Tässä Iltalehden artikkelissa on aika hyvin ja kiihkottomasti käyty läpi viimeaikojen tapahtumia NHL:ssa ja mistä tämä kulttuuri ison veden takana kumpuaa. Kyseessä ei ole mielipidekirjoitus, vaan pyritään selittämään itse ilmiötä.
Aika moni asia on tuotu tässäkin ketjussa esiin, mutta tuossa samaa asiaa perkaavat liikuntasosiologian emeritusprofessori Hannu Itkonen Jyväskylän yliopistosta, Kimmo Isotalo, joka on ensimmäisenä suomalaisena jääkiekosta väitellyt filosofian tohtori sekä tältäkin palstalta tuttu Edmontonissa asuva freelance toimittaja Jouni Nieminen.
Juttu on todella kattava, mutta yksi erittäin mielenkiintoinen pointti siitä on nostettava esiin:
– Nykyaikainen jääkiekko saavutti Kanadassa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa ripeästi suosiota. Tähän yhtenä syynä on pidetty lajiin oleellisesti kuuluvaa kamppailuelementtiä, jonka on ajateltu sopineen hyvin kanadalaisen uudisraivaajatyypin mielenmaisemaan. Villin luonnon kesyttäminen edellyttää jääkiekkokaukalon tapaan fyysisen ja raskaan työn tekemistä sekä kamppailua esteiden selättämiseksi, taustoittaa Kimmo Isotalo, ensimmäisenä suomalaisena jääkiekosta väitellyt filosofian tohtori.
- Kanadalaisen jääkiekkoilun keskiössä on sittemmin aina ollut fyysinen elementti, jota on pyritty hyödyntämään lajin sääntöjen puitteissa ja rajamailla. Perinteisesti on ajateltu, että vastakkaista koulukuntaa edustaa venäläinen ja neuvostoliittolainen kiekkokulttuuri, jossa suuri painoarvo fyysisyyden sijaan on luistelu- ja mailatekniikan hallinnalla pitkälti vahvan jääpalloperinteen takia.
Tätä asiaa on harvemmin nostettu tappelu -keskusteluissa esiin, kun verrataan pohjois-amerikkalaista lätkää ja eurolätkää eli toisin sanoen tässähän on viime kädessä kysymys lajin evoluutiosta ja sen kehittymiseen vaikuttaneista traditioista ja tavallaan ollaan pitkään oltu myös eräänlaisella kylmän sodan aikaisella rajalinjalla, jossa rautaesiripun itäpuolella tai sen välittömässä läheisyydessä suosittiin itäistä jääpalloperinteeseen nojaavaa jääkiekkotraditiota ja länsipuolella taas enemmän tätä kanadalaisesta mentaliteetista kumpuavaa traditiota.