Suomeen valmisteilla kiekkoakatemia

  • 5 383
  • 19

Stultus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan LämyAkat
Elikkä Vierumäelle ollaan suunnittelemassa kiekkoakatemiaa, tarkoituksena on ilmeisesti jenkkien NTDP:n (National Team Development Program) toimintamallin kopioiminen Suomeen. Mikäli hanke toteutuu, sen on tarkoitus startata syksyllä 2012 kooten yhteen maan lahjakkaimmat U17-pelaajat.

Lähde: sanomalehti Itä-Häme

Sinänsä hanke vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, ja toteutuessaan se varmasti parantaisi monen akatemiaan valittavan pelaajan valmennusta ja harjoitusolosuhteita. Toisaalta hanke herättää myös kysymyksiä:

  • Tuleeko akatemiamalli toimimaan Suomessa, ja onko jenkkien kopioiminen tässä asiassa oikea suunta?
  • Pystyykö tämä akatemia houkuttelemaan lupaavimmat peruskoulunsa lopettavat kiekkoilijat, vai vetääkö kotikaupungin joukkue joidenkin kohdalla pitemmän korren?
  • Miten Liiga-joukkueet tulevat reagoimaan siihen, että heidän lupaavimmat juniorinsa viedään ilman mitään takeita takaisinpaluusta?
  • Mikä olisi sopiva kotimainen sarja U17-joukkuueelle? Pelaaminen A-junnujen SM-sarjassa olisi todennäköisesti liian suuri haaste, kun taas B-junnujen SM-sarja olisi vaativuudeltaan turhan heppoinen. Mikäli akatemian on tarkoitus olla 2-vuotinen, kuten jenkeissä, niin U18-joukkueelle pitäisi myös löytää sopiva sarja.
Ajatuksia? Mielipiteitä? Tarkempaa tietoa hankkeesta?
 

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
  • Tuleeko akatemiamalli toimimaan Suomessa, ja onko jenkkien kopioiminen tässä asiassa oikea suunta?
  • Pystyykö tämä akatemia houkuttelemaan lupaavimmat peruskoulunsa lopettavat kiekkoilijat, vai vetääkö kotikaupungin joukkue joidenkin kohdalla pitemmän korren?
  • Miten Liiga-joukkueet tulevat reagoimaan siihen, että heidän lupaavimmat juniorinsa viedään ilman mitään takeita takaisinpaluusta?
  • Mikä olisi sopiva kotimainen sarja U17-joukkuueelle? Pelaaminen A-junnujen SM-sarjassa olisi todennäköisesti liian suuri haaste, kun taas B-junnujen SM-sarja olisi vaativuudeltaan turhan heppoinen. Mikäli akatemian on tarkoitus olla 2-vuotinen, kuten jenkeissä, niin U18-joukkueelle pitäisi myös löytää sopiva sarja.
Ajatuksia? Mielipiteitä? Tarkempaa tietoa hankkeesta?

Vaikea sanoa mitään muuta kuin että kokeilemisen arvoinen. Vaikka tuloksena olisi täydellinen pannukakku, niin onpahan ainakin kokeiltu. En ole järjestelmien kannattaja, koska urheilun puolella Suomessa ne ovat osoittautuneet varsin usein vain rahan keruun välineeksi ja tempputyöllistämiseksi. Mutta jos tämä toimii, niin siitä vaan.

Aivan varmasti alku on hankalaa ja soraääniä kuuluu sieltä täältä. Malli on niin totaalinen muutos verrattuna seuravetoiseen nykymenoon, että saa nähdä (olettaen, että lehtiartikkelin tiedot ovat kohdallaan).

Jos seuroilla on vähänkään pitkän tähtäimen ajattelua, niin onnistuessaan tämä tulee nostamaan myös kotimaisen liigan tasoa. Junnusarjoissa menestys voi heikentyä, jos yksittäisiä pelaajia lähtee pois, mutta entä sitten?
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Junnusarjoissa menestys voi heikentyä, jos yksittäisiä pelaajia lähtee pois, mutta entä sitten?

Samaa mieltä. Lyhytnäköinen voittojen ja "menestyksen" tavoittelu pelaajien kehittämisen kustannuksella on kaikkein typerin ajattelutapa. Ei sillä pitäisi olla mitään väliä, saako joku C-junnujoukkue X niin ja niin monta pistettä kauden aikana, vaan sillä pitäisi olla väliä, että pelaajat kehittyisivät.

Toki sillä tavalla tulee "voittoja", jos valmentaja peluuttaa umpitylsää yksipuolista purkukiekko-pelityyliä, jossa omat ratkaisut on kielletty eikä neloskenttä ei pääse kentälle lainkaan, mutta mitä moisella on väliä? Miesten tason pudotuspelit ja arvokisaottelut ovat pelejä, joissa ei haeta mitään muuta kuin tulosta, mutta muissa otteluissa ja erityisesti junnujen kohdalla tärkeää on myös kehittää pelaajia ja heidän valmiuksiaan ilman, että joku hevonkuuselan D-junnujen mursunviiksivalmentaja uhraa junnujen kehityksen oman kunnianhimonsa alttarille.

Tämä "jenkkiakatemia"-malli kuulostaa minusta erinomaiselta ajatukselta. Siihen pitäisi kuitenkin panostaa tosissaan ja tarjota "boot camp"-joukkueelle mahdollisuuksia pelata tasokkaita otteluita. U18 voisi ainakin pelata jo Suomi-sarjan joukkueita vastaan, Mestis-pelit taitaisivat olla liian rankkoja (niitähän on U20 pelannut vaihtelevalla menestyksellä).

Koska fantasiointi ei ole kielletty, niin heitetään saman tien ilmaan utopia todellisesta kiekkoakatemiasta, johon sisältyy vielä armeija/sivari sekä mahdollisesti myös jatko-opiskelua (jatkotutkinto osittain tai kokonaan, amis, opistotaso, osa AMK/yliopistotutkinnoista). Sitten ikäluokka voisi pelata tiiviisti yhdessä 19-20-vuotiaiksi asti, "valmistua akatemiasta" U20-ikäluokan MM-kisoissa ja siirtyä sitten omille tahoilleen.
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, suomalainen Jokerit, ei khl-joukkue
Kuulostaa mielenkiiintoiselta. Toivottavasti tämä projekti saadaan pyörimään. Etenkin täytyy toivoa, että seurat suostuvat tähän, sillä pitemmällä tähtäimellä tässä voi olla jopa Suomi-kiekon pelastus. Siitä hyvä hanke, että tässä ei ole pelissä mitään isoa riskiä eli jos epäonnistutaan, niin sitten epäonnistutaan, mutta jos onnistutaan voidaan Suomen jääkiekko saada uuteen nousuun. Eli Tamin sanoin. Low risk High reward.
 

Quethas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Suomen maajoukkueet, Tampere United
Tässä ollaan selkeästikin siis katsottu USA:n esimerkkiä. Ei siinä mitään, ajatushan on hyvä. Alkukankeuksia ainakin tulee, mutta onnistuessaan se olisi Suomen kiekon kannalta vain hyvä asia, että lupaavimmat juniorit pääsisivät mahdollisimman laadukkaaseen valmennukseen ja saisivat paljon kovia pelejä alle. Ja tuohon samaan pitäisi saada jonkinlainen selkeä suunnitelma opiskeluista kylkiäisiksi. Ja jotta liigajoukkueet eivät ottaisi heti pultteja, niin kai tuohon jonkun velvoitteen voisi asettaa, että akatemiaan menevä pelaaja tulisi kahden vuoden jälkeen takaisin samaan seuraan mistä tulikin... Tosin homman pitäisi toimia muutenkin. On vain Suomen kiekon etu, jos pelaajien taso on hyvä.

Ketäs U17-maajoukkueessa on nyt. Granlund, Armia ja Salomäki esimerkiksi ovat pelanneet jo hyvin A-nuorissa, joten tiivis, ikäluokkansa parhaista pelaajista kasattu ryhmä voisi jo mielestäni ainakin ajoittain pelata A-nuoria vastaan. Parempi se, kuin olla ylivoimainen B:ssä. U18 ainakin tarvitsee kovempia haasteita. A-nuorten lisäksi he voisivat pelata vaikkapa Suomi-Sarjassa.
 

PJx

Jäsen
Aika lailla auki tämä konsepti vielä on. Rahoituksestakaan ei puhuttu mitään eikä oikeastaan mistään muistakaan tärkeistä yksityiskohdista.

Yksi oleellinen juttu on, sopivan peliohjelman järjestäminen liittyen sarjajärjestelmään. Ei ihan selkeä juttu tämäkään. Tuntuu, että pienemmälläkin panostuksella olisi tehtävissä isoja asioita. Esimerkiksi paikallisessa urheilulukiossa/ammattikoulussa on suunnilleen 3 ammujäätä viikossa, siinä se. Ohjatun harjoittelun määrää olisi varaa moninkertaistaa.

Toinen oleellinen pointti on, että pojat pitäisi saada hyvän valmennuksen piiriin jo paljon aiemmin, ehkä 12v. Kaikenkaikkiaan melko "helppo" ratkaisu on haussa. Laiskuutta havaittavissa?

Itse lähtisin panostamaan ihan ensimmäisenä vapaasti ja helposti tarjolla olevaan runsaaseen ja tasokkaaseen koulutusmateriaaliin. Nyt liiton sivuilla on koulutuksen alla tietoa ohjelmista ja hauskana yksityiskohtana jääkiekkovalmentajakerhon linkistä pomppa sivu jonka otsikko on: "Suomen Valmentajat ry:n koulutustarjontaa syksy 2007". Tällä sapluunalla nyt mennään, joten ei olis vaikeaa parantaa...

Niin ja sen materiaalin pitäisi olla sellaista, että pojat jaksaisivat tutustua siihen oma-aloittaisestikin. Jo se, että pojat sisäistäisivät (siis muutamat pojat), mikä on kansainvälinen vaatimustaso ja miten siihen voisi päästä, olisi iso juttu.

Tämän tyyppinen tieto voisi olla kiusallista joillekin valmentajille, kun epäpätevyys ei jäisi epäselväksi. Muidenkaan ei olisi syytä jäädä mukavuusalueelleen vaan tehdä töitä ihan oikeasti.

No meidän liitto järjestelee mieluummin korkealentoisia ohjelmia kuin luopuu tästä Brežnevin aikaisesta opista, jossa tieto valuu ylhäältä alaspäin organisaation sisällä. Olisihan se kiusallista, jos jos pojat (ja sponsorit, joiden nimi selässä?) oppisivat vaatimaan valmentajilta tasoa. Nykyisellä mukavuusalueella pojat oppivat lähinnä napisemaan valmentajan vaatimustasosta.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olisikohan mitään ideaa perustaa Suomeen USA:n National Team Development Programin tapainen "kiekkokoulu" joukkueelliselle lupaavimpia suomalaisnuoria?

Tämä voisi sijoittua tyyliin Vierumäelle, johon valittaisiin ikähaarukasta 16-18v n.35 pelaajaa ja nämä kaverit "opiskelisivat" jääkiekkoa täyspäiväisesti käyden siinä sivussa lukiota. Porukasta voisi muotoutua vaikka kaksi joukkuetta esim. nuoremmat A:n Sm-sarjaan/Suomi-sarjaan ja vanhemmat Mestikseen, joiden välillä sitten tapahtuu liikettä molempiin suuntiin. Mikäli Jääkiekkoliitto panostaisi tähän systeemiin ja erityisesti sen valmentajiin, voisi tulosta oikeasti syntyä, koska nuorimmat pääsisivät pelaamaan A-junnuikäisiä vastaan ja vanhemmat junnut saisivat Mestiksestä tärkeää kokemusta miehiä vastaan pelatessa. Tällä hetkellä Mestiksessäkään ei taida olla kovin montaa 18-vuotiasta isossa roolissa, joten nämä Suomen lahjakkaimmat junnut saisivat erittäin hyvän mahdollisuuden kehittyä.

Päävalmentajana/"Valmennuspäälkikkönä" voisi toimia esimerkiksi miesten maajoukkueen päävalmentaja, joka harvemmin on jonkun toisen joukkueen valmentaja(pl. Shedden), jolloin esim. Jalonen näkisi läheltä niitä kavereita, joita hän voisi mahdollisesti käyttää EHT:lla tai MM-kisoissa.

Aika iso muutoshan tämä olisi nykyiseen junnutoimintaan, mutta hyvin suunniteltuna ja oikein toteutettuna tämä systeemi voisi oikeasti toimia ja tuottaa Suomelle toivottavasti maailmanluokan pelaajia.

Tämän kiekkokoulun käytyään nämä 18-19v junnut palaisivat kasvattajaseuroihinsa ja olisivat valmiita pelaamaan SM-liigaa. Muutamaa poikkeusta(Granlund etc.) lukuunottamattahan on aika harvinaista, että tuota nuorempia junnuja Liigassa nähdään, joten tuo olisi aika sopiva aika päästä Liigaan kunnolla mukaan.

Tuollaista kirjoittelin Suomalaisen jääkiekon visiot -ketjuun ja taisi Erkka käydä vähän lunttaamassa ;) No ei. Tosissaan, tämä on ehdottomasti kokeilun arvoinen juttu ja enpä usko, että tämä nykyistä huonomminkaan voi mennä. Tuosta sarjatasosta sen verran, että homma riippuu pitkälti siitä, miten kauan pelaajat tuossa toiminnassa olisivat mukana. Mielestäni on päivänselvää, että A on 17-vuotiaille oikea taso, onhan siellä tälläkin kaudella pelannut kovilla pisteillä ja suurella vastuulla monet -93 syntyneet. Sitä paitsi parhaiten sitä kehittyy, kun pelaa vanhempia, isompia ja parempia pelaajia vastaan. Tälle porukalle pitäsi myös saada mahdollisimman paljon pelejä per kausi, koska treenamalla oppii kyllä treenaamaan ja siinä lienee se Suomi-kiekon yksi ongelma...
 

PJx

Jäsen
Tuollaista kirjoittelin Suomalaisen jääkiekon visiot -ketjuun ja taisi Erkka käydä vähän lunttaamassa ;) No ei. Tosissaan, tämä on ehdottomasti kokeilun arvoinen juttu ja enpä usko, että tämä nykyistä huonomminkaan voi mennä.
Jaa ei vai? Pahimmillaan ehdotus supistaisi ikäluokan tuossa 17v noin 30:ksi. Jos seuroista poimitaan 17v kaikki parhaat pois, ei liigaseuroilla ole mieltä panostaa isommin A- tai B-(jämä)junnuihin.

Kokeilun arvoinen kyllä, mutta aika tarkkaan saa miettiä miten hanke toteutetaan rikkomatta vanhaa järjestelmää liikaa. Vain 30 17v pojan vieminen tosissaan eteenpäin on aika riskaabeli siirto.

30 pojan poimiminen ikäluokasta ei ehkä kuulosta isolta jutulta, mutta junnujen SM:ssä pyörii korkeintaan tupla-määrä poikia, joiden takia työtä tehdään. Huomattava joukko pääsee nauttimaan "siivellä" valmennuksesta ja osa kiittää osoittautumalla pelimiehiksi huolimatta hitaammasta fyysisestä kehityksestä.

En oikein jaksa uskoa, että jäljelle jääneistä pojista pystyisi pienemmällä panostuksella kyhäämään sarjoja, joiden taso olisi vertailukelpoinen nykyisten sarjojen kanssa. Motivaationkin kanssa olisi vähän niin ja näin kun pojat tietäisivät, ettei touhu johda mihinkään harrastusta kummempaan.

Tässä kauhu-skenaariossa kovien pelien järjestäminen tälle valiojoukolle olisi haastavaa. U17 tuskin saisi tarpeeksi vastusta edes uudistetusta A-junnusarjasta. Mestiksen taso tuskin kuitenkaan romahtaisi heti, joten U17 ei voisi pelata siellä. Huonosti järjestettäessä riittäisi järjestelmälle haasteita... Tosin voisi löytyä muutama laatupelaajakin...
 

Wiesellike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blackhawks & Kärpät
Voisiko sanoa, että vihdoinkin! Toivottavasti rahoitus saadaan kuntoon ja hankkeelle kaikkien seurojen tuki. Varmasti vastustajiakin ilmaantuu. Esimerkiksi pelaajien perheet voivat katsoa pahalla, jos poika lähtee alaikäisenä toiselle paikkakunnalle. Mutta jos tästä saadaan samanlainen menestystarina kuin jenkeissä ja akatemiaan pääsy olisi pääsylippu NHL:ään niin ajan kanssa akatemiasta tulisi varmasti suosittu kaikkien keskuudessa ja seuroille olisi kunnia-asia, jos heidän kasvattinsa akatemiaan pääsisi. Ja saisivat sitten paluupostissa liigavalmiin pelaajan. Toivottavasti kaikki tajuavat, että tällainen akatemia on ehkä paras keino pelastaa suomalainen huippukiekkoilu, koska seurat tuntuvat olevan täynnä vätyksiä, jotka haaskaavat lupauksia.
 

Loktev

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Wikipedia määrittelee akatemian.

Akatemia on korkeasti oppineiden yhteisö, kuvaannollisesti sekä myös kirjaimellisesti, kun puhutaan akateemikkojen ryhmistä.

Jos puhutaan akatemiasta niin pohjakoulutuksena pitäisi kai olla lukion suorittaminen. Miten käy niiden poikien jotka hädin tuskin selvittävät peruskoulun oppimäärän? He eivät pääse akatemiaan eivätkä maajoukkueeseen!
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Mielestäni tässä hommassa on kaksi ongelmaa:
1. Suomalainen luonne. Täällä ei ole sellaista kulttuuria että lähdetään yläasteen jälkeen muualle sisäoppilaitoksiin. Jos sellaista olisi näitä oppilaitoksiahan olisi Suomi piukassa. Ei täällä ole totuttu siihen että lapset lähetetään toisaalle opiskelemaan.
2. Koulutus. Sopivan koulutuksen tekeminen on todella haasteellista, koska jotkut ovat valmiita lukioon ja toisilla taas ei pää riitä sinne. Pitäisikö noissa valinnoissa sitten painottaa jompaa kumpaa.

Idea on hyvä, mutta en usko että tuolla tulisi ikinä parhaat 30 ikäluokastaan opiskelemaan.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Tämä on kyllä parasta mitä suomalaiselle jääkiekolle on vuosiin tapahtunut. Voi kysyä, että miksi tällaista mallia ei ole ollut aiemmin.

Ilmeisesti jääkiekkoliitossa taidettiin lukea sinne lähettämäni sähköposti, jossa kysyin, että miksi suomalaiselle juniorikiekkoilulle voisi tehdä samanlaista ohjelmaa kuin mitä naiskiekkoilulle käynnistyy ensi syksynä. Tosin luulen että tätä on puuhailtu vähän kauemmin kuin vain pari kuukautta.
 
Viimeksi muokattu:

Lättykiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dayton Bombers
1. Suomalainen luonne. Täällä ei ole sellaista kulttuuria että lähdetään yläasteen jälkeen muualle sisäoppilaitoksiin. Jos sellaista olisi näitä oppilaitoksiahan olisi Suomi piukassa. Ei täällä ole totuttu siihen että lapset lähetetään toisaalle opiskelemaan.

Tuota lapsen muuttamista pienistä kunnista jääkiekon perässä liigapaikkakunnalle näkyy jo C-junnujen keskuudessa, joten en näkisi ongelmaa miksi tähän akatemiaan ei saataisi paikkoja täyteen. Ajatellaan kiintiöksi esimerkiksi 30 pelaajaa ja jokavuotinen try-out (esimerkiksi 10 paikkaa try outin kautta)/yhteishaku Pohjola-leirien perusteella, jolloin varmasti tuo 30 halukasta löytyisi kirkkaasti.

Samalla pojat saavat keskittyä jääkiekon ohella myös koulunkäyntiin, koska erittäin monelle jääkiekkoilijalle tuntuu täysipainoinen jääkiekon harrastaminen ja lukio mahdottomalta yhtälöltä.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mielestäni tässä hommassa on kaksi ongelmaa:
1. Suomalainen luonne. Täällä ei ole sellaista kulttuuria että lähdetään yläasteen jälkeen muualle sisäoppilaitoksiin. Jos sellaista olisi näitä oppilaitoksiahan olisi Suomi piukassa. Ei täällä ole totuttu siihen että lapset lähetetään toisaalle opiskelemaan.

Onhan tuollaisia systeemejä nyt jo ympäri maata. Esim. kaikki pääkaupunkiseudun urheilu- ja musiikkilukiot vetävät vahvasti porukkaa ympäri maata ja omassa tuttavapiiristäkin löytyi aikoinaan eräs tapaus, joka lähti uksin Inarista Helsinkiin musiikkilukion perään. Kiekkoilijoiden kohdalla tämän akatemian toimiminen vaatisi erittäin kovaa halua tulla huippupelaajaksi, jota ei välttämättä ihan joka junnulta Suomessa löydy. Olen kuitenkin erittäin optimistinen tämän idean suhteen, joten toivottavasti se saisi loistavan perustuksen minkä päälle rakentaa Suomi-kiekon tulevaisuutta.
 

PJx

Jäsen
Kiekkoilijoiden kohdalla tämän akatemian toimiminen vaatisi erittäin kovaa halua tulla huippupelaajaksi, jota ei välttämättä ihan joka junnulta Suomessa löydy.
Liittyen tähän hankkeen mittakaavaa voi miettiä. Tämän ikäisiä poikia pelaa tässä ikäluokassa (BSM) suuruusluokkaa 300, joista periaatteessa puolet kumpaakin ikäluokkaa. Näistä pojista alle puolet käy lukion. Ollaan suuruusluokassa 75 kiekkoilevaa ehdokasta.

Kun lasketaan, että toinen puoli B-ikäisistä on "täytemiehiä", niin ollaankin jo ehdotetussa suuruusluokassa ilman sen kummempaa kilpailua ja kovaa halua. Eli aika tiheällä kammalla täytyisi joukko kammata. Tältä pohjalta ajatellen, jos nykyinen systeemi halutaan säilyttää rinnalla, ei rimaa ei voi asettaa huippukorkealle.

Kaikenkaikkiaan hankkeeseen on paha ottaa kantaa tuntematta yksityiskohtia. Tuntuisi kuitenkin, että hanke pitäisi kohdistaa nuorempiin, ellei tarkoituksena ole hakea menestystä U18 kisoissa.

Hieman pienemmällä poikakohtaisella satsauksella päästäisiin, jos kauden mittaan paikalla olisi kolmisenkymmentä poikaa periodin kerrallaan. Tällaisilla intensiivijaksoilla tekemisen taso pysyisi hyvänä ja kotiin viemisinä olisi kaikenlaista asennepuolelta.
 

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
Liittyen tähän hankkeen mittakaavaa voi miettiä. Tämän ikäisiä poikia pelaa tässä ikäluokassa (BSM) suuruusluokkaa 300, joista periaatteessa puolet kumpaakin ikäluokkaa. Näistä pojista alle puolet käy lukion. Ollaan suuruusluokassa 75 kiekkoilevaa ehdokasta.

Kun lasketaan, että toinen puoli B-ikäisistä on "täytemiehiä", niin ollaankin jo ehdotetussa suuruusluokassa ilman sen kummempaa kilpailua ja kovaa halua. Eli aika tiheällä kammalla täytyisi joukko kammata. Tältä pohjalta ajatellen, jos nykyinen systeemi halutaan säilyttää rinnalla, ei rimaa ei voi asettaa huippukorkealle.

Oli siellä lehtiartikkelissa mainittu myös liikuntaneuvojan koulutusohjelma yhtenä vaihtoehtona. Toisaalta tämähän voi jopa nostaa eräiden koulunkäyntimotivaatiota, jos pääsyvaatimuksena on että koulu pitää pystyä käymään.

Kaikenkaikkiaan hankkeeseen on paha ottaa kantaa tuntematta yksityiskohtia. Tuntuisi kuitenkin, että hanke pitäisi kohdistaa nuorempiin, ellei tarkoituksena ole hakea menestystä U18 kisoissa.

Hieman pienemmällä poikakohtaisella satsauksella päästäisiin, jos kauden mittaan paikalla olisi kolmisenkymmentä poikaa periodin kerrallaan. Tällaisilla intensiivijaksoilla tekemisen taso pysyisi hyvänä ja kotiin viemisinä olisi kaikenlaista asennepuolelta.

Mitä nuorempiin mennään, sitä hankalammaksi asia tulee, ymmärrät varmaan itsekin. Ja alaikäisistä tässäkin on kyse, mutta yli 15-vuotiailta odotetaan tässä maassa jo muutenkin kykyä huolehtia itsestään edes auttavasti. Tosin ilman vanhempien lupaa yksikään nuori ei kai saa lähteä yhtään minnekään, vai miten on?

Ja olet aivan oikeassa siinä, että toistaiseksi hankkeeseen liittyy paljon idealismia. Mutta jostain se on kai lähdettävä ja tehtävä asioista edes joskus toisin. Onnistuessaan hanke voisi laajeta useammallekin paikkakunnalle siten, että ns. "seuraavan tason" lahjakkuudetkin pääsisivät laadukkaaseen valmennukseen. Jos tämä on ainoa keino liiton taholta, jolla tietoa saadaan levitettyä, niin olkoon sitten.

Paljon on kiviä kääntämättä, esimerkiksi se, miten suhtautua tilanteeseen jossa valittu "oppilas" ei viihdykään paikan päällä tai tule muuten vain toimeen uudessa ympäristössä. Lähtetetäänkö kylmästi kotiin ja uusi tilalle, tehdäänkö joku uhkasakko -malli etc. Koulujen vaihtokaan kesken kaiken ei ole niin yksinkertaista tässäkään maassa, kuin voisi kuvitella.
 

PJx

Jäsen
Itse asiassa yritin tuoda keskusteluun jossain määrin arkirealismia ja hieman käsitystä käytännön reunaehdoista. Suoraan sanoen, jos kysymys ei ole leirityksestä U18 joukkuetta varten (pojat pelaisivat vuoden HeKi:ssä?), niin järjestelmän kannalta puhuttaisiin isoista asioista.

Nykyään isoissa kaupungeissa on urheilulukioita/ammattikouluja. Niihin pääsemiseksi pitää olla näkymät kansainväliselle tasolle. Jos koko lukio-ikäluokka poimitaan pois, niin onko järkeä ottaa näihin paikallisiin urheilukouluihin jääkiekkoilijoita? Tämän ongelman kanssa joudutaan elämään linjauksia tehtäessä. Väittäisin, ettei se olisi lajin etu.

Toinen ongelma on seurojen halu antaa parhaat pojat pois ilman isompia odotuksia kotiin paluusta. Tähänkään en usko ainakaan ilman laajempaa keskustelua.

Kolmas ongelma on rahoitus. Jos se menisi edelleen vanhempien kukkarosta, niin kustannukset olisivat useita satoja euroja kuukaudessa. Nykysysteemissäkin pelkkä kuukausimaksu on käsittääkseni suuruusluokkaa 300€. Tähän asuminen ja ruokahuolto päälle.

Ihan tältä pohjalta oletan, että nyt on tarkoitus järjestää maakuntien pojille mahdollisuus yhdistää koulunkäynti ja kiekkoilu. Jos näin on, on kysymyksessä hyvä avaus ja hyvä vertailukohta muille urheilukouluille. Kuitenkin tällaisessa tapauksessa vertailu USA:n akatemiaan ei ole reilu.
 

Jusupov

Jäsen
Suosikkijoukkue
NE Patriots, Jokerit ja Tampa Bay Lightning
Ideanahan akatemia toiminta potentiaalisille maajoukkue ehdokkaille olisi aika hyvä asia. Naisillahan/tytöillähän on alkamassa samantyyppinen projekti kuortaneella. Faktahan on se että kaikki "parhaat" eivät kuitenkaan lähde vierulle joka vuosi niin tasoa riitää muille mutta hyvät puolet tässä on:

-joukkue jossa on lähes parhaat suomen maan 17vee poijjaat saavat varmasti laadukasta treeniä ja he saavat treenata parhaiden kanssa jatkuvasti, eivätkä esim. a-junnuissa jossa joukkueessa on n. 2 kenttää jotka pystyvät selkeästi samalla tasolla treenaamaaan kärjen kanssa.

-valmennuksen laadun tulee takaamaan parhaat harjoitukselliset olosuhteet.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Mielestäni idea kuulostaa vähemmän toimivalta. Suomessa on siinä mielessä erilainen tilanne jenkkeihin ja kanadalaisiin verrattuna, että meillä seurat, edustusjoukkue kärkenä, kasvattavat pelaajat nassikasta aikuiseksi asti. Junioritoiminnan kehittämiseen tarvitaan siis seurojen sitoutumista, ja mielestäni tähän malliin eivät seurat sitoudu. Onko seuroilta edes kysytty mielipiteitä? Jotenkin tulee paha tunne norsunluutornissa operoinnista...

Kannattaisiko ennemminkin katsoa vinkkejä hieman lähempää?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös