Paljon on riittänyt puhetta tuolla maajoukkuepuolella suomalaisjunioreiden muuttoliikkeestä P-Amerikan juniorisarjoihin eikä se nyt ihan tuulesta temmattua ole. Itse olen lähinnä iloinen, että tuonnekkin sarjaan saadaan enemmän suomalaisväriä ja kaikella kunnioituksella suomalaista juniorilätkää kohtaan, niin jos mieli halajaa luomaan uraa NHL/AHL -akselilla, niin paljon paremmin nuo sarjat tällä hetkellä valitettavasti valmistavat tuonne, kuin Suomen juniorilätkä, jossa kilpailullisuus loistaa poissaolollaan.
Toki, vituttaahan se, että esimerkiksi Emil Hemmingille olisi ollut tarjolla isoja saappaita ihan Liigaympyrässä asti tulevalle kaudelle, mutta kyllä silti innolla tulen seuraamaan mitä saa aikaan Barrie Coltsin riveissä. Potentiaalia on olla kärkihyökkääjä Barriessa ja takoa tulosta.
Listailin alle muutamien kommenttien kera Kanadan CHL-liigojen tulevan kauden suomalaiset. On helpompi sitten halukkaiden seurata sällien edesottamuksia Kanadassa.
Ontario Hockey League (Kanada)
RW Emil Hemming, Barrie Colts
W/C Tuomas Uronen, Kingston Frontenacs
D Emil Pieniniemi, Kingston Frontenacs
RW Kasper Halttunen, London Knights
LW Jesse Nurmi, London Knights
W Natan Teshome, North Bay Battalion
C/LW Lauri Sinivuori, Oshawa Generals
- Ehdottomasti suurin mielenkiinto Hemmingin lisäksi ainakin allekirjoittaneella osuu Londonin kaksikkoon. London Knights on OHL:n perinteikkäimpiä seuroja, jota luotsaa itse Dale Hunter yhdessä poikansa Dylanin sekä Rick Steadmanin kanssa. London tuottaa käytännössä joka vuosi NHL:n varaustilaisuuksiin niitä kärkikierrosten varauksia, joten siellä tiedetään tasan tarkkaan mitä NHL:ään tähtäävä pelaaja tarvitsee.
Kasper Halttunen oli jo menneellä kaudella Londonin kärkiukkoja ja uskon vahvasti, että tulevalle kaudella vastuu vain suurenee. Kovasti toivoisin, että samaan ketjuun lyötäisiin suomalaistulokas Nurmi, mutta aika näyttää.
Western Hockey League (Kanada)
C/W Julius Miettinen, Everett Silvertips
D Niilopekka Muhonen, Medicine Hat Tigers
D Veeti Väisänen, Medicine Hat Tigers
RW Kasper Pikkarainen, Red Deer Rebels
C Markus Loponen, Victoria Royals
- WHL:n suomalaisista tulevalle kaudella kyllä jokainen on omalla tavallaan erittäin mielenkiintoinen seurattava. Kasper Pikkarainen toki luonnollisesti itselleni siinä suurimman suurennuslasin alla, koska TPS. Pikkarainen pääsi menneellä kaudella pelaamaan jo Palloseuran miehistössä Liigajäillä ja esiintyi kyllä ikäisekseen hyvällä tasolla pärjäten vauhdissa mukana. Sanoisin, että fyysiseen pelaamiseen painottuvaan WHL:ään Pikkarainen voi sopia kuin nenä päähän.
Julius Miettinen oli jo viime kaudella Everettin kärkisenttereitä eikä tulevalla kaudella kannata odottaa yhtään vähempää. Potentiaalia on takoa taululle kovatkin tehopisteet ja toisaalta sitä häneltä odotetaankin.
Medicinen kaksikko Muhonen - Väisänen on myös erittäin mielenkiintoinen parivaljakko. Kumpikin herroista omaan silmääni sellaisia all-around puolustajia, Muhonen isokokoisena puolustajana ehkä hieman enemmän kallellaan sinne fyysiseen pelaamiseen, kun taas Väisänen omaa enemmän sitä kiekollista taitoa.
Markus Loponen näistä itselleni se vierain nimi, mutta verkkokalvoille on kuitenkin piirtynyt kuva ihan hyvänkokoisesta sentteristä, jolla lähtee (eritoten) rannelaukaus tulisesti eikä menestyminen Kanadassa tule taidoista jäämään kiinni. Suomen juniorisarjat on pelattu läpi enkä näe mitään esteitä sille, etteikö tulosta voisi tulla myös Victorian riveissä.
Québec Major Junior Hockey League (Kanada)
LW/RW Roope Rajala, Victoriaville Tigres
D Mikko Leppä, Victoriaville Tigres
- QMJHL on perinteisesti ollut suomalaisille se vierain liiga pelata. Siinä missä OHL:ssä on pelannut historian aikana 59 suomalaispelaajaa ja WHL:ssä jopa 65 pelaajaa, on QMJHL:ssä pelannut Rajala sekä Leppä mukaanlukien yhteensä 30 pelaajaa. Heistä tutuimmat / nimekkäimmät lienevät Viljami Marjala, Otto Somppi sekä Aleksi Anttalainen. Vanhempi kiekkoväki saattaa tunnistaa myös nimet kuten Jali Wahlsten, Kari Kanervo taikka Jari Korpisalo.
Itse täytyy myöntää, että sekä Rajala, että Leppä ovat onnistuneet liukumaan aika hyvin oman tutkani ulkopuolella. Kumpikin herroista täyttänyt tänä vuonna 18-vuotta ja takonut kovia tehopisteitä Tapparan junioreissa. Päättyneellä kaudella Rajala iski 31 (15+16) tehopistettä 27 otteluun B-nuorissa (A:ssa 14. 1+0=1) ja Leppä puolestaan B-nuorissa 49 (18+31) tehopistettä 42 otteluun (A:ssa 3. 0+0=0). Kumpikin on päässyt pelaamaan junnumaajoukkueessa, mutta arvokisaesiintymisiä ei ole kertynyt tilille ainakaan toistaiseksi. Jäädään seuraamaan miten sällit pärjäävät Québecissa. Varmasti helpottaa sopeutumista huomattavasti, että pääsevät pelaamaan samaan joukkueeseen.