Suomen demografinen nykytila ja tulevaisuus – mistä huomisen tekijät?

  • 263 366
  • 3 587

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
"Maailman parhaiten varjeltu salaisuus" kuvannee joissain määrin rakasta isänmaatamme. Vaikka itsenäinen Suomi on niittänyt mainetta maailmalla monellakin areenalla, olemme yhä vuonna 2024 varsin tuntematon maa, pois lukien välittömät naapurimme. Nyt jos koskaan olisi mielestäni aika tuoda maailmalle julki positiivista Suomi-kuvaa ja kertoa, että tämä maa tarvitsee tekijöitä.

Suomella on puutteensa ja haasteensa, mutta niistä huolimatta rakas ja vapaa Suomi on ainakin allekirjoittaneelle mittaamattoman arvokas asia. Haluan Suomen menestyvän ja meidän suomalaisten nousevan merkittäviin asemiin koko ihmiskunnan kannalta. Demografinen kehityskulku tuo kuitenkin haasteen kaikkien näiden tavoitteiden ylle ja mielestäni on tärkeää, että Euroopan unionin harvimmin asuttu- ja koko maailman kolmanneksi iäkkäin kansakunta käsittää maahanmuuton tarpeellisuuden kansakuntamme menestykselle ja hyvinvoinnille.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tokihan tarvetta erottautumiselle on. Se periaatteessa tänne tuleva kun yhtä lailla voi valita tulevaksi asuinmaakseen Ruotsin, Norjan, tai Saksan. Toki arkielämän realiteetissa ihmiset tarttuvat mahdollisuuksiin, eikä näitä eri vaihtoehtojen välillä punnitsevia liene niin paljoa. Siltikin meidän on mielestäni syytä käsittää, ettei isänmaamme kuitenkaan ole useimmille kuitenkaan se ensisijainen muuttokohde.

Olli Rehnin presidentinvaalikirjan titteli Onnellisten tasavalta puhuttelee minua. Suomi on puutteistaan huolimatta poikkeuksellisen vakaa ja hyvinvoiva maa ja ainakin itse haluan toivottaa jokaisen sitä rakentamaan haluavan tervetulleeksi. Hyvinvointi syntyy työstä ja nyt jos koskaan tarvitsemme sille tekijöitä.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Siinä missä ihan jokaisen meistä, vaikka maahanmuuttajat näyttäytyvätkin helposti ennen kaikkea numeroina tilastoissa, on syytä muistaa jokaisen tänne tulleen tarinan olevan yksilöllinen. Itse koen yhtä lailla myös suurta kiitollisuudenvelkaa tänne töihin tulevia kohtaan.

Vaikka isänmaamme maailman menestyneimpien ja hyvinvoivimpien valtioiden joukkoon onkin kuulunut, realiteetti on se, että meitä suomalaisia kuolee enemmän kuin syntyy ja se että joka vuosi tuhannet ihmiset, monessa tapauksessa toiselta puolen maailmaa haluavat tulla rakentamaan Suomea on erittäin hieno asia, mistä kiitos heille.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Naisten elinajanodote Ruotsissa on nyt lähes 85 vuotta ja miesten hieman yli 81 vuotta. Ilman työperäistä maahanmuuttoa ja pakolaisuutta elinajanodote olisi tätä matalampi, Aradhya kertoo Svenska Dagbladetille.

– Ei pidä paikkaansa, että Euroopan ulkopuolelta tänne tulevien maahanmuuttajien terveys olisi heikko ja että he rasittaisivat ruotsalaista terveydenhuoltojärjestelmää. Päinvastoin: Vahvimmat, vähiten sairastelevat ja terveellisimmin elävät lähtevät kotoa ja tulevat Ruotsiin ja muihin maihin. Pääasiassa vain he pystyvät matkustamaan maasta toiseen, heikoimpien jäädessä kotiin, tutkija sanoi.
Sikäli ei mielestäni yhtään yllättävä uutinen. Maasta toiseen muuttaminen on aina vaativa prosessi, eikä siihen eniten sairastavimmat ihmiset ryhdy. Juuri vähäisen maahanmuuton myötä Suomen ikärakenne on yksi koko maailman iäkkäimmistä ja sitä myöten myös eniten sairastavimpia.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pakko antaa pisteet Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston näkemyksille maahanmuutosta Iltalehden vaalitentissä. Maahanmuuton tarve tuli ilmi ja kuinka nyansoitunut asia toden totta on. Haavisto nosti esiin myös hyvin, että miten toden totta Amerikassa maahanmuuttajat hyväksytään osaksi amerikkalaista yhteiskuntaa nopeasti, siinä missä moni Suomessa syntynytkin maahanmuuttajataustainen kokee ulkopuolisuuden tunnetta.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pidän itse erittäin valitettavana, mikäli puhuttaessa Suomessa syntyneistä ja kasvaneista maahanmuuttajataustaisista ihmisistä jonkinlaista jakolinjaa heidän ja ns. kantasuomalaisten välillä on. Itse voin sanoa tuntevani suuren joukon tämänkaltaisia ihmisiä esimerkiksi työkuvioiden kautta, enkä itse ole kokenut minkäänlaista juopaa "heidän" ja "meidän" välillä, päin vastoin: Yhtä lailla suomalaisia me kaikki olemme

Yhtä lailla on syytä muistaa, että yhä useamman meistä tausta on moninainen. Kasvavalla osuudella meistä suomalaisista kun on heitä, joiden vanhemmista toinen on ulkomaalaistaustainen ja toinen suomalaistaustainen.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ainakin näin PK-seutulaisessa kuplassa elävänä, kansalliset- ja etniset rajat ylittävät pariskunnat eivät ole missään mielessä nykyään harvinainen näky ja tätä tukee myös statistiikka.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaistaustaisten ja ulkomaalaistaustaisten muodostamien perheiden määrä on kehittynyt seuraavasti:

1992: n. 21 200
2002: n. 30 600
2012: n. 50 400
2022: n. 69 600

Kasvu on siis ollut tasaista. Itse näen kehityksen myönteisenä asiana kansallisen koheesion kannalta.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sikälihän kumpikin kakkoskierroksella oleva presidenttiehdokas näyttäytynee eräänlaisena suunnannäyttäjänä koko kansalle, maahanmuuttajapuolisoineen. Vaikkei presidenttiehdokkaita varsinaisena esimerkkinä ja mallikansalaisina ole mielestäni syytäkään ylikorostaa, kertoo se jotain suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta ja kansainvälistymisestä, että valittiin tasavallan presidentiksi sitten Haavisto tai Stubb, tekee maahanmuuttajapuoliso historiaa joka tapauksessa. C. G. E. Mannerheimin vaimo Anastasia Mannerheim oli toki syntyjään venäläinen, mutta he olivat jo eronneet ennen Mannerheimin presidenttikautta ja Anastasia kuollut jo 1936.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Perinteisesti Kokoomusta lähellä ollut EK vastustaa hallitusohjelmaan kirjattua työperäisen maahanmuuton tulorajan nostoa.

EK:n asiantuntija Mikko Räsänen sanoo, että monella alalla kärsitään työvoimapulasta ja 1 600 euron vähimmäispalkka ei sovi yhtälöön.

– EK jakaa hallituksen käsityksen siitä, että Suomeen työhön tulevien pitää elättää itsensä omalla työllään. Maahanmuuttajat saavat samaa palkkaa kuin kantaväestö, eikä uusia rajoituksia tarvita, Räsänen sanoo EK:n tiedotteessa.

Räsänen huomauttaa, ettei työ- ja elinkeinoministeriön luonnoksessa huomioida tilanteita, joissa työnantaja joutuu kouluttamaan uusia työntekijöitään oppisopimuskoulutuksessa tai työsuhteessa muuten.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sikälihän jos kyse on 35 viikkotunnin hommista, kyllähän maamme hintataso huomioiden vähintään 1600 euron bruttopalkka on mielestäni ihan reilu korvaus kaikista hommista ja vähempi ei niinkään. Toki ei nykytilanteen tarveharkintoineen ja muutenkin Suomen tiukan linjan tiedostaen voine kuitenkaan sanoa olevan oleellisesti kuitenkaan rikki. Suomen maahanmuuttopolitiikka on ennestään tiukkaa, tarvitseeko sitä tiukentaa lisää?
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kuten EK:n Räsänen tuossa kirjoittaa, korkeampi tuloraja vaikeuttaa mm. työn ohessa tapahtuvaa opiskelua (kuten oppisopimuskoulutusta). Tuloraja on lainsäädännössä sikäli ehdoton, että koko vuoden keskiansioiden täytyy ylittää vaadittu raja. Ei auta, vaikka olisi osan vuodesta esim. oppisopimuskoulutuksessa, jolloin työtunnit vähenevät, ja monessa TES:ssa oppisopimuskoulutettavalle maksetaan ammattilaista alhaisempaa tuntipalkkaa. Jos opiskeluajalta saisi esim. vain 1200€/kk, niin mikäli koko vuoden tulotaso ei yllä vähimmäisrajaan, niin mikään selittely ei auta - työluvan jatko lähes varmasti evätään.

Ja jos nyt joku haluaa halkoa hiuksia sillä, että "eikö työperäisten maahanmuuttajien pitänyt olla ammattitaitoisia osaajia?", niin kaikki varmasti ymmärtävät, että nykypäivän työelämässä tarvitsee usein lisäosaamista kesken työuran. Ihminen saattaa olla täysin ammattitaitoinen johonkin tehtävään, mutta silti voi olla hyväksi sekä hänelle itselleen että hänen työnantajalleen, että hän kouluttautuu työsuhteen aikana vaativampiin tehtäviin. Yleensä se jopa lisää tuottavuutta, ja edistää talouskasvua.

Porvarihallitus voisi aloittaa norminpurkutalkoot vaikka tällaisista byrokratian käsittämättömyyksistä...
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
@Vaughan Juurikin näin! Vaikka Juha Sipilälle onkin helppo monien lähinnä naureskella, eikä hän pääministerinä täydellisesti onnistunutkaan, olivat hänen lanseeraamat norminpurkutalkoot jotain mitä Suomi kaipaisi yhtä lailla juuri nyt.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En sitten tiedä, onko yhtä lailla työperäisen maahanmuuton rajoittaminen Perussuomalaisille niin absoluuttisen tärkeä kysymys, että Kokoomus, KD ja RKP joutuivat taipumaan heille tässä. Kokoomuksen kun periaatteessa voisi olettaa olevan korva tarkkana, mitä EK:lla ja keskuskauppakamarilla on sanottavanaan.

Persuille on toki oma threadinsa, mutta kaiketi maahanmuuton rajoittaminen on nykyään erottamaton osa puolueen ohjelmaa. Ei ainoastaan humanitäärisen, vaan myös muista syistä tapahtuvan. Itselle se ei avaudu, miten se tänne hyvällä asenteella töitä tekemään tuleva vietnamilainen tai brasilialainen olisi Suomelle millään tavalla uhka.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielenkiintoista nähdä pidemmällä aikavälillä, heijastuuko yhteiskunnan myönteisyys työperäiseen maahanmuuttoon esimerkiksi hallituskaudella 2027-2031. Edellinen SDP-johtoinen hallitus kun taisi puutteistaan huolimatta tehdä maahanmuuttomyönteisintä politiikkaa, kuin yksikään toinen hallitus, mitä tulee siis lain kirjaimeen. SDP kuitenkin näyttää haluavan pitää tarveharkinnasta kiinni, mutta mikäli 2027 näemme sinipunan, missä kenties maahanmuuttomyönteinen Keskustakin on, ehkä osa nyt tehdyistä virheistä on mahdollista korjata.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka intresseissämme onkin, että tänne saapuneet integroituvat yhteiskuntaamme ja työllistyvät, nousee toden totta ainakin allekirjoittaneella, onko kohtuullista vaatia heiltä maassaolon edellytysten täyttymiseksi kuitenkaan liikoja. Juurikin käyttäjän @Vaughan mainitsema tulorajojen joustamattomuus ja huomioiden nykyajan työelämän epävarmuuden, en näe tämän mittakaavan kiristykselle olevan juuri järkeä ja tämän päälle vielä kohua herättänyt kolmen kuukauden sääntö. Pelkään pahoin, että pian saamme kuulla mediassa tapauksista, missä viranomaiset ovat hyvinkin kestämättömistä syistä hyvin integroituneita maahanmuuttajia.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yle Railo repesi nuorten naisten ja miesten arvomaailmojen välille – tutkija näkee taustalla huolestuttavan kehityksen

Tämä siis koskee lähes kaikkia länsimaita ja kyllähän tämän Suomessakin huomaa. Kumppanin löytyminen vaikeutuu entisestään tulevaisuudessa, kun nuorten naisten ja miesten maailmankatsomukselliset erot suurenevat ja suurenevat entisestään.
Tämä on todella mielenkiintoinen ilmiö, minkä kanssa ei Suomi toden totta ole yksin. Aika käsi kädessähän tämä näyttää kulkevan muunkin "heimoontumisen" kanssa. Ihmiset etenkin somemaailmassa elävät omassa kuplassaan, missä kaikukamari toistaa samoja ajatuksia.

Toki ihan yksi yhteen nämä eivät kulje ja vasemmistoliberaaleja miehiäkin riittää, siinä missä poliittisen kompassin oikeassa laidassa olevia naisia, myös Y ja Z-sukupolvista, mutta kuitenkin selkeä olemassa oleva ilmiö ja kun kuitenkin vaikuttaa myös perheen perustamiseen ja sitä myöten demografiseen kehitykseen, kun moni haluaa kumppaninsa jakavan samoja elämänarvoja.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Miesten ja naisten arvomaailmojen eriytyminen näkyy myös puolueiden kannatuksessa. Vaikka Vihreät ovatkin pitkään olleet leimallisesti naisten puolue ja Persut miesten, on jakautuminen eri leireihin nykyään vahva.
 

Andromeda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Ammattikouluille sataa kritiikkiä: ”Moni oppi lähinnä tupakoimaan ja polttamaan pilveä” Ihmettelen kuinka kauan tämä onkin saanut jatkua ennenkuin herätään kritisoimaan ammattioppilaitoksia. Kymmeniä vuosia on "koulutettu" opiskelijoita aloille joille heillä ei ole pienintäkään motivaatiota. Sen lisäksi opetuksen taso on pudonnut, kun on tullut etäopetusta ym. ja vastuuta siirretty opiskelijoille.

Saa sitä sitten ihmetellä kun on pulaa metallipuolen osaajista ja rakentamisen ammattilaisista, kun opetuksen tasokin on mitä on.


Tai varmaankin kritiikkiä on esitetty aiemminkin, mutta mitään ei olla tehty. Josko pikkuhiljaa yhteiskunta heräisi tältäkin osin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ammattikouluille sataa kritiikkiä: ”Moni oppi lähinnä tupakoimaan ja polttamaan pilveä” Ihmettelen kuinka kauan tämä onkin saanut jatkua ennenkuin herätään kritisoimaan ammattioppilaitoksia. Kymmeniä vuosia on "koulutettu" opiskelijoita aloille joille heillä ei ole pienintäkään motivaatiota. Sen lisäksi opetuksen taso on pudonnut, kun on tullut etäopetusta ym. ja vastuuta siirretty opiskelijoille.

Saa sitä sitten ihmetellä kun on pulaa metallipuolen osaajista ja rakentamisen ammattilaisista, kun opetuksen tasokin on mitä on.


Tai varmaankin kritiikkiä on esitetty aiemminkin, mutta mitään ei olla tehty. Josko pikkuhiljaa yhteiskunta heräisi tältäkin osin.
Varmasti merkittävää kehittämisen varaa on läpi koulutuskentän peruskoulusta amikseen ja yliopistoihin. Tämä on tarpeellista ennen kaikkea täällä syntyneiden, mutta myös sen kannalta, mikäli tavoitteenamme on olla houkutteleva kohde ulkomaalaisille opiskelijoille.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ammattikouluille sataa kritiikkiä: ”Moni oppi lähinnä tupakoimaan ja polttamaan pilveä” Ihmettelen kuinka kauan tämä onkin saanut jatkua ennenkuin herätään kritisoimaan ammattioppilaitoksia. Kymmeniä vuosia on "koulutettu" opiskelijoita aloille joille heillä ei ole pienintäkään motivaatiota. Sen lisäksi opetuksen taso on pudonnut, kun on tullut etäopetusta ym. ja vastuuta siirretty opiskelijoille.

Saa sitä sitten ihmetellä kun on pulaa metallipuolen osaajista ja rakentamisen ammattilaisista, kun opetuksen tasokin on mitä on.


Tai varmaankin kritiikkiä on esitetty aiemminkin, mutta mitään ei olla tehty. Josko pikkuhiljaa yhteiskunta heräisi tältäkin osin.
Tuohan taitaa olla nimenomaan leikkausten ja etäopiskelun yhdistelmä joka on ajanut ammattikoulut tuohon tilaan. Samalla monista amiksista on tullut ihan vain paikkoja jonne laitetaan niitä häirikköjä "istumaan" muutamaksi vuodeksi että täyttävät laissa vaadittuja velvoitteita. Tuo tilanne tuskin on omiaan haalimaan myöskään opettajia paikalle vakituisiin virkoihin. Koulutukseen olisi pitänyt panostaa, eikä leikata jo vuosien ajan, mutta kukapa niitä oppilaiden ja heidän opettajiensa etuja ajaa?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Koulutukseen olisi pitänyt panostaa, eikä leikata jo vuosien ajan, mutta kukapa niitä oppilaiden ja heidän opettajiensa etuja ajaa?
Ainakin konkretia tuntuu puuttuvan. Varmasti joka ikinen eduskuntapuolue juhlapuhetasolla nostaa Suomen koulujärjestelmän tulevaosuuden päähuolenaiheikseen, mutta...

Vaikka nykyteknologian hyvistä puolista onkin syytä ottaa kaikki irti, en ainakaan itse ole ollenkaan vakuuttunut etäopiskelun ratkaisevan kaiken ja vaikken minkään sortin asiantuntija olekaan, näen perinteisessä luokkahuoneopetuksessa myös puolensa. Kenties jossain vaiheessa otamme yhden askeleen taakse, mennäksemme kaksi eteen.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vielä tuosta Etelä-Korean tilanteesta. Vaikka Suomessa syntyvyys onkin laskenut todella alhaiselle tasolle, ollaan Etelä-Koreassa vielä meitäkin merkittävästi alhaisemmalla tasolla. Siinä missä 2022 syntyvyys naista kohti oli Suomessa 1,32, oli se Etelä-Koreassa 0,778, alhaisin koko maailmassa.

En väitä olevani korealaisen yhteiskunnan osalta mikään asiantuntija, mutta vaikka heilläkin yhteiskunnalliset haasteet ovat laaja-alaisia, on tuo luku silti hätkähdyttävän alhainen. Lapsia syntyy maassa alle puolet siitä, mitä vielä vuosituhannen vaihteessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös