Tämä on persuilta ihan hyvä taktiikka ja alleviivaa osuvasti sitä, miten omassa erinomaisuudessaan pöhöttynyt ylempi keskiluokka puolustaa kynsin ja hampain etuuksia, jotka kokee oman elämän kannalta tärkeäksi.Purran heitosta herännyt keskustelu vaikuttaa lähinnä alleviivanneen hänen kantaansa. Itsehän kuulun elitistisiin korkeakulttuurin ystäviin mutta kiusallisen ja huvittavan välissä on se, kuinka nimenomaan harrastuksensa muilla maksattava eliitti on raivokkaasti ilmestynyt puolustamaan "kulttuurin tärkeyttä".
Talouskeskusteluissa tunnutaan aina viitattavan vain köyhään tai pienituloiseen - ikään kuin keskivertokansalainen olisi täysin persaukinen, putkinotkossa asuva raukka. Samaten kulttuurin suhteen tunnutaan olettavan, että heti jos siitä joutuu maksamaan, kenelläkään ei ole siihen varaa.
Kuitenkin arkihavainnot osoittavat, että ihmiset maksavat hyvillä mielin 8e:n tuopit ja monien kymmenien eurojen keikkaliput. Festarit ovat joka vuosi täyteen buukattuja, vaikka yksi päivä maksaa helposti 100e + muut kulut.
Mikä sitten on kulttuuria? Sekin on hyvin subjektiivinen kokemus. Minusta Netflixin katselu tai ulkomaiset äänikirjat ovat ihan yhtä paljon kulttuuria kuin jonkin apurahataiteilijan runoteos tai kotimainen elokuva. Kuitenkin jälkimmäiset näistä koetaan äärimmäisen tärkeäksi, joita on ehdottomasti suojeltava. Miksi? Tähän saa yleensä vain epämääräisiä muminoita suomen kielestä ja suomalaisesta kulttuuriperinnöstä.
Mitä tapahtuisi, jos tästä hetkestä lähtien Suomessa ei tuotettaisi ainoatakaan elokuvaa? Entä jos emme voisi enää nauttia YleX:n mainoksettomasta sisällöstä? Ajautuisiko yhteiskunta kriisiin? Tuskin.
Suomessa on todella paljon leikattavaa myös kulttuuri- ja medialalta. Likikään kaikki tuet ja tuotetut palvelut eivät ole välttämättömiä tai edes tukemisen arvoisia. Ylen budjetti on yli 500 miljoonaa, mutta se voisi aivan yhtä hyvin olla 150 miljoonaa tai 300 miljoonaa ilman että kansalaisten perusarki ja toimeentulo järkkyisi.
Iso osa kulttuurin ja urheilun tukemisesta valuu nimenomaan hyväosaisille, jotka näitä palveluita käyttävät innokkaasti. Esim. olympiaurheilun tukeminen ei kuulu valtion ydintehtäviin eikä auta eläkeläisten lonkkasairauksiin, mutta kummasti sekin on profiloitu täysin välttämätömäksi.Juha Itkonen avaa kulttuurin luksusstatusta taloustieteen näkökulmasta