Tänään 27. heinäkuuta on tullut kuluneeksi tasan 66 vuotta Helsingin olympialaisten maratonjuoksusta. Maraton, kuten aina, oli yksi kotiolympialaistemme kohokohdista. Se juostiin edestakaisena reittinä Olympiastadionilta Helsingin katuja pohjoiseen, silloisen Helsingin maalaiskunnan (nyk. Vantaa) läpi kohti Tuusulan Mätäkivenmäkeä, josta sitten samaa reittiä takaisin.
Tarkemmin kerrottuna matkaan lähdettiin stadionilta, Vauhtitieltä käännyttiin Savonkadulle, eli Nordenskiöldinkadun jatkeelle itäänpäin, mentiin radan alitse ja käännyttiin Kumpulantielle. Toisin kuin nykyään, Kumpulantie jatkui silloin aina Savonkadulle saakka, suunnilleen siihen kohti mistä nykyisin alkaa Teollisuuskatu. Eli se seurasi aika tarkkaan nykyistä uudistettua kevyenliikenteenväylää Teollisuuskadun ”yläpuolella” nykyisen Elisan talon rinnalla. Kumpulantieltä käännyttiin sitten Mäkelänkadulle kohti pohjoista, mentiin Käpylän läpi ja jatkettiin kohti pohjoista pitkin vanhaa Tuusulantietä, joka silloin osaltaan meni jo nykyisen Tuusulanväylän kohdalla, osaltaan kiersi sitä. Juostiin peltojen keskellä. Tuomarinkylän kohdalla tie vei hieman itään ja sieltä löytyy nykyisinkin Vanha Tuusulantie, ja kohta ylitettiin Vantaanjoki. Tässä kohtaa maratonia oli jo tapahtunut irtiotto, itse asiassa jostain Käpylästä saakka Iso-Britannian Jim Peters oli lähtenyt omille teilleen. Kulmikas juoksutyyli ei luvannut paljoa, mutta muu kärkijoukko, jo kympin ja vitosen kullat vienyt Emil Zatopek muiden mukana, ei höntyillyt sillä maraton oli vasta alkuvaiheissaan.
Hieman Vantaanjoen ylityksen jälkeen, nykyisen Tammiston Mäkkärin kohdalla Vanha Tuusulantie ”kohtasi” nykyisen Tuusulanväylän, erotakseen siitä taas reilun kilometrin matkan jälkeen nykyisen Kehä 3:n jälkeen. Silloin Tuusulantie jatkui kohti pohjoista nykyisen Kiitoradantien paikalla vanhojen tehdasrakennusten ympäroimänä. Lentoasema oli silloin huomattavasti pienempi, ja Tuusulantie menikin nykyisen Lentokenttäalueen ja kiitorata 2:n läpi yhtyäkseen nykyisiin teihin Ruskeasannantien kohdalla, jossa nykyisin on lentokentän terminaalirakennuksia ja Medi-Helin varikko, vuosia myöhemmin oikealla puolella oli Ruskeasannan motocross-rata ja kohta vasemmalla puolella Ruskeasannan hautausmaa kappelineen. Tässä vaiheessa juoksua Englannin Peters oli jo hyytynyt, kärkikaksikoksi oli muodostunut Ruotsin Gustaf Jansson ja, kuinkas muuten, Tshekkoslovakian aina raskaan näköisesti juokseva Emil Zatopek.
Ruskeasannan hautausmaan jälkeen juoksureitti eli Tuusulantie ylitti nykyisen Tuusulanväylän ja yhtyi jälleen nykyiseen Vanhaan Tuusulantiehen. Sitä pitkin mentiinkin edelleen säilynyttä tietä pitkin kumpuilevassa maastossa, aina jatkuvien peltojen keskellä reilut pari kilometriä kohti Mätäkivenmäen juurta. Sinne kärkikaksikko saapui, kääntyi keskelle tietä asetetun kääntöpaikan ympäri ja lähti samaa reittiä takaisin kohti stadionia. Tuolla kääntöpaikalla on tänä paikalla muistokivi, sekä pieni tienpätkä nimeltään Maratontie ja taitaapa täsmälleen kääntöpaikan kohdalla olevan bussipysäkin nimikin olla Maraton. Tuossa muistokivessä puhutaan hieman vanhahtavasti Maratonin ”käännekohdasta”. No ihan vielä juoksun käännekohta se ei ollut, mutta pari kilometriä myöhemmin, saavuttaessa jälleen Ruskeasannan alueelle, ruotsalainen Jansson oli jo joutunut antamaan periksi ylivoimaiselle tshekkoslovakialaiselle. Myöhemmin ennen olympiastadionille saapumista Zatopek oli kasvattanut eron jo reiluun pariin minuuttiin, Jansson oli joutunut antamaan periksi myös argentiinalaiselle Reinaldo Gornolle ja Janssonin takana mitalista haaveilivat muut juoksijat mm. koko ajan sijoitustaan parantanut Suomen ja Turun Veikko Karvonen. Zatopek saapui ylähäisessä yksinäisyydessään voittajana olympiastadionille. Takana Karvonen päätyi lopulta viidenneksi Zatopekin, Gornon, Janssonin sekä Korean Choin jälkeen jääden pronssimitalista vain reilut puoli minuuttia.
Ei varmastikaan olympiahistorian ikimuistoisin maraton, mutta olympiamaraton kuitenkin. Uskomattomalta tuntuu kun ulkoilutan koiria vanhalla Tuusulantiellä joskus marraskuun räntäsateessa ja mietin, että tästä ne Zatopekit sun muut juoksi olympiarenkaiden alla.