SM-liigan vastuu suomalaisen kiekkoilun kehittämisessä

  • 1 529
  • 22

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Jiri Hudler. Igor Grigorenko. Dany Heatley. Ilya Kovalchuk. Nämä neljä ovat näiden MM-kisojen nuorimmat tähtipelaajat. Suomen nuorin pelaaja on kolmosvahti Kari Lehtonen. Mielestäni Suomen joukkueeseen olisi sopinut myös loukkaantunut Tuomo Ruutu mutta se on jo oma asiansa. Ensin mainituista neljästä kaksi viimeistä pelaakin jo NHL:ssä. Kaksi ensinmainittua ovat omien maidensa huippusarjojen tuotoksia.

Kyse on tietenkin myös lahjoista mutta mielestäni kyse on myös ko. sarjojen halusta kehittää omista nuoristaan huippupelaajia. Mielestäni Suomessa kotoisen SM-liigan olisi otettava askel eteenpäin ja tehtävä jopa varsin radikaaleja sääntömuutoksia että Leijona-paidassa nähtäisiin myöhemminkin huipputaitavia pelaajia. Millaiset muutokset tulisivat sitten kyseeseen?

1. ulkomaalaiskiintiön pudottaminen kolmeen pelaajaan. Mm. Bluesin paras kentällinen koostui tällä kaudella pelkästään ulkomaalaisista pelaajista, ei hyvä.

2. jokaiseen otteluun, jokaisen SM-liigajoukkueen olisi puettava vähintään viisi alle 20-vuotiasta pelaajaa. Tällä säännöllä nuoret kyvyt saisivat peliaikaa miesten pääsarjassa. Ongelmaksi saattaisi muodostua seuran omien huippujunnujen puuttuminen, mutta uskoisin että esim. Helsingistä voisi lahjakas juniori lähteä opiskeluiden ja jääkiekon takia Lappeenrantaan tai vaikka Jyväskylään. Luvassa olisi kuitenkin peliaikaa kansallisessa huipputason sarjassa.

Mitä näistä muutoksista siis hyödyttäisiin? Pääajatushan oli nuorten pelaajien kehittäminen huipputasolle. Siinä sivussa parantuisi SM-liigajoukkueiden taloustilanne sillä kahden ulkomaalaisen palkat tippuisivat kokonaan pois eikä junioreille tarvitsisi maksaa niin suuria korvauksia kuin vanhemmille. Lisäksi kokeneemmat suomalaispelaajat olisivat parhaimmistoa ja osa liigajyristä siirtyisi Mestikseen. Näin ollen myös Mestiksen taso nousisi. Nämä säännöt voitaisiin ottaa käyttöön myös Mestiksessä.

Mitä mieltä Jatkoaikalaiset tällaisesta ideasta ovat?
 

Gosgari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
MUN mielipide

Mun puolesta Bluesin ulkomaalaiskiintiön vois pudottaa nollaan.

Toi viis junnua joka matsiin kuulosta ihan hyvältä, mutta takaako se, että ne saa peliaikaa? Joku kolme olis ehkä parempi, koska kaikista jengeistä ei löydy niin montaa hyvää junnua , että ne vois pelaa sadomaso-liigassa ja silloin ne vain olis siellä penkin päässä.

Ihan kehittämisen(kin) arvoinen ehdotus.
 

lintu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aika pitkälti samoilla linjoilla kanssasi. Mielestäni ollaan kuitenkin menemässä parempaan suntaan kun ns. "suurseurat" IFK ja Jokerit ovat kummatkin ajaneet sisään nuoria joukkueeseen. Jokereista en vielä viitsi sanoa mitään, mutta IFK:ssa pelaajat alkavat olla jo runkopelaajia liigassa. IFK:n runko tuleekin koostumaan näistä pelaajista muutaman seuraavan kauden aikana. Turhia ulkomaalaisia tulisi välttää, ja ehkä ulkomaalaiskiintiön laskeminen auttaisi junnujen sisäänajossa. Näillä turhilla ulkomaalaisilla tarkoitan pelaajia jotka olisivat korvattavissa Mestis-tason pelaajilla tai omilla junnuilla.

Nyt suomessa on kuitenkin pitkästä aikaa todella lahjakkaita pelureita tyyliin Kari Lehtonen, Mikko Koivu ja Tuomo Ruutu. On todella mukavaa todeta että suomalaisen jääkiekon asema kuitenkin on hyvä. Alpo Suhonen totesi hyvin Ruben Stiller-showssa että yksilöihin ei paneuduta tarpeeksi junioreiden valmennuksessa, vaan lahjakkaat pelaajat ja hauskuuden takia pelaavat treenaavat samassa ryhmässä. Mielestäni pitäisi satsata näihin lahjakkaisiin pelaajiin ja jo aikaisessa vaiheessa ottaa heidät sisään jonkin tyyppiseen "maajoukkuerinkiin" jossa sitten nämä juniorit sitten saavat toteuttaa itseään. Vaikka metodi tuntuukin epäreilulta on se mielestäni oikea. Tätä ei pidä kuitenkaan aloittaa liian nuoressa iässä vaan joskus pelaajien ollessa 13<-vuotiaita.

Nykyään jalkapallolla on enemmän harrastajia kuin jääkiekolla ja jääkiekon asema suosittuna lajina tuntuu olevan vaakalaudalla. Jääkiekko pitää saada junioreille tarpeeksi kiinnostavaksi ja vanhemmat täytyy saada kiinnostumaan satsauksista. Itse en voinut aloittaa jääkiekkoa vaikka kuinka halusin sillä vanhempani sanoivat että minun on itse mentävä treeneihin bussilla jos laji kiinnostaa. Se on harmi että jääkiekossa junioreilla on myös hankalat harjoitusajat. Ei 8-vuotiaan ole kiva mennä harjoittelemaan klo 22 arki-iltana. Halleja ei tunnu olevan riittävästi ja hankkeita pitäisi näin ollen tukea valtion osalta.

Yksi asia mikä vaikuttaa lajiin satsaamiseen taitaa olla opiskelu. Jos lahjakas pelaajia joutuu 17-vuotiaana valitsemaan lukion ja jääkiekon väliltä ajanpuutten takia kallistuu päätös helposti vanhempien painostuksella kouluun. On kehitettävä joku järjestelmä jolla saadan aikaa kumpaankin. Onhan olemassa urheilulukioita, mutta pitää olla todella lahjakas että sinne pääsee.

Siinä lyhyt kirjoitus miten mielestäni pitäisi toimia.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Ahonen, Rita, Ruutu, M. Koivu, Niinimäki, Lehtonen, Bergenheim, Niittymäki, Pitkänen, Miettinen jne.

Suomalainen kiekkoilu on tällä hetkellä erittäin hyvissä asemissa, SM-liigan sääntöjä ei tarvitse muuttaa tämän takia. Tavoitteena on pitää SM-liigan taso mahdollisimman korkeana, tämä on vain ja ainoastaan myös suomalaisten huippujunnujen etu. Jos tasoa saadaan nostettua ulkomaalaisilla niin hyvä homma, mielestäni nykyinen 5 ulkomaalaista per joukkue on ihan hyvä taso.

Ei turhaan mitään keinotekoisia 'x junnua joka joukkueessa' -sääntöjä, ne junnut jotka ovat tarpeeksi hyviä pääsevät pelaamaan aivan varmasti. Kilpailu pelipaikoista on kovempaa ja tämä pakottaa junnujen nostamaan tasoaan.

Nykyinen systeemi on hyvä, vielä kun saataisiin muutettua SM-liigan pelityyli lähemmäksi NHL:n kovaa mutta 'mailavapaata' tyyliä niin homma paranisi entisestään.
 

Kapulainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues
Re: MUN mielipide

Viestin lähetti Gosgari
Mun puolesta Bluesin ulkomaalaiskiintiön vois pudottaa nollaan.

Tuossahan olikin hyvä idea.
Kukahan osaa sanoa mikä oli tämä Bluesin ykköskenttä, jossa ei ollut yhtään suomalaista.
Käsittääkseni Bluesin ykkönen oli suuren osan kautta TElomo-Hurme-Caloun pakkeinaan Vykoukal-Määttä/Gustafsson. Tuossa porukassa on kaksi ulkomaalaista ja kaiken kivan päälle Elomo on vielä kehittynyt pelatessaan Bluesissa ja iskikin tällä kaudella jo ihan hyvät tehot 13+29=42.

Siinä olisi varmasti hyviä puolia, jos ulkomaalaisten pelaajien määrää pudotettaisiin kolmeen, mutta en näe sitä mitenkään elinehtona. Tärkeämpää olisi se, että ulkomaalaisten pelaajien tulisi olla tärkeitä pelaajia joukkueilleen. Nuoret voisivat saada hyvää oppia pelaamalla aluksi hieman pienemmällä vastuulla kolmos- ja neloskentissä ja näyttöjen mukaan nousisivat ylempiin kenttiin. Yleensä pitää olla kyllä todella lahjakas kaveri, jos meinaa suoraan päästä ykköseen tai kakkoseen.

Kiintiöitä tärkeämpää mielestäni olisi se, että kaikki joukkueet alkaisivat asennoitumaan nuorten pelaajien kehittämiseen oikealla tavalla ja uskaltaisivat antaa vastuuta heille.
Hyvien omien nuorten tulisi olla aina etusijalla joukkuetta rakennettaessa.

Tuosta opiskelun yhdistämisestä ja urheilulukioon pääsemisestä vielä hieman. Espoossahan on ainakin jääkiekkopainotteinen lukio ja siellä oli todella monen tason kiekkoilijaa. Koulumenestys toi pientä rajoitusta tuohon pääsyyn, mutta ei se keskiarvo käsittääkseni kauhean korkea ole.
 

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Muistaakseni pleijareitten ensimmäisellä kierroksella, ratkaisevan pelin loppuhetkillä Blues heitti kentälle viisi ulkomaalaista. Eikö se tarkoita että paras kentällinen koostuu ulkomaalaisista?

Kapulainen on siinä oikeassa että asennemuutoksella saataisiin tämä haluttu muutos aikaiseksi. Kuitenkaan tätä asennemuutosta ei ole näkynyt kuin ehkä parissa joukkueessa. Siksi sääntömuutos tulisi tarpeeseen.

Mikä joukkue sitä paitsi jaksaisi pelata joka pelin kolmella ketjulla jos nelosen junnuja ei haluta peluuttaa? Kyllä se fysiikka tulee vastaan jossain vaiheessa ja junnut on heitettävä kehiin.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Viestin lähetti teemu_s
Muistaakseni pleijareitten ensimmäisellä kierroksella, ratkaisevan pelin loppuhetkillä Blues heitti kentälle viisi ulkomaalaista. Eikö se tarkoita että paras kentällinen koostuu ulkomaalaisista?
Tuollaisen perusteella sanot että päättyneellä kaudella Bluesin paras kentällinen koostui pelkistä ulkomaalaisista? Näkemys tuokin. Viime kauden paras kentällinen Bluesissa koostui kolmesta suomalaisesta ja kahdesta tsekistä. Ihan faktana sanon tämän. Voi olla että jossain välissä tuollaista ylivoimakentällistä on käytetty, mutta se on ollut väliaikaista.

Periaatteessa kolmen ulkomaalaisen sääntö olisi ihan mielenkiintoinen idea, mutta mielestäni SM-liigalla ei ole varaa lähteä laskemaan tasoa, muuttovirta on muutenkin pois päin Suomesta. Toki olisi hienoa jos omat junnut saisivat enemmän peliaikaa, mutta siihen on löydyttävä muita keinoja. Ehkä palkkakulujen jatkuvasti noustessa ajaudutaan pikkuhiljaa siihen tilanteeseen että omia kasvatteja on käytettävä enemmän, junnulle ei kuitenkaan tarvitse maksaa niin paljon kuin jo valmiille pelaajalle.
 

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Tällä junnusäännöllä voisitte kehittää myös espoolaista kiekkokulttuuria. Myönnän että näkemykseni Bluesin jääkiekosta perustuu muutamaan HN-peliin ja tommyyn, joten en ole siinä suhteessa asiantuntija.

Ketjun tarkoitus on kuitenkin keskustella suomalaisen jääkiekkoilun tulevaisuudesta eikä yksittäisen seuran ketjukokoonpanosta. Olihan se heti jo selvää että joku fanianssi puuttuu epäolennaiseen seikkaan. Noh, harvapa sen metsän näkee puilta muutenkaan.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Viestin lähetti teemu_s
Tällä junnusäännöllä voisitte kehittää myös espoolaista kiekkokulttuuria. Myönnän että näkemykseni Bluesin jääkiekosta perustuu muutamaan HN-peliin ja tommyyn, joten en ole siinä suhteessa asiantuntija.

Ketjun tarkoitus on kuitenkin keskustella suomalaisen jääkiekkoilun tulevaisuudesta eikä yksittäisen seuran ketjukokoonpanosta. Olihan se heti jo selvää että joku fanianssi puuttuu epäolennaiseen seikkaan. Noh, harvapa sen metsän näkee puilta muutenkaan.
Jos haluat keskustella suomalaisen jääkiekkoilun tulevaisuudesta yleensä, älä heitä tuollaisia tärppejä tekstiisi. Turha ruveta syyttelemään yksittäistä joukkuetta tuolla tavalla, aivan varmasti saat jonkun 'fanianssin' vastaasi. Epäolennainen asia ehkä, mutta lähdit hyökkäämään väärillä tiedoilla Bluesia vastaan, ja vielä korjauksenkin jälkeen jäit jankkaamaan asiasta. Älä ihmettele jos siitä huomautetaan.

Ai tuo junnusääntökö toisi Espooseen sitä paljon puhuttua kiekkokulttuuria? Loistava homma, sitä onkin kaivattu ja etsitty oikein kissojen ja koirien kanssa. Viimeksi näin sen jossain pleiari ketjussa, jonkun Tapparalaisen viestissä. Olikin jo aika kaivaa se esiin. Hieno homma.

Noh, toivoa on että junnut saavat jatkossa enemmän peliaikaa liigassa. Suurista seuroista sekä HIFK että Jokerit panostavat nyt enemmän nuoriinsa. Toivottavasti myös Bluesissa omat kasvatit saisivat entistä enemmän peliaikaa. Omat on kuitenkin aina omia.
 

Stonecold

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hyvä aihe.

Itse kohdistan ajatuksia vieläkin kauemmas, eli sinne varsinaisiin kasvattajaseuroihin - näihin Kyröskosken Pärskeisiin ja Utsjoen Uittoihin. Kuusamon Pallokarhuihin ja Nilsiän Ryskeisiin (onkohan sellaista olemassakaan...hmm).

Mitkä ovat näiden pienten seurojen edellytykset tarjota mahdollisuuksia alueidensa nuorille pelaajille tulla lajinpariin ja edetä junioiri-ikäluokissa eteenpäin? Miten taata se, että kaverit hoitavat koulunkäynnin, finnien puhkeamisen aiheuttaman nakkikioskiangstin suuntaamisen lätkään eikä sätkään? Miten pystyä ratkaisemaan se ongelma, että nuorten junnujen pelimaksut näissä pienissä seuroissa ovat tolkuttomat, varusteita kuluu ja ne maksavat maltaita - samaanaikaan perheet venyttävät penniä monen muunkin asian suhteen ihan perustasolla.

Tästä viimeisimpään varsinkin on vankka tuntuma, kun siskon pojan pelaaminen on kovan raatamisen takana jo vuosia. Poika on nyt astumassa Suomisarjaan ensikaudella ja on hyvällä mallilla pelaajana. Valittiin seuransa vuoden pelaajaksi ja on päässyt valtakunnallisisissa seulonnoissa pitkälle - ei kuitenkaan mitään kirkkainta tasoa tässä maassa.

Nuori mies jakaa ilmaisjakelulehtiä siskonsa ja äitinsä kanssa monta kertaa viikossa, tekee kaikki pienimmätkin korvausta tuottavat hanttihommat kauden aikana ja käy lukiota täysin tyydyttävin tuloksin. Siinä sivussa me muut lähisukulaiset pistämme liikkeelle liikeneviä summia kuukausittain homman tukemiseksi - ja näitä vastaavia esimerkkejä löytyy jokaisesta junnuperheestä.

Toinen kysymys on sitten se, että miten rakennetaan porrastukset junnutasolta edustustasolle. Ensinnäkin esim. tuolta B-junnuiästä esim. Suomisarjaan, jossa saa jo paljon enemmän kokemuksia siitä, mitä tuleman pitää. Siitä sitten A-junnuista Mestikseen ja jopa SM-liigaan parhaimpien osalta. Itse näen erittäin hyvänä tämän Suomisarja-Mestis -akselin juuri tulevaisuuden pelaajien osalta - hyvänä vaiheena oman pelin, mutta ennenkaikkea oman ihmisenä kehittymisen ja kasvamisen välietappina.

Kunhan myös näillä sarjatasoilla (oikeastaan alkaen jo sieltä C-junnutasolta) pidettäisiin huoli siitä, ettei kahlita liiaksi näitä nuoria pelimiehiä yhteen muottiin. Ei tapeta sitä luovuuden, särmikkyyden ja erilaisuuden siementä, mitä nykyään tuntuisi useimmiten tapahtuvan.

Sitten SM-liigatasolla mielestäni tulevat kuvioon ulkomaalaiskiintiöt, liigan tuomarilinja, joukkueiden rohkeus ottaa nuoria pelaajia heti siinä parinkympin tietämissä pelaavaan kokoonpanoon jne. Sen näkisin tavallaan hienosäätönä sille, mikä on luotu aiempina vuosina.

Nyt karkasi jo ajatus, mutta toivottavasti jotakin järkevää tuosta irtoaa...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti teemu_s
Jiri Hudler. Igor Grigorenko. Dany Heatley. Ilya Kovalchuk. Ensin mainituista neljästä kaksi viimeistä pelaakin jo NHL:ssä. Kaksi ensinmainittua ovat omien maidensa huippusarjojen tuotoksia.

Kyse on tietenkin myös lahjoista mutta mielestäni kyse on myös ko. sarjojen halusta kehittää omista nuoristaan huippupelaajia. Mielestäni Suomessa kotoisen SM-liigan olisi otettava askel eteenpäin ja tehtävä jopa varsin radikaaleja sääntömuutoksia että Leijona-paidassa nähtäisiin myöhemminkin huipputaitavia pelaajia.
Kyseisissä maissa ei ole minun tietääkseni mitään sääntöä, jonka ansioista kyseiset pelaajat olisivat sarjoihin päässeet pelaamaan. Niinpä en ymmärrä logiikkaa, jonka takia Suomeen pitäisi erityistä junnu-sääntöä tehdä (erityisesti kun tälläistä pakkosääntöä koitettaisiin kiertää kaikin tavoin). Mainitut pelaajat ovat omilla kyvyillään pelipaikan ottaneet ja noilla lahjoilla olisivat sen Suomessakin pystyneet tekemään.

Suomessa on ajattelutapaa (HIFK, Jokerit) lähdetty jo muuttamaan, joten minä olisin valmis katsomaan että auttaisiko se.
 

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Venäjällä on käytössä tuo viiden junnupelaajan sääntö. Lisätietoja voi varmastikin antaa nimim. Jusa91, joka tietää venäläiskiekosta hiukan allekirjoittanutta enemmän. :-)
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Stone Coldin tapaan katsoisin hieman kauemmas kuin liigaan. Hänen kirjoituksessaan on paljon asiaa, jos minulta kysytään. Lisään muutaman seikan lyhyesti, joita omasta mielestäni tulisi toteuttaa kiekkoilumme eteenpäin viemiseksi.

Opetetaan junnuille, miten taklataan. Tästä olen kirjoittanut ennenkin. Tarpeeksi nuorena kun sen oppii, niin se sujuu liigassakin. Liigassa on ihan oikeasti paljon pelaajia, jotka eivät osaa taklata. En tarkoita, että jokaisen pitäisi osata taklata toinen kuuhun tai edes laidan yli, vaan ihan yksinkertaisesti ottaa vartalokontaktilla irti kiekosta tms. Tähän liittyen, junnuille pitäisi opettaa, miten taklaus otetaan vastaan. Siten, ettei loukkaannuta, vaikka lennetäänkin vähän. Miten toimia, kun huomaa, että sekunnin päästä jysähtää. Olennaisena osana opetetaan myös se, miten taklaus huomataan ennen osumaa.

Toinen seikka: Opetetaan junnuille, että mailaa käytetään kiekon liikutteluun. Vastustajaa sillä ei siirrellä. Ja puututaan mailan väärään käyttöön ihan joka sarjatasolla ja ihan joka ikäluokassa.

Nämä siis lisänä moneen muuhun ehdotukseen. Ongelmana tietysti on se, että tulokset näkyvät vasta joidenkin vuosien päästä eikä heti eilen, niinkuin nykyään halutaan. Mutta parempi silloin kuin ei silloinkaan.

Ajatukselle junnu- ja ulkomaalaiskiintiöiden kehittelystä en lämpene.
 

MaV

Jäsen
Viestin lähetti teemu_s
2. jokaiseen otteluun, jokaisen SM-liigajoukkueen olisi puettava vähintään viisi alle 20-vuotiasta pelaajaa. Tällä säännöllä nuoret kyvyt saisivat peliaikaa miesten pääsarjassa. Ongelmaksi saattaisi muodostua seuran omien huippujunnujen puuttuminen, mutta uskoisin että esim. Helsingistä voisi lahjakas juniori lähteä opiskeluiden ja jääkiekon takia Lappeenrantaan tai vaikka Jyväskylään. Luvassa olisi kuitenkin peliaikaa kansallisessa huipputason sarjassa.

En voi millään hyväksyä tuollaista ideaa, jossa säännöillä määrättäisiin nuoria kokoonpanoon. Tuollaisen pakottamisen seurauksia on vaikea arvioida.

Nykyäänhän kokoonpanossa saa olla 20 kenttäpelaajaa. Kaksi noista nuorista saattaisi joukua istumaan penkillä kun toinen vaihtoehto saattaisi olla pelaaminen nuorten SM-liigassa tai vaikkapa Mestiksessä (joka ei kyllä nykyään toteudu).

Sitäpaitsi ne alla 20-vuotiaat jotka olisivat kokoonpanossa voisivat hyvinkin viedä pelipaikan esim. 21-vuotiaalta nuorelta. Useinhan ongelma on se, että pelaajat eivät kehity tarpeeksi nopeasti SMl-liigaan päästyään, vaan jäävät juuri sinne kolmos-nelos ketjuun heittämään kiekkoa päätyyn ja pelaamaan 0-0 -peliä. Toisaalta tämä saataa johtua myös kiekkolliseen peliin pystyvien nuorien puutteesta.

Kyllähän Suomessakin tuotetaan hyviä pelaajia, mutta tuollaiset taitavimmat lahkkuudet puuttuvat. Panostetaanko jo junnusarjoissa liikaa joukkuepeliin ja taktiikkaan, eikä anneta nuorten toteuttaa itseään? En tiedä, ehkä joku osaa sanoa.
Kuitenkin minusta näyttää siltä, että kaikki pelaajat jotka ovat edes lähellä noiden Grigorenkkojen ja Kovalchukien tasoa osaavat kiekollisen pelin jo alle 18-vuotiaina todella hyvin. Esimerkiksi tämän vuotisessa Suomen alle 18-vuotiaden joukkueessa ei ole kovin montaa potentiaalista kiekollisen pelin tähteä.

Pitää myös muistaa se, että Suomi on itseasiassa pieni maa. Ei ole syytä olettaa että meiltä tulisi yhtä paljoa tähti kuin edes vaikka Ruotsista. 83-ikäluokassa olemme mielestäni todella hyvin edustettuja kun voimme esittää muille Ruudun, Koivun, Lehtosen ja Pitkäsen. Itseasissa tuossa on noita Teemun kaipaamia tähtiä yli "kiintiön". Tuon ikäluokan jälkeen onkin ollut hieman hiljaisempaa, mutta 87-syntyneiden pitäisi olla jälleen todella kovaa tasoa. Katsotaan miten heistä pystytään kehittämään tähtiä.
 

kimmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, FC Barcelona
Puhuttaessa nuorten pelaajien kehittämisestä vastuun ja peliajan kautta, on mielestäni meidän ikioma JYP jopa jonkinlainen edelläkävijä.

Menneen kauden alussa lähes kaikki mediat teilasivat JYPin mahdollisuudet jo heti kättelyssä, perustellen kantaansa materiaalin kapeudella ja vastuunkantajien puutteella.

JYPin tärkein hankinta ennen viime kautta oli Matti Alatalon palkkaaminen valmentajaksi. Alkukaudesta joukkue kärsi tappioita, mm. kaksi rökäletappiota kotona, ja joukkueen teilanneet mediat olivat tyytyväisiä luullessaan olevansa kerrankin oikeassa. Alkukausi oli Alatalon JYPille kuitenkin vain sisäänajovaihe. Nuoret pelaajat totuttelivat pelaamaan suuren vastuun alaisena ja virheitä sattui. Alatalo kuitenkin luotti pelaajiinsa, kuten Tuomas Pihlman, Miika Huczkowski, Tuomo Kortelainen, Jarkko Immonen, Jari Korhonen, Petri Virolainen... ja se alkoi kantaa hedelmää.

Loppukaudesta JYP oli tällä nimettömällä porukalla lähellä kevään suurinta kiekkopommia, Kärppien pudottamista. Loppujen lopuksi paukut eivät aivan riittäneet, mutta pystypäin saivat JYPin pelaajat kauden lopettaa. Esitystä ei todellakaan tarvinnut hävetä. Pihlman (19+15), Immonen (10+23), Korhonen (6+20) ja Virolainen (7+7) paransivat henkilökohtaisia pistesaldojaan tuntuvasti, ja kaikki tämä sen takia että Matti Alatalo luotti heihin ja antoi vastuuta.

Ensi kaudelle JYP on jälleen tehnyt suurelle yleisölle nimettömiä, mutta huikean potentiaalin omaavia hankintoja. Ilari Filppula, Jari Jääskeläinen, Jaakko Uhlbäck ja Tommi Kovanen eivät sano tavalliselle kadun tallaajalle vielä mitään. Mutta odottakaapa ensi kevättä. Näistä pelaajista nimittäin Filppula, Uhlbäck ja Kovanen tulevat saamaan vastuuta kahdessa ensimmäisessä kentässä ensi kaudella.

Alkukaudesta voi jälleen olla hieman hankalaa, kun uusia vastuunkantajia ajetaan vanhojen vierelle sisään. Kaikissa kolmessa mainitsemassani näen kuitenkin huikean potentiaalin, jonka Matti Alatalo tuo ensi kaudella varmasti esiin. Ja veikkaanpa, että jälki on jälleen huikeata.
 

Mammutti

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Blackhawks,Cam Neely, Timo Peltomaa
Sentään niin suurta paniikkia ei ole että tuohon 5 alle 20-v kaverin juttuun pitäisi lähteä..

Sitä paitsi kaverit, jotka alussa mainittiin ovat yksittäisiä huippupelaajia. Vastaavat suomalaiset yksittäiset huiputkin on jo mainittu..

Oma mielipiteeni on ulkomaalaiskiintiön pudottaminen kolmeen, vaikka se vie sitten heikommilta joukkueilta niitä runkopelaajia..
Toinen asia, joka on huomion arvoinen, on sekin on esiin otettu: todella usein joukkueiden 3-4 kentissä olevat nuoret pelaavat perusvarmaa "kiekko pois omalta alueelta ilman riskejä/kiekko päätyyn ja halukkaat perään"-tyylin kiekkoa. Ei sillä omat taidot kehity..

Yleinen tasapäistäminen junioreissa on mielestäni yksi syy tasaisen massan ajautumisesta enemmän vääntötyylin pelaajiksi kuin huippu kiekonkäsittelijöiksi. Ilman mahdollisuutta "kieputella" tositilanteissa on turha itkeä, että miksei vanhempana sitä osaa..
Taklauksistakin on ollut jo puhetta. Sitä ei osaa, jos sitä ei opeteta. Kerran törmäsin omien junioreideni harjoituksissa kaveriin, joka ensimmäisessä taklausharjoituksessa taklasi minulta ilmat pihalle. Aika hyvin 11-vuotiaalta. Asia oli selvästi opeteltu kotiopein. Ja arvata saattoi kuinka kävi kun kaveri taklasi oman ikäisiään poikia..

Toki asia on niin että mitä tahansa tehdään, seuraukset näkyvät vasta myöhemmin. Muutos pelaajien kehitykseen täytyy tulla pikkujunioreista asti, parikymppisestä puukädestä ei tule enää taitopelaajaa..
 

OldTimeHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Bayern München, Deutschland
Ei huippulahjakkuuksien esiintymistiheyteen sillä vaikuteta, että kikkaillaan SM-liigan sääntöjen kanssa. Itseasiassa tuollainen nuorisokiintiö saattaisi pudottaa ikänsä puolesta juuri kiintiön ulkopuolelle jäävät pahaan loukkuun, kun joka vuosi olisi pakko nostaa uusia tulokkaita, vaikka edellistenkin sisäänajaminen olisi vielä kesken.

Huippulahjakkuuksien eteen voidaan tehdä paljonkin, mutta se tapahtuu jo paljon ennen liigaikää. Tärkeintä olisi se, että junnutason valmennusta saataisiin kehitettyä pelaajakeskeisemmäksi, pois ryppyotsaisesta voitontavoittelusta - eli junnupuolelle enemmän alposuhosia ja vähemmän raimosummasia näin hieman karrikoiden. Lahjakkaita poikia ei saa laittaa suitsiin, päätykiekkojen räiskimisen ja virheiden minimoimisen oppii kyllä myöhemmälläkin iällä.

Harjoitteita pitäisi kehittää siihen suuntaan, että pelaajat pääsevät oikeasti toteuttamaan itseään - mm. Tshekissä ja Slovakiassa junnut treenaavat huomattavan paljon ylivoimahyökkäyksiä, läpiajoja jne. Juuri siten taidot pääsevät esille ja nuoret jannut saavat onnistumisten kautta lisää itseluottamusta. Jos vaan painitaan kulmissa ja räiskitään pitkää päätyyn, saadaan liuta HVM-koohottajia, joiden eväät loppuvat sillä sekunnilla, kun kentällä pitäisi tehdä jotain luovaa. Ja eikö tässä juuri ole Suomen ongelma, ns. huipuista liian suuri osa on näitä painijoita ja liian pieni osa oikeita kiekkovirtuooseja?
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Kaikki lähtee siitä, että ei liian aikaisessa vaiheessa erotella junioreita hyviin ja huonoihin, siis näin karkeasti sanottuna.

Eri pelaajat kehittyvät eri tahtiin ja kun jo nuoresta asti ryhdytään jakamaan pelaajat parempiin ja huonompiin, vaikka oikeasti toiset vain kehittyvät aiemmin ja toiset nuoremmin.

Ikäkausijoukkueista putoaminen tai se, että niihin ei pääse voi olla monelle nuorelle pojalle kova paikka. Se saattaa jopa vaikuttaa siihen, että lahjakas nuori valitsee jääkiekon sijasta salibandyn tai jalkapallon. Näin ei saa olla.

Itse sattuneesta syystä seuraan Ilveksen toimintaa, jossa nyt on lähdetty pitkäjänteiseen ja asenteita muuttavaan työhön. Enää 91-syntyneistä eteenpäin ei muodosteta ikäkausijoukkueita, vaan pojat yritetään kuljettaa eteenpäin mahdollisimman suurena sakkia, jossa joukkueet on jaettu tasaisesti. Mitään kilpailullisia tavoitteita ei ole asetettu, vaan niistä asioista aletaan puhumaan vasta vanhemmassa C:ssä, jossa siis pelataan SM-kullasta. Silloin niistä pojista, jotka ovat mukana ja sitoutuvat hommaan, aletaan muokkaamaan huippu-urheiljoita. Tavoite on myös saada kaksi joukkuetta C-nuorten SM-sarjaan. Siihen asti peli on vain hauskaa. Ei rypistellä heinäkuussa älyttömiä reenimääriä, eikä reenata 10-vuotiaana seitsemää kertaa viikossa. Ei myöskään aseteta pelaajia eriarvoisiin asemiin, vaan kaikki saavat pelata tasapuolisesti.

Tämä vaatii asenteenmuutosta koko seuralta ja myös tähän vanhaan ikäkausijoukkuesysteemiin tottuneilta vanhemmilta. Kaikki pelaa ja sillä selvä.

Nyt on ensimmäiset vuodet tätä kokeilua takana ja tulokset ovat olleet erittäin hyviä. Verrattuna naapuriseuraan, suorastaan erinomaisia.

Tampereella pelattiin vuonna 92-syntyneiden junioriturnaus, jossa Ilves oli mukana neljällä ja Tappara kahdella joukkueella. Tapparan molemmat joukkueet oli kasattu ikäluokkansa parhaimmista kirvesrinnoista.

Miten kävi? Ilveksestä kolme joukkuetta oli parempia kuin yksikään Tapparan joukkue ja Ilveksen kaikki joukkueet voittivat Helsingin parhaimmistosta kootun Jokerit.

Ja mitä tämä lysti maksaa, Ilveksessä juniorin lisenssimaksu on 450 euroa, kun naapuriseuralla joutuu maksamaan nelinumeroisen summan. Yrittämällä pitää kustannukset mahdollisimman alhaisina, pyritään myös siihen, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus pelata jääkiekkoa.

C-junioreista eteenpäin on luotu Yhteistyössä Huipulle-projekti, jossa aletaan testaamaan junioreita ergometrillä, hyppy ja juoksutesteillä. Nämä kaikki laitetaan tietokoneelle ja tietoja pystytään vertailemaan, sillä kaikki nämä testit tehdään kolme kertaa vuodessa. Tietopankki on myös projektissa mukana olevan Ilves Hockey Oy:n käytössä. Samalla pojille aletaan pitämään myös elämänarvojen kehityskeskusteluja. Ilves luo myös omien junioreiden tarkkailuorganisaation, missä muutamat henkilöt kiertävät katselemassa omien junioreiden pelejä ja luovat niistä analyysin samaan tyyliin kuin NHL-scoutit, eli arvioidaan pelaajien eri ominaisuuksia asteikolla 1-5. Koko tämä Yhteistyössä huipulle -projekti toteutetaan yhdessä Ilves ry:n ja Ilves-Hockey oy:n kanssa.

Vaikka en olekaan tarpeeksi objektiivinen ihminen arvioimaan kyseistä ohjelmaa ja linjavetoja, on tämä mielestäni oikea suunta nuorien kehittämiseen. Tällaisilla töillä suomalaiset saavat tulevaisuudessakin nauttia maajoukkueessa tamperelaisen kehitystyön helmistä.
 

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Yo, dude!

Kuulostaa todella siltä että Ilveksessä junnukiekkoa viedään eteenpäin. Tärkeintähän todellakin on että pojilla on hauskaa. Kaikki perustaidothan on lähteneet sieltä kivoista pihahöntsyistä ainakin tämän päivän supertähdillä. Nuoria pelaajia ei todellakaan saa suitsia. Annetaan nuorten pelata ja kehittyä rauhassa ja kyllähän sieltä tietenkin niitä huippulahjakkuuksiakin tulee. Muistaakseni olen täälläkin joskus avautunut suomalaisesta junnuvalmennuksesta, joka on tuottanut näitä HVM-koohottajia.

Mutta mielestäni juurikin tässä astuu kuvaan sitten SM-liiga ja miksei Mestis ja Suomi-sarjakin. Tietyssä vaiheessa näiden nuorten pelaajien on saatava peliaikaa miesten sarjassa kehittääkseen itseään pelaajana. Tärkeimmät ikävuodet ovat siinä lukioiässä aina parikymppikseksi ja hiukan yli. Sen jälkeen voisi sanoa että pelaaja on fyysisesti valmis ja kasvu tapahtuu ainoastaan korvien välissä, mikä ei tietenkään ole huono asia. ;-)

Huomatkaa vielä! Suomen huippulupaus Antti Miettinen on syntynyt vuonna 1980. Avausviestissä mainitut pelaajat ovat syntyneet 1983 tai jälkeen. Eroa?
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Viestin lähetti OldTimeHockey
Ei huippulahjakkuuksien esiintymistiheyteen sillä vaikuteta, että kikkaillaan SM-liigan sääntöjen kanssa. Itseasiassa tuollainen nuorisokiintiö saattaisi pudottaa ikänsä puolesta juuri kiintiön ulkopuolelle jäävät pahaan loukkuun, kun joka vuosi olisi pakko nostaa uusia tulokkaita, vaikka edellistenkin sisäänajaminen olisi vielä kesken.

Huippulahjakkuuksien eteen voidaan tehdä paljonkin, mutta se tapahtuu jo paljon ennen liigaikää. Tärkeintä olisi se, että junnutason valmennusta saataisiin kehitettyä pelaajakeskeisemmäksi, pois ryppyotsaisesta voitontavoittelusta - eli junnupuolelle enemmän alposuhosia ja vähemmän raimosummasia näin hieman karrikoiden. Lahjakkaita poikia ei saa laittaa suitsiin, päätykiekkojen räiskimisen ja virheiden minimoimisen oppii kyllä myöhemmälläkin iällä.

Harjoitteita pitäisi kehittää siihen suuntaan, että pelaajat pääsevät oikeasti toteuttamaan itseään - mm. Tshekissä ja Slovakiassa junnut treenaavat huomattavan paljon ylivoimahyökkäyksiä, läpiajoja jne. Juuri siten taidot pääsevät esille ja nuoret jannut saavat onnistumisten kautta lisää itseluottamusta. Jos vaan painitaan kulmissa ja räiskitään pitkää päätyyn, saadaan liuta HVM-koohottajia, joiden eväät loppuvat sillä sekunnilla, kun kentällä pitäisi tehdä jotain luovaa. Ja eikö tässä juuri ole Suomen ongelma, ns. huipuista liian suuri osa on näitä painijoita ja liian pieni osa oikeita kiekkovirtuooseja?

Juuri näin.Myöhäistä on alkaa pelaajan henkilökohtaista taitotasoa kohentamaan enää siinä vaiheessa kun kolkutellaan liigajoukkueen portteja.
Se alue missä tsekit,slovakit ja venäläiset nuoret ovat suomalaisia ikätovereitaan edellä,on juuri taito kiekollisessa pelaamisessa.
Ja koska seurajoukkueiden harjoituksissa ei tuota aluetta riittävästi ehdi parantaa,olisi se tehtävä omalla ajalla tai pienryhmäharjoitteissa.

Takavuosien suomalaiset kiekkotaiturit hankkivat kikkansa ulkojäähöntsyissä,käsite ja asia joka lienee kuollutta kansanperinnettä.

Kun pelaajalla on ikää 17-18 vuotta, ja hänet on kelpuutettu liigajoukkueen harjoitusrinkiin,alkaa olla myöhäistä kartuttaa kikkavarastoa.Nuo asiat tulisi oppia tuossa 12-13 vuoden iässä.

Junioriharjoitteiden painopistettä olisi siirrettävä nykyistä enemmän henkilötaidon kehittämiseen ja jätettävä se joukkueena menestyminen taka-alalle.
Seuroja ja joukkueita vain tahdotaan arvottaa nimenomaan tuon sarjassa menestymisen kautta joten vaikea yhtälö on ratkaistavaksi.

SM-liigan tekemisillä ei vaikuteta tuon taivaallista suomalaisten nuorten pelaajien kehittymiseen.
 

verco

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Näin Tampereella

Viestin lähetti teemu_s
Kuulostaa todella siltä että Ilveksessä junnukiekkoa viedään eteenpäin.
Tampereella on muutenkin tosissaan herätty huolehtimaan tulevaisuudesta. Aamulehti järjestää lauantaina 3.5. yleisölle avoimien ovien keskustelutilaisuuden aiheesta: "Missä ovat tamperelaiset MM-pelaajat?" Keskustelua vauhdittamassa mm. Kalervo Kummola, Ville Nieminen, ja joku takavuosien tähti Helminen.

Omasta mielestäni ainakin ulkomaalaiskiintiötä olisi ensimmäisenä pienennettävä tuohon kolmeen, senkin uhalla, että liigan taso laskee. Melkein joka joukkueessa, jossa kolmen ulkomaalaisen raja ylitetään, olisi nuo kaksi paikkaa täytettävissä varmasti omilla kasvateilla. Eniten ärsyttää juuri nuo ulkomaalaisvahvistukset, jotka vievät pelipaikan kehityskelpoisimmilta. Lisäksi muutamaa poikkeusta lukuunottamatta melkein joka joukkueen ykkös- ja kakkosketjut koostuvat ulkomaalaisista, tai muuten vain kotimaista jäähdyttelijöistä, joiden sopimuksia on joka vuosi jatkettava yleisön tahdosta. NHL:ään on vuoden 95 jälkeen lähtenyt 3-4 ketjujen jarrumiehiä, eikä suunta paljon paremmalta näytä. Ruutu on ainut, joka nyt näyttäisi saavan mahdollisuuden kasvaa ratkaisijaksi, jos vain ottaa hetkestä kiinni.
 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Duden uutiset kuulostavat todella hyviltä. Erityisesti siinä mielessä, että joku on hoksannut, että tärkeintä on, että junnuilla on hauskaa. Tämä palsta keskusteluympäristönä on tietenkin sellainen, jossa helposti unohtuu, että juniorityö ei oikeastaan sen isommin edes saisi olla kauhean tavoitteellista toimintaa ainakaan kiekkoilullisesta näkökulmasta. Juniorityön tavoite ei saisi olla pelaajien kouluttaminen liigaan vaan hauskan pitäminen ja terveiden arvojen ja elintapojen oppiminen. Vanhemmilla junnuilla tilanne on tietenkin hiukan eri. Positiivista on sekin, että tulokset ovat olleet erinomaisia myös kiekkoilullisesti. Tämä todennäköisesti saa aikaan muutosta myös muualla. Olkoonkin että syyt muutoksiin ovat väärät.

Positiivista muutosta on havaittavissa myös liigassa. Jos Jokerien uusi pelaajapolitiikka pitää, ollaan selkeästi oikealla tiellä. Kysymys on nimenomaan siitä, että valitaan uusi suunta. HPK tai JYP eivät voi saada aikaan pysyvää muutosta asenteissa, koska ne toimivat pakon edessä. Mutta kun muutosta ovat tekemässä Jokerit ja HIFK, ei väitteelle, että "kyllä tekin toimisitte toisin jos voisitte" jää tilaa. Niinpä toivon parasta ja toivotan Hjallikselle pitkää pinnaa. Ja Ilveksen junnuille paljon hauskoja pelihetkiä.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Ulkomaalaiskiintiön pudottaminen on ihan fiksu idea, mutta se pitää tehdä ensinnäkin vaiheittain ensin neljä, sitten kolme. Mutta toisen ongelman ulkomaalaiskiintiöön tuo EU-säännöstö. EU-pelaajiahan saa joukkueissa olla miten paljon vain ja ainakin Tsekki on kohta EU-maa ja taitaa Slovakiakin olla eli jos joku haluaisi silloin rikkoa tuon viiden ulkomaalaisen säännön liigalla ei olisi mitään mahdollisuutta vastustaa päätöstä.

Tuota juniorisääntöä voisi hiukkasen kehittää. Itse muotoilisin sen tyyliin "Kolme alle 22-vuotiasta". Nykyään käy nimittäin usein niin että nuoren vanhetessa pois A-junnuiästä hän ei pääse liigajoukkueeseen vaan hänen paikkansa vievät vanhemmat ja kokeneemmat pelaajat. Ja kolme tuon seuraavassa kappaleessa ehdottamani muutoksen takia.

Yksi sääntö olisi jonka palauttaisin heti 04-05 kaudelle, eli kokoonpanoon saisi merkata ainoastaan 18 pelaajaa ja maalivahdit eikä 20 niinkuin nykyään. Peliaika jakaantuisi hiukan tasaisemmin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös