Mainos

Siitä on tänään tasan...

  • 507 390
  • 5 124

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Siitä on tänään tasan 50 vuotta kun Janne Ojanen syntyi tähän maailmaan.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Saksa hyökkäsi Tanskaan ja Norjaan tällä päivämäärällä. Saattaisi tehdä terää hyökkäys Norjalle taas. Tanskalaiset on okei.

Vuosisadan rakkaustarina sai myös tällä päivämäärällä kauniin päätöksensä 13 vuotta sitten. Onnea prinssi Charles ja herttuatar Camilla!
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Entinen lapsi- ja teininäyttelijä Elle Fanning, nykyinen aikuinen nainen ja entistä parempi näyttelijä täyttää tänään 20 vuotta.
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tasan 145 vuotta sitten edesmennyt presidenttimme Kyösti Kallio kertoi äidilleen, että hän on päättänyt syntyä tänään.
Kallio ei tullut tunnetuksi neuvottelutaidoistaan.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Siitä on tänään tasan 73 vuotta, kun nuoripari Adi & Eva siirtyivät tuonpuoleiseen yhteisen itsemurhan merkeissä. Vaikka Mistah H kohtalonsa ansaitsikin, niin on tuossa jotain traagisen romanttista kuitenkin. Vanhan koulukunnan wagneriaaninen valinta päättää puolisonsa kanssa itse päivänsä sen sijaan, että vihollinen ne päättää tai rakastavaiset väkisin erottaa. Vähän kuin Markus Antonius ja Kleopatra aikoinaan. Tosin vain jälkimmäisestä on tehty kaunis ooppera, Susi-sedän ja nuorikkonsa kohtalosta ei. Elokuvia tosin on tehty, parhaimpana Der Üntergang.
 

Useful Idiot

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tasan 22 vuotta sitten ilmestyi yksi kovimmista albumeista koskaan, eli tietenkin Panteran The Great Southern Trendkill.
 

Ralph

Jäsen
Tasan 120 vuotta sitten pelattiin ensimmäisen kerran jalkapallon Italian mestaruudesta. Yhden päivän turnauksessa Torinossa oli mukana neljä joukkuetta, jotka pelasivat välierät ja finaalin, jonka jälkeen historian ensimmäiseksi Italian mestariksi selvisi Genoa.
 

Ferris

Jäsen
Siitä on tänään tasan 20 vuotta (ei varmaan ees oo tasan, mutta pyöristän hieman), kun Capitals pelasi viimeeksi konferenssifinaalissa. Ompa ollut ihan vitun pitkät vuodet, etenkin nää viimeiset kymmenen kevättä. Nyt kun tuo keltamustakultakerhomörkö on tiputettu vihdoin selästä, niin aion nauttia pudotuspelihuumasta täysin rinnoin.
 

Glove

Jäsen
Tänään on tasan 73 vuotta siitä, kun Saksan joukot antautuivat ehdoitta. Päivä oli tosin jo vaihtunut Euroopan itäosissa yhdeksänteen toukokuuta ja näin olle Neuvostoliitto juhli voitonpäiväänsä 9.5.
 

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa
Siitä on tänään 1 vuosi, kun äitini siirtyi pilven reunalle.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
110 vuotta sitten vietettiin ensimmäisen kerran Äitienpäivää.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Upeeta Ville upeeta, KuPS
Tasan seitsemän vuotta sitten Suomi voitti historian toisen ja toistaiseksi viimeisen kerran miesten jääkiekon maailmanmestaruuden.
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105 NYR
Tasan 45-vuotta sitten Flying Finn, eli Jarno "paroni" Saarinen kolaroi Monzassa kohtalokkain seurauksin.
 

cheap_shot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joukkueen kapteeni
46 vuotta kun David Bowie julkaisi The Rise and Fall of Ziggy Stardustin.

On edelleenkin aika tiukkaa tavaraa, ajaton klassikkoalbumi.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Setämiehet
Tänään tulee 203 vuotta siitä kun nykyisen Hollannin alueella, Waterloossa käytiin tykkihippaset jonka seurauksena muuan satiaisen kokoisen sotaherran ja valtiomiehen nimeltä Napoleon Bonaparte, liito loppui ja perskarvat paloi. Tämän seurauksena kyseinen suuri pygmi lähetettiin n. kuukauden kuluttua pakettimatkalle täyshoidolla St. Helenan paratiisaarelle.
 
Suosikkijoukkue
Lahen Pelsu, Dallas Stars, Leksand, Orlando Magic

ace

Jäsen

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tasan yhdeksän vuotta sitten sain kirjeen valituksi tulemisesta Helsingin yliopistoon. Facebook-päivitykseni tuolta päivältä olivat riehakkaita.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Setämiehet
Tasan 76 vuotta sitten, 22.7.1942 natsit ymmärsivät että on soosoo pitää gettoja. Tästä johtuen Hans Frank ja kumppanit lopettivat moisen pelleilyn Varsovassa ja siirsivät 300000 juudendaalenia uuteen keskuskseen, jossa kenenkään ei tarvinut enää kärsiä. Kauaa. Paikan nimi oli Treblinka.

Mun turinoista on saanut varmaan moni jonkinasteisen rasistin kuvan, ja kai mä vähän oonkin tietyllä tapaa, mutta olihan toi nyt jotain aivan käsittämättömän kuvottavaa, lisättynä siihen mitä muuta tuolloin tapahtui. Aina puhutaan vain Auschwitsista, mutta tuo Treblinka oli vielä kamalampi paikka. Ensinmainitusta oli pieni tsäänssi selvitä hengissä. En nyt jaksa kuuklettaa, mutta muistan lukeneeni että Treblinkaan vietiin n. 800 000- 1000000 ihmistä. Jotain kymmenkunta (?)selvisi hengissä.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Tänään 27. heinäkuuta on tullut kuluneeksi tasan 66 vuotta Helsingin olympialaisten maratonjuoksusta. Maraton, kuten aina, oli yksi kotiolympialaistemme kohokohdista. Se juostiin edestakaisena reittinä Olympiastadionilta Helsingin katuja pohjoiseen, silloisen Helsingin maalaiskunnan (nyk. Vantaa) läpi kohti Tuusulan Mätäkivenmäkeä, josta sitten samaa reittiä takaisin.

Tarkemmin kerrottuna matkaan lähdettiin stadionilta, Vauhtitieltä käännyttiin Savonkadulle, eli Nordenskiöldinkadun jatkeelle itäänpäin, mentiin radan alitse ja käännyttiin Kumpulantielle. Toisin kuin nykyään, Kumpulantie jatkui silloin aina Savonkadulle saakka, suunnilleen siihen kohti mistä nykyisin alkaa Teollisuuskatu. Eli se seurasi aika tarkkaan nykyistä uudistettua kevyenliikenteenväylää Teollisuuskadun ”yläpuolella” nykyisen Elisan talon rinnalla. Kumpulantieltä käännyttiin sitten Mäkelänkadulle kohti pohjoista, mentiin Käpylän läpi ja jatkettiin kohti pohjoista pitkin vanhaa Tuusulantietä, joka silloin osaltaan meni jo nykyisen Tuusulanväylän kohdalla, osaltaan kiersi sitä. Juostiin peltojen keskellä. Tuomarinkylän kohdalla tie vei hieman itään ja sieltä löytyy nykyisinkin Vanha Tuusulantie, ja kohta ylitettiin Vantaanjoki. Tässä kohtaa maratonia oli jo tapahtunut irtiotto, itse asiassa jostain Käpylästä saakka Iso-Britannian Jim Peters oli lähtenyt omille teilleen. Kulmikas juoksutyyli ei luvannut paljoa, mutta muu kärkijoukko, jo kympin ja vitosen kullat vienyt Emil Zatopek muiden mukana, ei höntyillyt sillä maraton oli vasta alkuvaiheissaan.

Hieman Vantaanjoen ylityksen jälkeen, nykyisen Tammiston Mäkkärin kohdalla Vanha Tuusulantie ”kohtasi” nykyisen Tuusulanväylän, erotakseen siitä taas reilun kilometrin matkan jälkeen nykyisen Kehä 3:n jälkeen. Silloin Tuusulantie jatkui kohti pohjoista nykyisen Kiitoradantien paikalla vanhojen tehdasrakennusten ympäroimänä. Lentoasema oli silloin huomattavasti pienempi, ja Tuusulantie menikin nykyisen Lentokenttäalueen ja kiitorata 2:n läpi yhtyäkseen nykyisiin teihin Ruskeasannantien kohdalla, jossa nykyisin on lentokentän terminaalirakennuksia ja Medi-Helin varikko, vuosia myöhemmin oikealla puolella oli Ruskeasannan motocross-rata ja kohta vasemmalla puolella Ruskeasannan hautausmaa kappelineen. Tässä vaiheessa juoksua Englannin Peters oli jo hyytynyt, kärkikaksikoksi oli muodostunut Ruotsin Gustaf Jansson ja, kuinkas muuten, Tshekkoslovakian aina raskaan näköisesti juokseva Emil Zatopek.

Ruskeasannan hautausmaan jälkeen juoksureitti eli Tuusulantie ylitti nykyisen Tuusulanväylän ja yhtyi jälleen nykyiseen Vanhaan Tuusulantiehen. Sitä pitkin mentiinkin edelleen säilynyttä tietä pitkin kumpuilevassa maastossa, aina jatkuvien peltojen keskellä reilut pari kilometriä kohti Mätäkivenmäen juurta. Sinne kärkikaksikko saapui, kääntyi keskelle tietä asetetun kääntöpaikan ympäri ja lähti samaa reittiä takaisin kohti stadionia. Tuolla kääntöpaikalla on tänä paikalla muistokivi, sekä pieni tienpätkä nimeltään Maratontie ja taitaapa täsmälleen kääntöpaikan kohdalla olevan bussipysäkin nimikin olla Maraton. Tuossa muistokivessä puhutaan hieman vanhahtavasti Maratonin ”käännekohdasta”. No ihan vielä juoksun käännekohta se ei ollut, mutta pari kilometriä myöhemmin, saavuttaessa jälleen Ruskeasannan alueelle, ruotsalainen Jansson oli jo joutunut antamaan periksi ylivoimaiselle tshekkoslovakialaiselle. Myöhemmin ennen olympiastadionille saapumista Zatopek oli kasvattanut eron jo reiluun pariin minuuttiin, Jansson oli joutunut antamaan periksi myös argentiinalaiselle Reinaldo Gornolle ja Janssonin takana mitalista haaveilivat muut juoksijat mm. koko ajan sijoitustaan parantanut Suomen ja Turun Veikko Karvonen. Zatopek saapui ylähäisessä yksinäisyydessään voittajana olympiastadionille. Takana Karvonen päätyi lopulta viidenneksi Zatopekin, Gornon, Janssonin sekä Korean Choin jälkeen jääden pronssimitalista vain reilut puoli minuuttia.

Ei varmastikaan olympiahistorian ikimuistoisin maraton, mutta olympiamaraton kuitenkin. Uskomattomalta tuntuu kun ulkoilutan koiria vanhalla Tuusulantiellä joskus marraskuun räntäsateessa ja mietin, että tästä ne Zatopekit sun muut juoksi olympiarenkaiden alla.
 

scholl

Jäsen
Mielenkiintoinen tarina. Täytyypä joskus vaikkapa fillarilla käydä siellä Tuusulassa. Noi alueet ovat muuten aika tuntemattomia, sillä maakuntamatkoja en ole vielä pahemmin Vantaalle ulottanut. Kalliosta 2005 alkanut maakuntamatkailuni on toistaiseksi pysynyt Helsingin ja Espoon alueilla. Vantaalta puuttuu meri, se on iso puute, joten sinne ei ole viitsinyt kauheasti lähteä piipahtamaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös