Mainos

Tärkeää kirjastoista!

  • 7 002
  • 69

kovalev

Jäsen
Valtavan tärkeä aihe. Kiitokset ketjun avaajalle.
Vai on vasemmistoliitto jo tällaisessakin sopeutustoimessa mukana.

Itselleni kirjastolaitos on ylivoimaisesti tärkein julkinen hyödyke, ainakin mitä henkilökohtaiseen käyttömäärään tulee. Harvassa on ne viikot ettei kirjastoon olisi jotakin asiaa, varsinkin Tampereen Metsoon, jossa myös henkilökunta on todella ystävällistä ja ammattitaitoista porukkaa (Ja ei, en ole itse töissä siellä).
Uudella paikkakunnalla käydessä on aina pakko vierailla myös paikallisessa kirjastossa - ainakin kesäaikaan. Jos se on auki. Kirjasto yksinkertaisesti on parhautta.
 
Viimeksi muokattu:

Kumielvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paltamon Pantterit
Koen kyllä kirjastolla olevan suuri osa kasvussani ihmiseksi joka nyt olen. Lapsesta asti tullut luettua paljon kirjoja, tosin viime vuosina on jäänyt jostain syystä vähän vähemmälle, koulujuttuihin menee niin paljon aikaa ettei ole tullut enää luettua muuten läheskään yhtä paljon. Kirjastot ovat tärkeä osa sivistystä ja kulttuuria ja niitä on ehdottomasti tuettava. Lukuinto on muutenkin laskemassa lapsilla ja nuorilla, jos kirjastot muuttuisivat maksullisiksi se laskisi varmastikin valtavasti lisää. Itsekin tulisi varmasti käytettyä kirjastopalveluita vähemmän, köyhä kun olen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kannatan kirjastolaitoksen säilyttämistä kuin myös sen kehittämistä, mutta samalla on syytä kysyä, että millä tapaa kirjastolaitosta kehitetään ja millaisia palveluita sen kuuluu tarjota käyttäjilleen? Minusta kirjastolaitoksen tulee keskittyä ydinalueelleen ja pyrkiä kehittämään toimintaa siltä kantilta tarkasteltuna ja näin osaltaan olla osallisena kuntien säästötalkoissa.

En näe tarpeellisena sitä, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa - jossa huomattava osa kunnista elää säästötalkoiden parissa - kirjastolaitos olennaisella tapaa laajentaa toimialuettaan ja palveluitaan, jolloin sieltä voi lainta kirjojen, musiikin ja elokuvienkin lisäksi askelmittareita, sykemittareita ja muita erinäisiä vempeleitä. Joidenkin mielestä elokuvat ja kenties musiikkikin ovat sellaisia aloja joita sietäisi karsia mutta toistaiseksi pitäisin ne mukana kirjastolaitoksen perinteisissä palvelumuodoissa - näillä ryhmillä on laaja käyttäjäkunta ja joillekin kirjastolaitoksen näissä muodoissa tarjoama palvelu on ainoa mahdollisuus tutustua kyseiseen kulttuurialaan laajamittaisemmin.

Miettisin myös, että onko kirjastojen järkeä tarjota palveluita jotka olennaisella tapaa kilpailevat yksityisyritysten kanssa? Tällaisena palveluna näen esim. videokasettien sisällön siirron digitaaliseen muotoon ja vieläpä siten, että siirto on ilmaista tai maksaa hyvin vähäisen summan. Onko tällaisen palvelun tarjoaminen kirjastolaitoksen tehtävä? Mielestäni ei ole, se ei kuulu kirjastotoimen ydinalueeseen millään muotoa.

Toki voidaan myös miettiä tältä pohjalta, että kuuluuko leffojen lainaaminen kirjastolaitoksen ydinalueeseen, koska tämäkin toiminta kilpailee olennaisella tavalla yksityisyritysten kanssa. Mutta näkisin, että kohdeyleisö on monasti eri eikä kirjastoissa ole tarjolla sellaisia elokuvia, jotka ovat suuren yleisön kassamagneetteja - tai toivottavasti tällaisiin elokuviin ei kohtuuttoman paljon tuhlata rahoja. Kun leffoja kirjastoihin ostetaan niin mielusti näkisin niiden olevan valikoituja ja kenties enemmän suunnattuja pienemmälle kohdeyleisölle todellisten kassamagneettien loistaessa poissaolollaan, tai jos niitä hankitaan lainaan, niin vasta sellaisessa tapauksessa, että ensi-illasta on kulunut jo huomattavan kauan aikaa, jolloin tuote ei kilpaile yksityisen vuokrayrityksen kanssa niin paljon.

Pitäisin myös kirjastotoimessa mukana laaja-alaisen lehtien lukumahdollisuuden, koska sitä voidaan olennaisella tapaa perustella kansan sivistämisellä sekä tarjoamalla mahdollisuus lukea sellaisia lehtiä joihin muutoin ei ole varaa tai joita ei ole mahdollista ostaa. Kukaan meistä ei voi ostaa sellaista joukkoa lehtiä joihin kirjastoissa voi tutustua, ja näihin lehtiin tutustuminen ja niiden lukeminen olennaisella tapaa on sivistävää puuhaa kuin myös antaa mahdollisuuden pysytellä yhteydessä kotiseudun uutisiin etc. Samoin mukana pitäisin tietoverkon yleishyödyllisen käytön ja suuremmissa kirjastoissa mahdollisuuden pitää käytössä suuri ei-lainattava käsikirjasto tutkijoiden ja opiskelijoiden käytössä.

Eli summauksena, kirjastotoimen kehittinen on ok ja jopa tiettyjen toimintojen karsimista tulee harkita. Sen ei tarvitse eikä pidä olla kaiken mahdollisen tarjonnan tavaratalo.

vlad.
 

Jykke1978

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC/FC TPS, Turku Dockers, Adelaide Crows
Syvä niiaus ja kunnioitus sinulle. Olet kokonaisvaltaisesti aika hyvin perillä kirjastoasioista. Oikean kuvan muokkaat.

Mustan Nuolen tuntevana uskoisin hänen tietävän aika hyvin mistä puhuu.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Niin...kirjaston ENSISIJAINEN tehtävä on auttaa ihmisiä opiskelun ja virkistyksen suhteen. Nuo kunnilla pirun kalliit sosiaali- ja terveysmenotkin voisi edes riikkisen ennakkoehkäistä esimerkiksi tarjoamalla kirjaston kautta erilaisia asioita. Kuten kauan sitten jo sanottiin, niin "Mēns sāna in corpore sānōute"Terve sielu terveessä ruumissa, eli tarkoittaa myös henkistä hyvinvointia yhdistettynä fyysiseen.
Tästä olen paljolti samaa mieltä. Tietysti tuo "virkistys" on aika monella tapaa tulkittava ilmaisu, mutta kirjat, musiikki ja elokuvat tarjovat tätä mitä suurimmassa määrin kenelle tahansa, joka kirjastopalveluja vain haluaa käyttää.

Omassa lapsuudessani kirjasto oli todella tärkeä portti tiedon ihmemaahan. Kotini ei ollut kovin varakas, toimeen sentään tultiin, mutta kirjoja ei ollut liiemmin varaa ostaa. Siksi kirjaston palvelut olivat arvossaan. Suurella lämmöllä muistelen kirjastoauton erityistä tunnelmaa, vaikka paikkakunnan pääkirjastossa lainausvalikoima oli tietysti paljon suurempi.

Toki Pisimmän kääpiön purjeveneet yms. on asetettava huumorin piikkiin:) Muutoinkin olen huomaavinani hänen olevan suorastaan yliherkkä sanalle ilmainen, koska se hänen mielestään syö yksityisyritteliäisyyttä. Kirjaston mittakaavassa sitä pelkoa ei ole, sillä ei kappalemääräisesti mikään kirjasto kykene kaikille halukkaille toimittamaan tarvitsemaansa aineistoa, vaan niissä on pitkät jonot. ON myös yrittäjiä, jotka hinnoittelevat ahneuttaan itsensä pihalle ja sitten ihmettelevät miksei kauppa käy. Ei kuluttajatkaan sentään mitä tahansa mistä tahansa maksa! Kohtuus kaikessa, kuten johtajien palkoissakin, joka nykyään on tapetilla.
Nykyisessä taloustilanteessa ei liene pelkoa (tai toivoa), että kunnalliset kirjastot ryhtyisivät lainailemaan rantamökkejä ja purjeveneitä. Heh, kärjistin tahallani. Ymmärtänet varmasti ajatukseni siitä, että jossakin pisteessä tuontapainen lainaustoiminta menee överiksi.

Ilmaisia hyödykkeitä ei ole olemassakaan. Hyödyke on myös palvelu, jossa syntyy lisäarvoa. Edellä vlad viittasi VHS-kasettien digitalisointipalveluun, jota jotkut kirjastot ovat tehneet asiakkailleen käsittääkseni veloituksetta. Tuollainen ei mielestäni kuulu lainkaan veronmaksajien maksettavaksi. Hoitakoon kukin VHS-nauhansa dvd:lle tai blu-raylle omalla kustannuksellaan, tai nauttikoon autenttisesta VHS-tunnelmasta. Sama juttu kirjaston peruspalveluihin kuulumattomien lainaesineiden kanssa. Mitä ihmeen kirjastotoimintaa se sellainen on, jos kirjaston kautta voi lainata poravasaran tai betonimyllyn? Pientyökaluja saattaa joku yrittäjäkin antaa vuokralle jos laskee toiminnan olevan kannattavaa, mutta ilmaiseksi lainaavaa kirjastoa vastaan on hankala kilpailla.

Kirjaston ydintehtävät ovat kuitenkin niin tärkeitä asioita koko kansaa ajatellen, että kirjaston peruspalveluihin kannattaa käyttää jatkossakin verovaroja. Hyvä yleissivistys yhdistettynä korkeaan koulutustasoon on mielestäni paitsi itseisarvo, niin myös tärkeä valtti suomalaisille globalisoituvilla työmarkkinoilla. Vallitsevalta koulutus- ja kustannustasolta ponnistaen Suomen ei kannata antaa oman kansan rappeutua kulihommia tekeväksi palvelijaluokaksi. Kirjastolaitos tukee myös tällaisia päämääriä tarjoamalla tietoa, sivistystä, virkistystä ja korkeatasoista ajateltavaa. Sanalla sanoen hengenravintoa.
 

ÄssÄ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ok, olen sivistymätön moukka, kun en käy kirjastossa. Samanlaisia, Sauli ja minä. (Niinistö ehdotti kirjastoja maksullisiksi muutama vuosi sitten) Ymmärrän toki, että monet siellä käyvät ja se on minulle ihan ok. Kuvittelin, että kirjastot nielevät ison potin rahaa pyöriäkseen, mutta olin näköjään väärässä.
Se vaan tuntuu oudolta, että joku on ilmaista tänä päivänä.
 

Noitarumpu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Vladille ja Pisin kääpiölle erityisesti seuraavaa :

vaikka kirjastoissa onkin oheislainattavia juttuja pitää muistaa se, että se on todellakin hyvin marginaalista, ei kirjasto mikään tavaravarasto ole, vaan muutama kappale korkeintaan niissä on valittu lainattavia tuotteita. Muutoin kirjasto on edelleen se, mikä sen on oltavakin, eli kirjojen lainauspaikka ennenkaikkea.

Lisäksi kirjasto ei tule koskaan kilpailemaan yksityisyrittäjien kanssa mistään tuotteesta, sillä järkikinhän jo sanoo, että jos on esim. yksi energiamittari käytössä, niin se ei vie yhtäkään yrittäjää konkkaan! Päinvastoin, se voi antaa sen lainaajalle ajatuksen hankkia oma, ettei tarvitse jonottaa kirjastosta.

Vlad! Kirjaston henkilökunta ei saa lisäpalkkaa minkään aineiston lainaamisesta ja osallistuu muutenkin talkoisiin joka helvetin vuosi! Meilläkin kirjastot ovat säntillisesti ostaneet sen mukaan kuin varaa on ollut, eikä ylittäneet budjettiaan. Tästä huolimatta niitä voi sanoa rangaistavan, sillä muiden sektoreiden ylittäessä omat budjettinsa myös kirjastot laitetaan leikkaamaan menojaan. Mun mielestä tämä on kohtuutonta ja antaa signaalin, että mitä väliä jos ylitetään määrärahamme, rangaistus tulee kuitenkin. Huomioikaa se, että kirjaston menot kunnalle ovat kuitenkin puolen prossan luokkaa,eli todella vähän. Siitä alemmalle tasolle taitaa päästä pelkästään museotoimi.

Kirjasto on kuitenkin paikka, jossa palvellaan ihmisiä todella laajasti eri ikäkerroksissa ja ammattiryhmissä, sinne voi tulla kuka tahansa ja häntä autetaan aina löytämään tarvitsemansa, jos se on suinkin mahdollista.

Pisin kääpiö! Olet täysin oikeassa siinä, että ilmaisia palveluja ei ole olemassa, kyllähän minäkin sen tiedän, mutta helposti kirjoittaa kuitenkin väärin. Aina joku jossain maksaa homman, mutta sanotaan vaikka niin, että mahdollisimman helpoksi on tehty mahdollisuus hankkia lainaksi kirjaston aineistoa.

Kiitos paljon hyvistä kirjoituksistanne molemmille!
 

Larbatchov

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Konsolipeleissä mua lähinnää epäilyttää se hinta, tuleeko kuitenkin liian kalliiksi. Toki jos halvalla saavat, niin miksipä ei. Ja hyvä pointti siitä, että laajentaa käyttäjäkuntaa.

Juu ei kirjaston kannata julkaisupäivänä mitään GTA V-tyylistä aikuistavaraa ainakaan hankkia, vaan ehkä jotain lapsille suunnattuja pitkäikäisiä pelejä jostain platinum-sarjasta tai vastaavaa. Aikuisilla on kuitenkin paremmin varaa kustantaa omat peliharrastuksensa kuin lapsilla.

Omasta mielestäni lehtipalvelu kirjojen lisäksi ehdottomasti kirjastojen parasta antia. Moni onkin tuonut esille sen ettei kaikilla ole varaa tilata lehtiä, mutta omasta mielestäni uusien lehtien lukemista tärkeämpää on kirjastojen kattavat arkistot ja mahdollisuus etsiä itseä syystä tai toisesta kiinnostava juttu vuosien takaa. Vaikka rahaa olisikin määrättömästi niin harvempi kuitenkaan kymmentäkään silloin tällöin kiinnostavaa lehteä kotiinsa tilaisi, saati alkaisi niitä arkistoimaan. Eikä tuollaisessa palvelussa oikein ole kaupallistakaan potentiaalia, joten mielestäni on upeaa että tällaiset palvelut kuin kirjasto ovat julkisin varoin käytettävissä.

Tämä menee toki jo laajemmaksi kuin pelkkä kirjastokeskustelu, mutta onkohan minusta tulossa laajemminkin vasemmistolainen kun alkaa pikkuhiljaa vituttaa kaikki julkisen sektorin leikkaukset, yksityistämiset ja veronalennukset. Oma suosikkini talousaivopierujen saralla on ruoan alv -vekslaus, jossa lahjoitettiin suoraan päivittäistavaraduopolin viimeisen viivan alle palttiarallaa miljardi ja nyt sitä ollaan nostamassa takaisin. Ei varmaan tarvitse perustella kumpaan suuntaan muutos näkyy ihan kuluttajan kukkarossa asti. Sitten ollaan kolehtihaavi tanassa kun pitäisi lastensairaala rakentaa tai rahoittaa kirjastotoimintaa joillain kymmenillä miljoonilla niin on se nyt vittu.

Silloin kun oli hyviä vuosia taloudessa niin keskityttiin johonkin olemattomiin veronalennuksiin puskurin keräämisen sijaan ja nyt kun on laihempaa niin leikataan oikeasti tarpeellisistakin asioista.

Itsekin olen osallistunut lastensairaalakeräyksiin, koska tilanne näyttää olevan se ettei sitä muuten tule, mutta onhan tällainen kehitys aivan perseestä että julkisen sektorin varoista rahoitetaan vain sellaiset asiat joita kukaan ei halua tukea ja sitten oikeasti tärkeisiin asioihin odotetaan jotain kansalaisliikettä maksajaksi. Jos olisin Persujen kansanedustaja niin ihmettelisin ääneen eikö esimerkiksi kehitysapua ja maahanmuuton aiheuttamia kustannuksia voitaisi rahoittaa tv-konserttien tekstiviestiäänestyksillä tai yritysten lahjoituksilla sen lastensairaalan sijaan. En ole ja tunnen realiteetit joten en sano mitään.
 

Larbatchov

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei koskaan mistään tuotteesta? Entäpä kirjastosta lainattavissa olevat elokuvat, jotka kuuluvat myös videovuokraamoiden tarjontaan?

Työnnän lusikkani soppaan noitarummun puolesta ja väitän puhtaana MuTuna kirjastoiden vaikutuksen elokuvavuokraamoiden toimintaan olevan marginaalinen. Leffavuokraamot tosin todennäköisesti tulevat nykyisessä muodossa muutenkin poistumaan/radikaalisti muuttumaan ja leffavuokraus siirtynee verkkoon jo verrattain pian.

Toki siitä samaa mieltä ettei kirjaston tulekaan kilpailla videovuokraamoiden kanssa uutuusleffojen tarjonnassa vaan keskittyä lastenohjelmiin, klassikoihin yms. kaupallisesti kannattamattomaan mutta kuitenkin tärkeään materiaaliin. Ei kai kirjastoissa mitään leffauutuuksia kasapäin olekaan?
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ei koskaan mistään tuotteesta? Entäpä kirjastosta lainattavissa olevat elokuvat, jotka kuuluvat myös videovuokraamoiden tarjontaan?

Johan se sanottiin, että ei kirjastosta sitä uusinta uutta rokiseiskaa löydy.

Pari kuukautta sitten oli tarve printata bussilippuja kuskin nähtäväksi. Oikeastihan ilman sitä paperiakin olisi saanut asian selvitettyä, mutta tuumasin mennä protokollan mukaan.

Mietin tilannetta, työpaikalle en ainakaan mene ja mitään nettikahvilaakaan ei ole lähettyvillä. Menin kirjastoon ja siellä ystävällinen nainen opasti, että tässä on tämä kone ja tuolla on tuo printteri. Jotain kolikoita se maksoi ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Kirjastosta ei voi tehdä paikallista sekatavaraketjua, mutta jotain siellä pitää olla. Mielestäni tein oikein ihmetellessäni, että kirjastossa on taatusti printteri.

Luistimet lainaisin ehkä kuitenkin jostain muualta.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Kasapäin on kovin suhteellista, mutta kyllähän kirjastojen valikoimasta lainattavissa on uusiakin elokuvia. Kauhea kankkunen 3, Lincoln, 21 tapaa pilata avioliitto ovat tainneet kaikki pyöriä tänä vuonna vielä elokuvateattereissa.

Ei kukaan jätä elokuvaa vuokraamatta sen takia, että saahan sen kirjastostakin. Joku tietenkin, mutta haitta on täysin marginaalinen ja siksi siitä ei tarvitse välittää.

Leffanvuokraus on joku parisuhdejuttu ja kirjastosta sen hakemalla koko romantiikka kuivuisi kasaan. Kirjastosta kun ei saa karkkiakaan.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Ok, olen sivistymätön moukka, kun en käy kirjastossa. Samanlaisia, Sauli ja minä. (Niinistö ehdotti kirjastoja maksullisiksi muutama vuosi sitten) Ymmärrän toki, että monet siellä käyvät ja se on minulle ihan ok. Kuvittelin, että kirjastot nielevät ison potin rahaa pyöriäkseen, mutta olin näköjään väärässä.
Se vaan tuntuu oudolta, että joku on ilmaista tänä päivänä.

Millä tavalla muuttaisit kirjaston maksulliseksi? Palvelut ovat kuitenkin melko monimuotoisia ja yksittäiset asiakkaat kuluttavat kirjaston resursseja eri tavoin. Esimerkiksi kirjojen kotilainauksesta perittävällä maksulla rahoitettu kirjasto tarkoittaisi sitä että koko lystin maksaisivat pääasiassa ne asiakkaat joiden kustannukset kirjastoille ovat vähäisimmät.
Vai pitäisikö rahoitus hakea kiinteistöverosta? Tunnettuahan on että kirjaston olemassaolo nostaa jonkin verran läheisten asuntojen ja liiketilojen arvoa. Voidaan tietysti määrätä erillinen kiinteistöveroluokka kirjaston läheisyyteen.
 

Jykke1978

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC/FC TPS, Turku Dockers, Adelaide Crows
Kasapäin on kovin suhteellista, mutta kyllähän kirjastojen valikoimasta lainattavissa on uusiakin elokuvia. Kauhea kankkunen 3, Lincoln, 21 tapaa pilata avioliitto ovat tainneet kaikki pyöriä tänä vuonna vielä elokuvateattereissa.

Pistetäänpä tähän, että esim. tuota kauhea kankkunen 3 on Turun alueella toimivaan Vaskikirjastoihin tilattu kokonaista 3 kappaletta, jos tämän takia joku leffavuokraamo menee konkurssiin niin silloin on ollut toiminta niin huonolla tasolla ettei ole tosikaan. Vaskikirjaston alueella veikkaisin asuvan noin 250 000 asukasta, jos ei enemmänkin, jokainen pystyy katsomaan tosta linkistä minkä kokoinen alue on kyseessä.

Lincolnia on myös tulossa 3 dvd:tä ja yksi blue-ray ja 21 tapaa pialta avioliitto 4 dvd:tä ja 1 blue-ray, tämähän tarkoittaa selvästi sitä, että koko kirjastolaitos on lakkautettava ettei vaan leffavuokraamot kuole.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Vlad! Kirjaston henkilökunta ei saa lisäpalkkaa minkään aineiston lainaamisesta ja osallistuu muutenkin talkoisiin joka helvetin vuosi! Meilläkin kirjastot ovat säntillisesti ostaneet sen mukaan kuin varaa on ollut, eikä ylittäneet budjettiaan. Tästä huolimatta niitä voi sanoa rangaistavan, sillä muiden sektoreiden ylittäessä omat budjettinsa myös kirjastot laitetaan leikkaamaan menojaan. Mun mielestä tämä on kohtuutonta ja antaa signaalin, että mitä väliä jos ylitetään määrärahamme, rangaistus tulee kuitenkin. Huomioikaa se, että kirjaston menot kunnalle ovat kuitenkin puolen prossan luokkaa,eli todella vähän. Siitä alemmalle tasolle taitaa päästä pelkästään museotoimi.

En nyt oikein ymmärrä, että miksi kritisoit minua, koska viestini idea oli kuitenkin se, että kirjastojen tulee pyrkiä kehittämään palveluitaan ydinalueella - minä en näe suuren suurta funktiota sille, että ryhdytään laajentamaan repertuaaria liiaksi kun samalla kunnissa puhutaan jatkuvalla syötöllä säästöistä ja kulujen leikkaamisesta ja tähän kirjaston on ryhdyttävä vaikka menoeränä kunnallisella tasolla pieni onkin. Ryhdyttävä vain ollakseen mukana talkoissa, ei minkään muun asian vuoksi.

Vielä vähemmän en ymmärrä sitä, että miksi nostat esille jonkin lisäpalkan tuotteiden lainaamisesta kun tietääkseni kukaan - en ainakaan minä - ole mitään sellaista edes väittänytkään. Johan sen sanoo järkikin ettei kirjaston henkilökunta saa bonuksia lainattujen tuotteiden mukaan.

Ja edelleen kunnissa yksikään taho ei saa nykyään olla suojassa säästötalkoilta, näin asian näen. Ei yksikään vaikka kyseinen taho itsessään ei budjetteja ylittäisikään. Toisaalta eipä kirjasto tuotakaan juuri mitään, joten tässä suhteessa jokainen sinne suunnattu euro on poissa muualta - mutta vaikka tilanne on tällainen, en missään nimessä halua, että kirjastot lakkautetaan tyystin vaan kirjastojen tulee olla jatkossakin ilmaisia, ainakin ydinalueen palveluiden osalta, ja niiden toimintaa tulee kehittää ydinalueilla.

vlad.
 
... jos tämän takia joku leffavuokraamo menee konkurssiin niin silloin on ollut toiminta niin huonolla tasolla ettei ole tosikaan. ...
Tuossa oli vain kolme nopeasti poimittua esimerkkiä. Enkä esittänyt leffavuokraamoiden menevän konkurssiin. Vastasin ainoastaan Noitarummun väiitteeseen: "kirjasto ei tule koskaan kilpailemaan yksityisyrittäjien kanssa mistään tuotteesta". Poimin kolme esimerkkiä tuotteista, joilla kirjasto kilpailee yksityisyrittäjien kanssa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Poimin kolme esimerkkiä tuotteista, joilla kirjasto kilpailee yksityisyrittäjien kanssa.

Eihän tästä jankkaamisesta ole mitään hyötyä, mutta mitä kohtaa nyt et ihan tarkalleen ottaen ymmärrä siinä, että eivät kilpaile.

Millään tavalla aitoa kilpailua ei ole ja en tosiaan haluaisi olla sen firman toimitusjohtaja kuka joutuisi kirjastoa pelkäämään. Jokuhan voisi sanoa vaikka BÖÖ jossain palaverissa.
 
Eihän tästä jankkaamisesta ole mitään hyötyä, mutta mitä kohtaa nyt et ihan tarkalleen ottaen ymmärrä siinä, että eivät kilpaile.
Esitin kolme esimerkkiä. Täsmälleen sama tuote, joka on yksityisessä videovuokraamossa maksullinen ja kunnallisessa julkisrahoitteisessa kirjastossa ilmainen. Ymmärryksen puute on ilmiselvästi siellä päässä.
Olit jo edellisessä viestissäsi sekä oikeassa että väärässä. "Ei kukaan jätä elokuvaa vuokraamatta sen takia, että saahan sen kirjastostakin. Joku tietenkin...
Ei kukaan, mutta joku kuitenkin? Keskustele siinä sitten, jos toisella laidalla samasta asiasta ollaan kahta eri mieltä.

Kirjasto ja Makuuni ovat noin sadan metrin päässä toisistaan. Sama tuote kirjastossa ilmaisena. Tuossa tilanteessa valitsen poikkeuksetta kirjaston maksuttoman vaihtoehdon ja se on aina Makuunilta pois.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ei kukaan, mutta joku kuitenkin? Keskustele siinä sitten, jos toisella laidalla samasta asiasta ollaan kahta eri mieltä.

Kirjasto ja Makuuni ovat noin sadan metrin päässä toisistaan. Sama tuote kirjastossa ilmaisena. Tuossa tilanteessa valitsen poikkeuksetta kirjaston maksuttoman vaihtoehdon ja se on aina Makuunilta pois.

Joku, mutta hävityt summat eivät ole merkittäviä millään mittarilla, ne voi laittaa sivukuluihin.

Itse ainakin menisin mielummin Makuuniin, koska sieltä saa varmasti tarvitsemansa palvelun. Kirjastossa voi olla se ongelma, että ne kaupungin kaikki kaksi leffaa ovatkin ikuisessa lainassa jossain. Ja se kirjastokorttikin pitäisi olla mukana.

Et pysty mitenkään kääntämään tätä niin, että bisnekselle aiheutuisi haittaa.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Leffojen lainaaminen kirjastoista on tulevaisuudessa ihan relevanttia toimintaa. Leffavuokraamot menevät konkurssiin ihan ilman kirjastojakin. Kuka normaali-ihminen vuokraa nykyaikana leffoja kun samat saa netistä nostamatta persettä soffalta ja vähintään yhtä hyvällä laadulla vähintään yhtä halvalla.
 
Joku, mutta hävityt summat eivät ole merkittäviä millään mittarilla, ne voi laittaa sivukuluihin.

Et pysty mitenkään kääntämään tätä niin, että bisnekselle aiheutuisi haittaa.
"Hävityt summat eivät ole merkittäviä" on kuitenkin eri asia "kirjasto ei tule koskaan kilpailemaan yksityisyrittäjien kanssa mistään tuotteesta"

Jälkimmäinen väittämä on ehdoton ja siihen ei sisällä edes niitä hävittyjä summia, jotka eivät ole merkittäviä.
Jotta hävityn summan suuruusluokka saataisiin todellisuudessa selville, pitäisi tutkia kuinka suuren summan edestä leffoja jätetään vuokraamatta kirjastojen elokuvatarjonnan vuoksi.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Leffojen lainaaminen kirjastoista on tulevaisuudessa ihan relevanttia toimintaa. Leffavuokraamot menevät konkurssiin ihan ilman kirjastojakin. Kuka normaali-ihminen vuokraa nykyaikana leffoja kun samat saa netistä nostamatta persettä soffalta ja vähintään yhtä hyvällä laadulla vähintään yhtä halvalla.
Kirjastoilla on myös intressi pitää valikoimissaan marginaalisesti kiinnostavia elokuvia, kuten tietynlaisia dokumentteja. Yleisesti ottaen siis monia sellaisia aineistoja, jota kirjastoista jo nytkin voi lainata. Näiden lainausmäärät eivät varmaan tulevaisuudessakaan räjähdä pilviin, mutta pidän luontevana että verovaroin rahoitetut kirjastot huomioivat esimerkiksi paikallishistorian tapaisia asioita. En ihan heti usko, että tällaisiin kovin epäkaupallisiin dokumentteihin pääsisi lähitulevaisuudessa kiinni ryhtymällä Netflixin tai vastaavan asiakkaaksi, ainakaan laajassa määrin. Varsinaista estettä tälle ei tietysti ole, paitsi se ettei kaupallisia toimijoita kiinnosta pitää valikoimissaan sisältöjä, joita ladataan kovin harvoin.

Jos kirjasto dokumentaaristen elokuva-aineistojen ohessa ylläpitää jonkin Makuunin tarjoamaan verrattuna pientä ja hitaasti uusiutuvaa viihde-elokuvien valikoimaa, niin tämän toiminnan kilpailullinen merkitys fyysisille videovuokraamoille on vähäinen. Ei olematon, mutta pieni.

On ihan selvää, että videovuokraamojen pääasiallinen kilpailu tulee netistä. Myös tavaratalojen ostoleffat ovat kirjastoja merkittävämpi kilpailutekijä videovuokraamoille, koska toisin kuin kirjastoista, tavarataloista voi kuvitella saavansa jonkin uutuusleffan käsiinsä samana päivänä kun tarve syntyy. Jos haluaisin välttämättä saada jonkin tietyn uutuuselokuvan samana iltana katsottavaksi, niin kirjasto on veloituksettomuudestaan huolimatta jokseenkin viimeinen paikka, josta tätä elokuvaa tiedustelisin. On demand -vuokraamo on ensimmäinen paikka, seuraava olisi joko videovuokraamo tai Prisma/Citymarket/Anttila tms.

Elokuvien pitäminen kirjastojen valikoimissa on yhtä hyvin tai huonosti perustelua kuin musiikin. Näillä aineistoilla on kuitenkin hieman samantapainen merkitys kuin kirjoilla, jota voisi luonnehtia sanoilla "kulttuurillinen", "tiedollinen", "sivistyksellinen", "viihteellinen" tai "virkistävä". Elokuvat ja musiikki muodostavat ihmisten vapaa-ajassa ja tiedon tarpeissa melko samanlaisia leikkauspintoja kuin kirjat ja lehdet. Sen sijaan porakoneen tai sykemittarin lainaamisella palvellaan aivan toisenlaisia kansalaistarpeita, jotka eivät mielestäni kuulu enää kirjaston tehtäväkenttään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös