...
Se nyt vain sattuu fakta olemaan, että Titanicilla rikkaimmista selvisi paljon suurempi prosentti kuin mitä halvemmilla lipuilla matkustaneista, koska köyhimpien ei haluttu vievän pelastusvenepaikkoja ja vaarantavan "paremman väen" selviytymismahdollisuuksia. Jos tämän Titanicia koskevan tosiseikan muistuttaminen on sinusta luokkataistelua, niin sille en mahda mitään. Ja nimenomaan Titanicista oli nyt puhe sen uppoamisen satavuotispäivänä, ei Estoniasta. Tosin Estonian tapaus sopii hyvin ruotsalaistutkijoiden tekemän tutkimuksen tilastoihin: ns. "laivanupotuksen yhteislähdöissä" eli tilanteessa, jossa kaikki matkustajat ovat samalla viivalla käy totta kai niin, että fyysisesti kestävimmät ja häikäilemättömimmät ihmiset selviävät paremmin kuin muut.
...
Niin - noita kahta haveria erottava seikka oli vuodon alun jälkeinen pinnallapysymisaika, joka Estonialla taisi olla vain n. 20 minuuttia eli siinä olivat herrat ja narrit samalla viivalla kertaheitolla eikä aikaa mihinkään järkevään(-kään) toimintaan jäänyt.
Titanicin uppoaminen kokonaisuudessaan kesti lähes 2,5 tuntia, joten siinä oli aikaa miettiä pelastusveneiden istumajärjestyksiä, ym. Tosin, aikakin oli täysin toinen yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti, joka olennaisesti myös vaikutti em. seikkoihin.
Yritinkin aiemmassa puheenvuorossani ottaa kantaa enemmänkin siihen, kuinka tasa-arvoisesti luonto toimii äärimmäisissä katastrofitilanteissa katsomatta syntyperää tai lompakon paksuutta - siis pikkuisen eri näkökulmasta kuin sinä.