Tähtien Sota Disneylle – Jedien todellinen paluu

  • 533 614
  • 3 313
Pääpahis oli aivan valtava pettymys. Kun on tottunut Darth Vaderiin, Palpatineen ja jopa Darth Mauliin, tuollainen monotoninen emopoika ei yksinkertaisesti ollut mistään kotoisin.

Kyllähän tässä alkaa jo kahdeksatta osaa odottamaan. Ja tietysti Spin off-tarinat on nähtävä.
Niin jos elokuvan kävit katsomassa, niin aika selkeästi se esitettiin, että kyseessä ei ole mikään pääpahis vaan täysi raakile, kuten oli myös hänen vastakohtansa? [/Spoiler] Sehän tämän leffan tarkoitus vähän niin kuin oli... korostaa kasvua ja kehitystä + esitellä ilman 3 uutta episodia hahmojen taustoja.[/spoiler]
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Flyers
No olipahan. Lähinnä tuli mielen sellainen Episode IV vol. 2. Siis myös juonellisesti, mikä on hyvä mutta toisaalta oltaisiin voitu rohkeammin lähteä tekemään jotain aivan uutta. Ehkä seuraavassa voidaan jo ottaa vähän vapauksia lisää, kun nyt ns. tutusti ja turvallisesti on saatu polkaistua uusi trilogia käyntiin... Aiemmissa trilogioissa ensimäiset osat ovat mielestäni ne heikoimmat, The Force Awakens on siinä mielessä ihan linjassa aiempien kanssa. Uudet hahmot toimivat hyvin, huomaa ettei Lucas ole vastuussa henkilöohjauksesta. Ja vanhoja hahmoja oli tietenkin ilahduttavaa nähdä. Muutenkin mukana oli tosiaan kivasti se tuntu Star Warsista. Ja kun Luke saatiin lopussa kankaalle, niin menihän siinä kylmät väreet.

Siihen Revenge of the Sithin taakse ja A New Hopen kanssa samalle tasolle asettuu tämä.
 
Viimeksi muokattu:

Nurmos_888

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Blackhawks, Ducks
Pääpahis oli aivan valtava pettymys. Kun on tottunut Darth Vaderiin, Palpatineen ja jopa Darth Mauliin, tuollainen monotoninen emopoika ei yksinkertaisesti ollut mistään kotoisin.

Käytetään nyt näitä spoiler-tageja vielä, ettei kukaan suutu.
Itse pidin Kylo Renistä ja tavasta, miten hänet on käsikirjoitettu. Se olikin yksi asia, minkä Abrams teki täysin eri tavalla kuin vanhassa trilogiassa. Ren on paljon inhimillisempi verrattuna Vaderiin ja kumppaneihin: hän on epävarma itsestään ja kokee vetoa valoa kohden, joka on hyvin poikkeuksellista sitheille. Kuitenkin hän päätyy tappamaan isänsä ja vajoaa syvemmälle pimeyteen, mutta on vieläkin Vaderiin verrattuna pikkupoika. Kuten Snoke sanoi elokuvan loppupuolella, Renin koulutus on vielä kesken, joten uskon, että seuraavissa elokuvissa katsojille näytetään Renin kehitys vielä pahemmaksi ja paremmaksi sith-lordiksi.

Toki yksi skenaario on myös se, että Ren ei lukeudukaan tämän trilogian pääpahiksiin tai että hän kuoli jo sinne planeetalle, mutta se olisi aika tylsä lopetus.
 

Ankkakaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
mutta toisaalta oltaisiin voitu rohkeammin lähteä tekemään jotain aivan uutta.
Niin, kuten Episode 1:ssä tehtiin?

En jaksa tähän aikaan tarkkaa analyysiä laittaa, mutta pidin kovasti ja yhdyn edellisen sivun positiivisiin arvioihin. Oli kyllä sitä vanhaa kunnon Star Wars -henkeä mukana. C3PO:n ensimmäiselle scenelle iso peukku!

Ja hei, kai muutkin huomasivat 2001:Avaruusseikkailu -viittauksen?
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Flyers
Niin, kuten Episode 1:ssä tehtiin?

No rajansa nyt kaikella.

Nyt ei ollut mitään hassunhauskaa Jar Jaria astumassa kakkaan, vaan nimenomaan hahmoissa oli ja on helvetisti potentiaalia hyvään trilogiaan. Lisäksi, vaikka leffa keskittyi jossakin määrin myös tehoste-esittelyyn kaikkine lentokohtauksineen yms. olisi nyt saatavilla ainesosista saatu aikaan mielestäni parempaakin. Harmittavasti nyt vain toistettiin tarinankerronnallisesti täysin Episode IV, mikä mielestäni kumartaa jossakin määrin jopa liikaa alkuperäistä elokuvaa. Kyllä tuolla viittausten määrällä oltaisiin saatu tämä yhdistettyä alkuperäisiin, eikä koko elokuvaa olisi tarvinnut vain rakentaa IV:n käsikirjoitukselle.

Analysoidaan lisää kun käyn katsomassa toisen kerran. Nämä kuitenkin ensifiilikset.

Ai niin: Kylo Renin miekka on kyllä hienon näköinen, mutta äänitehosteesta en oikein pitänyt. Olisi nyt voinut vähän enemmän kuulostaa valomiekalta, nyt turhan paljon alleviivattiin tuota poikkeavuutta ja ns. raakilemaisuutta. Muuten hahmo vaikutti habitukseltaan erittäin paljon vaariltaan, siis prequeleissa ;) ja tämähän on hyvä asia kaanonin kannalta.

Nyt sitten tavaraa tagien sisään:

Valistunut veikkaus: Snoke = Plagueis


Yksi lause kiinnitti oman huomion. Kylo Ren sanoi Snoken olevan "viisas". Darth Plagueis the Wise. Siinäpä se, selvä peli mielestäni. Tuo Snoken teemakappale on myös täysin sama musiikkiraita kuin mikä soitetaan Revenge of the Sithissä, kun Sidious kertoo vanhasta mestaristaan.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Uskoisin, että saagan siirryttyä Disneylle haluttiin tästä episoodista tehdä enemmältikin tällainen nivoava ja kokoava tarina, jossa katsoja saa takaumia siitä mitä on jo tapahtunut ja ehkä minne tarina kuljettaa.

Kaiken kaikkiaan torstaina 3D-lasien läpi tarkasteltuna oli hieno kokemus. Oli muuten ensimmäinen elokuva isossa salissa, jonka näillä lisäsilmälaseilla olen nähnyt. Olin liikuttunut tähän nykytekniikan mukaansa tempaavuuteen ja uskon, jollei joku valmistaja kerkeä apajille, että televisio-esitys hiukan kärsii.

Jedin Paluun 1983 ensi-illassa nähneelle tämä seitsemäs osa maailman kaikkien aikojen parhaiten toteutettua avaruus-saagaa miellytti kokonaisarvosanan kahdeksan ja plus verran. Ei ehkä sellaista huikeutta mitä odotin, mutta etenkin 3D-teknologian kautta katseltuna mukaansatempaava avaruuswestern.
 

Baldrick

Jäsen
Oho, olipa ainakin Jyväskylässä vielä tällä varoitusajalla lippuja 19:30 näytökseen tälle päivälle. Toki eiköhän ne täyty h-hetkeen mennessä. Tänään kuitenkin katsomaan. Pitänee sitten lueskella edeltäviä viestejä, kun nyt ei ole uskaltanut spoilerien pelossa.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Episode VIII:n pahiksesta omaa huteraa spekulaatiota:
Ilmeisesti Benicio Del Toro on siis castattu seuraavaan episodiin pahisten puolelle. Tuli mieleen sellainen skenaario, että voisiko Del Toro näytellä koulutuksensa loppuunsaattanutta Kylo Reniä? Tämähän kokee varsin kovia VII:n lopussa saadeen blasterista mahaan, miekasta ties minne ja lopuksi räjähtävän planeetan mössöistäkin on saattanut joku sirpale osua lärviin. Ja ovathan nuo sithin voimat sekä pimeä puoli ennenkin muokanneet käyttäjänsä ulkonäköä.

En nyt jaksa tarkemmin kaivella mistään, mutta ilmeisesti Kylo Reniä näytellyt Adam Driver ei ainakaan vielä seiso seuraavan episodin näyttelijöissä. Toki tuota tietoa varmasti pimitetään jo senkin vuoksi, että Kylo Renin selviäminen jätettiin hieman auki. Kaiken järjen mukaan tämä on kuitenkin mukana myös seuraavassa episodissa, sillä niin paljon hahmoa pohjustettiin ja Supreme Leaderilla tuntui olevan kaiffarille vielä joku nakki odottamassa.

Jos spekuloimani vaihto tehtäisiin, olisi se mielestäni huippujuttu - varsinkin jos uusi kasvo olisi Benicio Del Toro. Kylo Renin castaus oli omaan makuuni yksi Force Awekensin heikoin osa-alue, sillä tuossa kaverissa ei ollut pahiksen karismaa lainkaan. Toisaalta hahmo on sikäli mielenkiintoinen, että tuo epävarmuus ja suoranainen lapsellisuus sekä Vaderin pakonomainen imitointi kypärineen ovat piristäviä poikkeuksia SW-saagan protagonistien luonteenpiirteissä. Siltikin, Kylo Ren juuri Adam Driverin tulkitsemana oli minulle henkilökohtaisesti yksi elokuvan suurimmista pettymyksistä. Ilman kypärää vielä menetteli.
 

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Joku sanoi, että Tähtien Sota ilman Darth Vaderia on kuin Terminator-elokuva ilman Arskaa. :D

Itse menen työkiireiden takia katsomaan vasta joulun jälkeen.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Mukavasti oli monia linkkejä niihin IV-VI osiin. Esimerkiksi se Star falconin shakkilaudan näköinen heijastuspeli oli hauska muisto vanhoihin leffoihin, kuten koko Star falcon alus itsessäänkin. Jotkut olivat sanoneet, että tämä oli lähempänä juuri noita ensimmäisiä leffoja, kuin I-III osat. Mulle tuli taas vähän päinvastainen fiilis. Mutta näin me eri tavalla koetaan asioita. Musta tuntui että tämä oli taas tosi erilainen kuin nämä viimeksi tulleet pätkät.

Vähän se jättiläismäinen pääpahis oli jotenkin tekemällä tehty, kun mistä tuollainen ukkeli sinne nyt on tullut kun tämä Dark Sidius kuoli jo? En kai sitten vain ole tarpeeksi syvällä tässä Star Wars juonessa. Johtuiko se siitä Luke oli lähtenyt läksimään ja sen vuoksi "voima" ei ollut enää balanssissa ja se pääsi taas lipsahtamaan pimeän vallan puolelle? Näinhän tuossa taidettiin sanoa.

Mutta siis tosi hyvä leffahan tämä oli! Upean näköisiä oli 3D:nä ne monet maisemakohtaukset ja myös ne taistelukohtaukset. Seuraavat osatkin on ihan must see kamaa.
 

Baldrick

Jäsen
Onko Luken rooli jatkossa pelkästään mentori ja opettaja vai nähdäänkö hänet kenties ottamassa yhteen pahisten kanssa?

Mietin, että onkohan elokuvasaagaan tulossa nämä harmaat jedit, jotka eivät ole valon tahi pimeän puolella ja Luke olisi yksi näistä. Ilmeisesti harmaat jedit vain yrittävät pitää voimat balanssissa jne. ja harjoittavat molempien puolien voimia, mutta eivät palvele kumpaakaan tarkoitusta. Joku paremmin näistä tietävä voisi avata lisää.

Itse elokuvasta noin muuten pidin suuresti, sillä kyllä alkoi Star Wars-sydän sykkimään, kun katsoin kahdessa maratonissa nuo aiemmat leffat tuotantojärjestyksessä ja IV-VI kyllä säväytteli niin suuresti, kun tuli kakarana noita töllöttimestä katseltua. Uusi leffa palvelee hyvin alkuperäistrilogiaa ja kiitosta juurikin siitä, että käytettiin oikeita maisemia ja tehosteet jätettiin niiden tarkoitukseensa eli tehostamaan haluttuja tapahtumia, eivätkä olleet itse tarkoitus. Teki sitten esim. Republicin asemien räjäyttämisestä paljon valtaisampaa. Parit plussat ja miinukset:

+ Oli tyyliltään alkuperäistrilogian näköinen
+ Ei pilattu tehosteilla
+ Tarinankerronnallisesti juuri sopiva annos eri tunteiden skaalaa
+ Hyvin onnistuneet roolitukset
+ Mielestäni ihan hyvä ajatus, että Stormtrooperilla ei pää kestänyt ja tuli uudeksi Han Soloksi eli ulkopuolinen auttaja, joka meinaa lähteä haneen, mutta jääkin avuksi. (Tässä toki heikkoutensa, mutta tulee sitten negiksissä)
+ Kylo Renin valmis pahuus, mutta itsestä lähtevä vetovoima valon puolelle on uutta
+ STAR WARS ON TULLUT TAKAISIN ONNISTUNEENA!

- Tarina vähän liikaa matki New Hopea. Kuiluajot, Death Star, henkilöhahmot (Finn=Han Solo jne.) kopioituja suoraan vanhoista. Myös angstinen Kylo Ren oli vähän liikaa Anakinmainen. Toki angsti ei ollut samalla tavalla ärsyttävää kuin Anakinin tapauksessa, vaan hieman paremmin hoidettu tuo sithin kokemattomuus.
- Juonen hienoinen ennalta-arvattavuus, vaikka toisaalta onhan ne sitä ollut ennenkin. Tähän ehkä vaikuttaa tuo kopiointi alkuperäistrilogiasta, kun jäi vähän negatiivinen fiilis.
- Miten helvetissä Finn pystyy huiskimaan onnistuneesti valomiekan kanssa, vaikka kaverilla ei mitään jeditrainingia ja on taustoiltaan vain pahainen stormtroopperi. Tämä ärsytti todella paljon. Myös Reyn helpohko Voiman omaksuminen vähän ärsytti. Toki eiköhän sitten Voima ole vetänyt Reyn ja Finnin yhteen ja paljastuu, että Finn on jotain sukua, jolla on voima händelissä myös.
- Kaikki on kaikkien lapsia. Toki Voiman kanssa näin tietyissä määrin pitääkin olla, kun ei noita jedejä tai sithejä hirveästi ole jäljellä. Eiköhän Reykin ole jotain sukua Skywalkereille, ehkäpä Luken tyär, kun Luke on joutunut jättämään tyttärensä, jotta sithit eivät tätä etsisi, kun Luke pakeni maanalle.

Kokonaisarvosanaksi 8,5 / 10! Erittäin onnistuneesti toteutettu ja alkuperäistrilogian hengessä toteutettu elokuva, joka on järkevästi tehosteita käyttämällä tuotu kuitenkin nykyaikaan. Hieman juonta omaperäistämällä ja Finnin blasterissa pysymisellä olisi ollut napakymppi! Ei malttais odotella seuraavaa, mutta ilmeisesti näitä tiputellaan seuraavat kolme vuotta elokuva per vuosi periaatteella eli 4 osaa kaiken kaikkiaan tämä mukaanlukien olisi tässä uusimmassa sarjassa.

Veikkauksia ja kysymyksiä:

- Mulle jäi vähän epäselväksi, että kuka se vanha ukko Poen kanssa oli, kuka sai ensimmäisenä maistaa Kylo Renin lightsaberia (mielestäni tuo valomiekka oli ihan toimiva)?
- Veikkaisin myös, että Snoke on Plagueis.
- Han Solo ei kuollut, koska ei Ford muuten tuota spoilaisi etukäteen. Hyppää ehkä seuraavan elokuvan yli ja tulee sitten takaisin. Ehkä Plagueis herättää takaisin henkiin? Mene ja tiedä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
EUn mukana olo lämittää yhä Dark Forces veteraania liekinheitin stroomtrooperin lämmössä. Vaikka EU ei ole enää kaanonissa, siihen oli tutustuttu.. tai oikeestaan paneuduttu, ja tuotu eläväksi osaksi myös uutta kaanonia. Tästä on hyvä jatkaa, vakka Mara Jadea tai Kyle Katarnia ei nähdäkkään...

Sunnuntaina uudestaan bongaan yksityiskohtia.

Anakinin lightsaber... ensimmäinen, se jonka Obi-Wan antoi Lukelle New Hopessa hakattiin irti Luken kädestä Imperumissa ja se lensi pilvikaupungin kuiluun. Toinen (väärän värinen) hakattiin Anakinin kädestä Jedissä tuhoutuvan kuolontähden kuiluun. Värin perusteella kyse oli tosta pilvikaupungin miekasta, joten leffassakin esitetty Hyvä kysymys, väärään aikaan on mistä ja miten tuo Anakinin ja sittemin Luken miekka olk päätynyt Maz Kanatan haltuun... miälenkiintosta spekulointia on liikkeellä...
 

PPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Joku sanoi, että Tähtien Sota ilman Darth Vaderia on kuin Terminator-elokuva ilman Arskaa. :D

Itse menen työkiireiden takia katsomaan vasta joulun jälkeen.

Kyllä tuossa on jotain perää. Eivät ole uuden ajan pahikset päässet Vaderin tasolle. Mauli oli ihan vitsi, Dookussa oli sentään jotain särmää mutta nuori Anakin oli taas ihan nysverö. Uusi pahis oli mielestäni ihan ok, mutta eihän kukaan nouse kylmän viileän Vaderin tasolle. Ei edes Drakula.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
No, nyt se on käyty kattomassa. 5/5 tulee täältä. Tagissa lässytykset ja syyt.

Olihan se aivan huikea. Vanha kunnon 'tässä on sitä magiaa'- fiilis palasi nopeasti. Alussa loistava iskusotilaiden kuvaus välkähtelevän valon kanssa laskualuksissa. Kertakaikkisen mahtavat tuhotut tähtituhoojat taustalla kun mimmi kiihdytteli pitkin aavikkoa. Auringonlaskua vasten kuvatut TIE-hävittäjät...ei noin upeita fiiliksiä ole tullut vastaan sitten Imperiumin Vastaiskun. Kymmenen pistettä siis fiiliksestä ja kuvaustyylistä. Mikä ehkä parasta, tässä leffassa ei erikoistehosteet olleet pääosissa vaan hyvä tarina ja sitä tukevat dialogit näyttelijöiden kesken.

Tarina oli myös hyvä. Ei mikään eeppinen koska yhtymäkohtia/vertauksia siihen oikeaan ykkösosaan oli liikaa. Kurja elämä aavikolla, droidin jahtaus, Mentorin kuolema ja jättituhotukikohdan tuhoaminen aivan viime tinkaan..
Mutta oli hyvä koska se piti otteessaan, siinä annettiin juuri oikea määrä tietoa niin että katsojalle välittyi tarve ja nälkä nähdä tarinaa jatkossakin jo pelkkien vastausten takia. Lisäksi Disney oli älynnyt ettei ihan kaikkea kannata kopioida: Uuden pahiksen syntyperän paljastus oli hyvä tehdä jo nyt jatkoa ajatellen. Itse katson asiaa niin, että Disney kunnioitti tässä menneisyyttä ja samalla teki selväksi, että nyt repäistään eteenpäin uudella tyylillä. Olen aika varma ettei seuraava jatko-osa ole mikään ESB kopio vaan ihan uudenlainen 'kakkososa'. Tietysti siellä vähän on pakko olla jotain samaakin kun Luke on uusi Yoda(saletisti poistuu sarjasta haihtumalla) ja kouluttaa sitä tyttöä jne.

Näyttelijät olivat ihan kelpo tavaraa. Ei muuta voi odottaa kun a) ei palkata jo tähteyttä saavuttaneita ja b) ehkä historian tunnetuin elokuvabrändi velvoittaa/paineistaa. Adam Driver oli hyvä koska tajusi esittävänsä hieman ressukkaa joskin voimakasta Vader-kopiota ja esitti sitten juuri siitä. Elokuvassahan tehtiin vielä tämä selväksi aka "take that helmet off, you don't need it". Reytä esittävä mimmi oli myös ihan ok vaikkakin rooli ei(vielä) tarjonnut kovinkaan suurta mahdollisuutta repiä eri ulottuvuuksia irti. Jatko-osissa sitten.
Se iskusotilas turncoat oli myös ihan ok. Onhan toi helvetin vaikea paikka, vähän mixed feelings- rooli ja siitä pitäisi tehdä tykätty. Lievää ylinäyttelemistä niissä tunteellisissa kohtauksissa. Sama juttu kuin mimmin kohdalla, jatko-osissa sitten lupa odottaa jo enemmän. Se lentäjä Poe oli sitten hieman liiankin yliampuva. En ehkä ihan digannut mutta katotaan nyt.

Harrison Ford silti ruletti tässä pätkässä yli muiden. Kaveri otti screenin haltuun heti ekassa kohtauksessaaan ja ei oikeastaan päästänyt sitä edes tipahdettuaan kuiluun. Oikeaoppiset koomiset linerit, vakavuutta juuri oikeissa nyansseissa. Noin se legenda tapetaan kunnolla. Melkein tuuletin kun Solo ei sanonutkaan mitään lällykkää siinä kuolema-kohtauksessa vaan hieman kosketti pojunsa poskea tuskainen ilme naamalla ja sitten syöksyttiin.

Luke oli pakkonäyttö lopussa+näyissä. Tuo lopun kohtaus oli juuri se missä Lucas olisi ampunut yli-> jokaista asiaa ei tarvitse selittää tai ylikuvata. Hamill hoiti hienosti monen eri tunteen näkymisen kasvoillaan sanomatta sanaakaan.

Vain yksi valituksen/huvittuneisuuden aihe(en jaksa kitistä joka saatanan yksityiskohdasta, miksi se ja se jne): Snoke? Oikeasti? Mikä se semmoinen pahiksen nimi on? Kuulostaa joltain helvetin pehmolelulta! 'Daddyyyy!!! Where's Snoke?!!' Haha.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Anakinin lightsaber... ensimmäinen, se jonka Obi-Wan antoi Lukelle New Hopessa hakattiin irti Luken kädestä Imperumissa ja se lensi pilvikaupungin kuiluun. Toinen (väärän värinen) hakattiin Anakinin kädestä Jedissä tuhoutuvan kuolontähden kuiluun. Värin perusteella kyse oli tosta pilvikaupungin miekasta, joten leffassakin esitetty Hyvä kysymys, väärään aikaan on mistä ja miten tuo Anakinin ja sittemin Luken miekka olk päätynyt Maz Kanatan haltuun... miälenkiintosta spekulointia on liikkeellä...

Mä kyl elin kokoajan siinä käsityksessä, että oltiin Luken miekan perässä. Eli siis sen miekan, jonka hän valmisti itselleen, jedin paluuta varten, kun menetti isänsä miekan pilvicityssä. Saman miekan, jonka hän heitti pois, kun oli voittanut isänsä miekkailussa. Mut nyt kun tarkemmin ajattelee, niin sanoihan se Kylo siinä jossain vaiheessa, että miekka "kuuluu hänelle" koska oli alunperin hänen isoisänsä miekka.
 

Morgoth

Jäsen
Auringonlaskua vasten kuvatut TIE-hävittäjät oli hieno laina Apocalypse Nowsta, Wagner vain puuttui.

Dialogi ja näyttelijätyö oli ihan eri tasolla kuin Lucasin tekeleissä mielestäni. 5/5.

Jos jotain saisi toivoa niin Snoke voisi olla juuri Darth Plagueis tai Morgothin (hah!) kaltainen todellinen pahuus. Tuon pahuuden saisi mukavasti kietouduttua jo tapahtuineisiin, selvitetty asioita ja luotua uutta jotenkin luonnollisesti keskimättä liiaksi jotain ihan uutta
 
Viimeksi muokattu:

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Varsin lattea, vaikkakin teknisesti hienosti tehty tekele. Maksimissaan kolme tähteä viidestä lähinnä Harrison Fordin näyttelijätyön takia, voisi antaa oikeastaan kaksikin tähteä. Omaperäisyys juonen ja hahmojen osalta lähenteli pyöreää nollaa, elokuvassahan toistettiin sama vanha Kuolontähti-kaava ja hieman pätkiä seuraavista alkuperäiselokuvista. Hirveä laskelmoinnin ja varman päälle ottamisen maku koko teoksessa, mitään kunnon irtiottoja ns. klassisesta SW-kaavasta ei oltu uskallettu tehdä. Toki tämä parempi oli kuin yksikään esiosista, mutta ei lopulta paljoa parempi kuin vaikkapa Sithin kosto.

Myös vetovoimaisuus ja emotionaaliset kiinnekohdat puuttuivat. SW:n kaltaisilta elokuvilta edellytän viihdyttävyyttä ja riittävää immersiota, elokuvan tulee vetää maailmaansa mukaan ja saada unohtamaan realismin puutteen, kliseisyyden ja hahmojen kaksiulotteisuuden kaltaiset asiat. Parhaat avaruusfantasia-saippuaoopperat tämän tekevätkin, kuten alkuperäiset Star Warsit ja tuoreempana esimerkkinä esimerkiksi Guardians Of The Galaxy, jossa oli sitä raikkautta ja lennokkuutta, mikä tästä puuttui. Oikeastaan ainoastaan alkutekstit ja fanfaari säväyttivät, muuten mikään ei oikein tuntunut miltään. Toki varmasti lapsille tämä voi toimia, ja uusille lapsisukupolvillehan Star Warsit oheistuotteineen onkin tarkoitettu - me aikuiskatsojat olemme vain bonus.

Sinänsä elokuvan kyllä katseli ainakin kerran sujuvasti läpi teatterissa ja ohjaaja on sen verran ammattimies, että osaa rakentaa tuttuakin tutummista palikoista pystyssä pysyvän paketin kunnon käsityöläisen tavoin. Lisäksi edellämainitun Harrison Fordin roolisuoritus antoi lihaa ja luita muuten onton rungon päälle, samoin kuin Chewbaccan tunteellisuus. Daisy Ridleyn Rey-hahmossa on sinänsä potentiaalia ja eloa, sen sijaan John Boyegan esittämä Finn jäi vähän ns. hupineekeriksi eli koomisemmaksi mustaksi läpänheittojätkäksi eikä hänen mielenmuutoksiaan tai taustaansa avattu riittävästi.

Pahiksista Domhnall Gleason oli löytänyt hienosti sisäisen natsiupseerinsa ja möykkäsi stormtroopereille kuin Aatu Nürnbergin puoluepäivillä. Vain viikset puuttuivat. Muulloin hän oli kylmän viileä. Elokuvan paras ja uskottavin pahis. Hologrammi-Snoke oli lähinnä typerän oloinen semi-Klonkku, ja Kylo Ren oli suurisilmäisesti vetistelevä emo-goottipoika, jonka edustama pahuus oli banaalia "kukaan ei tajuu hei mua, mä vihaan kaikkia"-tyyppistä teiniangstia. Sellaista se reaalimaailmassakin monesti voi olla, mutta ei sellaisesta saa kunnon elokuvapahista ja aitoa vastavoimaa. Tuommoisia vetisteleviä nyyhkyjä Darth Vader olisi popsinut aamupalaksi.

Elokuvamaailmassa oli kuitenkin myös rosoa, likaisuutta ja särmää, toisin kuin digitaalis-muovisissa esiosissa eikä mukana ollut mitään Jar Jar Binksejä, droideja tai kauppaliittojen politiikkaa vaan reilua vääntöä kahden osapuolen välillä ilman mukarealistista poliittista jargonia. Kenties tämä uusi trilogia tästä vielä kehittyy, ja jos se esiosien mukaisesti menee parempaan suuntaan niin kaksi seuraavaa voivat olla jo selvästi parempia elokuvallisesti kunhan tekijät vain uskaltaisivat tehdä muutakin kuin vain imitoida vanhojen osien juonia, hahmoja ja kohtauksia.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mä kyl elin kokoajan siinä käsityksessä, että oltiin Luken miekan perässä. Eli siis sen miekan, jonka hän valmisti itselleen, jedin paluuta varten, kun menetti isänsä miekan pilvicityssä. Saman miekan, jonka hän heitti pois, kun oli voittanut isänsä miekkailussa. Mut nyt kun tarkemmin ajattelee, niin sanoihan se Kylo siinä jossain vaiheessa, että miekka "kuuluu hänelle" koska oli alunperin hänen isoisänsä miekka.

Luken itse rakentama miekka oli vihreä. Siis se, josta Vader toteaa "your skills are now complet". Sen Luke heittää kuolontähden lattialle. Anakinin miekka, se jonka ObiWan antaa Lukelle oli sininen kuten tässä
 

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Katselin muistin virkistämiseksi prequelien parhaan leffan, Revenge of the Sithin, eilen DVD:ltä. Ian McDirmid pelastaa, mitä pelastettavissa oli. Oopperakohtaus / Darth Plagueis (spell) oli ainoa hetki prequeleissa, mikä säväytti - ja missä oli alkuperäisten leffojen tunnetta ja tunnelmaa.

McDirmid oli loistava ja jos Anakinia olisi näytellyt joku muu kuin kaulasta ylöspäin halvaantunut puupölkky, niin Sith olisi voinut olla ihan OK.

Uutta leffaa kun menee katsomaan, niin voi yllättyä positiivisesti pelkästään siksi, että noista prequeleista ei kyllä voi huononommaksi vetää enää mitenkään. Ovat niin kammottavaa camp-matskua, että kahta ensimmäistä ei edes pysty katsomaan.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Itse kyllä olen aina pitänyt Pimeää uhkaa, eli ykkösosaa, keskimmäisen trilogian parhaana elokuvana. Olen kyllä vähemmistössä tässä asiassa. Mutta siinä missä kakkososa vielä menettelee, niin kolmannesta, eli Sithin kostosta en pidä pätkääkään, vaikka tarinallisesti sen on tietenkin oltava sellainen kun on, eli ns. low point. Oli miten oli, niin seitsemäs osa on erittäin lupauksia antava. Toki mitään aivan ihmeellistä se ei tarjoa, mutta kuten monta kertaa on sanottu, niin elokuvasarja palaa sopivasti juurilleen ja viestikapula saadaan uusiin käsiin. Jos kyse ei olisi pidemmän sarjan yhdestä näytöksestä, niin elokuvaa ei voisi ihan niin paljoa hehkuttaa kuin mitä nyt tavataan tehdä. Mutta se on tosiaan uuden trilogian ensimmäinen näytös, jossa hahmot esitellään ja pääjuonen alusta saadaan kiinni. Toisaalta sopivasti jätetään epäselviä asioita, joista osa selvinnee vasta tirologian päätösosassa. Mielenkiintoinen avaus ja pidän selvänä, ettei sarja tähän uuteen trilogiaankaan jää.
 

Ronikki73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Oli tuo kyllä snadi pettymys, mutta ehkä odotukset oli liian korkeella vanhan kaartin paluun myötä, mut ei tuo nyt mikään huono pläjäys ollu loppujen lopuksi... Disney saa myytyä uutta krääsää BB-8 muodossa... Ihan hassu droidi kyllä...
Ja tuota mä en nyt ymmärrä, että kaikkien pitäis tietää kaiken maailman sarjakuvista, kirjoista, piirretyistä ym. kaikki...
Kyllä nämä ns. pää tsydeemit pitäis tehdä niin, ettei tarvii tietää kaikkee joka asiasta...
Kaikki kun ei oo mitään ubernörttejä, jotka tietää kaikki käänteet joka prkeleen asioista...
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Kannattaako tämä katsoa 2-D vai 3-D versiona? En 3-D leffoista ole ihmeemmin välittänyt ikinä ja tuskin kokemuksesta jää paljoa puuttumaan 2-D versionakaan.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
En käytä spoiler-tagia, koska kukaan idiootti ei enää tässä vaiheessa lue näitä viestejä ennen leffaan menoa. Sisältää siis spoilereita.

Hyvä leffa, jos vertaa E I-III:siin. Mutta minusta vain siksi, että ne prequelit ovat I:n hyviä hetkiä lukuunottamatta melkoista kuraa. Häviää selkeästi IV-VI:lle. Jos ei olisi oiottu roolihahmoissa ja juonessa noin perkeleesti, niin olisi voinut olla jopa loistava. Miksi, oi miksi ei lähdetty liikkeelle Kylo Renin ja Reyn varhaisemmista vuosista? Hukattiin aivan pirusti tarinankerrontaa ja pohjustusta. Ja Finnin metamorfoosi stormtrooperista vastarintasankariksi tapahtui yhtä vaivattomasti kuin Anankin kääntyminen pimeälle puolelle aikanaan. Eikä tuo Reyn kohdallakaan tarvinnut juuri effortia. PIM! Olet jedi! Lukella meni sentään puoli leffaa yhden kiven nostamiseen voiman avulla.

CGI:n niukkuudelle iso plussa, samoin typerän hötön poissaololle. Episode IV:n suoralle kopioinnille iso miinus. Perinteitä saa kunnioittaa, mutta olihan suuri osa juonesta jo hiukan nähty. Star Wars -skaalalla 7/10.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kannattaako tämä katsoa 2-D vai 3-D versiona? En 3-D leffoista ole ihmeemmin välittänyt ikinä ja tuskin kokemuksesta jää paljoa puuttumaan 2-D versionakaan.

2D. Kävin juuri kattomassa myös 3D version. 3Dssä meneteään syväterävyys ja kohtauksissa on hölmöä perspektiivivääristymää. Itseäni hämää myös valotehon lasku. Muutama kiva 3D efekti ei korvaa 2D parempaa kuvaa imo.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös