En saa kiinni mitä tarkoitat...
Mun ”agenda” oli että vaikka Hirvonen aloitti hyvin, niin ei auttanut vaan otteet oli heikkoja ja peli tappiollista. Appelgren taas pelasi erinomaista alaketjujen voittollista sentteripeliä aloituksista huolimatta.
Enhän mä nyt tietenkään sitä tarkoittanut että loistava aloittaja ei voisi olla huippupelaaja. Pointti oli että aloituksilla on sentterin pelissä yleistä mielipidettä pienempi merkitys. Aina tietysti plussaa jos osaa hyvin aloittaakkin.
Lainasin tämän sinun tekstistä:
"Miten on mahdollista että huonoin aloittaja vie parasta aloittajaa mennen tullen käytännössä kaikissa tilastoissa? Luonnollisesti siksi että aloitustilasto on yliarvostettu."
Eikö Hirvonen ja Appeli sitten muka sopineet sinun agendaasi, että aloituksilla ei ole merkitystä ja huono aloittaja voi olla parempi kenttätapahtumissa kuin hyvä aloittaja?
Minä taasen halusin tuoda esiin, että löytyy myös hyvillä aloitusprosenteilla olevia pelaajia, joita olisit voinut käyttää vertailukohtana Appelgrenin "merkityksettömään" aloitusprosentiin, mutta sehän ei olisi tukenut sinua tässä agendassa, vaan päinvastoin.
Aloitus on yksi osa kenttätapahtumia ja hyviä aloittajia voidaan hyödyntää.
Esim. Lukko jonka pelissä kiekonhallinta on isossa osassa pystyy aloitusvoittoa hyödyntämään huomattavasti enemmän kuin Ässät.
Tästä oli finaalien yhteydessäkin juttua, että normaalijoukkueen etu on aloituksen jälkeen luokkaa 10-15 sekuntia, mutta Lukko voi pystyä kontrolloimmaan huomattavasti pidempäänkin kiekkoa voitetun aloituksen jälkeen, josta seurauksena on se, että vastustaja kun saa kiekon niin ovat jo väsyneellä jalalla, joten sillä pystytään pelin virtausta myös säätämään.
En sanoisi, että aloitukset on yliarvostettuja, aloitukset ovat osa jääkiekkoa siinä missä muutkin pelin sisällä tapahtuvat asiat.
Jokaisesta yksittäisestä asiasta koostuu joku summa, mikä määrittää sen miten joukkue ja pelaaja suorittaa.
Viime kaudella Ässät hävisi aloitukset 1658-1859, eli 3,47 kiekkoa vastustaja vei enemmän/ottelu kuin Ässät. Pitkässä juoksussa ovat aika kolikonheittoa. Erot suurimmillaan kausi mittakaavassa luokkaa 45-55%. (Ässillä siis nyt 47,1%) Aloituksia ottelussa tulee noin 60kpl, muissa tilanteissa kiekonhallinta muuttuu noin 10x useammin.
Ero voitetun ja hävityn aloituksen välillä ei ole niin suuri kuin luullaan. Hävityn hyökkäyspään aloituksen jälkeen luodaan hyvällä riistopelillä ihan hyvin maalipaikkoja. Toisin päin voitetun hyökkäyspään aloituksen jälkeen annetaan esimerkiksi vastustajalle nopeita vastahyökkäyksiä pakin laukoessa kiekon blokkiin. Jne.
Nyt käytät näitä parempia aloittajia kun se tukee sinun asiaasi :)?
Hirvonen aloitti 52% ja kaikkein eniten koko joukkueesta, vaikka oli kentällä huonompi kuin Appeli, niin siitä huolimatta nostaa tuota prosenttia huomattavasti yhdessä Tiivolan kanssa.
Jos nyt kuitenkin haluat käyttää Appelin "merkityksetöntä" prosenttia tuossa esimerkissäsi, niin saat erilaiset luvut. 1406 - 2110, eli 700 aloitusta per kausi hävitään enemmän ja 11.5 aloitusta per ottelun 60 aloitusta.
Jos lopetan saivartelun niin ymmärrän kyllä, että jos yksittäisten aloittajien prosentit pyörii 47-52 paikkeilla niin, ei merkitys ole kovin iso, mutta yksittäinen 60% tai 40% aloittaja, alkaa jo kääntämään mahdollisuuksia selkeämmin suuntaan tai toiseen.
Saati sitten jos luvut viedään koko joukkueen sentteriosastolle.
Jos Ässillä olisi yksi oikeasti hyvä aloittaja, hän aloittaisi määrällisesti myös paljon, joka taas nostaisi koko joukkueen keskiarvoa huomattavasti, koska on selvää, että niin järkevä valmentaja toimii. Mutta nykyisellään näyttää, että meille ei sellaista spesiaalikaveria tule.
200 aloitusta koko kaudella kun hävitään tollakin prosentilla enemmän, tarkoittaa vastustajalle maalipaikkoja ja Ässille menetettyjä maalipaikkoja. Ässät teki 150 maalia ja päästi 190 maalia, tuota eroa kun lähdetään kaventamaan tai kääntämään jopa positiiviseksi, niin jokainen kivi kannattaa mielestäni kääntää.
Hyvän riistopelin seurauksena, voi taas se sama turhake siellä viivalla ampua vastustajan blokkiin. Hyökkäyspään aloituksen jälkeen voidaan luoda myös hyvä maalipaikka ilman riistopeliä ja jos siitä ei tulekkaan laukausta niin riistetään sitten se kiekko ja yritetään uudestaan.
Aloitusten voittaminen on kaksinkamppailu siinä missä se on kulmassa, keskialueella tai maalivahdin edessäkin, voittamalla kaksinkamppailuja saat pelivälineen haltuun. Huonon aloittajan pitää voittaa hävityn aloituksen jälkeen kaksinkamppailu jossain muualla, jotta kiekko saadaan omille.
Ymmärrän, että jokainen aloitusvoitto ei tuo maalipaikkaa ja häviönkin jälkeen on mahdollista tehdä maaleja.
Tämä tästä aiheesta minun osaltani.
Aina ei voi olla samaa mieltä asioista ja ehkä itse tulee liian tunteella näitä asioita ajateltua.
Pratu kuitenkin mielestäni yksi tämän osion fiksuimmista kirjoittajista ja pääsääntöisesti hänen teksteistä samaa mieltä.