Taklaus, taklaajan/taklattavan vastuu

  • 2 557
  • 9

vero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen tässä lueskellut tapausta Miettinen-Rautee sivuavia ketjuja, joissa näkökulmia riittää ripakopallisen verran. Lisäksi katselin mainioista KerhoNetistä taklauksen tai itse asiassa törmäyksen, sillä itse en voi pitää Miettisen toimintaa mitenkään taklauksena. Tästä syystä ajattelin avata vielä yhden ketjun, jossa on sinällään tarkoituksena unohtaa tämä tapaus ja siihen liittyvät hassut episodit, mutta käyttää tapausta esimerkkinä paljon puhuttavista asioista kuten taklaus ja taklauksen vastaanottaminen.

Tapaushan menee niin, että

1. Rautee kuljettaa kiekkoa avojäällä omalla alueella kohti hyökkäyspäätyä.
2. Eli tällöin Rauteeta saa selvästi taklata, koska on kiekollinen pelaaja.
3. Miettinen on karvaamassa hyökkäyssinisen paikkeilla.
4. Rauteen lähestyessä Miettinen alkaa liikkua omaan hyökkäyssuuntaansa kohti Rauteeta siten, että liikkuu samalla itsestään katsoen vasemmalle.
5. Ilmeisesti tässä vaiheessa Miettinen päätti ottaa kontaktin Rauteeseen, eikä vain ohjata tätä tai peittää syöttöä. Muuten Miettisen liikettä on vaikea ymmärtää.
6. Rautee alkaa myös kääntyä omassa hyökkäyssuunnassaan vasemmalle, eli päinvastaiseen suuntaan kuin Miettinen, välttääkseen kiekonmenetyksen/taklauksen/törmäyksen.
7. Miettinen jatkaa omalla linjallaan ja pelaajien jalat osuvat yhteen.
8. Rautee kierii jäässä, kamppeet lentävät ja peli poikki.

Mielestäni jääkiekkosääntöjen perusteella Rautee ei tee mitään sääntöjen vastaista ennen kohtaa 8. Tällöin voidaan kysyä onko kyseessä filmaaminen, joka voidan tulkita esim. pelin tahalliseksi viivyttämiseksi tai epäurheilijamaiseksi käyttäytymiseksi. Tällöin siis pitäisi pystyä vertaamaan aiheutunutta vammaa ja reaktiota toisiinsa. Tämä on melko mahdotonta, eikä edes mitenkään relevantti aiheen kannalta, joten jätetään se aihe tähän.

Sitten Miettisen toiminta. Miettinen päättää suorittaa taklauksen. Taklattaessa vastustajaa pitää osua joko perskannikalla tai olkapäällä. Lisäksi perskannikan tai olkapään korkeutta ei saa muuttaa joko polvia koukistamalla, jalkoja ojentamalla, kumartamalla tai hyppäämällä. Näillä säännöillä halutaan puhtaasti suojella sekä taklaajaa että taklattavaa vakavilta loukkaantumisilta. Faktisesti Miettinen ei osu sen paremmin persposkella kuin olkapäälläkään Rauteeta, vaan pelaajien jalat osuvat yhteen. Mielestäni selvästi rangaistuksen paikka.

Seuraavaksi taklattavan vastuu. Mielestäni kaikkiaan melko omituinen termi. Ymmärrän jotenkin sen merkitystä oltaessa laidan vieressä, jolloin ei ikinä saa kääntää selkäänsä kentälle päin. Ainoa ongelma on vain se, että kenttä tarkoittaa tässä periaatteessa 270 asteen kulmaa, joten aina on jotenkin selkä kentälle päin ja periaatteessa aina joku voi ajaa selästä. Tietysti tässä pitää ymmärää niin, että ei käännetä selkää sinne ”oletussuuntaan” päin. Oletussuunnalla tarkoitan sitä, mistä taklaaja tulee kaikkien suurimalla todennäköisyydellä. Nyt takaisin esimerkkitapaus Miettinen-Rauteeseen. Rautee lähtee liikkumaan vasemmalle välttätääkseen uhkaavan kiekonmenetyksen ja törmäyksen. Mielestäni Rauteella on tähän täysi oikeus ja hänen tulee tehdä nimenomaan näin. Muutenhan jääkiekossa ei voisi enää harhauttaa tai kiertää ketään. Pitäisikö kiertää kaikki kaarrokset, ei tunnu hyvältä. Vastaavasti fudiksessa voitaisiin luopua vapaapotkusta/rankkarista myöhästyneen taklauksen tapauksessa, jos pallo oli jollakin ajanhetkellä ennen taklausta taklauslinjalla, ei tunnu myöskään tämä hyvältä idealta.

Mitä Miettisen olisi sitten pitänyt tehdä? Sillä hetkellä kun pelaaja tekee päätöksen taklata, hänen pitää olla sellaisessa asemassa, että se on realistisesti mahdollista. Tavallaan tämä vaatii sitä, että 1) kiekollinen pelaaja on ollut varomaton, (esim jo ennalta huonossa tasapainossa, omat ja vastustajan pelaajat rajoittavat mahdollisia luistelulinjoja, jne) ja ajautunut kiekottomaan nähdeen sopivaan asemaan tai sitten 2) kiekoton pelaajaa suorittaa liikkeen, jolla hän pääsee taklausasemaan. Jälkimmäinen tapaus on taklaajan kannalta huomattavasti vaikeampi. Jos taklaaja kaikesta huolimatta lähtee hakemaan taklausta tapauksessa 2), hänen tulee olla erityisen valpas kaiken aikaa ennen osumaa, koska vastustajalla ei mitään rajoitetta muuttaa omaa luistelulinjaansa, eikä kiekollisista pelaaja voida mitenkään pakottaa luistelemaan päin toisen persettä tai olkapäätä ehdoin tahdoin. Jos kiekollinen tekee liikkeen, taklaajan tulee pystyä vastaamaan tähän liikkeeseen, joko väistämällä kontaktitilanne tai hollaamalla itsensä uuteen asemaan, jossa syntyy puhdas taklaus. Väistämistapaus tarkoittaa tietysti sitä, että kiekollinen voitti kiekottoman haasteen ja seurauksena saattaa olla esim. ylivoimahyökkäys. Vastaavasti puhdas osuma saattaa päästää taklaajan vastaavaan ylivoimahyökkäykseen. Tapauksessa 1) taklaajan tulee olla edelleen yhtä valpas, mutta vastustajalla ei ole mahdollista tehdä yhtä paljon väistöliikkeitä, koska hän on ikäänkuin juna raiteilla, jolloin todennäköisyys hyvään ja puhtaaseen osumaan on paljon korkeampi. Esimerkkitapauksessa Miettinen ilmeisesti päätti viedä taklauksen loppuun tai ainakin epäonnistui viime hetken väistöyrityksessään ja kontakti oli epäpuhdas.Edelleen mielestäni selvääkin selvempi jäähy.

Omien kokemusten ja lukemattomien nähtyjen jääkiekko-otteluiden kokemuksella voisin sanoa, että taklaukseen kannattaa lähteä vain edellä esitetyssä tapauksessa 1). Taklaajan pitäisi päästä liikkumaan suorakulmaisessa linjassa kiekolliseen nähden. Tällöin hyvä osuma on todennäköinen ja luultavasti taklaaja ei edes välttämättä horjahda, entisen kiekollisen pelaajan lentäessä komeassa kaaressa jäähän. Esimerkkitapuksen kaltainen tilanne, jossa pelaajien naamat ovat lähes vastakkain on sen sijaan taklaajan kannalta lähes toivoton tilanne. Seuraus on todennäköisesti täydellinen huti tai epäpuhdasosuma, josta seuraa joka tapauksessa iso rangaistus ja pelikielto. Riskin ottamisessa ei ole mielestäni mitään järkeä.

Jos joku pitää esimerkkitapausta puhtaana taklauksena, niin kuin ilmeisesti SM-liiga jossain määrin pitää, voin jopa ymmärtää tämän mahdollisen loukkaantumisen merkityksen pelikielto määritellessä. Muutenhan ajatus on täysin absurdi. Edelleen puheilla, että halutaan sallia kova peli SM-liigassa ja tällä esimerkkitaklauksella ei ole mitään tekemistä keskenään. Tälläiset taklaukset pitää karsia kovalla kädellä pois. Mielummin sitten kontaktitonta peliä kuin tälläisiä ”törmäyksiä”, joissa panoksena saattaa olla kummankin pelaajan loppuelämän liikuntakyky. Ei joka vaihdossa voi taklata, vaan sitä paikkaa pitää kytätä ja joka kertaa muistaa ennen taklausta, onko tämä liian vaikea yritys vai riittääkö minun taidot tekemään tästä sääntöjen mukaisen pommin.
 

Mammutti

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Blackhawks,Cam Neely, Timo Peltomaa
Olipa hieno "tilastotaklaus".

Harmi vaan että siellä kaukalon puolella ei paljon taklauskulmia ja osumapuhtauksia ehdi miettiä.

Tuosta taklattavan vastuusta sananen.
Ainakin omalta kohdalta voin sanoa että huonosti vastaanotettu taklaus sattuu perkeleen paljon enemmän kuin hyvin vastaanotettu. On sitten puhdas taklaus tai ei. Siis lähinnä laidan vieressä. Omaan sen verran itsesuojeluvaistoa, etten itse ikinä kääntänyt selkää kentälle. Siksi vähän mietityttää tuo typerä tyyli olla enemmän tai vähemmän katse kohti laitaa kun tietää että joku voi tulla selkään. Tapaukset kuten Nielikäinen tiistaina ovat sitten asia erikseen, sellaisia ei voi kukaan puolustella. Ei edes taklaaja itse.

Tietenkin taklaajan täytyy vähän myös katsella mihin sen vauhdilla tulevan "satakiloisen" ruhonsa tööttää. Ja miten.

Parissa viime Hockey Nightissa on nähty muutama todella hieno tilanne. HPK:n kavereiden keskialuetöötit ja Mikkolan ajo Kuharchikiin maalin takana.
Ja esimerkkina vielä Kärppien Kukkosen ja jonkun Jypin kaverin tilanne tiistaina. Kukkonen näki kaverin tulevan, pisti kiekon pois, varautui taklaukseen laidan vierellä hypäten vähän ilmaan. Jypin pelaaja tuli täysillä päin kentän suunnasta. Myös hypäten hivenen. Kukkosen kypärä tipahti taklauksesta ja Jypin mies jatkoi peliä.
Hienoa. Hieno taklaus. Hieno vastaanotto. Täydellinen osuma. Ja molemmat jatkoivat peliä kuin ei mitään. Molemmat tiesivät mitä tekivät.
Jotenkin tuntuu ettei sitä taklausta oikein osata, eikä vastaanottoa. Karkuunlähdössä ja huonossa taklauksessa yleensä aina sattuu jotain.

"Pay the price"..
Niin Don Cherry hokee aina kommenteissaan. On todella oikeassa.
 

Dave T

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Taklaajan vastuusta

Minun mielestäni taklaajan vastuuta ei voi korostaa liikaa. Jääkiekko on niin nopea peli ja kun se kiekkokin on jään pinnassa, niin aina ei voi olla pää pystyssä.

Tähän voi tietenkin sanoa, että jääkiekko on kovien miesten peli ja kentällä pitää olla hereillä. Kuitenkin jos taklaaja huomaa, ettei vastustaja näe, taklauksen täydellinen loppuun vieminen on vaarallista. Yleensähän tilanne menee niin, että puun takaa taklaaminen on otollisin paikka pystyyn ajamiselle.

Ja kuten ketjun aloittajakin sanoi, aina on mahdollista, että joku voi taklata selän puolelta. Selkää ei saa tietenkään kääntää jos taklaus on tulossa.

En yritäkään väittää, että taklattavan oma toiminta ei vaikuta osuman kovuuteen. Kuitenkin pelissä voi tulla tilanteita, jolloin taklattava ei hahmota tilannetta. Silloin taklaajan pitää katsoa, miten kovaa taklauksen päättää.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Re: Taklaajan vastuusta

Viestin lähetti Dave T
Minun mielestäni taklaajan vastuuta ei voi korostaa liikaa. Jääkiekko on niin nopea peli ja kun se kiekkokin on jään pinnassa, niin aina ei voi olla pää pystyssä.

Tähän voi tietenkin sanoa, että jääkiekko on kovien miesten peli ja kentällä pitää olla hereillä. Kuitenkin jos taklaaja huomaa, ettei vastustaja näe, taklauksen täydellinen loppuun vieminen on vaarallista. Yleensähän tilanne menee niin, että puun takaa taklaaminen on otollisin paikka pystyyn ajamiselle.

En yritäkään väittää, että taklattavan oma toiminta ei vaikuta osuman kovuuteen. Kuitenkin pelissä voi tulla tilanteita, jolloin taklattava ei hahmota tilannetta. Silloin taklaajan pitää katsoa, miten kovaa taklauksen päättää.

Olen eri mieltä kanssasi. Miksi taklaajan pitäisi katsoa onko taklatattava hereillä vai ei? Ihan sama kuin sanoisi vaikkapa Jan Calounille että älä sitten tee maalia jos maalivahti ei ole täysin hereillä tai ei satu huomaamaan laukausta. Taklata pitää aina kun siihen on tilaisuus ja vielä niin lujaa kun kropasta lähtee. Mitä lujempi taklaus, sen parempi.
 

#76

Jäsen
Koska kyse on kuitenkin vain urheiliusta, niin taklaaminen tilanteessa, jossa näkee taklattavan olevan huonossa asennossa ja täysin tietämätön tilanteesta on epäurheilijamaista niitata. Esim: vastustaja on nousemassa kaatumisen jälkeen ja kiekko tulee rännissä hänelle. Sääntöjen valossa pelaaja on kiekollinen eli taklattavissa, mutta olisi aika typerää joltain vastustajalta tulla vauhdilla päälle. Taklauksen onnistumista ei pidä lähteä mittaamaan miten kovaa kaveri loukkaantuu.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti #76
Koska kyse on kuitenkin vain urheiliusta, niin taklaaminen tilanteessa, jossa näkee taklattavan olevan huonossa asennossa ja täysin tietämätön tilanteesta on epäurheilijamaista niitata. Esim: vastustaja on nousemassa kaatumisen jälkeen ja kiekko tulee rännissä hänelle. Sääntöjen valossa pelaaja on kiekollinen eli taklattavissa, mutta olisi aika typerää joltain vastustajalta tulla vauhdilla päälle. Taklauksen onnistumista ei pidä lähteä mittaamaan miten kovaa kaveri loukkaantuu.

Ymmärrän kyllä pointtisi mutta kysyn edelleen että jos vaikka maalivahti on "huonossa asennossa ja tietämätön tilanteesta" niin tulisiko silloin jättää laukomatta? Onko laukominen tässä tilanteessa epäurheilijamaista? Jos joku loukkaantuu puhtaasta taklauksesta, on se kovin valittettavaa, mutta eihän siinä nyt ole järkeä että ei loukkaantumisen pelossa taklaa. Siinä tapauksessahan sinne kaukaloon ei edes kannata mennä, koska "jääkiekko on vauhdikas peli jossa sattuu ja tapahtuu".
 

#76

Jäsen
Kukaan tuskin fyysisesti loukkaantuu kovin vakavasti, jos tehdään maali, mutta taklaustilanteessa voi tulla kovin pahaa jälkeä. Mieleen tulee tapaus Otevrel, jossa vastustaja ei edes pyrkinyt taklaamaan, mutta kontakti sattui toisen pelaajan ollessa huonossa asennossa...
 

Dave T

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Maalin tekemisen ja taklauksen loppuunviemisen rinnastaminen ontuu varsinkin niiden mahdollisten seurausten suhteen niin paljon, että en viitsi edes siihen sen enempää puuttua.

Taklauksesta puhuttaessa voidaan miettiä sen tarkoitusta. Pyritäänkö saamaan vastustaja irti kiekosta, haetaanko henkistä yliotetta vai halutaanko vahingoittaa vastustajaa? Pelaajien keskinäinen kunnioitus on juuri sitä, että ei taklata täysillä, jos kaveri ei tilanteessa näe taklaajaa. Tietenkään ei tarvitse kurvata pois, mutta vähän tulisi silti katsoa.

Ymmärrän kyllä, jos tästä ei olla samaa mieltä. Yleisö syttyy kovista taklauksista ja ne kieltämättä kuuluvat tähän hienoon lajiin. Tiedän myös, ettei taklaajan ole aina edes mahdollista pysäyttää niittiään. Esimerkiksi silloin, jos taklattava kääntää juuri ennen osumaa selkänsä.

Ennemminkin puhun asiasta yleisellä tasolla. Yksittäistapaukseen liittyy monta muuttujaa. Periaatteena olisi parempi se, että pelaaja taklataan pois kiekosta kuin että pelaaja niitataan sairastuvalle.
 

Neely#8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Vastuutahan voi aina jakaa.Itse kuitenkin jokusen pelin pelanneena ja katsoneena väitän,että tilanteet kentällä syntyvät nopeasti ja refleksit puhuvat!Esim.tapaus Sihvonen vs. Ruutu:Tuskin Soosi halusi vahingoittaa Rudia,mutta tilanne tuli yllättäen ja molempien pelaajien refleksis olivat nopeita.Rudi yritti väistää pommin ja Sihvonen yritti saattaa taklauksen loppuun.Tuloksena valitettava loukkaantuminen.

Miettinen-Rautee meni lähes samalla kaavalla,poislukien se,että Miettinen ei myöhästynyt niin paljon kuin Sihvonen.
Tuulola sensijaan niittasi Kiviharjun mielestäni todella puhtaasti:Ei ottanut vauhtia enään oman sinisen jälkeen(kontakti tapahtui punaisen jälkeen),ei nostanut käsiä,eikä hypännyt!Todella esimerkillinen open ice hit,joita toivottavasti tulemme näkemään tulevaisuudessakin!!(Esim.Karalahti)

Kyllä jokainen hockeytä pelaava tiedostaa lajin riskit,loukkaantumisia tulee myös puhtaista taklauksista!Toivottavasti tämän ymmärtää myös liigan kurinpitoryhmä...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös