Sumo - tietoutta, sumomainos, Taka..

  • 2 006
  • 5

Sylinteri

Jäsen
Tervehdys taas

Sumopainista maallikoille kirjoittaminen on jotenkin mystisen houkuttelevaa, koska sumo on erittäin huonosti tunnettu, mutta kuitenkin eksoottisuudessaan monia jollain tasolla kiinnostava laji. Innokkaana sumofanina koen iloa saadessani mahdollisuuden levittää sumotietoutta näin aktiivisen forumin välityksellä ilman tyrkyttämismielialaa saati muuta vastenmielistä pakkosyöttöä!

Aluksi hieman perussumotietoutta lisää. Laiskuuttani lainaan seuraavan kappaleen suoraan kirjoittamastani sumo FAQ:sta :o

Sumopainiottelut käydään halkaisijaltaan 4.55 metrin dohyossa. Monipuolisten alkurituaalien jälkeen rikishit siirtyvät aloitusasentoon ja suorittavat yhtäaikaisen tachi-ain, joka on räjähtävä ryntäys aloitusviivojen takaa. Rikishin ainoa varuste dohyossa on paksu silkki- tai kangasvyö (mawashi). Voittaakseen rikishin on pakotettava vastustaja ulos dohyosta tai horjutettava tämä koskettamaan dohyoa jollain muulla ruumiinosalla kuin jalanpohjilla. Sallittuja tekniikoita ovat lukuisat eri heitot/kampit, avokämmenlyönnit tai "tuuppimiset" ja työntäminen. Oleellisimmat kielletyt liikkeet ovat suljetulla nyrkillä lyöminen, potkaiseminen polven yläpuolelle, silmiin tökkiminen, vastustajan sormien taivuttaminen taakse, tukasta vetäminen ja molempiin korviin avokämmenellä samanaikaisesti lyöminen. Sumo-ottelun (torikumi) tuomitsee yksi dohyossa ketterästi tanssahteleva tuomari. Lisäksi viisi dohyon ulkopuolella eri puolilla istuvaa tuomaria (shimpan) pyrkivät varmistamaan, että tuomio on oikea myös epäselvissä tapauksissa. Nykyään on käytössa myös videotuomari. Jokainen torikumi alkaa ja päättyy kumarrukseen.

Ehkä joku Eurosportilta sumoa katsellut on havainnoinut dohyon reunoilla päivystävia tyyppejä, jotka harjaavat dohyoa otteluiden välillä, ovat valppaina siirtämään suolakorit yms. pois tieltä jos dohyon tapahtumat aiheuttavat välittömän vaaran niiden koskemattomuudelle, kuuluttavat painijoiden nimiä jne. He ovat yobidasheja eli sumon yleismies-Jantusia ja todella tärkeitä sekä taitavia sellaisia. Seuraavassa heidän toimenkuvansa pähkinänkuoren sisällä:

Yobidashit ovat sumon yleismiehiä. Heidän tehtäväkenttänsä on mitä monipuolisin. Yobidashi viittaa kirjaimellisesti kuuluttamiseen, joka onkin yobidashien suurelle yleisölle näkyvin tehtävä. Pukeutuneena perinteiseen työmiehen asuun (tattsuke bakama), jossa leveälahkeiset housut kapenevat polvien alapuolella, yobidashi laulaa harjoitetulla äänellään seuraavana otteluvuorossa olevien rikishien nimet, minkä jälkeen rikishit nousevat dohyoon. Yobidashien muihin tehtäviin kuuluvat mm. sponsorimainosten esitteleminen ennen sponsoroidun ottelun alkua kantamalla niitä ympäri dohyoa, erilaisten rumpujen soittaminen (parhaat ovat melkoisia rumpuvelhoja), dohyon rakentaminen ja huoltaminen sekä turnauksissa että omissa sumotalleissaan (heya), rikishien avustaminen alkurituaalien aikana, käytännön järjestelyjen hoitaminen omissa sumotalleissaan, mm. telttojen pystyttäminen ja tavaroista huolehtiminen kiertueilla (jungyo). Monet yobidashit ovat varsin taitavia sumoaiheisten laulujen kirjoittajia ja laulajia. Usein he esittelevät laulutaitojaan erilaisissa sumoon liittyvissä tilaisuuksissa (näytösturnaukset, rikishin eläkkellesiirtymisseremoniat jne.). Kaiken kaikkiaan yobidasheilla on oleellinen merkitys sumoyhteisössä.

Yobidasheillakin on oma ranking-järjestelmänsä, jossa yleneminen on japanilaiseen tapaan pitkälti senioriteettiin perustuva kuitenkin niin että poikkeuksellisen lahjakas yobidashi voi hyvinkin yletä nopeammin kuin keskivertokolleegansa. Yobidashien pakollinen eläkeikä on 65 vuotta. Monet nuoret yobidashiksi pyrkivät ovat kiinnostuneita sumosta, mutta eivät puuttellisine fyysisine ominaisuuksineen tai haluttomuuttaan valitse rikishin uraa vaan liittyvät sumotalliin yobidashiksi. Tätä nykyä yobidasheja on ammattilaissumossa yhteensä 42, joista kaksi korkeimman arvoista (tateyobidashi ja fukutateyobidashi) ovat jo lähellä eläkeikää. Nuorimmat alimmassa Jonokuchi-divisioonassa toimitsevat yobidashit ovat 17-vuotiaita.

Hmm..ehkä jääkiekon "yobidashit" ovat porakoneella maalin tolppien kolon poraajia, jääkoneen kuljettajia, pleksinkorjausryhmä (joka on joskus liian hidas ja alennus arvoasteikossa uhkaisi kyllä!) jne. Eivät sentään tee sitä hommaa koko elämäänsä eivätkä esiinny esim. All-star otteluiden tauoilla lausuen kirjoittamiaan runoja :p

Suurin osa lienee nähnyt jatkuvasti MM-kisojen aikaan pyörineen Pepsi-mainoksen, jossa joukko aika runsaslihaisia sumokoita pelaa futista maailmantähtiä vastaan panoksena pepsiä. Komealla saksipotkulla ottelun ratkaisseen sumokan suoritus kuvattiin trampoliinilla. Jostain syystä on sumopainilla ollut kysyntää mainoksien aiheena viime aikoina. Valitettavasti vain turhan usein heidät esitetään jokseenkin epämiellyttävässä ja negatiivisessa valossa. Pepsin mainokseen saatiin lupa sumon pääjärjestöltä, mikä heidän konservatiivisuutensa tuntien oli aika yllättävää (lupa ilmeisestoi tarvittiin, koska mainoksessa esiintyvät painijat ovat edelleen kytköksissä Kyokaihin eivätkä saa sumopainijoina esiintyä mainoksissa ilman lupaa). Mainoksessa esiintyvät painijat eivät ole enää aktiiveja vaan jo uransa lopettaneita. Parhaat heistä ylsivät makushita-tasolle ammattilaisurallaan (makushita on 3. ylin divisioona). Maalissa eleettömästi torjunut jätti on havaijilainen ja painoi yli 200kg lopettaessaan uransa.

Toukokuun turnauksen Eurosport-lähetykset loppuivat tänään. Takanohana ei sittenkään osallistunut ja monet olivat jo valmiita uskomaan että Taka yksinkertaisesti pelkää liikaa häviämistä ja ennen kaikkea altistumista mahdolliselle nöyryyttävälle epäonnistumiselle (Taka on ollut kuuluisa häviämisen kammostaan). Täten hän ei usein edes treeneissä matseja ottanut pedatessaan tekosyytä viivyttelylleen. Jokainen viivyttelyyn/saamattomuuteen/epäonnistumisen pelkoon taipuvainen tunnistanee oireet, jossa ideana on keksiä vielä joku syy "miksi aloitan vasta silloin ja silloin" ja että kaikki sujuu paremmin "kunhan vain se ja se asia vielä ennen järjestyy". No ottamatta sen kummemmin kantaa Takan henkiseen tilaan, voitaneen olettaa, että Takan vuosi on ollut aikamoista urheilijan helvettiä (vrt. Ronaldon 2v); omat odotukset ja fanien odotukset ovat valtavan korkealla, eikä vielä olisi aika lopettaa..

Toukokuun turnauksen (Natsu) voitti Musashimaru (13-2), joka porskutti voitosta voittoon, kunnes kärsi ensimmäisen tappionsa Chiyotaikaita vastaan 13. päivänä. Kohtuullisen hyvän turnauksen paininut Taikai syöksyi tachi-aista kuin sprintteri ja hirvittävällä voimalla törmäsi Maruun optimaalisesta kulmasta nostaen Marun painopistettä ylös. Chiyotaikai (11-4) on käytännössä voittamaton, kun alkuryntäyksensä onnistuu noin täydellisesti eikä Marukaan voinut muuta kuin perääntyä yli dohyon reunan. Turnauksen päättäneessä ottelussa Kaio (11-4) voitti jo turnausvoittonsa 14. päivänä sinetöineen Marun. Kaio koki kovia turnauksen alkupuolella hävittyään huolimattomuuttaan kerran puhtaalla niskalenkillä Miyabiyamalle ja sitä ennen ajoittain aliarvoiduille Tochinonadalle. Toisella viikolla Kaio elpyi omalle tasolleen ja mm. pysäytti Taikain tachi-ai kuin seinään. Nuori lupaus Asashoryu viihdytti yleisöä raivokkaalla taistelutahdollaan ja ylsi mainioon 11-4 tulokseen.

Heinäkuun turnaus Nagoyassa alkaa ensi viikon sunnuntaina. Yleinen puheenaihe on luonnollisesti Takanohanan paluun odotus. Takan leikanneen ranskalaisen huippuortopedin mukaan polvi on ollut täysin kunnossa jo kuukausia. Viime aikoina Taka on järkyttänyt ja hämmentänyt tallinsa oyakataa kieltäytymällä treenimatseista tallin muita ylimmän divisioonan painijoita vastaan. Myös aamutreeneihin vaeltanut lehdistö on ollut ihmeissään, kun Taka on viileästi vain pysytellyt dohyon ulkopuolella tehden shikoja. Toisaalta tänään sentään otti 18 treenimatsia ja voitti niistä 17. Aika näyttää miten huippupainijoita vastaan käy jos ja kun Taka Nagoyassa dohyolle palaa ennätyksellisen pitkän tauon jälkeen.

Muita mielenkiintoisia ennakkoasetelmia ovat Kaion käsivamman paraneminen, Kotomitsukin paluu leukamurtuman parannuttua, Asashoryun mahdollinen ozekiksi ylennys bashon jälkeen mikäli hän yltää 11-12 voittoon, uusien tulokkaiden tulikasteet ns. "kuritusarvossa", joka on juuri keksimäni yltiöepävirallinen nimitys maegashira 1-3 arvoille, jossa joutuu kaikkia korkeampiarvoisia vastaan ottelemaan ja usein ensikosketus todellisuuteen tällä tasolla johtaa vaatimattomaan 4-6 voiton tulokseen (eli 9-11 häviötä).

Vanhoista parroista kriittisin tilanne on filosofi Minatofujilla, joka on vajonnut Juryo-divisioonan pohjalle ja mitä luultavimmin lopettaa uransa jo makushita kutsuu Nagoyan jälkeen. Minatofuji sanoo saavansa voimansa Äiti Maalta, mutta kovin ikävää on se, että Minatofuji on kokenut viime aikoina turhan usein lähikontaktin Äiti Maan kanssa turnausotteluiden aikana turvahtaessan rähmälleen dohyolle! Konishiki antoi Minatofujille lempinimen "Marshmallow man", koska Minatofujiin eivät tönimiset juurikaan tehoa, sillä hänellä on vaahtokarkkitorso.

Lopuksi vastaukset kysymyksiin, jotka unohdin edellisellä kerralla. Wakanohana on sumouransa jälkeen toiminut kommentaattorina, kokeillut siipiään jenkkifutiksessa, kirjoittanut kirjan yms.

Ottelun voittajan käsieleillä kiitetään kolmea luomisen jumalaa. En tähän hätään muista tarkempia yksityiskohtia.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuntuupas Sylinterillä olevan homma hanskassa! Ammattireiska?

Sumosta olen pihalla, kuin lumiukko, mutta satutko tietämään, pysyykö niistä kukaan luistimilla? Meillä on toi pakkitilanne vähän 'apea'.;) - Jos tämän alan heeboista joku tulisi 'apuun'...
 

Jet-Ace

Jäsen
Mitkähän mahtavat olla suurimpien sumo-painijoiden pituus ja leveys?

TPS:n nykysessä maalivahtitilanteessa kiinnostaisi tietää, montako senttiä maalista jäisi hyökkääjälle? Vieläkö kiekolla olisi teoreettinen mahdollisuus mennä maaliin?

Toisaalta tällaisen maalivahdin kaatuminen hyökkääjän päälle voisi olla näky...
 

pekoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mieluummin näkisin kyllä, että joku edellekäyvä lätkävalmentaja ottaisi vaikutteita sumotorien treeneistä. Opittavaa nimittäin kyllä olisi. Pelkät palloilut ovat kovin suppea ala ammentaa...

Tässä taitaa nyt olla paikka perustaa JA:n oma "ääriliike" ajamaan Chiyotaikai yokozunaksi. Tai vähintäänkin Toki -pulisongit pakolliseksi osaksi yo-koekokeilua.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kerro sellainen juttu, että miten ihmeessä Tuomo Karila (?) sai pronssia jostain EM/MM kisoista, kun hän oli harjoitellut lajia vain leikkimielellä ja ainoastaan n. vuoden?
 

Sylinteri

Jäsen
Kyllä yokozuna Musashimaru varmaan koko maalin peittäisi. Tiedä sitten onko sääntökirjassa (jos se on oikein tunnollisten juristien laatima niin pitäisi olla maininta!) selkeä kielto mahdollisten jättiläisten peluuttamista maalissa vain sillä motiivilla, että maalia ei ole edes periaatteessa mahdollista tehdä.

Sumotorien keskipituus on muistaakseni siinä 183-184cm paikkeilla eli eivät mitään jättiläisiä pituusuunnassa. Pisimmät ovat Pirjetän pituisia. Toki japanilaisiksi huomattavan pitkiäkin ovat, mutta jos Suomessa tulisi sumotori vastaan, ei hän pituutensa puolesta juurikaan erottuisi joukosta. Leveyssuunnassa ovat luonnossa vielä suurempia kuin television välityksellä syntynyt vaikutelma antaisi olettaa.

Monet sumotorit ovat olleet jo pienestä pitäen poikkeuksellisen suurikokoisia (siis ilman sairauksia, jotka vaikuttavat kasvuun) ja vahvarakenteisia, mikä loogisesti johtaa siihen, että sumoscoutit iskevät silmänsä heihin jo aikaisessa vaiheessa. Japanissa on (en tiedä onko enää) sumo pakollisena oppiaineena alaluokilla ja useimmissa kouluissa on omat sumojoukkueet, joista huiput erottuvat usein jo nuorina kuten muissakin lajeissa. Esim. ozeki Kaio söi jo 10-vuotiaana enemmän kuin koko muu perhe yhteensä ja dominoi paikallisella ala-asteella sumoa ja judoa miten tahtoi. Nykyään Japani on siinä määrin yltäkylläinen maa talousahdingosta huolimatta, että monet lupaavatkin nuoret hakeutuvat mielummin vähemmän konservatiivisten ja rahakkaampien urheilulajien pariin tai vaihtoehtoisesti ovat niin mukavuudenhaluisia, etteivät pidä fyysisestä rehkimisestä lain. Lisäksi sumomaailma on fyysisesti äärettömän kova ja henkisesti monille liian raadollinen ennen kuin nousee (jos nousee) arvoasteikossa tarpeeksi ylös, jolloin saa enemmän vapauksia ja palkkaakin alkaa tulla. Joskus 50/60 luvulla pääsy sumotalliin merkitsi köyhästä perheestä tulevalle japanilaisnuorukaiselle samaa kuin mahdollinen nyrkkeilyura köyhälle slumminuorelle Amerikoissa.

Kiekkoilijoiden kesätreeneihin voitaisiin aivan hyvin sisällyttää monia sumoharjoitteita, joiden teho tasapainoon ja yleiseen kontaktikestävyyteen olisi ilmeinen. Olisi se myös vallan mainiota vaihtelua niihin perinteisiin treeneihin mitä kiekkoilijat yleensä tekevät. Jos olisin lätkävalmentaja, ottaisin varmasti vaikutteita sumotorien treeneistä.

Chiyotaikaista ei tule yokozunaa, koska on liian yksipuolinen suurmestariksi. Toki on absolutisti.

Karila otti osaa amatöörien MM-kisoihin. Siellä on painoluokat ja suuri osa vastustajista niin ikään päätoimisia/entisiä judokoita/painijoita. Japani on ainoa maa, jossa sumo on todella tärkeä urheilulaji. Amatöörisumo on kaukana ylimpien divisioonien ammattilaissumosta. Monet japanilaiset huippuamatöörit eivät edes osallistu MM-kisoihin vaan keskittyvät Japanin sisäisiin yliopistomestaruuskisoihin yms. Silti amatöörien MM-kisoissa on Japani luonnollisesti menestynein maa ja monet entisistä mestareista ovat nyt ammattilaissumotoreja, joskaan eivät välttämättä ylimmässa divisioonassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös