No sitten jos haluat asetella asian tuolla tavalla, niin sitten olen tuolla perusteella harhainen. Kun lähdetään perkaamaan vuoden 2017, 2018 ja 2019 vuoden pudotuspelejä, niin 2017 pudotuspeleissä jokainen peli päättyi maalin erolla ja viidessä näistä otteluista mentiin jatkoajalle. Capitals ei tietenkään tuona vuonna voittanut Stanley Cupia, mutta oli äärimmäisen vahva joukkue, jonka Toronto pystyi pudotuspeleissä haastamaan melkein tasapäisesti. En minä itse näe mahdottomana, että tuona keväänä joukkue olisi voinut pelata muitakin hyviä sarjoja ja haastaa tosissaan mestaruudesta. Epätodennäköistä se olisi toki ollut tuolloin. 2018 hävittiin Bruinsille seitsemässä pelissä ja sekin oli tasainen sarja. Joukkue oli runkosarjassa viidentenä nimenomaan Bozakin ja JVR:n kanssa, eli jos tuolla joukkueella ei ollut mitään mahdollisuuksia mestaruuteen, niin aika harvan joukkueen kannattaa NHL:ssä toimia ostajana.
2019 playoffeissa Toronto hävisi Bostonille seitsemännessä ottelussa, johti sarjaa 3-2 ja tämän sarjan jälkeen Bruins eteni vakuuttavasti finaaleihin, joissa hävisi Bluesille seitsemännessä ottelussa. Minusta on typerää lähteä hirveästi selittelemään tai jossittelemaan, mutta Toronto pelasi tuon sarjan todella rikkinäisellä puolustuksella. Dermottin olkapää esti käytännössä fyysisen pelin ja laukomisen, jonka takia olkapää leikattiin heti kauden jälkeen. Gardinerin selkä hajosi jo helmikuussa, mutta mies pystyi puolikuntoisena pelaamaan kuitenkin pudotuspelejä. Kadrin tapaukseen ei nyt tarvitse hirveästi lähteä, mutta Nylander joutui kesken sarjan johtamaan omaa ketjuaan. Toronto hävisi tuon sarjan, mutta kuudes peli pelattiin kotona, jota Toronto johti 1-0. Hallitsi peliä täysin ja typerän hyökkäyspään johdosta Boston pääsi ylivoimalle, jonka käytti hyväkseen. Isoin ero tuli erikoistilanteissa ja Babcockia vietiin peluutuksessa pahasti, tuskin ongelmat valmennuksen ja pelaajien välillä alkoivat tuon sarjan jälkeen. Eiköhän ongelmia ollut ennen sitäkin, joten olosuhteisiin nähden Toronto pelasi miehekkään sarjan tulevaa finalistia vastaan.
Yksikään asiantuntija ei pitänyt Capitalsin mestaruussaumoista 2018 tai St. Louis Bluesin 2019. Silti luovuttajat harvemmin voittavat yhtään mitään yhtään missään. Tampa Bayn piti kävellä viime keväänä mestaruuteen ja Nashville on ollut suosikki jo monta vuotta. Ennakkoarviot eivät aina mene oikein ja tärkeintä on pitää tuota mestaruusikkunaa auki.
Toki aina voidaan kysyä millä hinnalla se halutaan tehdä, mutta pitäisi jokseenkin outona tilannetta että liigan top10 joukkue lähtee myymään kesken kauden kolmossentteriä ja kakkosketjun laituria, koska toimistolla uskotaan että joukkue on niin paska, ettei se voisi voittaa mestaruutta kuitenkaan. Tietysti voidaan ajatella, että pelaajat tyytyvät tilanteeseen, jossa oma pomo heiluttaa toimiston ikkunasta keskisormea ja pelaavat tämän jälkeen entistä suuremmalla sydämellä. Lamorielloa kritisoin itse muutamasta asiasta, mutta eiköhän hän jotain tajua joukkueen rakentamisesta. Itse olisin jättänyt Plekanecin aikanaan hankkimatta, mutta kuten aiemmin mainitsin ei Toronton sentterileveys selkeästi olisi kestänyt Bozakin treidaamista, kun syvyyttä haettiin muutenkin kaupoilla. Dubas olisi voinut Gardinerin treidata tosiaan edellisenä kesänä, mutta joukkue oli tässä vaiheessa edellisellä kaudella runkosarjan 5. ja joku voisi ajatella, että nuorta joukkuetta kannattaisi ehkä sittenkin vahvistaa?
Minusta tämä Muzzinin sopimuksen kritisointi on siltä osin huvittavaa, että fanit ovat huutaneet kausi kauden perään, että pitää saada parempi puolustus. Muzzin on selkeä vahvistus takalinjoille ja verrattuna muihin saman ikäisiin pelaajiin tuo sopimus on täysin linjassa. Miehestä maksettiin ykköskierroksen varaus, josta saatu vastine kasvaa tuon sopimuksen mukana. Lamoriello ei saanut tehtyä pelaajakauppoja, joissa joukkueeseen olisi saatu laatupuolustajia. Dubas on tehnyt tuon Muzzin kaupan ja selkeä viesti sen lisäksi on ollut, että Toronto on puolustajien perässä. Olettaisin että syy miksi näihin kauppoihin ei ole lähdetty on se, että hinta ei ole ollut sopiva. Tämä sama asia on todennäköisesti myös syynä siihen miksi Barrieta tai Gardineria ei ole vaihdettu pois, eli pelaaja olisi pitänyt korvata toisella ja markkinoilta ei ole löytynyt sopivaa kohdetta.
@bftw tuolla jo aiemmin sanoikin, ettei kauppoja voi pakottaa. Yleisesti jos katsotaan koko liigaa, niin puolustajien arvo on todella korkea ja kauppoja ei ihan hirveästi tehdä. Toisaalta esimerkiksi Sabres on hankkinut noita rightin puolustajia ison liudan, voidaan kysyä miksi Toronto ei ole näihin kauppoihin päässyt väliin, mutta onnistumisprosentti on ollut siitä huolimatta melko huono. Pääosin nuo puolustajat pitää itse kasvattaa, jonka takia Torontolla tuskin on halua luopua esimerkiksi Liljegrenistä tai Sandinista, todennäköisesti näitä kahta kysellään ensimmäisenä kun kauppoja hierotaan.
Toki voidaan ajatella, että jos kaikki mahdolliset pelaajat (Bozak, JVR, Komarov, Gardiner, Barrie) olisi vaihdettu jatkuvasti varausvuoroihin ja lupauksiin, niin jossain kohti niitä olisi niin paljon että ne voitaisiin survoa kaikki yhdessä nipussa Josh Mansoniin tai Colton Paraykoon. Pakottaa vastustaja kaupoille riittävällä ylihinnalla, mutta melkoista jossittelua se on tämäkin. Eikä tästäkään hirveästi esimerkkejä ole, tuskin noita 1. ja 2. kierroksen varausvuoroja vaihdeltaisiin syvyyspakkeihin tai kolmossenttereihin, jos niillä oikeasti voitaisiin ostaa edes kakkoskorin puolustajia.
Joukkueet kuitenkin niin tekevät ja syy on se, että kyseessä on ammattilaisurheilu, eikä Playstationilla pelattava kaveriliiga. Kilpailukykyinen joukkue pitää pystyä kasaamaan, jotta oikean sauman sattuessa joukkue voi iskeä ja taistella Stanley Cupista. Viime vuosina mestaruudet ovat menneet pääosin ihan tavallisille joukkueille, joiden mestaruusikkuna oli auki ja palaset loksahtivat kohdalleen. Chicagon dynastiasta on tultu alaspäin. Tänä keväänä taas voidaan ihmetellä miten Tampa Bayn käy, siinä on erinomainen esimerkki joukkueesta jota on pitkäjänteisesti koottu ja ladattu laatupelaajilla, siitä huolimatta tuloksena ei ole ollut vieläkään mestaruutta. Jostain syystä muutkin joukkueet esimerkiksi Hurricanes riehuivat tosissaan markkinoilla, eikö heidänkin olisi kannattanut vain myydä pelaajia?
ps. Etsi tuolta joukkueesta ne huonot sopimukset Marnerin sopimuksen lisäksi, niitä ei tällä hetkellä hirveästi löydy. Ei toki täysiä ryöstöjäkään, mutta toisaalta Riellyn ja Kadrin sopimuksetkin muuttuivat sellaiseksi vasta siinä vaiheessa, kun pelaajien taso nousi parin pykälän verran kesken sopimuskauden. Matthewsin, Tavaresin tai Marnerin kohdalla tähän ei ole mahdollisuuttakaan, mutta esimerkiksi Nylander, Kapanen, Johnson, Engvall tai Holl voivat sellaiseen pystyä.
Muutenkin puolustuksen osalta Torontolla on nyt kasassa nippu, joka toivottavasti pystyy kasvamaan ja nostamaan tasoaan, eli Dermott, Holl, Liljegren, Sandin tai sitten pitämään nykyisen tasonsa ainakin seuraavat pari kautta eli Muzzin ja Rielly. Eiköhän Dubas pyri kesällä hakemaan tuohon sen kolmannen palasen kahden viimeksi mainitun jatkoksi, mutta se vaatii myös sopivan kauppakumppanin löytymistä. Niin kauan kuin esimerkiksi Dumban hinta on Nylander, niin voi olla että sitä ei löydy...