Väärinkäsityksiä puolin ja toisin
Luin itsekin joitakin kirjoitettuja mielipiteitä suunnitellusta halliremontista. Esitetyn argumentaation pohja vaikutti vanhentuneelta; jäähalli kuluineen ei ole enää suoraan kaupungin hallinnon, vaan sitä varten perustetun halliyhtiön alaisuudessa. Lisäksi JYP on ilmoittanut yhtenä halliyhtiön osakkaana vastaavansa täysin remontin kustannuksista.
On kuitenkin otettava todesta kirjoittajien huoli kaupungin varojen käytöstä. Kunnilla on jatkuvasti lisääntyviä lakisääteisiä velvoitteita kuntalaisiaan kohtaan, joista sen on kyettävä selviytymään. Velvoitteista selviytymisestä vastaa kunnan virkamiehet, edellytykset viranhoidon toimeenpanolle tuottaa kunnanvaltuutetut viisailla päätöksillään. Tärkeimmät kuntavelvoitteet ovat sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä koulutoimessa; lisäksi eduskunta suoltaa koko ajan uusia lakeja, jotka rasittavat kuntia entisestään. Toistaiseksi kunnilla ei ole lakiin perustuvaa velvoitetta tukea liikevoittoa tavoittelevia osakeyhtiöitä.
Vakavaraisissa kunnissa yhteistä rahaa jää joskus jaettavaksi välttämättömyysmenojen jälkeen myös sirkushuveihin. Jyväskylässä näin ei tällä hetkellä ole, ja tähän monet kirjoittajat halusivat mielipideosastolla ottaa kantaa valitettavasti vanhentuneilla tiedoillaan. Kritiikin kärki oli siten suunnattu kunnallisen rahanjaon periaatteisiin taustoitettuna aiemmilla kokemuksilla rahanjaon prioriteeteistä.
On otettava huomioon, että Jyväskylän kaupunki on tällä hetkellä yhtenä osakkaana perustetussa halliyhtiössä, ja että kaupunkia rasittaa halliremonttia varten otettu laina. Laina siis käytännössä vaikuttaa välillisesti kaikkiin veronmaksajiin, ja suurin edunsaaja tässä kaikessa on kiistämättä JYP. Toki on muistettava, että yli 2 000 000 €:n pelaajapalkkioista tulee paluupostissa komea verokertymä kaupungille. Vastineeksi JYPistä palkkaa nostavat nauttivat kunnallisista palveluista tarpeen tullen.
Itse olen kuitenkin sitä mieltä, ettei kaupungin pidä -etenkään vaikeina aikoina - osallistua JYPin sponsoroimiseen. On mielekästä maksaa veroja, kun tietää saavansa apua todellisessa hädässä tai tarpeessa. Kunnallisesti tuotetun turvaverkon ylläpitäminen on kallista ja erittäin kannatettavaa. Maksoin JYPille viime kaudesta yli 1 000 euroa ja kaupungille vuonna 2008 jonkin verran enemmän ja pidän tärkeänä, että nämä rahavirrat pysyvät erillään.