Nyt tehdään syväluotaava analyysi siitä mikä tässä Seurassa on vialla.
Pääomistajat: Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja
Mesenaatit ovat samaan aikaan sekä kiekkomiehiä, että ihan helvetin kovia bisnesmiehiä. Kummasta syystä he ovat TPS:n pääomistajat - rakkaus Tepsiin vai bisnekseen? Onko tarkoituksena ensisijaisesti edistää Turun Palloseuran menestystä sekä turvata TPS:n taival seuraavaksikin 100 vuodeksi? Vai toimiiko Turun Palloseuran omistuspohja ensisijaisesti vipuvoimana Ratapiha-konseptin läpirunnomiseksi ja TPS:n oma hyöty on sivuvirta? Omistajien sijoitukset TPS:n ovat olleet maallikon silmiin suuria, mutta toisaalta pieniä suhteutettuna omistajien varallisuustasoon sekä pieniä verrattuna siihen millainen tuottopotentiaali Ratapiha-hankkeella on.
Mitä käy TPS:n ja pääomistajien suhteelle, kun Ratapihan elämyskeskus ja asuinalue on runnottu läpi?
________________________________________________________________________________________
HC TPS Turku Oy:n Hallitus
Kai Koskinen, hallituksen pj.
Koskisella on historiaa Peliittojen pääomistajana, HJK:n hallituksen jäsenenä ja ry:n puheenjohtajana.
Normaalisti SM-Liiga -seuran hallituksen puheenjohtaja on luottamustoimi, jota hoidetaan omien töiden ohessa. Kai Koskinen on kokopäiväisesti palkattu tehtävään. TPS ei julkisesti etsinyt päätoimista hallituksen puheenjohtajaa, vaan Kai Koskinen itse otti yhteyttä TPS:n pääomistajiin heidän välisen yhteisen tuttunsa kautta, joka toimii pääomasijoitusmaailmassa, ja esitti omistajille ajatuksensa täyspäiväisestä hallituksen puheenjohtajuudesta, mihin hänet palkattaisiin. Koskinen on kuvaillut tärkeimmäksi tehtäväkseen kokonaisstrategian luomisen. Hän ei omien sanojensa mukaan ole osa Ratapiha-hanketta, mutta ei osaa sanoa paljonko hänen työajastaan kuluu Ratapiha-hankkeeseen liittyvissä tehtävissä.
"– En ole menossa mukaan Ratapihan kokonaishankkeeseen. HC TPS Turku Oy:n puheenjohtajan tehtävä on kehittää yhtiön toimintaa ja osallistua Ratapiha-hankkeeseen niiltä osin, joissa se liittyy yhtiön tai tytäryhtiö Turku Live Oy:n toimintaan. Nähtäväksi jää, kuinka paljon tämä vie aikaani, Koskinen kommentoi."
Koskinen on pysynyt täysin näkymättömissä julkisuudelta viime vuodet.
Veli-Pekka Marin, hallituksen vpj.
Marin on pääomistajien Paananen ja Kodisoja pitkäaikainen ystävä. Hänen siviilityönään on Uplause Oy, jonka hän perusti vuonna 2009 yhdessä Paanasen ja Kodisojan kanssa. Yrityksen tuotteita käyttää mm. TPS, HJK, Jääkiekkoliitto. Oli hallituksen puheenjohtaja kunnes Kai Koskinen palkattiin kokopäiväiseksi puheenjohtajaksi.
Marin on pysynyt täysin näkymättömissä julkisuudelta lähes koko TPS-uransa.
Mikko Kodisoja, hallituksen jäsen.
Lue pääomistajat.
Ilkka Paananen, hallituksen jäsen.
Lue pääomistajat.
Saku Koivu, hallituksen jäsen
TPS-legenda, osakas Ratapiha-hankkeessa. Osa TPS:n "urheilun johtoryhmää".
Päivi Rytsä, hallituksen jäsen.
Otettiin mukaan hallitukseen Logomon toimitusjohtajana, tärkeä palanen Ratapihaa. Turun Liikemiesyhdistyksen hallituksen jäsen, ja käyttänyt asemaansa Liikemiesyhdistyksessä Ratapiha-hankkeen lobbaamiseen.
"(Rytsän palkkaaminen) ei sinällään liity Ratapiha-hankkeeseen" - Koskinen, hallituksen pj.
Erkka Westerlund, hallituksen jäsen
Westerlund on TPS:n merkittävin "taustavoima" ja urheilun johtoryhmän puheenjohtaja. On vaikea arvioida, miten korkeaa operatiivista valtaa Erkka todellisuudessa pitää käsissään. Urheilutoimenjohtaja Urama on Westerlundin rekrytointi ja luottomies Jääkiekkoliitosta. Uraman palkkaama maalivahtivalmentaja/yleisvalmentaja Moisanen taas omaa 10 vuoden yhteisen Lukko-historian Uraman kanssa.
Westerlundin mielenkiinto toimia TPS:ssä ei julkisuuteen annettujen tietojen perustella niinkään kohdistu arkipäiväiseen tuloksentekoon Liiga-kiekossa vaan TPS:n laajempaan yhteiskunnallisen vaikuttamiseen, hyödytti se sitten suoranaisesti TPS:n Liiga-joukkueen kiekkomenestystä tai ei. Westerlund haluaa TPS:n olevan koko jääkiekkomaailman keihäänkärkeä "kulttuurimuutoksessa valmentajakeskeisestä jääkiekosta urheilijakeskeiseen jääkiekkoon". Näkee suurimmat parannuskohteet "ihmispotentiaalin hyödyntämisessä, henkisessä kasvussa". Pitää TPS-organisaation tärkeimpänä jääkiekkotehtävänä "rakastuttaa nuoret ja lapset jääkiekkoon".
”Hän haluaa auttaa muovaamaan paitsi jääkiekon myös koko suomalaisen urheilun tulevaisuutta. Ja sen kautta suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuutta.”
Sofia Virta, hallituksen jäsen
Vihreiden puheenjohtaja.
"Sofia Virta on tehnyt työtä haastavista olosuhteista tulevien lasten ja nuorten parissa. Hänellä on myös osaamista ja näkemystä vihreään siirtymään, mikä on keskeinen kysymys Turun Ratapihan monitoimiareena ja Artukaisten liikuntakeskus -hankkeissa" -Koskinen
_________________________________________________________________________________________________________
Urheilun johtoryhmä: Erkka Westerlund (pj.) Saku Koivu, Rauli Urama
Westerlund ja Urama keskeiset TPS-jääkiekon operatiiviset vallankäyttäjät. Vuonna 2019 edellinen urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki olisi halunnut erottaa Jääkiekkoliiton mieheksi profiloituneen Kalle Kaskisen, mutta TPS:n hallitus (johon Westerlund oli liittynyt kaksi kuukautta aikaisemmin) ei antanut lupaa valmentajan erottamiselle. Seurauksena Niittymäki irtisanoutui: "en voi jatkaa tehtävässäni urheilutoimenjohtajana haluamallani tavalla".
Huhujen mukaan edellinen TPS-valmentaja Jussi Ahokas koki kovaa painostusta ja mikromanagerointia urheilun johtoryhmän suunnasta ja oli lopulta tyytyväinen saatuaan potkut ja päästessään pois Turusta ja Tepsistä. Huhujen mukaan Uraman palkkaama vanha tuttu Ari Moisanen ollut keskeinen tekijä valmennusryhmien ja urheilujohdon välisissä ristiriidoissa.
________________________________________________________________________________________________
Yhteenveto:
Puolella TPS:n hallitusjäsenistä on selkeä linkki Ratapihaan. Jäljelle jäävästä nelikosta Marin on pääomistajien vanha liikekumppani ja kaveri, Koskinen taas hankki itse itselleen työpaikan hallituksen puheenjohtajana pääomistajien ja hänen yhteisen bisnestuttavansa kautta. Westerlund vetelee naruista operatiivisella puolella, palkkaa omia luottomiehiään ja he palkkaavat omia luottomiehiään. Westerlundin mielenkiinto ei kuitenkaan ole suoranaisesti Turun Palloseurassa, vaan laajemmin yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä niin Turussa, Varsinais-Suomessa kuin lopulta koko Suomessakin. Sofia Virta on rekrytointina osa Westerlundin ja TPS:n hallituksen yhteiskunnallista visiota:
"TPS kokoaan suurempi yhteiskunnallisesti"
"Turun seudusta vieläkin parempi paikka elää"
"Ihmislähtöinen toimintakulttuuri, rikastava vuorovaikutus, tuemme yksilön fyysistä, sosiaalista ja henkistä kasvua"
"Tuemme lasten ja nuorten henkistä kasvua"
"Olemme edelläkävijä yhdenvertaisuuden edistämisessä"
Oma kysymykseni on, että onko HC TPS Turku Oy:n hallituksessa tai sen operatiivisessa johdossa enää lopulta yhtään ainoaa henkilöä, jolle Turun Palloseuran menestys jääkiekkoseurana on koko toiminnan ensisijainen tarkoitus? Onko meillä sellainen johtokunta, jolle TPS on vain työkalu muiden tavoitteiden saavuttamiseksi, oli ne sitten kaupunkikehitysbisnestä tai yhteiskunnallista vaikuttamista? Ihan kivoja juttuja siellä funtsitaan ja puuhastellaan, mutta kyllä minun mielestä jumalauta HC TPS Turku Oy:n johtoportaan pääasiallisen tavoitteen tulisi olla menestyvän jääkiekkotoiminnan mahdollistaminen Turun Palloseuran logon alaisuudessa.
Jos TPS tippuu mestikseen tai menee konkurssiin, siirtyykö meidän johtoryhmämme vain jatkamaan TPS:stä riippumattomien päämäärien ja visioidensa ajamista toisten seuralogojen alle, vai murtuuko heidän maailmansa ihan yhtälailla miten kymmenien ja kymmenien tuhansien TPS-kannattajien jääkiekkomaailma murtuu? Epäilen.