Nadal on pelannut keväällä hyvin ja voitti Djokovicin viimeksi, mutta onhan Nadal ollut aivan Djokovicin jaloissa jo pitkään. Jos Djokovic pääsee edes lähelle perustasoaan, niin Nadal on selvä altavastaaja.
Totta tuokin. Mutta voi sen kääntää niinkin päin, että silloin kun Djokovic on pyyhkinyt Rafalla kentänpintaa, niin Rafa ei ole ollut parhaimmillaan.
Rafahan oli melkolailla kuutamolla pelinsä ja itseluottamuksensa kanssa kaudet 2015 ja 2016 kevään, kunnes palasi pelitauolta suoraan olympialaisiin Riossa ja sen jälkeen peli näyttänyt taas vähän ellei jopa aikalaillakin paremmalta. Djokovicin voitoista suurin osa on Rafaa vastaan kovilta kentiltä, mutta voitti Rafan myös massalla vuosina 2015-2016 silloin on Nadal ei ollut samassa kunnossa kuin on tällä hetkellä. Toki Djokovicin paras pelitaso on häikäisevä, mutta onhan hänellä Nadalin massakenttämeriitteihin hurja matka.
Kaikkien aikojen ylivoimaisin massakenttälegenda, joka voittanut Ranskan avoimet yhdeksän kertaa ja monet muut suuret massakisat yhtä monta kertaa, niin hänen mahdollisuuksia muita vastaan nykyisin jopa massalla vähätellään saavutuksiin nähden käsittämättömällä tavalla. Federer on nurmella samanlainen legenda kuin massalla on Rafa, mutta eipä kuulu nurmella samanlaista vähättelyä Federerin menestysmahdollisuuksista vaikka ottanut vuosien saatossa pataan sielläkin keneltä sattuu, tyyliin Stakhovsky ATP116.
Federer on aivan samoin nyt uudistunut/tehnyt paluun takavuosien tasolle jossain määrin sitten viime vuosiin nähden, kuten on Nadalkin. Viime vuonna Roger hävisi Wimbledonin semissä Raonicille, joten ei siis mahkuja Wimbledonin voittoon, näin pilkkeellä sanottuna. :D Jonkun täytyy tuonkin asian ääneen sanoa, koska niin monet tahot rummuttavat, että Thiem voittaa Nadalin Ranskan avoimissa.
Sitten asiaan:
Tennismaailmassa on vihdoin viimein uusi tuore supestara. Alexander Zverev s.1997 voitti Rooman Mastersin ja on ensimmäinen 1990-luvulla syntynyt suuren turnauksen voittanut pelaaja. Käsittämätön tilasto, että 1997 nimi tekee jotain suurta ennen saman vuosikymmenen alkuvuosina syntyneitä. Vuosien saatossa on hehkutettu 1989 Nishikoria, 1990 Raonicia, 1991 Dimitrovia, 1992 Tomicia, 1993 Thiemiä, 1994 Pouillea, 1995 Kyrgiosia, 1996 Coricia ja sitten 1997 Zverev vihdoin viimein on se nimi, joka kykenee ison turnauksen finaalissa kukistamaan edellisen sukupolven suurnimen.
Zverev tänään ATP10. Nousi top10 pelaajaksi samanlailla 20v-kauden keväällä kuin kymmenen vuotta sitten tekivät 1987 syntyneet Djokovic ja Murray.
Se ollut iät ja ajat niin ATP1 nimien suhteen, että teininä 19 vuotiaana ryhdytään menestymään ATP-kisoissa ja 20 vuotiaana noustaan top10 pelaajaksi.
Tuohon nähden kaikki 1989-1996 syntyneet nimet joutuu nyt jollain tapaa naurunalaisiksi, eikä toimi enää täysin se väite, että tennis olisi niin paljon fyysistynyt, etteikö nuorena voisi tehdä samassa aikataulussa kovia tekoja kuin aikaisemmat sukupolvet tehneet.
Toisaalta asia on myös niin, että nelikko Federer, Nadal, Djokovic ja Murray, joista varsinkin kolme ensimmäistä olleet tennishistorian suurimpia nimiä ja toimivat ihmiskilpinä esim. 1990-1992 syntyneille noin viisi vuotta sitten, mutta nyt nämä suurnimet ovat 30-36 vuotiaita ja eivät enää vanhalla tasolla ja sen vuoksi 1997+ syntyneet pystyvätkin menestymään teininä kuten ovat suurnimet aina ennen tehneet.
Alkaa teinien juhlat kohta yleistymään kun vanhat parrat saavat lisää ikää mittariin. Esim. jonkun 2000 syntyneen kanadalaisen Felix Auger Aliassimen suurin uhka on 20 vuotiaana vuonna 2020 Zverev, Thiem, Kyrgios, kun kymmenen vuotta vanhemmalla 1990 syntyneellä kanukilla Milos Raonicilla oli 20 vuotiaana esteenä parhaassa iässä olleet Djokovic, Nadal, Murray ja vielä hyvällä tasolla pelannut Federerkin. Ero on kuin yöllä ja päivällä, että oletko syntynyt missä vaiheessa tenniskarttaa.
Toki asiassa on monta puolta. Esim. Zverev voitti CH-tittelin 17v-kaudella ja ryhtyi menestymään ATP-kisoissa 18-19 vuotiaana. Ei tuollaisia nimiä ollut yhtään esim. 1990, 1991, 1993, 1994, 1995 ikäluokissa ja sen esteenä eivät olleet top4 nimet.