Pyydän arvoisia mode-setiä huomauttamaan, jos käyttämäni lainaukset IS:stä ovat Jatkoajan sääntöjen vastaista. Viesti tullaa välittömästi poistamaan, jos kyseessä väärää toimintaa.
IS Veikkaajan Torino-liite esitti Slovakian olympiajoukkueesta aika erikoislaatuisen analyysin. Itse melko korkeatasoisena pitämäni lehti, meni mielestäni pahasti metsään tällä kertaa.
Tiivistettynä IS Veikkaajan arviot vs. omat mielipiteet.
IS: "Nuori valtio esiintyi onnettomasti Salt Lake Cityssä 2002. Peli oli pelattu ennen kuin turnaus ehti alkaa. NHL-miehiä lennätettiin etukäteen heikoimpia maita vastaan pelattuihin otteluihin."
Mielipide: "Juu turnaus meni täysin poskelleen Salt Lake Cityssä 2002. NHL-miehiä lennätettiin vasta toiseen otteluun, joka oli Latviaa vastaan (6-6). Mukana olivat tähdistä Hossa, Stümpel, Palffy ja Demitra. Ei ketään muita. Ensimmäisessä surullisen kuuluisassa Saksa-pelissä (0-3 takkiin) oikeastaan vain Satan ja Handzus olivat mukana. NHL-miesten ympärillä ollut show oli vailla mitään järkeä. Los Angeles ei esimerkiksi antanut Palffyn pelata Saksa-ottelussa, koska Kingsillä oli oma peli NHL:ssä."
IS: "Samana keväänä Slovakia oli elämänsä vedossa ja juhli MM-kultaa Ruotsin kisoissa. Huippumenestyksen jälkeen Slovakian jääkiekkoon on tullut taantumuksen kausi."
Mielipide: "Ei Slovakia vuoden 2002 MM-kisoissa mitään huippupeliä pelannut. Oikeastaan huippuesitykseksi voidaan laskea vain välisarjan Ruotsi-ottelu (2-1 Slovakialle) ja Tre Kronor -välierän jälkimmäinen puolisko ja nousu 0-2-tappioasemasta voittoon rangaistuslaukauksilla. Finaalissa Slovakia oli puoleenväliin asti ihan hyvä, mutta sen jälkeen Venäjä painosti jatkuvsti. Peter Bondra, Miroslav Satan ja Zigmund Palffy oli kultainen kolmikko ja ilman heitä MM-mitalistakaan ei olisi ollut mitään toivoa.
Mitä voidaan sanoa taantumuksen kaudeksi? Vuonna 2003 Slovakia pelasi MM-kisojen ehkä näyttävintä kiekkoa ja otti pronssia. Vuonna 2004 Rob Niedermayerin kamppasi selvästi Jan Lasakin maalintakana, jonka seurauksena Kanada teki 2-1-voitto-osuman. Pronssipelissä nähtiin väsynyt lauma USA:ta vastaan ja se hävittiin rangaistuslaukauksilla. Syksyn 2004 World Cupista on enää turha alkaa sössöttämään. Syyt olen kertonut jo kattavasti aiemmissa viesteissäni. Vuoden 2005 MM-kisat Itävallassa eivät menneet pelillisesti hyvin, sillä kasassa oli ehkä kaikkien aikojen kovin slovakkimiehistö. Kanadan 5-4-voittomaali meni puhtaasti Lasakin piikkiin. Mitään suurta arviota taantumisesta on turha alkaa tehdä tehdä." Kuudet viime MM-kisat ovat tuoneet kolme mitalia ja sijat 4., 5. ja 6."
IS: "MM-kisoissa 2004 ryhmälle tuntui riittävän se, että isoveli Tshekki jäi taakse. Joukkue esiintyi kaikkine NHL-tähtineen syksyn 2004 World Cupissa pontentiaaliinsa peilattuna lähes häpeällisesti. Viime kevään MM-jäillä eteneminen päättyi puolivälierään mestariksi edennyttä Kanadaa vastaan."
Mielipide: "Ai sekö riitti Slovakialle? Oikein hyvää journalistista analysointia. Pitäisikö Suomen aina olla tyytyväinen, jos Ruotsi jäisi meidän taakse, vaikka mitalia ei tule. Aivan naurettavaa tekstiä IS:ltä. Väite, että Slovakia esiintyi kaikkine NHL-tähtineen syksyn 2004 World Cupissa potentiaaliinsa peilattuna lähes häpeällisesti on todella asiantuntematon väite. Jokainen osaa lukea Slovakian surkean WC-esityksen tilastoista, mutta ei taida IS:n toimittajilla olla enempää tietämystä. Slovakialta olivat loukkaantumisten takia kokonaan sivussa Bondra, Palffy ja Handzus. Stümpel ja Zednik pelasivat puolikuntoisina loukkaantumisten jäljiltä. Jos viisi tuon tason hyökkääjää on sivussa / puolikuntoisia alkaa se näkyä tämänkokoisen jääkiekkomaan pelissä tuon tasoisessa turnauksessa.
Kanada voitti maailmanmestaruuden, kun se hävisi Tshekille 0-3 finaalissa, eikö niin IS?"
IS: "Päävalmentaja Frantisek Hossan ja hänen poikiensa Marian ja Marcel Hossan suhde on joukkuetta haittaava tekijä. Slovakeilta puuttuu luonnollista johtajuutta. Päävalmentaja voi alkaa miellyttää liikaa tähtipelaajia."
Mielipide: "Taas aivan naurettava näite IS:ltä (ilmeisesti toimittaja Tuomas Nyholmilta). Miten muka Frantisek Hossan ja Marian ja Marcel Hossan suhde on joukkuetta haittaava tekijä? Frantisek on varsin arvostettu valmentaja niin pelaajien kuin maan jääkiekkopäättäjienkin keskuudessa. Myös Slovakian kannattajat ovat tyytyväisiä Hossan toimintaan luotsina, vaikka tappioiden jälkeen käydään tiukkaa ja negatiivistakin keskustelua valmentajasta. Arvostuksesta kertoo jotain se, että kaikki Slovakian tähdet ovat miltei poikkeuksetta tulleet edustamaan kotimaataan kevään MM-kisoihin raskaan NHL-kauden jälkeen. Frantisek Hossan pelityyli soveltuu hyvin taitaville ja luoville slovakkihyökkäjille kuin ex-luotsi Jan Filcin sekavanlainen pelitapa, jossa ei ole punaista lankaa. Jos en ihan väärin muista Marian Hossa kertoi eräässä haastattelussa arvostavansa isänsä valmennustaidot todella korkealle ja sanoi sen ainoastaan olevan positiivinen asia. Marian ja Marcel Hossan suhteista kertoo jotain se, että he pelasivat NHL-työsulkukaudella muutaman kuukauden Moran joukkueessa Elitserienissä. Hossat olivat jo pitkään halunneet pelata edes hetken samassa seurajoukkueessa ja näin se onnistui.
Slovakeilta puuttuu luonnollista johtajuutta? Hmm, mitä tälläkin haetaan? Jos kolme kenttää slovakkihyökkääjiä pelaa NHL-seurojensa 1. tai 2. ketjuissa, puuttuuko heiltä johtajuutta. Jokainen voi itse miettiä. Slovakian olympiaryhmässä on aivan tarpeeksi johtajuutta: GM Stastny, C Satan, Coach Hossa jne... Päävalmentaja Hossa on tunnettu siitä, että hän antaa pelaajilleen vapauksia, mutta niitä pitää osata myös käyttää oikein. Slovakian NHL-pelaajille on aina suuri kunnia edustaa kotimaataan, eikä päävalmentaja ala mielyttää tähtipelaajia. Slovakit taistelevat poikkeuksetta hyvällä asenteella joukkueen eteen."
IS: "Slovakia ei ole valmistautumisessa turnauksen kärkeä. Taistelua ja kansallistunnetta voi olla, mutta joukkuetoiminnan perusteista kertova slovakialainen opus on varsin ohut."
Mielipide: "On hyvin vaikea lähteä arvioimaan, miten joukkueet asettuvat listalla, kun vertaillaan miten he valmistautuvat turnaukseen. Selvää on se, että valmistautumisaika on melkein kaikille maille yhtä lyhyt. Valmistautuminen ratkaistaan pitkälti korvien välissä, eikä yhteisiä kuvioita pysty hiomaan miltei lainkaan ennen ensimmäistä olympiaottelua. Jos IS tarkoittaa joukkuetoiminnalla valmistautumista turnaukseen, niin saattaa opus olla tosiaankin ohut."
IS: "Slovakia viihtyy parhaiten isossa kaukalossa. Laajan kiekollisen keinoarsenaalin omistavat pelaajat haluavat tuntea hallitsevansa kiekkoa, mikä on pienemmässä askissa vaikeaa. Hyökkäyskalustosta osa alkaa vääjämättä olla nähnyt uransa parhaat päivät. Peter Bondran ja Josef Stümpelin vaisuus ei tule yllätyksenä."
Mielipide: "Tässä lehti on oikeassa. Slovakit viihtyvät paremmin isossa kaukalossa, jossa kiekonkontrolli kovassa vauhdissa soveltuu heille hyvin. Kanadalaiset tykkäävät ehkä mielummin hallita kiekkoa pienemmässä kaukalossa huippufysiikan ja kenties vähäisemmän liikkeen takia. Hyökkäyskaulostosta muutamat alkavat olla uransa lakipisteen saavuttaneita. Bondran kohdalla tämä on ollut jo usean vuoden ajan selvää. Tällä kaudella kohta 38 vuotta täyttävä snaipperi on osoittanut loistavaa fyysistä kuntoa ja tehnyt siinä sivussa mukavan määrän tehopisteitä. Joulukuussa sattunut nivusvamma pysäytti hyvin alkaneen kauden ainakin hetkeksi. Alkukauden vireen löytäminen Torinoon voi olla vaikeaa. Stümpel oli alkukaudesta täysin kuutamolla Floridassa. Viime viikkoina Stümpelin otteissa on ollut paranemisen merkkejä ja ison gorillan ote selässä alkaa helpottaa. Stümpelin ohella myös Florida on parantanut otteitaan huomattavasti. Uskon ja toivon, että Stümpelin ja Bondran vaisuutta ei näe edes IS:n toimittaja.
IS: "Keskushyökkääjäosasto ei saa ripeydellään nuhaa vastustajien sieraimiin. Slovakian perustempo on enemmän laahaava kuin terävä. Joukkueella on kuitenkin laitahyökkääjäkalustossa iskijöitä, jotka pyrähtelevät salakavalan terävästi pahantekoon. Marian Hossa ja Marian Gaborik iskevät maaleja. Syöksyjä nähdään enemmän yksilöiltä ja tutkapareilta kuin koko koostumukselta."
Mielipide: "Sentteriosasto ei todellakaan ole maailman nopeimpia. Stümpelin pelikäsitys ja syöttötaito ovat huippuluokkaa raukeasta liikeestä huolimatta. Handzus on perusvarma ja erittäin monipuolinen kaveri, joka tekee rajusti töitä myös alaspäin. Demitra on eittättä Slovakian ykkössentteri. Nopea luistimilla, korkealuokkainen pelikäsitys, hyvät syötöt, yllättävät liikeet hyökkäysalueella, tunnollinen puolustuspelaaminen ja kelvollinen kuti tekevät Pavolista valmentajan ihannepelaajan. Nelosketjun sentteri on Richard Kapus. Laitahyökkääjäparit lienevät Hossa-Gaborik, Nagy-Satan, Zednik-Bondra ja Svatos-Bartecko. Jokaisella on omat arvionsa laitahyökkääjistä."