Tapaksen ystävät-makuhermoja kutkuttavaa nautintoa

  • 6 104
  • 8

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Onko palstalla muita tapaksen ystäviä kuin allekirjoittanut? Olen jo 20 vuotta perehtynyt tähän Välimerelliseen ruokakulttuuriin ja tuntuu, että asia syvenee entisestään kun vuosia tulee lisää. On myös palkitsevaa soveltaa tätä meidän omaan ruokakulttuuriin.

Omia suosikkejani ovat:

- marinoidut sipulit ja kirsikkatomaatit
- Serranonkinkku ja vesimeloni
- kylmäsavulohi, marinoidut katkaravut ja valkosipuliaijoli
- friteeratut mustekalarenkaat ja katkaravut sitruunamajoneesilla
- salamia oliivi/kapris pedillä ja yrttiöljy
- simpukat paprika/valkosipuli silpulla ja tillimajolla
- aurinkokuivatut tomaatit parmesaanilastuilla ja oliiviöljyllä
- kylmää tomaattikeittoa paahdetulla patongilla
- savulohta paahdetun kylmän suolaperunan kanssa ja kurkkumajoa
- kylmäsavuporoa paahdetulla paprikalla ja vuohenjuustodippi
- silliä rapukastikkeessa ja sardiinimajoa
- marinoidut valkosipulin kynnet ja vaalea leipä yrttiöljyllä
- pekonia ja herkkusieniä pippuridipillä

Näitä tulee itse tehtyä usein ja tuollainen 4-6 tapaksen setti on omiaan kattamaan leffanautinnon lauantai-iltana. Periaatteessa kylmiä ja lämpimiä tapas-annoksia voi kehitellä loputtomiin. Tarkoitus on saada mahdollisimman paljon erilaisia voimakkaita makuja pikkuannoksin ja vielä niin, että ne pienillä lautasilla hivelevät silmää.

Onko muilla palstalaisilla samankaltaisia kulinaristisia perversioita ja millaisia kun kyseessä on tämän kaltainen pikkuherkuttelu...?
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Kukapa ei tapaksesta tykkäisi. Tuossa tuli jo listattua niin monta herkkua, että mitäpä siihen lisäämään nyt ensi hätään mitään. Sen verran kuitenkin lisään, että Helsingissä on ainakin tapaksen ystäville erinomainen ja aika edullinenkin ravintola eli Bar Teos. Suosittelen kokeilemaan.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Suosittelen tapaksiin tutustumista lämpimästi kenelle hyvänsä. Tapaksista puhuttaessa on tuotava esille myös näiden serkut, eli Kreikan ja muun itäisen Välimeren meze-alkupalat. Näitä tarjoillaan tällä nimellä ja hieman vaihtelevassa muodossa myös Balkanin maissa ja Lähi-Idässä. Arabiseuduilla kuten Libanonissa hummus, tabouli-salaatti, jogurtti ja lammas ovat must, Kreikassa taas mm. oliivit, viininlehtikääryleet, tzatziki, halloumi ja khoriatiki.

Meze-alkupalojen idea on melko lailla sama kuin tapaksissa. Näitä voi nauttia pienen lajitelman pääruokaa odotellessa, tai isompana settinä pääruoan sijasta. Olen ollut useammasakin tilaisuudessa noilla seuduin siten, että koko ateria on koostunut vain erilaisista meze-lautasista.
 

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
Jees. tapasta on tehty. Ostin taannoin sellaisen pienen tapas-aiheisen keittokirjankin. Toistaiseksi siitä ovat suosikiksi yltäneet:

- Oliiviöljyssä ja valkosipulissa paistetut leipä- ja chorizopalaset
- Lohkoperunat valkosipulidipillä

Lisäksi kaikki oliivi- ja anjovispohjaiset herkut katoavat tuulensuojaan äänen nopeudella.
 

Jeppe_68

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Onko palstalla muita tapaksen ystäviä kuin allekirjoittanut? Olen jo 20 vuotta perehtynyt tähän Välimerelliseen ruokakulttuuriin ja tuntuu, että asia syvenee entisestään kun vuosia tulee lisää. On myös palkitsevaa soveltaa tätä meidän omaan ruokakulttuuriin.

Omia suosikkejani ovat:

- marinoidut sipulit ja kirsikkatomaatit
- Serranonkinkku ja vesimeloni
- kylmäsavulohi, marinoidut katkaravut ja valkosipuliaijoli
- friteeratut mustekalarenkaat ja katkaravut sitruunamajoneesilla
- salamia oliivi/kapris pedillä ja yrttiöljy
- simpukat paprika/valkosipuli silpulla ja tillimajolla
- aurinkokuivatut tomaatit parmesaanilastuilla ja oliiviöljyllä
- kylmää tomaattikeittoa paahdetulla patongilla
-
- silliä rapukastikkeessa ja sardiinimajoa
- marinoidut valkosipulin kynnet ja vaalea leipä yrttiöljyllä
- pekonia ja herkkusieniä pippuridipillä

Näitä tulee itse tehtyä usein ja tuollainen 4-6 tapaksen setti on omiaan kattamaan leffanautinnon lauantai-iltana. Periaatteessa kylmiä ja lämpimiä tapas-annoksia voi kehitellä loputtomiin. Tarkoitus on saada mahdollisimman paljon erilaisia voimakkaita makuja pikkuannoksin ja vielä niin, että ne pienillä lautasilla hivelevät silmää.
Voi taivas, ku näyttää hyvältä. Väännätkö omassa keittiössäsi viikoittain moisia herkkuja? Minusta tuo lista näyttää erehdyttävän paljon erään hotelliketjun menulta.

Miten valmistat esimerkiksi kylmää tomaattikeittoa paahdetulla patongilla?

Entä savulohta paahdetun kylmän suolaperunan kanssa ja kurkkumajoa
tai kylmäsavuporoa paahdetulla paprikalla ja vuohenjuustodippi (ä)? Jos kokintaidot on tuollaiset, että normi-iltana onnistuu moiset annokset, ota toki yhteyttä yv:llä, minä rahoitan.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Onko palstalla muita tapaksen ystäviä kuin allekirjoittanut?

Kyllä kiitos! ja hyvä että puhut yksikössa tapaksesta, koska alkuperäinen sana on jo monikossa. Ihan oksettaa kun se vielä joidenkin suussa tuplamonistetaan tapaksiksi.


- Serranonkinkku ja vesimeloni
- salamia oliivi/kapris pedillä ja yrttiöljy
- kylmää tomaattikeittoa paahdetulla patongilla
- marinoidut valkosipulin kynnet ja vaalea leipä yrttiöljyllä
- pekonia ja herkkusieniä pippuridipillä

Nämä saisivat meillä kyytiä. Lisäksi värkkäisin toki espanjalaista munakasta, hieman tulisempia minilihapullia tomaattipohjaisella dipillä ja sitruunaliemessä marinoituja sardiinifileitä sellaisenaan.

Tapas-idean vahvana kantimena on juuri annosten pikkuruisuus mikä mahdollistaa pikanttien makuelämysten kirjon yhden aterian aikana.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tapas-idean vahvana kantimena on juuri annosten pikkuruisuus mikä mahdollistaa pikanttien makuelämysten kirjon yhden aterian aikana.

Juurikin näin. Itse vieläpä fiilistelen tuon asian kanssa niin, että yritän visuaalisesti laittaa pienet annokset lautasille mahdollisimman herkullisesti näytille.

Vahvoja suolaisia makuja ja vastapainona öljyä sekä dippiä. Nyt on taas sienestyskausi aluillaan ja pitääkin rynnätä tänään metsään katsastamaan kauden avaus.

Muutama kanttarelli ja saisi jo hyvin aikaan seuraavan iltatapaksen:

Paahdetaan pannulla kanttarellit isoina paloina. Mausteena ainoastaan suolaa ja mustapippurirouhetta. Valmistetaan marinadi oliiviöljystä, johon lisätään reilusti rosepippurimurskaa ja hieman puristettua sitruunaa. Kun sienet ovat jäähtyneet kaadetaan öljy sekaan ja laitetaan annos jääkaappiin. Lisukkeeksi tuohon kylkeen voisi laittaa vaikkapa kylmää rapeaa pekonia lastuina, paahdettua paprikaa tai vaikkapa ohuita salamin siivuja. Persilija kruunaa näyttävyyden.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Voi taivas, ku näyttää hyvältä. Väännätkö omassa keittiössäsi viikoittain moisia herkkuja? Minusta tuo lista näyttää erehdyttävän paljon erään hotelliketjun menulta.

Miten valmistat esimerkiksi kylmää tomaattikeittoa paahdetulla patongilla?

Entä savulohta paahdetun kylmän suolaperunan kanssa ja kurkkumajoa
tai kylmäsavuporoa paahdetulla paprikalla ja vuohenjuustodippi (ä)? Jos kokintaidot on tuollaiset, että normi-iltana onnistuu moiset annokset, ota toki yhteyttä yv:llä, minä rahoitan.

Oikeastaan nämä kaikki perustarvikkeet löydän paikallisesta kaupasta valmiina.

- savulohi ja pallas kalatiskiltä sekä kylmäsavu- ja graavi lohi esim. valmiina Pirkkatuotteina
- kylmäsavuporo ja ilmakuivattu kinkku leikkeleosastolta...kinkkuja paljon Lidlissä
- dipit valmistan perusmajoon ja sekaan sitten sitruunaa, suolakurkkurouhetta, valkosipulia, murskattua sardiinia, vuohenjuustotahnaa tai minkä tahansa makuistaa tuorejuustoa...rajana oma mielikuvitus
- hyvää valmista valkosipuliaijolia myydään monessa kaupassa
- kylmät tapakset perustuvat siihen, että paahdetaan paprikaa, perunaa, sieniä, kalaa, suolalihaa tai mitä vain ja ne tarjoillaan jäähtyneinä mausteöljyssä tai dipillä...taas ainoastaan mielikuvitus rajana.
- tomaattikeiton voi valmistaa Knorrin valmiista kamasta joka on pirun hyvää. Lisätään hieman mausteita oman maun mukaan ja tarjoillaan jäähdytettynä esim Lidlin pakastealtaasta ostetun esipaistetun valkosipuli- tai yrittipatongin kanssa.
- kaupasta saa myös valmiina purkeista vaikkapa aurinkokuivattua tomaattia, marinoituja valkosipulinkynsiä, herkkusieniä, oliiveja, kaprikseja, latva-artisokkia, tankoparsaa jne jne...
- pakastealtaasta mustekalaa, katkarapuja ja mätiä

Ideat ovat tarttuneet matkaan muutamista ravintoloista, joissa tapaksia tarjoillaan sekä omasta mielikuvituksesta. Ei ole oikeasti vaikeaa. Vaatii ainoastaan halua näpertää tällaisia:)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös