Just niinkuin herra Kettu sanoi niin aika pienillä "kikoilla" olisi tyhjänpäiväisestä ennakosta saatavissa hyvä. Jo pelkän loukkaantumistilanneinsidekappaleen lisääminen antaisi lisäarvoa jolloin ennakko palvelisi tarkoitustaan. Luulisi äijiä kiinnostavan kritiikki ja raporttien laatu kun kerran omalla nimellään juttuja tekevät. Ei nuo kovin kummoisia näyttöjä ole jos tätä tointa on tarkoitus käyttää ponnahduslautana toimittajauralla eteenpäin.
Ettei aina menisi vain pelkäksi haukkumiseksi, niin yritän heittää välillä vähän rakentavaakin kritiikkiä. Tuossa snookeria seuratessani nautin "toisenkin" lasillisen valkoviiniä, joten pahoittelut mahdollisista kirjoitusvirheistä jo etukäteen. Televisiota katsellessani mulla oli viinipullon lisäksi käsillä kynä ja pala paperia, johon tein ranskalaisia viivoja ajatuksista ja ideoista, joita itse haluaisin lukea otteluennakoista.
Perimmäisenä ajatuksenani on tietenkin ensi tiistain TPS-Blues -otteluennakko. Tarkistin parit tilastot ja ajattelin kirjata ideani myös tänne. Nämä ovat sitten aivan vapaasti lainattavissa, jos joku näkee ideani asiallisiksi.
TPS-Blues 21.09.2010
Ensinnäkin molemmilla joukkueilla on tappio alla. Blues hävisi kotiavauksensa HIFK:lle 0-2 ja Ässät koulutti turkulaisia Isomäen lauantai-illassa numeroin 6-3. Kahdessa ottelussa TPS:n onnistujia pisteiden valossa ovat olleet Vahalahti (0+4=4), Hauhtonen (2+1=3) ja Venäläinen (1+2=3). Myös Trabuccon (2+0=2) ja Kivenmäen (0+2=2) nimet voi olla hyvä mainita. Bluesista ei onnistujia ainakaan tällä saralla voida toistaiseksi nostaa esiin. Pitänee kuitenkin mainita myös Jere Karalahden ulosajo heti ensimmäisessä Blues-ottelussaan.
Avainkohtia:
- TPS-puolustus/-maalivahtipeli
Kahdessa ottelussa on mennyt omiin jo kymmenen maalia. Saako puolustus apua sairastuvalta? Jatkaako Engren? Loukkaantuiko Grand-Pierre? Uskoisin kokoonpanomuutoksia tulevan myös hyökkäykseen, vaikka se taitaa tällä hetkellä olla ainoa osa-alue, joka toimii edes jotenkuten.
- Blues-hyökkäys/-maalinteko
Blues on pelannut ainoastaan yhden ottelun ja hävisi kotiavauksensa HIFK:lle nollilla. Bluesilla on potentiaalisia 15 maalin miehiä ainakin viisi: Immonen, Kähkönen, Lammassaari, Luttinen ja Öhman. Ketä heistä avaa kauden 2010-11 Bluesin maalihanat? Missä on Jere Sallinen?
- TPS:n vaikeudet kotipeleissä vs. Blues
Jostain syystä Blues on viime aikoina ollut yllättävän vaikea vastus TPS:lle Turkuhallissa. Viimeisen kolmen kauden aikana joukkueet ovat kohdanneet toisensa Turussa seitsemän kertaa. Voitot ovat menneet Bluesille selvästi 5-2 ja maalit 18-13. Kaudella 2009-10 TPS tosin voitti molemmat ottelunsa Turussa. Sitä ennen Blues haki viisi kertaa peräkkäin täyden pistepotin Turkuhallista.
- TPS vs. Blues kaudella 2009-10
TPS ja Blues kohtasivat viime kaudella toisensa viidesti; kahdesti Turussa (TPS-BLU 3-2 ja 4-3) ja kolmasti Espoossa (BLU-TPS 4-3, 1-4 ja 3-2vl). Voitot menivät siis TPS:lle 3-2. Yhtä ottelua lukuunottamatta kaikki ottelut päättyivät maalin erolla suuntaan tai toiseen, mutta vain yhdessä ottelussa ratkaisu ei löytynyt varsinaisella peliajalla. Tiukkaa tullee olemaan tiistainakin. Voittaja löytynee maalin erolla; ehkä vasta jatkoajalla?
Seurattavia pelaajia:
Jere Karalahti - ilman muuta, jos ei ole heti pelikiellossa (tuskin)
Stefan Öhman - kaudella 2009-10 tehot 3+0=3 TPS:n verkkoon
Petri Lammassaari - oma veikkaukseni Bluesin kauden avausmaalin tekijäksi; kahdeksan laukausta IFK-ottelussa
Miika Huczkowski - pelaa entisiä seurakavereitaan vastaan
Ville Vahalahti - kaudella 2009-10 tehot 3+2=5 Bluesia vastaan
Tomas Plihal - kaudella 2009-10 tehot 1+4=5 Bluesia vastaan
Robin Bergman - näyttöpaikka on, tehoja odotetaan, riittääkö aika?
Usein tulee puhetta tiettyjen pelaajien onnistumisista vain tiettyjä joukkueita vastaan. Esim. Kai Nurmisen sanottiin aina jäävän nollille kovia vastustajia vastaan ja takovan kovia pisteitä ennakolta heikompia joukkueita vastaan. Tällaiset asiat tulisivat helposti esille hyvin laadituissa ennakkojutuissa. Mahdollisesti kannattaisi mainita myös poislähteneiden pelaajien pisteet tulevaa vastustajaa vastaan.
Tässä Blues-esimerkissä TPS:sta ovat poistuneet Aki Uusikartano (viime kaudella 3+2=5 vs Blues) ja Ilari Filppula (1+3=4) sekä oletettavasti edelleen sairastuvalla oleva Michal Birner (2+1=3). Tämä tarkoittaa sitä, että TPS:sta on pakko löytyä uusia ratkaisijoita Bluesia vastaan. Vastaavasti Bluesin riveistä löytyvät käytännössä kaikki viime kaudella TPS:a vastaan onnistuneet pelaajat. Ainoastaan Jere Sallinen (0+3=3) ei pelannut HIFK:ta vastaan ja Gabriel Spilar (1+1=2) on vaihtanut maisemaa.
Ei se otteluennakon rakentaminen voi tämän vaikeampaa olla. Miten nuo yksittäiset ideat sitten saa koottua yhtenäiseksi tarinaksi, on taas toinen juttu. Eiköhän ammattinsa osaava toimittaja tuon kuitenkin pysty ratkaisemaan? Tiivistettynä:
- pieni katsaus molempien joukkueiden pariin edelliseen otteluun: mitä hyvää, mitä huonoa
- pieni katsaus molempien joukkueiden kuumiin pelaajiin ja epäonnistujiin
- pieni katsaus joukkueiden yhteiseen historiaan vaikka parilta edelliskaudelta
- pieni katsaus aiemmissa keskinäisissä otteluissa onnistuneisiin pelaajiin
- pieni katsaus pelaajiin, joilla on yhteyksiä vastustajajoukkueeseen
- pieni katsaus onko joukkueilla/tietyillä pelaajilla jotain keskinäisiä jännitteitä jne.
Noilla ranskalaisilla viivoilla pystyisi mun mielestäni rakentamaan jo hemmetin kattavan ennakkopaketin mistä tahansa ottelusta. Kaavoihin ei pidä missään nimessä kangistua, mutta jonkinlainen runko on aina hyvä olla olemassa. On täysin turhaa mainita jokaisessa TPS-Jokerit -otteluennakossa 90-luvun hegemoniaotteluista tai jokaisessa TPS-Ässät -ennakossa porilaisesta hulluudesta tai... Ymmärrätte varmaan idean?
Jotenkin tähän tyyliin rakennettuja ennakkojuttuja ainakin itse haluaisin lukea. Tietysti se vaatii toimittajalta vähän enemmän paneutumista kuin nykyiset juosten kustut ennakot. Kyse onkin vain siitä, että käytetäänkö ennakon kirjoittamiseen 15 minuuttia vai tunti ja 15 minuuttia. Pienillä ennakkovalmisteluilla tuon varsinaisen kirjoittamisenkin pystyy tiivistämään johonkin puoleen tuntiin tai ehkä jopa sinne nykyisinkin käytettyyn viiteentoista minuuttiin.
Kauden aikana näkee, mitä kesällä on tehty. Se pätee niin pelaajiin kuin toimittajiinkin! Pieni päättyneen kauden tilastojen läpikäynti ei varmasti ole liikaa vaadittu ammatistaan ylpeältä toimittajalta. Sen pystyy amatöörikin hoitamaan vaikka yhden illan aikana muutaman oluen voimalla, jos vain kiinnostusta asiaan on riittävästi.