Talvisota II (leffa) - löytyykö sille tilausta?

  • 5 086
  • 35

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Ovatko muut ihmetelleet sitä, miksi 105 kunnian päivästä ei olla tehty toista elokuvaa? Parikan Talvisota oli loistava kuvaus Kannaksen tulihelvetista, mutta sitä ennen eikä sen jälkeen ole ilmestynyt toista kuvausta Suomen historian kohtalokkaimmista päivistä.

Parin vuoden kuluttua tulee 70 vuotta kuluneeksi Talvisodan syttymisestä ja 20 vuotta Parikan mestariteoksen ensi-illasta. Minä haluaisin ehdottomasti nähdä toisenkin Talvisota-elokuvan, mutta tietääkseni sellaista ei ole suunnitteilla.

Mielestäni, tuo toisen Talvisota-leffan pitäisi olla hieman toisen tyyppinen kuin tuon ainoan kilpailijan. Aiheita talvisota-elokuvalle on vaikka kuinka monta. Mainitaan nyt esimerkkinä vaikka nämä kaksi:
1. Raatteen tie
Elokuva, joka kertoisi jonkin Raatteen tien taisteluun osallistuneen joukkueen tai komppanian vaiheet.

2. Kollaanjoki
Leffa, joka kertoisi kokonaisvaltaisesti jonkin Kollaan rintaman taisteluihin osallistuneen osaston vaiheista Kollaanjoella. Elokuvassa voisi nyt vaikka esiintyä mm. Simo Häyhä ja Marokon Kauhu eli Ilmari Juutilainen. Legendaarinen rajavääpeli Juho Pössikin voisi esiintyä tuossa elokuvassa.

Siitä huolimatta, että päädyttäisiin jompaan kumpaan näistä tunnetuista taisteluista, joissa ruutia ei säästelty, toivoisin myös, että tämä toinen talvisota-leffa käsittäisi myös suvantovaiheita. Oppia voisi ottaa vaikka Terrence Malickin Veteen piirretystä viivasta.

Lähtisivätkö muutkin jatkoaikalaiset elokuviin katsomaan toista talvisota-elokuvaa, jos sellainen lähivuosina tehtäisiin? Mitä mieltä olette, mihin talvisodan aihealueeseen, paikkaan tai taisteluun sen pitäisi sijoittua? Keitä henkilöitä siinä pitäisi nähdä ja ketkä voisivat siinä näytellä? Kenen toivoisitte ohjaavan tuon elokuvan?
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Parikan Talvisota oli kyllä mestariteos jota on vaikea ylittää mutta jos joku löytää jonkin uuden ja mielenkiintoisen näkökulman talvisotaan niin miksi ei. Toivottavasti Olli Saarela vaan pysyy jatkossa kaukana sotaelokuvista ja siten myös talvisodasta... Oli meinaan sellaista skeidaa tuo Rukajärven Tie että sellaista en tahdo enää talvisodasta nähdä.

Nuo esimerkkinä olleet Simo Häyhä ja Ilmari Juutilainen voisi olla ihan hyviä aiheita talvisodasta kertoville elokuville, ja vaikkapa siten että elokuvassa keskityttäisiin nimenomaan jompaan kumpaan em. henkilöistä. Ja kyllähän noita talvisodan sankareita muitakin löytyy, ja varmasti kertomisen arvoisia tarinoita. Mielelläni tosiaan näkisin sellaisen elokuvan joka keskittyisi yhteen näistä sankareista ja talvisota voisi toimia siinä vain viitekehyksenä.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Siinä kohdassa mentäisiinkin metsään oikein huolella. Helposti top-10 paskimpien leffojen joukossa tuo räpellys.
.

Näin minäkin ajattelin kun ensimmäisen kerran näin. Mutta sitten se aukesi ja nyt pidän yhtenä parhaista sotaelokuvista. En oikein osaa selittää miksi mutta jotain outoa "taikaa" siinä on.
 

Fordél

Jäsen
Siis kyllähän suomalaiset sotaelokuvat kiinnostaa aina kuhan on siis tosiaan ihan uusi Talvisota-leffa kertoen jonkun muun kuin Hakalan Martin poppoon tarinan. Se tarina on nimittäi kerrottu jo niin hyvin, että paremmaksi tuskin kukaan pystyy. Aivan loistava leffa!

Ihan hyviä ehdotuksia nuo sun ideat, pois lukien tuo Veteen piirretty viiva. Kyllähän Talvisodassa oli ryskettä ja se pitää näkyä myös leffassa. Itseäni kiinnostaisi varsinkin nuo sodan alkuvaiheet ja ne lähtökohdat josta sotaan lähdettiin. Siihen päälle kunnon rytinää ja epätoivoisia tilanteita, joista selvittiin niin hyvältä näyttää.

Mielenkiinnolla odotan tuota Lindmanin uutta, sillä Etulinjan edessä oli yllättävän hyvä. Ei mikään mestariteos, mutta ihan nautittava pläjäys ja kertoi varsin erilaisen tarinan. Rukajärven tie oli taas harvinaisen tylsä ja mitäänsanomaton.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
Kyllä hyville sotaelokuville on aina tilausta. Etenkin jos onnistuttaisiin tekemään isompi ja parempi, eikä jotain onnetonta räpellystä. Siitä ei sitten jää kuin paska maku. Lindmanin uusi pätkä on kyllä mielenkiintoinen. Sikälikin, että itse näyttelen tässä pätkässä, hah! Hieman kyllä oli vastenmielistä ryssää näytellä mutta kuolin kuitenkin. Saa nähdä ovatko kunnolla näitä kohtauksia elokuvaan huolineet..
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämähän on todellinen haaste.

Koivusalo jo Sibeliuksellaan hieman portteja kolkutteli, meinaan niiden kansan syvien rivien portteja. Miten saadaan jengi diggamaan uutta kun vanhakin on käsittelemättä?

Talvisodasta tarvittiin ja tarvitaan suoria kuvauksia, mutta aika ei ole vielä valmis varsinaisen "The Elokuvan" tekemiselle. Ehkä joskus, toivottavasti kunnon kompetenssilla, ilman kaupalista painostusta tohditaan esittää vapaa tulkinta tuon ajan tapahtumista. Tällä hetkellä emme sitä mielestäni kaipaa.

Mielestäni Suomen kansallistunteeseen näin oleellisesti kuuluvan tapahtuman kuvaamisen on oltava pieteetillä tehtyä, moneen kertaan harkittua sekä kaikki ikäluokat huomioon ottavaa. Kunnioittava ja kiitos-sanan muistava sävy on tässä yhteydessä must.

Keskuudessamme on henkilöitä, jotka muistavat nuo meille nuoremmille vain tässä ainokaisessa elokuvassa näkyvät tapahtumat kuin eilisen päivän.
 

Cassu

Jäsen
Sikälikin, että itse näyttelen tässä pätkässä, hah! Hieman kyllä oli vastenmielistä ryssää näytellä mutta kuolin kuitenkin. Saa nähdä ovatko kunnolla näitä kohtauksia elokuvaan huolineet..

Ei kai ne nyt hyvää elokuvaa menis pilaamaan... :) Itse tykkään kyllä sotaelokuvia katsella, mutta kuten tuossa joku jo kirjoitti niin kyllä pitäisi tehdä sellainen elokuva, joka nostattaisi heidän arvoaan joidenka ansiosta tässä olemme.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Oppia voisi ottaa vaikka Terrence Malickin Veteen piirretystä viivasta.

Olisi se kyllä hieman koomisen näköistä, kun ensin näytettäisiin hämäläisukkoa 40 asteen pakkasessa valokuva kädessä ja sitten esitettäisiin takaumaa siitä miten verhot heiluivat ennen sotia. Siinä Reiska sotkisi emäntää hetekassa 7/8 mukulan juostessa ympärillä. Siinä olisi sitä tunnetta - panemisen tunnetta - kerrakseen. Loppukohtaukseen saataisiin vielä sellainen "saatana!"-kohtaus, ennen kuin ryssien tykistökeskitys osuisi juuri päähenkiön poteroon.
 

redcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, SAFC, Denver Broncos, LA Kings, TB Rays
Ilmari Juutilainen voisi olla ihan hyviä aiheita talvisodasta kertoville elokuville,

Tähän minun on sanottava, että tuo elokuva tulisi olemaan erikoistehosteidensa takia niin kallis, että ainakaan nykysysteemeillä (=rahoitus yms) se ei tule onnistumaan. Toivottavaahan se onnistuminen kyllä olisi...

Sen verran ilmailun puolelta tiedän, että Illu on niin suuri legenda Suomen ilmailuhistoriassa, että sitä ei moni nykynuori voi edes käsittää. Olen kuullut sellaista, että takavuosina kolmen leijonan kenraali tavatessaan hänet oli kannat napsahtaneet yhteen ja käsi mennyt lippaan... tältä kenraalilta. Se kertoo jo jotain arvostuksesta.
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Siinä kohdassa mentäisiinkin metsään oikein huolella. Helposti top-10 paskimpien leffojen joukossa tuo räpellys.

Niin, sotaleffahan ei saa kertoa mitään, vaan siinä pitää ampua mahdollisimman monta kasvotonta japsia/sakua ja viljellä kosolti onelinereita.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Sen verran ilmailun puolelta tiedän, että Illu on niin suuri legenda Suomen ilmailuhistoriassa, että sitä ei moni nykynuori voi edes käsittää. Olen kuullut sellaista, että takavuosina kolmen leijonan kenraali tavatessaan hänet oli kannat napsahtaneet yhteen ja käsi mennyt lippaan... tältä kenraalilta. Se kertoo jo jotain arvostuksesta.

Kyllähän sekä Illussa että Talvisodassa olisi filmatisoitavaa, muttei ehkä samaan leffaan. Juutilainen ampui Talvisodassa vain kaksi ilmavoittoa, suurempi Ässä oli esim. Jorma Sarvanto. Sitten Jatkosodassa Illullakin alkoi uppoamaan, ja joidenkin tietojen mukaan hän olisi maailmanhistorian eniten ilmavoittoja saavuttanut "ei-saksalainen" hävittäjä-ässä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmari_Juutilainen

Talvisodan sankari oli sen sijaan Illun veli, Muukalaislegioonan veteraani Aarne Juutilainen, eli "Marokon kauhu".

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aarne_Juutilainen
 

Fordél

Jäsen
Niin, sotaleffahan ei saa kertoa mitään, vaan siinä pitää ampua mahdollisimman monta kasvotonta japsia/sakua ja viljellä kosolti onelinereita.

Riittää kuhan sotaleffa kertoo tarinan siitä, miten joku/jotkut kokivat sodan ja tekee sen mahdollisimman todenmukaisesti ja todentuntuisesti. Näin saadaan jälkipolville välitettyä niitä tuntemuksia, joita sota heissä aiheutti. Se on mussa noissa aina ainutlaatuista.

Katsoin juuri Band of Brothersin kaksi viimeistä jaksoa. Niissä ei paljoa sakuja ammuttu, mutta silti kertoi hyvin sotilaiden turhautumisesta ja siitä, miten he käsittelivät esimerkiksi keskitysleirien aiheuttamaa epäuskoa. Tosin yhtä hyvin uppoavat alkupään jaksot, jossa taas näytetään varsin todenmukaisesti mitä se sotiminen todellisuudessa varmasti oli. Ei niin, että sillä haluttaisiin leveillä vaan välittää jälkiopolville todellinen kuva sodan raakuudesta vailla mitään romantsointia. Uppoaa ainakin muhun. Samalla tavalla myös Parikan Talvisota teki. Molemmat elokuvat toimivat varmasti näin välikätenä sukupolvien välillä, jotta me pullamössötkin ymmärtäisimme mitä veteraanit ovat joutuneet kokemaan ja osaisimme kunnioittaa sekä ymmärtää heitä.

Jos näiltä lähtökohdilta pystytään kertomaan joku hieno tarina vaikka talvisodasta niin ei muuta kuin rahoitusta etsimään. Sen sijaan jos leffassa on tarkoituksena vaan mahdollisimman paljon lahdata ihmisiä niin ehkä ne rahat voi käyttää parempaankin asiaan.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
Mitä olisitte mieltä Kollaan-taistelun koitoksista ja eritoten herra iso-herrasta, Simo Häyhästä, jolla on vissiste edelleenkin "maailman ennätys" henk.koht. kill-countissa? Henkilökuva kaverista ja se "sotaelokuva" tulis siinä taustalla.

edit: Joku siellä Marokon kauhun jo mainitsikin. Siitä ++
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Mielestäni ilman muuta on tilausta toiselle talviSODASTA kertovalle elokuvalle. Nimenomaan siis kuvausta rintamalta kuten Parikan Talvisodassa. Etulinjaa kohti juoksevat neuvostosotilaat kaapuineen ja tähtineen hatussa herättävät vähintää nkin aidontuntuisia tuntemuksia sodasta. Elokuva ei siis saisi olla liikaa tunteisiin pohjautuva kertomus, jossa taistelu on vain taustaelementti, vaan kaiken tulisi pohjautua jonkin komppanian tai ryhmän tarinaan ja heidän edesottamuksiinsa rintamalla. Näitä realistisia kuvauksia rintamalta ei ole ikinä liikaa. Häyhän ottaminen johtotähdeksi kuulostaisi melko hyvältä idealta.
Kuten jo sanottu; hyvää elokuvaa ei voi missään nimessä tehdä millään pienellä budjetilla, vaan hyvää halutessa on myös aidontuntuisiin ympäristöihin ja kalustoon pantava rahaa riittävästi, jotta aito tunnelma saadaan luotua. Etenkin tämä pätee tehdessä sotaelokuvaa.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Siinä kohdassa mentäisiinkin metsään oikein huolella. Helposti top-10 paskimpien leffojen joukossa tuo räpellys.

Joko makuja on monia, tai sitten meitä on moneen junaan. Veteen Piirretty Viiva on ELOKUVANA ehdottomasti yksi parhaista sotakuvauksista koskaan.

Vastaväitteitä ei oteta vastaan joten turha lähteä keskustelemaan sivistyneesti =)

... no joo. Uutta kuvausta talvisodasta ei tarvita ellei löydy / keksitä jotain sivujuonta jonka ympärille leffa kasattaisiin.
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Mitä olisitte mieltä Kollaan-taistelun koitoksista ja eritoten herra iso-herrasta, Simo Häyhästä, jolla on vissiste edelleenkin "maailman ennätys" henk.koht. kill-countissa? Henkilökuva kaverista ja se "sotaelokuva" tulis siinä taustalla.

edit: Joku siellä Marokon kauhun jo mainitsikin. Siitä ++

Simo Häyhä voisi olla melko vaikea aihe. Katsojat voisivat nopeasti turtua katselemaan sitä, kun hän napsii vihulaisia päivästä toiseen. Sen sijaan Marokon Kauhu ristiriitaisena persoonana voisi olla kiinnostavampi hahmo. Juutilainen taisi vetää viinaa reippaanlaisesti ja käytti kaiketi ranskankielisiä komentoja talvisodassakin. Martti Suosalo sopisi hyvin Juutilaisen rooliin jo ulkonäkönsäkin perusteella.
 

Viljuri

Jäsen
Maamme kulttuurieliitti monen muun postmodernin eliitin kanssa syyttää Parikan (ja Tuurin) Talvisotaa lähes kaikesta pahasta, mm. puna-armeijan arvostuksen laskusta, Neuvostoliiton romahtamisesta, skini-liikkeestä, uusisänmaallisuudesta, rasismista ja ksenofobiasta ja monesta muusta vastaavasta asiasta. Myös kirjan ja elokuvan yhteyksiä yhteiskunnalliseen eriarvoistumiseen vaikkapa "Gender-teorian" valossa hutkittaneen yhteen jossain päin, enempi tai vähempi selvin päin.

Eli jos sellaisista instansseista kuin Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus, YLE, vihervasemmistolaiset tohtoritason tutkijat yms. homma on kiinni, niin sotaelokuvat on Suomessa tehty. Ellei sitten ohjaaja ja käsikirjoittaja ole jollain tasolla osoittanut uskollisuutta vanhoille, hyville aatteille. Pahoin pelkään, että Rennyn elokuvaan ilmeisesti tarkoituksella tästä syystä valitut hahmot eivät riitä Mannerheim-elokuvan rahoituksen varmistamiseen, edes yrityksellä IX.

Tämä edellä mainittu piiri kyllä merkitsee myös sen, että rahoitusta ei löydy Suomen elokuvasäätiöstä eikä kyllä mistään muualtakaan, varsinkaan talvisotaa käsittelevälle elokuvalle. Sen sijaan jos kysymykseen tulisivat vaikkapa suomalaisten keskitysleirit tai sotavankivaihdot Saksan kanssa sopivalla joukkotuhontaan liittyvällä teemalla, niin kiinnostus saattaa kasvaa.
 

Kapo

Jäsen
Joko makuja on monia, tai sitten meitä on moneen junaan. Veteen Piirretty Viiva on ELOKUVANA ehdottomasti yksi parhaista sotakuvauksista koskaan.

Vastaväitteitä ei oteta vastaan joten turha lähteä keskustelemaan sivistyneesti =)
Minusta taas kyseisen tarinan kuvaamisella elokuvaksi ei saavutettu minkäänlaista lisäarvoa. Jossei satunnaisia leikkauksia muutaman sekunnin pätkään jostain elukasta lasketa. Kai ne on sitten ne oikeat elokuvakriitikot jotka näkevät noissakin jotain hienoa ja taiteellista. Minä en. Toki täytyy tunnustaa että en jaksanut loppuun asti katsoa kyseistä pätkää joten saattoihan lopussa tapahtua jotain mykistävää.

Mielenkiintoinen näkökulma uuteen talvisotaleffaan voisi olla ratkaisutaistelut jonkun, ihan vaikka fiktiivisen, esikuntaupseerin silmin. Esikuntataso pitäisi valita siten että leffaan saataisiin mukaan sekä taistelukuvausta että hiukan isommassa skaalassa yleisen tilanteen vaikeutumisen mukanaan tuomia ongelmia ja ahdistusta.
 

MacInnis

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, Kärpät, Shefki Kuqi
Mielestäni, tuo toisen Talvisota-leffan pitäisi olla hieman toisen tyyppinen kuin tuon ainoan kilpailijan. Aiheita talvisota-elokuvalle on vaikka kuinka monta.

Olen myös samaa mieltä, että Parikan talvisota oli niin loistava, että samankaltaista elokuvaa on turha lähteä tekemään.

Talvisotaa voisi kuvata myös neuvostoliittolaisten hyökkääjien näkökulmasta. Odotettavissa oli ollut helppo marssi Suomeen, mutta n. 130 tuhannen miehen kohtaloksi tuli jäätyminen pakkaseen tai tulla ammutuksi.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Eikös nyt ihan lähiaikoina ole tulossa teatteriin Tali-Ihantalan-taisteluista kertova elokuva? Mielestäni jostain ip-lehdestä näin lueskelin... Ei kerro toki talvisodasta, mutta on sentään kotimainen sotaelokuva. Ja käsittääkseni ihan oikeilla henkilöhahmoilla.
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Olen myös samaa mieltä, että Parikan talvisota oli niin loistava, että samankaltaista elokuvaa on turha lähteä tekemään.

Talvisotaa voisi kuvata myös neuvostoliittolaisten hyökkääjien näkökulmasta. Odotettavissa oli ollut helppo marssi Suomeen, mutta n. 130 tuhannen miehen kohtaloksi tuli jäätyminen pakkaseen tai tulla ammutuksi.

Tässä voisi olla ideaa. Rivimiehen tai vaikka upseerinkin kylmät hetket Lemetin motissa. Suomalaisia ei näy missään, metsässä vaanii vain valkoinen kuolema. Koko elokuvan aikana ei olisi tarvetta näyttää suomalaissotilaita, ei niin eläviä kuin kuolleitakaan. Tykistötultakaan ei tarvitsisi esittää, joten kustannukset pysyisivät kurissa. Mielelläni katsoisin kyllä tällaisenkin elokuvan.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tässä voisi olla ideaa. Rivimiehen tai vaikka upseerinkin kylmät hetket Lemetin motissa. Suomalaisia ei näy missään, metsässä vaanii vain valkoinen kuolema. Koko elokuvan aikana ei olisi tarvetta näyttää suomalaissotilaita, ei niin eläviä kuin kuolleitakaan. Tykistötultakaan ei tarvitsisi esittää, joten kustannukset pysyisivät kurissa. Mielelläni katsoisin kyllä tällaisenkin elokuvan.

Tuo ei muuten olisi yhtään pöljempi idea. Tuollaiseen elokuvaan saisi varmasti painostavan ja dramaattisen tunnelman ilman että räiskitään miljoonia taivaalle. Ja ihan varmasti sieltä neuvostopuoleltakin löytyisi paljon kertomisen arvoisia tarinoita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös