Allsvenskanin taso kuitenkin lähellä liigan keski-häntätasoa joten lähes piste/peli on ihan hyvä saavutus.
Kyllä Allsvenskanissa ja Liigassa on selvä tasoero. Karkeasti arvioiden pelaajien pisteitä-per-ottelu -keskiarvo lähes kaksinkertaistuu heidän siirtyessään Liigasta Allsvenskaniin.
Hain esimerkeiksi suomalaishyökkääjiä, jotka ovat pelanneet Allsvenskanissa viime vuosina.
Teemu Elomo:
Liigassa: 0,43p/o
Allsvenskanissa: 0,81p/o
Eetu Qvist:
Liigassa: 0,26p/o
Allsvenskanissa: 0,65p/o
Niklas Fogström:
Liigassa: 0,00p/o (*)
Allsvenskanissa: 0,74p/o
(*=Fogström on pelannut kahdessa otteessa yhteensä vain 11 liigapeliä.)
Arsi Piispanen:
Liigassa: 0,32p/o
Allsvenskanissa: 0,65p/o
Sami Sandell:
Liigassa: 0,34p/o
Allsvenskanissa: 0,87p/o
Noiden esimerkkien välillä realistinen odotusarvo nyt hankituille hyökkääjille on puolet Allsvenskan-tahdista. Eli kun ovat pelanneet siellä 0,8p/o -tahdilla, niin liigassa voi odottaa noin 0,4p/o-vauhtia. eli 60 ottelun kaudella terveenä pysyessään noin 25 pisteen kausia. Jos paikka ykkösylivoimassa ja ykkösketjussa on varma, tullee vastuuta sen verran, että realistiset odotukset voi nostaa 25-30 pisteeseen. Kaikki yli sen on jo plussaa.
Viime kauden liigan ulkkareista juuri tuollaisella 0,4-0,5p/o -tahdilla pelasivat Petr Hubacek, Dave Spina, Philip McRae, Kamil Kreps, Janos Hari, Austin Smith, Daniel Corso ja Pavel Rosa, eli tuossa on jotain vertailukohtaa pelaajista, joiden tehotahtiin odotuksia voi peilata.
Tryout-miehet ovat molemmat itselleni täysin uusia tuttavuuksia ja tilastoscouttauksen perusteella vaikuttavat enemmän Mestis-tason hankinnoilta kuin liigavahvistuksilta. Mutta siksihän tuossa tryout-jakso onkin, että voidaan riskittä katsoa, olisiko toinen kavereista valmis nostamaan pelinsä uudelle tasolle.
Tessier ja Fleury ovatkin sitten kiinnostavampia nimiä. Tessieriä on noista kahdesta se pelaaja, jonka uskon todennäköisimmin ylittävän tuon matemaattisesti laskemani odotusarvon. Tessierin kokoiset pienelle taitopelaajalle leveä eurooppalainen kaukalo sopii varmasti paremmin kuin kapea AHL-kaukalo. Tessier on fyysisistä rajoitteistaan huolimatta kuitenkin pelannut kolme kautta AHL:ssä joutumatta edes välillä hakemaan vauhtia ECHL:ssä. Siirtyminen kapeasta kaukalosta Eurooppaan ei aina ole kivuton, vaan menee jonkin aikaa sopeutua vanhan mantereen kiekkoon. Viime kausi oli Tessierin ensimmäinen Euroopassa, joten se oli samalla myös sopeutumiskausi. Toiselta Euroopan kaudelta voi odottaa jo entistä enemmän.
Kun Ryan Lasch siirtyi Eurooppaan ja Elitserieniin, teki hän ensimmäisellä kaudellaan vain 30 pistettä. Seuraavalla kaudella Pelicansissa tulikin sitten täysi jackpot ja Lasch teki 62 pinnaa ja sai NHL-sopparin.
Fleury taas on hieman suurempi arpa. Kaveri on kuitenkin jo 28-vuotias, mutta vielä hän ei yrityksistä huolimatta ole saanut minkäänlaisia onnistumisia missään kovassa pääsarjassa. Viime kaudella Sveitsin liigassa 8 ottelua tehoilla 0+0. Kaudella 11-12 Elitserienissä 52 ottelua tehoilla 12+4=16. Ja täytyy muistaa, että jo tuon Elitserien-kautensa aikaan Fleury oli 25-vuotias maajoukkuekonkari, eli nuoruuden piikkiin vaisuutta ei pistää. Kun kaksi edellistä yritystä murtautua kovan kiekkomaan pääsarjaan ovat epäonnistuneet, on selvää, ettei kolmaskaan yritys ole vailla suurta riskiä. Maajoukkuetehojen perusteella ei kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä Fleuryn kanssa samanlaisilla tehoilla Ranskan maajoukkueessa on pelannut Yorick Treille, jonka HIFK-fanit muistavat legendaarisen huonona pelaajana, kun tämä kävi aikanaan yrittämässä SM-liigaan murtautumista.
Summa summarum. Ylläolevien taustojen perusteella veikkaan, odotan ulkkareilta seuraavaa:
Tessier 35-40p
Fleury 25p
Tessierin olisin ottanut mielelläni SaiPaan, joten onnittelut ainakin hänen värväämisestään. Fleuryn kohdalla onnittelen vasta sitten, kun hän antaa sellaiset näytöt, joilla vakuuttaa minutkin.
Edit: Eiko olisi jo aika moderaattorien pistaa Sportille oma osia Liigan puolelle. Kuitenkin taalla puhutaan Liiga Sportista.
Vahva puolto tälle. Ja Jokerit taas pois tieltä KHL-osioon.