Suomen maajoukkueen kannattajakulttuuri

  • 75 667
  • 206

Toy Gun Ed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Keskustelua Suomen maajoukkueen kannattamiskulttuurista ei nähdäkseni ole täällä käyty. Kotikisat on kohta ovella ja lähes kaikilla liigan joukkueilla on omat huutosakkinsa, joten aihe on ajankohtainen.

Pitäisikö jääkiekkomaajoukkueella olla organisoitunutta kannattajatoimintaa, kuten jalkapallon puolella on, vai pysytäänkö hassuissa hatuissa? Tosin näillä lippujen hinnoilla keskustelu jää vääjäämättä fiilistelyn tasolle.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuskin nyt ainakaan tämän kevään kotikisoissa nähdään mitään fanitoimintaa/-katsomoa. Yksittäinen lippu Suomen alkusarjan matseihin, Jokereiden nykyisen fanikatsomon paikoille, maksaa pari hunttia. :D
 

dangler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Coyotes, Boedker#89 ja Hotspur
Tosin näillä lippujen hinnoilla keskustelu jää vääjäämättä fiilistelyn tasolle.

Näin juuri, noilla hinnoilla mölyävästä ja kovaan ääneen kannustavasta fanikatsomosta on turha edes unelmoida, suurin osa em. kriteerit täyttävistä faneista on tavan pulliaisia, joilla ei ole hilloo tuollaisiin hintoihin.

Mukavahan isoon ja äänekkääseen fanikatsomoon olisi kuulua, mutta näissä kisoissa se ei ainakaan onnistu! Ellei pukutakkiset aivan villiinny!
 

janóz

Jäsen
Tärkeä ketju mielestäni. Hieman kyllä ihmetyttää miksi jääkiekossa ei ole saatu vastaavaa aikaiseksi mitä jalkapallossa. SMJK:n meininki on hienoa seurattavaa ja toivoisi, että sama tarttuisi myös Suomen muihin urheilulajeihin (ei siis pelkästään jääkiekkoon).

Kyllähän lätkän seurajoukkueista faniporukoita löytyy, mutta ilmeisesti Leijonien taakse ei saada yhteinäistä porukkaa kasattua vaan homma menee "koko kansan karnevaaliksi", jossa jokainen juhlii pienemmissä porukoissa. Ehkä tämä kaipaisi ahkeria puuhamiehiä/naisia, otollista maaperää luulisi löytyvän.
 
Suosikkijoukkue
VAR
Tärkeä ketju mielestäni. Hieman kyllä ihmetyttää miksi jääkiekossa ei ole saatu vastaavaa aikaiseksi mitä jalkapallossa. SMJK:n meininki on hienoa seurattavaa ja toivoisi, että sama tarttuisi myös Suomen muihin urheilulajeihin (ei siis pelkästään jääkiekkoon).

Isoimpana erona fudikseen on se, että lätkässä on vain jokavuotiset MM-kisat kun taas fudiksessa on EM- ja MM-karsintasarjansa. Joku EHT-turnee ei nykyisessä muodossaan saa aikaan mitään intohimoista kannatuskultuuuria: joukkue vaihtuu lähes kokonaan joka turnaukseen eikä peleissä ole oikein panosta (paitsi jännittää ettei oman liigajoukkueen pelaaja loukkaannu). Lätkässä ei siis ole sellaisia ottelutapahtumia, joiden ympärille fanikulttuuria saisi syntymään.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
...
Lätkässä ei siis ole sellaisia ottelutapahtumia, joiden ympärille fanikulttuuria saisi syntymään.

Juuri näin. Maajoukkuefutiksessa tasaisesti vuodesta toiseen Suomessa ja parhailla kokoonpanoilla pelattavat merkitykselliset karsintapelit luovat hyvän "tapahtumarungon" kannattajatoiminnalle. Karsintapelien myötä on tasaisesti otteluita, jotka kiinnostavat ja sytyttävät porukkaa ja joihin on helppoa ja suht edullista päästä paikan päälle.

Jääkiekon puolella vuosittain Suomessa järjestettäviä tapahtumia ei ole kuin C-maajoukkueella pelattava Karjala-turnaus, joka on "merkityksetön" harjoitusturnaus. Leijonat ei ole pelannut Suomessa ns. merkityksellistä maaottelua, parhaalla mahdollisella kokoonpanolla sitten vuoden 2004 World Cupin.

Keväisin, jossain päin Eurooppaa järjetettävien MM-kisojen ympärille ei ole kehittynyt sellaista varsinaista kannattajatoimintaa, vaikka tapahtuma onkin Suomessa todella suosittu. Yksi syy voi hyvinkin olla se, että tuollainen kannattajatoiminta on pääosin nuorten miesten hommaa, eikä esim. monella opiskelijalla ole varaa tai mahdollisuutta matkata joka kevät pariksi viikoksi MM-kisoihin kannustamaan Suomea. Tällä hetkellähän MM-kisat ovat lähinnä hyvä tekosyy yksittäisille kaveriporukoille tai vastaaville lähteä keväällä ryyppyreissulle ulkomaille.

Tämän kevään koti-MM -kisojen osalta on taas helppo todeta, että vaikka maajoukkueen ympärillä olisi organisoitua kannattajatoimintaa, niin eipä se noilla lippujen hinnoilla näkyisi Suomen otteluissa.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Kyllä niitä ongelmia on muitakin, kuin vain EHT otteluiden "tasossa". Ei tarvitse katsoa kuin talven Stadion otteluita huomatakseen, että toinen meni täysin penkin alle. Ottelupäivänä jouduttiin jakamaan lippuja ilmaiseksi, ettei tapahtumasta muodostuisi aivan täydellistä fiaskoa. Sääkin oli suhteellisen leuto, verrattuna aikaisempaan otteluun, johon yleisö kuitenkin kaikesta huolimatta löysi. Tältä osin pitää miettiä, että kenen vastuulla oli tapahtuman markkinointi ja kenen vastuulla leijonien markkinointi noin yleisesti on? Meinaa luvalla sanoen aika huonoa työtä tekevät.

Satuin olemaan tuossa talvella risteilyllä ja vasta laivalla selvisi, että Suomi pelaa seuraavana päivänä Tukholmassa Globenissa. Vielä sillä tavalla sopivasti, että risteilymatkustajat ehtivät takaisin laivalle pelin loputtua (alkoi muistaakseni klo 12 paikallista aikaa). Eli tieto leijonien pelaamisesta ei tässäkään tapauksessa saavuttanut ainakaan tätä yksittäistä kiekkokuluttajaa kiekkoliiton toimesta vaan peliin menevän fanilauman kautta.
 

VonRetee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Pitää nostaa ketjua sen verran ylös kun suuresti ihmetyttää selostajien kommentit hyvästä tunnelmasta juurikin vaikka tuossa Slovakia ottelussa. Kannatus on ja luultavasti pysyy lähinnä säälittävänä Suomi tap tap, Suomi tap tap huudossa vaikka oikeasti näitä riittävän yksinkertaisia huutoja keksisi hyvin helposti. Näin alkuun vaikka kun pelataan alivoimaa niin "taistele Suomi" -> ylivoimalla vastaavasti "maaleja Suomi" Vähän toiveajattelua mutta ehkäpä joskus vielä tulevaisuudessa:

http://www.youtube.com/watch?v=ZVkLAyDsKSs

Linkki vie SMJK:n Äs--uu--ooo-mm-ii chänttiin.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Mielestäni tuolla Slovakia-pelissä ainakin paikanpäällä oli ihan hyvä tunnelma. Ei se ikinä missään kisoissa ole alkusarjan osalta mikään aivan hyytävä ollutkaan, varsinkaan viikolla tai sunnuntaina. Kyllähän nyt halli oli täynnä ja silloin oli meteliä kun pitääkin. Lisäksi en ainakaan huomannut että olisi käytetty mitään yleisön huudatus -metodeja, kuten esim. Bratislavassa oli tapana. Pelihän ei muutenkaan mitään erikoista ollut, joten siinäkin lienee osasyy ettei mitään tajunnanräjäyttävää katsomossakaan tapahtunut.

Pelin ulkopuolisiin asioihin on muutenkin keskitytty ihan liikaa, osin aiheestakin, mutta onhan tuo touhu lähtenyt ihan käsistä.

Lisäksi noita chänttejä nyt ei muutenkaan kaivata sen kummemmin lätkäkatsomoihin, seurojen fanilaumoilla toki omansa, mutta eihän nyt taas "koko kansan Leijonilla" voi mitään erikoisempaa olla. Sitäpaitsi tuo Suomi-tap-tap-tap on jo liian vaikea rytmitajuttomille karjalalippiksille, joten eiköhän se siitä.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Oma tuntumani on se, että jääkiekkomaajoukkue ei kiinnosta tarpeeksi. MM-kisoihin heräävät ne "fanit", jotka eivät muuten kiekosta tiedä hölkäsen pöläystä. Kisat ovat enemmänkin sosiaalinen tapahtuma, jossa kokoonnutaan yhteen ja tärkeäksi nousee esim. se asia, että sama ukko heittelee kaskujaan vuodesta toiseen selostajan penkiltä. Läpi kauden kestävää innostusta maajoukkuetta kohtaan ei ole olemassa, tjeu Suomi-Venäjä stadikalla.

Toinen puoli on taas se, että monille seurajoukkuefaneille MM-kisat herättävät vastareaktion. Lisäksi suomalaiseen luonteenseen tuntuu kuuluvan se, että maajoukkuepeleissä seurarajat eivät rikkoudu, vaan jäädään omiin kuppikuntiin. Tjeu maajoukkuekeskustelu, jossa pelaajien syyttely/puolustelu seurataustaan perustuen menee naurettavuuksiin ennen ensimmäistäkään peliä.

Tätä taustaa vasten liitto mielestäni tekee asiat oikein, että kisat ovat näitä hyvän päivän faneja varten.
 
Suosikkijoukkue
VAR
Lisäksi suomalaiseen luonteenseen tuntuu kuuluvan se, että maajoukkuepeleissä seurarajat eivät rikkoudu, vaan jäädään omiin kuppikuntiin.

Eilen kisapaikalla tuli bongattua HIFK:n lippuja, Jypin pelipaitoja sekä KalPan kaulaliinoja. Kyllä siellä varmasti kaikki muutkin liigajoukkueet edustettuina olivat.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En ollut eilen paikan päällä matsissa, mutta ainakin TV-ruudun läpi välittyi hallilta mielestäni ihan hyvä tunnelma. Chänttien monipuolisuus ei ole sama asia kuin hyvä tunnelma. Aikanaan, kun Nordiksella oli ottelusta toiseen loistava tunnelma, niin eipä yleisön käytössä ollut kuin pitkälti yksi kannustushuuto(IFK-tap-tap-tap). Loistava tunnelma tuli siitä, kun yleisö eli pelitapahtumien mukana kohahduksin, vihellyksin, buuaksin jne. ja sitä kautta hallissa oli sellainen jatkuva, yleinen "kohina" päällä(=tunnelmaa).

Maajoukkueen peleissä ei ole käsittääkseni mitään organisoitua kannustustoimintaa, niin on aika turha odottaa jotain vähänkään monipuolisia kannustushuutoja - ellei yleisöä aleta ohjeistaa jumbotronin kautta. Yksinkertainen Suomi -huuto on sellainen, johon mun äitikin osaa lähteä mukaan ja jo sillä saa helposti halliin luotua hyvää tunnelmaa. Viime kisoissa Hartwallilla oli Suomen peleissä hyvin tunnelmaa ja eilinen antoi viitteitä samasta - vielä, kun Suomi saisi peliin lisää meininkiä ja hyökkäystehoja, niin eiköhän se siitä lähde. Ja totta kai kalliit pääsyliput karsii yleisöstä aika paljon nuoria miehiä, joista yleensä löytyy eniten sitä intoa, ääntä ja uskallusta kannustamiseen.
 
Viimeksi muokattu:

Hippi Hiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Nanna Karalahti
Antakaa meille eteläpääty (siis se loossi, ei kannattajaryhmää) paikattomaksi seisomakatsomoksi, 20€ / lippu ja me annamme teille tunnelman. Nykyisellä järjestelyllä on aivan turha toivoa mitään organisoitua puhumattakaan siitä, että tsänttiporukoilla olisi varaa tulla edes halliin.

Minun sisäinen skenepoliisini ei ainakaan itkisi tippaakaan, vaikka huorattaisiin kaikki melodiat seurojen faniporukoilta ja smäikältä. Nykyinen meno on säälittävää.

EDIT: Mutta onhan se nähty, että liiton ainoa tavoite on kerätä lyhyellä tähtäimellä mahdollisimman monta euroa kirstuun. Ei siellä kiinnosta tehdä yhtään mitään tunnelman saamiseksi. Toista se on jalkapallon puolella.
 
Viimeksi muokattu:

Sakari78

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Maajoukkueen "kannattajakulttuuri" on parhaimmillaan ulkomailla pelattavissa kisoissa. Sinne lähdetään usein isommalla porukalla lomareissulle ja käydään samalla katsomassa vähän lätkää hassuissa vaatteissa. Kerran pitkän kaavan kautta moisen reissun kokeneena sanoisin, että hauskaa oli, mutta en ihan heti lähtisi uudelleen.
Kotikisoissa ollaan näissä alkupeleissä enemmän virkamieskatsojia, mutta huuma kasvaa varmasti kisojen edetessä. Ja jos Suomi mitalipeleihin pääsee, niin eiköhän siellä nähdä jo kunnon meininkiä. Mutta ei taida kiekon puolella olla samanlaisia oikeita kannattajaryhmiä ja oikeaa kannattajakulttuuria kuin jalkapallossa on jo useamman vuoden ollut.
 
Suosikkijoukkue
VAR
Mutta ei taida kiekon puolella olla samanlaisia oikeita kannattajaryhmiä ja oikeaa kannattajakulttuuria kuin jalkapallossa on jo useamman vuoden ollut.

Joo ei. Jääkiekkoliitolla on joku porukka nimellä "Leijonalauma", minkä jäsenet saavat erilaisia etuja ja maajoukkueen tiedotteita. Muistan kun olin pari vuotta sitten Barona-Areenalla pelatussa EHT-matsissa ja sisäänkäynnin puoleinen päätykatsomo ja sen baari oli kokonaan varattu tuolle porukalle. Päätykatsomo olikin täynnä Suomen pelipaitaan pukeutuneita miehiä, mutta näky siellä oli muuten melko vaivaannuttava. Kukaan ei kannustanut eikä edes taputtanut muulloin kuin Suomen tehdessä maalin - silloinkin hillitysti istualtaan.
 

roctum

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Antakaa meille eteläpääty (siis se loossi, ei kannattajaryhmää) paikattomaksi seisomakatsomoksi, 20€ / lippu ja me annamme teille tunnelman. Nykyisellä järjestelyllä on aivan turha toivoa mitään organisoitua puhumattakaan siitä, että tsänttiporukoilla olisi varaa tulla edes halliin.

Tämä vaatisi sen, että ensin perustettaisiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen kannattajat ry, joka voisi ensi vuoden kisoja silmällä pitäen käydä liiton kanssa neuvotteluja fanikatsomojärjestelystä. Toki yhdistykselle tulisi saada jonkinmoinen jäsenpohja, jotta se edes otettaisiin vakavasti. Jos yhdistys sitten saisi esim. 1000 paikan kiintiön alkusarjan matseihin, tulisi liput myydä jäsenmaksun maksaneille jäsenille pelikohtaisesti. Alkusarjan lippupaketin hinta pitäisi liiton puolelta olla tosiaan myös järkevästi hinnoiteltu, jotta Eteläpääty olisi joka matsissa täynnä. Kummolalle tunnelma, meille kohtuuhintaiset liput + väylä osoittaa rakkauttamme lajiin ja Leijoniin.
 
Viimeksi muokattu:

Toy Gun Ed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Tämä vaatisi sen, että ensin perustettaisiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen kannattajat ry

Vääntäisin tuon vaikka itse kasaan jos olisi suhteita aktiivisiin kannattajaporukoihin. Ensi vuoteen ei kuitenkaan ole pitkä aika ja nopeiten homman saa kasaan jos esim. Eteläpäädyn joku aktiivi ottaisi homman hoitaakseen. Suhtet olisivat jo jotenkin kunnossa, heidän kotihallinsa se kuitenkin on. Kriittinen tekijä kannattajaryhmän kasaan saamiseksi on varmasti lippujen hinnat.

Toki joku ulkopuolinenkin saisi homman varmasti toimimaan jos aikaa asian eteenpäin viemiseen vain riittäisi. Lauluja voi kopioida suoraan SMJK:lta, samaa porukkaa liikkuu kuitenkin sielläkin päin joten se puoli on helpoimmasta päästä.

"Oi Suomi On".
 

Noitarumpu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Maajoukkueen "kannattajakulttuuri" on parhaimmillaan ulkomailla pelattavissa kisoissa. Sinne lähdetään usein isommalla porukalla lomareissulle ja käydään samalla katsomassa vähän lätkää hassuissa vaatteissa.

Näinhän se usein on. Enemmän tai vähemmän kännissä porukalla uskalletaan olla väriläiskiä ja ulkomailla ei törmää tuttuihinkaan niin vain=)

Olen aina ihmetellyt niitä, jotka pilkkaavat ns. "Karjalalippiksiä". Minusta on hyvä että kannatetaan ja ääntä piisaa ja rekvisiittaa. Mulla ei ole todellakaan mitään sitä vastaan. Mitä siitä ovatko samat tyypit SM-liigan seuraajia muutoin vai osallistuvatko ainoastaan tähän MJ-touhuun. Kaikkia tarvitaan ja on hauskaa katsella mitä ovat päällensä laittaneet. Ääntäkin pitävät ihan kivasti. Kyllä mä tohon jengiin liittyisin paljon mieluummin kuin niihin, jotka vilkuilevat naapureitaan ja vaivihkaa läpsyttelevät. Ääntä ei toki tule, ei nyt sentään liikoja vaadita;)
 

scholl

Jäsen
Olen aina ihmetellyt niitä, jotka pilkkaavat ns. "Karjalalippiksiä". Minusta on hyvä että kannatetaan ja ääntä piisaa ja rekvisiittaa.

Itse en pidä noita edes Karjalalippiksinä. Tavallinen möttönen on se Karjalalippis. Eli esim. ne "hain marketista mättöä" ja "sillä lailla" -jätkät, samoin Karjalan mainoksen -"melkein sain jätkät". Sellaiset tyypit, joita jääkiekko ei kiinnosta yhtään, mutta sitten kun Leijonat pelaavat niin pitää lähteä hehkuttamaan peleihin, järjestää kisastudio himaan ja mennä torille juhlimaan. Siis kansa, joka kerran vuodessa kaivautuu jostain poteroista esiin. Sitten ovat taas vuoden veke ja sitten tulee yht'äkkiä hirveä lätkäinnostus pariksi viikoksi.

Nuo jotka matkustavat kauas ulkomaille kisoihin kaveriporukassa ja ottavat siinä kuppia ja kannustavat samalla äänekkäästi voivat olla lajia seuraavia faneja, eivätkä Karjalalippiksiä. Tosin heitäkin varmaan joukossa mukana, mutta valtaosa Karjalalippiksistä ei ole koskaan käynyt edes ulkomailla. Tai korkeintaan jossain Tallinnassa, Thaimaassa, Bulgariassa tai Turkissa.
 

VonRetee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Vääntäisin tuon vaikka itse kasaan jos olisi suhteita aktiivisiin kannattajaporukoihin. Ensi vuoteen ei kuitenkaan ole pitkä aika ja nopeiten homman saa kasaan jos esim. Eteläpäädyn joku aktiivi ottaisi homman hoitaakseen. Suhtet olisivat jo jotenkin kunnossa, heidän kotihallinsa se kuitenkin on. Kriittinen tekijä kannattajaryhmän kasaan saamiseksi on varmasti lippujen hinnat.

Toki joku ulkopuolinenkin saisi homman varmasti toimimaan jos aikaa asian eteenpäin viemiseen vain riittäisi.

Tämä vaatisi sen, että ensin perustettaisiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen kannattajat ry

Antakaa meille eteläpääty (siis se loossi, ei kannattajaryhmää) paikattomaksi seisomakatsomoksi, 20€ / lippu ja me annamme teille tunnelman. Nykyisellä järjestelyllä on aivan turha toivoa mitään organisoitua puhumattakaan siitä, että tsänttiporukoilla olisi varaa tulla edes halliin.

Minun sisäinen skenepoliisini ei ainakaan itkisi tippaakaan, vaikka huorattaisiin kaikki melodiat seurojen faniporukoilta ja smäikältä. Nykyinen meno on säälittävää.

Tässähän meitä jo on. Meistä se toiminta lähtee. Nyt joku vain veturiksi tälle projektille niin ehkäpä ensivuoden kisoihin saisi jotain kasattua!
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös