Taloudellisesta globalisaatiosta

  • 1 473
  • 13

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hmmph, ajattelin postata nämä eräälle toiselle keskustelupalstalle kirjoittamani ajatukset tännekin:

Muistaakseni joskus keväällä Yleltä tuli erittäin mielenkiintoinen ja osuvasti nyky-yhteiskunnan ongelmiin puuttunut yhteiskuntafilosofin haastattelu. Kyseessä oli suomenruotsalainen henkilö, nimeä en valitettavasti saa päähäni. Filosofi otti kriittisesti kantaa talouden globalisaatiokehitykseen. Itsessään sitä, että talous globalisoituu, hän ei kritisoinut. Se, miten se globalisoituu, oli nähdäkseni pääpointtina. Hän sanoi suunnilleen sanatarkasti niin, että yhteiskuntaa katsotaan monesti vain yritystoimintojen summana. Mielestäni se lause kertoo koko taloudellisen globalisaatiokehityksen ongelman. Samalla hän esitti kritiikkinsä niinsanottua perinteistä vasemmistoa kohtaan paikalleen jämähtämisestä. Tämäkin osuu aika oikeaan. Tarkastellaan siis tilannetta ainakin koko Euroopan mittakaavassa. Se, että käydään vastustamaan koko globalisaatiota tai järjestetään jotain väkivaltaisia mielenosoituksia sitä vastaan, ei anna oikein hyvää kuvaa nykyongelmiin puuttumisesta.

Itse humanistina näen taloudellisen globalisaatiokehityksen sinänsä myönteisenä, jos se tapahtuu ihmisoikeudet ja oikeudenmukaisuuden huomioonottaen. Maailmanlaajuinen taloudellinen yhteistyö voi hyvässä tapauksessa auttaa muunkin kanssakäymisen parantumiseen ja avata tilaa humaanille ajattelulle. Se, että meillä täällä Pohjoismaissa oli jo valmis hyvinvointijärjestelmä, tietysti tekee monesta koko taloudellisen globalisaation vastustajan. Nyt asioista ei enää välttämättä päätetäkään "lintukodossa", vaan päätöksiä tehdään niin EU:n tasolla kuin vieläkin globaalimmin. Kuitenkin on itsekästä ja vanhoihin nationalistisiin rakenteisiin piiloutumista, jos nähdään kehitys ensisijaisesti uhkana. Maailmanlaajuisesti se sisältää ehdottomasti enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Idealisti haluaa ainakin uskoa, että tämä antaa kehitysmaille todellisen mahdollisuuden. Jos ajatellaan Aasiaa, niin se on jo nyt mukana talouden globalisaatiokehityksessä. Varmasti se on parantunut yleisesti ottaen maanosan elintasoa. Sitä en kuitenkaan halua sanoa, että se olisi tapahtunut oikeudenmukaisesti, koska se ei missään tapauksessa ole. Esimerkiksi Kiina on auttamatta edelleen kehitysmaa. Kansantaloudellisesti rahaa löytyy koko ajan enemmän ja enemmän, mutta ongelmahan on se, että taloudelliselle globalisaatiolle ei ole luotu sosiaalisia (ja ekologisia) pelisääntöjä. Kehitys on ollut nopeaa. Päätökset on totuttu tekemään kansallisvaltioiden sisällä. Nyt huomataan, että se ei enää riitäkään. Ei yksittäinen kansantalous voi säädellä kuin omaa toimintaansa. Mutta esimerkiksi Suomi on riippuvainen muustakin kuin kansantalouden sisällä tapahtuvasta. Elintason säilyttäminen vaatii ulkomaan kauppaa. Siksi on täysin selvää, että kansallisvaltio ei voi loputtomiin kehitystä säädellä. Koska puhtaasti markkinatalousvaltaista toimintaa ei voi säädellä, ei voi myöskään sen sosiaalista ulottuvuutta. On turha voivotella taloudellisen globalisaation vääjäämätöntä epäoikeudenmukaisuutta. Ongelmahan ei ole siinä. Ongelma on siinä, että sosiaalista ulottuvuutta ei olla pystytty tuomaan uusiin rakenteisiin samalla vauhdilla, kuin puhdas markkinatalous on levinnyt.

Palatakseni tuohon ylempänä mainitsemaani televisiohaastatteluun, juuri tuo ajatus yhteiskunnasta yritystoimintojen summana kertoo tästä vääristyneestä kehityksestä. Markkinatalouden näkökulma on tärkeä ottaa huomioon pohdittaessa ihmisten hyvinvointia, mutta se on vain yksi huomioonotettava näkökulma. Minä en ole ainakaan niin yksinkertainen, että ajattelisin hyvinvoinnin koostuvan vain tuotetuista palveluista ja tavaroista. Siihen kuuluu lukemattomia muita asioita joidenkin yritysjohtajien syöttämästä propagandasta huolimatta. Väitän, että taloudellinen kasvu voi tietyllä tavalla toteutettuna jopa laskea sitä. Mikä on sitten hyvinvointia? Sekin täytyisi tietysti määritellä. Se ei myöskään ole yksinkertainen kysymys. Mielestäni yksi parhaista voisi olla se, että mahdollisimman moni yksilö tuntisi itsensä onnelliseksi. Onnellisuuteen kuuluu taas paljon muutakin kuin materiaalinen hyvinvointi. Jokaisella ihmisellä on perustarpeensa, mutta entä siitä eteenpäin? Yksi kuvaava konkreettinen esimerkki löytyy vaikkapa ruokakauppojen aukioloajoista. Kumpi on tärkeämpää, kaupan työntekijän vapaa sunnuntai vaikka perheensä kanssa vai se, että kaupassa voi käydä sunnuntainakin? Itse olen selkeästi ensimmäisen kannalla, vaikka tuo vastakkainasettelu tietenkin kärjistää tilannetta.

Presidentti Tarja Halosen toiminta esimerkiksi Tobinin veron suhteen on leimattu joidenkin tahojen toimesta turhaksi maailmanparannusyritykseksi. Mutta eikö se ole realistista eteenpäin katsomista? On pystyttävä luomaan ylikansallisia rakenteita, jotka puuttuvat nykyiseen kehitykseen ja pyrkivät jakamaan talouden globalisaatiokehitystä muillekin kuin "harvoille valituille". Suomesta poistettiin aikanaan esimerkiksi säätyjako ja maaorjuus, jolloin yhteiskunnasta kasvoi vähitellen huomattavasti tasa-arvoisempi, nyt edessä ovat uudet haasteet. On luotava uudestaan tasa-arvoa, tällä kertaa koko maailmaan. Päämääränä on maailmanlaajuinen sosiaalinen talousjärjestelmä, joka antaa hyvinvointia mahdollisimman monelle ihmiselle. Ei ole realistista odottaa, että sellaista lähivuosina saataisiin aikaan. Mutta se ei estä sitä kohti pyrkimistä. Globaali talous on suuri mahdollisuus, jos sitä osataan käyttää oikein. Se vaatii vain ihmisten välistä toimintaa. On turha piiloutua oman pessimisminsä taakse, jos ei toimi tavoitteeseensa pyrkien. Tämä tulee esiin myös esimerkiksi turvallisuuspoliittisessa keskustelussa. Historian jatkumot ovat vaarallista ajattelua. Kullakin on oma näkemyksensä menneistä tapahtumista. Menneitä tapahtumia ei kuitenkaan saisi asettaa esteeksi tulevaisuuden toiminnalle. Historialle voi antaa mitä erilaisempia merkityksiä, keskeistä on, miten se palvelee nykyhetken päämääriä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
PTS kirjoitti:
on itsekästä ja vanhoihin nationalistisiin rakenteisiin piiloutumista, jos nähdään kehitys ensisijaisesti uhkana. Maailmanlaajuisesti se sisältää ehdottomasti enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Idealisti haluaa ainakin uskoa, että tämä antaa kehitysmaille todellisen mahdollisuuden. Jos ajatellaan Aasiaa, niin se on jo nyt mukana talouden globalisaatiokehityksessä. Varmasti se on parantunut yleisesti ottaen maanosan elintasoa.
Suurin uhka ympäristölle on kehitysmaiden kehittyminen samanlaisiksi energian ja raaka-aineiden tuhlaajiksi kuin mitä länsimaatkin ovat. Sitä maailma ei kestä.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
dana77 kirjoitti:
Suurin uhka ympäristölle on kehitysmaiden kehittyminen samanlaisiksi energian ja raaka-aineiden tuhlaajiksi kuin mitä länsimaatkin ovat. Sitä maailma ei kestä.

En missään tapauksessa halua sanoa noin. Tai siis tuossa muodossa. Ympäristön huomioonottaminen on yksi tärkeimmistä asioista(jos ei se tärkein), joka pitää ottaa kunnolla mukaan ylikansallisiin rakenteisiin. Se on selvää, että länsimaatkaan eivät voi jatkaa nykyistä päästöjen lisäämistä. Eivät millään, jos meinataan välttää edes jollain lailla ympäristökatastrofeja. Jonkinnäköinen ilmastomuutos taitaa olla väistämätön. Kasvihuonekaasujen lisääntymisen jatkuminen tietää pidemmällä aikavälillä myös esimerkiksi napajäätikköjen sulamista ja sitä kautta monia suuria ongelmatekijöitä. Päästöjen vähentäminen on kuitenkin koko maailman ongelma. Kun talous globalisoituu, yritysten, jotka laajentavat toimintojeen kehitysmaihin, on otettava ympäristö aivan toisella tavalla huomioon, sehän on täysin selvää. Ongelmahan on siinä, että länsimaista viedään kehitysmaihin teollisuustuotantoa, joka ei ole ympäristöystävällistä. On löydettävä koko ajan uusia tuotantotapoja ja raaka-aineita, jotta nykyisen kaltainen kehitys saadaan pysähtymään. Kuten taisin tuossa pohdiskelussanikin todeta, talouden globalisaatioprosessi tulee varmasti olemaan pitkä. Se johtuu nimenomaan siitä, että taloudelle on löydettävä uusia sosiaalisia ja tietysti ennen kaikkea ekologisia valvontarakenteita, ennen kuin esimerkiksi kehitysmaat saadaan kunnolla mukaan(sille on tietysti paljon muitakin esteitä).

Ihan mukava näitä tällaisia suuria kehityslinjoja on pohtia, mutta aika vaikeaahan se on. On niin paljon asioita, jotka täytyy ottaa huomioon. Tuolla kirjoituksellani halusin ennen kaikkea kritisoida sitä uusliberalistista ajattelutapaa, jossa markkinatalous määrää kaiken muun.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En minäkään niin haluaisi sanoa, mutta tosiasiahan se on, eikä se siitä mihinkään kieltämällä muutu.

Kyse ei myöskään ole pelkistä päästöistä tai raaka-aineista, vaikka selväähän sekin on että jos 10% väestöstä eli vaivaisen 600 miljoonan ihmisen kulutuksen takia maapallon ympärstö on aivan kestokyvyn rajoilla, niin että parin miljardin ihmisen vastaavalla kulutuksella mennään pitkästi ja pahasti (puhumattakaan 6-7 miljardista kuluttajista). Vaikka miten kierretettäisiin ja ostettaisiin sähkönsäästölamppuja niin niillä ei saada kuin kosmeettisia vaikutuksia säästöjä, eli elintasosta olisi karsittava ja runsaasti.

Maailman väestöstä on karkeasti ajettuna köyhiä 90% ja rikkaita 10%. Rikkaiden eli meidän länsimaisten harrastama elämäntyyli on mahdollista vain niin kauan kuin jostain löytyy ihmisiä jotka tekevät raakaa työtä käytännössä ilmaiseksi. Jos koko maailman elintaso nousee, niin niitä köyhiä ei enää olekaan vaan kaikki tuotteet alkavat maksamaan niin paljon nykyistä enemmän että reaaliansiomme romahtavat murto-osaan nykyisestä. Se tietenkin on oikeudenmukaisempi yhteiskunta, mutta länsimaille se myös on nykyistä selvästi huonompi.

Mitä ympäristöön tulee, niin toivottavasti Katrina saa jenkitkin tajuamaan että ympäristönmuutokset koskevat myös heitä. Näin ajateltuna melko hieno juttu, että varoitus tuli näinkin ajoissa oli kuitenkin noinkin lievä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
100 vuotta sitten Suomi oli luokkayhteiskunta, jossa kuilu ylimmän ja alimman neljänneksen välillä oli järkyttävä. Olot työväestön työpaikoilla ja kotona olivat surkeat. Työväenliike sai voimansa tästä epäoikeudenmukaisuudesta ja epätasa-arvosta. Nyt työväenliike ja sosialidemokratia edustaa yhtä kaikkein vahvinta taantumuksellista ja muutosta vastustavaa voimaa, joka toimii pelkästään hyväosaisten suomalaisten palkkatyöntekijöiden saavutetun elintason puolustamiseksi.

Luokkayhteiskunta ei ole hävinnyt minnekään. Se on vain siirtynyt valtioiden/kansakuntien välisiksi. Suomi on tällä hetkellä teollisuuspatruunaluokkaa ja se yrittää parhaan kykynsä mukaisesti hyödyntää ja alistaa muita heikompia luokkia (maita/kansoja) jotta itsellä olisi mahdollisimman hyvät kemut koko ajan pystyssä. Välillä on kiva pistäytyä jossain kehitysmaassa katselemassa niiden toimia ja kulttuuria mutta on kiva palata kotiin palatsiin turvaan siltä kaikelta. "Niitä muita" siedetään hyvin, jos niitä tarvitaan työläisiksi sairaaloihin pesemään lattioita tai kääntelemään vanhuksia vuoteissaan, mutta muuten niiden olisi paras pysyä omissa kortteleissaan (alueillaan). Niiden bisneksiä on hyvä ostaa jos niistä on saatavissa hyvät rahat myöhemmin itselle, mutta auta armias, jos joku niistä ostaakin meikäläisen firman ja alkaa pistää sitä kuntoon tai lihoiksi!

Globalisaation pitäisi kuulua vasemmistolaisten ajatussuuntien julistusten yläpäähän. Sehän edistää ja parantaa köyhien alueiden taloutta ja toimintakykyä paremmin kuin mitkään vallankumoukset. Globalisaation kautta Coca Cola ja Karl Marx iskevät kättä ja sheikkaavat niin helvetisti.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
dana77 kirjoitti:
En minäkään niin haluaisi sanoa, mutta tosiasiahan se on, eikä se siitä mihinkään kieltämällä muutu.

Kyse ei myöskään ole pelkistä päästöistä tai raaka-aineista, vaikka selväähän sekin on että jos 10% väestöstä eli vaivaisen 600 miljoonan ihmisen kulutuksen takia maapallon ympärstö on aivan kestokyvyn rajoilla, niin että parin miljardin ihmisen vastaavalla kulutuksella mennään pitkästi ja pahasti (puhumattakaan 6-7 miljardista kuluttajista). Vaikka miten kierretettäisiin ja ostettaisiin sähkönsäästölamppuja niin niillä ei saada kuin kosmeettisia vaikutuksia säästöjä, eli elintasosta olisi karsittava ja runsaasti.

Maailman väestöstä on karkeasti ajettuna köyhiä 90% ja rikkaita 10%. Rikkaiden eli meidän länsimaisten harrastama elämäntyyli on mahdollista vain niin kauan kuin jostain löytyy ihmisiä jotka tekevät raakaa työtä käytännössä ilmaiseksi. Jos koko maailman elintaso nousee, niin niitä köyhiä ei enää olekaan vaan kaikki tuotteet alkavat maksamaan niin paljon nykyistä enemmän että reaaliansiomme romahtavat murto-osaan nykyisestä. Se tietenkin on oikeudenmukaisempi yhteiskunta, mutta länsimaille se myös on nykyistä selvästi huonompi.

Mitä ympäristöön tulee, niin toivottavasti Katrina saa jenkitkin tajuamaan että ympäristönmuutokset koskevat myös heitä. Näin ajateltuna melko hieno juttu, että varoitus tuli näinkin ajoissa oli kuitenkin noinkin lievä.


No, siitä, mitä päästöjen tuolle tasolle(että monia miljardeja ihmisiä eläisi länsimaiden nykyisellä elämäntyylillä) päästessä tapahtuisi, on monia teorioita. Varmasti on täydellisen utopistista odottaa, että sellainen olisi mahdollista meidän sukupolvemme aikana. Ilman teollisuuden huomattavaa muutosta tuollainen tilanne ei ole mahdollinen, mutta toisaalta miksei teollisuutta voisi muuttaa teknologian kehittyessä huomattavastikin ympäristöystävälliseen suuntaan? Ehkä joskus saadaan tuotettua sama määrä murto-osalla niistä ympäristörasitteista, joita tuotanto nyt aiheuttaa? Tosin minä en ole kyllä puhutkaan siitä, että kehitysmaat kehittyisivät teollisesti samalla tasolle kuin länsimaat. Yhteinen maailmanlaajuinen talousjärjestelmä on vain jonkinlaisen päämäärän hahmottelua, ei mitään tarkkaan hahmotettavaa. Pointtina on hallittu ja järkevä taloudellisen kanssakäymisen lisääminen sosiaalisten ja ekologisten periaatteiden alaisena. Esimerkiksi Halosen ehdottoma Tobinin vero olisi kenties terve askel tähän suuntaan.

En ole marxistisen talousopin kannattaja, en todellakaan. Siksi en olekaan sitä mieltä, että ihmisten elintaso taloudesta irrotettuna käsitteenä olisi vain materian määrästä johtuvaa. Materiaalisten erojen tasoittaminen ei ole siten itseisarvo. Ihminen on sen sijaan itseisarvo, sen vuoksi kaiken toiminnan tulee aina tähdätä mahdollisimman monen yksilön hyvinvointiin. Sosiaalinen markkinatalous ottaa (materialistista) vapaata markkinataloutta paremmin huomioon ihmisarvon.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
dana77 kirjoitti:
Suurin uhka ympäristölle on kehitysmaiden kehittyminen samanlaisiksi energian ja raaka-aineiden tuhlaajiksi kuin mitä länsimaatkin ovat. Sitä maailma ei kestä.

Siinäpä onkin ongelmaa kerrakseen kuinka tuottaa riittävästi energiaa kaikille heille jotka haluavat maistaa palasen "länsimaisesta onnesta".

Tällä hetkellä aivan liian suuri osa energiasta tuotetaan myös meillä lännessä hiilivetoisesti, määrä vaan kasvaa kasvamistaan jos tarkasteluun otetaan teollistuvat kehitysmaat (kuten Kiina ja Intia & co). Tämän tarkastelun pohjalta ollaan jo kestämättömän kehityksen tiellä, paikallisella tasolla luonto (ja ihmiset) ei kestä hiilivetoisen energiatuotannon aikaan saamaa rasitusta, rasitusketju alkaa kaivoksilta ja päättyy monasti tehottomaan energiatuotantoon esim. kehitysmaissa.

Hiilivetoisesta energiatuotannosta olisi siis päästävä riittävän pian eroon jotta edes joltain osin voisimme omilla toimillamme vähentää luontoon kohdistuvaa rasitusta, (edelleenhän kiistellään siitä johtuuko ilmaston lämpeneminen ihmisestä vai auringosta itsestään - oli miten oli, ihminen omilla toimillaan vain heikentää tilannetta).

Mitä sitten hiilivetoisen energiatuotannon tilalle?

Vaikkapa tätä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Fuusiovoima

Valitettavasti fuusiovoiman toteutuminen on vielä inhimillisesti ajatellen kohtalaisen ajan päässä eli ennusteiden mukaan kestänee vielä 40-50 vuotta kunnes se on käyttöönottokunnossa. Eli ennen tätä on löydettävä muita ratkaisuja ja vaihtoehtoisten energiamuotojen ohella (kehittyvistä maista Intia on varsin pitkällä vaihtoehtoisten energiamuotojen käytössä) itse nostaisin naftaliinista voimakkaammin ydinvoiman (fissiovoiman).

Eli jos tarkastellaan globalisaatiota on aina tarkasteltava myös energiatuotantoa ja sitä kuinka saadaan riittävästi energiaa tuotettua myös kehittyville maille. Meitä on rikkaissa maissa vähän ja jo nyt liikutaan äärirajoilla kun turvadutaan saastuttaviin energiamuotoihin, eli niihin turvautumista olisi vähennettävä myös meillä ja samalla olisi vietävä tätä ajatusta myös kehittyviin maihin sekä suoranaisiin kehitysmaihin.

vlad.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
dana77 kirjoitti:
Vaikka miten kierretettäisiin ja ostettaisiin sähkönsäästölamppuja niin niillä ei saada kuin kosmeettisia vaikutuksia säästöjä, eli elintasosta olisi karsittava ja runsaasti.
Tästä saadaankin hauska ajatusleikki: kuinka moni meistä voi rehellisesti myöntää olevansa valmis laskemaan elintasoaan ja luopumaan mukavuuksistaan? Itse olen tätä ajatusta silloin tällöin maistellut, kun remontin keskellä noin puoli vuotta vailla länsimaisia perusmukavuuksia (posliinipönttö, suihku... astianpesukone) elelin. Jos joku taikuri tulisi ja sanoisi, että jos nyt länsimaissa palataan elintason ja erinäisten mukavuuksien suhteen vaikkapa 60-luvulle, nousevat kehitysmaat samalle tasolle, olisitteko jatkoaikalaiset valmiit tällaiseen diiliin? Veikkaan, että melko harva todellisuussa olisi valmis luopumaan omista etuuksistaan ja nautinnoistaan jonkun Sinbadin tai Kiptanuin hyväksi. En tiedä, olisinko itsekään siihen valmis, vaikka ajatuksella olen joskus leikkinytkin. Ja rehellisesti sanottuna tuollainen ei koskaan tule toteutumaan, koska ihminen on ahne otus, eivätkä kaikki kykenisi millään luopumaan eduistaan ilman WWIII:a.
 

Tobias

Jäsen
sampio kirjoitti:
Tästä saadaankin hauska ajatusleikki: kuinka moni meistä voi rehellisesti myöntää olevansa valmis laskemaan elintasoaan ja luopumaan mukavuuksistaan? Itse olen tätä ajatusta silloin tällöin maistellut, kun remontin keskellä noin puoli vuotta vailla länsimaisia perusmukavuuksia (posliinipönttö, suihku... astianpesukone) elelin. Jos joku taikuri tulisi ja sanoisi, että jos nyt länsimaissa palataan elintason ja erinäisten mukavuuksien suhteen vaikkapa 60-luvulle, nousevat kehitysmaat samalle tasolle, olisitteko jatkoaikalaiset valmiit tällaiseen diiliin? Veikkaan, että melko harva todellisuussa olisi valmis luopumaan omista etuuksistaan ja nautinnoistaan jonkun Sinbadin tai Kiptanuin hyväksi. En tiedä, olisinko itsekään siihen valmis, vaikka ajatuksella olen joskus leikkinytkin. Ja rehellisesti sanottuna tuollainen ei koskaan tule toteutumaan, koska ihminen on ahne otus, eivätkä kaikki kykenisi millään luopumaan eduistaan ilman WWIII:a.

En olisi valmis kovin paljon karsimaan elintasostani. Ja uskon, että tämä tulee olemaan nykyiselle energitaloudelle ja mineraalivarannoille mahdoton yhtälö -Kiinassa ja Intiassa kehittyy kuluttava keskiluokka joka haluaa periaatteestakin omistaa jääkaapit, autot yms. systeemit, joihin ennen ei ollut saumoja.Sitä ei luonto kestä, veikkaan.
Olen jopa niin kusipää, että olen hiukan sitä mieltä, että muiden ei tarvitse enää päästä kulutuksessaan ja elintavoissaan länsimaiden tasolle, koska sitä ei vaikkaukseni mukaan ympäristö kestä.

Toisaalta ympäristölle ja luonnolle ei voi loputtomiin vittuilla, vaan se laittaa rajat tavalla tai toisella ja siinä vaiheessa sitten se kulutus loppuu ja jotain reittiä alkaa myös väki täällä pallolla vähenemään oikein kunnolla, joko tautien, sotien tai ympäristön pilaantumisen vuoksi tai luultavimmin kaikista edellä mainituista syistä.

Asiasta toiseen, kehittyviin talouksiin liittyen.
Ystäväpiirissäni on eräs tunnettu virologi, joka kertoi, kuinka noin 10 vuoden kuluessa alkaa AIDS kylvämään kuolemaa Afrikassa oikein toden teolla. No ei tämän tajuamiseen tietysti virologeja tarvita, kun vähän uutisia seuraa. Afrikan tulevaisuudessa en näe mitään valoa. Yksi asia nykyisessä kapitalistisessa lännessä puoltaa myös sitä, että Afrikan näkymät ovat todella synkät, sinne ei juuri sijoiteta lainkaan. Ainakaan itse en ole nähnyt ainuttakaan Afrikkaan sijoittavaa osakerahastoa, lukuunottamatta eettisiä rahastoja.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tobias kirjoitti:
En olisi valmis kovin paljon karsimaan elintasostani.

sampio kirjoitti:
Tästä saadaankin hauska ajatusleikki: kuinka moni meistä voi rehellisesti myöntää olevansa valmis laskemaan elintasoaan ja luopumaan mukavuuksistaan? Itse olen tätä ajatusta silloin tällöin maistellut, kun remontin keskellä noin puoli vuotta vailla länsimaisia perusmukavuuksia (posliinipönttö, suihku... astianpesukone) elelin. Jos joku taikuri tulisi ja sanoisi, että jos nyt länsimaissa palataan elintason ja erinäisten mukavuuksien suhteen vaikkapa 60-luvulle, nousevat kehitysmaat samalle tasolle, olisitteko jatkoaikalaiset valmiit tällaiseen diiliin? Veikkaan, että melko harva todellisuussa olisi valmis luopumaan omista etuuksistaan ja nautinnoistaan jonkun Sinbadin tai Kiptanuin hyväksi. En tiedä, olisinko itsekään siihen valmis, vaikka ajatuksella olen joskus leikkinytkin. Ja rehellisesti sanottuna tuollainen ei koskaan tule toteutumaan, koska ihminen on ahne otus, eivätkä kaikki kykenisi millään luopumaan eduistaan ilman WWIII:a.

Tässä keskustelussa mennään ihan hakoteille, jos kehitysmaiden olojen parantaminen tyrmätään luomalla kuvitteellinen ja yksinkertaistava vastakkainasettelu, joka perustuu materialistiseen maailmankatsomukseen. Kysyn suoraan: onko teidän mielestänne ihmisten hyvinvointi täysin riippuvaista tuotettavan materian määrästä? Siinä mielessä toitte hyvän pointin esille, että tuo on juuri se asenne, joka on osittain esimerkiksi nykyistä voimakkaan kehitysyhteistyön esteenä.

vlad kirjoitti:
Eli jos tarkastellaan globalisaatiota on aina tarkasteltava myös energiatuotantoa ja sitä kuinka saadaan riittävästi energiaa tuotettua myös kehittyville maille. Meitä on rikkaissa maissa vähän ja jo nyt liikutaan äärirajoilla kun turvadutaan saastuttaviin energiamuotoihin, eli niihin turvautumista olisi vähennettävä myös meillä ja samalla olisi vietävä tätä ajatusta myös kehittyviin maihin sekä suoranaisiin kehitysmaihin.

Totta, tämä on asia, joka täytyy ottaa todella huomioon tulevaisuudessa. Siksi tarvittaisiin ylikansallisia elimiä, jotka tekisivät selviä pelisääntöjä.

Tobias kirjoitti:
Toisaalta ympäristölle ja luonnolle ei voi loputtomiin vittuilla, vaan se laittaa rajat tavalla tai toisella ja siinä vaiheessa sitten se kulutus loppuu ja jotain reittiä alkaa myös väki täällä pallolla vähenemään oikein kunnolla, joko tautien, sotien tai ympäristön pilaantumisen vuoksi tai luultavimmin kaikista edellä mainituista syistä.

Mihin perustat näkemyksesi? Linkolan höpinöihin? On totta, että ympäristön huomiotta jättäminen aiheuttaa ympäristökatastrofeja(hmh, mikä on muuten ympäristökatastrofi?), mutta tuollainen väestön määrän vähenemisteoria on aivan tuulesta temmattu ja vailla perusteita.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
PTS kirjoitti:
Tässä keskustelussa mennään ihan hakoteille, jos kehitysmaiden olojen parantaminen tyrmätään luomalla kuvitteellinen ja yksinkertaistava vastakkainasettelu, joka perustuu materialistiseen maailmankatsomukseen. Kysyn suoraan: onko teidän mielestänne ihmisten hyvinvointi täysin riippuvaista tuotettavan materian määrästä? Siinä mielessä toitte hyvän pointin esille, että tuo on juuri se asenne, joka on osittain esimerkiksi nykyistä voimakkaan kehitysyhteistyön esteenä.
Suoraan kysymykseen vastaus: Ei mielestäni. Osittain nykyinen hyvinvointi on kuitenkin sidoksissa materialistisiin seikkoihin, ja tarkoitukseni olikin vain udella, kuinka pitkälle omista mukavuuksista oltaisiin valmiita luopumaan, jotta muilla olisi edes auttavat elinolosuhteet. Eli asennetta minä kyselin, en niinkään arvoja.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ensi viikolla järjestettävä Helsinki-konferenssi muuten käsittelee juuri tätä samaa ongelmaa. Miten saada globalisaatio sosiaalisten ja ekologisten periaatteiden alaiseksi? Konferenssi on Suomen ja Tansanian hallitusten välinen yhteistyöfoorumi, johon osallistuu myös muita poliittisia vaikuttajia. Samanlainen kokous järjestettiin jo vuonna 2002 ja tämä konferenssi ilmeisesti päättää siitä alkaneen yhteistyöhankkeen. Suoria lainauksia ulkoministeriön tiedotteesta(http://formin.finland.fi/netcomm/news/showarticle.asp?intNWSAID=40390):

"Noin 400 osallistujaa kokoavan konferenssin teemana on poliittisen tahdon ja uudenlaisten koalitioiden synnyttäminen oikeudenmukaisemman globalisaation toteuttamiseksi........Kansainvälinen Helsinki-ryhmä on kesäkuussa julkistamassaan raportissa esittänyt valtioiden, kansainvälisten järjestöjen, elinkeinoelämän sekä kansalaisjärjestöjen yhteistyömallia yhtenä keinona globaalien ongelmien ratkaisuun. Yhteistyömallia testataan Helsinki-konferenssin pyöreissä pöydissä, joissa etsitään ratkaisuja YK:n vuosituhatjulistuksen haasteisiin......."Tarkoituksena on lähettää viestejä myös YK:n huipputapaamiselle, joka pidetään heti konferenssin jälkeen New Yorkissa", suurlähettiläs Ilari Rantakari ja kansallinen sihteeri Omary Mjenga toteavat."

Heidi Hannula otti eilen mielestäni erittäin hyvin kantaa turvatakuista käytävään keskusteluun kääntämällä puheen todellisiin uhkiin: http://www.vihrealiitto.fi/050902.shtml.

sampio kirjoitti:
Suoraan kysymykseen vastaus: Ei mielestäni. Osittain nykyinen hyvinvointi on kuitenkin sidoksissa materialistisiin seikkoihin, ja tarkoitukseni olikin vain udella, kuinka pitkälle omista mukavuuksista oltaisiin valmiita luopumaan, jotta muilla olisi edes auttavat elinolosuhteet. Eli asennetta minä kyselin, en niinkään arvoja.

OK. Minusta tuo kysymyksenasettelu on kuitenkin sinänsä väärä. Varsinkin kun tällä hetkellä kehitysmaissa nähdään nälkää, eikä saatavilla ole edes ihmisten perustarpeita. Ihmisarvoinen elämä on aina tärkeämpää kuin mersun vaihtuminen ladaksi. Noin yksinkertaista se ei tietenkään ole, mutta käytin pohjana tuota olettamusta hyvinvoinnin siirtomahdollisuudesta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
PTS kirjoitti:
Ensi viikolla järjestettävä Helsinki-konferenssi muuten käsittelee juuri tätä samaa ongelmaa. Miten saada globalisaatio sosiaalisten ja ekologisten periaatteiden alaiseksi?
Ehdotan ryhmähalia.

Itse en usko että tuollaiseen päästään koskaan, sillä ahneus on yksi suurimpia motivaatioita ihmiselle. Raha ratkaisee ja rahat - ja sitä kautta valta - tuntuvat em. johtuen pääsääntöisesti nimenomaan kasautuvan juuri niille kaikkein ahneimmille ja itsekkäimmille yksilöille.
 

solamnic76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlos Tevez... siis punaistako pitää kumartaa?
Kioton sopimushan ohjaa globalisaation nimissä tuotantoa ja saastetta sopimuksen ulkopuolisiin maihin ja siten kiihdyttää väitettyä ihmisen aiheuttamaa kasvihuoneilmiötä.

EDIT:
Globalisaatio sinänsä tuo hyvinvointia ympäristöönsä vs. siihen mitä ennen oli. Täällä itketään sitä kun kiinassa riistopalkalla tekevät duunia... mutta unohdetaan että itseppä tekevät, ennen ei ollut edes mahdollista tehdä.

Ja ilmastouskovaisille suosittelen tämän linkin tsekkaamista:
http://www.warwickhughes.com/hoyt/scorecard.htm
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös