SM-liiga otti käyttöön uuden tuomarilinjan

  • 5 469
  • 39

Toimitus

Jäsen
Kotoinen SM-liigamme heräsi ja lähetti tuomareille ja seuroille ukaasin kiekottoman miehen estämisestä ym. paljon porua aiheuttaneista sääntörikkomuksista.

Tapparan ja HPK:n päävalmentajat kommentoivat tässä linjan onnistumista Tappara-HPK ottelussa 24.1. sekä kertovat omat mielipiteensä kyseisestä muutoksesta.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Kertooko tarina, onko linjaa myös nyrkkitappeluiden osalta muutettu ? Viime kierroksillahan ei ole edes heitetty miehiä suihkuun, pelkät 2+10 on riittänut.
 

zamuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Toivottavasti linja pitää.

Nykytilanteesta kertoo surullista kieltään esim. kiekkoyön kommentaattoriparin asennoituminen. Esim. Nikkolan erän lopun jäähyä kommentoitiin tyyliin: "tulipas se kyllä helposti", "siinä Banister kaatui herkästi" ja "TPS:n pelaajat jäävät jututtamaan tuomaria Nikkolan helposta jäähystä". Nikkola kuitenkin kahvasi kaksin käsin ja roikkui vielä syliotteella päälle. Tarkoituksena ei ollut parjata Tepsiä kahvaajiksi (TPS on kahvaa liigatasolla normaalia vähemmän), lähinnä ihmetellä esim. entisen pelaajan Jutilan kommenteja kahvausjäähyistä ja estämisistä. Yleensä tuomio on aina siinä rajoilla tai olisi voinut jättää viheltämättäkin. Uuden linjan kunniaksi myös selostajat voisivat rohkeasti sanoa, että liikaa kahvataan ja vihellys oli hyvä, mutta ne loputkin 20 virhettä olisi voinut viheltää pois.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kesken kauden? vai onko aprillipäivä? Siis ilman muuta totta kai hieno homma, jos oikeasti linja muuttuu, mutta kesken kauden?
 

jtuominen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS(+Länsirannikko)
Muutosta en...

...kyllä huomannut ainakaan Blues -TPS -ottelussa. Ihan samanlaiselta näytti kuin aina aiemminkin jo pitkään. Ainoa asia mikä yllätti olivat Tepsin vajaalla saamat jäähyt. Ei niissä puhalluksissa mitään valittamista ole kunhan yllätyin lähinnä niiden puhaltamisesta yleensäkin. Vajaalla olevan kun on tottunut jo saavan tekevän lähes mitä tahansa.

Ehkäpä se sitten oli sitä uutta linjaa. Odotin kylläkin sitä koukkimisen, estämisen,kinnipitämisen ja etenkin kiekottoman miehen estämisen linjan tarkentumista.
 

#43

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Toivotaan, että näin todellakin on. Tiistainahan tuo nähdään.

Tosin näitä "ukaaseja" on nähty useasti aiemminkin, ja mitään konkreettista ei juuri ole tapahtunut.

Joka tapauksessa saattaa tuoda playoff-paikkataistoon oman lisämausteensa; keillä pysyy maila kurissa, jos ei ole kiekko hallussa.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Itse olen kauan aikaa kritisoinut SM-liigan kahva kiekkoa sallivaa tuomarilinjaa ja myöskin päättäjiä siitä, etteivät he ole tehneet mitään kahvaamisen kitkemiseksi. Nyt on kuitenkin nostettava hattua ja kiitettävä päättäjiä, että ovat vihdoin saaneet jotain konkreettista aikaiseksi tällä saralla. Tämä seuroille lähetetty ukaasi voi olla tärkeämpi asia Suomen kiekkoilun kannalta kuin moni osaa edes aavistaa. Tämä on tietysti vasta alku soitto kahvan kitkemiseksi ja toivonkin, ettei se jää tälle ukaasin asteelle. Olen ensimmäistä kertaa pitkään aikaan todella tyytyväinen SM-liigan päätökseen. Harvoin näin hyviä päätöksiä on tehty.

Mitä tulee noiden vaatimusten noudattamiseen joidenkin niskuroivien valmentajien kohdalla jotka eivät tuota sulata ja mahdollisesti yrittävät pistää kampoihin, niin toivottavasti ainakin tuomarit tulevat noudattamaan tuota tarkasti. Vaikka tuomarit joutuisivat pistämään jostain joukkueesta ottelun aikana pelaajia jatkuvasti jäähylle, niin tästä linjasta kannattaa pitää kiinni. Kyllä nämä niskuroivat valmentajatkin sen sitten ennemmin tai myöhemmin ymmärtävät ja kieltävät pelaajiltaan kahvaamisen.
 

Johto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ideana varmasti enemmän kuin hyvä, se onnistutaanko tätä linjaa toteuttamaan myös käytännössä jää nähtäväksi. En sitten tiedä lukevatko nämä sm-liigan pamput Jatkoaikaa vai mitä, mutta ajankohta tuntuu vaan hiukan kummalliselta...luonnollisempaa olisi ollut ilmoittaa asiasta heti kauden jälkeen eikä kesken kautta, mutta niinhän sitä on taidettu tästä kahvauksen ym. vähentämisestä puhua jo monena edellisenä kesänäkin, joten olisi varmaan taas mennyt sinne ikuisten lupausten joukkoon..."kyllä me sitten ensi kaudella kitketään kaikki koukut pois..."
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Viestin lähetti Tarinankertoja
Kesken kauden? vai onko aprillipäivä? Siis ilman muuta totta kai hieno homma, jos oikeasti linja muuttuu, mutta kesken kauden?
Ajankohtahan ei tosiaan ole paras mahdollinen. Olisi pitänyt ottaa käyttöön jo monta vuotta sitten. Siitäkin huolimatta olen sitä mieltä, että ajankohta "nyt" on paljon parempi kuin ajankohta "ehkä ensi syksynä". Eilisen HokkeyNaittin perusteella jokainen ko. lähetyksen katsonut voi päätellä, miten linjaa alettiin käyttää käytännössä.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti zamuel
Toivottavasti linja pitää.

Tarkoituksena ei ollut parjata Tepsiä kahvaajiksi (TPS on kahvaa liigatasolla normaalia vähemmän), lähinnä ihmetellä esim. entisen pelaajan Jutilan kommenteja kahvausjäähyistä ja estämisistä. --.

Jutila on näissä asioissa täysin jäävi kommentaattori. Mies on Tapparan entinen peluri ja eiköhän hän edelleen ole Tapparan palkkalistoillakin. Miksipä Jutila näkisi kahvausta kovin pahana ongelmana, kun oma seura on sen suurin harjoittaja. Varsinkin kun Tapparan koko pelitapa on Rautakorvesta lähtien perustunut juuri kahvaan - ei monta vuotta harjoiteltua pelityyliä niin vain kivuttomasti kitketä. Siksipä Jutilakin ummistaa silmänsä koko ongelmalta.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Viestin lähetti Haka Metsäläinen
Jutila on näissä asioissa täysin jäävi kommentaattori. Mies on Tapparan entinen peluri ja eiköhän hän edelleen ole Tapparan palkkalistoillakin.

Ei ole Tapparan palkkalistoilla. Jutilan työnantaja on Suomen jääkiekkoliitto ja MTV3.
 

Sammeri2

Jäsen
Mielestäni ei tarvi yhtään ihmetellä Jutin kommetteja kyseisestä jäähystä. Hän oli pelatessaan suorastaan ilmiömäinen kahvaaja. Moni tuntee vieläkin Jutilan nimeltään Vipu-Jutila.
Kyllähän se kiekottoman pelaajan estäminen lähtee joukkueista viime kädessä.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti dude
Ei ole Tapparan palkkalistoilla. Jutilan työnantaja on Suomen jääkiekkoliitto ja MTV3.

Olet oikeassa. Tosin vielä viime vuonna Jutila sai palkkaa myös Tapparasta, mutta tämä maajoukkuekuviohan vei hänet sen palkkalistoilta. No, Tapparan mieshän Juti kuitenkin kai kiistämättä on, joten motiivit ovat taatusti selvät.
 

Skoda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Viestin lähetti Ck

Mitä tulee noiden vaatimusten noudattamiseen joidenkin niskuroivien valmentajien kohdalla jotka eivät tuota sulata ja mahdollisesti yrittävät pistää kampoihin, niin toivottavasti ainakin tuomarit tulevat noudattamaan tuota tarkasti.

Niinpä niin. Valmentajathan ne kahvaavat, tekevät maalit ja muutoinkin kontrolloivat joystickillään ottelua. Vau. Tähän ajatukseen perustuen olisi asiallista laittaa koko SM-liiga aivan uusiksi.
 
Suosikkijoukkue
Tampereen TAPPARA
Se on paskapuhetta ja toiveajattelua, että sm-liigasta saataisiin jotenkin viihdyttävämpää mokomilla sääntömuutoksilla! Kyllä se viihdyttävyys lähtee sieltä pelaajien henkilökohtaisesta taitotasosta ja kiinnostavista persoonista meidän liigassa näitä taitavia pelaajia/kiinnostavia persoonia on liian vähän. Huonot palkat ja liian kovat harjoittelumäärät kauden aikana ovat suurimmat syyt tähän.
Henkilökohtainen taituruus tulee ikävä kyllä tulevaisuudessa vain heikkenemään naurettavilla "kaikki pelaa" kotkotuksilla junnusarjoissa (siis jos yleistyy tästä).

Yleisömäärien lasku johtuu yksinkertaisesti liian kovasta hokibuumista 90-luvulla aikansa kutakin. Eihän sitä kaikki ikuisesti jaksa varsinkaan näillä hinnoilla...
 

JPL

Jäsen
Se on oikein, että tähän yritetään puuttua. Tärkeämpää kuitenkin olisi että tuomarit olisivat paljon tasaisempia. Toinen tuomari sallii eri asioita kuin toinen. Yritä siinä sitten pelata, kun jokaiseen peliin pitää ensin katsoa että mitäkähän tämä tuomari nyt tänään sattuu viheltämään. Ja kun linja vielä muuttuu usein kesken pelinkin, niin ei oo helppoo. ;) Mutta ajatus hyvä... toteutus jäänee nähtäväksi.

Siitä kuitenkin iso miinus liigalle, että Kärpät sai näistä muutoksista tiedon Lauantaina 45 minuuttia ennen pelin alkua. Sanoisin että tämä on aika lyhyt varoaika kertoa pelaajille, mitä saa tehdä. Lauantaina tämä kuitenkin mielestäni piti ihan hyvin kutinsa, Lukon saadessa 2x enemmän jäähyjä kuin Kärpät.
 

Gren

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK ja New Jersey Devils. Ja Liverpool. Mets!
Viestin lähetti Kirveellä töitä

Henkilökohtainen taituruus tulee ikävä kyllä tulevaisuudessa vain heikkenemään naurettavilla "kaikki pelaa" kotkotuksilla junnusarjoissa (siis jos yleistyy tästä).

"Kaikki pelaa" kotkotus? Ei päivää, viikon typerimmän kommentin palkinto tästä lausunnosta.

Kyllä se olisi iloinen asia, kun junnukiekossa (ja muissa urheilulajeissa) ainoastaan parhaat saisivat pelata ja muille tarjottaisiin jämähetkiä (oletettavastikin) rakastamansa harrastuksen parissa. Sehän saisi jokaisen jatkamaan lajin harrastamista ihan vaikka vuosikausia. Tai vaikka sitten aikuisena, kun lajin aktiiviharrastaminen on loppunut, niin esim. seuraamaan kyseistä lajia.

Junnujen kanssa on erittäin tärkeää muistaa pitää se peli-ilo reilassa ja kehittää sitä yhteishenkeä ja se ei ns. kukoista, mikäli sitä peliaikaa ei jääkiekossakaan tule. Ihan eri asia on sitten se, miten valmentajat ja muut harrastusta tukevat voimat antavat näille lahjakkaimmille junnuille mahdollisuuden esim. treenata paremmin/enemmän ja löytää nuoresta niitä piileviä kykyjä sekä sisäistä sankaria.

Tuomarilinjan muutokseen olisin kyllä tyytyväinen - ja jos nyt en aivan sokeana maikkarin kiekkolähetystä eilen seurannut, niin turkulaisten jäähyissä oli ripaus enemmän sitä kahvaamisen ja roikkumisen makua. Ehdinpä jopa kesken ottelua tuomarilinjaa kehumaankin puolisollekin. Ei taida olla niitä useimmin kuultuja lauseita.
 
Suosikkijoukkue
Tampereen TAPPARA
...juuri näitä "kaikilla on oltava kivaa tyyppejä" ...missä näitä sikiää? Varmaan junnuna pureskellut penkin päässä tuppea ja hyräillyt mielessään...mikä on kun ei taidot riitä, mikä on kun ei onnistu.
Mä olen varma, että niitä traumaattisia kokemuksia tulee junnuille enemmän juuri tuolla kaikki pelaa periaatteella. Kaverit nöyryyttää ja pilkkaa jos et ole yhtä hyvä kuin muut.
Kaunis ajatus muttei toimi oikeassa elämässä, herää pahvi!
 

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Erittäin hyvä juttu...

Eihän tässä ole kyse mistään sääntöuudistuksista, vaan tarkennuksista niiden toteuttamisen suhteen. Kuulostaa minusta kummalta jos todetaan kiekottoman miehen estäminen ja kahvaaminen ongelmalliseksi, ettei siihen voisi puuttua kesken kauden.

Tuo "kaikki pelaa" on myös hyvä juttu, koska monia jopa NHL:ään päätyneitä pelaajia olisi muuten tippunut matkan varrella lajin harrastajien joukosta. Nuorten kehittyminen tapahtuu niin eri aikaisesti, että tällä tavoin pidetään laaja harrastajakunta, joista parhaat jalostuvat päästyään aikuisikään.
 

Fläppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti Kirveellä töitä
...juuri näitä "kaikilla on oltava kivaa tyyppejä" ...missä näitä sikiää? Varmaan junnuna pureskellut penkin päässä tuppea ja hyräillyt mielessään...mikä on kun ei taidot riitä, mikä on kun ei onnistu.
Mä olen varma, että niitä traumaattisia kokemuksia tulee junnuille enemmän juuri tuolla kaikki pelaa periaatteella. Kaverit nöyryyttää ja pilkkaa jos et ole yhtä hyvä kuin muut.
Kaunis ajatus muttei toimi oikeassa elämässä, herää pahvi!

Kuullostaa selkeästi siltä, että tarkastelet itsekkin asiaa vähän turhan läheltä. Eli siis kaverit pilkkaavat silloin jos kaikki pääsevät pelaamaan tasapuolisesti. Perustuuko tämä päätelmäsi siihen, että silloin parhaimmat pelaajat "tajuavat" haukkua huonompia? Ja siitä johdettuna haukkumista ei tapahdu, kunhan huonommat pidetään vaan huolellisesti penkin päässä ja poissa jaloista. No se on varmaan oltava sitten näin, kun olet kerran varma.

Olet sanasi (=nimimerkkisi) mittainen mies!
 

valijumi

Jäsen
Viestin lähetti Kirveellä töitä
Se on paskapuhetta ja toiveajattelua, että sm-liigasta saataisiin jotenkin viihdyttävämpää mokomilla sääntömuutoksilla! Kyllä se viihdyttävyys lähtee sieltä pelaajien henkilökohtaisesta taitotasosta ja kiinnostavista persoonista meidän liigassa näitä taitavia pelaajia/kiinnostavia persoonia on liian vähän.

Jotenkin ei yllätä että juuri Tappara leirissä vastustetaan kahvaamiseen puuttumista. Eiköhän juuri kyseisillä sääntömuutoksilla pyritä antamaan lisää tilaa juuri taitopelaajille?
 

Keyman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal FC
Viestin lähetti valijumi
Jotenkin ei yllätä että juuri Tappara leirissä vastustetaan kahvaamiseen puuttumista.?

No nyt saatiin jo kokonainen leiri aikaan yhden kirjoittajan toimesta?

Minulle sääntöjen tulkinnan tiukentaminen käy oikein hyvin. Jo lauantaina Kerho sai 7 kaksiminuuttista Tapparan kolmea vastaan. Kruus oli jopa hyvä!

Tosin Tapparalle lisääntyvä yv-aika tietänee vain lisää vaikeuksia, kun peli tasaviisikoin kulkee paljon paremmin kuin ylivoimalla.
 

krobbe

Jäsen
Viestin lähetti valijumi
Jotenkin ei yllätä että juuri Tappara leirissä vastustetaan kahvaamiseen puuttumista. Eiköhän juuri kyseisillä sääntömuutoksilla pyritä antamaan lisää tilaa juuri taitopelaajille?

Kyllä se on kuules osoittautunut selväksi, että se on aivan muiden joukkueiden kannattajat, jotka vastustavat puhumista tästä jääkiekkoilun syöväksi muodostuneesta kahvasta. Me puhtaan taitokiekon nimiin vannovat henkilöt Tapparassa haluamme olla mukana rakentavassa keskustelussa keinoista kitkeä kovilla otteilla pois kotoisilta jääareenoilta sairaus nimeltä kahva.

Mitä syytä olisi Tapparan kannattajien vastuusta kahvasta keskustelua, emme sitä harrasta ja paheksumme suunnattomasti sitä harrastavia joukkueita.

Ritarijoukkueen kannattajat ovat etunenässä tässä antikahvakeskustelurintamassa. Syykin on helppo havaita kun seuraa hämeen parasta kahvaa pelaavan joukkueen nykyotteita. Ainoat taitokiekkoon kykenevät pelaajat jo laitettiin matkoihinsa, eivät ilmeisesti halunneet sitoutua joukkueen uuteen totaalikahvaan perustuvaan pelityyliin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös