Tavoitteena nousu Liigaan

  • 181 844
  • 1 714

Tonnikala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Justiinsa tänään tein ihan muista syistä vertailua siitä, miten Sportin, KooKoon ja Jukureiden yleisömäärät ovat kehittyneet. Vaasassa yleisömäärä on noussut Mestis-ajan keskiarvoista noin 20%, Kouvolassa noin 40% ja Mikkelissä jopa tuplaantunut (koronakaudet jätetty huomioimatta).

Sportilla ja KooKoolla yleisökeskiarvo oli molemmilla Mestiksessä pitkäkestoisesti vähintään ~2000 paikkeilla. Siinä, että KooKoo on pärjännyt paremmin on luultavasti ainakin osa syy siihen, että yleisöä Liigassa on käynyt enemmän kuin Vaasassa.

Mikkelissä lähtötaso oli puolestaan huomattavasti pienempi, mikä selittää sitä, miksi liiganousu sai sen pomppaamaan noinkin selvästi.

Tosin Espoon osalta tilanne on niin toinen (paljon suurempi talousalue kuin millään näistä, mutta toisaalta myös kilpailu alueen jääkiekkokatsojista on ihan toisenlaista) etten tiedä voiko näistä vertailuista tehdä yhtään mitään johtopäätöksiä.

Ja näillä ao. luvuilla 14-15 oltaisiin oltu viime kauden liigassa keskikastin paremmalla puolella yleisökeskiarvoissa ja konkurssikauden keskiarvollakin olisi jäänyt 7 seuraa taakse viime kauden liigassa.

Edit (Korjattu, katsoin eilen vääriä keskiarvoja eli "keskiarvoa" kotiotteluiden keskiarvon sijaan liigan viime kaudelta)

Konkurssikaudella 15-16 3366, Edellisellä 3985. Aiemmilta kausilta Liigan sivuilta löytyy vain kokonaiskeskiarvo. Ei eriteltyä kotikeskiarvoa.

Näitä ei voi ihan suoraan vertailla oikeastaan liigan tai mestiksenkään osalta, aika paljon on asiat muuttunut ihan liigoissakin.
 
Viimeksi muokattu:

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Edellisiä viestejä lukiessa tulee väkisin mieleen yksi juttu...

Olen itse kasvanut lapsuuteni kiekkoespoolaisena. Nimenvaihdos Bluesiksi oli alkuun jopa vähän shokki - varsinkin kun kasarmille sain tekstiviestillä asiasta tiedon. Siitä selvittiin, mutta kyllä Kiekko-Espoo omassa sydämessä on kuitenkin ollut se juttu. Bluesiin sopeutui ja sen kanssa elettiin. Mutta se ei ollut se oman lapsuuden Kiekko-Espoo

Nyt taas oma poikani ei tiedä Bluesista mitään. Hänelle tämä Espoon joukkue on aina ollut Kiekko-Espoo. Ja se kyllä yhdistää isää ja poikaa.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Mäkin olin intissä kun tuli tieto nimen vaihtumisesta. Sitä ennen salaisuus lipsahti jo kun siinä jossain seinäkalenterissa, joka tuohon aikaan jaettiin kotiiin, luki Kiekko-Espoon logon alla Espoo Blues. Seura toki oli aina mulle(kin) sama.

Ymmärrän hyvin muiden epäilykset yleisömäärän riittävyydestä, mutta yhtä lailla olen varma, että nykyinen Kiekko-Espoo tulee voittamaan uudelleen ne tällä hetkellä ambivalentit ihmiset puolelleen kun näkyvyys seuralle kasvaa (tavalla tai toisella). Se voisi tapahtua Mestiksessäkin, mutta se olisi todella paljon hitaampaa kuin liigassa. Potentiaalia on, sen viime kauden pudotuspelit näyttivät: ei koskaan ennen Mestistä ollut seurannut sellainen määrä ihmisiä - fakta mikä nyt Jokerien alkuhuumassa helposti unohtuu.

Kiekko-Espoolla on hyvä yleisöpotentiaali, mutta ymmärtääkseen miksei Mestiksen runkosarjassa hallia myydä täyteen tulee ymmärtää espoolaista kiekkohistoriaa, nykyisen Kiekko-Espoon elinkaarta ja sitä että aivan se koko potentiaalinen yhteisö ei ole vielä täysin syttynyt mukaan. Ja on hyvä huomioida myös se fakta, että tämä kausi on Kiekko-Espoon neljäs Mestiksessä. Veikkaan, että Jokereillakin kiinnostus tulee laimenemaan jos neljäs kausi Mestiksessä alkaa ilman varmuutta tulevasta noususta.

Loppukaneettina pakko todeta vielä, ettei elämässä ole mitään varmaa. Tekemällä asioita parhaalla mahdollisella tavalla voi kuitenkin maksimoida onnistumisen mahdollisuuden ja olla varma jälkeenpäin, että mitään ei olisi voinut tehdä paremmin. Silloin voi olla aina ylpeä tekemisistään, ja tällä polulla nähdäkseni Kiekko-Espoo on.
 
Viimeksi muokattu:

Kuuukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Viime kaudella teki vielä 1000 katsojaa tiukkaa runkosarjapeleihin, totta. Tällä kaudella oletus on, että ei tee, vaikka edellinen peli sinne vähän päälle tonniin valahtikin.

Fakta silti on, että Liiga on eri eläin kuin Mestis ja sinne on saatavissa isompi yleisö. Ei siinä, töitä se vaatii eikä mitään voi pitää annettuna, mutten pidä mitenkään mahdottomana. Oletan itseasiassa mahdollisen liiganousupäätöksenkin jo nostavan yleisömääriä loppukaudesta.
Mitään ei tule annettuna, mutta kuten totesitkin, on Liiga eri eläin monessakin mielessä. Näkyvyyttä on enemmän, niin omissa kuin vastustajienkin riveissä pelaa parempia (=mielenkiintoisempia) pelaajia ja lähtökohtaisesti kaikki (pitäisi olla) suurempaa.

Yksi tekijä mitä ei vielä ole taidettu mainita, on myös maantiede. Vaikka vieraskannattajat on pieni osa hallille tulijoista, niin silti Mestiksessä joukkueet ovat pääsääntöisesti kauempaa. Jos miettii normaalia kannattajaa, joka haluaisi oman joukkueensa vieraspeliä lähteä katsomaan, niin n. parin tunnin ajomatka/suunta on varmaankin sellainen johon voi olettaa katsojan vielä lähtevän lyhyemmälläkin varoitusajalla. Mestiksessä tuohon haarukkaan menee K-Vantaan ja Jokereiden lisäksi oikeastaan vain KOOVEE, FPS ja TUTO. Liigassa on HIFK, Tappara, Ilves, TPS, HPK, Pelicans ja KooKoo. Tämän lisäksi Kärpillä tunnetusti innokasta etäkannattajakuntaa. Liigassa siis puolet joukkueista "tuo mukanaan" jo suurempia yleisömääriä Espooseen.
Konkurssikaudella 15-16 3366, Edellisellä 3985. Aiemmilta kausilta Liigan sivuilta löytyy vain kokonaiskeskiarvo. Ei eriteltyä kotikeskiarvoa.
Enpä edes muistanut että noinkin hyvät oli lukemat viimeisellä kaudella. Toki 4:lla alkaviin olisi hyvä päästä, mutta jos alkuun saisi vakiinnutettua taso edes tuonne 3300-tasolle (maksavia asiakkaita), niin lähtökohdat pitäisi olla ihan hyvät.
 

Tonnikala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Enpä edes muistanut että noinkin hyvät oli lukemat viimeisellä kaudella. Toki 4:lla alkaviin olisi hyvä päästä, mutta jos alkuun saisi vakiinnutettua taso edes tuonne 3300-tasolle (maksavia asiakkaita), niin lähtökohdat pitäisi olla ihan hyvät.
Tämä tässä onkin pieni kummalisuus, kun ihmisille Hiltunen mukaan lukien on vanhan liigan ajalta jäänyt mielikuva, ettei Espoossa kiinnosta kiekko, vaikka luvut eivät nykyliigaan verrattuna ole kovin surkeita. Tänään katsoin lukuja uusin levännein silmin niin 7 liiga seuraa olisi viime kaudella jäänyt taakse konkurssikauden 3360 yleisömäärällä!

Edit. Ja tässä on huomattava mm. Jokerifanien, että meitä on turha verrata suoraan Jokereihin, heillä on isompi seura ja fanipohja ja kaupunki jolle kalpenee moni (ellei kaikki) liigajengi ja se on fakta että yleisöpohjaa ja ihan luonnollista kun tippuivat 2 Sarjatasoa alemmaksi ja olivat poissa vain 1. Vuoden aktiivisesta toiminnasta. Meillä yleisömäärät on yleisellä tasolla pitkässä juoksussa kasvussa lähdettyään käytännössä 0:sta Suomisarjassa kun jokereilla ne on periaatteessa luultavasti isossa kuvassa ja pitkässä juoksussa laskussa, vaikka hyviä katsojalukuja iskevätkin tauluun sarjatasoon nähden. Tässä vertailussa on se vähän epärealistista mielestäni, että vähän kun olettaisi, että Liiganousija herran vuonna 2024 olisi päästävä katsojamäärissä liigan huipun tasolle heti.
 
Viimeksi muokattu:

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämä tässä onkin pieni kummalisuus, kun ihmisille Hiltunen mukaan lukien on vanhan liigan ajalta jäänyt mielikuva, ettei Espoossa kiinnosta kiekko, vaikka luvut eivät nykyliigaan verrattuna ole kovin surkeita. Tänään katsoin lukuja uusin levännein silmin niin 7 liiga seuraa olisi viime kaudella jäänyt taakse konkurssikauden 3360 yleisömäärällä!
Tässä on hyvä huomata miten yleisömäärät ovat kehittyneet eri paikkakunnilla vaikka viimeisen 10 vuoden aikana, ja useimmissa paikoissa, ei kaikissa, on tultu alaspäin johtuen tv-palvelun parantumisesta, lippujen hintojen noususta, oheistuotteiden hintojen noususta, pelin tason laskusta yms. Pienempi määrä ihmisiä käy hallilla mutta heiltä nyhdetään enemmän rahaa siitä joten liikevaihto on sitä kautta vakio.
 

Blågula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Mielestäni kolmen tonni katsojakeskiarvo on täysin realistinen, jopa suht helppo. Kärjistetysti K-Espoon otteluissa käy tällä hetkellä yksi katsojaryhmä: K-Espoon kannattajat.
Liigassa tämän lisäksi otteluissa kävisivät seuraavat katsojaryhmät:
-satunnaiset/uteliaat/gloryhuntterit
-yritysvieraat
-vierasfanit

Jos HIFK-otteluissa käy 6000+, Kärpät-otteluissa 5000 ja parissa lauantai-pelissä tamperelaisia tai turkulaisia vastaan sellaiset 5000, niin siinähän se kolmen tonnin keskiarvo jo on kasassa, vaikka marraskuisessa tiistai-pelissä halli kaikuisi tyhjyyttään. Tämän kauden katsojatavoite 1500 on mielestäni hämmentävän matala, sillä sen saavuttamiseen riittää Jokeri-otteluiden tuoma kasvu, mikäli muissa otteluissa käy viime vuoden keskiarvon verran katsojia. Ja odotusarvo on tietenkin, että muissakin otteluissa käy enemmän katsojia kuin vuosi sitten.

Mutta: mielestäni tämä keskustelu katsojista Espoossa saa jatkuvasti liian suuren huomioarvon ja liian suuret mittasuhteet. Lipputulot ovat vain osa taloutta, mutta keskustelusta jää usein kuva, että sen varaan se talous yksinomaan rakentuu. Sitkeässä elää esim se myytti, että Blues meni konkkaan, koska katsojia ei kiinnostanut. Faktahan on se, että konkurssikaudellakin liigassa oli heikommin katsojia vetäviä seuroja jotka tekivät satojen tuhansien eurojen voitollisia tuloksia. Miksi? No siksi, koska heillä oli hyvä hallisopimus ja osaava myynti. Bluesissa yhteistyösopparit olivat surkealla mallilla ja hallisoppari suorastaan katastrofaalinen. Joskus huvkseni laskin, että esim 500 katsojan lisäys keskiarvoon ei olisi muuttanut talouspuolta mitenkään olennaisesti - tappiot olivat sitä luokkaa.

K-Espoon osalta näyttää ainakin ulospäin siltä, että yhteistyösopimuksia osataan myydä. Halli puolestaan on edelleen jonkin sortin ongelma ja tulee olemaan ongelma niin kauan kuin Salonoja on missään tekemisissä sen kanssa. Tämä nykyinen malli jossa kaupunki toimii välikätenä on selkeä parannus aiempaan, mutta fakta lienee, että halli jatkaa rapistumistaan ja tulolähteitä hallimyynnin muodossa seuralle ei ole tiedossa niin kauan kuin nykyinen omistaja nykyisellä kunnianhimon tasolla on taustalla.
 

J44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Mielestäni noihin liigankin yleisömääriin on huono verrata. Liigassa ainakin Bluesin aikana ilmoitetussa ja todellisessa yleisömäärässä oli monestikin suurta eroa. Nordiksella olen saman kokenut ja uskon myös että tämä sama monella muullakin paikkakunnalla. Voihan toki olla, että paikkoja on myyty mutta henkilöt eivät vain ole pelissä. Tosin kaksi vuotta sitten kun Nordiksella viimeksi olin, niin lippukaupassa oli hyvin paljon paikkoja vapaana pelin alkaessa ja silti ilmoitettiin 7800 katsojaa. Joten jotain ilmaa näissä varmasti on.

Onko kellään tietoa mitä kaikkea liigan yleisömääriin lisätään? Mestiksessä käsittääkseni ilmoitetaan toteutunut?
 

Hannutic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Yleisön määrä (myös niitä jotka katsovat peliä muualla kuin hallissa) on varmasti tärkeä myös yhteistyökumppaneille. He kai pääasiassa edelleen haluavat saada näkyvyyttä? Yksinkertaisella matematiikalla voisi ajatella että 20% enemmän silmäpareja tarkoittaisi 20% enemmän rahaa yhteistyökumppaneilta. Ehkä tämä osuus on vähän pienempi, koska osa yhteistyökumppaneista haluaa aitiopaikkoja ja muita diilejä eikä näkyvyyttä. Toisaalta enemmän katsojia tarkoittaa parempaa tuotetta, eli vaikutusta on molempiin suuntiin.

Katsojien lisäys tuskin välittömästi lisää yhteistyökumppaneilta tulevaa rahavirtaa, mutta lisää odotusarvoa tulevaisuuden katsojamääristä, eli vaikuttaa tuleviin sopimuksiin. Koko ajan on siis katsottava tulevaisuuteen.
 

Danone

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Justiinsa tänään tein ihan muista syistä vertailua siitä, miten Sportin, KooKoon ja Jukureiden yleisömäärät ovat kehittyneet. Vaasassa yleisömäärä on noussut Mestis-ajan keskiarvoista noin 20%, Kouvolassa noin 40% ja Mikkelissä jopa tuplaantunut (koronakaudet jätetty huomioimatta).

Sportilla ja KooKoolla yleisökeskiarvo oli molemmilla Mestiksessä pitkäkestoisesti vähintään ~2000 paikkeilla. Siinä, että KooKoo on pärjännyt paremmin on luultavasti ainakin osa syy siihen, että yleisöä Liigassa on käynyt enemmän kuin Vaasassa.

Mikkelissä lähtötaso oli puolestaan huomattavasti pienempi, mikä selittää sitä, miksi liiganousu sai sen pomppaamaan noinkin selvästi.
Toisaalta Mikkelissä rajun pompun jälkeen suunta on ollut tasaisesti alaspäin, vaikka joukkue on menestynytkin.
Onko kellään tietoa mitä kaikkea liigan yleisömääriin lisätään? Mestiksessä käsittääkseni ilmoitetaan toteutunut?
Myydyt kausikortit, myydyt liput ja jaetut ilmaisliput. Mestiksessä tosiaan vain toteutunut.
 

Perandori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mitään ei tule annettuna, mutta kuten totesitkin, on Liiga eri eläin monessakin mielessä. Näkyvyyttä on enemmän, niin omissa kuin vastustajienkin riveissä pelaa parempia (=mielenkiintoisempia) pelaajia ja lähtökohtaisesti kaikki (pitäisi olla) suurempaa.

Yksi tekijä mitä ei vielä ole taidettu mainita, on myös maantiede. Vaikka vieraskannattajat on pieni osa hallille tulijoista, niin silti Mestiksessä joukkueet ovat pääsääntöisesti kauempaa. Jos miettii normaalia kannattajaa, joka haluaisi oman joukkueensa vieraspeliä lähteä katsomaan, niin n. parin tunnin ajomatka/suunta on varmaankin sellainen johon voi olettaa katsojan vielä lähtevän lyhyemmälläkin varoitusajalla. Mestiksessä tuohon haarukkaan menee K-Vantaan ja Jokereiden lisäksi oikeastaan vain KOOVEE, FPS ja TUTO. Liigassa on HIFK, Tappara, Ilves, TPS, HPK, Pelicans ja KooKoo. Tämän lisäksi Kärpillä tunnetusti innokasta etäkannattajakuntaa. Liigassa siis puolet joukkueista "tuo mukanaan" jo suurempia yleisömääriä Espooseen.
Ihan pakko sanoa että ei ole kovin vakuuttavan kuuloista jos puhutaan siitä että kuinka paljon muut joukkueet tuovat katsojia halliin. Ja ollaan myös tavallaan sen varassa.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Ihan pakko sanoa että ei ole kovin vakuuttavan kuuloista jos puhutaan siitä että kuinka paljon muut joukkueet tuovat katsojia halliin. Ja ollaan myös tavallaan sen varassa.

Tästä täysin samaa mieltä. Uskon, että toimistolla on järki touhussa mukana budjetit laaditaan realistisesti.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Ihan pakko sanoa että ei ole kovin vakuuttavan kuuloista jos puhutaan siitä että kuinka paljon muut joukkueet tuovat katsojia halliin. Ja ollaan myös tavallaan sen varassa.
Itsekin vähän huvitti, että vieraskatsojat vaikuttaisi merkittävästi yleisömäärään. Totta kai ne vaikuttaa, mutta ei se ole mikään sateentekijä.

Joukkueesta saa kiinnostavan kyllä. Ja se yhdistettynä hyvään tunnelmaan areenalla - se kantaa.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Ihan pakko sanoa että ei ole kovin vakuuttavan kuuloista jos puhutaan siitä että kuinka paljon muut joukkueet tuovat katsojia halliin. Ja ollaan myös tavallaan sen varassa.
Hah. Arvasin että joku tarttuu tähän.

Enhän minä missään vaiheessa sanonut että sen varassa oltaisiin millään tavalla. Vaan että se on myös yksi plussaseikka joka tuo niitä katsojia lisää Liigassa verrattuna Mestikseen. Ja nimenomaan Espoossa se korostuu muuhun Suomeen verrattuna, kun täällä asuu myös muiden joukkueiden kannattajia varmasti enemmän kuin vaikkapa Kuopiossa tai Raumalla.
 

Hannutic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Hah. Arvasin että joku tarttuu tähän.

Enhän minä missään vaiheessa sanonut että sen varassa oltaisiin millään tavalla. Vaan että se on myös yksi plussaseikka joka tuo niitä katsojia lisää Liigassa verrattuna Mestikseen. Ja nimenomaan Espoossa se korostuu muuhun Suomeen verrattuna, kun täällä asuu myös muiden joukkueiden kannattajia varmasti enemmän kuin vaikkapa Kuopiossa tai Raumalla.
Espoossa ja koko pk-seudulla korostuu vieraskatsojat. Helposti 20-25% on vieraskannattajia (ei nyt Mestiksessä mutta Liigassa), enkä puhu nyt paikallispeleistä.
 

Tonnikala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Saa nähä tuleeko ketään Espoolaisia NHL nimiä mukaan tässä vaiheessa, jotka ei vielä ole omistajina, jos sellaisia vielä siis löytyy.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Joko Sasha twiittaa tilaisuudesta?
 

Perandori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hah. Arvasin että joku tarttuu tähän.

Enhän minä missään vaiheessa sanonut että sen varassa oltaisiin millään tavalla. Vaan että se on myös yksi plussaseikka joka tuo niitä katsojia lisää Liigassa verrattuna Mestikseen. Ja nimenomaan Espoossa se korostuu muuhun Suomeen verrattuna, kun täällä asuu myös muiden joukkueiden kannattajia varmasti enemmän kuin vaikkapa Kuopiossa tai Raumalla.
Jos nyt tarkkoja ollaan niin en minäkään ole sanonut että olisit niin sanonut.

Itse totesin että tavallaan Espoo olisi osittain vieraskatsojen varassa - katsojaluvuthan puhuvat puolestaan. Tiukkaa tekee että tuhat saadaan hallille ilman Jokereita.

Se että otetaan edes esille vieraskatsojien merkitys pk-seudulla kertoo siitä ettei toiminta ole kovin kummoisella pohjalla.

Toivon että Espoo liigaan menee mutta yhtä paljon toivon sitä ettei käy kuten aiemmin.
 

Hannutic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Timo Ahopellon ydinosamisalue taitaa olla erottaa ne kasvuyritykset joihin kannattaa sijoittaa niistä joihin ei kannata. Selvästi hän uskoo Kiekko-Espooseen.

Edit.: pientä edittiä.
 
Viimeksi muokattu:

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Itse totesin että tavallaan Espoo olisi osittain vieraskatsojen varassa - katsojaluvuthan puhuvat puolestaan. Tiukkaa tekee että tuhat saadaan hallille ilman Jokereita.

Se että otetaan edes esille vieraskatsojien merkitys pk-seudulla kertoo siitä ettei toiminta ole kovin kummoisella pohjalla.
Jospa ei nyt kuitenkaan tehtäisi viime kauden lukujen perusteella, jolloin viime kevään hurmostakaan ei vielä oltu koettu, liian suuria päätelmiä siitä mikä tilanne tulisi Liigassa olemaan...

Muun muassa minä en ollut vielä viime kaudella ennen kevättä läheskään niin innostunut koko Kiekko-Espoosta mitä tällä hetkellä. Ja luulen että en ole ainoa joka ajattelee näin.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Mä itse asiassa luulen, että ilman tuota Jokerit-matsia noissa kahdessa seuraavassa olisi ollut enemmän katsojia. Nyt satunnaiskatsojat keskittyi tuohon yhteen otteluun.

Viime kauden alkua ja loppua ei voi verrata mitenkään Espoossa. K-Espoo breikkasi läpi, kiinnosti ja ihmiset selkeästi uskalsi taas olla ylpeitä oman kaupungin joukkueesta. Vaikka sitä ei ulospäin näe, K-Espoo kasvaa kovaa vauhtia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös