Muutama henkilökohtainen ajatus kannatuskulttuurista Suomessa noin yleisesti. Kannattajakulttuuri on mennyt Suomessa jääkiekon parissa rivakoin askelin eteenpäin, joten olisi erittäin asiallista, että myös jatkoajassa tämä huomioitaisiin ja perustettaisiin oma keskusteluosio näille asioille. Ylläpito hereille asian kanssa! Omalle osiolle olisi selkeästi tilausta.
Kannattajakulttuurista keskustellessa henkilökohtaisesti hämää pari asiaa. Ensinnä tulee mieleen tuo keinotekoinen vastakkainasettelu jalkapallo vs jääkiekko ja sitten toisaalta siitä johtuva tavoite seurata jotain tiettyä toisenlaisissa olosuhteissa luotua tapaa kehittää kannattajakulttuuria. Futisdiggareilla tuntuu useasti olevan tarvetta heitellä "kendojanari" yms lokaa puhuttaessa jääkiekosta. Tämä johtunee kateudesta - Suomi kun taitaa olla maailmassa toinen maa, jossa jääkiekko on kiistämättä ykköslaji ennen jalkapalloa.
Toisaalta sitten tuo ajattelutapa tuntuu pesiytyneen sitten osaan niihin kannattajiin, jotka kehittävät kannattajakulttuuria jääkiekon parissa. Halutaan toisaalta matkia futiskulttuuria koodistoineen, joka johtaa siihen että uudenlaisen kannattajakulttuurin juurruttaminen jää ainakin pienemmissä kaupungeissa pienen porukan sisäpiirin jutuksi. Se mikä toimii miljoonakaupungissa Keski-Euroopassa ei toimi esimerkiksi Raumalla. Täällä on mielestäni oltava avoimempia ja ottaa huomioon se seikka, että hallissa käy heterogeenista porukkaa.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että toiminta ei voisi olla uskottavaa. Päin vastoin, toiminnan pitää olla kaikin puolin uskottavaa, jos halutaan positiivinen kannattajakulttuuri juurruttaa pysyvästi paikkakunnalle : tärkeimpänä itse toiminta katsomossa, visuaalisuus, hyvähenkisyys, nettisivut, julkaisut, kannattajamateriaali, muu oheistoiminta, media jne. Kaikki pitää olla ammattitaidolla ja uskottavasti tehty. Tärkein pointti silti on se, että katsomossa pitää olla hauskaa ja hyvällä porukalla. Eli mielestäni ei kannata lähteä kopioimaan tapaa miten jossain toisessa lajissa ja toisessa ympäristössä ollaan toteutettu kannattajakulttuuria, vaan kehittää omaan ympäristöön ja ihmisiin sopiva tapa. Jotain jalkapallokulttuurista, jotain jääkiekkokulttuurista ja oman paikkakunnan mausteella. Luodaan jotain uutta.
Silti voidaan luoda yhdessä sovitut arvot, joita noudatetaan. Voidaan painottaa riippumattomuutta, sitoutumattomuutta ja sopia yhdessä pelisäännöt. Ollaan avoimia, mutta ei kumarrella turhaan mininkään suuntaan.
Pahin virhe mielestäni mitä kannattajayhteisö voi tehdä on lähteä kritisoimaan muita kannattajia ja heidän tapaansa tukea joukkuetta. Pahinta on jos sen tekee räkänokka, joka moittii kolmekymmentä vuotta kausikortin omistanutta väärinkannattajaksi. Sellainen toimintakulttuuri ei varmastikaan kanna pitkälle. Päinvastoin, kannattajayhteisön pitää näyttää, että toisenlainenkin kannatustapa on uskottavaa & mielekästä ja kaikille siitä kiinnostuneille avointa. Mielestäni varsinkin uuden kannattajayhteisön pitää ensin ansaita kotipaikkakunnan luottamus.
Kiitos muuten kaikille palautteesta, joka RB:n hardchorusvideo sai. Palaute on ollut rohkaisevaa ja videolla oli viikonlopuna aikana yli 11 000 katselukertaa. Joltain palstoilta luin kommentteja RB:n ikärakenteesta ja määrästä. Raumalla on SM-liiga paikkakunnista kaikkein heterogeenisin yleisö ja näin on myös Raumam Bojissa - laidasta laitaan löytyy ihmisiä, mutta varmasti keski-ikä on korkeampi kuin monessa muussa porukassa. Määrällisesti emme saaneet likikään kaikkia Raumam Boikia videon kuvauksiin.
Leppoisat kesät kaikille kannattajayhteisöille ympäri Suomen.