Tässä ketjussa vaadimme Heikki Hiltusen eroa!

  • 119 938
  • 999

Yön Kärppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mestiksen on viimeisen viiden vuoden aikana voittanut kolme kertaa Ketterä, joka tulee noin 25 000 ihmisen kaupungista ja pelaa kotiottelunsa hallissa, johon mahtuu 1200 katsojaa. En usko, että Ketterällä olisi ollut hirveästi enemmän annettavaa Liigassa kuin näillä nykyisillä jumbojoukkueilla.
Ei sitä "annettavaa" tule mitata millään katsojaluvuilla tai kaupungin asukasmäärillä. Se "annettava" tulee mitata kaukalossa eikä millään porsasluvuilla. Mikäli Ketterä jostain syystä pärjää kaukalossa paremmin kuin SaiPa tai Sport, niin sen tulisi olla Liigassa eikä noiden kahden jumboseuran.

Muutoinkin ihmettelen pelkoa konkursseista. Tämän ketjun perusteella Liiga-seurat ovat ylivoimaisia Mestis-seuroja vastaan, joten ei karsimisesta pitäisi olla mitään pelkoa.

Näin yhteiskunnallisena tasona sanottakoot, että kyllä sosialismi ja suomettuminen vieläkin näkyy Suomessa, esimerkiksi tässä ketjussa. Pelätään kilpailua.
 

hege

Jäsen
Vaikka tässä itse näen avoimen sarjan olevan kilpailullisesti paras mahdollinen niin on siinä omat ongelmansakin.
Epäilen, että esimerkiksi kovin moni hallihanke ei lähtisi liikkeelle jos nyt päätettäisiin että sarja on avoin ja sitä supistettaisiin tulevaisuudessa vaikka kahdella joukkueella ja samaan aikaan olisi sekä Espoo että Jokerit tulossa mukaan. Voisi kuvitella, että ainakin Lappeenrannassa ja miksei Jyväskylässä ja muuallakin rahoittajat miettisi hetken mikä hallin kohtalo on jos paikkakunnan joukkue tippuukin mestikseen ja menee konkurssiin samalla kuin uusi areena tulee valmiiksi.
Avoin liiga voisi toimia paremmin jos aikanaan sulku olisi ollut lyhyempi ja toisaalta pitää olla rehellinen sen suhteen että mestiksen ja liigan tasot eivät lähesty ellei liigan taso laske entisestään. Hyvä konsti tasoerojen korjaamiseksi voisi olla vaikka palkkalattia mestikseen ja palkka/budjettikatto liigaan. Jos mestiksessä olisi vaikka 600k€ palkkalattia ja liigassa 2M€ palkkakatto niin joukkueiden tasoerot olisivat pienempiä ja tippuminen sattuisi varmasti vähemmän mutta itse en kyllä tällaisesta innostuisi.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Jos mestiksessä olisi vaikka 600k€ palkkalattia ja liigassa 2M€ palkkakatto niin joukkueiden tasoerot olisivat pienempiä ja tippuminen sattuisi varmasti vähemmän mutta itse en kyllä tällaisesta innostuisi.
Tähän sisältyy koko homman ongelma. Mestiksessä kokonaisbudjetit taitaa olla parhailla seuroilla jossain tuossa 600 k€ tasossa ja pelaajabudjetit jossain 100-150 k€ tasolla. Liigassa pelaajabudjetit ovat karkeasti välillä 1700-3000 k€. Oikein yksikään Mestis-seura ei siis käytännössä pystyisi tuohon 600 k€ palkkalattiaan vastaamaan.
 

Boxer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hockey Team Sport
Jonkun mielestä on umpitylsiä joukkueita liigassa, näilläkin joukkueillla on kannattajansa ja ovat tärkeitä omalle paikkakunnalle. Liigaa voisi kehittä niin että nyt ilmoitettu halukkaat kehittävä toimintansa samalle budjetti tasolle kun pienemmät liigaseurat ja jos halli asiat ovat kunnossa niin mukaan vaan ja sitten liiga vaikka jakoon kahteen lohkoon jos jonkun mielestä liikaa joukkueita.
Suomi on pärjännyt hyvin MM- kisoissa suljetun liigan aikana, olisko menestys ollut parempi ” avoimella liigalla ” mene ja tiedä.
 

Poro24

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Harmittaa, ettei toimittaja tuossa haastattelussa tarkemmin udellut Hiltuselta konkreettisia suunnitelmia sen varalle, kun lähitulevaisuudessa alkaa olemaan peräti neljä uutta liigahalukasta.

Onko Hiltusen ja kumppaneiden unelma loppuun asti paisutettu 16-19 joukkueen Euroopan epätasaisin pääsarja, jossa ei ole minkäänlaista urheilullista vastuuta ja painetta? Onko unelma täydellisesti alasajettu kakkostaso? Näihin kaipaan vastauksia.

Tehokkaasti on taas vedetty mattoa alta jääkiekkofanilta ja tallottu kiinnostusta koko lajia kohtaan entistä alemmas.

Olisi hienoa nähdä ensi kaudella ympäri Liigaa ja Mestistä näkyviä kannanottoja faneilta. Se ei vaadi paljoa.

Menneellä kaudella jälleen yhdet tyhjennysmyynnit tehneen SaiPan rikkoessa Ässät-ottelussa Liigan historiallisen tappioputkiennätyksen kökkäsin kolme erää oheinen kyltti naamallani (teki hyvää) ja siitä paikallislehti ja pari podcastia otti esiin fanien kyllästymisen. Yksittäisenä tapauksena pieni merkityksetön juttu, mutta jos tälläisiä pieniä juttuja olisi paljon ja toistuvasti.
 

Liitteet

  • IMG-20230222-WA0008~2.jpg
    IMG-20230222-WA0008~2.jpg
    289,4 KB · kertaa luettu: 295

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Ero liigan ja mestiksen välillä ei ole venähtänyt mihinkään vaan ero Liigan kärjen ja hännän välillä on. Kukaan ei edes huomaisi eroa, jos Sport vaihtuisi Jokipoikiin/JoKP mikä onkaan.

Hiltusella on selvästi kaksi agendaa mielessään. Ensimmäinen on Liigan pitäminen suljettuna. Se onnistunee, jos on tarpeeksi paksu nahka ja kestää yleisön kritiikin. Toinen on tuoda ilmeisesti jopa neljä uutta seuraa Liigaan. Tämä siksi, ettei Sport olisi enää huonoin.

Mutta se on sitä joka tapauksessa.
 

Barney

Jäsen
Tästä päästäänkin siihen että miksi Mestis on näivettynyt amatöörisarja? Voisiko kiinni olevalla Liigalla olla jotain tekemistä sen kanssa? Tai sillä että sieltä on nostettu kaikki vähänkin potentiaaliset seurat 15 joukkueen Liigaan?
Vai nostettiinko ne seurat sen takia Liigaan, että niillä oli edellytyksiä toimia liigatasolla, mutta Mestiksessä ne eivät voineet hyödyntää niitä edellytyksiä? Kaikella kunnioituksella kyseisiä seuroja kohtaan, mutta niin kauan kuin Mestiksen kärkijoukkueisiin kuuluu Ketterä ja mukana on mm. Hokki, IPK ja KeuPa, niin nykyisillä liigajoukkueilla ei ole taloudellisesti mahdollisuuksia toimia lähellekään nykyisellä budjetillaan nykymuotoisessa Mestiksessä.

Liigajoukkueiden budjetit (niiden huonompienkin) on noin kahdeksankertaisia Mestiksen kärkijoukkueisiin. Ero on vielä isompi, jos sitä verrataan Mestiksen häntäpään joukkueisiin. Jos liigajoukkue tippuisi Mestikseen, niin sen olisi pysyäkseen pystyssä pudotettava budjettia merkittävästi, sillä ottelut IPK:ta vastaan ei ihan samalla tavalla kiinnosta katsojia ja sponsoreita kuin ottelut IFK:ta vastaan. Tämä taas tulee pidemmällä aikavälillä vain vähentämään sponsori-, oheistuote- TV- ja lipputuloja (joista joukkueiden liikevaihto pääasiassa koostuu).

Minun on hyvin vaikea nähdä, miten tuo Liigan avaaminen käytännössä parantaisi Liigan tasoa. Joukkuemäärän laskeminen varmasti nostaisi, mutta jos joku SaiPa putoaisi vaikka viideksi vuodeksi Mestikseen ja onnistuisi sen jälkeen nousemaan Liigaan, niin ei se pelaajabudjetti olisi silloin lähellekään nykyistä ja joukkue olisi Liigassa vielä suurempi heittopussi kuin nyt.

Ja kuten tuossa aiemmin joku (taas) mainitsi, niin monella paikkakunnalla pitäisi nyt hyvin pian rakentaa uusi jäähalli. Esimerkiksi Lappeenrannassa tuosta on kiistelty jo pitkään, kun rahat on muutenkin vähissä. Jos SaiPa putoaa Mestikseen, niin on aika vaikea nähdä tilannetta, jossa Lappeenrannassa rakennetaan liigatasoinen halli. Nykyisen hallin elinkaari tulee muutaman vuoden päästä täyteen ja sen jälkeen ei olekaan enää paikkaa, jossa operoida liigatasolla. Eikä
Lappeenranta taida olla ihan ainut kaupunki, jossa on tämä tilanne.

Mestiksen ei tarvitsisi olla näivettynyt puoliammattilaissarja, jos Liigasta sinne putoaisi esimerkiksi 3 seuraa, ja polku Liigaan olisi auki. Se loisi kilpailutilanteen Mestikseen, se loisi Mestikselle tarkoituksen, joka tekisin siitä kiinnostavamman sarjan.
Eli kun Liigasta Mestikseen tippuisi kolme joukkuetta, niin Mestiksen kärkijoukkueet voisivat yhtäkkiä toimiakin moninkertaisella liikevaihdolla vaikka edelleen pääosa otteluista on noita ”hokkeja” vastaan? Ne seuran tulot putoavat ihan merkittävästi Liigan ja Mestiksen välillä eikä sitä joku SaiPa, Sport ja Jukurit muuta yhtään mihinkään. Jos halutaan saada jotenkin taloudellisesti kaksi ammattilaissarjaa toimimaan, niin siihen tarvitaan todella isoja rakenteellisia muutoksia.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Barney

Jäsen
Ei sitä "annettavaa" tule mitata millään katsojaluvuilla tai kaupungin asukasmäärillä. Se "annettava" tulee mitata kaukalossa eikä millään porsasluvuilla. Mikäli Ketterä jostain syystä pärjää kaukalossa paremmin kuin SaiPa tai Sport, niin sen tulisi olla Liigassa eikä noiden kahden jumboseuran.
Jos ymmärrys liigaseurojen taloudesta on tällä tasolla, niin suosittelen lukemaan läpi EY:n reilu 80 sivuisen katsauksen liigaseurojen taloudelliseen tilanteeseen valitsemaltasi vuodelta. Samaa voin suositella monelle muulle, niin sen jälkeen keskusteluun voi tulla tunteen sijasta vähän järkeäkin mukaan.

Todetaan nyt ihan lyhyesti, että liigaseuran liikevaihto koostuu pääasiassa sponsori-, oheistuote-, TV- ja lipputuloista. Jos ei ymmärrä, että minkä takia jääkiekkojoukkueen on vähän vaikeampaa (eli käytännössä mahdotonta) ylläpitää liigatason liikevaihtoa esimerkiksi Imatralla (25 000 ihmistä, ei poikkeuksellista yritystoimintaa kaupungin kokoon nähden, halliin mahtuu 1200) kuin vaikkapa Lappeenrannassa (72 000 ihmistä, halliin mahtuu 4820), niin en jaksa näin perusasioita käydä sen tarkemmin läpi. Ja ihan siitä samasta syystä esimerkiksi Oulussa, Helsingissä ja Tampereella on vuodesta toiseen miljoonan suurempi pelaajabudjetti kuin Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Kouvolassa.
 
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Joo, avataan liiga urheilun nimissä ja ihmetellään muutaman vuoden päästä, kun on enää muutama jengi hengissä ja muut on tasoa suomisarja.

Lätkä on nykyään urheilubisnestä ja ikävä kyllä täällä ei seurat elä enää millään urheiluromantiikalla.
Eli kun urheiluun palautetaan urheilu, niin seurat menevät konkurssiin? Eihän putoamisuhka koske kuin muutamaa seuraa Liigassa näillä pelimerkeillä. Tällä hetkellä kun Liigassa ei ole palkkakattoa, palkkalattiaa eikä käänteistä draftia, mitkä on toimivan suljetun Liigan elementtejä, niin tilanne on nyt Liigassa sama kuin että rallin MM-sarjassa osa talleista ajaisi kilpaa WRC-autoilla ja osa kaupasta ostetuilla Fiat Pandoilla.
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Eli kun Liigasta Mestikseen tippuisi kolme joukkuetta, niin Mestiksen kärkijoukkueet voisivat yhtäkkiä toimiakin moninkertaisella liikevaihdolla vaikka edelleen pääosa otteluista on noita ”hokkeja” vastaan? Ne seuran tulot putoavat ihan merkittävästi Liigan ja Mestiksen välillä eikä sitä joku SaiPa, Sport ja Jukurit muuta yhtään mihinkään. Jos halutaan saada jotenkin taloudellisesti kaksi ammattilaissarjaa toimimaan, niin siihen tarvitaan todella isoja rakenteellisia muutoksia.
Mestis on päästetty sellaiseen kuntoon, että yhtäkkiä ei tapahdu mitään. Ajan kanssa ero tasoittuu huomattavasti, mutta ei sen nolla tarvitse olla. Kolmen liigaseuran pudottaminen nostaisi myös Liigan tasoa, jolloin paremman makuisesta kakusta riittäisi seuroille enemmän jaettavaa. Todella merkittävä osa seurojen budjeteista tulee TV-sopparista, joten ihan ensimmäinen homma olisi neuvotella vahvemmalle Mestikselle isompi sopimus. Sillähän sitä budjettia kasvatetaan jo läpi sarjan.

Se "hokki" on kuitenkin vuodesta toiseen pelillisesti ansainnut paikkansa Mestiksessä, voittanut tällä vuosituhannella Mestaruuden ja saavuttanut useita mitaleja. Hieno ja perinteikäs seura, joka ei ole sarjassa pelkästään osallistumassa. Lähtökohtaisesti kyseessä on paljon kiinnostavampi vastustaja kuin pelaajansa tammikuussa myynyt Liigajumbo.

Ruotsissa on toisen sarjatason elinvoimasta esimerkkinä Allsvenskan ja ihan täällä meillä Suomessakin futiksen Ykkönen, joka on loistava urheilusarja. Erot Veikkausliigan pohjalle ovat pieniä, siellä käy suurseurojakin kääntymässä ja pienetkin paikkakunnat pystyvät elättämään seuroja. Keksittekö mikä jalkapallon systeemissä on ero jääkiekkoon?
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jos ymmärrys liigaseurojen taloudesta on tällä tasolla, niin suosittelen lukemaan läpi EY:n reilu 80 sivuisen katsauksen liigaseurojen taloudelliseen tilanteeseen valitsemaltasi vuodelta. Samaa voin suositella monelle muulle, niin sen jälkeen keskusteluun voi tulla tunteen sijasta vähän järkeäkin mukaan.

Todetaan nyt ihan lyhyesti, että liigaseuran liikevaihto koostuu pääasiassa sponsori-, oheistuote-, TV- ja lipputuloista. Jos ei ymmärrä, että minkä takia jääkiekkojoukkueen on vähän vaikeampaa (eli käytännössä mahdotonta) ylläpitää liigatason liikevaihtoa esimerkiksi Imatralla (25 000 ihmistä, ei poikkeuksellista yritystoimintaa kaupungin kokoon nähden, halliin mahtuu 1200) kuin vaikkapa Lappeenrannassa (72 000 ihmistä, halliin mahtuu 4820), niin en jaksa näin perusasioita käydä sen tarkemmin läpi. Ja ihan siitä samasta syystä esimerkiksi Oulussa, Helsingissä ja Tampereella on vuodesta toiseen miljoonan suurempi pelaajabudjetti kuin Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Kouvolassa.

Tämä ei edelleenkään ole mikään edellytys urheilulliseen menestykseen. Totta kai rahalla saa paremmat todennäköisyydet, mutta lajista ja maasta riippumatta urheilu on täynnä tarinoita joissa altavastaaja voi voittaa. Siitähän tässä on kyse, että nyt tuota mahdollisuutta ei edes anneta. Miksi? Koska pelätään.
 

Kiekkokanaria

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat pohjoseen
Jos Suomessa on yli tuplasti enemmän jääkiekkoilijoita kuin Saksassa niin miksi tilanne on jotenkin absurdi, jos molempien maiden pääsärjassa on 15 joukkuetta? Suomen tämän illan vastustajalla Tanskalla on muuten vain yhdeksän joukkuetta pääsarjassa,
Mielestäni sen vuoksi, että kilpailemme globaalilla pelaajamarkkinalla, emmekä niinkään vain rajojen sisällä. Tämän vuoksi myös ne saksalaiset ja tanskalaiset seurat ovat relevantteja kun vertaillaan pääsarjoja Euroopan tasolla.

Toki kysymykseen tulee, millaista pääsarjaa haluamme pyörittää. Pelinlaadullisesti parasta ja tasokkainta kiekkosarjaa mitä mahdollista pyörittää, vai enemmän kasvattajasarjaa NHL-korvauksien toiveissa ja ulkomaille siirtyviä tasokkaita omia poikia kehittävänä sarjana.

Valintakysymyksiä.
 
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Sitä vaan mietin tässä keskustelussa, että onko vaasalaisten kannattajien ja Hiltusen näkemys sama. Kävin nimittäin toukokuun alussa Vaasassa ja tapasin samalla ystäväni, kuka on ollut Sportin kannattaja yli 20 vuotta. Hän kommentoi heti, kun nähtiin: "Liiga pitäisi avata ja heti". Kyselin häneltä miksi, niin hän perusteli sen sillä, että ainakin osaa vaasalaisista jääkiekkofaneista kismittää edelleen aikoinaan kabinetin kautta tapahtunut sarjanousu ja se, että sen jälkeen ei ole tehty seurassa mitään luvattuja toimenpiteitä. Toimenpiteitä millä pohjanmaalainen jääkiekko saataisiin hinattua Liigan huipulle. Päinvastoin Sportista on tullut SaiPan kanssa Liigaan vitsi. (Mikä ei ilmeisesti pohjanmaalaisessa identiteetissä ole tavoiteltavin asia). Hän kertoi, että kun Sport pelasi Mestistä ja oli kokoajan sarjan kärjessä, niin Red Army ja koko kaupunki oli seuran takana vahvasti. Nyt kun joukkue rämpii sarjan pohjilla ja mitään valoa ei ole tunnelin päässä, niin Red Armynkin toiminta on hiipunut vanhoista hyvistä ajoista ja Sportin imago kaupungin ylpeytenä on muutenkin hiipumaan päin. Toki nämä olivat ystäväni subjektiivisia näkemyksiä, mihin olisi mukava kuulla vaasalaisten palstaveljien kommentteja asiasta. Ystäväni oli sitä mieltä, että Vaasassa kyllä olisi rahaa, jos sitä pitäisi Sporttiin vaikka pakon edessä investoida (=putoamisuhka), mutta nyt kun Hiltunen ja kumppanit puuhastelevat seurassa säästöstrategialla, niin uutta rahaa ei seuraan tule, koska uudelle rahalle ei ole mitään pakkoa eikä ajuria.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Jos ymmärrys liigaseurojen taloudesta on tällä tasolla, niin suosittelen lukemaan läpi EY:n reilu 80 sivuisen katsauksen liigaseurojen taloudelliseen tilanteeseen valitsemaltasi vuodelta. Samaa voin suositella monelle muulle, niin sen jälkeen keskusteluun voi tulla tunteen sijasta vähän järkeäkin mukaan.

Todetaan nyt ihan lyhyesti, että liigaseuran liikevaihto koostuu pääasiassa sponsori-, oheistuote-, TV- ja lipputuloista. Jos ei ymmärrä, että minkä takia jääkiekkojoukkueen on vähän vaikeampaa (eli käytännössä mahdotonta) ylläpitää liigatason liikevaihtoa esimerkiksi Imatralla (25 000 ihmistä, ei poikkeuksellista yritystoimintaa kaupungin kokoon nähden, halliin mahtuu 1200) kuin vaikkapa Lappeenrannassa (72 000 ihmistä, halliin mahtuu 4820), niin en jaksa näin perusasioita käydä sen tarkemmin läpi. Ja ihan siitä samasta syystä esimerkiksi Oulussa, Helsingissä ja Tampereella on vuodesta toiseen miljoonan suurempi pelaajabudjetti kuin Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Kouvolassa.

Kuitenkin vajaan 70 000 asukkaan Vaasassa luotettiin jo 2009 siihen, että budjetti olisi suhteellisen helppo tuplata, jos nousu Liigaan tapahtuisi.


– Mahdollinen nousu vaatii, että hankimme pari kentällistä uusia pelaajia. Nykyisestä joukkueesta tehdään kuitenkin runko. Olemme nyt jo panostaneet organisaatioon, joten sen suhteen ei tarvita isoja muutoksia. Kuuta taivaalta, emme lähde tavoittelemaan. Haluamme olla taloudellisesti vahvalla pohjalla ja pysyä SM-liigassa.


Vaasan Sportin budjetti tällä kaudella on 2,1 miljoonaa euroa. Liiganousu toisi omat haasteet myös talouspuolelle.

– Jos nousemme, niin olemme hahmotelleet, että budjettimme olisi silloin 4,2 miljoonaa euroa. Tämä ei ole mahdoton tehtävä, sillä jo tv-oikeuksista tulee noin miljoona. Myös yhteistyökumppanit kiinnostuvat meistä varmasti enemmän ja yleisömäärät kasvavat. Yksi mahdollisuus olisi myös järjestää osakeanti. Vaasassa ei ole nähty yli 30 vuoteen liigakiekkoa, joten se otettaisiin täällä varmasti hyvin vastaan, toimitusjohtaja kertoi.

Nyt tähän panostamiseen ei Mestis-seuroilla ole käytännössä ollut mitään tarvetta viimeiseen kymmeneen vuoteen, vaikkakin viimeiset neljä vuotta karsinnatkin olivat lähinnä muodollisuus, todellista nousua ei olisi koskaan tapahtunut. Siitä olisi Liigan hyväveli-kerho pitänyt kyllä huolen.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Kyselin häneltä miksi, niin hän perusteli sen sillä, että ainakin osaa vaasalaisista jääkiekkofaneista kismittää edelleen aikoinaan kabinetin kautta tapahtunut sarjanousu ja se, että sen jälkeen ei ole tehty seurassa mitään luvattuja toimenpiteitä.

Tästähän fanit järjestivät aikoinaan mielenosoituksenkin pelissä. Enkä yhtään ihmettele.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Siitähän tässä on kyse, että nyt tuota mahdollisuutta ei edes anneta. Miksi? Koska pelätään.
Ja jos Hiltusen mukaan tasoerot ovat niin suuret, niin ei hänenkään pitäisi sitten pelätä Mestis-Sportin tippumista pois Liigasta.

Takaraivossa vaan taitaa jyskyttää Jokerien ja K-Espoon nykyinen meno, kun tietää että Sport tulee jossain kohtaa jäämään siinä hipassa toiseksi. Helpompi vaihtoehto paisuttaa sarja vaikka sitten neljällä uudella joukkueella ja oksentaa urheilun päälle tyhjentämällä keväisin joukkueet. Sitten ihmetellään kun yleisöä ei kiinnosta ja junnataan paikallaan kausi toisensa jälkeen.

Jos Liigan jumbona häviät joukkueelle, joka on koottu puolet pienemmällä budjetilla, niin silloin ansaitsetkin tippua Mestikseen. Osan joukkueen paikka olisi jo nyt pääsarjan sijaan jossain toisessa.
 

Barney

Jäsen
Ruotsissa on toisen sarjatason elinvoimasta esimerkkinä Allsvenskan
Joo ja ruotsalaiset muusikotkin vetävät puolet isompia kuuntelumääriä Spotifyssa kuin suomalaiset, vetävät isompia keikkoja ja tekevät enemmän rahaa. Nyt olisi Haloo Helsingin, JVG:n ja kumppanien käytävä tekemään asioita oikein, jotta he pärjäävät ruotsalaisille. Puolet isompi markkina on vain tekosyy.

ihan täällä meillä Suomessakin futiksen Ykkönen, joka on loistava urheilusarja. Erot Veikkausliigan pohjalle ovat pieniä, siellä käy suurseurojakin kääntymässä ja pienetkin paikkakunnat pystyvät elättämään seuroja. Keksittekö mikä jalkapallon systeemissä on ero jääkiekkoon?
Keksin: veikkausliigajoukkueiden pelaajabudjetit ovat HJK:ta lukuunottamatta alle miljoonan, liigajoukkueiden pelaajabudjetit ovat kärkijoukkueilla kolme miljoonaa ja peräpäälläkin lähes 2 miljoonaa. Veikkausliigan joukkueiden pelaajabudjetit (lukuunottamatta HJK:ta) ovat 500 000-1 000 000. Jos jokainen liigajoukkue pudottaa pelaajabudjettiaan yli 50%, niin voidaan sen jälkeen aloittaa vertailu Veikkausliigaan.

Jalkapallon puolella ykkösen isoimmat pelaajabudjetit ovat siellä 300 000 paikkeilla ja Veikkausliigan pienimmät pelaajabudjetit ovat siellä 500 00 paikkeilla. Liigassa pienimmät pelaajabudjetit ovat siellä 1,8 miljoonassa ja Mestiksen osalta en nopeasti löytänyt lukuja, mutta käsittääkseni se on myös kärjen osalta aika samaa tasoa kuin jalkapallon Ykkösessä. Tuosta huomaa melkoisen eron.

Olisihan se kivaa, jos Suomessa olisi yhtä kilpailukykyinen kakkossarjataso verrattuna pääsarjaan kuin Ruotsissa, mutta jotta se onnistuisi Suomessa, niin liigajoukkueiden pitäisi heikentyä merkittävästi (joukkueiden pelaajabudjetit pudota yli puolella) tai jostain taikaseinästä pitäisi ilmestyä yhtäkkiä ylimääräistä rahaa suomalaiseen urheiluun. Ruotsissa on edelleen kaksinkertainen määrä rahaa, katsojia ja sponsoreita.
 

Mustakotka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Sitä vaan mietin tässä keskustelussa, että onko vaasalaisten kannattajien ja Hiltusen näkemys sama. Kävin nimittäin toukokuun alussa Vaasassa ja tapasin samalla ystäväni, kuka on ollut Sportin kannattaja yli 20 vuotta. Hän kommentoi heti, kun nähtiin: "Liiga pitäisi avata ja heti". Kyselin häneltä miksi, niin hän perusteli sen sillä, että ainakin osaa vaasalaisista jääkiekkofaneista kismittää edelleen aikoinaan kabinetin kautta tapahtunut sarjanousu ja se, että sen jälkeen ei ole tehty seurassa mitään luvattuja toimenpiteitä. Toimenpiteitä millä pohjanmaalainen jääkiekko saataisiin hinattua Liigan huipulle. Päinvastoin Sportista on tullut SaiPan kanssa Liigaan vitsi. (Mikä ei ilmeisesti pohjanmaalaisessa identiteetissä ole tavoiteltavin asia). Hän kertoi, että kun Sport pelasi Mestistä ja oli kokoajan sarjan kärjessä, niin Red Army ja koko kaupunki oli seuran takana vahvasti. Nyt kun joukkue rämpii sarjan pohjilla ja mitään valoa ei ole tunnelin päässä, niin Red Armynkin toiminta on hiipunut vanhoista hyvistä ajoista ja Sportin imago kaupungin ylpeytenä on muutenkin hiipumaan päin. Toki nämä olivat ystäväni subjektiivisia näkemyksiä, mihin olisi mukava kuulla vaasalaisten palstaveljien kommentteja asiasta. Ystäväni oli sitä mieltä, että Vaasassa kyllä olisi rahaa, jos sitä pitäisi Sporttiin vaikka pakon edessä investoida (=putoamisuhka), mutta nyt kun Hiltunen ja kumppanit puuhastelevat seurassa säästöstrategialla, niin uutta rahaa ei seuraan tule, koska uudelle rahalle ei ole mitään pakkoa eikä ajuria.
Hiltusta kunnioitetaan Vaasassa lähinnä hänen menneiden ansioidensa takia. Sport oli vuoden 2009 karsintojen jälkeen käytännössä valmis konkurssiin, mutta paikalliset miljonäärit ja Heikin tiukka talousjohtaminen seuraavina vuosina pelastivat seuran kuiville.

Vaasassa kannattajat ovat aina olleet avoimen sarjan kannalla ja mieltä on osoitettu useasti Liigan avaamisen puolesta myös viime vuosien aikana. Tämän suhteen Hiltusen kommentointia Liigan edustajana seurataan epäuskoisena. Vaasassa tunnetaan myös että hänen fokuksensa ei ole enää Sportin tekemisessä ja onhan hän itsekin myöntänyt että kaksoisrooli on ongelmallinen Sportin kannalta, koska aika ei aina riitä oman seuran asioihin.

Sportissa on kuitenkin viime syystalven aikana vihdoin herätty ja tehty aika isojakin muutoksia organisaatiossa, lähtien uudesta urheilustrategiasta. Pääomaa on vahvistettu osakeannilla. Seuraan on palkattu uusi urheilujohtaja, junioriurheilujohtaja, valmennuspäällikkö sekä perustettu urheilutoimien tueksi johtoryhmä, jossa mukana ovat Oskar Osala, Mikko Manner ja Oy:n hallitukseen nimetty Filip Riska. Lisäksi toimiston puolta on vahvistettu myynnin ja markkinoinnin osalta Superpesiksen puolelta tulleella Jonne Kemppaisella, joka tunnetaan urheilupiireissä kovan luokan tekijänä. On kiistatonta että Sportissa ollaan asiat hoidettu tähän asti huonosti, mutta ensimmäistä kertaa oikeastaan koko liiga-aikana tunnelin päässä on näkyvissä valoa. Toki nämä ovat toistaiseksi vasta nimityksiä ja puheita, mutta taustalla on tapahtunut aika paljon asioita, joiden takia myös usko on palautumassa.

Olet oikeassa että Vaasassa ja Pohjanmaan talousalueella riittäisi kyllä fyrkkaa, mutta Sport ei ole tätä osannut hyödyntää toistaiseksi mitenkään, vaan seuran kumppaniverkosto yksi Liigan pienimmistä. Taloudellisesti Sportilla olisi aika paljon kasvupotentiaalia vrt. moneen muuhun liigakaupunkiin.
 

Barney

Jäsen
Kuitenkin vajaan 70 000 asukkaan Vaasassa luotettiin jo 2009 siihen, että budjetti olisi suhteellisen helppo tuplata, jos nousu Liigaan tapahtuisi.
Niin eli vertaat nyt 70 000 asukkaan Vaasaa ja 25 000 asukkaan Imatraa? Tuon uutisen mukaan Sportin Budjetti tuolla kaudella oli 2,1 miljoonaa. Ketterän budjetti on siellä 500 000 euron tietämillä. Sportin halliin mahtui jo tulloin yli 4000 ihmistä, Ketterän halliin se 1200 ihmistä. Toisessa kaupungissa on lähes kolme kertaa enemmän ihmisiä ja myös naapurikunnista varmaan vähän enemmän potentiaalisia kannattajia, kun naapurikunnassa ei ole maakunnan isointa jääkiekkoseuraa. Sport oli tuolloin käytännössä jokaisella osa-alueella 3-4 kertaa isompi seura kuin Ketterä nyt.

Ketterä on ollut viime vuosina Mestiksen paras joukkue, mutta sillä ei olisi millään mittarilla mitään edellytyksiä pelata liigatasolla jääkiekkoa. Se kertoo kaiken Liigan ja Mestiksen välisestä tasoerosta.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Joo ja ruotsalaiset muusikotkin vetävät puolet isompia kuuntelumääriä Spotifyssa kuin suomalaiset, vetävät isompia keikkoja ja tekevät enemmän rahaa. Nyt olisi Haloo Helsingin, JVG:n ja kumppanien käytävä tekemään asioita oikein, jotta he pärjäävät ruotsalaisille. Puolet isompi markkina on vain tekosyy.
Nyt et ymmärtänyt. Ruotsalainen järjestelmä toimii ja tasoerot pysyvät pieninä. Sarjojen absoluuttinen vauraus on sinänsä merkityksetön seikka, vaikka uskonkin avoimen sarjan hyödyttävän kaikkia myös rahallisesti.

Ruotsin tuplakokoinen markkina on pätevä argumentti vain teoriassa. Oikeasti siellä on isona kantona kaskessa jalkapallo, joka vetääkin jo ihan mielettömiä rahoja ja yleisömääriä verrattuna mihinkään jääkiekkosarjaan. Lätkä on siellä maakuntien marginaalilaji, jolle Suomen pitäisi kyllä pystyä laittamaan kampoihin helposti.

Keksin: veikkausliigajoukkueiden pelaajabudjetit ovat HJK:ta lukuunottamatta alle miljoonan, liigajoukkueiden pelaajabudjetit ovat kärkijoukkueilla kolme miljoonaa ja peräpäälläkin lähes 2 miljoonaa. Veikkausliigan joukkueiden pelaajabudjetit (lukuunottamatta HJK:ta) ovat 500 000-1 000 000. Jos jokainen liigajoukkue pudottaa pelaajabudjettiaan yli 50%, niin voidaan sen jälkeen aloittaa vertailu Veikkausliigaan.
Jalkapallo on Suomessa huomattavasti lätkää pienempi laji rahavirtojen suhteen. Parhaiten tämä näkyy pääsarjojen budjeteissa ja yleisökeskiarvoissa. Jostain syystä koko tämä etumatka on kurottu toisen sarjatason osalta umpeen. Tätä alemmissa sarjoissa taitaa futis olla sitten jo edellä. Minä väitän, että suurin syy tähän on aito kilpailuasetelma ja terve sarjajärjestelmä. Ei Veikkausliigan pienuus helpota toisen sarjatason elinvoimaisuutta. Pikemminkin asia on päinvastoin.

Olisihan se kivaa, jos Suomessa olisi yhtä kilpailukykyinen kakkossarjataso verrattuna pääsarjaan kuin Ruotsissa, mutta jotta se onnistuisi Suomessa, niin liigajoukkueiden pitäisi heikentyä merkittävästi (joukkueiden pelaajabudjetit pudota yli puolella) tai jostain taikaseinästä pitäisi ilmestyä yhtäkkiä ylimääräistä rahaa suomalaiseen urheiluun. Ruotsissa on edelleen kaksinkertainen määrä rahaa, katsojia ja sponsoreita.
Tähänhän tämä aina lopulta menee. Mitään ei voi tehdä. Liiga on jo maksimaalisen kiinnostava sarja ja kaikki taloudellinen potentiaali on ulosmitattu. Mikä tahansa muutos on riski, joten parempi odotella että Saksa, Tsekki ja muut painelevat myös ohitse. Riittävän pitkään kun pyörittelee peukaloitaan, niin kyllä joskus se jääkiekon asema maan ykköslajinakin alkaa horjumaan.
 
Viimeksi muokattu:

Winger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Ero liigan ja mestiksen välillä ei ole venähtänyt mihinkään vaan ero Liigan kärjen ja hännän välillä on. Kukaan ei edes huomaisi eroa, jos Sport vaihtuisi Jokipoikiin/JoKP mikä onkaan.

Hiltusella on selvästi kaksi agendaa mielessään. Ensimmäinen on Liigan pitäminen suljettuna. Se onnistunee, jos on tarpeeksi paksu nahka ja kestää yleisön kritiikin. Toinen on tuoda ilmeisesti jopa neljä uutta seuraa Liigaan. Tämä siksi, ettei Sport olisi enää huonoin.

On kyllä legendaarisia viestejä nämä takkuturkkien kannattajien ja muidenkin viestit. Kovasti on unohtuneet ne ajat, jolloin kaikki nauroi Ilvekselle sen kontatessa liigan peräpäässä. Ilmeisesti silloin oli kuitenkin eri tilanne ja Ilvestä ei olisi pitänyt viedä mestikseen?
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Ilmeisesti kaikki paitsi Hiltusen saunaseura ymmärtää, että esim 12-14-12 jaoilla ja avoimilla sarjoilla parannettaisiin merkittävästi Suomen kiekkoilua. Miten tämä voi olla näin helevetin vaikeaa? Liittoa sekä saunaseuraa ei tosiaan kiinnosta kuin ydinliiketoiminta. Lajin ja sarjojen kehittäminen ei voisi vähempää kiinnostaa. Kenkää kaikille ja vähintään kymmenen vuoden bännit puhuakaan jääkiekosta julkisesti. Muutaman vuoden päästä on 17 tai 19 liigaseuraa ja nykyiset tyhjennysmyynnit ym. perseilyt vaan pahenee, Mestikseen ei saada rahaa ja Suomisarjassa on vielä astetta vaikeampaa. Sylettää kohtuudella. Hävettää kiekon tila. Pitääkö siirtyä seuraamaan ampumahiihtoa tai jotain muuta lajia, jota edes yritetään kehittää?
 
Suosikkijoukkue
Leijonat
On kyllä legendaarisia viestejä nämä takkuturkkien kannattajien ja muidenkin viestit. Kovasti on unohtuneet ne ajat, jolloin kaikki nauroi Ilvekselle sen kontatessa liigan peräpäässä. Ilmeisesti silloin oli kuitenkin eri tilanne ja Ilvestä ei olisi pitänyt viedä mestikseen?
Mutta harvassa oli silloin Ilves-kannattajien puheet, että sarja pitää sulkea, jotta Ilves ei tipu. Silloin Ipan kannattajien viesti oli: ”Mangard tunkiolle ja uudet voimat tilalle”. Nyt Vaasassa ei paljon vastaavaa protestointia oman seuran johtoa kohtaan näy, vaan fokus on sarjan kiinni pitämisessä ja Mestiksen tason dissauksessa.
 

Luge H

Jäsen
Suosikkijoukkue
80
Aivan varmasti seuroja tulisi kaatumaan, siitä huolimatta että osakeyhtiöltä lunastettaisiin Liigaosake pois. Se laastari vaan olisi repäistävä sillä nykyinen järjestelmä on syönyt itsensä. Ei tuolla taida olla seuraa joka ei nimeään tai logoaan voisi käyttää uuden yhtiön muodossa? Vauhtia toki pitäisi hakea Mestistä alempaa mutta jos tähän ei kulttuuri riitä niin ei pitäisi olla siinä tapauksessa asiaa pelata Liigan valmiissa pöydässä.

SaiPan tyhjennysmyynnit eivät tulleet kenellekään yllätyksenä mutta tällä kaudella Sport veti kaikkien aikojen pohjata luovuttamalla kesken pudotuspelikisan. Palkintona tästä Vaasasta otetaan Liigan johtoon henkilö.

Liiga tarvitsee kaksi joukkuetta Helsingistä ja Espoo olisi arvokas lisä. Suomessa ei ammattikiekkoilijoita riitä 17 joukkueen Liigaan kun näitä ei riitä myöskään 15 joukkueen sarjaan.

Edessä on kivuliaita päätöksiä seuraavan kahden kauden aikana. Luultavasti myös surullisia uutisia mutta myös uusia alkuja.
Ensitöikseen pitäisi johdosta siivota nämä jarrut helvettiin, sen jälkeen mukautumaan kohti väistämätöntä muutosta. En näe miksi pitäisi itsepäisesti säilyttää suljettua sarjaa siinä tapauksessa kun valmiudet pelata pääsarjassa on uusilla joukkueilla vanhoja parempi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös