Suomi-sarja vs. Nuorten SM-liiga

  • 8 817
  • 43

essulu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo ja Kerho
Viestin lähetti eagle
Niin kyllähän se niin on että fyysisesti ollaan A-nuorissa edellä. Siis nyt ei puhuta voimasta, vaan nopeudesta, kestävyydestä. Sitten kun taas tullaan esim. peliälyyn, mailankäsittelyyn, jne. niin Suomi-Sarjan joukkueet vievät voiton(siis kärjistettynä). Nyky kiekkoa kuitenkin pelataan pitkälti vauhdin kautta, joten kyllä A-nuorten joukkueet olisivat vahvoilla ainakin jos käyttäisivät parhaita pelaajiaan. Suomi-Sarja on kuitenkin kaikesta huolimatta enemmän jo sellaisten pelaajien sarja jotka eivät ylös edes yritä, vaan joille riittää vähän vähempikin, kun taas A-nuorissa vielä on kova tahto ylöspäin(suurella osalla, ei tietenkään kaikilla).

Nimenomaan fyysisesti on Suomi-sarja edellä, onhan se miesten sarja. Siitäkin olen eri mieltä, että Suomi-sarja ei ole pääsääntöisesti sellainen sarja, jossa pelaajat eivät muka yrittäisi ylöspäin. Neljän joukkoon lohkoissa on aika tasainen tunku, ja varmasti näiden joukkueiden pelaajilla on myös halua mennä joukkueidensa mukana sarjatasolla ylöspäin. Esim HeKi:n "mitään yrittämätön" joukkue pisti Ahmat suvereenisti kumoon 7-2, vaikka tietysti harjoitusmatsi olikin.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
En puhu joukkueista, vaan joukkueen sisällä pelaavista pelaajista. Suurin osa Suomi-Sarjan pelaajista kuitenkin on ns. vanhempaa kaliiberia kuin mitä A-Nuorissa. Minä puhuin nopeudesta ja kestävyydestä. Kun testataan keskiverto Suomi-Sarjalaista ja keskiverto A-nuorten SM-liiga kaveria niin kyllä se kuntopohja ja nopeus&ketteryys on aivan toisella tasolla nuorissa. Muutenkin tempo on aivan toista kuin Suomi-Sarjassa. Mutta kuten sanottua tasoeroa kompensoi kokemus, pelinäkemys ja muut iän myötä tulleet seikat.

On aivan eri asia pelata voitosta ja tähdä SM-liigaan. A-nuorissa monilla on vielä tavoite pelata SM-liigassa, vaan harvalla Suomi-Sarjassa pelaavalla sitä enään on. Suurimalla osalla kun "juna meni jo". Eräs vaikuttava tekijä tulee myös ihan konkreettisesta seikasta eli rahasta. Suomi-Sarjassa ei pelaaja voi keskittyä läheskään niin täysipainoisesti kiekkoon kuin se vielä onnistuu 18-20vuotiaalla kaverilla nuorten SM-liigassa. Opiskelu kuitenkin on huomattavasti helpompi hoitaa ohessa, kuin työ.
 

essulu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo ja Kerho
Ei kaikki A-junnut välttämättä heti liigaan tähtää, vaan ensin oman seuransa edustukseen ja miesten peleihin. Minusta on myös eri asia pelata joukkueena miesten Mestispaikasta kun yksittäinen peluri omasta liigapaikastaan. Ei niitä suoraan voi verrata. Motivaatio on ihan yhtä korkea molemmissa tapauksissa.

Sekään ei pidä mielestäni paikkansa, jos ei mahdu enää A-junioreihin ja pelaa Suomi-sarjaporukassa, että "juna meni jo".
Ei kaikki ole automaattisesti A-iän jälkeen ikäloppuja.
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eihän tästä ole kuin pari päivää aikaa kun NHL:ssä debytoi puolustaja, joka vielä kaudella 1996-1997 kiekkoili II-divarin (nyk. Suomi-sarja siis) Diskoksessa, kun ei enää A-junioreihin ikänsä puolesta mahtunut. Seuraavakin kausi meni vielä I-divisioonassa, kunnes Mikko Luoma vihdoin onnistui valtaamaan paikan JYP:n liigajoukkueesta. Ikää miehellä oli tuolloin 22 vuotta. Ja vasta pari vuotta myöhemmin ura lähti todelliseen nousukiitoon Tapparassa. Nyt siis Edmontonissa avausottelussa parikymmentä minuuttia peliaikaa ja syöttöpinna.

Myöhemmälläkin iällä voi siis kehittyä vielä huippuyksilöksi, jopa alempien sarjojen kautta. SM-liigaan kun on suoraan A:sta nykypäivänä yhä vaikeampi päästä.
 
Kyllä Suomi- sarja on jo selkeästi harrastelijatason sarja. Tulee muistaa, että maassa on viisi miljoonaa ihmistä ja rajallinen määrä jääkiekkoilijoita..

Yleisesti ottaen vain poikkeukselliset lahjakkuudet pystyvät pelaamaan parikymppisinä täysipäiväsesti SM- Liigaa. Kehityspaikkana näille Suomi- sarja kuitenkin on jo selkeästi liian amatöörimäinen. On kehittävempää pelata oman ikäluokan parhaimmistoa kuin muutaman vuoden takaisia A- junioreita vastaan.

Juuri Luoma ja Jyväskylässä pelaavista esimerkiksi Korhonen ja Leinonen ovat esimerkkejä hyvistä liigatason pelaajista vaikka ura kävi kaikilla alasarjoissa jossain vaiheessa. Siksi tuo 25 ikävuotta on oikeampi mittari menestykselle. Jos siihen mennessä sitä ei ole tullut, on sitä hyvin vaikea jatkossa odottaa.
 

essulu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo ja Kerho
Nämä poikkeukselliset lahjakkuudet menevät yleensä suoraan A-junnuista liiga - tai Mestispaikkakunnille ja liiga -tai mestisjoukkueiden kokeiltaviksi. Sen sijaan keskiverto A-junnu, -heitähän enin osa on-, yrittää mahtua oman paikkakuntansa edustusjoukkueeseen, joka on Suomi-sarjassa tai Mestiksessä, ja siinä on aivan tarpeeksi haastetta ja kehitysmahdollisuutta MIESTEN peleissä.

Suomi-sarja ainakin esim neljän kärjen osalta on kaikkea muuta kuin pelkkää harrastelua, siellä harjoitellaan jo aivan ammattimaisesti (esim. SaPKo, Jokipojat, Ketterä).
 

balance

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kojootit
Aika mielenkiintoinen aihe tosiaan. Itse kallistuisin kuitenkin ehkä A-nuorten kannalle jos sarjoja pitäisi vertailla. Kyseistä sarjaa pelanneena tiedän sen olevan erittäin kovatasoinen ja erityyppinen kuin Suomi-sarja. A-nuorissa lähes kaikilla on tavoitteet korkealla ja motivaatio todella kova, koska halua kehittymiseen vielä löytyy.

Parhaat A-nuoret menevät liigaan, hyvät mestikseen jne. Suomi-sarjassa on varmasti paljon sellaisia pelaajia ketkä haluavat pelata korkealla tasolla kun kerta tykkäävät pelata, mutta ovat tavallaan luovuttaneet sen suhteen että pelaisivat vielä korkeammalla tasolla, kuten liigassa.

Mutta vertailu on todella vaikeaa johtuen nimenomaan erityylisistä sarjoista. A-nuorissa on vauhtia ja tahtoa, kun taas Suomi-sarjassa ehkä enemmän kokemusta ja malttia. Mutta kyllä varmasti Mestikseen pyrkivät Suomi-sarjan kärkijoukkueet pistäisivät hyvinkin kampoihin parhaille A-nuorten joukkueille.
 

essulu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo ja Kerho
Kyllä esim Suomi-sarjassa ylivoimainen Jokipojat pistelisi mennen tullen kaikki A-junnuporukat. Eikös tämä nuorten MM-kisajoukkue voittanut vain muutaman matsin Mestiksessä? ja kyllä Joensuu on nyt jo mielestäni Mestiksen pleijaritasoa.
Taitavia varmaan A-pojat ovat, mutta kuten sanottu: poikaset ovat aina poikasia.
 

Rooster

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, TPS (pesiksessä KPL)
Essulu: Niin ja naiset ovat naisia :) Kyllä ne juniori-ikäisetkin ovat ihan yksilöitä, eli ei kaikkia kannata pitää yhtenä massana toteamalla, että poikaset ovat poikasia.
 

Wiipuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti essulu
ja kyllä Joensuu on nyt jo mielestäni Mestiksen pleijaritasoa.

Mitä tarkoitat mestiksen pleijatasolla? Siis sijoittumista kahdeksan parhaan joukkoon? Paha mennä sanomaan mitään, koska ylipäätään eri sarjatasoilla pelaavia joukkueita on erittäin vaikea lähteä vertailemaan. Eikös tuo Jokipojat hävinnyt eilen kotonaan jopa VTHT:lle? Lisäksi täytyy muistaa että mestiksellä ja suomisarjalla on ylipäätään melkoinen tasoero vertaillessa sarjoja keskenään. Tuosta nuorten porukasta sen verran että alkukausi joukkueelta oli lähinnä harjoittelua ja koko ajan uusien kenttäkoostumusten hakemista. Loppukaudellahan homma alkoi toimimaan jo ihan eri tavalla. Jos tuo Suomen nuorten joukkue pelaisi Suomisarjassa niin todennäköisesti porukka voittaisi kyseisen sarjan mennen tullen,
 

teemu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat
"mestiksellä ja suomisarjalla on ylipäätään melkoinen tasoero"

toki, mutta Mestiksen häntäpään ja Suomi-sarjan kärjen tasoero on aika mitätön. Milloin viimeksi 1-divisioonasta / Mestiksestä ei ole pudonnut kauden päätteeksi vähintään yksi joukkue? Tällä kaudella Jokipojat on halutessaan ollut aika ylivoimainen, ja materiaali on muutenkin sitä luokkaa, että mielestäni voitaisiin olettaa joukkueen pystyvän taistelemaan Mestiksessä playoff-paikasta ihan tasapäisesti. Eilen tuli toki tappio, se olikin ensimmäinen sitten viime maaliskuun...
 

essulu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo ja Kerho
En väitäkään, etteikö tämä nuorten joukkue olisi hyvä. Tottakai .Kuitenkin kun Suomi sarjaa pelattaisiin koko sarja, en usko että 20-nuoret sitä voittaisivat. Suomi-sarja on miesten sarja. Kärjessä kyllä olisivat, mutta kyllä ko. Jokipojat voittaisi edelleen sen skaban. Mutta spekulaatio on aika turhaa muutenkin.

Pleijarijoukkueella tarkoitan sijoja 1-8.
 
Viestin lähetti Wiipuri
Jos tuo Suomen nuorten joukkue pelaisi Suomisarjassa niin todennäköisesti porukka voittaisi kyseisen sarjan mennen tullen,

Tässähän ei ollut tarkoitus vertailla A-nuorten parhaimmistoa koko Suomi-sarjan tasoon, vaan A-nuorten Sm-liigaa Suomi-sarjaan. Tuo nuorten maajoukkuehan koostuu lähinnä miesten Sm-liigaa pelaavista pelaajista. Olisi varmasti Suomi U-20 kova joukkue Suomi-sarjaan, mutta olisikohan aivan ylivoimainen?

Paha mennä sanomaan mitään, koska ylipäätään eri sarjatasoilla pelaavia joukkueita on erittäin vaikea lähteä vertailemaan.

Niinpä, oikeastaan ainoa vertailu mahdollisuus on keskenäiset harjoituspelit. Vaikka ne ovatkin harjoituspelejä, niin kyllä ne jotain osviittaa antavat. Miksi ylipäätän harjoituspelejä järjestettäisiin ellei siellä pelata kunnolla?

Eikös tuo Jokipojat hävinnyt eilen kotonaan jopa VTHT:lle?

Kylläpä onkin Jokipojat p***a porukka kun hävisivät tärkeääkin tärkeämmän runkosarja ottelun. Ei tuollaisella pelle joukkueella olisi mitään jakoja Mestiksessä, hittoko on huono joukkue Jokipojilla, siellä pelaa jotain Mikko Kinnusia, aivan kelvottomia Mestis tasolle johan se on nähty ei kaveri saanut Mestiksessä mitään aikeiseksi! Haloo...miettikää nyt vähän ensimmäinen tappio Jokipojille koko sarjassa, pisteitä Jokipojilla oli ennen eilistä peliä kasassa 39 pojoa 20 pelistä.

Lisäksi täytyy muistaa että mestiksellä ja suomisarjalla on ylipäätään melkoinen tasoero vertaillessa sarjoja keskenään

Tarkoitushan ei ollut vertailla Suomi-sarjaa ja Mestistä. Mutta sanottakoon tuosta sen verran, että Suomi-sarjan kärki pärjäisi Mestiksessä vallanmainiosti. Keskenäisissä peleissä Jokipojathan ovat pelanneet kahdesti tasan KalPa:n kanssa, SaPKo voitti syksyllä toisen ja hävisi toisen pelin KooKoo:lle, HeKi on pelannut Ahmojen kanssa tasan ja voitti nyt joulutauolla näytöstyyliin hyvinkääläiset 7-2, tulos vielä mairitelee Ahmoja.
 

Wiipuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti Son of the Beach

Kylläpä onkin Jokipojat p***a porukka kun hävisivät tärkeääkin tärkeämmän runkosarja ottelun.


Tarkoitushan ei ollut vertailla Suomi-sarjaa ja Mestistä. Mutta sanottakoon tuosta sen verran, että Suomi-sarjan kärki pärjäisi Mestiksessä vallanmainiosti. Keskenäisissä peleissä Jokipojathan ovat pelanneet kahdesti tasan KalPa:n kanssa, SaPKo voitti syksyllä toisen ja hävisi toisen pelin KooKoo:lle, HeKi on pelannut Ahmojen kanssa tasan ja voitti nyt joulutauolla näytöstyyliin hyvinkääläiset 7-2, tulos vielä mairitelee Ahmoja.

En ole tiettävästi sanonut koskaan Jokipoikia p***aksi porukaksi eli tuo on Sinun ihan oma tulkintasi Jokipojista mutta jokaisella toki saa olla omat mielipiteensä. Toki en ole myöskään Jokipoikia titulerannut mestiksen pleijarijoukkueeksi koska ensinhän toki pitää nousta mestikseen ja sitten antaa siellä näytöt tuolla erinomaisella joukkueella.

Juu kyllä varmaan Jokipojat ja KalPa ovat täysin tasaväkisiä joukkueita kuten myös SaPKo ja KooKoo ovat materiaaliltaan täysin samanvertaiset ja yhtä hyvät tai huonot joukkueet koska harjoituspeleissä pelasivat ristiin. Eikös SaPKokin voitanut KalPan harjoituspelissä eli tästä voidaan vetää tietysti johtopäätös että mikäli SaPKo olisi nykyjoukkueella mestiksessä se tottavie johtaisi sarjaa suvereenisti eli yhteenvetona nykyinen Suomisarja taitaapi olla erinomaisten Jokipoikien ja SaPKon ansiosta mestistä kovatasoisempi sarja.

ps. odottelen jo innolla Jokipoikien nousua jotta Jokipojat pääsee näyttämään ensi kaudella KalPalle ja Jukureille pelamisen mallia.
 

Putte

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Tommy Wingels, San Jose Sharks
Viestin lähetti Son of the Beach
Suomi-sarjan kärki pärjäisi Mestiksessä vallanmainiosti. Keskenäisissä peleissä Jokipojathan ovat pelanneet kahdesti tasan KalPa:n kanssa, SaPKo voitti syksyllä toisen ja hävisi toisen pelin KooKoo:lle, HeKi on pelannut Ahmojen kanssa tasan ja voitti nyt joulutauolla näytöstyyliin hyvinkääläiset 7-2, tulos vielä mairitelee Ahmoja.

Tästä voitanee päätellä että mestiksen kärkipään joukkueet pärjäisivät SM-liigassa vallanmainiosti koska mm. KooKoo voitti vastaavasti harjoituspelissään Pelicansin ja tämä maineteko tapahtui peräti Lahdessa!
 
Viestin lähetti Wiipuri
En ole tiettävästi sanonut koskaan Jokipoikia p***aksi porukaksi eli tuo on Sinun ihan oma tulkintasi Jokipojista

Sellainen kuva minulle jäi kun sanoit tuossa aiemmin, että eikö Jokipojat eilen JOPA hävinnyt VT-HT:lle.

Viestin lähetti Wiipuri
Juu kyllä varmaan Jokipojat ja KalPa ovat täysin tasaväkisiä joukkueita kuten myös SaPKo ja KooKoo ovat materiaaliltaan täysin samanvertaiset ja yhtä hyvät tai huonot joukkueet koska harjoituspeleissä pelasivat ristiin. Eikös SaPKokin voitanut KalPan harjoituspelissä eli tästä voidaan vetää tietysti johtopäätös että mikäli SaPKo olisi nykyjoukkueella mestiksessä se tottavie johtaisi sarjaa suvereenisti eli yhteenvetona nykyinen Suomisarja taitaapi olla erinomaisten Jokipoikien ja SaPKon ansiosta mestistä kovatasoisempi sarja.

En nyt ihan tuota tarkoittanu. Tarkoitin sillä sitä että ei se Mestiksen ja Suomi-sarjan ero nyt niin aivan valtava ole, toisin kuin sinä aiemmin kommentoit sarjojen välistä eroa. Mestis on kova tasoinen sarja eikä siellä monikaan Suomi-sarja porukka pärjäisi, se on fakta!
 

oka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen kiekko
Mestis-pelaajan mielipide

Kun tässä on tullut esille enemmän tai vähemmä katsojien mielipiteitä asiasta niin tässä lainaus Kajaanin Hokin maalivahti Jaakko Huhdin mielipide:

"A-nuorten SM-liigaa, Mestistä ja Suomi-sarjaa pelannut Huhti pitää kahta ensiksi mainittua sarjaa lähimpänä toisiaan oleviksi. Viime kausi KOO-VEE:ssä ei aivan tyydyttänyt miestä.

- A:n SM-liiga ja Mestis ovat tasollisesti lähimpänä toisiaan. Suomi-sarjassa touhu ei ole niin ammattimaista. Siellä osa pelaajista yrittää tosissaan ylöspäin, osa pelailee muuten vaan. Pelillisesti Suomi-sarja on aika lailla ”avoimet ovet puolustuspäässä” -kiekkoilua. Kuteja siellä tuli paljon, mutta vähän ammattimaisempaa touhua olisin halunnut, Huhti myöntää. "

Haastattelu:
http://www.jatkoaika.com/mestis.php?sivu=kolumnit&id=1898

Kun tuli tuota Suomi-sarjaa katseltua viime kaudella niin voin kyllä yhtyä Huhdin mielipiteisiin. Kyllä mielummin käyn katsomassa Matinkylässä Bluesin A-nuorten SM-sarjaa kun Suomi-sarjaa.

Parhaimmissa A-nuorten joukkueissahan 1-kenttä pelaa myös Liigaa....
 

oka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen kiekko
Huhti mainitsikin :
"A:n SM-liiga ja Mestis ovat tasollisesti lähimpänä toisiaan.."

eli taso millä pelataan on eri, ei kova harjoittelu takaa korkeata urheilullista tasoa, muutenhan huipulle pääseminen olisikin yksinkertaista, tämän tietää jokainen joka on joskus kilpaurheillut.

Tarvitaan pitkäaikaista hyvää valmennusta, lahjakkuutta jne

Kaikki kunnia Suomi-sarjalle, joka on hyvä porras ponnistaa eteenpäin A-juniorille, sillä A-junnuistakin tasoikkaimmat siirtyvät suoraan Liigaan tai sitten Mestikseen.
 

keskikatsomo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Titaanit, HIFK, sympatiat aina SaiPalle
Huomauttaisin vain että 1985-86 SM-Liigassa tahkottiin runkosarjassa 36 peliä kaudessa plus pleijarit/puttarit mikä on täsmälleen sama määrä kuin Suomi-sarjassa nyt. Tosin silloin elettiin vielä "puhdasta" amatööriaikaa. Eikä pelaajille paljon muka "makseltu", jotain kulukorvauksia ehkä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös