joskus muinoin TPS oli liikkuva ja vastustajaa enemmän luisteleva joukkue, kiitos Jursinovin ja lahjakkaiden junioireden, joita tuli ympäri Suomea. Ehkä vertaus siinä mielessä on huono, että muut joukkueet harjoittelevat myös paljon tänä päivänä. Mutta jotenkin heikkoa TPS:n liike on kahtena kautena ollut. Eikös kesällä ne perustat rakenneta, jotta talvella saadaan tehot irti? Tiivis pelitahti kun ei salli kauheaa rääkkiä kesken kauden, näin olen valmentajien selittelyistä ymmärtänyt.

Olisiko siis kesäharjoittelun puolella myös miettimisen paikka? Mitä esimerkiksi Jukka Jalonen tekee HPK:ssa eri tavalla? Hänen valmennuksessaan moni pelaaja on noussut seuraavalle tasolle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös