TOP 5-ketju

  • 434 509
  • 4 766

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Top 5 Suomen kansallismaisemat

1. Koli
2. Punkaharju
3. Snappertunanjoki-Fagervik
4. Imatrankoski
5. Merellinen Helsinki

Top 5 Suomalaiset linnat

1. Olavinlinna
2. Hämeen linna
3. Turun linna
4. Raaseporin linna
5. Oulun linna
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Top-5 keksityt keksijät

Sir Francis Chat

Keksi 1667 Lontoon Romfordissa chat-keskustelun, jonka avulla ihmisten on mahdollista keskustella toistensa kanssa reaaliaikaisesti. Aluksi Chat veisti keskustelut tammitauluille ja niiden pian saavutettua suuren suosion sai hän kutsun kuningas Jaakko II:n hoviin. Lontoossa Sir Francis käytti chat-taulujen materiaalina lähinnä norsunluuta, joka säilyi chat-taulujen pääraaka-aineena 1800-luvun loppuun, jolloin mehiläisvaha korvasi sen hintansa ja helpon käytettävyytensä takia. Jaakko II seurannut Vilhelm III Oranialainen löi Francis Chatin ritariksi vuonna 1691 kiitoksena tämän palveluksista Hänen Majesteetilleen.


Eric Tobac

Eurooppalaisten tietoon tupakointi tuli Kristoffer Kolumbuksen löytöretkien tuloksena. Kerrotaan, että kun Kolumbus astui maihin jollakin Karibian saarella 1492, hän kohtasi alkuasukkaita, jotka polttivat maissin- tai palmunlehtiin käärittyä tupakkaa. Kolumbus sai myös lahjaksi näitä sikarin kantamuotoja. Varsinaisen modernin savukkeen kehitti kuitenkin hollantilainen jaarli Eric Tobac vuonna 1775. Tobac oli johtanut Alankomaiden kauppakomppaniaa Etelä-Intian Keralassa ja oli ihastunut paikallisten tapaan kääriä tupakka siroksi lieriöksi, joka teki varastoimisen helpommaksi ja kesti paremmin monsuuniajan jatkuvaa kosteutta. Tobac jatkokehitti tuotetta lisäten siihen mm. salpietarista valmistettua säilöntäainetta ja korkkipuun kuoresta tehdyn filtterin, joka mahdollisti savukkeiden laajemman kuljetuksen Keralasta Euroopan markkinoille, koska ne kestivät nyt paremman säilyvyytensä takia kuuden kuukauden merimatkan.


Diego Manguiera

Portugalilainen seikkailija, joka kartoittaessaan Madeiran saarta vuonna 1501 kuningas Alfonso III:n nimissä ihastui prostata-alkuperäiskansan yli tuhat vuotta käyttämään luonnonpisoaariin, Tazón de Orinaan. Sen olivat neoliittisen kauden vuoristojäätiköiden sulamisvedet kaivertaneet juuri oikean muotoiseksi ja tuo jo kadonnut luonnonkansa oli asettunut alueella asumaan pääasiassa tämän harvinaisen geologisen muodostuman takia. Manguiera kopioi muodostuman muodon käsin kovertamaansa esipisoaariin ja alkoi pian valmistaa niitä manner-Portugalissa Penan käsityöläisalueella, lähellä historiallista Sintran kaupunkia. Sintrassa matkailija voi nähdä tänäkin päivänä vanhimman säilyneen Manguieran veistämän pisoaarin vuodelta 1521, joka tosin ei ole enää käytössä. Vanhin yhä käytössä oleva urinaali kaupungissa on vuodelta 1741, vanhan kaupungin, Cidade de Malcheiroson, kapeilla kujilla, joka sekin on Manguieran tuotantoa. Keksintö yleistyi laajemmin 1800-luvun puolivälissä modernin sanitaation levitessä ensin Euroopan kasvaviin teollisuuskaupunkeihin ja myöhemmin Pohjois-Amerikkaan.


James Cassette


James Cassette syntyi Michiganin St. Braunin kaupungissa 1946 ja kunnostautui kouluaikanaan ahkerana radioamatöörinä ja elektroniikkaharrastajana. Hän kehitti jo 15-vuotiaana omatekoisen Delta Tape©-tallenusformaatin, joka ei kuitenkaan yleistynyt, koska nauhan pääraaka-aineena käytetyn volframin korkea maailmanmarkkina hinta ei tehnyt massatuotannosta taloudellisesti kannattavaa. Cassette jatkoi tallennusteknologian parissa omassa yrityksessään ja kehitti sekä julkaisi C-kasetin Yhdysvaltojen markkinoille 30. tammikuuta 1960 Chicagon Radio Show -tapahtumassa. Kasettia alettiin myydä Euroopassa vuotta myöhemmin. C-kasetteja käyttivät aluksi lähinnä virkamiehet ja USA:n armeija mm. saneluun, mutta 1970-luvulla ne yleistyivät kotikäyttöön edullisten soittimien kehittymisen myötä. Cassette myi perustamansa yrityksen JCI:n (James Cassette Inc.) vuonna 1979 Sonylle, joka toi markkinoille ensimmäisen kannettavan soitimen, Sony Walkmanin. Nykyisin Cassette elää vaimonsa kanssa Kalifornian Paloma Hills:n ekoyhteisössä.


Mandfred von Second

Modernin ajanmittauksen isä von Second syntyi vuonna 1789 saksalaisen aatelisperheeseen Friisinmaalla Luoteis-Saksassa. Jo nuorella iällä hän osoitti hämmästyttävää taitoa arvioida erilaisten tapahtumien kestoa ja kehitti lapsena useita laitteita, jotka mittasivat mm. päivän pituutta ja vuoroveden vaihtelua. Ensimmäisen varsinaisen sekunteja mittaavan kronografin von Second valmisti metallurgi setänsä kanssa 15-vuotiaana 1804. Tuolloin varsinaista sekunnin käsitystä ei vielä ollut standardoitu, mutta von Second käytti määritelmänään keskiaikaisen keksijän, Roger Baconin, kuunkiertoon perustuvaa rytmitystä. Myöhemmin hän tarkensi määritelmän vastaamaan 39,1 tuuman pituisen hopeaheilurin täyttä liikekaarta jaettuna 60:llä. Sekunti asetettiin vakioyksiköksi 1825 Pariisin tiedeakatemian päätöksellä, mutta sen käyttö yleistyi laajemmin vastan 1860-luvulla, kun Pohjois-Amerikan rautatieyhtiöt ottivat sen käyttöön luodakseen standardiajan kasvavan liikennemäärän takia. Euroopassa sekunti otettiin käyttöön 1870-luvulla. Suomen suuriruhtinaskunnassa se määrättiin viralliseksi ajan yksiköksi 1871, heti toisena Euroopassa Itävalta-Unkarin jälkeen. Nykyisin alkuperäistä von Secondin heiluria säilytetään Pariisin Musée du Temps’ssä.
 
Viimeksi muokattu:

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
@cottonmouth mälyttömän magnifisenttejä listoja tarjosit! Varsinkin tuon Diego Mangueira, oli uusi tuttavuus minulle. Näin eurooppalainen sivistys etenee tänne perämettillekin.
Pukkihyppely ei taida olla enää muotia. Aikoinaan oli muuten Riihimäellä elokuva Pukki sängyn laidalla. Olin pettynyt, ei siinä ollut lainkaan karjanhoidosta kyse.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Top-5 laatikot:

1. Makaronilaatikko
2. Lanttulaatikko
3. Muovilaatikko
4. Liha-perunalaatikko
5. Pahvilaatikko
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Top-5 Pukit, osa kolme

1. Gävlebocken - isokokoinen olkipukki Gävlen Slottstorgetilla
2. valepukki - "Puhun niin totta kuin osaan."
3. Seppo Pukkila - Suomen Saunaseura
4. Nuuttipukki - suomalaiskansallinen perinnehahmo
5. pukkilaakeri - kahden elementin välinen osa, joka ohjaa niiden liikettä suhteessa toisiinsa
 
Viimeksi muokattu:

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Viimeksi muokattu:

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Top-5 Pukit, osa viisi

1. Pukki paratiisissa - suuren kansainvälisen suosion saanut tanskalainen seksikomedia vuodelta 1962
2. pukkinosturi - satamanosturi, ammattikielellä Goliath-nosturi
3. kilipukki - nuori urosvuohi
4. pukkihyppy - liikuntasuorite
5. pukkimokka - mokaksi käsitelty vuohennahka
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Top-5 Pukit, osa kuusi

1. paha pukki - karikatyyri Joulupukista
2. Paha pukki - vuonna 2003 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen komediaelokuva
3. pukkisänky - nukkuma-alusta
4. jauhopukki - linnunpesissä, lahopuussa ja ihmisasunnoissa kaikkialla maailmassa tavattava kovakuoriainen
5. Valepukki - Marko Ukkolan vuonna 2004 Kemin ammattikorkeakoulussa ohjaama fiktiivinen lyhytelokuva
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Top-5 Pukit, osa seitsemän

1. Pukinmäen asema - pääkaupunkiseudun lähiliikenteen rautatieasema rataosalla Helsinki–Riihimäki
2. Sipe Santapukki - Apulanta-yhtyeen rumpali
3. Pukinmäki - kaupunginosa n:o 37 Koillis-Helsingissä
4. Schürzenjäger - Itävallassa vuonna 1973 perustettu rock-yhtye, joka yhdistelee musiikkiinsa kansanmusiikin vaikutteita. Schürzenjägerin alkuperäinen nimi oli "Zillertaler Schürzenjäger", mutta ensimmäinen sana poistettiin yhtyeen nimestä ennen vuonna 1996 julkaistun Träume sind starker -albumin ilmestymistä. Yhtye julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa vuonna 1977 ja jatkaa levytysuraansa edelleen. Yhtyeen nimi voidaan myös vapaasti kääntää "naistenmiestä" tarkoittavaksi termiksi "pukki". Yhtyeen kotisivut.
5. "Pukki kaalimaan vartijana." - sanonta
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
TOP 5 Spotifyn kautta kuuntelemani artistit vuonna 2017, mikäli sieltä tulleita statistiikkoja on uskominen.

1. The Jesus and Mary Chain
2. Astrid Swan
3. The Coathangers
4. Don Huonot
5. Midnight Oil

Hieman yllätti. Jesse ja Maria oli ainakin kausiluontoisesti tiiviissä kuuntelussa kahden tämän vuoden aikana näkemäni keikan ympärillä. Ilmeisesti kun kuitenkin on kohtalaisen laaja tuotanto, niin sen läpikuunteleminen nostaa määriä tuntuvasti.

Kun noista Coathangersia lukuunottamatta omistan kaikkien lähes koko tuotannon fyysisenäkin, tästä voinee vetää johtopäätöksiä, että olen Spotifyn kautta tahkonnut niille jotain sentin murto-osia lisätuloja ennemmin kuin syönyt tuloja.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mistä nämä saa esille?
En tiedä saako mistään manuaalisesti, mutta sähköpostiin tuli linkki, mistä löytyi kaikenlaista tilpehööriä. Olisi vaan voinut tulla vasta vuden loputtua.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Setämiehet
TOP-5 idioottimaisimmat "taiteenlajit"

1. Beatboxing (tai miten vitussa se nyt kirjotetaankaan)
2. Flatulismi eli pierutaiteilu. Miltei sama kuin yllä mutta soittimena toimii reccureikä.
3. Performanssitaide tyyliin Teemu Mäki. Eli tapetaan kissa kirveellä ja runkataan smegmat päälle. Tai raiskataan auto pakoputkeen tms.
4. Tanssiminen noin yleensä.
5. Abstrakti maalaus. Eli tyyliin vedellään erivärisiä viivoja kankaalle ja sanotaan että siinä ilmenee pelsepuupin sielun tuska.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
TOP 5 Spotifyn kautta kuuntelemani artistit vuonna 2017, mikäli sieltä tulleita statistiikkoja on uskominen.
Oma kärkeni:

1. Lana Del Rey
2. Jenni Vartiainen
3. Chisu
4. Marina and the Diamonds
5. Irina

Musiikkia olen kuunnellut Spotifyn kautta tänä vuonna näköjään 74 741 minuuttia (eli yli 1200 tuntia), mikä olisi n. 50 päivää ympäri vuorokauden kuunneltuna. Pelkästään Spotifysta.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Hei Spotify listoja! Jee mäkin teen.

Top-5 kuunnelluimmat artistit Spotifyssa 2017
1. Pintandwefall
2. Ajattara
3. Myrkur
4. CMX
5. Bob Malmström

Top-5 kuunnelluimmat kappaleet Spotifyssa 2017
1. Skøgen Skulle Dø - Myrkur
2. Quantum Mystic - YOB
3. Beyond the Veli - Fall of Efrafa
4. Empire of Fire - Imperial State Electric
5. Prepare the Ground - YOB

Musiikkia tuli kuunneltua Spotifyn kautta vaatimattomat 49 818 minuuttia. Ihan hyvin vietettyä aikaa.
 

Snacilep

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahen Pelicans, Leijonat, Ukraina
TOP 5 ampiaiset:

1. Thaumatodryinus tuukkaraski
2. Yleinen ampiainen
3. Herhiläinen
4. Aasian jättiherhiläinen
5. Saksanampiainen
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Top5 -pääomat:
1. Oma pää (head)
2. Paljon pääomaa tilillä (olisikin)
3. Pää-Oma, ylimmäinen saksalainen isoäiti
4. "Oma pää on pysynyt puhtaana, Suomi johtaa olympiafinaalia 5-0 kun kolmannen erän kaksi viimeistä minuuttia lähtevät käyntiin..."
5. Karl Marxin Pääoma-teos polttoroviolla
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Top5 - neekerit

1. neekeri (haukkumasana tai Kimmo Kapanen)
2. neekerisankkeri (sukupuolitauti)
3. sanomalehtineekeri (vanhahtava nimitys sanomalehtitoimittajasta jonak käsiin on jäänyt painomustetta)
4. neekerihollanti (Yhdysvaltain neitsytsaarilla puhuttu, nykyisin jo kuollut kieli)
5. neekerinsuukko (Brunbergin valmistama pahanmakuinen makeinen)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös