Taputellaan mennyt Latvia-peli pelkästään tilastojen muodossa.
su 21.2.
Latvia - Slovakia 0-6 (0-3, 0-2, 0-1)
2.44 0-1 Visnovsky (Stümpel, Zednik) yv.
9.11 0-2 Zednik (Handzus, Bartecko)
17.08 0-3 Stümpel (Palffy)
21.07 0-4 Marian Hossa (Stümpel) yv.
22.20 0-5 Handzus
57.20 0-6 Baranka (Strbak, Handzus)
Maalivahdit
Masalskis LAT 10+13+8=31
Halak SVK 5+10+6=21
Jäähyt
LAT 3x2 min, SVK 4x2 min
Eniten peliaikaa slovakeista
Chara 20.42
Meszaros 19.59
Strbak 19.00
Demitra 17.33
Visnovsky 17.31
Stümpel 17.11
Marian Hossa 17.07
Slovakian kokoonpano
91 Marcel Hossa - 38 Demitra - 81 Marian Hossa
10 Gaborik - 15 Stümpel - 24 Palffy
23 Bartecko - 26 Handzus - 20 Zednik
82 Kopecky - 8 Cibak - 92 Radivojevic
18 Satan (pelasi 2. ja 3. erän Cibakin paikalla)
33 Chara - 14 Meszaros
77 Strbak - 17 Visnovsky
44 Sekera - 68 Jurcina
7 Baranka
41 Halak (31 Budaj)
Vetoon tähdet
*** Stümpel
** Handzus
* Zednik
Tähdet 3 ottelun jälkeen
*** * Halak
*** * Marian Hossa
*** Demitra
*** Stümpel
** Handzus
* Gaborik
* Zednik
Slovakia pelasi erittäin hyvä ottelun Latviaa vastaan. Olegs Znaroksin miehistölle ei annettu minkäänlaisia mahdollisuuksia ja slovakit painoivat kaasun pohjaan heti alkuminuuteista lähtien. Reilun 22 peliminuutin kohdalla tilanne oli 5-0 ja kamppailu tätä myöten taputeltu. Loppu pelattiin hyvin järkevästi. Tässä turnauksessa energiansäästämisellä on suuri rooli ja näin Slovakia tekikin. Vajaat 2 erää mentiin sitten vähemmän hurjissa tunnelmissa. Peli pelattiin loppuun ja loppujen lopuksi jännityksen aiheena oli ainoastaan Halakin nollapelin pysyminen.
Aavistuksen omaista slovakkilöysäilyä oli havaittavissa 5-0-osuman jälkeen, kun puolustuspeli ei tuntunut kovasti kiinnostavan koko viisikkoa. Siitä toditseena Halakin pari näyttävää torjuntaa Latvian yrittäessä ihan miehekkäästi kuparisen rikkomista. Tämä oli oikeastaan ainoa asia, josta slovakkipelaajille voi antaa pyyhkeitä. Viisikkopuolustuksen olisi pitänyt olla kunnossa koko 60 minuuttia, vaikka hyökkäysintoa ei löytynytkään hirveästi Handzusin värkkäämän pelin 5. osuman jälkeen.
Slovakia on osoittanut tässä turnauksessa, että se pelaa vihdoin ja viimein kunnon sydämmellä. Tätä olen saanut odotella aivan helvetin kauan. Koko XXI-olympiadin ajan. Torinon 2006 olympialaisten jälkeen alkanut fleguilu on vihdoin päättynyt, kun Slovakian kultainen sukupolvi hakee viimeistä kertaa menestystä maailman kovimmassa turnauksessa eli olympialaisissa. Slovakian kiekkoliiton väliset erimielisyydet ovat ravistelleet rajusti myös pelaajistoa, sillä parin viime vuoden MM-kisoille näytettiin punaitsa valoa ennennäkemättömillä kieltäytymisaaltoilla. Kaukalon ulkopuoliset asiat tuntuvat ojentuneen järjestykseen, sillä kaikki olivat halukkaita tulemaan Vancouverin kisoihin.
Slovakian alkulohko oli erittäin vaikea. Vastassa olivat yhdet suurimmat mestarisuosikit Venäjä ja Tshekki sekä etukäteen heppoiseksi arvioitu Latvia. Slovakian onneksi nämä kaksi kovinta maata asettuivat vastaan heti kahdessa ensimmäisesä pelissä. Tämä siitä syystä, että slovakit saivat näin oivan pelituntuman päälle heti kättelyssä. Tshekkiä vastaan mitelitiin varsin tasaväkisesti. Kamppailua ei pystytty kääntämään, vaikka siihen oli oivat saumat. Marian Hossa laukoi 2. erän lopulla tolppaan 1-1-tilanteessa, mutta heti perään vanha herra Jagr riisti Hossalta kiekon ja kiitti toisessa päädyssä. Lopullinen ratkaisu tuli 2 sekuntia nennen kakkosperiodin loppua ylivoimalla. Slovakit eivät saaneet kunnon kirivaihdetta päälle 3. erässä, mutta peliesitys oli kokonaisuutenaan erittäin rohkaiseva.
Heti seuraavana yönä vastaan luisteli Venäjä. Slovakia jatkoi kelvollisella pelitasolla ja suurena ennakkosuosikkina taistoon lähtenyt Punakone ei saanutkaan katkaistua Slovakian selkärankaa. Slovakian erinomainen pelisysteemi, aktiivinen keskialueen 1-2-2-trap ja -ohjauspeli olivat täyttä myrkkyä aavistuksen verkkaisesti luistellelle Bykovin miehistölle. Morozovin 0-1-osuma ei lannistanut slovakkeja, jotka jaksoivat uskoa itseensä ja taistella esimerkillisesti. Huipputurnausta pelaava Demitra syötti ensiksi Marian Hossan tasoitusosuman ja ratkaisi kekkerit rl-kilpailussa ovelalla suorituksellaan. Sloavakia otti tästä arvokkaat 2 pistettä, mutta mikä tärkeimpänä, joukkue osoitti pystyvänsä haastamaan TOP6-maat varsin tasaväkisesti.
Viimeistään Venäjä-pelin jälkeen minun täytyi ottaa kaikki negatiiviset kommenttini takaisin koskien päävalmentaja Filciä. Hänen laatimansa pelisysteemi oli kerrassaan mainio. En olisi ikipäivänä uskonut vuoden 2002 maailmanmestariluotsin kykenevän pysymään nyky-jääkiekon kehityksessä mukana ja rakentamaan miehistölleen toimivan pelisysteemin jota kaikki noudattavat. Filc oli viime kevään MM-kisoissa niin hukassa vaihtoaitiossa, että jopa hänen edeltäjänsä Supler ja isä-Hossa rakensivat systeemit paremmin. Filc on tuonut Slovakialle sen puuttuneet liekin ja joukkue yrittää kaukalossa kunnioitettavalla tasolla vaihdosta toiseen. Erityinen piirre on loistava pelinopeus. Ukot liikkuvat jäällä liukkaasti ja selkä ei suoristu alaspäin puolustettaessa.
Slovakian ehdottomia vahvuuksia ovat olleet yhtenäinen joukkuepeli ja tiivis viisikkopelaaminen. Pelaajien välimatkat ovat pienet ja paketti pysyy erinomaisesti kasassa. Slovakia viljelee mukavasti lyhyitä syöttöjä ja tarvittaessa hakee pitkällä passilla laidasta hyökkääjän, joka pystyy henkilökohtaisella taidolla tuomaan kiekon vastustajan alueelle muun kentällisen ehtiessä asettua oikeille paikoille hyökkäysalueelle. Slovakian ehdottomia vahvuuksia on myös aktiivinen 1-2-2-trap, joka tekee vastustajalle pelin avaamisen hyvin vaikeaksi. Sitä on ehkä aavistuksen vielä saatava tiiviimmäksi, sillä yksittäisissä tilanteissa sekä tshekki- että venäläispelaajat pääsivät kuskaamaan kiekkoa slovakkialueelle trapin hyökkääjien ja puolustajien välimatkojen kasvaessa hieman liian suureksi. Hyökkääjät takakarvaavat hyvin ja jeesaavat puolustajia. Omassa päädyssä puolustuspeli kulkee erinomaisesti. Ukot pelaavat aluetta ja pitävät boxin tiukasti kiinni. Huippuvireinen Halak hoitelee loput. Ylöspäin lähdetään tarpeen vaatiessa nopeasti ja terävästi. Syöttöjen laatu on hyvällä tasolla ja välillä nähdään pitkiäkin syöttöketjuja.
Slovakian pelaajat ovat onnistuneet niin laajalla rintamalla, että oikeastaan yksikään pelaaja ei ole jäänyt arvioissani pakkasen puolelle. Ehkä ainoa pieni pettymys on ollut Marcel Hossan pelivire. Mies on varsin näkymätön isoveli-Marianin ja Demitran ketjussa. Sen sijaan iloisia yllättäjiä on ollut useita: hyökkääjistä Demitra, Stümpel, Handzus, Zednik sekä puolustajista Strbak, Jurcina. Tässä vain muutama mainitakseni. Halak on ollut veräjällään jäätävän varma ja Slovakialla on maalilla nyt sellainen kassari, että mahdollisessa puolivälieräottelussa Ruotsi on täysin kaadettavissa. On selvää, että mikäli tässä päästään puolivälierään asti Ruotsia vastaan, vastus tulee olemaan äärettömän kovaa luokkaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Slovakian valmennusjohdon on oltava hereellä peluuttamisen suhteen. Sen on reagoitava tarvittaessa kasaamaan superketjun Gaborik-Demitra-Hossa yhteen ja mentävä kolmeen ketjun peluuttamiseen. Tietenkin mitä myöhemmässä vaiheessa mennään tiivistettyyn peluuttamiseen sitä parempi.
Alivoimapelaaminen on ollut erinomaista. Sinne on löydetty oikeat systeemit. Boxi on aktiivinen ja ukot roolitettu oikein. Ylivoima on sitä vastoin se osa-alue, jota on parannettava eniten jatkossa. Siellä ei jostain syystä ole yhtä hyvin rakennettua pakettia. Pienen pulman muodostaa jo etukäteen right-kätisyyksien vähyys. Slovakkien ykkös-ylivoimakentällisessä ei ole yhtään rightia. Tämä helpottaa vastustajan toimintaa huomattavasti, sillä valtaosa Slovakian ylivoimakuvioista rakennellaan vasemmalta, joko Demitran tai Gaborikin toimesta. 1-yv:n maskimies on Handzus. Se on hyvä ratkaisu. Mutta sitten: viivamiehenä heiluu Chara. Hänen tilallaan kannattaisi ehdottomasti käyttää Visnovskyä. Näin ykkös-yv-nyrkki muodostuisi: Demitra, Handzus, Hossa, Gaborik, Visnovsky. Chara ehkä sitten kakkos-yv:hen. Sitäkin voitaisiin pelata 4 hyökkääjällä, jossa Palffy olisi viivamiehenä oikaella, Stümpel vasemmalla playmakerina sekä Satan ja Zednik päädyssä maskimiehenä tai antamalla mahdollisuuden pelata syvän kautta.
Mitä sitten voi odottaa Norja-pelistä? Norskeilla on yllättävän paljon pelaajia, jotka tahkoavat kovia sarjoja. Reilusti yli puolet saavat elantonsa Ruotsin Elitserienissä tai sitä parempitasoisissa sarjoissa. Norjaa ei kannata missään nimessä aliarvioida ja arvioni mukaan turskamaa on huomattavasti Latviaa kinkkisempi vastus. Etenkin sen ykkösketju, jossa pelaa maan paras pelaaja Thoresen, on pidettävä kurissa oikein suurennuslasin kanssa. Slovakian on otettava Norja-otteluun samanlainen lähtö, jolla se aloitti Latviaa vastaan. Kaasu pohjassa heti alusta asti ja sitten tarvittaessa taiston myöhemmässä vaiheessa voidaan aavistuksen verran ottaa kierroksia pois, jotta voimia säästyy maksimaalisesti seuraavan yön Ruotsi-puolivälierään. Hyvin fiiliksin tässä lähdetään seuraamaan keskiviikkoaamun lätkäkoitosta Norjaa vastaan.