Tenniskausi 2016

  • 15 970
  • 112

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Novak Djokovic voitti Andy Murrayn 6-1, 7-5, 7-6(3) ja otti jo 11:sta Grand Slam voittonsa. Australian avoimissa Djokovic juhlinut kuusi kertaa, jolla nousee turnauksen historian kaikkien aikojen pelaajaksi - Roy Emersonin rinnalle.

On tuo Djokovic konemainen pelaaja. Vaikka Murray tunnetaan sitkeänä pelaajana, niin Djokovic haki käytännössä paikotellen kaiken loputtoman tuntuisesti. Kertoo paljon Djokovicin pelitasosta, kun Murrrayn kaltainen "tuuppari" tekee pitkissä palloralleissa lopulta aina sen virheen ennen Djokovicia.

Junnutenniksen suurkuluttajana itselleni kohokohdat tällä viikolla ovat kuitenkin ollleet Australian avointen poikien U18-sarja, joita matseja seurannut livestreameistä tukuttain jopa aamuvarhaisella. Taas tuli monta tulevaisuuden menestyjää entistä tutummaksi.
Lisäksi seurannut tällä viikolla U14 "MM-kisaa" Les Petitsiä, jossa -2002 ikäluokan maailman parhaat mittelevät paremmuudestaan. Tuossahan turnauksessa ovat pelanneet lähes pitäen kaikki tennislegendat 13-14 vuotiaina lähtien ikäluokasta 1972 syntyneet. Michael Chang voitti U14 Les Petitsin vuonna 1986 ja kolme vuotta myöhemmin 17 vuotiaana voitti 1989 miesten Ranskan avoimet. Nadal voitti turnauksen 2000, Murray pelasi finaalissa 2001, Djokovic puolivälierissä 2001, Federer hävisi vuonna 1995 jo 3.kierroksella, jne.
Eilen katsoin poikien semiä livestreamistä jopa Australian avointen naisten turnauksen kustannuksella, joka pelattiin samaan aikaan. En ollut suinkaan ainoa tennisihminen, joka valitsi mieluummin 13-14 vuotiaiden poikien matsin kuin Kerber vs Williams GS-finaaliin, sillä 2000 tennishullua ranskalaista oli loppuunmyydyssä katsomossa myös seuraamassa tulevaisuuden starojen edesottamuksia.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
@Keskiviiva ja @Captain K :

Uskomaton kaveri tämä vasta 18v Zverev. Katselin eilen illalla, kun pudotti maailmanlistan sijalla 12 majailevan ja turnauksen kolmossijoitetun Simonin kolmessa erässä. Zverev pelasi unelmatennistä ekan erän, taso laski tokaan, joutui jo murretuksi kolmannessa Simonin pelatessa parasta tennistään, MUTTA suoritti todellisen ihmenousun, vaikka hänen toinen jalkansa silminnähden kramppasi ja joutui pelaamaan riskillä.

Aika harvoin ylipäätään nähdään tuollaisia nousuja, mutta etenkin kun kysessä on vasta 18v peluri, niin ei voi kuin ylistää suoritusta. Kaiken lisäksi Simon ei kyllä pelannut mitenkään huonosti, vaan hyvin kaivoi ja väänsi, kuten hänellä tapana on.

Zverevillä näyttää olevan todella muikea tuo kahden käden rysty krossina, hieno lyönti.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Zverev muuten voitti Cilicin tuossa taannoin, joten Simon ei ole ainoa top-20 -häiskä, jonka Zverev on kaatanut. Tänään sitten Rotterdamissa vastassa Monfils.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Zvereviä puoli vuotta nuorempi jenkki Taylor Fritz 18v 3kk voitti puolestaan Memphisin ATP-kisassa 2-sijoitettu Steve Johnsonin ATP-29 luvuin 7-6, 7-6.

Hieno homma, että pitkästä aikaa markkinoilla useita 18 vuotiaita jotka nuijivat tälläisiä ATP10-30 pelaajia.

Andrey Rublev ja Frances Tiafoe myös sellaisia 18 vuotiaita joilta syytä odottaa samaa vielä tänä vuonna.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Taylor Fritz s.28.10.1997 nousemassa lähes historiallisen nopeasti 600+ sijoilta top100 pelaajaksi. Fritzin ranking oli neljä kuukautta sitten lokakuussa ATP-694 ja voitti syksyllä vielä 17 vuotiaana CH-turnauksia ja tänään pelaa Memphisin ATP-finaalissa, vastassa Kei Nishikori ATP-7.
Rafael Nadal on tunnettu nopeasta noususta FU-tasolta ATP-pelaajaksi, mutta Rafallakin tuo 600+ sijoilta top100 joukkoon kesti lähes vuoden, elikä 11 kuukautta. Tosin Rafa teki sen 16 vuotiaana, puolitoista vuotta Fritzia nuorempana. Saa kertoa pelaajan, joka noussut ensi kertaa 690-100 välin alle viiteen kuukauteen?

Fritzin ranking finaalitappiolla ATP-102 ja turnausvoitolla ATP-81. Vaikka häviäisi finaalin, niin top100 joukkoon noussee viimeistään viikon kuluttua ensi viikon Delray Beachin ATP-kisassa mahdollisesti saamilla pisteillä.
Eiköhän kuitenkin Nishikorin haasta.

Fritz on nuorin yhdysvaltalainen ATP-turnauksen finaalissa ja top100:ssa sitten 1980-luvun lopun! Vuosina 1987, 1988 ja 1989 jylläsivät 17-18 vuotiaat Michael Chang, Pete Sampras, Andre Agassi ja Jim Courier, jotka syntyneet vuosina 1972, 1971 ja 1970.

Andy Roddick s.30.8.1982 teki ATP-läpimurtonsa keväällä vuonna 2001. Roddick voitti ATP-turnauksen huhtikuussa 2001 ollessaan 18v 7kk, elikä neljä kuukautta vanhempi kuin nyt Fritz.
Roddick voitti sitten lopulta ennen 19v päiviään jopa kolme ATP-titteliä ja höyrysi vielä 18 vuotiaana top50 joukkoon.

Fritz tekemässä siis tällä hetkellä kovempia juttuja kuin yksikään tuon ikäinen jenkkipelaaja 26 vuoteen, tosin saapa nähdä että pystyykö Fritz tällä kaudella kolmeen ATP-turnausvoittoon sekä Masters-kvartseihin, kuten 18v Roddick sitten lopulta pystyi jahka vauhtiin pääsi. Ei tuo mahdotonta liene nopeilla alustoilla Fritzin aseilla.
Mens Tennis Forumilla Fritzistä povataan jo melko yleisesti tulevaisuuden ATP-1 pelaajaa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Taylor Fritz s.28.10.1997 nousemassa lähes historiallisen nopeasti 600+ sijoilta top100 pelaajaksi.
Lähti siis viime kauteen tosiaan tuhannen väärältä puolelta, joten melko huikea on ollut nousu. Saa pelata aika paineettomasti, sillä hänellä ei ole käytännössä lainkaan ranking-pisteitä puolustettavana.

Kaikkein vakuuttavinta tässä nuorukaisessa on ns. "short ball memory" eli hän pystyy käsittelemään pettymykset hyvinkin nopeasti. Osaa selvästi pelata tiukoissa paikoissa parasta tennistä, mikä on ATP-10 -pelaajalle välttämätön ominaisuus.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Kaikkein vakuuttavinta tässä nuorukaisessa on ns. "short ball memory" eli hän pystyy käsittelemään pettymykset hyvinkin nopeasti..

Hyvä huomio! Kun vertaa esim. Zvereviin, Tiafoeen ja Rubleviin, niin iso ero tuossa miten käsittelee epäonnistuneet tilanteet. Useat muut junnut ja teinit kiukuttelevat, joka varmasti syö energiaa. Coric taitaa olla tämän hetken nuoristosta Fritzin ohella toinen joka keskittyy olennaiseen ilman turhaa jatkuvaa huonoa kehonkieltä, mutta erikoisen vähissä ovat.

En tiedä mikä nykyjunnuja vaivaa, kun paiskovat mailaa ja tuskastuvat niin herkästi omiin virheisiin. Ottelu pitäisi nähdä kokonaisuutena. Tennikseen kuuluu myös virheet, eikä ole mitään järkeä osoittaa mieltään vaikka pelin 15-15 tilanteessa sattuneeseen helppoon virheeseen.
Jarkko Nieminenkin ottanut tämän asian esille, kun kuulemma suomalaiset nykyjunnut paiskovat mailaa turhan herkästi, yms. Olen pistänyt saman merkille - pää painuu alas ja kaikenlaista ilmeilyä yms turhaa toimintaa epäonnistumisien jälkeen. Tosin aivan samanlaiselta se näyttää myös Rublevilla ja Tiafoella. Toki persoonia saa ja pitääkin olla kentillä, mutta jos on jatkuvaa epäolennaisuuksiin keskittymistä, niin varmasti siitä haittaa on pelaajalle.

Fritzin hyväntuulisesta huolettomasta letkeydestä tulee mieleen jenkkipelaaja James Blake ja onhan tuossa Fritzin syötössä lähes samaa tulisuutta kuin Andy Roddickilla oli. Fritzin syöttöä vastustajan varmaankin melko vaikea lukea, sen verran nopea on liike kaikkinensa. Peruspelissä tulivoimaa löytyy molemmilta puolilta, joka lupaa hyvää isojen poikien peleihin.

Katsoin viime vuonna 2015 huhtikuussa Kiinassa pelatun Junior Mastersin finaalin Rublev vs Fritz. Olivat silloin 17 vuotiaita ja rankingit kaukana nykytasosta. Silloin kirjoitin toiselle palstalle että oli kovin junnumatsi minkä olen koskaan nähnyt. Hirmuinen bingpongtempo. Se oli esimakua muun muassa Fritzin tulemisesta. Jenkkihän keskittyi junnuturnauksiin viime syyskuuhun asti ja siinä iso syy, miksi ranking oli vaisu vielä vuosi sitten. Hänen nousu junnukiertueelta ATP-kiertueelle on ollut täydellinen. Voitti 2015 syyskuussa US Openin junnumestaruuden, jonka jälkeen syksyllä nosti ATP-rankingin GS-karsintasolle -läpäisi Australian avointen GS-karsinnat ja pelasi miesten GS-pääsarjassa. Yhtään GS-turnausta ei jäänyt väliin junnupeleistä siirtymisen ja miesten huipputason saavuttamisen välille! Tuo on aivan huikea asia, sillä yleensä huippulupauksillakin tuossa aikaa menee vähintään yksi vuosi ja keskimääräisesti GS-junnut puhuvat näin: "3-4 vuotta siinä menee kun miesten GS-tason voisi saavuttaa".

Fritz vs Nishikori alkaa klo 23.
 

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Täytyy sanoa että Thiemi on kyllä kasvanut henkisestikin ihan huimasti viimeisen vuoden aikana. Ihan jäätävässä vireessä kaveri, ja top-10 tulee menemään rikki jo ennen keski kesää veikkaan mä tällä menolla. Jos siis onnistuu hyvin myös euroopan kevään/ alkukesän massa-sesongilla. En näe mitään estettä miksei voisi vaikka voittaa tätäkin turnausta. Nadali kuitenkin kaatui jo edellis viikolla, niin kyllä voi Ferrukin kaatua vaikka eri tyylinen pelaaja onkin. Muita esteitä en sitten näekään, kuin ehkä pari kovaa massapelaajaa kuten Cuevas, ja ehkä Fognini.

Edit. tai en sitten tiedä minkälaisia pistemääriä vaatisi ennen kesää onko liki mahdotonta, mutta sanotaan että vuoden loppuun mennessä jos pysyy terveenä ja kovallakin sujuu pelit.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Jotenkin aika surullinen kuva muodostuu naistenniksen tasosta tuon ihan absoluuttisen kärjen takana, jos miettii millainen peli riitti Erranille juuri finaalipaikkaan, siis koko viikon otteita peilaten.

Tähän riitti surkea syöttö, tosin hyvä ykkössyöttö% ja käytännössä pallon tuuppaaminen niin kauan keskelle kenttää, että vastustaja lyö pallon katsomoon.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
20 vuotias Nick Kyrgios nuiji ATP-10 Gasquetin 6-0, 6-4 ja päätti ottelun neljään peräkkäiseen ässään. Olihan kovaa peliä ja sai revanssin useille tappioille tuota ranskalaista vastaan. Toki kerran aiemminkin voittanut Gasquetin, pari vuotta sitten Wimbledonissa.

Kyrgiosin hyvän päivän peli sitä luokkaa, että tekee vielä joskus suuria GS-kisoissa. Pari GS-kvartsia saavutti jo teininä, johon harva pystynyt.
 
Viimeksi muokattu:

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Panin tonne vedonlyöntiketjuun jo, mutta laitetaan nyt tännekin vielä kyselyä: Eli onkos joku seurannut Delray Beachillä Juan-Martin Del Potron pelejä? Jannuhan oli lähes vuoden sivussa ja palasi heti "huipulle" peitottuaan Kudlan, Smithin ja Chardyn. Nyt siis semeissä Quarrey vastassa. Huikea pelaaja Del Potro on ja ikääkin vasta 27-vuotta, toivottavasti nousee vielä ihan uudelle tasolle ja loukkaantumiset ovat taakse jäänyttä elämää. Parhaimmillaan kuitenkin ollut ranking nelonen ja helvetin hyvä pelaaja kaikilla alustoilla, vaikka kovalle onkin profiloitunut.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kyrgiosin hyvän päivän peli sitä luokkaa, että tekee vielä joskus suuria GS-kisoissa. Pari GS-kvartsia saavutti jo teininä, johon harva pystynyt.

En malta olla viisastelematta että meneekö tuo teiniyden raja 19 ja 20 ikävuoden välissä? Kyrgioshan oli puolivälierässä reilu vuosi sitten Australian avoimissa 2015 ja Wimbledonissa 2014 kun molemmissa oli 19v. Nyt siis 20v, toki huhtikuussa täyttää 21v.

Kyllä miehellä, ex-junnuykkösellä potentiaalia on, kunhan vaan keskittyy oleelliseen. Otteet ovat olleet vielä aika ailahtelevia.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
En malta olla viisastelematta että meneekö tuo teiniyden raja 19 ja 20 ikävuoden välissä? Kyrgioshan oli puolivälierässä reilu vuosi sitten Australian avoimissa 2015 ja Wimbledonissa 2014 kun molemmissa oli 19v. Nyt siis 20v, toki huhtikuussa täyttää 21v.

Kyllä miehellä, ex-junnuykkösellä potentiaalia on, kunhan vaan keskittyy oleelliseen. Otteet ovat olleet vielä aika ailahtelevia.


Eikös tuo ole yleisesti tiedossa, että teini-ikä päättyy samana päivänä kun täyttää 20v. Tennismaailmassa puhutaan paljon teinipelaajista ja juuri tuosta mystisestä rajasta, että mitä saavuttaa ennen 20v päiviään.
Kyrgios voitti tänään toisen top10 pelaajan putkeen, nyt kaatui Berdych helposti 6-4, 6-2. Hurjalla tasolla Kyrgios nyt pelaa. Cilic finaalissa vastassa, joka myös syöttänyt tällä viikolla hyvin, joten tiebreakeja varmaankin huomenna luvassa, ellei sitten aussi hyydytä elastisuudellaan myös kroaatin syötöt kumiukkomaisilla palautuksillaan.
 

Luxray

Jäsen
Suosikkijoukkue
Telian Liiga-lähetysten laatu
Itse haluaisin nostaa ATP-19 Dominic Thiemin, josta muuten tykkään aika paljon. Argentiinassa kaatui Nadal kolmessa erässä ja nyt teki hakkelusta kovasta massapelurista Ferreristä. Omaa kyllä todella kovan potentiaalin...
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Täällä kun oli juttua noista naistenniksen syötöistä, niin äsken nähtiin oikein paraatiesimerkki siitä. Katselin nimittäin Eugenie Bouchardin (uuh) ja latvialaisen Sevastovan välisen "trillerin", joka noudatti sitä kovin tuttua kaavaa, joka wta-tourilla nähdään todella usein.

Avauserässä taisi olla enemmän breikkejä kuin syötönpitoja. Sevastova karkasi 4-0-johtoon ja muni johtonsa, mutta "yllätys yllätys" kelkka kääntyikin lopulta latvialaiselle, joka voitti kolme peliä putkeen. Toisessa erässä meno oli aika samanlaista, mutta Bouchard alkoi löytämään peliään ja vei sen lopulta suht helposti.

Kolmannessa Sevastova 4-muna -johtoon, mutta sekään ei riittänyt, vaan Bouchard nousi lopulta 7-6-voittoon tiebreakin jälkeen (kuinkas muutenkaan). Bouchard syötti koko matsissa todella heikosti, mutta voitti silti. Hänen ykkössyötön voittoprosentti oli luokkaa 55(!). Miesten peleissä tuolla prosentilla häviäisi tyyliin 99/100 matsista.

Mikseivät naiset reenaa syöttöä kovemmin? Kuitenkin tourilla on myös kovia syöttäjiä, kuten Kvitova, Sharapova ym. Esim. Bouchardilla ja Petkovicilla on kummallakin raamit kunnossa, mutta syöttöliike on todella haavoittuvainen ja "raskas". Tuntuu, että he ennemminkin työntävät pallon verkon yli kuin mäiskäisevät sen luonnollisella liikkeellä. Ja nyt puhutaan siis top-20 -pelaajista.

Sitten on tietysti nämä paljon puhutut "tuupparit", joista Errani varmaan paras esimerkki. Erranin ykkössyöttö on about meikäläisen kakkossyöttö (no jos hieman liioitellaan :D). Hirveä luru kenttään, mutta silti ei minkäänlaista "haittaa" - jos ei ota lukuun sitä, että helpot pisteet jäävät saamatta. Mistä tämä kaikki joihtuu? Naisilla kuitenkin tasoerot kaiketi aika samaa tasoa kuin miehillä.
 
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Jarkko kommentoi viime vuoden kesä-joulukuussa puolen vuoden ajan eri medioihin noin kymmenen kertaa lopettavansa ammattilaisuransa kauteen 2015, mutta pelaavansa Davis Cup-maaotteluita jatkossakin mikäli Suomen maajoukkue häntä tarvitsee. Tämä pitäisi olla kaikkien tiedossa, jotka kuunnelleet Jarkon haastatteluja loppuun saakka sanasta sanaan.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Kaudet vaihtuu, mutta Djokovic voittaa vuodesta toiseen käytännössä kaikki isot kisat. Ennätyksellistä dominointia, nyt kasassa 28 Masters-voittoa ja enemmän palkintorahaa kuin kenelläkään toisella tennispelaajalla historiassa. Sata miljoonaa dollaria menee rikki piakkoin ja mainostuloina lukemat voi kuulemma tennishuipuilla kolminkertaistaa. Yhden turnausvoiton miljoona ei taida tuntua enää missään.

Saapa nähdä milloin tippuu isosta turnauksesta pois ennen finaalia, ensimmäistä kertaa miesmuistiin. Massakaudella yllätystuloksiin lienee suurempi todennäköisyys ja pakkohan se alkaa lähiaikoina Djokolle parhaat vuodet taittumaan kohti lievää otteiden hiipumista, kun 29v tulee jo mittariin toukokuussa. Joten eiköhän ainakin yksi yllätystappio ole tulossa keväällä ja sekin olisi paljon nyky-Djokovicille.
 

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Tässä kun katselen muiggeleitten tennistä Eurosportilta, niin tuli vaan mieleen että naisissakin on muutama pelaaja joiden peliä on ihan mukava seurata. Tämä Giorgi, sit on Muguruza, Bencic ja ehkäpä Azarenka kun kaikki lyövät sitä palloa kunnolla eikä ole semmoista tuuppailua. Varsinkin nopeilla kentillä. Tämä Giorgi on kyllä klassinen esimerkki "yhden temmon"- pelaajasta, joka lyö aina täysiä palloa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös